Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 31, 2016

Επτά Έλληνες ακαδημαϊκοί στην παγκόσμια λίστα των opinion leaders

Μία ακόμη σημαντική διεθνή διάκριση πέτυχε ο κόσμος των γραμμάτων. Επτά Έλληνες ακαδημαϊκοί – εκ των οποίων οι δύο γιατροί – περιλαμβάνονται στη λίστα με τους 3.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θεωρείται ότι ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή. Η λίστα συντάσσεται σε ετήσια βάση από τον οργανισμό Thomson Reuters και περιλαμβάνει τους εξής Έλληνες επιστήμονες. Τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητή Ογκολογίας Αθανάσιο Δημόπουλο (φωτό). Τον Γεράσιμο Φιλιππάτο, καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και από το 2014 πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιακής Ανεπάρκειας. Τους Κωνσταντίνο Ρακόπουλο και Δημήτριο Ρακόπουλο, καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τον Γιώργο Καραγιαννίδη, καθηγητή Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμητρα Δαφερέρα και Μόσχο Πολυσίου.
Τιμή Σχολιάζοντας το γεγονός, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι είναι ασφαλώς μία πολύ μεγάλη τιμή για τον ίδιο, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας …

Αύξηση στη χρόνια κήλη τα τελευταία χρόνια

Αύξηση της τάξης του 3% εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η κήλη, για την αποκατάσταση της οποίας πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 20.000.000 επεμβάσεις παγκοσμίως ! Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η αύξηση οφείλεται μεταξύ άλλων στην εξάπλωση της παχυσαρκίας και της χρόνιας δυσκοιλιότητας, παθήσεις που πλήττουν τον σύγχρονο άνδρα .
«Η αποκατάσταση της κήλης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αποτελεί την πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στον κόσμο»αναφέρει ο ΔρΔιαμαντής Θωμάς Διευθυντής χειρουργός στο MetropolitanHospitalκαι συνεχίζει.
«Η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας τα τελευταία 15 χρόνια με την λαπαροσκοπική χειρουργική και τη χρήση πλέγματος βάζει τέλος στην κήλη που ταλανίζει εκατομμύρια άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο».
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης προσφέρει τόσο στον ασθενή όσο και στον γιατρό πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο, για το λόγο αυτό έχει καθιερωθεί πλέον ως επέμβαση επιλογ…

«Ασπίδα» για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα ένα ποτήρι κρασί, μεσογειακή διατροφή και άσκηση

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ 
Η έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο είναι καθοριστική για τη ζωή του ασθενούς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 95% από αυτούς που μεταφέρονται έγκαιρα σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο επιβιώνουν, ενώ αντίθετα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα «ο φονιάς», όπως αποκαλείται από τους καρδιολόγους το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σκοτώνει χωρίς διακρίσεις άνδρες και γυναίκες. Στην Ελλάδα σκοτώνει περίπου 4.000 έως 5.000 άτομα το χρόνο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Στέφανος Φούσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεύτερη διάλεξη του 1ου κύκλου ομιλιών του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερα άτομα από όλες τις μορφές καρκίνου και τα τροχαία μαζί και η βασική αιτία αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις δυτικές κοινωνίες, που μαστίζονται από κάπνισμα, π…

