Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι τα trans λιπαρά - γιατί θεωρούνται τόσο επικίνδυνα


Αν έπρεπε να δημιουργήσετε την πιο ανθυγιεινή τροφή στον κόσμο δεν θα χρειαζόταν να κάνετε τίποτα άλλο πέρα από το να διπλασιάσετε τα trans (τρανς) λιπαρά της, αλλιώς γνωστά και ως trans λιπαρά οξέα.

Η συγκεκριμένα ομάδα λιπαρών είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως για την αύξηση της LDL («κακή» χοληστερόλη), της αρτηριακής πίεσης, της αρτηριακής πλάκας, ενώ είναι υπεύθυνη και για τις γενικότερες πεπτικές διαταραχές.

Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως τα τρανς λιπαρά μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης των απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

Τα τρόφιμα με βάση τα λίπη χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: Κορεσμένα, μονοακόρεστα και τρανς λιπαρά. Σε γενικές γραμμές τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στα κρέατα και άλλα τρόφιμα με βάση τα ζωικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη δεν είναι ιδιαίτερα υγιή, αλλά ο οργανισμός μπορεί να τα ανεχθεί σε μικρές ποσότητες. Τα ακόρεστα λίπη υπάρχουν στη φύση στις τροφές με βάση τα φυτικά έλαια και σε κάποια θαλασσινά. Τα περισσότερα ακόρεστα λίπη θεωρούνται πολύ υγιεινά, επειδή δεν συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL) που βρίσκεται στα κορεσμένα λίπη. Η τελευταία κατηγορία, τα trans λιπαρά, έχει γίνει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Τα trans λιπαρά μοιράζονται πολλά από τα χαρακτηριστικά των κορεσμένων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής επίδρασής τους στα επίπεδα της χοληστερόλης και την τάση να φράζουν τις αρτηρίες. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες, καθώς και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Το οξύμωρο είναι πως αυτά τα λιπαρά θεωρούνται επικίνδυνα, ενώ χρησιμοποιούν ως βάση τα φυτικά έλαια τα οποία παρέχουν συνήθως υγιή ακόρεστα λιπαρά.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα trans λιπαρά είναι το αποτέλεσμα μιας τεχνητής διαδικασίας μετατροπής των φυτικών ελαίων σε μια πιο σταθερή μορφή λίπους. Αντί να χρησιμοποιηθεί ένα κορεσμένο λιπαρό προϊόν, όπως το βούτυρο, οι εταιρίες τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά trans λιπαρά προϊόντα όπως η μαργαρίνη.

Τα trans λιπαρά δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση. Οταν οι παρασκευαστές τροφίμων χρειάζονται μια περισσότερο σταθερή μορφή ελαίου, υδρογονοποιούν τα φυτικά έλαια. Ομως, αυτή η διαδικασία αλλάζει τη χημική δομή του λίπους μετατρέποντας ένα μέρος της σε trans λιπαρά. Τα κοινά φυτικά έλαια τοποθετούνται σε δεξαμενές με ένα δραστικό μέταλλο, όπως το κοβάλτιο. Αέριο υδρογόνο διαβιβάζεται μέσω του ελαίου μέχρις ότου ολόκληρο το περιεχόμενο να στερεοποιηθεί μερικώς. Το προϊόν που προκύπτει ονομάζεται μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο, δεδομένου ότι η διαδικασία υδρογόνωσης διακόπτεται πριν το έλαιο απορροφήσει όλο το υδρογόνο, πριν δηλαδή γίνει πλήρως κορεσμένο. Ετσι, όμως, μετατρέπεται σε επιβλαβές είδος λιπαρών που είναι τα trans λιπαρά.

Η διαδικασία για τη δημιουργία των trans λιπαρών ξεκίνησε λίγο πριν την εκπνοή του 20ού αιώνα και έκτοτε έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης. Η εισαγωγή αυτών των… φιλικών προς τον καταναλωτή προϊόντων, όπως η μαργαρίνη, αγκαλιάστηκαν από το κοινό στην αρχή, δεδομένου ότι αντικατέστησαν τα λίπη. Οι προειδοποιήσεις για την παρατεταμένη χρήση της μαργαρίνης και άλλων trans λιπαρών αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ή υποβαθμίστηκαν από τη βιομηχανία τροφίμων. Από επιχειρηματικής άποψης τα trans λιπαρά οξέα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευκολία, παράγονται σχεδόν ανέξοδα (μην ξεχνάμε ότι η βάση τους είναι τα φυτικά έλαια) και έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής.

Πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των trans λιπαρών έχουν οδηγήσει πολλούς γιατρούς και ομάδες υγείας και υγιεινής διατροφής να μιλήσουν ανοιχτά κατά της χρήσης των μερικώς ή πλήρως υδρογονωμένων ελαίων και λιπαρών. Από το 2006 ζητούν από τους παραγωγούς τροφίμων να παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες στις  διατροφικές ετικέτες, όπου να αναφέρονται λεπτομερώς τα κορεσμένα και ακόρεστα, καθώς και τα trans λιπαρά που περιέχουν.

medinova

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω...

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης. Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,. Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα. «Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπ...