Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 18, 2016

10 τρόποι για να μειώσουν οι άνδρες το στρες

Το άγχος έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας επηρεασμού της υγείας των ανδρών. Η ένταση και η συναισθηματική πίεση της κάθε ημέρας έχει συνδεθεί με πολλές καταστάσεις που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες, πόνος στην πλάτη, διαβήτης, καρκίνος και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, είναι οι πιο σημαντικές απ’ αυτές τις καταστάσεις.
Οι άνδρες που βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να αισθάνονται άγχος, αϋπνία, κόπωση, κατάθλιψη και μπορεί να οδηγηθούν σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ποτό, η υπερκατανάλωση τροφής, ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν.
Οι κίνδυνοι του στρες Το άγχος είναι επιβλαβές, επειδή πιέζει τα βιολογικά «κουμπιά» των ανδρών. Στην εποχή των πρωτόγονων, όταν ο άνδρας έπρεπε να μάχεται με τα άγρια ζώα για να σώσει την οικογένειά του, το άγχος ωθούσε συγκεκριμένες αντιδράσεις της μάχης fight or flight (πάλης ή φυγής) μέσα στο σώμα του:

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Μην αδιαφορείτε για τα αρχικά συμπτώματα!

Ο πόνος, ιδιαίτερα κατά την κάμψη και έκταση της άρθρωσης του γόνατος, η πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί όμως μόνο λίγα λεπτά της ώρας, το οίδημα, η ύπαρξη τριγμών κατά την κίνηση, αποτελούν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια.
Σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί η έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, μιας πάθησης που επηρεάζει πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών ηλικίας άνω των 60 ετών και που μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες στο χειρουργικό τραπέζι. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που είχε παρουσιαστεί  σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS), τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, γεγονός που αποδόθηκε τόσο στην αποτελεσματικότητά της, όσο, όμως, και στην έλλειψη εφαρμογής μη επεμβατικών στρατηγικών που θα πρέπει πάντα να προηγούνται μιας χειρουργικής αποκατάστασης.
Ο πόνος, ιδιαίτερα κατά την κάμψη και έκταση της άρθρωσης του γόνατος, η πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί όμως μόνο λίγα λεπτ…

Ξηροί καρποί: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρκίνου & πρόωρου θανάτου

Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μόνοι ή ως μέρος γλυκών και φαγητών, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως οι ξηροί καρποί είναι ένα τρόφιμο εξίσου θρεπτικό με τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 29 προγενέστερων μελετών με σχεδόν 820.000 εθελοντές, επιβεβαιώνει τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία.
Οπως έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Medicine», 28 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα (περίπου μία χούφτα) μειώνουν κατά σχεδόν 30% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 15% τον κίνδυνο καρκίνου και 22% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία. Επιπλέον, μειώνουν κατά σχεδόν το ήμισυ (52%) τον κίνδυνο θανάτου από αναπ…

5 ψυχολογικές διαστάσεις που δείχνουν ότι χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας

Ο χρόνος που αφιερώνετε στον εαυτό σας πρέπει να είναι ποιοτικός -δεν θα πρέπει να τον περνάτε σκεφτόμενοι τους άλλους. Οι παρακάτω ψυχολογικές διαστάσεις εξηγούν το γιατί.
Χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας, όμως σχεδόν πάντα τον αφιερώνετε στους ανθρώπους γύρω σας ή δεσμεύεστε σε καταστάσεις που απλώς επιτείνουν την αίσθηση της κόπωσης και της ανησυχίας.
Αν και προκαλεί έκπληξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να ξεκουράζονται σωστά.
Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε διακοπές κάθε φορά που σας κατακλύζει το άγχος. Επίσης δεν σημαίνει ότι το να βγείτε να περπατήσετε αρκεί για να καταπολεμηθεί η δυσφορία που μέρα με τη μέρα σας φθείρει.
Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας σημαίνει, πρώτα απ?όλα, να ξέρετε πώς να «αποσυνδέεστε», να ξέρετε πώς να κλείνετε το διακόπτη του νοητικού θορύβου, να πραγματοποιείτε τη λεπτή αλλά αυθεντική σύνδεση με τις ανάγκες, τις σκέψεις και τους φόβους σας και να «αδειάζετε» έτσι ώστε να λαμβάνετε τις σωστές …

“Μίνι” – Eγκεφαλικό: Τα σημάδια που σώζουν ζωές

Τα συμπτώματα σε ένα «μίνι» εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σύντομα, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα για έως και μία ολόκληρη ημέρα.

Με το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε ταχύτερα και με ασφάλεια.

Μίνι εγκεφαλικό: Συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κινητική δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές, αυτό εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, η οποία ονομάζεται ημιπάρεση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν, ένας φίλος ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος βιώνει ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να παρατηρήσετε ήπια συμπτώματα, όπως αδεξιότητα των χεριών ή των δακτύλων.

Ή, μπορεί να παρατηρήσετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως μια πλήρη ανικανότητα βαδίσματος, ή αδυναμία μετακίνησης των χεριών και των μυών του προσώπου.

Ένας ασθενής μπορεί επίσης να παραπονεθεί για αδυναμία και στις δύο πλευρέ…

Περιορισμοί στις συνταγογραφούμενες ποσότητες φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ

Διαμαρτύρονται οι γιατροί  Την άμεση επίλυση των σοβαρών επιπτώσεων που προκύπτουν από τον περιορισμό των γιατρών στην ποσότητα φαρμάκων σε συσκευασία των 28 ή 14 δισκίων, με μέγιστη επιτρεπτή χορήγηση 1 δισκίου ημερησίως, που μπορούν να συνταγογραφήσουν κάθε μήνα, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήριο Μπερσίμη.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι πρακτικά οι ποσότητες αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες των ασθενών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΚΕ Φώτιο Πατσουράκο «ενημερωθήκαμε, από αναφορές ασθενών στους ιατρούς τους, ότι τα φαρμακεία αρνούνται να εκτελέσουν μηνιαίες συνταγές που αναγράφουν 2 κουτιά και στις οδηγίες της συνταγής αναγράφεται ποσότητα ημερήσιας χορήγησης που επαρκεί το ένα κυτίο, όπως π.χ. κουτί με 28 δισκία και μέγιστη ημερήσια χορήγηση ένα δισκίο, αναφέροντας ότι δεν θα αμειφθούν από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της υπέρβασης της μηνιαίας συνταγής».

Λόγω αυτού του γεγονότος, κάποιοι γιατροί…

Εμφύτευμα «ανακουφίζει» τον προστάτη

iTind: Υπόσχεται απαλλαγή των πασχόντων από τα συμπτώματα
Eνα πρωτοποριακό εμφύτευμα υπόσχεται ανακούφιση από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν εκατομμύρια άνδρες που πάσχουν από Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ). Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε σχήμα κάστανου, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από το τελικό τμήμα του εντέρου, το ορθό.
Ο προστάτης έχει δύο φάσεις ανάπτυξης: η πρώτη είναι στην εφηβεία, ενώ η δεύτερη αρχίζει μετά τα 25. Αυτή η δεύτερη φάση είναι που οδηγεί συχνά στην καλοήθη υπερπλασία, η οποία αποτελεί μια από τις συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του άνδρα.

Εκτιμάται ότι το 40% των ανδρών άνω των 50 υποφέρει από ΚΥΠ.
Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε συχνοουρία, απόφραξη της ουρήθρας, παρακώλυση της ομαλής ροής των ούρων, ουρολοιμώξεις, σεξουαλική δυσλειτουργία και, σε ακραίες περιπτώσεις, νεφρική ανεπάρκεια.

Οι περισσότεροι ασθενείς ακολουθούν φαρμακευτική θεραπεία ή καταφεύγουν σε χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση του …

Παχυσαρκία στην Εμμηνόπαυση: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί ενοχοποιητικό παράγοντα για ένα πλήθος από απλές έως ιδιαίτερα σύνθετες και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες. Οι μελέτες για τον καρκίνο του μαστού έχουν δείξει οτι η αυξημένη εναπόθεση λίπους «συνδέεται» και με τον αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου αυτής».

Αυτό αναφέρει η Χειρουργός Μαστού Δρ Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος European Boards of Surgery (Breast), κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει το αυξημένο σωματικό βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. «Σ’ αυτήν την περίπτωση», λέει, «ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οπότε η γυναίκα καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες παίρνει ευκολότερα βάρος, το οποίο και είναι γνωστό ότι χάνει πολύ πιο δύσκολα».

