Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουνίου 28, 2015

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ

Το ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ συναισθανόμενο τις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα μας, σήμερα και αύριο δεν θα προβεί σε καμία δημοσίευση. Ευχή προς όλους τους φίλους αναγνώστες μας, καλή δύναμη και ο καθένας μας να ανέβει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τον δικό του Γολγοθά, προφυλάσσοντας το πιο πολύτιμο αγαθό που μας ανήκει, την Υγεία.

Με εκτίμηση
Ελένη Δ. Μπουχαλάκη Δημοσιογράφος

1,35 εκατ. βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο με συγγενή καρδιοπάθεια - Τι να τρώει το παιδί για να έχει γερή καρδιά

Γνωρίζατε ότι 1,35 εκατ. βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο με συγγενή καρδιοπάθεια; Μια υγιής καρδιά ξεκινάει από την παιδική ηλικία, γι’ αυτό και αυτή είναι η πιο τρυφερή και σημαντική χρονική περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου για να υιοθετήσει συνήθειες και συμπεριφορές προστατευτικές για την καρδιά.
Η διαμόρφωση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής σε ένα παιδί ξεκινάει από τους γονείς και σχετίζεται ισχυρά με την προστασία του από την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Δεδομένα μελετών δείχνουν ότι 1 στα 2 παχύσαρκα παιδιά μπορεί να εξελιχθεί σε παχύσαρκο ενήλικα! Μάλιστα, το εύρημα αυτό παίρνει άλλη βαρύτητα, όταν συμπληρώνεται από στοιχεία που δείχνουν ότι σε αυτά τα παιδιά τόσο το ενδοθήλιο όσο και οι αρτηρίες τους είναι ήδη αρκετά επηρεασμένα. Και δυστυχώς στην Ελλάδα τα νέα κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι, αφού 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Γονείς… οχυρωθείτε! Γνωρίστε στα παιδιά τα δομικά στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου ζωής μαθαίνοντάς τους τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής κα…

Oι πρώτες βοήθειες όταν μια ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο

Εάν είστε μόνος, φωνάξτε δυνατά, προσπαθώντας να προσελκύσετε την προσοχή των άλλων, αλλά μην εγκαταλείψετε το θύμα Ευχόμαστε να είναι αχρείαστη. Αλλά η γνώση παροχής της «βασικής υποστήριξης της ζωής» μπορεί να σώσει κυριολεκτικά έναν άνθρωπο που βρίσκεται κοντά μας και του οποίου η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προέρχεται από μία απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία ή εξαιτίας κάποιου ξένου σώματος, το οποίο εμποδίζει την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Για μία επείγουσα αντιμετώπιση ανεπάρκειας οξυγόνου ή διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος οι διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματοποιούν τη λεγόμενη «αναζωογόνηση». Μπορεί να αφορά απλώς τη διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού και το γύρισμα ενός αναίσθητου ασθενούς στα πλάι ή να σημαίνει τη χορήγηση αέρα στους πνεύμονές ταυ (τεχνητή αναπνοή) ή συμπίεση του θώρακα, ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα.
Πώς γίνεται η «αναζωογόνηση»; Πλησιάστε με προσοχή και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδ…

Το καλοκαίρι... κρύβει κινδύνους για την όραση

Αυξηµένη συχνότητα καταγράφουν παθήσεις των µατιών σε νεαρά άτοµα, τα οποία ασχολούνται µε θαλάσσια σπορ. Οι οφθαλµίατροι καλούνται να αντιµετωπίσουν όλο και περισσότερους 20χρονους -λάτρεις του σέρφινγκ- οι οποίοι εµφανίζουν «πτερύγιο». Πρόκειται για την εµφάνιση ενός σάρκινου µορφώµατος, το οποίο αρχίζει από την εσωτερική γωνία του µατιού και οφείλεται σε χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο χειρουργός-οφθαλµίατρος Γιάννης Δατσέρης, ο οποίος προειδοποιεί ότι το καλοκαίρι απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα των µατιών µας. Το καλοκαίρι -σημειώνει- ελλοχεύουν μία σειρά από οφθαλμικές παθήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, τα μάτια μας επιβαρύνονται περισσότερο το καλοκαίρι και λόγω της τρύπας του όζοντος. Η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά την ατμόσφαιρα και έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Η αυξημένη θερμοκρασία έχει σαν συνέπεια να εμφανίζονται διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως ελάττωση δακρύων, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδα βλεφάρων. Πρόβλημ…

