Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 31, 2016

Ο φόβος της εγκατάλειψης στην ερωτική σχέση

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι αντιδρούν με μεγάλη συναισθηματική ένταση στο ενδεχόμενο μιας πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στη σκέψη πως κάποιος σημαντικός άλλος θα τους εγκαταλείψει καταλαμβάνονται από έντονο άγχος, απόγνωση ή αντίθετα αποστασιοποιούνται με στόχο να παραμείνουν ασφαλείς.
Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε το συναίσθημα της εγκατάλειψης και την επίδρασή του στις ερωτικές σχέσεις είναι σκόπιμο να αναλύσουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα επιμέρους χαρακτηριστικά του καθώς και να αναφερθούμε στις συνθήκες δημιουργίας του.
Το συναίσθημα της εγκατάλειψης, όπως κάθε άλλο πυρηνικό συναίσθημα, δημιουργείται στη βρεφική ηλικία κατά τη διάρκεια του προλεκτικού σταδίου ανάπτυξης, όταν η γλώσσα δεν έχει σχηματιστεί για να μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα.  Ερευνητικά έχει φανεί ότι η ανάδυση του συναισθήματος εγκατάλειψης επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση της ιδιοσυγκρασίας του παιδιού με τις πρώιμες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

Ανακάλυψη ερευνητών στις ΗΠΑ με ελληνική συμμετοχή καθιστά περιττά τα αντιβιοτικά

Ερευνητές στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ Γρηγόρης Στεφανόπουλος- ανακάλυψαν μια νέα τεχνική παραγωγής βιοκαυσίμων με τη βοήθεια μικροοργανισμών, η οποία καθιστά περιττή τη μαζική προσθήκη αντιβιοτικών για να αποφευχθεί η μόλυνση των μικροβίων.
Η νέα μέθοδος με την ονομασία ROBUST χρησιμοποιεί τροποποιημένους μικροοργανισμούς, οι οποίοι κρατούν υπό έλεγχο τα ύποπτα για μόλυνση μικρόβια, χωρίς έτσι να χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science».
Τα βιοκαύσιμα αποτελούν μια εναλλακτική ενεργειακή πηγή, πιο φιλική στο περιβάλλον σε σχέση με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό άεριο, άνθρακα κ.α.). Όμως η μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων συνεχίζει να είναι δύσκολη, μεταξύ άλλων επειδή στους σχετικούς βιοαντιδραστήρες μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται άλλα μικρόβια ανταγωνιστικά προς αυτά που παράγ…

Τι είναι τα trans λιπαρά - γιατί θεωρούνται τόσο επικίνδυνα

Αν έπρεπε να δημιουργήσετε την πιο ανθυγιεινή τροφή στον κόσμο δεν θα χρειαζόταν να κάνετε τίποτα άλλο πέρα από το να διπλασιάσετε τα trans (τρανς) λιπαρά της, αλλιώς γνωστά και ως trans λιπαρά οξέα.
Η συγκεκριμένα ομάδα λιπαρών είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως για την αύξηση της LDL («κακή» χοληστερόλη), της αρτηριακής πίεσης, της αρτηριακής πλάκας, ενώ είναι υπεύθυνη και για τις γενικότερες πεπτικές διαταραχές.
Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως τα τρανς λιπαρά μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης των απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.
Τα τρόφιμα με βάση τα λίπη χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: Κορεσμένα, μονοακόρεστα και τρανς λιπαρά. Σε γενικές γραμμές τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στα κρέατα και άλλα τρόφιμα με βάση τα ζωικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη δεν είναι ιδιαίτερα υγιή, αλλά ο οργανισμός μπορεί να τα ανεχθεί σε μικρές ποσότητες. Τα ακόρεστα λίπη υπάρχουν στη φύση στις τροφές με βάση τα φυτικά έλαια και σε κάποια θαλασσινά. Τα περισσότερα ακόρεστα λίπη θεωρούνται πολ…

