Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πίστη, ένα φάρμακο της ψυχής



Δεκαπενταύγουστος και το προσκύνημα χιλιάδων πιστών στην Παναγία της Τήνου αποτελεί και φέτος την έκφραση της παρακλητικής αγωνίας προς τη Μεγαλόχαρη για υγεία, θεραπεία της αρρώστιας και ανακούφιση του πόνου. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος χάσει την πίστη του; Μήπως γίνεται πιο ευάλωτος στην αρρώστια και κινδυνεύει περισσότερο; Χαρακτηριστικές είναι οι έρευνες του Δρ. Harold G. Koenig.

Ο Koenig είναι ψυχίατρος στο Πανεπιστημίου Duke. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη θρησκεία, την πνευματικότητα και την υγεία. Οι απόψεις του έχουν καλυφθεί εκτενώς στο Newsweek και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Δρ. Koenig έχει δημοσιεύσει πάνω από 280 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά. Ανέλαβε την πρώτη συστηματική τεκμηριωμένη ανάλυση σχετικά με την σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών και της θρησκείας. Σύμφωνα με αυτή, φαίνεται ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η θρησκευτική πίστη σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία στους τομείς της κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και της αυτοκτονίας. Αλλά και πέρα από τα ψυχικά νοσήματα, οι άνθρωποι οι οποίοι χάνουν την ελπίδα τους στο Θεό γίνονται πεσιμιστές και κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη μάχη με το θάνατο κατά την διάρκεια κάποιου σοβαρού νοσήματος.

Οπως εξηγεί ο Δρ. Koenig είναι φυσιολογικό όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αν και πιστεύουν, να χάνουν το κουράγιο τους, να αμφιβάλουν για την ύπαρξη του Θεού και πολλές φορές να αισθάνονται έντονα συναισθήματα θυμού.

Οταν όμως τα συναισθήματα αυτά δεν είναι πρόσκαιρα και ο ασθενής δεν μπορεί να τα ξεπεράσει τότε βιώνει ένα συνεχές άγχος, το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση του.

care

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...