Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 18, 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανάκληση αλατισμένου σνακ από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση  σνακ από αποξηραμένο και αλατισμένο ψάρι που παρήχθη στην Ταϊλάνδη και το οποίο περιέχει βιοτοξίνη (ισταμίνη) σε ποσότητα που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο προχώρησε προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση σνακ από αποξηραμένο και αλατισμένο ψάρι (σκαρμός – Saurida undosquamis), που παρήχθη στην Ταϊλάνδη και το οποίο περιέχει βιοτοξίνη (ισταμίνη) σε ποσότητα που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο. Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία "Byschok" της Γερμανικής εταιρείας "OCTOPUS GmbH", σε συσκευασία των 40 g, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 20.04.18.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (…

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο πόνος στις αρθρώσεις σας μπορεί να επιβαρύνει πολύ τον ύπνο σας. Και, όπως γνωρίζουμε, η έλλειψη ύπνου – όπως και η κακή ποιότητα – μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή μας. Επιπλέον, η καλή ξεκούραση το βράδυ είναι σημαντική για να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Για να μπορέσετε, λοιπόν, να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές…

Προγραμματίστε πότε θα πάρετε φάρμακα
Σε γενικές γραμμές, η λήψη παυσίπονων πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει. Συνεπώς, δείτε αν μπορείτε να πάρετε τα φάρμακά σας λίγο πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι και μπορεί να δείτε θετικά αποτελέσματα.

Φτιάξτε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο
Μετά το βραδινό φαγητό, δημιουργήστε μια ρουτίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο και δοκιμάστε διαλογισμό, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική.

Φροντίστε το περιβάλλον που κοιμάστε…

Ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) (BINTEO)

Ο αυχένας στηρίζει ένα βάρος που είναι ισοδύναμο με αυτό μίας μπάλας του μπόουλινγκ για πολλά χρόνια. Δεν είναι έκπληξη ότι κάποιες φορές πιάνεται και πονάει. Ορισμένες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σωστή στάση και να μειώσετε τον πόνο και το πιάσιμο του αυχένα.

Όταν πιάνονται οι μύες του αυχένα και η κίνηση του γίνεται επώδυνη, σφίγγουν αυτόματα, για να αποτρέψουν την κίνηση. Αλλά οι πιασμένοι μύες του αυχένα μπορεί να προκαλέσουν επώδυνους σπασμούς, διάστρεμμα στους συνδέσμους και αντανακλαστικό πόνο.

Μερικές φορές οι πιασμένοι μύες του αυχένα μπορεί να ερεθίσουν ή να επιδράσουν στα νεύρα του κρανίου (ινιακά) που βρίσκονται κοντά στους μυς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αντανάκλαση του πόνου στο πίσω μέρος του αυχένα, πίσω από το ένα αυτί και στη βάση του κρανίου, μία πάθηση που ονομάζεται ινιακή κεφαλαλγία.
Ιδανικά, το κεφάλι σας θα πρέπει να ακουμπά στον αυχένα σας όπως η πρώτη μπάλα του γκολφ.

Φάρμακα
Η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.) ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδε…

Λίγα οφέλη έχουν τα προβιοτικά – Τα βακτήρια καταστρέφονται στο στομάχι

Τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα της αγοράς δεν έχουν οφέλη για την υγεία. Αυτό γράφουν Bρετανοί ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) στο επιστημονικό περιοδικό Beneficial Microbes.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα προβιοτικά προϊόντα (ροφήματα ή συμπληρώματα διατροφής σε δισκία) συνήθως δεν παρέχουν κανένα όφελος στην υγεία διότι δεν φτάνουν στο λεπτό έντερο.

Πέρα από αυτό, οι παρασκευάστριες εταιρείες δεν λένε πάντα την αλήθεια στις ετικέτες διότι στην πραγματικότητα τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν πολύ λιγότερα ζωντανά φιλικά βακτήρια απ’ όσα αναγράφουν.

