Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι τα trans λιπαρά - γιατί θεωρούνται τόσο επικίνδυνα


Αν έπρεπε να δημιουργήσετε την πιο ανθυγιεινή τροφή στον κόσμο δεν θα χρειαζόταν να κάνετε τίποτα άλλο πέρα από το να διπλασιάσετε τα trans (τρανς) λιπαρά της, αλλιώς γνωστά και ως trans λιπαρά οξέα.

Η συγκεκριμένα ομάδα λιπαρών είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως για την αύξηση της LDL («κακή» χοληστερόλη), της αρτηριακής πίεσης, της αρτηριακής πλάκας, ενώ είναι υπεύθυνη και για τις γενικότερες πεπτικές διαταραχές.

Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως τα τρανς λιπαρά μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης των απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

Τα τρόφιμα με βάση τα λίπη χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: Κορεσμένα, μονοακόρεστα και τρανς λιπαρά. Σε γενικές γραμμές τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στα κρέατα και άλλα τρόφιμα με βάση τα ζωικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη δεν είναι ιδιαίτερα υγιή, αλλά ο οργανισμός μπορεί να τα ανεχθεί σε μικρές ποσότητες. Τα ακόρεστα λίπη υπάρχουν στη φύση στις τροφές με βάση τα φυτικά έλαια και σε κάποια θαλασσινά. Τα περισσότερα ακόρεστα λίπη θεωρούνται πολύ υγιεινά, επειδή δεν συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL) που βρίσκεται στα κορεσμένα λίπη. Η τελευταία κατηγορία, τα trans λιπαρά, έχει γίνει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Τα trans λιπαρά μοιράζονται πολλά από τα χαρακτηριστικά των κορεσμένων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής επίδρασής τους στα επίπεδα της χοληστερόλης και την τάση να φράζουν τις αρτηρίες. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες, καθώς και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Το οξύμωρο είναι πως αυτά τα λιπαρά θεωρούνται επικίνδυνα, ενώ χρησιμοποιούν ως βάση τα φυτικά έλαια τα οποία παρέχουν συνήθως υγιή ακόρεστα λιπαρά.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα trans λιπαρά είναι το αποτέλεσμα μιας τεχνητής διαδικασίας μετατροπής των φυτικών ελαίων σε μια πιο σταθερή μορφή λίπους. Αντί να χρησιμοποιηθεί ένα κορεσμένο λιπαρό προϊόν, όπως το βούτυρο, οι εταιρίες τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά trans λιπαρά προϊόντα όπως η μαργαρίνη.

Τα trans λιπαρά δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση. Οταν οι παρασκευαστές τροφίμων χρειάζονται μια περισσότερο σταθερή μορφή ελαίου, υδρογονοποιούν τα φυτικά έλαια. Ομως, αυτή η διαδικασία αλλάζει τη χημική δομή του λίπους μετατρέποντας ένα μέρος της σε trans λιπαρά. Τα κοινά φυτικά έλαια τοποθετούνται σε δεξαμενές με ένα δραστικό μέταλλο, όπως το κοβάλτιο. Αέριο υδρογόνο διαβιβάζεται μέσω του ελαίου μέχρις ότου ολόκληρο το περιεχόμενο να στερεοποιηθεί μερικώς. Το προϊόν που προκύπτει ονομάζεται μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο, δεδομένου ότι η διαδικασία υδρογόνωσης διακόπτεται πριν το έλαιο απορροφήσει όλο το υδρογόνο, πριν δηλαδή γίνει πλήρως κορεσμένο. Ετσι, όμως, μετατρέπεται σε επιβλαβές είδος λιπαρών που είναι τα trans λιπαρά.

Η διαδικασία για τη δημιουργία των trans λιπαρών ξεκίνησε λίγο πριν την εκπνοή του 20ού αιώνα και έκτοτε έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης. Η εισαγωγή αυτών των… φιλικών προς τον καταναλωτή προϊόντων, όπως η μαργαρίνη, αγκαλιάστηκαν από το κοινό στην αρχή, δεδομένου ότι αντικατέστησαν τα λίπη. Οι προειδοποιήσεις για την παρατεταμένη χρήση της μαργαρίνης και άλλων trans λιπαρών αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ή υποβαθμίστηκαν από τη βιομηχανία τροφίμων. Από επιχειρηματικής άποψης τα trans λιπαρά οξέα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευκολία, παράγονται σχεδόν ανέξοδα (μην ξεχνάμε ότι η βάση τους είναι τα φυτικά έλαια) και έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής.

Πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των trans λιπαρών έχουν οδηγήσει πολλούς γιατρούς και ομάδες υγείας και υγιεινής διατροφής να μιλήσουν ανοιχτά κατά της χρήσης των μερικώς ή πλήρως υδρογονωμένων ελαίων και λιπαρών. Από το 2006 ζητούν από τους παραγωγούς τροφίμων να παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες στις  διατροφικές ετικέτες, όπου να αναφέρονται λεπτομερώς τα κορεσμένα και ακόρεστα, καθώς και τα trans λιπαρά που περιέχουν.

medinova

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...