Ψωνίστε για την καρδιά σας

Το ακούσατε απο το διαιτολόγο, σας συμβούλεψε κάποιος γηραιότερος, το ακούτε απο εκπομπές στην τηλεόραση με θέμα την υγεία και ουσιαστικά το διαισθάνεστε και ο ίδιος/α. Το να ψωνίζεις μόνος/η τα υλικά και να τρώς «σπιτικό» φαγητό είναι πολύ καλύτερο για την υγεία της καρδιάς σου απο το να καταναλώνεις έτοιμο φαγητό. Ως γενικός κανόνας αυτό είναι αλήθεια. Όμως έχετε αναλογιστεί ποτέ ποιά είναι πραγματικά τα υλικά που συνθέτουν το «σπιτκό» σας φαγητό; Ξέρετε πραγματικά να κάνετε τις σωστές, υγιεινές επιλογές για το καλάθι των αγορών σας;
Οι επιλογές στην αγορά μπορεί να είναι πολλές και παραπλανητικές. Ας δούμε όμως παρακάτω τι αγορές μπορείτε να κάνετε που θα ωφελήσουν την καρδιά και την γενικότερη υγεία σας.
Επισκεφτείτε τον ιχθυοπώλη πιο συχνά απ' ότι τον κρεοπώλη σας Προσπαθήστε να αγοράζετε και να μαγειρεύετε περισσότερο ψάρι απ ότι κρεατικά. Βάλτε τουλάχιστον 2 μερίδες φρέσκου ψαριού την εβδομάδα στη διατροφή σας. Καλές επιλογές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, ρέγγα, μπαρμ…

Στιγμιαίος καφές: Προκαλεί πόνο στο στομάχι;

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα και έχει συνδεθεί με την τόνωση. Ωστόσο, πολλές φορές ο καφές κατηγορείται λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων της καφεΐνης και πολλοί τον αποφεύγουν ιδίως όταν έχουν πρόβλημα με το στομάχι τους.
Εντούτοις δεν υπάρχει καμία αναφορά βιβλιογραφικά που να στηρίζει την παραπάνω υπόθεση. Συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν την επίδραση του καφέ στη γαστρική κινητικότητα δεν σημειώθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτής και της κατανάλωσης καφέ από υγιείς ενήλικες.
Αντίστοιχα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και όταν μελετήθηκε η πρόκληση δυσπεψίας σε υγιείς ανθρώπους. Σημαντικό είναι όμως αν κάποιος υποφέρει από τα παραπάνω ή από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων.
Εξάλλου, ο στιγμιαίος καφέ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (80mg/ανά μερίδα), συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου περιέχει τουλάχ…

Πώς να συμπεριφέρεστε στα παιδιά σας τις κρίσιμες ημέρες που ακολουθούν

Πρώτα από όλα θα πρότεινα να αποφεύγουμε να τους μεταφέρουμε λογικές θυμού και μίσους – επιθετικότητας για κάποιους που φαίνεται ότι «φταίνε» για τη σημερινή κρίση. Αρκετά έχουν χορτάσει να ακούνε κατηγόριες, από την κοινωνία των ενηλίκων.
Δεύτερον, επειδή η ανασφάλεια είναι κακός σύμβουλος (όλων μας) είναι σπουδαίο να τους επιβεβαιώσουμε την ασφάλεια της σχέσης μας και των συναισθημάτων μας, που είναι ο καλύτερος πλοηγός στις δύσκολες φουρτούνες, όποτε και αν ξεσπάνε.
Τρίτο, θα έλεγα, να αποφεύγουμε να κάνουμε μπροστά τους διαλόγους πανικού για το χρήμα και την οικονομική κατάσταση. Αντίθετα, χρειάζεται να περάσουμε στα παιδιά, περισσότερο από ποτέ, το μήνυμα ότι δεν θα μας κάνει το χρήμα ευτυχισμένους αλλά η αίσθηση ότι ανήκουμε σε ομάδες και κοινότητες που μοιράζονται κοινά και όμορφα ιδανικά και νοιάξιμο για τον άλλο / την άλλη.
Και τέταρτο, προτείνω, αυτή την εβδομάδα -όπως και κάθε φορά που η κοινωνία μπαίνει σε συλλογική παράκρουση- να μην αφήνουμε την τηλεόραση να πλημμυρίζει…

Ο σκοπός στη ζωή κάνει καλό στην καρδιά

Ως σκοπός της ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ορίζεται μια αίσθηση νοήματος και κατεύθυνσης στη ζωή, καθώς και ένα αίσθημα πως αξίζει κανείς να τη ζει. Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το σκοπό στη ζωή με την ψυχική υγεία και η νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση.
Όσοι άνθρωποι έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα. Κινδυνεύει η καρδιά και γενικά η υγεία του ανθρώπου αν δεν αισθάνεται πως έχει κάποιο σκοπό να επιτελέσει στη ζωή του.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ράντι Κοέν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, ανέλυσαν στοιχεία από δέκα σχετικές έρευνες , οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 137.000 άτομα.
Όσοι λένε «ναι» στη ζωή επειδή έχουν ένα σκοπό, κινδυνεύουν κατά μέσο όρο 19% λιγότερο να πεθάνουν …

Χοληστερίνη: Πως πέφτει η κακή LDL και σε πόσο καιρό

Η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Αφορά τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την οικογενή – κληρονομική χοληστερίνη, η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί την εμφάνισή της είναι η κακή – λανθασμένη διατροφή. Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται με την ηλικία και οι καρδιολόγοι προτείνουν ότι καθένας, από την ηλικία των 20 ετών και μετά, θα πρέπει μία φορά στα 5 χρόνια να ελέγχει τη χοληστερόλη του, εκτός κι αν έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι τιμές της LDL χοληστερόλης Αν η χοληστερόλη νηστείας υπερβαίνει το επιθυμητό όριο των 200mg/dL ή η χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (ή LDL ή «κακή χοληστερόλη») το 100, το να κατέβει σ’ ένα ασφαλέστερο επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι νομίζουμε. Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και - αν κριθεί απαραίτητο - με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή (ιδιαίτερα αν είναι οικογενής), μπορεί κάπ…

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας - Πρώτες βοήθειες

Λέγοντας υπογλυκαιμία εννοούμε την παθολογική κατάσταση η οποία οφείλεται στην ελάττωση του σακχάρου του αίματος σε επίπεδα τέτοια που να προκαλούν κλινικές εκδηλώσεις δηλαδή συμπτώματα.
Όταν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πέφτει κάτω από το φυσιολογικό, η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται αμέσως. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπογλυκαιμία και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί, σπανιότερα, ύστερα από ιδιαίτερα έντονη μέθη, εξάντληση λόγω ζέστης και υποθερμία ή να έπεται μιας επιληπτικής κρίσης.
Η υπογλυκαιμία δεν είναι πάθηση αλλά μία παθολογική κατάσταση που συνοδεύει ποικίλες παθήσεις από τις πιο καλοήθεις (π.χ. υπογλυκαιμία της νηστείας) μέχρι τις πιο κακοήθεις (π.χ. διάφοροι κακοήθεις όγκοι που εκκρίνουν ουσίες που προκαλούν υπογλυκαιμία). Στην καθημερινή όμως πράξη η υπογλυκαιμία, στη συντριπτική της πλειοψηφία παρουσιάζεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και τα οποία είτε κάνουν υπέρβαση της δόσεως της…

Κολικός νεφρού: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο κολικός του νεφρού είναι οξύς πόνος που προκαλείται από τις πέτρες στους νεφρούς, όταν αυτές μπλοκάρουν τη ροή των ούρων καθώς κινούνται στους σωλήνες του ουροποιητικού συστήματος. Ο κολικός στους νεφρούς μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, η πιο «ύποπτη» ηλικιακή ομάδα όμως είναι μεταξύ 20 και 30 ετών.
Συμπτώματα Τα συμπτώματα κολικού του νεφρού μπορούν να είναι καθημερινά ή περιστασιακά. Στα συνηθέστερα συγκαταλέγονται τα εξής:
-Μη φυσιολογικό χρώμα ούρων -Πυρετός -Δύσοσμα ούρα -Ναυτία με ή χωρίς έμετο -Πόνος στα πλευρά, την πλάτη, την κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κολικός μπορεί να είναι τόσο σοβαρός, ώστε να χαρακτηριστεί περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Οι αιτίες που προκαλούν τον κολικό του νεφρού μπορεί να είναι: -Χημειοθεραπεία -Κυστινουρία, μία κληρονομική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από περίσσευμα κυστίνης στα ούρα -Ασθένεια του λεπτού εντέρου -Ουρική αρθρίτιδα, ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από συσσώρευση του ουρικού οξέος στις αρθρώσεις -Υπε…

Συσκέψεις και αγωνία για την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά

Κορυφώνεται η ζήτηση των ασφαλισμένων για φάρμακα, κυρίως για χρόνιες παθήσεις. Η ανησυχία που προκαλείται από την οικονομική εκκρεμότητα, ωθεί πολλούς ασθενείς στα φαρμακεία, προκειμένου να προμηθευτούν όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες σκευασμάτων. Οι αποθήκες προμηθεύουν τα φαρμακεία με το...σταγονόμετρο, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις, ενώ οι φαρμακοποιοί που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο κάνουν λόγο για ελλείψεις. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις σε ειδικά σκευάσματα, οι οποίες καλύπτονται εκ των ενόντων, δηλαδή με ανταλλαγές μεταξύ των φαρμακείων. Η επάρκεια φαρμάκων συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και οι αντιπρόεδροι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δέσποινα Μακριδάκη και Ηλίας Γιαννόγλου. Κύριο θέμα συζήτησης η διασφ…

Μεταλλαγμένα τρόφιμα: Πόσο απειλούν την υγεία μας;

Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα διαδίδονται όλο και περισσότερο. Τα γενετικά μεταλλαγμένα ή τροποποιημένα τρόφιμα αποτελούν πηγή ανησυχιών, λόγω των επιδράσεων που μπορούν να έχουν στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.
Παρά το γεγονός ότι χρειάζονται συνεχείς έρευνες για την ασφάλεια και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον των μεταλλαγμένων τροφίμων, εντούτοις τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν τη θέση ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.
Πολλές από τις ανησυχίες και προβληματισμούς που υπάρχουν σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων ισχύουν και για τα κανονικά τρόφιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε σήμερα να θεωρήσουμε ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι τελεσίδικα απαλλαγμένα οποιονδήποτε κινδύνων.
Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα και δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας και το περιβάλλον, προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες έρευνες. Δεν έχουμε σήμερα …

Μίνι ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο - Πώς να το προλάβεις

Ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου λέγεται ισχαιμικός και προκαλείται όταν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει μία αρτηρία με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ποσότητα αίματος και οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει λόγω της στένωσης των αρτηριών αλλά μερικές φορές ένας θρόμβος αίματος θα σχηματιστεί κάπου αλλού στο σώμα κάτι που θα οδηγηθεί στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια στις αρτηρίες κοντά στον εγκέφαλο.
Ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί με παρόμοια συμπτώματα όπως το ξαφνικό μούδιασμα, εξασθένιση της όρασης, διανοητική σύγχυση τα οποία όμως εξαφανίζονται μέσα σε μερικά λεπτά έως και 24 ώρες. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να δουν το γιατρό τους επειγόντως ώστε να τους συμβουλέψει για το πώς να μειώσουν τον κίνδυνο. Θα ήταν συνετό ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο να ληφθεί ως μία προειδοποίηση για προφύλαξη. Πώς να αναγνωρίσετε ένα εγκεφαλικό Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος, πάσχει κάπου από ένα εγκεφαλικό επεισό…

H ζέστη εχθρός των φαρμάκων

Πώς επηρεάζουν η καλοκαιρινή ζέστη και η υγρασία τα φάρμακα; Τα περισσότερα αναγράφουν συγκεκριμένες θερμοκρασίες φύλαξης (συνήθως κάτω από 25 βαθμούς), αλλά τι συμβαίνει όταν τις υπερβαίνουμε;
Ο Μάριος Μαρσέλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει τις απαντήσεις.
Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να φυλάσσονται τα φάρμακα; Τα περισσότερα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου (20 - 25 βαθμούς Κελσίου), κάποια αντέχουν έως το πολύ τους 30 βαθμούς, ενώ ορισμένα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά πολλά φάρμακα. Από πρακτική άποψη, αυτό σημαίνει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η φύλαξή τους για μερικές ημέρες στο μπάνιο του εξοχικού ή για μία ημέρα στο αυτοκίνητο μπορεί να τα αλλοιώσει.
Τι τους προκαλεί η ζέστη; Μπορεί να τα αλλοιώσει και να τα κάνει να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικό για την υγεία. Ορισμένα αντιβιοτικ…