Καθυστερημένη ήβη και εμμηνόπαυση συνδέονται με περισσότερα χρόνια ζωής

Οι γυναίκες που αποκτούν έμμηνο ρύση (περίοδο) σε μεγαλύτερη ηλικία και έχουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στα 90, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause.
emmhnopaush 6Είναι η πρώτη φορά που εξάγεται αυτό το συμπέρασμα, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Aladdin Shadyab, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 16.251 γυναίκες οι οποίες είχαν γεννηθεί πριν από το Σεπτέμβριο του 1924 και το 55% εξ αυτών (8.892 γυναίκες) έφθασαν ή ξεπέρασαν τα 90 χρόνια. To δείγμα προήλθε από μια γνωστή μελέτη που ονομάζεται Women’s Health Initiative (WHI) και η παρακολούθηση διήρκησε 21 χρόνια.
Οι ερευνητές βρήκαν πως όσες είχαν εμμηναρχή πάνω από 12 χρονών, ήταν 9% πιο πιθανό να γιορτάσουν τα 90ά τους γενέθλια, σε σύγκριση με όσες είχαν νωρίτερα έναρξη της περιόδου.
Επίσης, όσες μπήκαν σε εμμηνόπαυση πάνω από την ηλικία των 50 ετών, είχαν σχεδόν 20% περισσότερες π…

Τα αντηλιακά δεν προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος

Μια πολύ κοινή πεποίθηση έρχεται να ανατρέψει μια νέα επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα Κολομβιανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cochrane Library, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αντηλιακό προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος.
Όπως τονίζουν βέβαια οι επικεφαλής της μελέτης, Ingrid Arevalo-Rodriguez και Guillermo Sanchez, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθώς ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα. Ωστόσο για τον καρκίνο του δέρματος ενοχοποιούνται κυτταρικές αλλοιώσεις συγκεκριμένου τύπου κυττάρων και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σύνδεση με τη χρήση αντηλιακού.

«Η έλλειψη ενδείξεων δεν σημαίνει ότι η προστασία από τον ήλιο δεν έχει καμία επίδραση στην προστασία από τον καρκίνο αλλά η επίδραση αυτή είναι δύσκολο να μετρηθεί… Δεν θα μπορούσαμε να πούμε, για παράδειγμα, σε μια ομάδα ανθρώπων να κάθεται στη σκιά να φορά καπέλο και να βάζει αντηλιακό και σε μια άλλη ομάδα να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο και να μη βάζει αντηλιακό» …

Φάρμακα με μηδενική συμμετοχή και κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή

Από αρχές Αυγούστου μπήκε σε εφαρμογή η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, που προβλέπει για τους οικονομικά αδύναμους ανασφάλιστους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής καθώς και κατάργηση της καταβολής του 1€ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Υγείας (www.moh.gov.gr)  έχει αναρτηθεί αναλυτική ενημέρωση υπό μορφή ερωτήσεων/ απαντήσεων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους.

Επιπλέον,  το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ,  δημιούργησε στην ιστοσελίδα www.idika.gr,  ειδική εφαρμογή στην οποία κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα με απλό και εύκολο τρόπο να επιβεβαιώσει το δικαίωμα του στην μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από την υποενότητα Φαρμακευτική Κάλυψη Ανασφάλιστων και χρήση των κωδικών εισόδου taxisnet και του AMKA.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι πο…

Νέα θεραπεία αντιμετωπίζει οριστικά την μασχαλιαία υπεριδρωσία

Μέσω μικροκυμάτων Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εφίδρωση αποτελεί απλή ενόχληση. Η υπεριδρωσία, όμως - η παραγωγή υπερβολικού και ενοχλητικού, λόγω οσμής, ιδρώτα - αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.

