Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 19, 2015

'Εχετε συχνές κράμπες; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Συχνά αυτές οι κράμπες εκτείνονται μέχρι και τα δάχτυλα του ποδιού. Τα δάχτυλα συχνά μαζεύονται και δεν κινούνται σωστά.
Κάποιες φορές οι κράμπες μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή του στήθους. Συχνά το άτομο μπορεί να φοβηθεί τόσο πολύ, ώστε να πιστεύει ότι βιώνει ένα καρδιακό επεισόδιο! Οι κράμπες (ή μυϊκοί σπασμοί) μπορεί να προκαλούνται από πολλές αιτίες.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η έλλειψη βασικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, η δυσλειτουργία των νεφρών και αυτοάνοσες παθήσεις, ο διαβήτης ή άλλες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων π.χ. μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή των παραθυρεοειδών αδένων.
Έλλειψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων Βασικά στοιχεία του σώματος μας παίζουν σημαντικό ρόλο για την σωστή λειτουργία των μυών μας, όπως το νάτριο, το κάλιο, το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους βρίσκονται στο σώμα μας ως ηλεκτρολύτες στο νερό που περιέχει ο οργανισμός μας. Το σώμα μας αποτελείται κατά το 1/3 από νερό, το οποίο βρίσκεται στα κύτταρα μας, στους ενδιάμεσους …

Το Υγείας Δρόμοι για τους αναγνώστες του

Το Υγείας Δρόμοι εξασφάλισε για τους αναγνώστες του συνεργασία με την πιο έγκυρη κάρτα Υγείας γιατί η αξιοπρέπεια ανήκει σε όλους μας.

Η ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ NHS ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ & ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  είναι πλέον γεγονός.

Ανεξαρτήτως φύλου και ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

Καλύψεις στα μεγαλύτερα ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας

Ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων

Διαγνωστικές εξετάσεις

Χωρίς ψιλά γράμματα και κρυφές χρεώσεις, έχοντας τη δυνατότητα να διαβάσετε όλες τις παροχές που σας προσφέρει

Διαθέσιμο δίκτυο για εσάς όλο το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο.

Όλα αυτά και άλλα πολλά προνόμια στην τιμή των 95 ευρώ το χρόνο ανά άτομο και από 3-6 άτομα 175 ευρώ το χρόνο. Εχοντας μαζί σας την NHS νιώστε άλλη ασφάλεια όπου κι αν βρίσκεστε.

Οσοι φίλοι ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε μαζί μας στο bouhalaki@gmail.com και η δική σας κάρτα Υγείας θα αποσταλλεί ταχυδρομικά στο χώρο σας, πληρώνοντας αντικαταβολή.

Εξι «όχι» κατά του καρκίνου

Είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς κάθε χρόνο 7.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11.000.000 νοσούν
Εξι «όχι» σε ισάριθμους... πειρασμούς μειώνουν θεαματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Ποτέ δεν είναι αργά να αφήσουμε πίσω συνήθειες όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Ας έχουμε υπόψη πως κάθε μέρα υγιεινής ζωής είναι ποιοτικά καλύτερη και μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο για την... επάρατη.
Εξι «όχι» κατά του καρκίνου Με τη λέξη καρκίνος χαρακτηρίζεται ένα σύμπλεγμα νόσων, οι οποίες σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Κατά του Καρκίνου, η οποία εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν εφα…