Διαταραχή εφιαλτών: Όταν κάθε βράδυ παίζει «ταινία» τρόμου

Για τους περισσότερους οι καταστάσεις αυτές αποτελούν σκηνές από ταινία θρίλερ. Για κάποιους άλλους, όμως, είναι η καθημερινότητά τους που έχει μετατρέψει τον ύπνο τους σε πραγματικό εφιάλτη.
Ορισμένους τους κυνηγάει ο δολοφόνος με το τσεκούρι, άλλοι φωνάζουν αλλά δεν βγαίνει η φωνή τους, κάποιοι πέφτουν στο γκρεμό κοκ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξυπνήσει τρομοκρατημένοι από έναν εφιάλτη, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας και αυτό δεν θεωρείται πρόβλημα. Το πρόβλημα οριοθετείται εκεί που οι εφιάλτες ξεπερνούν τα όρια μιας περιστασιακής ενόχλησης και γίνονται καθημερινό μαρτύριο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ύπνου (ASA), σημαντικές αιτίες των εφιαλτών είναι το άγχος, ο ελλιπής ύπνος καθώς και ορισμένα φάρμακα.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η συμβουλευτική θεραπεία ή τα κατασταλτικά φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε άλλες, όμως, μπορεί να αρκεί ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
livit

Δείτε το συγκλονιστικό πείραμα: Τι μπορείτε να πάθετε αν κολυμπάτε μεθυσμένοι (βίντεο)

Συνηθισμένο φαινόμενο είναι στη χώρα μας, άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι, να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στα beach bar των νησιών μας και ταυτόχρονα να μπαινοβγαίνουν για μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα. Κι όμως, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί – με το πείραμα που έγινε στη Στοκχόλμη – αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος.
Το πείραγμα έγινε με τη βοήθεια της Ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης Ανδρών της πόλης, στο πλαίσιο της καμπάνιας Don’t Drink And Dive (Μην πίνεις και βουτήξεις). Ζητήθηκε από τους επαγγελματίες αθλητές να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και στη συνέχεια να βουτήξουν και να εκτελέσουν ασκήσεις μέσα σε πισίνα. 


Αν και η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες και τρεις φορές παγκόσμιους πρωταθλητές , όχι μόνο δεν μπορούσαν να εκτελέσουν το πρόγραμμά τους, αλλά κάποιοι από αυτούς κινδύνευσαν από πνιγμό. Το πείραμα έγινε ώστε να διαδοθούν οι επιπτώσεις της κολύμβησης κάτω από την επήρεια αλκοόλ.
* Από τους δημι…

Οικονομική κρίση και βία

Θυμώνουμε όταν κάτι μας αγχώνει ή μας στενοχωρεί. Θυμώνουμε όταν κάποιος παραβιάζει το “stop” στον δρόμο διότι φοβόμαστε ότι θα τρακάρουμε, ή θυμώνουμε όταν βρίσκουμε κίνηση διότι αγχωνόμαστε πως θα αργήσουμε στην εργασία μας.
Την εποχή που ζούμε, με την ανεργία, τις πολλές οικονομικές δυσκολίες και την αίσθηση πως είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε και να προστατευτούμε, ο θυμός είναι ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα που διακατέχει μια τεράστια μερίδα της ελληνικής και της παγκόσμιας κοινωνίας. Η αίσθηση ότι είμαστε έρμαιο των όποιων οικονομικών μέτρων, της ανεργίας και χωρίς να βλέπουμε κάποια ελπίδα ή προοπτική, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που εκτός από θυμό μας δημιουργεί και συναισθήματα απελπισίας και οργής.
Σήμερα είναι αναμφισβήτητα μια εποχή βίαιων αλλαγών. Η βία μπορεί να έχει πολλές μορφές, λεκτική, σωματική, στοχευμένη σε άλλους ή στον εαυτό μας, ομαδική, θρησκευτική κ.α. Αποκαλώ αυτές τις αλλαγές βίαιες διότι γίνονται απότομα, ταράζοντας από τα θεμέλια έναν τρόπο ζωής που…