Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πρέπει τα μωρά να κοιμούνται μόνο στο κρεβάτι τους - Συμβουλές για ασφαλή ύπνο


Επικίνδυνος για τη ζωή των βρεφών είναι ο ύπνος δίχως επίβλεψη στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, στο καρότσι, στο ριλάξ και σε οποιοδήποτε παρόμοιο είδος συσκευής, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι οι συσκευές στις οποίες οι γονείς δένουν τα μωρά για να μην πέσουν ή για να τα μεταφέρουν ενέχουν τον κίνδυνο στραγγαλισμού και ασφυξίας στον ύπνο τους.
Τα ατυχήματα αυτά είναι πολύ σπάνια, λένε οι ερευνητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν.
Για αυτό τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται σε τέτοιου είδους συσκευές δίχως αδιάκοπη επίβλεψη, ώστε αν μετακινηθούν και μπλεχτούν στη ζώνη ή σφηνώσουν σε κάποιο σημείο το κεφαλάκι τους, να προλάβει ένας ενήλικος να τα απελευθερώσει.

Η μελέτη έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, από ομάδα επιστημόνων υπό τον παιδίατρο δρα Ερικ Μπάτρα.
Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Pediatrics», από τον Απρίλιο 2004 έως και τον Δεκέμβριο του 2008 αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) των ΗΠΑ 47 περιπτώσεις θανάτου νηπίων που σχετίζονταν με συσκευές όπου κάθονται ή μεταφέρονται μωρά.

Η ανάλυση
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου και τις νεκροψίες των παιδιών, ενώ συζήτησαν με τα μέλη των οικογενειών και τους μάρτυρες των συμβάντων.
- Ολα τα βρέφη, πλην ενός, είχαν πεθάνει από ασφυξία ή στραγγαλισμό.
- Τα δύο τρίτα είχαν πεθάνει σε καθισματάκια αυτοκινήτου, με τον στραγγαλισμό από έναν ιμάντα να προκαλεί το 52% από τους θανάτους σε αυτά.
- Οι υπόλοιποι θάνατοι είχαν συμβεί σε σλινγκ, κρεμαστές κούνιες, ριλάξ και καρότσια.
- Ο χρόνος που είχε μεσολαβήσει από τη στιγμή που τα μωρά εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανά από τον ενήλικο που ήταν μαζί τους έως τη στιγμή που βρέθηκαν νεκρά κυμαινόταν από 4 λεπτά έως 11 ώρες.

Ενα περιστατικό αφορούσε αγοράκι 11 μηνών σε βρεφονηπιακό σταθμό. Οι φροντιστές το τοποθέτησαν με το μπιμπερό του σε ένα καθισματάκι αυτοκινήτου για να κοιμηθεί για μεσημέρι, δένοντάς το με τους ιμάντες του στήθους αλλά όχι και με αυτούς των ποδιών.
Μία ώρα και 20 λεπτά αργότερα όταν πήγαν να το ελέγξουν, το βρήκαν νεκρό: το αγοράκι είχε γλιστρήσει προς τα κάτω στο κάθισμα και είχε πεθάνει από ασφυξία από τον ιμάντα στον λαιμό του.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι τα καθισματάκια του αυτοκινήτου και όλες οι παρόμοιες συσκευές έχουν κατασκευαστεί για συγκεκριμένους λόγους και όχι ως κρεβάτια για τα μωρά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ερικ Μπάτρα.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν ιμάντες και μαλακά επιθέματα που προστατεύουν το μωρό από τα χτυπήματα και τις πτώσεις, δεν σημαίνει ότι οι συσκευές όπου κάθεται ή μεταφέρεται το μωρό προορίζονται για ύπνο δίχως συνεχή επίβλεψη από έναν ενήλικο».

Συμβουλές για ασφαλή ύπνο
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να κοιμούνται τα μωρά ανάσκελα σε σκληρό στρώμα, δίχως χαλαρά υφάσματα.

Ο δρ Ερικ Μπάτρα και η ομάδα του έχουν μερικές ακόμα συμβουλές:

* Αν το μωρό δεν κοιμάται στο κρεβάτι του, μην το αφήνετε ούτε λεπτό δίχως επίβλεψη.

* Μην αφήνετε το μωρό στο καθισματάκι του αυτοκινήτου χωρίς να το δέσετε, κουμπώνοντας όλους ανεξαιρέτως τους ιμάντες.

* Να τοποθετείτε στο πάτωμα – και όχι στον καναπέ – τα καθισματάκια του αυτοκινήτου, τα ριλάξ και τις άλλες κινητές συσκευές όπου τοποθετείτε το μωρό.

* Να διαλέγετε τα είδη που ταιριάζουν στο μέγεθός του και όχι μεγαλύτερα.

* Οταν βάζετε το μωρό στο σλινγκ, να βεβαιώνεστε ότι φαίνεται διαρκώς το προσωπάκι του.

* Μη βάζετε δύο-δύο τα μωρά σε συσκευές που προορίζονται για ένα.

Επειδή, δε, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως επικίνδυνο για τα μωρά είναι ακόμα και το να κοιμούνται στον καναπέ ή με τη μαμά και τον μπαμπά στο ίδιο κρεβάτι, φροντίστε να αποφύγετε και αυτές τις συνήθειες.

ygeia.tanea 
φωτο mama365

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