Σημάδια στα νύχια: Πότε δείχνουν πρόβλημα σε καρδιά, νεφρά και συκώτι

Τα νύχια, αποτελούν μαζί με τη γλώσσα, δύο μέρη του σώματος τα οποία παρέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες για την υγεία του ατόμου από όσες νομίζετε.
Ρίξτε μια καλή ματιά στα νύχια σας και μπορεί να παρατηρήσετε ανεπαίσθητες μεταβολές στην υφή ή το χρώμα. Αυτές οι ατέλειες μπορεί να μην μοιάζουν πολύ ανησυχητικές σε σας, αλλά στο εκπαιδευμένο μάτι ενός γιατρού μπορούν να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για τη γενική υγεία σας. Τα νύχια, αποτελούν μαζί με τη γλώσσα, δύο μέρη του σώματος τα οποία παρέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες για την υγεία του ατόμου από όσες νομίζετε.
Δείτε ποια πιθανή ασθένεια συνδέεται με τον εκάστοτε χρωματισμό ή γενικότερη όψη των νυχιών σας: Λευκά νύχια: Ασθένειες του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα Κιτρινωπά, παχιά νύχια, τα οποία μεγαλώνουν με πολύ αργό ρυθμό: Ασθένειες των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα. Κιτρινωπά νύχια, τα οποία είναι ελαφρώς μπλε στην βάση τους:Διαβήτης Κοκκινωπό υπόστρωμα στα νύχια: Καρδιακή νόσος Νύχια που είναι “μισό άσπρο και μισό ροζ”: Νε…

Λιπώματα: γιατί εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζονται

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρμα (υποδόριο ιστό). Τα λιπώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι που υπάρχουν. Έχει υπολογιστεί ότι εμφανίζονται σε 1 άτομο σε κάθε 1000.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα λιπώματα παρά οι άνδρες. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν τα λιπώματα όταν είναι μεταξύ 40 και 60 ετών. Δεν είναι όμως σπάνιο να εντοπιστούν σε άτομα μεταξύ 20 και 30 ετών.
Το μέγεθος που έχουν συνήθως είναι μικρό, με διάμετρο από 1 έως 3 εκατοστά. Μπορούν όμως να είναι και πολύ πιο μεγάλα και να φθάνουν στο μέγεθος ενός αυγού ή ακόμη μεγαλύτερα.
Δεν είναι ακόμη γνωστό για πιο λόγο δημιουργούνται τα λιπώματα και τι είναι που τα προκαλεί. Σε μερικές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση. Σε άλλες περιπτώσεις οι ασθενείς περιγράφουν ότι το λίπωμα έχει δημιουργηθεί εκεί όπου είχαν ένα τραυματισμό ή ένα μώλωπα. Κατά γενικό κανόνα όμως δεν υπάρχει εξήγηση για την εμφάνιση λιπωμάτων.
Τα λιπώματα αναπτύσσονται…

Παχυσαρκία: Έρχεται το ηλεκτρονικό εμφύτευμα που ρυθμίζει την πείνα

Άδεια για τη χρήση ενός ηλεκτρονικού εμφυτεύματος που ρυθμίζει την συχνότητα της πείνας, έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση.
Το εμφύτευμα, με το όνομα Maestro Rechargeable System, κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία EnteroMedics, έχει στόχο να αξιοποιηθεί από ασθενείς άνω των 18 ετών, οι οποίοι δεν μπορούν να χάσουν κιλά με κάποια διατροφή, ο δείκτης μάζας τους κυμαίνεται μεταξύ 35-45, και οι οποίοι πάσχουν από τουλάχιστον μια πάθηση που συνδέεται με την αδυναμία τους να χάσουν κιλά, όπως ο διαβήτης.
Το Maestro Rechargeable System αποτελείται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν εμφυτευθεί στο σώμα συνδέεται με το πνευμογαστρικό νεύρο, το οποίο δίνει σήματα στον εγκέφαλο αν το στομάχι είναι άδειο ή γεμάτο, και με αυτόν τον τρόπο δίνει ηλεκτρικές δονήσεις ελέγχοντάς το. Παράλληλα, ένα εξωτερικό από το σώμα σύστημα επιτρέπει την φόρτιση της μπαταρίας και την καλύτερη ρύθμιση της συσκευής από τους γιατρούς.
Σημειώνεται, ωστόσ…

Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Ξυπνάς, σηκώνεσαι με βαριά καρδιά από το κρεβάτι σου, παίρνεις το αμάξι, πας στη δουλειά. Φτάνεις, μπαίνεις μέσα και κάθεσαι στο γραφείο σου για ένα οχτάωρο. Στην ίδια καρέκλα κάθε μέρα. Γυρνάς σπίτι κάθεσαι για να φας και να ξεκουραστείς λιγάκι. Αν βγεις θα πας να καθίσεις σε κάποια καφετέρια το πιο πιθανό. Έπειτα θα βραδιάσει και εσύ θα ξαπλώσεις να κοιμηθείς, για να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί και να συνεχίσεις την καθημερινή καθιστική ρουτίνα σου.
Για μέτρα πόσες ώρες της ημέρας σου περνάς καθιστός. Δεν λέω, ωραίο το καθισιό, ωραία η χαλάρωση αλλά όταν ξεπερνούν το μέτρο και δεν συνδυάζονται με κάποια μορφή άσκησης μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κακό.
Μερικές από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής: Ο μεταβολισμός σου αρχίζει να λειτουργεί με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι θερμίδες που καις να είναι ελάχιστες.
Κάθε φορά που καταναλώνεις φαγητό το σάκχαρό σου ανεβαίνει και κατεβαίνει απότομα και θερμίδες αποθηκεύονται στο σώμα σου. Αν δεν υπάρχει κίνηση στην καθημερινότητά σου η διαδι…

Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στο γυναικείο στήθος

Όταν μια γυναίκα πονά συχνά στο στήθος, το μυαλό της πάει συνήθως στο κακό. Αν και το ανησυχητικό σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο του μαστού, συνήθως οφείλεται σε άλλες, λιγότερο επικίνδυνες παθήσεις.
Δείτε ποια είναι τα πιθανά αίτια του πόνου. 1. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο Είναι η συνηθέστερη αιτία του πόνου στο στήθος και σαφώς δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Είναι αποτέλεσμα της μαζικής απελευθέρωσης οιστρογόνων και προγεστερόνης.
2. Πλευροχονδρίτιδα Πρόκειται για ένα είδος αρθριτικού πόνου που εντοπίζεται στο μέσο του στέρνου, μεταξύ των πλευρών και του κεντρικού οστού που βρίσκεται στο θώρακα. Οφείλεται στην κακή στάση σώματος ή την προχωρημένη ηλικία. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της καρδιοπάθειας, όμως η εφαρμογή πάγου/θερμότητας και τα αναλγητικά βοηθούν να αντιμετωπιστεί επαρκώς ο πόνος.
3. Μασταλγία που δε συνδέεται με την έμμηνο ρύση Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται εστιασμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μαστού. Εκδηλώνεται έπειτα από τραυματισμό ή μπορεί να ακτινοβολεί …

Όταν δεχτείτε τη διαφορετικότητα του άλλου, τα εμπόδια στην αγάπη εξαφανίζονται

Οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους. Είναι σημαντικό ν΄αναγνωρίσει κανείς αυτή τη βασική αλήθεια αν θέλει να δημιουργήσει θετικές και τρυφερές σχέσεις. Στην πράξη, πάντως, δεν το αναγνωρίζουμε αυτό. Αντίθετα, έχουμε την τάση ν΄αλλάξουμε ο ένας τον άλλο. Θυμώνουμε, αντιστεκόμαστε και απορρίπτουμε τις διαφορές μας. Έχουμε την απαίτηση, οι άνθρωποι που ζουν μαζί μας, να αισθάνονται, να σκέπτονται και να φέρονται όπως εμείς.
Κι αν αντιδράσουν διαφορετικά, θεωρούμε ότι κάνουν λάθος ή ότι έχουν άδικο. Προσπαθούμε να τους διορθώσουμε – ενώ εκείνοι χρειάζονται κατανόηση και φροντίδα. Προσπαθούμε να τους βελτιώσουμε – ενώ χρειάζονται παραδοχή, εκτίμηση και εμπιστοσύνη.
Παραπονιόμαστε ότι, αν τουλάχιστον άλλαζαν, θα μπορούσαμε να τους αγαπήσουμε, αν συμφωνούσαν μαζί μας, αν ένιωθαν όπως νιώθουμε εμείς, αν έκαναν αυτό που τους ζητάμε, θα μπορούσαμε σίγουρα να τους αγαπήσουμε.
Τι είναι λοιπόν η αγάπη; Αγάπη είναι να δεχόμαστε και να εκτιμάμε έναν άνθρωπο μόνον όταν εκπληρώνει τις προσδοκίες μας; Ε…