Σ’ αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες αφού υπέβαλαν σε τρία τεστ 8 προβιοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά. Τα τεστ αξιολόγησαν αν περιέχουν όσα ζωντανά βακτήρια αναγράφουν στις συσκευασίες τους, αν αυτά τα βακτήρια επιζούν στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου και αν τα προβιοτικά μπορούν να αναπτυχθούν στο λεπτό έντερο.

Τα μισά από τα προβιοτικά τρόφιμα απέτυχαν και στα τρία τεστ (οι αποτ…

Γνωρίζατε ότι η ανάμνηση της καρδιακής προσβολής αποθηκεύεται στα γονίδια μας;

Τι θα συνέβαινε αν μια απλή εξέταση αίματος μπορούσε να αποκαλύψει με βεβαιότητα τη γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη μιας σοβαρής κληρονομικής μορφής καρδιοπάθειας; Θα κάνατε το τεστ; Τι θα συνέβαινε αν  μια δοκιμή μπορούσε να σας αποκαλύψει ότι έχετε 50% αυξημένο κίνδυνο να υποστείτε καρδιακή προσβολή κάποια μέρα; Θα άξιζε τον κόπο να το μάθετε;

Τόσο η κληρονομική όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Και οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για τον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων και μεταλλάξεων που παίζουν ρόλο στη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι λοιπόν, μια νέα μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα έδειξε ότι η «ανάμνηση» μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να αποθηκευτεί στα γονίδια μέσω επιγενετικών αλλαγών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Human Molecular Genetics.

Είναι γνωστό σε όλους ότι με τη γέννηση μας έχουμε κληρονομήσει τα γονίδια από τους γονεί…

Αθηροσκλήρωση: Τι την προκαλεί, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας άνω των 40 ετών παρουσιάζουν αθηρωματικές αλλοιώσεις, οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών.

Μάλιστα οι βλάβες αυτές δεν προκαλούν συμπτώματα στις περισσότερες (67%) των περιπτώσεων, καθιστώντας μεγαλύτερο τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο.
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τη δημιουργία αθηρωματικών αλλοιώσεων είναι:
-Η καθιστική ζωή
-H πλούσια σε λίπη διατροφή
-Η υψηλή χοληστερίνη
-Η υπέρταση
-Tο κάπνισμα
-To άγχος
Ο βαθμός στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών δεν σχετίζεται με την επιβίωση του αρρώστου. Οι στενωτικές βλάβες άνω του 70% είναι πιο ασφαλείς για τον ασθενή από ό,τι οι βλάβες κάτω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.
Έτσι, οι ασθενείς που χειρουργούνται για στενωτικές βλάβες άνω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας είναι αυτοί που κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τα 2/3 του συνόλου των ασθενών που έχουν βλάβη μικρότερη του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ο κίνδυν…

Αντιμετωπίστε το στρες

Το stress μπορεί να μας ακινητοποιεί ή να μας κινητοποιεί. Είναι στο χέρι μας! Οι τρόποι αντιμετώπισης του στρες είναι αρκετοί. Οι προσωρινοί (αγχολυτικά, καταχρήσεις, αποφυγή) δεν είναι πολύ βοηθητικοί. Οι μακροπρόθεσμοι (αλλαγές στη ζωή, στη σκέψη, στη διαχείριση προβλημάτων, στον οργανισμό) απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια και υπομονή, αλλά αξίζουν τον κόπο!

Επιλέγουμε αυτόν ή αυτούς τους τρόπους που εμείς νιώθουμε ότι μας ταιριάζουν και είναι αποτελεσματικοί για εμάς.