Η εφίδρωση είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, στην ζέστη, την κούραση, τη νευρικότητα, το άγχος ή το στρες που βοηθά το σώμα να επανέλθει στη σωστή θερμοκρασία και να παραμείνει δροσερό. Η υπεριδρωσία είναι μία παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε διαταραχή της εφίδρωσης και εντοπίζεται στις παλάμες, τα πέλματα ή τις μασχάλες (μεμονωμένα ή σε συνδυασμό) και ανεξάρτητα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Σύμφωνα με έρευνες αφορά το 3% του πληθυσμού. Το 1,4% παρουσιάζει υπεριδρωσία στις μασχάλες και το 0,5% υποφέρει από υπερβολική παραγωγή ιδρώτα που επηρεάζει αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητες του και του προκαλεί άγχος και αμηχανία. Ο ιδρώτας και στις δύο περιπτώσεις είναι άοσμος. Αποκτά δυσάρεστη οσμή όμως όταν έρθει σε επαφή με τα βακτήρια που υπάρχου…

Πώς εκδηλώνεται η κλιμακτήριος στους άνδρες

Η κλιμακτήριος των ανδρών υποδηλώνει μια κάμψη στην παραγωγή του σπέρματος, που δεν είναι τόσο ενοχλητική, γιατί γίνεται σταδιακά και εξαντλείται ολοκληρωτικά σε πολύ μεγάλη ηλικία. Οι άνδρες εξακολουθούν να παράγουν αρκετή τεστοστερόνη, ώστε να είναι γόνιμοι και να αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Παρ’ όλα αυτά, Γερμανοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνδρες στη δεκαετία 50-60 πιθανόν να υποφέρουν από τον αντίκτυπο των ορμονικών τους αλλαγών, κατά τον ίδιο τρόπο που οι γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυσή τους.

Οι άνδρες βιώνουν και αυτοί κλιμακτήριο με

1. συχνές αδιαθεσίες,
2.αυξημένη εριστικότητα
3.κατάθλιπτική διάθεση
4.ξαφνικές εξάψεις,
5.αϋπνίες,
6. διαταραχή της συγκέντρωσης
7.κενά μνήμης και εναλλαγές στη διάθεση
8. πονοκεφάλους και εφίδρωση.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να του δημιουργήσουν μια παροδική απώλεια στύσης ή έλλειψη επιθυμίας.

Πώς αντιμετωπίζουν οι άνδρες την κλιμακτήριο; 
Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες δε μιλούν γι’ αυτό το θέμα και κρύβουν τη…

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τα ύποπτα συμπτώματα και η διάγνωση

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (Polycystic Ovaries) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας και να πλήξει τη γονιμότητα μιας γυναίκας (είναι η πιο συχνή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας).

Πρόκειται για μια συχνή ενδοκρινολογική πάθηση που επηρεάζει το 10- 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο το εκδηλώνουν στην εφηβεία σε ηλικία 13-18 ετών.

Στο σύνδρομο αυτό, οι ωοθήκες αναπτύσσουν πολλαπλές κύστεις και δεν απελευθερώνουν ωάρια. Οι κύστεις αυτές είναι ωοθυλάκια γεμάτα υγρό που περιέχουν ανώριμα ωάρια, ωστόσο οι νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες φορές δεν υπάρχουν κύστεις.

Το βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι ότι προκαλεί διαταραχές στην περίοδο της γυναίκας, κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες στη παραγωγή των ορμονών και στο σωματικό βάρος της. Οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες δεν αποκτούν ποτέ φυσιολογικό ρυθμό στην περίοδό τους και σε μερικές δεν έρχεται ποτέ η έμμηνος ρύση. …

Ανακούφιση στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση αποτελεί αναγκαίο κακό για κάθε γυναίκα. Αυτό που διαφέρει ωστόσο είναι η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων της, όπως για παράδειγμα οι εξάψεις, που ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα και είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ κατάφερε τώρα να δημιουργήσει τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, στις οποίες μπορούν να ενταχτούν όλες οι γυναίκες, ανάλογα με τη φυλή, το βάρος και τις διατροφικές συνήθειές τους. Η έρευνα αυτή αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, συμβάλλοντας στην ανακούφιση εκατομμυρίων γυναικών στον πλανήτη.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι ειδικοί παρακολούθησαν για διάστημα 15 ετών 1.455 γυναίκες, καμία εκ των οποίων δεν είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή και δεν ακολουθούσε ορμονοθεραπεία. Στο τέλος κάθε έτους οι γυναίκες περιέγραφαν αναλυτικά τα συμπτώματα που είχαν βιώσει και υποβάλλονταν σε κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής οι επιστήμονες κατέληξαν στο…