Από τι κινδυνεύετε αν πέσετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό

Μία από τις κλασικές συμβουλές των μεγαλύτερων είναι να μην πέφτουμε για ύπνο στο κρεβάτι αμέσως μετά το φαγητό. Εκτός από το ενδεχόμενο να μείνουμε άγρυπνοι όλη νύχτα από τη βαρυστομαχιά, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η συγκεκριμένη συνήθεια.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνει σχετική μελέτη με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών, 500 εκ των οποίων ήταν υγιείς, 250 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και οι υπόλοιποι είχαν παρουσιάσει οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (είναι πρόδρομη κατάσταση του εμφράγματος).
Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου τους και για το αν και τι έτρωγαν πριν από την νυχτερινή κατάκλιση.
Σε σύγκριση με όσους έμπαιναν για ύπνο μέσα στην πρώτη ώρα από το δείπνο, όσοι περίμεναν 60-70 λεπτά είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού, ενώ όσοι περίμεναν από 70 λεπτά έως 2 ώρες, είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος.
Για άγνωστους λόγους, από τις 2 ώρες και μετά, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να…

«Αναγέννηση» του ήπατος με βλαστοκύτταρα

Τέλος στην ανάγκη μεταμοσχεύσεων ήπατος αναμένεται να δώσει νέα μέθοδος αναγέννησης του οργάνου με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Πρώτη φορά επιστήμονες πέτυχαν την αποκατάσταση της λειτουργίας του ήπατος με σοβαρές βλάβες σε ζωντανό πειραματόζωο εμφυτεύοντάς του βλαστοκύτταρα που είχαν αναπτυχθεί στο εργαστήριο.
Η επιστημονική ομάδα του Medical Research Council, που εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μελετούσε τις δυνατότητες αναγέννησης του ήπατος, το οποίο -ως γνωστόν- έχει τη μοναδική ικανότητα να αυτοθεραπεύεται και να αναπτύσσεται εκ νέου, ακόμη κι αν έχει αφαιρεθεί τμήμα του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το βασικό είδος κυττάρων στο ήπαρ, τα ηπατοκύτταρα, διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται. Σε περιπτώσεις οξείας βλάβης του οργάνου, όπως η κίρρωση, χάνουν αυτή τους την ικανότητα, γι' αυτό οι ερευνητές στράφηκαν στη χρήση βλαστοκυττάρων από τον χοληφόρο πόρο.
Με την έγχυση των κυττάρων αυτών στο κατεστραμμένο ήπαρ πειραματόζωων πέτυχαν την αναγέννηση μεγάλων περιοχών του ήπατος…

