Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 9, 2015

Πίστη, ένα φάρμακο της ψυχής

Δεκαπενταύγουστος και το προσκύνημα χιλιάδων πιστών στην Παναγία της Τήνου αποτελεί και φέτος την έκφραση της παρακλητικής αγωνίας προς τη Μεγαλόχαρη για υγεία, θεραπεία της αρρώστιας και ανακούφιση του πόνου. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος χάσει την πίστη του; Μήπως γίνεται πιο ευάλωτος στην αρρώστια και κινδυνεύει περισσότερο; Χαρακτηριστικές είναι οι έρευνες του Δρ. Harold G. Koenig.
Ο Koenig είναι ψυχίατρος στο Πανεπιστημίου Duke. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη θρησκεία, την πνευματικότητα και την υγεία. Οι απόψεις του έχουν καλυφθεί εκτενώς στο Newsweek και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Ο Δρ. Koenig έχει δημοσιεύσει πάνω από 280 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά. Ανέλαβε την πρώτη συστηματική τεκμηριωμένη ανάλυση σχετικά με την σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών και της θρησκείας. Σύμφωνα με αυτή, φαίνεται ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η θρησκευτική πίστη σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία στους τομείς της κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και της αυτο…

Πιθανές αιτίες για την εφίδρωση στον ύπνο σας

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις στερούν την ποιότητα του ύπνου και προκαλούν ανησυχία στους πάσχοντες. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές και η πιο απλή... η ζέστη! Ξυπνάτε μούσκεμα στον ιδρώτα και αναρωτιέστε γιατί; Εάν συμβαίνει αραιά και πού; η αιτία μπορεί να είναι πολύ απλή. Εάν, όμως, συμβαίνει επανειλημμένα, μπορεί να σχετίζεται με ιατρικές καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να απαιτούν περαιτέρω αξιολόγηση.
Πιθανές αιτίες Υψηλή θερμοκρασία σώματος (πυρετός, θερμοπληξία)
Υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος (καύσωνας, πολύ ζέστη στο δωμάτιο κλπ)
Λοιμώξεις (φυματίωση, Aids κ.ά.)
Διαταραχές ύπνου (υπνική άπνοια, διαταραχή εφιαλτών, ενύπνιοι τρόμοι στα παιδιά)
Εμμηνόπαυση (νυχτερινές εξάψεις)
Κατανάλωση αλκοόλ
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Μετατραυματικό στρες
Φάρμακα (Αντικαταθλιπτικά, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ινσουλίνη)
Υπερθυρεοειδισμός
Διαβήτης (υπογλυκαιμία από τα φάρμακα)
Διαταραχές Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος κ.ά.
Εάν ανησυχείτε για τις επαναλαμβανόμενες νυχτερινές εφιδρώσεις, μι…

Διασπείρουν μικρόβια οι στεγνωτήρες χεριών

Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε απορροφητικό χαρτί και στεγνωτήρες αέρα χεριών στις τουαλέτες, επιλέξτε τις χαρτοπετσέτες.
Οι στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες είναι πολύ χειρότεροι από τις χάρτινες χειροπετσέτες, όσον αφορά την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hospital Infection.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ένα πείραμα στο οποίο τοποθετήθηκε ένας αβλαβής τύπος βακτηρίων σε χέρια εθελοντών που έπλεναν ανεπαρκώς τα χέρια τους προκειμένου να γίνει προσομοίωση της διασποράς των μικροβίων. Η μελέτη έδειξε ότι ο ζεστός αέρας των αυτόματων συσκευών για το στέγνωμα των χεριών εξαπλώνει τα βακτήρια στο υπόλοιπο σώμα και τον περιβάλλοντα χώρο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής από το University of Leeds, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Γουίλκοξ, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από συσκευές στεγνώματος είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτιν…

Τα βασικότερα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στο θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο λαιμό. Ελέγχει την παραγωγή ορισμένων ορμονών και παίζει σημαντικό ρόλο σε δεκάδες επιμέρους λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολικός ρυθμός.
Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά.
1. Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις Οι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος είναι ένα σχετικά παραμελημένο σύμπτωμα όσον αφορά τις διαταραχές του θυρεοειδούς, απαντάται όμως αρκετά συχνά. Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν συχνά μυϊκούς πόνους ή πόνους στις αρθρώσεις, κυρίως στα χέρια και τα πόδια. Από την άλλη, τα άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό συχνά εκδηλώνουν πόνο ή αδυναμία στο ανώτερο τμήμα των χεριών ή στις γάμπες.
2. Ενοχλήσεις στο λαιμό Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής βρίσκεται στο λαιμό, οποιαδήποτε δυσλειτουργία του μπορεί να εκδηλωθεί με το πρήξιμο και τη γενικότερη διόγκωση του λαιμού ή με αλλοιώσεις στη φωνή.
3. Αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά Η όψη του δέρματος κ…

Τι συμβαίνει στο σώμα μετά την κατανάλωση ενός Red Bull

Ένα νέο infographic που έγινε από την ιστοσελίδα Personalise.co.uk αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο σώμα 10 λεπτά, 15-45 λεπτά, 30-50 λεπτά, μία ώρα, 5-6 ώρες, 12 ώρες και 12-24 ώρες μετά από την κατανάλωση ενός Red Bull.
Από τα πρώτα 10 λεπτά αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση ενώ τις τελικές 12-24 ώρες το σώμα αρχίζει να αισθάνεται συμπτώματα στέρησης, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων, ευερεθιστότητας και δυσκοιλιότητας.
Είναι όμως αυτά επιστημονικά σωστά; Ο Βρετανός ερευνητής τροφίμων δρ Stuart Farrimond σχολιάζει: “Τα ενεργειακά ποτά είναι ένας κακός τρόπος για να πάρετε καφεΐνη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη – μερικά τρομακτικά υψηλή. Τα προστιθέμενα, όπως η ταυρίνη, είναι ξόρκια που κάνουν το ποτό πιο εμπορεύσιμο. Όλα τα ανθρακούχα ποτά είναι όξινα επειδή είναι ανθρακούχα. Το Red Bull έχει pH 3,3 δηλαδή το ίδιο με το ξίδι. Σε συνδυασμό με τη ζάχαρη είναι ιδανικό για να διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών. Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκε…

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια το καλοκαίρι;

Δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι «τινάζονται» στον αέρα πολλές σχέσεις. Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον 3 στα 10 ζευγάρια χωρίζουν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Και αυτό είναι φαινόμενο που κλιμακώνεται.
Τους λόγους για τους οποίους το καλοκαίρι μετατρέπεται σε «δολοφόνο» των σχέσεων ανέλαβε να εξηγήσει ο ιδρυτής της ιστοσελίδας SpeedVacanze.it που εξειδικεύεται στη διοργάνωση διακοπών για single, Τζιουζέπε Γκαμπαρντέλα. Συνήθως, όπως λέει, η κρίση υποβόσκει από καιρό, απλώς βρίσκει τις αφορμές να εκδηλωθεί στις διακοπές, με το ζευγάρι να συνειδητοποιεί ότι «δεν κάνουν μαζί». Τον υπόλοιπο χρόνο η δουλειά και οι καθημερινές εργασίες τούς κρατούσαν απασχολημένους το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οπότε, οι συγκρούσεις περιορίζονταν, κρύβοντας ουσιαστικά τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το καλοκαίρι όμως περνούν αναγκαστικά πολύ χρόνο μαζί, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην επιφάνεια οι αντιθέσεις των χαρακτήρων τους.
Η σπίθα που θα τους φέρει στα άκρα ποικίλλει…

Πόσες ώρες εργασίας αντέχει ο οργανισμός;

Η οικονομική κρίση έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός από τα πιο διάσημα σύνδρομα των τελευταίων χρόνων, του συνδρόμου της επαγγελματικής εξάντλησης, γνωστού και ως burn out.
Το σύνδρομο αυτό κάνει τους εργαζόμενους να υποφέρουν από μακροχρόνια εξάντληση, μειωμένο ενδιαφέρον για τη δουλειά τους και οξυθυμία.
Το χρόνιο εργασιακό στρες, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναγνώρισης του έργου του εργαζόμενου από τους προϊσταμένους του, είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες στην εκδήλωση του συνδρόμου, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «BMC Psychiatry», όσοι εργάζονται περισσότερο από 8 ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο επαγγελματικής εξάντλησης.
«Η συχνότητα του συνδρόμου αυξάνεται διαρκώς και θέτει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία, εξαιτίας τόσο των άμεσων οικονομικών απωλειών στις επιχειρήσεις όσο και των προβλημάτων υγείας που μακροπρόθεσμα επιφέρει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέζους Μοντέρο-Μα…