Διαψεύδει τον ΙΣΑ το Νοσοκομείο "Σωτηρία" για θάνατο 55χρονου

Διαψεύδει τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας το Νοσοκομείο "Σωτηρία" ότι 55χρονος ασθενής κατέληξε αναμένωντας να αδειάσει κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Συγκεκριμένα η διοίκηση του Νοσοκομείου υποστηρίζει τα εξής: "Την εβδομάδα που διανύουμε (01 έως 05 Φεβρουαρίου ) δεν υπήρξε περιστατικό θανάτου διασωληνωμένης ασθενούς ηλικίας 55 ετών στο νοσοκομείο ΝΝΘΑ Σωτηρία. Υπήρξε περιστατικό 49χρόνης ασθενούς με βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό κατ' οίκον οξυγονοθεραπεία και ιστορικό διασωληνώσεων, που προσκομίστηκε στο ΤΕΠ ΝΝΘΑ στις 3/2 με παροξυσμό της νόσου της (με αέρια αίματος 84/52/7.32 σε ρινικό καθετήρα 2λτ ). Αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή, βελτιώθηκε (αέρια αίματος 70/45/7.38 σε ρινικό καθετήρα 1λτ ) και εξήλθε με οδηγίες. Η ασθενής αυτή επανήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες σε υπερκαπνικό κώμα, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε πνευμονολογική κλινική. Υπέστη ανακοπή λίγη ώρα μετά και, παρά τις προσπάθειες των καρδιολόγων κ…

Μπορεί ο απλός έρπητας να προκαλέσει έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας;

Ορισμένες χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις -συμπεριλαμβανομένου του ιού του απλού έρπητα -μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας, σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Σε όλο τον κόσμο, περίπου 417 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 50 ετών είναι φορείς του τύπου του ιού του απλού έρπητα, που συνήθως συνδέεται με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Το στοιχείο αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης από την Αμερική, η οποία διαπίστωσε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν εκτεθεί στον ιό (και σε ορισμένους άλλους), μπορεί να υποστούν μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν, επίσης, βρει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ορισμένους ιούς, όπως κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και ιό του απλού έρπητα 2 (HSV) και στο πρωτόζωο Toxoplasma gondii και της μειωμένη γνωστικής λειτουργίας.
«Είναι πιθανό οι ιοί αυτοί να προκαλούν κάποια νευροτοξικά αποτελέσματα», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Vish…

Οι καρκίνοι παχέος εντέρου και πρωκτού εντοπίζονται σε όλο και νεότερα άτομα

Πριν την ηλικία των 50 ετών
Ένας στου επτά καρκίνους του παχέος εντέρου και του πρωκτού διαγιγνώσκονται πλέον σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, δηλαδή πριν από το ηλικιακό ορόσημο που συνήθως προτείνεται ο προληπτικός έλεγχος για τις συγκεκριμένες κακοήθειες.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer, έως το 2030 σχεδόν ένας στους τέσσερις πρωκτικούς όγκους και περισσότερος από ένας στους δέκα καρκίνους του παχέος εντέρου θα εντοπίζονται σε άτομα κάτω των 50 ετών, προβλέπουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στις παραπάνω διαπιστώσεις μετά από ανάλυση ιατρικών αρχείων της περιόδου 1998-2011 για 258.000 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρο. Οι 37.847, δηλαδή σχεδόν το 15% είχαν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 50 ετών.
Συγκριτικά, με μεγαλύτερα άτομα εκείνοι που ήταν κάτω των 50 ετών είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με όγκους που είχαν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και 50% επιπλέον κίνδυνο να έχουν καρκίνο που είχε προχω…

Η απειλή των ιών: Πόσο επικίνδυνοι είναι

Από τον ‘Εμπολα μέχρι την γρίπη των πτηνών και πιο πρόσφατα τον ιό Zika, ο πλανήτης κινείται υπό την απειλή τους. Ποιοι είναι οι πέντε πιο επικίνδυνοι από αυτούς.
O πιο επικίνδυνος ιός είναι ο Marburg. Πήρε το όνομά του μετά από μια μικρή και ειδυλλιακή πόλη στις όχθες του ποταμού Lahn - αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ίδια τη νόσο. Ο ιός Marburg είναι ένας ιός αιμορραγικού πυρετού. Όπως και με τον Ebola, ο ιός Marburg προκαλεί σπασμούς και αιμορραγία των βλεννογόνων, του δέρματος και των οργάνων. Έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 90 τοις εκατό.
Υπάρχουν πέντε στελέχη του ιού Έμπολα, το καθένα έχει πάρει το όνομά του από χώρες και περιοχές στην Αφρική. Ο ιός Έμπολα Ζαΐρ είναι ο πιο θανατηφόρο , με ένα ποσοστό θνησιμότητας 90 τοις εκατό. Είναι το στέλεχος που έχει εξαπλωθεί στη Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, και πέρα. Ο ιός Hantavirus, πήρε το όνομά του από το ποτάμι όπου Αμερικανοί στρατιώτες πίστευαν ότι είχαν μολυνθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας το 1950. Τα συμπτώμ…

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στον Δήμο Πειραιά

Δωρεάν εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν όσοι δημότες του Πειραιά επιθυμούν, για τον ιόν HIV και τις ηπατίτιδες B και C. Ο Δήμος Πειραιά, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το αγαθό της υγείας, υποδέχεται την Κινητή Μονάδα της ΜΚΟ «PRAKSIS», για τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι δημότες επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα ανώδυνων, ανώνυμων και εμπιστευτικών εξετάσεων τη δεύτερη Παρασκευή κάθε μήνα, στον πεζόδρομο της Δραγάτση, τις ώρες 18:00-21:00.
Η διενέργεια του προαναφερόμενου τεστ υλοποιείται σε ένα προστατευμένο για τον εξεταζόμενο περιβάλλον, όπου πραγματοποιείται και συμβουλευτική πριν και μετά από την καθεαυτή εξέταση.
«Θα ήθελα να βεβαιώσω ότι η πρόληψη αποτελεί μια βασική προτεραιότητα για τον Δήμο μας, με πολλές δράσεις εκ μέρους μας, αλλά και με τη συμβολή και άλλων φορέων. Καλώ λοιπόν τους δημότες μας να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, συγχαίροντας ταυτόχρονα την PRAKSIS για την πρωτοβουλία της», δήλωσε ο αντιδήμαρ…

Μύκητας Candida: Μήπως ευθύνεται για τα περιττά κιλά σας;

Η Candida Albicans είναι ένα γένος ζυμομυκήτων που διαβιούν φυσιολογικά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό ως τμήμα της μικροβιακής χλωρίδας του δέρματος και των βλεννογόνων της αναπνευστικής και της γαστρεντερικής οδού και του γυναικείου γενετικού συστήματος.
Επειδή ο πληθυσμός και η δράση της Candida ελέγχονται από τα φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό μικρόβια και το ανοσοποιητικό σύστημα, που την εμποδίζουν να υπεραναπτυχθεί, συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα σε υγιή άτομα παρά μόνο περιστασιακά.
Η Candida αναπτύσσεται όταν διαταράσσεται η ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας της περιοχής που διαβιεί, π.χ. του εντέρου ή του γυναικείου κόλπου, και παράλληλα είναι πεσμένη η άμυνα του οργανισμού. Τότε πολλαπλασιάζεται ταχύτατα και φτιάχνει αποικίες μυκήτων.
Κατά κανόνα, η μόλυνση από Candida εκδηλώνεται πρώτα τοπικά και αν δεν αντιμετωπιστεί γενικεύεται και μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια καντιντίαση. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει συσχέτιση της Candida και του αυξημένου σωματικού βάρ…

Οι 8 τροφές που θα βοηθήσουν τη μνήμη σας

Το άγχος, η κούραση, ο μεγάλος όγκος πληροφοριών που καλείστε να διαχειριστείτε καθημερινά επιβαρύνουν τη μνήμη σας και νιώθετε συχνά ότι σας ....απατά; Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε μωβ και κόκκινες τροφές μπορείτε να τη βελτιώστε. Αυτό οφείλεται στο φυτοχημικό ανθοκυάνη που δίνει το χρώμα σε αυτές τις τροφές, ενισχύοντας παράλληλα τη μνήμη σας.
Μήλο Τα μήλα περιέχουν υψηλά επίπεδα κερσετίνης, ενός αντιοξειδωτικού, που έχει αποδειχθεί σε μελέτες, ότι προστατεύει από το Αλτσχάιμερ. Η περισσότερη κερσετίνη βρίσκεται στη φλούδα, η οποία περιέχει και την ανθοκυάνη.
Σταφύλι Τα κόκκινα, μοβ και μαύρα σταφύλια περιέχουν κερσετίνη και ανθοκυάνη. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης αυτά τα φυτοχημικά, δεν πρέπει όμως να το παρακάνετε, καθώς θα εξουδετερώσετε τα οφέλη. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα είναι ό,τι πρέπει.
Σπανάκι Μελέτη έδειξε πως το τάισμα των ποντικιών με σπανάκι εμπόδισε αλλά και ανέστρεψε την απώλεια μνήμης. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα …

Γιατί παθαίνω αυτό που φοβάμαι;

Το έχετε παρατηρήσει κι εσείς; Όταν φοβάσαι κάτι τελικά το παθαίνεις… Όταν σου γίνεται έμμονη ιδέα πως κάτι κακό θα συμβεί, συμβαίνει. Είτε πρόκειται για αρρώστια, είτε για χωρισμό, είτε για οικονομική καταστροφή… Κι όταν το κακό έρχεται, το αποδίδουμε στη διαίσθηση που είχαμε. «Το ήξερα ότι κάτι κακό θα συμβεί, το ένιωθα!», λέμε συνήθως.
Όμως είναι έτσι; Διαισθανόμαστε το κακό ή μήπως το προκαλούμε; Μήπως πράγματι ισχύει η θεωρία της θετικής και αρνητικής ενέργειας στο μαγνητικό σύμπαν που ζούμε; Και άρα, μήπως με το να φοβόμαστε κάτι, να το μελετάμε συνέχεια, τελικά το προκαλούμε, το ελκύουμε πάνω μας; Αυτό ισχύει από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι παροιμίες του λαού μας «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται» και «ενός κακού μύρια έπονται». Όλοι οι λαοί και όλες οι θρησκείες είχαν αυτή την κοινή θεωρία: το καλό φέρνει το καλύτερο και το κακό το χειρότερο. Σκεφτείτε πόσο συχνά λέμε «μην κακομελετάς» ή «φάε τη γλώσσα σου»!
Προσωπικά πιστεύω σε αυτή τη θεωρία και προτείν…

Δυστυχισμένοι και αγχωμένοι οι άνθρωποι γύρω στα 40 -Ερευνα αποκαλύπτει

Κακά είναι τα νέα για όσους είναι γύρω στην ηλικία των 40-50, μιας και έρευνα αναφέρει πως αυτή είναι η πιο μίζερη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου.
Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως θα είναι πιο χαρούμενοι, όταν συνταξιοδοτηθούν! Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μελέτη Office for National Statistics (ONS), η οποία αναφέρει πως οι άνθρωποι πάνω από τα 90 (!) είναι πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους απ' ότι οι μεσήλικες, δηλαδή οι άνθρωποι περίπου στα 40 έτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία με βάση πάνω από 300.000 ανθρώπους στη Βρετανία τα τελευταία τρία χρόνια, από τους οποίους είχε ζητηθεί να πουν πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη ζωή τους, αν αισθάνθηκαν πως αυτό που έκαναν άξιζε τον κόπο, αλλά και να μιλήσουν για τα επίπεδα ευτυχίας και άγχους τους. Η προσωπική ευημερία ήταν χαμηλότερη μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκοντας στη μέση ηλικία, με το επίπεδο άγχους να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.
«Η μέση βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή, την αίσθηση πως αυτό που κάνει κανείς αξίζ…

Στους 44 οι νεκροί από την γρίπη - 106 άτομα σε ΜΕΘ

Στους 44 ανέρχονται οι άνθρωποι που κατέληξαν από επιπλοκές της γρίπης, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 106 ασθενείς σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο,  14 άτομα που βρίσκονται σε ΜΕΘ, είναι κάτω από 16 ετών, γεγονός που αποτελεί καμπανάκι για την επιστημονική κοινότητα για την επιθετικότητα του ιού της γρίπης.
Να θυμίσουμε ότι τραγική κατάληξη είχε πριν τρεις ημέρες, ένα 4χρονο παιδάκι που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων. Το παιδί κατέληξε από επιπλοκές της γρίπης, την στιγμή που δεν είχε άλλο υποκείμενο νόσημα. Εν τω μεταξύ τα τεράστια χρέη του ΕΟΠΥΥ δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις Ιδιωτικές Κλινικές, οι οποίες αναγκάζονται να αποσυρθούν από την προσφορά των ΜΕΘ που είχαν εξαγγείλει. Η ΠΕΙΚ, ζητά την ανακοστολόγηση του νοσηλίου της ΜΕΘ, στο 50% μόνο του κόστους σε Δημόσιο Νοσοκομείο, τιμή απαλλαγμένη από τα χαράτσια rebate και clawback και χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των μη τακτικών πληρωμών που βιώνουν οι ιδιωτικές…

Ο θηλασμός μπορεί να σώσει 800.000 ζωές παιδιών ετησίως στον κόσμο

Ο παρατεταμένος θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή 800.000 και πλέον βρεφών κάθε χρόνο και παράλληλα να εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια στα συστήματα υγείας σε παγκόσμια κλίμακα χάρη στον προστατευτικό του ρόλο από ορισμένες παιδικές ασθένειες, σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες που δόθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Μόνο ένα παιδί στα πέντε θηλάζει έως τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του στις πλούσιες χώρες, και ένα παιδί στα τρία θηλάζει αποκλειστικά τους έξι πρώτους μήνες στις χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος", επισημαίνει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Συνεπώς εκατομμύρια είναι τα παιδιά που δεν επωφελούνται πλήρως από τα οφέλη του μητρικού γάλατος, διαπιστώνουν οι ερευνητές.
Το μητρικό γάλα καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά "αποκλειστικό" μητρικό θηλασμό έως την ηλικία των έξι μηνών και μερικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λιγό…

Ορμόνες: Πως επηρεάζουν το δέρμα, τα νύχια, και τα μαλλιά

Δεν έχουν επίδραση μόνο στην υγεία μας, ούτε μόνο στη διάθεσή μας. Ο πολυδιάστατος ρόλος των ορμονών είναι πρωταγωνιστικός και στην ποιότητα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών και των νυχιών. Λέγοντας δέρμα δεν εννοούμε μόνο το δέρμα αλλά και ό,τι άλλο περιέχεται ή προέρχεται από αυτό, όπως μαλλιά, νύχια, τρίχες του κορμού, σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες.
Η φυσιολογική έκκριση των ορμονών από τους ενδοκρινείς αδένες, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των υποδοχέων τους (ουσίες που βρίσκονται στην μεμβράνη των κυττάρων των οργάνων για τα οποία προορίζονται αυτές οι ορμόνες) έχει σαν αποτέλεσμα την φυσιολογική εμφάνιση και λειτουργία του δέρματος και των εξαρτημάτων του. Τι γίνεται όμως όταν η έκκριση των ορμονών είναι διαταραγμένη;
Ανδρογόνα Η αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων στο αίμα, η οποία οφείλεται κυρίως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προκαλεί σε νεαρές γυναίκες υπερτρίχωση σε διάφορα σημεία του κορμού, όπως άνω χείλος, πηγούνι, λαιμός, μέση, μπροστά από τα αφτιά (…