Aξονική τομογραφία: Προκαλεί βλάβες στο DNA

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η αξονική τομογραφία μπορεί να σώσει ζωές. Μπορεί να εντοπίζει προβλήματα υγείας έγκαιρα και να οδηγεί σε έγκαιρες διαγνώσεις που σώζουν ζωές. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως δείχνει και μια αρνητική παράμετρο της αξονικής τομογραφίας. Αλλοιώνει το DNA.
Ερευνητές του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου του Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησε δείγματα αίματος από 67 άτομα, πριν και μετά από την υποβολή τους σε αξονική τομογραφία καρδιάς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging, έδειξαν πως όταν κάποιος υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία συμβαίνουν στον οργανισμό του κυτταρικές βλάβες. Βέβαια οι ειδικοί δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν εάν αυτές οι βλάβες μπορούν να συντελέσουν στην εκδήλωση καρκίνου ή άλλων προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα, μετά την αξονική τομογραφία διαπιστώθηκε αύξηση της κυτταρικής βλάβης στο DNA, καθώς και του κυτταρικού θανάτου…

Το ακτινοθεραπευτικό του Παίδων θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα

Στη διαβεβαίωση ότι το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα προχωρά το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα υπηρετούν στο εν λόγω τμήμα 2 επικουρικοί γιατροί και επίκειται άμεσα η πρόσληψη και τρίτου επικουρικού γιατρού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας (με δημοσίευση τη Δευτέρα στο ΦΕΚ) τοποθέτησης επιμελητή Β στον Ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου, μετά την αποχώρηση του γιατρού που υπηρετούσε μέχρι τώρα στο τμήμα.
Το ζήτημα είδε το φως της δημοσιότητας μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο ανέφερε ότι η μοναδική μόνιμη γιατρός που είχε μείνει στο τμήμα υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η στελέχωση του τμήματος με ακτινοθεραπευτές να γίνεται από έναν επικουρικό και έναν με σύμβαση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στο τμήμα κάνουν θεραπεία περίπου 14 παιδιά, ενώ κάθε παιδί με…

Ημικρανία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό;

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ημικρανία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο σε ηλικιωμένους, όσο και σε νεαρότερες γυναίκες. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που βιώνουν ημικρανίες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μόνο όταν είναι καπνιστές.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Teshamae Monteith, MD, από την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τα ευρήματα της νέας μελέτης παρέχουν περισσότερα στοιχεία ως προς το γιατί είναι σημαντικό να κόψουν το κάπνισμα οι άνθρωποι που βιώνουν ημικρανία.
Κι ενώ αυτή η έρευνα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι μόνο οι καπνιστές με ημικρανία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών που πάσχουν από ημικρανίες με αύρα διατρέχουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, είτε κ…

Η ποιότητα ύπνου επηρεάζει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας

Πάνω από οι μισοί ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα πονάνε τη νύχτα και ο πόνος ταράζει τον ύπνο τους. Επιστημονική ομάδα από το University of Alabama και το University of Florida με επικεφαλής την Megan Petrov, επίκουρη καθηγήτρια στο Arizona State University, εξέτασαν αν αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ευαισθησία και μικρότερη αντοχή στον πόνο.
Κατά την πραγματοποίηση της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν την αυτοαναφερόμενη αϋπνία, τον ταραγμένο ύπνο και την ευαισθησία στον πόνο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, εκτιμώντας ότι όσοι είχαν την χειρότερη αϋπνία θα πονούσαν περισσότερο και θα άντεχαν λιγότερο τον πόνο.
Συνολικά ήταν στην έρευνα 140 συμμετέχοντες, με ηλικίες 45-85 ετών, γράφουν στο περιοδικό «The Journal of Pain». Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν ότι η σοβαρή διαταραχή του ύπνου άλλαζε τον τρόπο επεξεργασίας του αισθήματος του πόνου και οι άρρωστοι έμοιαζαν να μην τον αντέχουν - ένα εύρημα που επιβεβαιώνει την κοινή αντίληψη πως όταν ήμαστε κουρασμένοι, οι αντοχές μας για το οτιδήποτε,…

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Κέντρο αναφοράς για θεραπεία της δισκοκήλης