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πονοκέφαλο

Λίγο έως πολύ, όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί αρκετές φορές στη ζωή μας από πονοκέφαλο. Στις ΗΠΑ, το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών, παραπονούνται για συχνό πονοκέφαλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταφεύγουν απαραίτητα σε φαρμακευτική αγωγή. Οι στατιστικές επίσης έδειξαν, ότι το 90% των ανδρών περίπου και το 95% των γυναικών, υποφέρουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από πονοκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα και στην εποχή μας θεωρείται μια φυσιολογική αδιαθεσία. Συνήθως τον αποδεχόμαστε με υπομονή, το αντιμετωπίζουμε με απλά παυσίπονα και ….περιμένουμε να περάσει.

Ας δούμε όμως μερικά γενικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πονοκέφαλο:

Ο πονοκέφαλος χωρίζεται σε πρωτοπαθή πονοκέφαλο, που αφορά το 90% των περιπτώσεων που πάσχουν και τον δευτεροπαθή.

1. Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος εντείνεται προοδευτικά, επηρεάζει άσχημα προκαλώντας πόνο σε ολόκληρο το κεφάλι, με μυϊκούς σπασμούς στη γύρω περιοχή. Προκαλείται πολύ συχνά από άγχος, κο…

Ποιοι είναι οι τύποι σκολίωσης και ποια η θεραπεία τους

Η σκολίωση είναι μία διαταραχή που έχει προκύψει από το 11ο κύρτωμα της θωρακικής μοίρας με ταυτόχρονη στροφή σπονδύλων. Η συχνότερη μορφή σκολίωσης είναι αυτή που έχει προκύψει συνήθως εκ γενετής, χωρίς να παρουσιάζει καμία αιτία.

Στην χώρα μας δεν υπάρχουν κάποια στατιστικά που να αποδεικνύουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με σκολίωση. Υπολογίζεται πάντως ότι είναι μεγάλος.

Ποιοι τύποι υπάρχουν με βάση την ηλικία;
Από την γέννηση μέχρι 3 ετών
Από 3 ετών μέχρι 9
Από 9 μέχρι 18
Στην ουσία ο παραπάνω διαχωρισμός είναι αυτός που ξεχωρίζει την νηπιακή από την παιδική και την εφηβική σκολίωση. Και οι 3 διαφέρουν σχετικά μεταξύ τους, δίνοντας άλλα συμπτώματα κάθε φορά.

Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από μία σειρά παραμέτρων. Πρώτον από την θέση του κυρτώματος, την ταχύτητα επιδείνωσης της ίδιας της σκολίωσης στην διάρκεια των χρόνων και την δυσκαμψία που υπάρχει στο κύρτωμα.

Από αυτές τις παραμέτρους θα προκύψει και η θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι συντηρητική με φυσιοθεραπε…

Aπό τι σας προστατεύει το κλιματιστικό αυτοκινήτου

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιβάλλουν τη χρήση του κλιματιστικού στο αυτοκίνητο.

Είναι σκόπιμο όμως να μην το χρησιμοποιούμε μόνο όταν θέλουμε δροσιστούμε το καλοκαίρι ή να ζεσταθούμε το χειμώνα.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου μελέτησαν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα τριών αυτοκινήτων, ηλικίας από 5 έως 10 ετών, τα οποία διέθεταν κλιματιστικό.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν κλιματιστικό η ποιότητα του αέρα εμφάνιζε εντυπωσιακή βελτίωση κατά 80-89%.
Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους γερμανούς επιστήμονες, το κλιματιστικό του αυτοκινήτου «σκοτώνει» περίπου το 80% των μικροβίων, των σπόρων μυκήτων και των σωματιδίων που εισέρχονται στο όχημα.

Προσφέρει έτσι προστασία σε ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε αυτοκίνητα στα οποία γινόταν συστηματικός καθαρισμός των φίλτρων του αέρα.