Η σωστή διατροφή και η άσκηση στην εμμηνόπαυση, αποτελεί κατά την κ.Σταφυλά «μονόδρομο», προκειμένου οι γυναίκες να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος και συνεπώς να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, επειδή…

Πότε παίρνουμε αντιβίωση - Τι ισχύει στο κρυολόγημα (BINTEO)

Η αντιβίωση μπορεί μόνο να καταπολεμήσει μια λοίμωξη που έχει προέλθει από έναν ζωντανό (μικρο)οργανισμό: τα βακτήρια.

Γιατί το να πάρετε αντιβίωση για ένα κρυολόγημα μπορεί να είναι πρόβλημα

Μπορεί να μην σας φαίνεται ότι προκαλείται κάποια βλάβη, εάν παίρνετε ένα φάρμακο, ακόμη κι αν αυτό δεν θεραπεύει το κρυολόγημά σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί και να κάνετε κακό στον οργανισμό σας. Όταν παίρνετε αντιβίωση ενώ δεν χρειάζεται, με την πάροδο του χρόνου, το αντιβιοτικό εξασθενεί και γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό. Κάποια μέρα θα το χρειαστείτε στα σοβαρά, επειδή θα έχετε μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια, αλλά το αντιβιοτικό δεν θα είναι αποτελεσματικό για εσάς.

Ο λόγος έχει να κάνει με τα ίδια τα βακτήρια, τα οποία, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, αλλάζουν και μεταμορφώνονται για να επιβιώσουν. Όταν έρχονται σε επαφή ξανά και ξανά με τα αντιβιοτικά, εν τέλει θα αλλάξουν, προκειμένου να επιβιώσουν.

Αυτά τα νέα στελέχη βακτηρίων θα είναι “ανθεκτικά” σε κάποιους τύπους α…

Τα δέκα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2016 σύμφωνα με το «Science»

Η ανακοίνωση για την πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, που έκαναν οι επιστήμονες των ανιχνευτών LIGO στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, υπήρξε η επιστημονική ανακάλυψη της χρονιάς που φεύγει, σύμφωνα με ένα από τα κορυφαία στον κόσμο επιστημονικά περιοδικά, το «Science».

Τα βαρυτικά κύματα, οι «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου που ταξιδεύουν στο σύμπαν από μακρινές πηγές για να φθάσουν έως τη Γη, είχαν προβλεφθεί θεωρητικά από τον Αϊνστάιν πριν από περίπου ένα αιώνα και η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε φέτος με μεγάλη καθυστέρηση. Τα πρώτα βαρυτικά κύματα που ανιχνεύθηκαν, όπως εκτιμάται, δημιουργήθηκαν από τη συγχώνευση δύο μεγάλων μαύρων οπών σε απόσταση 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Τη λίστα (Top 10) με τα δέκα σημαντικότερα επιτεύγματα του 2016 συμπληρώνουν:

Η ανακάλυψη από τους αστρονόμους ενός μικρού εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη, γύρω από το κοντινότερο άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου.
Η θριαμβευτική νίκη στη Ν. Κορέα του υπολογιστή AlphaGo της DeepMind (θυγατρικής της Google) επί του Νο 2 …

Τραύμα ταπείνωσης/ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά.

Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Το τραύμα ντροπής οφείλεται στο ότι ταπεινωθήκατε ως παιδί. Μπορεί να έχετε δεχτεί γελοιοποίηση, κοροϊδία ή να νιώσατε ντροπή. Μπορεί να έχετε εκτεθεί δημόσια με τρόπο που σας ταπείνωσε. Μπορεί να σας συνέλαβαν σε μια κατάσταση που σας εξέθετε ή κάποιος να σας έκρινε με έναν τρόπο που σας έκανε να πιστεύετε ότι οι ενέργειές σας ήταν ντροπιαστικές.