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης επιλέχτηκε ως Κέντρο αναφοράς για την εκπαίδευση ιατρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην πλέον σύγχρονη μέθοδο της διατρηματικής ενδοσκοπικής χειρουργικής, για τη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μεθόδου που εφαρμόζεται στο Ιατρείο Σπονδυλικής Στήλης της Κλινικής από τον πιστοποιημένο ορθοπαιδικό χειρουργό Δρ. Στυλιανό Καπετανάκη, αποτέλεσαν το κριτήριο διαπίστευσης από τη μητρική εταιρεία της μεθόδου, Joimax Gmb (Germany).
Η μέθοδος της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (MISS),εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από οξέα και χρόνια προβλήματα της μέσης, τα οποία οφείλονται σε κήλες του μεσοσπονδύλιου δίσκου, εκφυλίσεις δίσκου και πλάγιες σπονδυλικές στενώσεις.
Η επέμβαση διενεργείται στο χειρουργείο με τοπική αναισθησία - ελεγχόμενη μέθη και με τομή μόλις 8 χιλιοστών, από την οποία εισάγεται ενδοσκόπιο που αφαιρεί την κήλη. Η διάρκειά της είναι μικρότερη από 45 λεπτά, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει μία ώρα μετά,…

Oταν οι γονείς θυσιάζονται για τα παιδιά τους...

Δεν είναι λίγοι οι γονείς των οποίων η απόφαση και η σφοδρή επιθυμία να δημιουργήσουν οικογένεια τους οδηγεί σε ολοκληρωτική παραίτηση από τις προσωπικές τους ανάγκες και επιθυμίες, σε αποξένωση από το σύντροφο τους και, τελικά, από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Με τον ερχομό των παιδιών, οι γονείς αφοσιώνονται αποκλειστικά στην ανατροφή και τη διαπαιδαγώγησή τους, αφιερώνοντας σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Τα παιδιά τους αποτελούν την πρώτη και μοναδική προτεραιότητα και γι’ αυτό το λόγο, κάνουν αμέτρητες θυσίες ∙ αποκόπτονται από τους φίλους τους, παραβλέπουν τις προσωπικές τους ανάγκες, δεν αφιερώνουν σχεδόν καθόλου χρόνο στον εαυτό τους ή για να ασχοληθούν με δραστηριότητες που είχαν πριν αποκτήσουν οικογένεια και δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση για το χτίσιμο της σχέσης του ζευγαριού.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αποξένωση ανάμεσα στο ζευγάρι, οι συνέπειες της οποίας γίνονται συνήθως εμφανείς μετά τη μελλοντική απουσί…

Αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η διατήρηση του συνηθισμένου σας σωματικού βάρους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες παίρνουν κιλά από τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.
Η αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο. Μπορείτε να αναστρέψετε την κατάσταση δίνοντας προσοχή σε υγιείς διατροφικές συνήθειες και ακολουθώντας έναν δραστήριο τρόπο ζωής.
Τι προκαλεί την αύξηση του σωματικού βάρους στην εμμηνόπαυση; Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να κερδίσετε βάρος γύρω από την κοιλιά σας από ό,τι γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς σας. Ωστόσο, μόνο οι ορμονικές αλλαγές δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση. Αντ’ αυτού, η απόκτηση βάρους συνήθως σχετίζεται με τη γήρανση, καθώς και με παράγοντες του τρόπου ζωής, αλλά και με γενετικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, η μυϊκή μάζα συνήθως μειώνεται με την ηλικία, ενώ αυξάνεται το λίπος. Η απώλεια της μ…

Γιατί πρέπει τα μωρά να κοιμούνται μόνο στο κρεβάτι τους - Συμβουλές για ασφαλή ύπνο

Επικίνδυνος για τη ζωή των βρεφών είναι ο ύπνος δίχως επίβλεψη στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, στο καρότσι, στο ριλάξ και σε οποιοδήποτε παρόμοιο είδος συσκευής, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι οι συσκευές στις οποίες οι γονείς δένουν τα μωρά για να μην πέσουν ή για να τα μεταφέρουν ενέχουν τον κίνδυνο στραγγαλισμού και ασφυξίας στον ύπνο τους. Τα ατυχήματα αυτά είναι πολύ σπάνια, λένε οι ερευνητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν. Για αυτό τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται σε τέτοιου είδους συσκευές δίχως αδιάκοπη επίβλεψη, ώστε αν μετακινηθούν και μπλεχτούν στη ζώνη ή σφηνώσουν σε κάποιο σημείο το κεφαλάκι τους, να προλάβει ένας ενήλικος να τα απελευθερώσει.
Η μελέτη έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, από ομάδα επιστημόνων υπό τον παιδίατρο δρα Ερικ Μπάτρα. Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Pediatrics», από τον Απρίλιο 2004 έως και τον Δεκέμβριο του 2008 αναφέρθηκ…

Σε ποια τρόφιμα “κρύβεται” η σαλμονέλα – Πώς θα προστατευθείτε από την επικίνδυνη δηλητηρίαση

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι πιο συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του έτους. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο βακτήριο της σαλμονέλας, καθώς και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Πουλερικά και αυγά
Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορεί να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, αν και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από τα ζωικά προϊόντα, λόγω της επαφής με τα περιττώματα των ζώων. Στα κοτόπουλα, η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει τα αυγά πριν καν δημιουργηθεί το κέλυφός τους, έτσι, ακόμη και καθαρά, φρέσκα αυγά, μπορεί να φιλοξενούν σαλμονέλα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, πυρετό και διάρροια 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση στο βακτήριο. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες. Πως θα προστατευθείτε: Μην τρώτε ποτέ ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά. Μαγειρεύετε τα πουλερικά καλά, σε υψηλή θερμοκρασία. Να κρατάτε πάντα τα ωμά πουλερικά χωριστά από τα μαγειρεμένα πουλερικά και άλλα τρόφιμα.
Φρέσκα προϊόντα Σαλμονέλα δεν μπορεί να κολλήσει κανείς μόνο α…

Τι σημαίνει η Υγεία για Σένα

Η Υγεία και η ανάγκη μας γι' αυτήν, δεν έχει όρια...


Κατακράτηση υγρών: Με τι είδους διατροφή αντιμετωπίζεται

Η κατακράτηση νερού, επίσης γνωστή ως κατακράτηση υγρών, αναφέρεται στην υπερβολική συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα, τους ιστούς του σώματος, ή τις κοιλότητές του. Έως και το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Υπάρχει νερό, τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων του σώματός μας. Το αίμα αποτελείται κυρίως από νερό, όπως και τα όργανα και οι μυς μας. Μία μέθοδος αντιμετώπισης είναι και η αλλαγή σε ορισμένες πτυχές της διατροφής σας. Στόχος είναι η απελευθέρωση του περιττού νερού μέσω της ούρησης. Οι διατροφικές αλλαγές δεν λειτουργούν με την τόνωση της λειτουργίας των νεφρών. Η δίαιτα είναι υψηλή σε φλαβονοειδή και ορισμένες άλλες θρεπτικές ουσίες.
Η διατροφή αυτή ονομάζεται “Waterfall Diet” και το όνομά της οφείλεται προφανώς στον σκοπό που εξυπηρετεί. Επί της αρχής βοηθάει το άτομο να εντοπίσει τυχόν τροφές τις οποίες ο οργανισμός δεν αφομοιώνει σωστά, με αποτέλεσμα την υψηλότερη απελευθέρωση ισταμίνης. Το σέλινο και ο μαϊντανός, καθώς και άλλες τροφές πλούσι…

Το πρώτο «βιονικό μάτι» είναι γεγονός - Εμφυτεύτηκε σε ηλικιωμένο που έπασχε από ωχρά κηλίδα