Για το λόγο αυτόν, συνιστούν στους ιδιοκτήτες να ελέγχουν το σύσ…

Χρόνια έλλειψη ύπνου: Με ποιες σοβαρές ασθένειες συνδέεται

Η έλλειψη συγκέντρωσης, η νευρικότητα, οι λιγούρες και το αίσθημα εξάντλησης είναι μερικά μόνο από τα «συμπτώματα» που εκδηλώνονται μετά από μια νύχτα με λίγο ύπνο.

Μετά από λίγη ξεκούραση θα ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, όμως αν η έλλειψη ύπνου γίνει συνήθεια τότε οι υγεία μας βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biological Psychiatry, η χρόνια έλλειψη ύπνου προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα γενικώς, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πληθώρα σωματικών και ψυχικών ασθενειών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που περιελάμβανε 72 μελέτες σε συνολικό δείγμα 50.000 ατόμων ώστε να εξερευνήσουν σε βάθος τη σχέση ύπνου και φλεγμονής. Η εκδήλωση φλεγμονής είναι μία από τις πολλές αναγνωρισμένες συνέπειες της έλλειψης ύπνου. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι τόσο ο λίγος όσο και ο πολύς ύπνος συνδέονται με αυξημένους δείκτες φλεγ…

Το ένστικτο και ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ενστίκτων και εγκεφάλου; Οι τρόποι για να περιγράψει κανείς τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του είναι πάρα πολλοί.

Σύμφωνα με μία άποψη που πρώτος διατύπωσε ο Paul MacLean, ο σημερινός εγκέφαλος του ανθρώπου και των άλλων θηλαστικών αποτελεί σύμπλεγμα τριών "εγκεφάλων" οι οποίοι δημιουργήθηκαν και προστέθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης.

Τα τρία αυτά τμήματα τα οποία προοδευτικά ενσωμάτωσε ο εγκέφαλός μας είναι με τη σειρά της εμφάνισής τους ο "εγκέφαλος του ερπετού", ο "συναισθηματικός εγκέφαλος" και ο "σκεπτόμενος εγκέφαλος".

Ο πρώτος και αρχαιότερος θεωρείται ότι διεκπεραιώνει τις βασικές ενστικτώδεις εγκεφαλικές λειτουργίες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή, ο δεύτερος, τον οποίο σε μεγάλο βαθμό ταυτίζουμε με το στεφανιαίο σύστημα του εγκεφάλου, δίνει τη δυνατότητα σ? εμάς και τα υπόλοιπα θηλαστικά να αναπτύξουμε και να εκδηλώσουμε ένα ολόκληρο σύστημα συναισθηματικών κωδίκων, ενώ τέλος ο τρίτος, ο "σ…

Οι θαυματουργές επιδράσεις της θάλασσας στην υγεία μας- Πότε αντενδείκνυται

Η θάλασσα έχει θαυματουργές επιδράσεις στην υγεία μας. Η απεραντοσύνη της θάλασσας έκρυβε πάντοτε θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς το θαλασσινό νερό είναι δύναμη ζωής. Μας διεγείρει, μας ανανεώνει, μας αναζωογονεί και μας προστατεύει.
Το αλμυρό νερό, η άμμος, ο ήλιος, το θαλασσινό αεράκι και η λάσπη δεν είναι όμως μόνο συνώνυμα της ξεκούρασης, αλλά πανάκεια για πολλές, μικρές και συχνά επίπονες ενοχλήσεις, προσφέρουν αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα, στην κυκλοφορία, αλλά και στον οργανισμό συνολικά.

Στην αρχαία Eλλάδα, ο Iπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Ήδη όμως από την εποχή του Ηρόδοτου αναφέρεται η χρήση της θαλασσοθεραπείας στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων. Στην Κω,  τον 4ο αιώνα π. X., ο Ιπποκράτης ιδρύει στην ιδιαίτερή του πατρίδα το σημαντικότερο από τα 300 συνολικά Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο κυπαρίσσια και πεύκα, αλλά με θέα στη θάλασσα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θ…

Έντονο συναισθηματικό στρες και οι επιδράσεις του στην καρδιά

Ο φόρτος εργασίας που πρέπει να προσφέρει η καρδιά σε καταστάσεις στρες, είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
Το σωματικό ή το συναισθηματικό στρες, προκαλεί αύξηση της κυκλοφορίας στο αίμα των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη και η νορεπινεφρίνη. Ταυτόχρονα ψηλώνει η πίεση και επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός.