Εάν έχετε τραύμα ντροπής, έχετε την τάση να αισθάνεστε εύκολα αμηχανία ή ντροπή αν κάποιος σας κρίνει, σας κοροϊδέψει ή εκτεθείτε δημόσια. Αυτό μπορεί να σας δυσκολεύει να διαχειριστείτε τη α…

Πώς να (μην) καταστρέψετε την καρδιά σας

Κανείς δεν έχει ως στόχο να βλάψει την καρδιά του. Ωστόσο, ορισμένες συνήθειες μπορεί να λειτουργήσουν προσθετικά με την πάροδο του χρόνου και να έχουν το τίμημά τους στο πιο πολύτιμο όργανο του σώματός μας.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε πράγματα όπως το οικογενειακό ιστορικό σας, ή τη γήρανση, αλλά έχετε περισσότερη δύναμη από όσο νομίζετε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύετε ότι μπορείτε πραγματικά να περιορίσετε το ρόλο του οικογενειακού ιστορικού σας ή να προωθήσετε μια υγιέστερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή, αν επικεντρωθείτε όσο το δυνατόν νωρίτερα στους παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε.

Εδώ είναι οι 5 κορυφαίες συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε για χάρη της καρδιάς σας:

1. Κάθεστε πάρα πολύ
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το να κάθεται κανείς είναι το νέο κάπνισμα. Είναι αλήθεια: Το να περνάτε πολύ χρόνο σε έναν καναπέ είναι κακό για σας. Οι ανενεργοί άνθρωποι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, σε σχέση με εκείνους που είναι πιο ενεργοί.

Η …

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε πριν αποκτήσετε παιδί

Αφού λάβει ο γιατρός το ιατρικό ιστορικό και των δύο σας και σας εξετάσει, θα σας υποδείξει μια σειρά βασικών ιατρικών εξετάσεων που πρέπει να κάνετε πριν την κύηση. Ποιες είναι;
Πολλά ζευγάρια, στην προσπάθειά τους να τεκνοποιήσουν είναι οπαδοί της άποψης "ας κάνουμε παιδί". Όμως, η πρόοδος της Ιατρικής έχει να προσφέρει πολλά χρήσιμα "εργαλεία" πριν την εγκυμοσύνη, ώστε να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης και εν τέλει απόκτησης ενός υγιούς παιδιού.

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας και να συζητήσετε την επιθυμία σας να αποκτήσετε παιδάκι. Αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό και των δύο σας και σας εξετάσει, θα σας υποδείξει μια σειρά βασικών ιατρικών εξετάσεων που πρέπει να κάνετε πριν την κύηση.
Μεταξύ των βασικών εξετάσεων που συστήνονται στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί είναι:
Γενική αίματος
Γενική ούρων
Σάκχαρο - ουρία
Ομάδα αίματος και Rhesus

Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης [έλεγχος για μεσογειακή αναιμία -…

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Coca-Cola, Nestlé και Unilever μετά τις απειλές για δηλητηρίαση προϊόντων τους

Σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφορικά με κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το οποίο αφορά σε επαπειλούμενη επιμόλυνση συγκεκριμένων προϊόντων τους οι εταιρίες Coca-Cola, Nestlé και Unilever ενημερώνουν ότι, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, «προχωρούμε άμεσα σε προληπτική απομάκρυνση των παρακάτω προϊόντων από όλα τα σημεία πώλησης στην Αττική:

– Hellmann’s Caesar Salad Dressing (πλαστικό μπουκάλι 235 ml)
– Pummaro «κλασικό» και «πιο συμπυκνωμένο» (χάρτινη συσκευασία των 500g και 520g αντίστοιχα)
– Nestea Ice Tea Ροδάκινο (500ml πλαστική φιάλη, 4Χ500 πλαστική φιάλη)
– Nestea Ice Tea Λεμόνι (500ml πλαστική φιάλη, 4Χ500 πλαστική φιάλη)
– Coca-Cola Light (500ml πλαστική φιάλη, 4Χ500 πλαστική φιάλη)».

«Από την πρώτη στιγμή, είμαστε σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καθώς η ασφάλεια των καταναλωτών μας αποτελεί πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας».

http://medicalnews.gr/auti-einai-i-anakoinosi/

Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Τι να προσέχετε για να περάσετε τα Χριστούγεννα με υγεία

Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα και είναι γνωστό ότι κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται η συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Ένας βασικός λόγος είναι και η αλλαγή στο τρόπο θέρμανσης τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης όπου αντικαταστάθηκε η κεντρική θέρμανση με την υπερβολική χρήση του A/C.
Ο ξηρός αέρας προκαλεί μια παράλυση των κροσσών του αναπνευστικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ευνοϊκή η ανάπτυξη των ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων. Ακόμη, τα σπίτια δεν αερίζονται όπως παλιά με αποτέλεσμα να μαζεύουν αρκετή υγρασία και να είναι πολύ πιο φορτωμένα με αλλεργιογόνα και σκόνη που λειτουργούν ως προδιαθεσικός παράγοντας φλεγμονής, επισημαίνει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, κεφαλής και τραχήλου.

Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος γίνεται είτε με άμεση επαφή, είτε με σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού. Αυτό, ειδικά την περίοδο του χειμώνα που η παραμονή ενηλίκων και …

Οδηγίες προς Διαβητικούς για ασφαλή Χριστούγεννα

Χαρά αλλά και άγχος μπορεί να προκαλέσει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και σε όσους ζουν ή συναναστρέφονται με αυτούς.
Κι αυτό, γιατί είναι δύσκολο να αντισταθούν στα παραδοσιακά, μικρά, λαχταριστά γλυκά που βρίσκονται  σε κάθε γωνιά του σπιτιού και κατά κανόνα, δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή για τους πάσχοντες.
«Δεδομένου ότι η υγιεινή διατροφή είναι μονόδρομος, η καλύτερη τακτική για τη διατήρηση του σακχάρου στα επιθυμητά επίπεδα είναι η προσκόλληση στο πρόγραμμα που ακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το οποίο περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τακτικά γεύματα που μετριάζουν την επιθυμία για τσιμπολόγημα, καθώς και άσκηση», επισημαίνει ο Κυριάκος Καζάκος,  Παθολόγος – Διαβητολόγος, «Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να προστατεύσει την υγεία των ατόμων με διαβήτη, χωρίς τα άτομα αυτά να νοιώσουν απομονωμένα τις γιορτινές αυτές ημέρες», συμπληρώνει.
Ο πρώ…

Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων, μια άλλη οπτική

Έρχονται Χριστούγεννα και συ νιώθεις πάλι μόνος. Βρίσκεις τη ζωή σου μονότονη, σε εκνευρίζουν οι γιορτές γιατί θυμάσαι… ενώ προσπαθείς να ξεχάσεις ό,τι σε πόνεσε.

Πολλά tips και συμβουλές θα βρείς απο ειδικούς, σύμβουλους και συμβουλάτορες. Θετική σκέψη, εκδηλώσεις, κατασκευές, οδηγίες για να νικήσεις την κατάθλιψη των γιορτών και πολλά άλλα.

Τα προσπαθείς ένα – ένα, με κατεβασμένο το κεφάλι βάζεις τικ σε κάθε συμβουλή όμως τίποτα δεν νιώθεις να σε βοηθάει… μα πως το κάνουν οι άλλοι; Νιώθεις πάλι αποτυχημένος.

Ξέρεις κάτι; Οι πληγές δεν κλείνουν με θετική σκέψη και  αποφθέγματα  σοφών…

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων, μια άλλη οπτική

Η αισιοδοξία δεν είναι διακόπτης που αναλάβει με τα λαμπάκια του δέντρου. Το κενό δεν γεμίζει με στολίδια… εξάλλου και τα στολίδια είναι εποχιακά.

Εντάξει λοιπόν, έρχονται Χριστούγεννα και νιώθεις μόνος, και ίσως έχεις κατάθλιψη και πολλά προβλήματα. Και; Νομίζεις οτι όσοι έχουν στολίσει απο τις 20 Νοέμβρη είναι χαρούμενοι, πετυχημένοι και έχουν λύσει όλα …

Τα πολλά παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής στις γυναίκες

Οσο πιο μακροχρόνια και πιο συχνή είναι η χρήση ορισμένων ευρέως συνταγογραφούμενων παυσίπονων, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος οι γυναίκες να μην ακούνε καλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που κάνουν χρήση παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνης) ή ιβουπροφαίνης για πάνω από έξι χρόνια, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας ακοής σε σχέση με τις γυναίκες που παίρνουν αυτά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και αναλγητικά φάρμακα για λιγότερο από ένα έτος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκάρι Κέρχαν του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας American Journal of Epidemiology, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 54.000 γυναίκες ηλικίας από 48 έως 73 ετών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 60 εμφανίζουν μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια ακοής. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που τα φάρμακα ΜΣΑΦ μειώνουν την ακοή, δεν είναι σαφής προς το παρόν.

Ο Κέρχαν εκτίμησε ότι «περίπου το 16% της απώ…

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια στα αντιγριπικά εμβόλια

Στη διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων προχώρησε το υπουργείο Υγείας, παραθέτοντας στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Σε ανακοίνωση του, διευκρινίζεται ότι φέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις, ενώ αυτές τις μέρες αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες αφορούν την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων.

Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις). Το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 και το 2012, 1.194.000.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές των εμβολίων γίνονται μετά από προ-παραγγελίες των φαρμακείων. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη προμηθευτεί 10.000 δόσεις, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

http://medicalnews.gr/diavevaioseis-gia-eparkeia/

Πρόβλεψη της υποτροπής του καρκίνου του στοματοφάρυγγα με τεστ αίματος

Ελπίδες καλύτερης θεραπείας
Τη δυνατότητα διάγνωσης ενός τύπου καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου καθώς και πρόγνωση τυχόν υποτροπών της νόσου, δίνει μια νέα αιματολογική εξέταση που ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Cancer Research, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι στους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα έχει υποτροπιάσει έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σε δύο πρωτεΐνες, την Ε6 και Ε7, που επίσης εντοπίζονται σε καρκίνους που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα σχετίζεται με τον HPV. Στο 15-20% των ασθενών η θεραπεία δεν αποδίδει και ο καρκίνος υποτροπιάζει, χωρίς να υπάρχουν βιοδείκτες πρόβλεψης της θεραπευτικής αποτυχίας.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 52 ασθενείς με προχωρημένου σταδίου καρκίνο του στοματοφάρυγγα που συμμετείχαν σε μια προηγούμενη έρευνα. Οι 22 είχαν υποτροπιάσει και οι 30 όχι. Οι δυο ομάδες ήταν όμοιες ως προς την ηλικία, …

Νανοσωματίδια χρυσού αντί ένεσης στο μάτι

Για αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος
Ηνανοτεχνολογία με τη χρήση χρυσού θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των ενέσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος. Η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στον αναπτυγμένο κόσμο. Οι ασθενείς συνήθως αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μηνιαίες ενέσεις απευθείας στα μάτια τους.

Ωστόσο, ομάδα Αυστραλών και Κινέζων ερευνητών θεωρεί ότι τα νανοσωματίδια χρυσού θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα στη μεταφορά της φαρμακευτικής ουσίας στο μάτι.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό χημείας «Angewandte Chemie», ερευνά τον τρόπο με τον οποίο μια υδρογέλη (ένα τζελ δηλαδή), που είναι γεμάτη με νανοσωματίδια χρυσού, αντιδρά όταν εκτίθεται στο φως. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μαλακώνει και διοχετεύει στο μάτι την απαραίτητη δόση φαρμάκου, όταν θερμαίνεται ελάχιστα από το φως. Η διαδικασία αντιστρέφεται όταν το φως εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα η υδ…

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και κατάθλιψη: Πώς σχετίζονται

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, μπορεί να υποδηλώνουν προδιάθεση για κατάθλιψη.
Μπορεί δε, να θεραπευτεί εάν από νωρίς χορηγήσουμε την φυσική ουσία, από την οποία παράγεται η σεροτονίνη. Την 5-HTP.
Η 5-ΗΡΤ είναι ένας μεταβολίτης του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Είναι το πρόδρομο μόριο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης.
Η σεροτονίνη είναι ένας αναστάλτης νευροδιαβιβαστής, αυτός που σχετίζεται με την ηρεμία. Μας ανακουφίζει από τις έννοιες και το έντονο stress. Το stress προκαλεί την υψηλή απελευθέρωση της σεροτονίνης, και αν αυτό διαρκεί πολύ, οδηγεί σε εξάντληση αποθεμάτων σεροτονίνης.
Έρευνες υποστηρίζουν πως η αύξηση παραγωγής εγκεφαλικής σεροτονίνης, λειτουργεί σαν «stress immunizer” (ανοσοποιητικός παράγων κατά του stress).
Όσον αφορά στις μεταπτώσεις της διάθεσης, η σεροτονίνη φαίνεται να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα, ανυπομονησία και ανησυχία.

Στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σεροτονίνη αναστέλλει την επιθετική σ…