Ροδιόλα: Ένα φυτό που βοηθάει στη θεραπεία της κατάθλιψης

Το φυτό ροδιόλα (Rhodiola rosea) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ως φάρμακο για πολλά από κατοίκους στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ασία. Πιο πρόσφατα έχει διαδοθεί και στις δυτικές χώρες.
Το ροδιόλα που ονομάζεται και “χρυσή ρίζα” έχει τη φήμη ότι δίνει ενέργεια, καταπολεμά την κούραση, την κατάθλιψη και τις μολύνσεις.
Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαιώσουν σε μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytomedicine ότι το ροδιόλα μπορεί να έχει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης, περίπου ανάλογα με αυτά του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου Zoloft παρουσιάζονται λιγότερες παρενέργειες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ροδιόλα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φυσικό φάρμακο για τους ασθενείς με κατάθλιψη και να βοηθήσει στη θεραπεία τους.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη για το ροδιόλα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει διάφορες έρευνες από Ρώσους και Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίες όμως αφορούσαν πειραματόζωα.
Η τρέχουσα μελέτη έγινε από …

Ενέκρινε η Ευρώπη φάρμακο κατά του καρκίνου

Το φάρμακο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 2013 - Οι μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο βοήθησε να συρρικνωθούν οι όγκοι στο 59% των περιπτώσεων
Ενέκριναν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές το φάρμακο της AstraZeneca που αντιμετωπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα και στοχεύει στους ασθενείς, οι όγκοι των οποίων έχουν εξαπλωθεί, ενώ έχουν παράλληλα αναπτύξει κάποια μετάλλαξη ισχυρά ανθεκτική απέναντι στις κλασικές θεραπείες, η οποία ονομάζεται Τ790Μ.
Η εταιρεία είπε ότι το εν λόγω φάρμακο που ονομάζεται Tagrisso, ήταν το μόνο που κατάφερε να κερδίσει την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δύο μόλις μήνες μετά την έγκριση και από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration-FDA).
Το φάρμακο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 2013. Οι μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο βοήθησε να συρρικνωθούν οι όγκοι στο 59% των περιπτώσεων. Το Tagrisso αποτελεί και το βασικό στοιχείο της φιλοδοξίας της εταιρείας να αυξήσει τα έσοδά της στα 45 δισ. εκατ.…

«Συνωστισμός» για τις θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται για την πλήρωση των θέσεων διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία της χώρας καθώς εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις θέσεις 1.632 υποψήφιοι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έφτασαν στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών και Υποδιοικητών Νοσοκομείων, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ο αριθμός των αιτήσεων για τις θέσεις Διοικητών-ριών και Υποδιοικητών-ριών ανά ΥΠΕ έχουν ως εξής: 1η Υ.ΠΕ. 505 αιτήσεις, 2η Υ.ΠΕ. 220 αιτήσεις, 3η Υ.ΠΕ. 206 αιτήσεις, 4η Υ.ΠΕ. 206 αιτήσεις, 5η Υ.ΠΕ. 154 αιτήσεις, 6η Υ.ΠΕ. 246 αιτήσεις και 7η Υ.ΠΕ. 95 αιτήσεις.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27201&subid=2&pubid=113905926

Μειωμένη libido; Μην το αφήνετε, συζητήστε το με το γιατρό σας

Η μείωση της ερωτικής διάθεσης, της libido, με το πέρασμα των χρόνων είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ο βαθμός αυτής της μείωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο οι περισσότεροι άντρες δηλώνουν πως το σεξουαλικό ενδιαφέρον τους αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ή 70 ετών.
Και παρότι αυτή η αλλαγή στις προαναφερθείσες ηλικίες είναι φυσιολογική, τι ισχύει όταν συμβαίνει σε νεότερους άντρες; Πολλές φορές, διαβάζουμε σε έρευνα της Κλινικής Mayo, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης σε νεότερους άντρες μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχει διαγνωστεί. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι ανάμεσα στους πιο συχνούς υπαίτιους αυτής της μείωσης ενώ μια ενδοκρινολογική διαταραχή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ερωτική διάθεση. Σε άλλες περιπτώσεις, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να σχετίζεται με τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.
Τα καλά νέα είναι πως σχεδόν σε κάθε περίπτωση υπάρχει λύση, αρκεί να κάνετε μια συζήτηση με το γιατρό σας. Σε αυτή την περίπτωση πιθα…

Τέλος στον δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV το 2017

Από 1η Ιανουαρίου 2017 παύει να ισχύει ο δωρεάν εμβολιασμός για τον HPV (ιό ανθρώπινων θηλωμάτων) στις ηλικίες 18-26 ετών και αυτό, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για τον εμβολιασμό τους, τον οποίο έχουν ήδη καθυστερήσει.
Στη χώρα μας το εμβόλιο είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2015 υπάρχουν νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη σύσταση και αποζημίωση του εμβολίου έναντι του HPV. Η ηλικία έναρξης της σύστασης εμβολιασμού μετατέθηκε στα 11 έτη. Το εμβόλιο συστήνεται για όλα τα κορίτσια 11-15 ετών και για τις γυναίκες 15-26 ετών, που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην αρχικά προτεινόμενη ηλικία. Επιπλέον οι δόσεις του εμβολίου μειώθηκαν σε 2 από 3 για τις νεότερες εφήβους, γεγονός που ευνοεί την αύξηση της συμμόρφωσης και άρα της εμβολιαστικής κάλυψης.
Πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προτείνει δύο δόσεις για τις ηλικίες 11-15 ετών με μεσοδιά…

Ρευματισμοί: Αφορούν και τα παιδιά

Γνωρίζετε ότι οι ρευματισμοί δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στα παιδιά; Τι είναι οι ρευματικές παθήσεις και σε ποιες ομάδες χωρίζονται. Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ρευματισμούς. Ωστόσο, όχι μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά υποφέρουν από αυτήν την φλεγμονώδη νόσο, που συχνά προκαλεί έντονους πόνους. Ο ρευματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεαρή ηλικία και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην τύφλωση εάν προσβάλει τα οπτικά νεύρα. Δεν είναι σαφές πώς προκαλούνται οι ρευματισμοί. Η κληρονομικότητα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά όχι τον κύριο. Κατά βάση ο ρευματισμός είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Ένας υγιής οργανισμός αναγνωρίζει τις ξένες προς αυτόν και επικίνδυνες ουσίες και τις καταπολεμά χωρίς να αυτοκαταστρέφεται.
Στις αυτοάνοσες ασθένειες η άμυνα του οργανισμού «δουλεύει» περισσότερο από όσο χρειάζεται και επιτίθεται και σε ενδογενείς ιστούς. Στην περίπτωση του ρευματισμού αυτοί είναι οι αρθρώσεις. Αρχικά δημιουργείται μια φλεγμονή στην εσωτερική …

Δόντια: Πότε «δείχνουν» εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια

Το στόμα και ειδικότερα η κατάσταση των δοντιών αποτελούν καθρέφτη της υγείας. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι έρευνες που συγκλίνουν στο ότι η ουλίτιδα, από την οποία πάσχει τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της γης, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Η ουλίτιδα αρχίζει με τη συσσώρευση πλάκας, μιας κολλώδους μεμβράνης από τροφή και βακτήρια, που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, αιμορραγία και «πρήξιμο» των ούλων. Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και του ινωδογόνου, δύο ουσιών στο αίμα που αποτελούν δείκτες φλεγμονής και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Οδοντιατρικό Νοσοκομείο του Σίδνεϊ έδειξε ότι η αφαίρεση των χαλασμένων δοντιών από 70 πάσχοντες από προχωρημένη ουλίτιδα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση στο αίμα των επιπέδων ορισμένων άλλων ουσιών οι οποίες επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδ…

Γιατί είναι τόσο δύσκολο ν’ αφήσουμε πίσω μας ένα χωρισμό;

Οι ψυχολόγοι του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι βιώνουν τις συνέπειες του χωρισμού σαν ένα «βαρύ φορτίο», όταν έχουν την τάση να νιώθουν ότι η απόρριψη από το σύντροφο συνδέεται με τη σταθερή προσωπικότητα τους και τους κάνει να αμφισβητούν τον αληθινό εαυτό τους. Οι άνθρωποι κουβαλούν μεγαλύτερο βάρος από το χωρισμό όταν νιώθουν ότι ο χωρισμός αποκαλύπτει «ποιοι πραγματικά είναι» ως πρόσωπα, δείχνει η νέα έρευνα του Στάνφορντ. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο "Personality and Social Psychology Bulletin", εξετάζει τη σχέση μεταξύ της απόρριψης από το σύντροφο και της αίσθησης του ατόμου για τον εαυτό του.
«Η έρευνα δείχνει ότι οι βασικές πεποιθήσεις που έχουμε σχετικά με την προσωπικότητα μας, συμβάλουν στην ανάκαμψη από το χωρισμό ή στην παραμονή του πόνου της απόρριψης», δήλωσε η Carol Dweck, καθηγήτρια Ψυχολογίας.
Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν το συναισθηματικό πόνο της απόρριψης. Αλλά μερικές φορές, σύμφωνα με τη…

Είναι ο καρκίνος επάρατη νόσος;

H Dr. med. Καλλιόπη Αγγ. Αθανασιάδη, Χειρουργός Θώρακος, ΕΑ’ ΕΣΥ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουάριου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr , τι σημαίνει η λέξη «επάρατος» και ποια η σχέση της λέξης αυτής με τη νόσο του καρκίνου.
Καρκίνος και μόνο η λέξη προκαλεί φόβο. Και σήμερα ακόμη το 2016, οι συγγενείς αναρωτιούνται αν η νόσος είναι μεταδοτική, οι δε δημοσιογράφοι συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούν τη λέξη «καρκίνος» και να αναφέρονται σε αυτόν ως «επάρατη νόσο».
Τι σημαίνει «επάρατος»; Ξεκινώντας από την ετυμολογία η λέξη «επάρατος» προέρχεται από το «ἐπί + ἀρῶμαι (< ἀρά: η προσευχή, η κατάρα), σημαίνει δηλ. αναθεματισμένος, επικατάρατος, καταραμένος. Δυστυχώς στην χώρα μας βρισκόμαστε πολύ πίσω από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, στην Γερμανία ή στην Σουηδία. Εκεί οι άνθρωποι μιλάνε ανοιχτά για τον καρκίνο στις παρέες τους. Εδώ, πάρα πολλές φορές, ο καρκινοπαθής αντιμετωπίζεται ως «χαμένη υπόθεση…

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: «Ας ήταν λέξη, μόνο μία λέξη»

Να τους αγαπάς, λοιπόν, πολύ αυτούς που «παλεύουν» μαζί του, γιατί αυτή είναι η δύναμή τους. Μην σκεφτείς ποτέ απαισιόδοξα, γιατί δεν είναι αήττητος, εσείς και μόνο θα είστε οι νικητές 
Καρκίνος, μία λέξη που δε μας αγγίζει μέχρι να μας ραγίσει την καρδιά. Είναι τόσο παράξενο που ενώ την ακούς καθημερινά, τίποτα δε σε ταρακουνά περισσότερο όσο το άκουσμά της από κάποιο κοντινό σου πρόσωπο. Το ρήμα «έχω» φτιάχνει ίσως και τη χειρότερη πρόταση της ελληνικής γλώσσας όταν στέκεται δίπλα σε αυτό το ουσιαστικό. Ας ήταν λέξη, μόνο μία λέξη και ας ανοίγαμε λεξικά για να μάθουμε τη σημασία της.
Αν δεν έχεις ακούσει, λοιπόν, χαμηλόφωνα τον δικό σου άνθρωπο να σου εξομολογείται ΑΥΤΟ το πράγμα δεν έχεις νιώσει τι είναι να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Το μυαλό σου δεν έχει κάνει ποτέ τόσα σενάρια μαζεμένα, το βλέμμα σου δεν έχει κοιτάξει το απόλυτο κενό, τα πάντα γύρω σου δεν έχουν μαυρίσει. Ναι, μιλάμε για το απόλυτο μαύρο. Πώς «πέφτει» το κανάλι στην τηλεόραση και ξαφνικά βλέπεις μία μαύ…