Οι ανάγκες σε οξυγόνο του οργανισμού αυξάνονται λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης που δημιουργείται από το μεταβολισμό που προσωρινά δραστηριοποιείται περισσότερο κατά το στρες.

Το στρες, είναι σε θέση να προκαλεί σπασμούς στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς τα οποία την τροφοδοτούν με οξυγόνο. Η ισχαιμία που προκύπτει στο μυοκάρδιο είναι αιτία στηθάγχης ή ακόμη σε σοβαρότερες περιπτώσεις, εμφράγματος μυοκαρδίου.
Οι καρδιακές αρρυθμίες συμβαίνουν ευκολότερα κατά το σωματικό ή συναισθηματικό στρες λόγω αστάθειας της ηλεκτρικής λειτουργίας της καρδίας. Μεταξύ των συχνότερων αρρυθμιών που παρατηρούνται περιλαμβάνονται η κοιλιακή ταχυκαρδία, η κοιλιακή μαρμαρυγή και η κολπική μαρμ…

Χειρότερο το δάγκωμα της γάτας από του σκύλου

Πολλοί άνθρωποι γελούν ύστερα από ένα μικρό δάγκωμα ή γρατσούνισμα από τη γάτα τους αλλά αυτό μπορεί να μην είναι καθόλου αθώο.

To δάγκωμα γάτας είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένο από αυτό του σκύλου. Οι γάτες δεν δαγκώνουν λόγω επιθετικότητας αλλά λόγω φόβου και αυτό συμβαίνει όταν κάτι τις βγάλει από την άνεσή τους και τις κάνει νευρικές. Αλλά το δάγκωμά τους, όταν συμβεί, μπορεί να είναι χειρότερο από αυτό του σκύλου και να δημιουργήσει σοβαρή μόλυνση για την οποία δεν υπάρχει εύκολη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές λένε όσοι έχουν γάτα στο σπίτι τους πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί μαζί τους. Και όποιος έχει δεχτεί δάγκωμα γάτας πρέπει να επισκεφθεί γιατρό, ανεξάρτητα από το πόσο επιφανειακό φαίνεται το τραύμα.

Δαγκωνιά και βακτήρια
Ακόμα και μια μικρή δαγκωνιά από γάτα μπορεί να μολύνει με βακτήρια τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στο νοσοκομείο, αναφέρουν στο ιατρικό περιοδικό, Επιθεώρηση Χειρουργικής Άκρας Χείρας (JHS) επιστήμονες από την Mayo Clinic, στο Ρότσε…

Πρωκτική ραγάδα: Τρόποι ανακούφισης και θεραπείας

Δυσφορία μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες πολύ συχνές παθήσεις του πεπτικού, όπως είναι οι ραγάδες πρωκτού, καθώς προκαλούν πόνο, κνησμό και αιμορραγία, συμπτώματα που εύκολα, όμως, μπορείτε να καταπραΰνετε για να κάθεστε και πάλι άνετα.
Υπάρχει ένας αριθμός από πεπτικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν κοινά συμπτώματα με την πρωκτική ραγάδα, μεταξύ αυτών και οι αιμορροΐδες. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από μια μικρή σχισμή στο λεπτό εξωτερικό δέρμα του πρωκτού, που παρά το μέγεθός της είναι εξαιρετικά επώδυνη. Κύρια αιτία πρόκλησής της είναι τα σκληρά κόπρανα, και σπανιότερα η σοβαρή διάρροια.
Θεραπεύοντας αυτές τις δύο παθήσεις, θα ανακουφιστείτε από τον πόνο και τον κνησμό.