Οι τέσσερις αρνητικές επιπτώσεις των social media στα παιδιά

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν ένα Μέσο εκφοβισμού αν δεν μπορεί κάποιος να τα διαχειριστεί σωστά. Τα social media δυστυχώς αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Αλλά πώς μπορεί όμως να επηρεάσει το παιδί σας; Μήπως ανησυχείτε που η κόρη σας ξοδεύει αρκετό από το χρόνο της στο internet; Μήπως σας απασχολεί το πώς θα μπορούσε να την επηρεάσει; Αν κουνήσατε καταφατικά το κεφάλι σας τότε θα πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο μας.
Στη σημερινή εποχή, κανείς δεν μένει απομονωμένος από τα «παράθυρα», τα «messenger», τις διάφορες εφαρμογές, τα «σπρωξίματα» και τα «emoticons», καθώς δημιουργήθηκαν για να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά.
Σήμερα, τα μικρά παιδιά είναι εξοικειωμένα με όλες αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές και ξέρουν να παίζουν με τα smartphones και τα tablets. Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ενεργό μέρος της ζωής του εφήβου σας. Ωστόσο, ως γονέας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η «κοινωνική δικτύωσ…

Ο κακός ύπνος επηρεάζει την ικανότητα αυτοελέγχου

Είτε επειδή χρειάστηκε να μείνετε περισσότερες ώρες στο γραφείο, ή απλά ξενυχτήσατε μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία και τη διάθεση του ατόμου, αλλά και στην ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις.
Σύμφωνα με μια έρευνα από τις ΗΠΑ, ο κακός ύπνος επηρεάζει την ικανότητα αυτοελέγχου και της λήψης αποφάσεων και ενισχύει την παρορμητικότητα και την απροσεξία. Με τη σειρά τους αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική κι επαγγελματική ζωή των ανθρώπων.
«Ο αυτοέλεγχος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα των ανθρώπων, μέσα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για οποιοδήποτε ζήτημα» εξηγεί η καθηγήτρια June Pilcher από το πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα. «Όταν παρουσιάζονται αντικρουόμενες επιθυμίες κι ευκαιρίες στους ανθρώπους, ο αυτοέλεγχος είναι αυτός που επιτρέπει σε κάθε άτομο να διατηρεί τον έλεγχο».
«Η έρευνά μας διερευνά πώς συνδέονται οι συνήθειε…

Η ψυχογενής φυγή

Η ψυχογενής φυγή, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ξαφνικά κάποιος σηκώνεται και φεύγει από τον τόπο του, αφήνοντας πίσω οικογένεια και εργασία, και χωρίς προειδοποίηση ή πληροφορία για τις κινήσεις του.

Μερικές φορές παίρνει καινούργια ταυτότητα και ταξιδεύει ή φτιάχνει καινούργια κατοικία και οικογένεια. Αλλά συνήθως η φυγή περιορίζεται σε ένα ταξίδι, που φαίνεται σαν να έχει κάποιον προορισμό, (σε αντίθεση με την άσκοπη περιπλάνηση που χαρακτηρίζει τις κινήσεις ενός ατόμου με ψυχογενή αμνησία), και συνοδεύεται από μερική απόρριψη της παλιάς του ταυτότητας χωρίς πολλές κοινωνικές επαφές. Επίσης, μπορεί να υπάρχει δυσκολία προσανατολισμού, αλλά όχι πάντα.
Αν υπάρξει καινούρια ταυτότητα, τότε αυτή συνήθως είναι πιο ζωντανή και με λιγότερες αναστολές από ό,τι η προηγούμενη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να εμφανισθεί με νέο όνομα, νέα δουλειά, νέες κοινωνικές σχέσεις κτλ. και μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα χωρίς πρόβλημα. Με την καινούργια του ταυτότητα, το άτομ…

Τα 6 σημεία που συσσωρεύεται το λίπος στο σώμα σας και γιατί

Ο μεταβολισμός μας...το καλοκαίρι!

Ακμή στην πλάτη: 9 απλοί τρόποι να απαλλαγείτε