Σε επιτυχημένη εμφύτευση ενός «βιονικού ματιού» στον αμφιβληστροειδή, υποβλήθηκε ένας 80χρονος συνταξιούχος που έπασχε από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ).
«Η πρόοδος του Ρέι Φλιν είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Βλέπει πολύ καλά τα περιγράμματα των ανθρώπων και των αντικειμένων» είπε ο καθηγητής Πάουλο Στάνγκα, χειρουργός οφθαλμίατρος στο Βασιλικό Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται τέτοια επέμβαση σε ασθενή ο οποίος πάσχει από ΗΕΩ.
Η ασθένεια αυτή επηρεάζει την ωχρά κηλίδα και είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την απώλεια της όρασης σε άτομα άνω των 50 ετών.
«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πλήρη επιτυχία και ανυπομονώ να φροντίσω και άλλους ασθενείς με ΗΕΩ χρησιμοποιώντας το Argus II στο πλαίσιο αυτής της κλινικής δοκιμής», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Το Argus II, που στοιχίζει 115.000 ευρώ και κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Second Sight, είναι ένα οφθαλμικό εμφύτευμα που μέχρι τώρα το χρησιμοποιο…

Νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού: Τι ισχύει τελικά;

Όταν ήμαστε παιδιά, πολλοί από εμάς ακούγαμε τη μαμά μας να μας μαλώνει όταν πίναμε νερό την ώρα που τρώγαμε το μεσημεριανό μας, λέγοντάς μας ότι θα... φουσκώσει το στομάχι μας ή ότι δεν θα μπορούμε να χωνέψουμε.
Τι ισχύει τελικά; Είναι καλό να συνοδεύουμε ένα γεύμα με ένα ποτήρι νερό, κρασί ή κάποιο άλλο ποτό της αρεσκείας μας;
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το νερό δεν διασπά τα γαστρικά υγρά ούτε διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία της πέψης. Μάλιστα, το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά από αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χωνέψουμε πιο εύκολα.
Το νερό και γενικώς τα υγρά διευκολύνουν τη διάσπαση των τροφών ώστε ο οργανισμός να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά. Παράλληλα, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη ώστε τα κόπρανα να μην είναι πολύ ξηρά, άρα βοηθά να αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα.
Πέρα από την καλή ενυδάτωση του οργανισμού, παράγοντες όπως η επαρκής κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, το υγιές σωματικό βάρος και η καθημερινή σωματικ…

Κοινωνική φοβία και σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Η κοινωνική φοβία ή το κοινωνικό άγχος χαρακτηρίζονται από επίμονο και έντονο φόβο του ατόμου να βρεθεί σε θέση γελοιοποίησης, ταπείνωσης ή αμηχανίας σε κοινωνικές καταστάσεις ή συνθήκες στις οποίες νιώθει εκτεθειμένο στην κριτική και αξιολόγηση των άλλων. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος φόβος είναι υπερβολικός ή παράλογος, παρ’ όλα αυτά «αποφεύγει» συστηματικά οποιαδήποτε κατάσταση τον φέρνει στη δύσκολη αυτή θέση ή την «υπομένει» με άγχος και έντονη αίσθηση ενόχλησης. Καταστάσεις που προκαλούν τη φοβική αντίδραση αφορούν γενικά την παρουσία/ έκθεση σε κόσμο όπως, για παράδειγμα, την ομιλία σε κοινό αλλά και πληθώρα άλλων περιστάσεων στις οποίες νιώθει ότι οι άλλοι τον παρατηρούν και τον κρίνουν επειδή κάνει «λάθη», λέει «ανοησίες» ή δεν απαντά «σωστά» κι έτσι γελοιοποιείται.
Όταν «αναγκάζεται» να εμπλακεί σε μια κοινωνικά φοβική κατάσταση, το «άγχος αναμονής» είναι επίσης έντονο και μπορεί να φτάσει στα όρια του πανικού: τάση εφίδρωσης, ταχυπαλμίας, δυσκολία αναπνοής, συχνά…