Η συνεργασία με τον γιατρό σας στην κατάρτιση ενός διαιτολογίου, με την παράλληλη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (όταν είναι απαραίτητο), ή/και φαρμακευτικών σκευασμάτων σε συνδυασμό με ορισμένες απλές πρακτικές συμβουλές θεραπεύουν τις περισσότερες περιπτώσεις.
Τα συμπληρώματα φυτικών ινών δεν πρέπει να λαμβάνον…

Νυχτερινές εφιδρώσεις: Πού οφείλονται, πώς θα απαλλαγείτε

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις, γνωστές και ως υπεριδρωσία στον ύπνο, ταλαιπωρούν περίπου το 3% του πληθυσμού και ενδέχεται να αποτελούν σημάδι μίας σοβαρής νόσου.

Η εφίδρωση είναι το φυσικό σύστημα ψύξης του σώματος για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση.
Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας, χρησιμοποιώντας πάνω από δύο εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες, προκειμένου να μας κρατάει δροσερούς.
Κατά τη διάρκεια των περιόδων άσκησης ή όταν ο καιρός είναι ζεστός ή η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος ανεβαίνει, ο υποθάλαμος ενεργοποιεί τους αδένες να απελευθερώσουν τον ιδρώτα.

Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα, απελευθερώνει θερμική ενέργεια, η οποία με τη σειρά τους ψύχει το οργανισμού.
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις δεν σχετίζονται πάντα με την υψηλή θερμοκρασία. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απειλητικές, πρέπει να συμβουλεύεστε γιατρό για να καθορίσει τα αίτια εκδήλωσης του προβλήματος.

Παθήσεις
Στα παθολογικά αίτια των νυχτερινών εφιδρώσεων περιλαμβάνονται…

Μύθοι για τον ήλιο και τα αντηλιακά

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν, πως η σκιά και η συννεφιά προστατεύουν αποτελεσματικά από τον ήλιο ή ότι εφόσον φοράμε αντηλιακό ή είμαστε μέσα στο νερό δεν είναι δυνατό να καούμε.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, όπως υποστηρίζει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, που παραθέτει τους 7 μύθους για την ηλιοπροστασία που έχουμε υιοθετήσει αρκετοί από εμάς. Οι μύθοι μας βολεύουν γιατί κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη το καλοκαίρι, αλλά θέτουν σε κίνδυνο το δέρμα μας.

Το κοκκίνισμα είναι απαραίτητο για να μαυρίσει το δέρμα
Το κοκκίνισμα είναι η πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην UV και όχι προϋπόθεση μαυρίσματος. Επιπλέον, το μαύρισμα είναι ένδειξη βλάβης του δέρματος από τον ήλιο (όπως μαυρίζει το κρέας όταν το ψήνουμε στον φούρνο).

Ο ήλιος «καίει» μόνο από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι
Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.) είναι σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή που παρουσιάζει διακύμανση είναι …

Τα 5 προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι σκέφτονται υπερβολικά πολύ!

Στην εποχή μας, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η αβεβαιότητα και οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν μας βυθίζουν συχνά σε βαθιές κι έντονες σκέψεις.

Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους, εμείς ανησυχούμε για το πότε θα πάρουμε πτυχίο κι αν θα βρούμε δουλειά, οι μαθητές αισθάνονται αβέβαιοι για το αν έκαναν τη σωστή επιλογή κατεύθυνσης και κατ' επέκταση σχολής και πάει λέγοντας…

Υπάρχουμε κι εμείς όμως, που το μυαλό μας δε μένει στις τυπικές ανησυχίες που έχουν όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, αλλά σκέφτεται 20 βήματα μπροστά και μας κάνει να φανταζόμαστε το τέλος μιας κατάστασης προτού καν αυτή αρχίσει.

Τρελαινόμαστε όταν δεν έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων κι απεχθανόμαστε να μην ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Έχουμε έναν μοναδικό τρόπο να τρομοκρατούμε τον εαυτό μας σε δευτερόλεπτα και να παθαίνουμε κρίσεις πανικού χωρίς να καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια. Φανταζόμαστε άσχημα πράγματα που μπορεί να μη συμβούν ποτέ, ζούμε όμως με το φόβο τους κι αναλύουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ …