Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορμόνες: Πως επηρεάζουν το δέρμα, τα νύχια, και τα μαλλιά


Δεν έχουν επίδραση μόνο στην υγεία μας, ούτε μόνο στη διάθεσή μας. Ο πολυδιάστατος ρόλος των ορμονών είναι πρωταγωνιστικός και στην ποιότητα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών και των νυχιών.
Λέγοντας δέρμα δεν εννοούμε μόνο το δέρμα αλλά και ό,τι άλλο περιέχεται ή προέρχεται από αυτό, όπως μαλλιά, νύχια, τρίχες του κορμού, σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες.

Η φυσιολογική έκκριση των ορμονών από τους ενδοκρινείς αδένες, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των υποδοχέων τους (ουσίες που βρίσκονται στην μεμβράνη των κυττάρων των οργάνων για τα οποία προορίζονται αυτές οι ορμόνες) έχει σαν αποτέλεσμα την φυσιολογική εμφάνιση και λειτουργία του δέρματος και των εξαρτημάτων του. Τι γίνεται όμως όταν η έκκριση των ορμονών είναι διαταραγμένη;

Ανδρογόνα
Η αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων στο αίμα, η οποία οφείλεται κυρίως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προκαλεί σε νεαρές γυναίκες υπερτρίχωση σε διάφορα σημεία του κορμού, όπως άνω χείλος, πηγούνι, λαιμός, μέση, μπροστά από τα αφτιά (σαν φαβορίτα), γύρω από τις θηλές ή ανάμεσα στους μαστούς, περιοχή από τον ομφαλό μέχρι το εφήβαιο. Επειδή, όμως, οι υποδοχείς των ανδρογόνων έχουν τελείως αντίθετη λειτουργία στον κορμό από αυτήν που έχουν στα μαλλιά, είναι δυνατόν η υπερτρίχωση του κορμού να συνδυάζεται, σε ποικίλο βαθμό, με απόπτωση και αραίωση των μαλλιών.

Ταυτόχρονα με την αύξηση της τριχοφυΐας υπάρχει συνήθως και αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, η οποία αποτελεί και τη βασική αιτία της ακμής. Από την άλλη πλευρά, η ελάττωση των ανδρογόνων, από βλάβη των ωοθηκών και των επινεφριδίων ή λόγω εμμηνόπαυσης, ευθύνεται κυρίως για την αραίωση του τριχώματος των μασχαλών και του εφηβαίου. Παραμένουν όμως αρκετά, ώστε σε συνδυασμό με την έλλειψη των οιστρογόνων, την κληρονομική προδιάθεση και την ηλικία να προκαλούν λίγη ή περισσότερη αραίωση των μαλλιών μετά την εμμηνόπαυση καθώς και αύξηση της τριχοφυΐας στο άνω χείλος και στο πηγούνι.

Οιστρογόνα
Τα οιστρογόνα ευθύνονται για την απαλότητα του γυναικείου δέρματος. Την απαλότητα αυτή την συμπληρώνουν προκαλώντας και την εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα, ώστε να σχηματίζονται και οι χαρακτηριστικές καμπύλες στην επιφάνεια του σώματος. Η έλλειψη οιστρογόνων από χειρουργική, παθολογική ή φυσική εμμηνόπαυση, προκαλεί απώλεια ορισμένων συστατικών του δέρματος με αποτέλεσμα ποικίλου βαθμού ξηρότητα, λέπτυνση, χαλάρωση και ρυτίδωση.

Θυρεοειδικές ορμόνες
Αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, έντονη εφίδρωση καθώς και κάποιος βαθμός λέπτυνσης οφείλονται στην κυκλοφορία παθολογικά αυξημένων ποσοτήτων θυροξίνης (Τ4) και τριιωδοθυρονίνης (Τ3) από υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) ή λήψη υπερβολικής θεραπείας.

Αντίθετα, η μακροχρόνια έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός), από παθολογική ατροφία ή καταστροφή του αδένα ή εγχείρηση, προκαλεί πάχυνση του δέρματος και ξηρότητα με απόπτωση των επιφανειακών στοιβάδων της επιδερμίδας όλου του σώματος (σαν πιτυρίδα), ενώ μπορεί να προκαλέσει και ευθραυστότητα στα νύχια, θαμπάδα και ευθραυστότητα στα μαλλιά.


http://www.liveit.gr/index.php/Article/index/articleID/3935/Ormones-Pws-epireazoun-to-derma-ta-nuxia-kai-ta-mallia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