1) Χαλάρωση
Οι ήρεμες εισπνοές-εκπνοές από τη μύτη, σε συνδυασμό με ασκήσεις χαλάρωσης, βοηθούν το σώμα μας να χαλαρώσει και μειώνουν τα αρνητικά συναισθήματα.  Μια καλή τεχνική είναι η προοδευτική νευρομυϊκή χαλάρωση, που μπορεί να συνδυαστεί  με εικονική σκέψη (νοερή απεικόνιση).  Η χαλάρωση είναι κάτι που μαθαίνεται, μέσω συστηματικής εξάσκησης.  Αν σημειώνουμε σε κάποιο ημερολόγιο τη χαλάρωση που πετυχαίνουμε κάθε φορά και τα συναισθήματα που βιώνουμε, η προσπάθειά μας θα είναι πιο αποτελεσματική.

2) Απόσπαση προσοχ…

4 στους 10 άνδρες με συμπτώματα από τον προστάτη μετά τα 50

Όταν η ούρηση γίνεται πρόβλημα στους άντρες μετά την ηλικία των 50 ετών, το πιο πιθανό είναι να πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Η υπερπλασία του προστάτη είναι καλοήθης πάθηση που αφορά, τουλάχιστον τους μισούς άντρες στην πιο ώριμη παραγωγική ηλικία και ακόμη περισσότερους ηλικιωμένους, ενώ τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν επηρεάζουν τόσο τους ίδιους, όσο και τον οικογενειακό ή κοινωνικό τους περίγυρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), τέσσερις στους δέκα άντρες έχουν συμπτώματα στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, επτά στους δέκα κατά την έκτη, οκτώ στους δέκα στην έβδομη και το 90% στα 90 τους χρόνια.

«Όλοι οι άντρες, μετά τα 50 έτη, θα βιώσουν ενοχλήσεις στην ούρηση. Η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε άντρες που είναι παχύσαρκοι, κάνουν καθιστική ζωή, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, έχουν προβλήματα στύσης και επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Αντίθετα, άντρες με υπογοναδισμό, δηλαδή έλλειψη τεστοστερόνης, σπάνια θα παρουσ…

Στα σχέδια η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού!

Η πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού από Ιταλό νευροχειρουργό σχεδιάζεται για του χρόνου 
Να κόψεις ένα ανθρώπινο κεφάλι από ένα σώμα και να το μεταφέρεις σε ένα άλλο σώμα, δεν είναι μια διαδικασία για ευαίσθητες ψυχές. Όμως ο ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο μάλλον δεν ανήκει σε αυτές, αφού έκανε γνωστό ότι –παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιδράσεις άλλων επιστημόνων- θέλει να είναι ο πρώτος που θα κάνει μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού εντός του 2017. Συγκεκριμένα, το κεφάλι ενός παράλυτου από το λαιμό και κάτω να συνδεθεί στο σώμα ενός άλλου εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου.

Ο ιταλός επιστήμων –ο οποίος για πρώτη φορά έκανε γνωστό το 2013 ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μεταμόσχευση κεφαλιού- πραγματοποίησε τρεις νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό νευροχειρουργικής “Surgical Neurology International”, παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει κάνει με πειραματόζωα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του ότι πλέον κατέχει την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι ανάλογο κ…

Μαρτύριο για τους καρκινοπαθείς – Πολύμηνες λίστες αναμονής και χαλασμένα μηχανήματα

Το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά επτά ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αλλά δεν εγκαταστάθηκε κανένας
Μαρτύριο για τους καρκινοπαθείς – Πολύμηνες λίστες αναμονής και χαλασμένα μηχανήματα
Σε κακή κατάσταση βρίσκονται τα περισσότερα ογκολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, οδηγώντας τους ασθενείς σε αβάσταχτη ταλαιπωρία.
Οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες, ενώ παλαιά μηχανήματα ακτινοθεραπείας (κοβάλτιο) είναι εκτός λειτουργίας. Δεν επισκευάζονται επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για την αντικατάσταση της πηγής τους.
Πεπαλαιωμένοι είναι, επίσης, οι περισσότεροι γραμμικοί επιταχυντές, οι οποίοι έχουν ηλικία άνω των δέκα ετών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας ότι οι λίστες αναμονής για θεραπεία φτάνουν έως και στον Φεβρουάριο του 2017!
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας μένουν χαλασμένα πολύ καιρό, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για service και αγορά ανταλλακτικών:
“Σε πολ…

Οι 5 παράπλευρες ωφέλειες των αντισυλληπτικών

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι από τα πιο μελετημένα φάρμακα. Είναι εύκολα στη χρήση και συνιστούν μια από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης καθώς, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, προσφέρει πάνω από 99% προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Είναι μια αντισυλληπτική μέθοδος που αποφασίζεται αποκλειστικά από τη γυναίκα και δεν επηρεάζεται από τη συναίνεση ή μη του συντρόφου της.
Το αντισυλληπτικό χάπι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας. Χάρη στο χάπι νέας γενιάς σήμερα εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο ζουν τον έρωτα χωρίς το φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν συνειδητά αν και πότε θα αποκτήσουν παιδί (οικογενειακός προγραμματισμός).
Τα αντισυλληπτικά αποτελούν μία από τις πιο επαναστατικές ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα με σημαντικά πλεονεκτήματα και ευεργετικά οφέλη όπως:

1. Αντισύλληψη
Το σημαντικότερο όφελος είναι ότι προσφέρουν με αποτελεσματικό τρόπο αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί, αποφυγή δηλαδή μίας εγκυμοσύνης. Όταν λαμβάνονται…

Μπορούμε να φάμε κάτι που μόλις ακούμπησε στο πάτωμα; Τι λέει η επιστήμη

Είναι μύθος η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι αν κάτι φαγώσιμο πέσει στο πάτωμα, πιάνει μικρόβια μόνο αφότου έχουν περάσει πέντε δευτερόλεπτα.

Στην πραγματικότητα, η τροφή μπορεί να μολυνθεί σχεδόν αμέσως, άσχετα με το πόσο γρήγορα θα το σηκώσει κανείς από πάτωμα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας "Applied and Environmental Microbiology" της αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, πραγματοποίησαν πειράματα με τροφές που άφησαν να πέσουν στο πάτωμα.

Οι επιστήμονες άφησαν τις τροφές να μείνουν στο πάτωμα για διάφορα χρονικά διαστήματα (λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πέντε δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα και πέντε λεπτά). Στη συνέχεια, τις μελέτησαν για τυχόν μικρόβια που είχαν μεταφερθεί σε αυτές. Το πείραμα επαναλήφθηκε πολλές φορές με διαφορετικά τρόφι…

Επαναλαμβανόμενες, εστιασμένες στο σώμα συμπεριφορές

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ αναφέρει πως παρορμητικές συμπεριφορές όπως είναι η ονυχοφαγία προδιαθέτουν πληροφορίες για την προσωπικότητα μας. Οι ερευνητές κατέληξαν πως οι ανυπόμονοι άνθρωποι, ή εκείνοι που πλήττουν ή ματαιώνονται εύκολα, συνήθως εμπλέκονται σε επαναλαμβανόμενες, εστιασμένες στο σώμα συμπεριφορές όπως είναι η ονυχοφαγία (το δάγκωμα των νυχιών), η τριχοτιλλομανία (το τράβηγμα των τριχών του σώματος) και δερματιλλομανία (το ξύσιμο του δέρματος).

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι άνθρωποι που εκδηλώνουν τις παραπάνω επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μάλλον είναι τελειομανείς, δηλαδή δυσκολεύονται να διατηρούν την ηρεμία τους και να διεξάγουν μία πράξη σε "φυσιολογικό" χρονικό διάστημα - αργούν να τις ολοκληρώσουν. Κατά συνέπεια, είναι επιρρεπής σε σύγχυση, ανυπομονησία, δυσαρέσκεια όταν δεν φτάνουν τους στόχους τους και βιώνουν υψηλότερα επίπεδα πλήξης.

Οι συμμετέχοντες της έρευνας εκδήλωσαν περισσότερο αυτές τις συμπεριφορές όταν ένιωθαν άγχος ή σ…

Πνευμονικό οίδημα: Αν νιώθετε αυτά έχετε συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε καρδιακά προβλήματα. Αλλά υγρό στον πνεύμονα μπορεί να συσσωρευθεί και για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, της έκθεσης σε ορισμένες τοξίνες και φάρμακα, ενός τραύματος στο θωρακικό τοίχωμα, την έντονη σωματική άσκηση ή την μόνιμη διαβίωση σε μεγάλα υψόμετρα.

Πνευμονικό οίδημα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Αυτό το υγρό συλλέγεται στους πολυάριθμους θύλακες αέρα στους πνεύμονες, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

Το πνευμονικό οίδημα που αναπτύσσεται ξαφνικά (οξύ) είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη. Αν και η πάθηση μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την ζωή του ασθενούς, οι προοπτικές βελτιώνονται, όταν λάβει άμεση θεραπεία τόσο για την ίδια την πάθηση, όσο και για το υποκείμενο πρόβλημα που την προκαλεί.

Συμπτώματα
Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα του πνευμονικού οιδήματος μπορεί να εμφανιστούν απότομα ή να εξελι…

Κωδεΐνη: Δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά – Κίνδυνος από σοβαρές παρενέργειες

Η αναλγητική και αντιβηχική ουσία κωδεΐνη (codeine) δεν πρέπει να χορηγείται για τον πόνο και το βήχα στα παιδιά, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες σε έκθεση που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) με τίτλο “Codeine: Time to say Νo” και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Η κωδεΐνη είναι ένα οπιοειδές αναλγητικό, το οποίο ασκεί επίδραση σε υποδοχείς οπιοειδών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και σε άλλους ιστούς. Συνταγογραφείται εδώ και 50 χρόνια για τον πόνο και το βήχα, αλλά ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πάντα αποτελεσματική και μερικές φορές προκαλεί παρενέργειες που μπορεί να είναι σοβαρές και να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο σε παιδιά.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ποτέ λόγος να χορηγείται η κωδεΐνη στα παιδιά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Joseph D. Tobias, αναισθησιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Κολόμπους.

Η κωδεΐνη έχει σχετισθεί εδώ και μια δεκαετία με απειλητικά για τη ζωή ή…

Η άγνοια για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου «εμπόδιο» στην μητρότητα

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη
Λανθασμένες αντιλήψεις έχουν οι γυναίκες με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) σε ό,τι αφορά την επίδραση της νόσου και της θεραπείας της στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να επιλέγουν να μην τεκνοποιήσουν, όπως επιβεβαιώνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 9 διαφορετικά κέντρα της Μεσογείου, μεταξύ του 2014 και του 2015.

Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσει την αντίληψη που έχουν οι γυναίκες ασθενείς με ΙΦΝΕ σχετικά με τη γονιμότητα, την έκβαση της εγκυμοσύνης και το θηλασμό, αλλά και τις γνώσεις τους σχετικά με τις παθολογίες που σχετίζονται με τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (human papilloma virus – HPV) και τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.

Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 348 γυναίκες ασθενείς με ΙΦΝΕ, από 16 έως 50 ετών (μέση ηλικία 37,4 έτη). Το 50% έπασχαν από ελκώδη κολίτιδα, 49,4% από νόσο Crohn και 0,6% από αδιευκρίνιστη κολίτιδα. Όλες οι ασθενείς απάντησαν σε ένα …

Προβλήματα υγείας που φαίνονται από… τα δόντια

Όλοι ξέρουμε πως οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι αναγκαίες… και εφιαλτικές. Κανείς δεν θέλει να καθίσει σε εκείνη την πολυθρόνα, αλλά η υγεία των δοντιών μας μπορεί να φανερώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι τακτικοί καθαρισμοί μπορεί και να προλάβουν διάφορα προβλήματα, όπως τις καρδιακές προσβολές. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα για τα οποία τα δόντια μας μπορούν να μας προειδοποιήσουν…

Άνοια
Ανάμεσα στα συμπτώματα της άνοιας βρίσκεται η έλλειψη μνήμης, η κακή οργάνωση, αλλά και η κακή στοματική υγιεινή. Για την ακρίβεια, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να είναι και παράγοντας κινδύνου για την άνοια, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα βακτήρια των ούλων, που μπορεί να προκαλέσου φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Προβλήματα στην καρδιά
Όσο περισσότερο προσέχετε το στόμα σας, τόσο προσέχετε …

Πρώτοι στην Ευρώπη σε κατάχρηση αντιβιοτικών

Σε κορυφαίο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών ανέδειξε την κατάχρηση των αντιβιοτικών ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος στο πλαίσιο του 2ου Πανευρωπαϊκού Συμποσίου των φαρμακοποιών που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Λουράντος κατά τη χθεσινή ομιλία του τόνισε ότι ο ΠΦΣ έχει αναλάβει να υλοποιήσει μια ενημερωτική καμπάνια για το κοινό με αφίσες, ομιλίες και έντυπα, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πρώτη σε συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρώπης. «Σήμερα στην Ευρώπη 50.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από πολυανθεκτικά μικρόβια, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αγγίζει τα 700.000 άτομα ετησίως. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα πεθάνουν 10.000.000 άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σχετικά μ…

Όταν το άγχος επιλέγει αντί για σένα...

Είχα ένα τεράστιο, ανεξήγητο άγχος. Προσπαθούσα για χρόνια να γίνω μητέρα, και τώρα, μετά από πολλές προσπάθειες επιτέλους τα κατάφερα να μείνω έγκυος! Αλλά αντί να χαρώ, πλημμύρισε ξαφνικά η ζωή μου από άγχος! Η ζωή μου και ο ύπνος μου έγινε ένα μαρτύριο… Υπέφερα γιατί ανησυχούσα συνεχώς μήπως πάει κάτι στραβά με την εγκυμοσύνη μου.

Μήπως το παιδί μου έχει κάποιο πρόβλημα, μήπως κάτι δεν πάει καλά με την γέννα… Τελικά, πριν λίγες μέρες απέβαλα. Παραδόξως, αν και περίμενα να τα βάψω μαύρα, το πήρα το πράγμα πολύ ψύχραιμα! Είπα πως αυτό ήταν να συμβεί και άρχισα να το δέχομαι. Όμως, πάλι άρχισα τα βράδια να μην μπορώ να κοιμηθώ, να κλαίω στα καλά καθούμενα, αν και πήγα διακοπές με τον άντρα μου, δεν μπορούσα να χαλαρώσω και να περάσω καλά…

Βλέπω την κοπέλα εδώ και λίγο καιρό θεραπευτικά
Αν και η ζωή της είναι εξωτερικά εύρυθμη κι ελέγξιμη, χωρίς δυσχέρειες, αν και δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι σύγκρουσης  για ορατά και άμεσα ανιχνεύσιμα προβλήματα, αν και όλα στην ζωή του ζευγαριού «π…

Ο Έλληνας ερευνητής Λ. Ιασεμίδης στη μάχη κατά της επιληψίας

Ένα νέο διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Λεωνίδα Ιασεμίδη του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Λουιζιάνα (LA Tech), θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την έρευνα σε βάθος της επιληψίας, παίρνοντας αδρή χρηματοδότηση από το αμερικανικό κράτος γι' αυτόν τον σκοπό.

Το πρόγραμμα «Ερευνώντας και Κατανοώντας τον Εγκέφαλο: Μικρο- & Μακρο-Δυναμική των Δικτύων της Επιληψίας και της Μνήμης» ("Probing and Understanding the Brain: Micro and Macro Dynamics of Seizure and Memory Networks"), επιλέχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) για να χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η έρευνα, με τη συμμετοχή 12 επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια (Λουιζιάνα, Αρκάνσας και Αλαμπάμα), θα εξετάσει την προέλευση και τον αντίκτυπο των επιληπτικών κρίσεων. Οι επιληπτικές κρίσεις επηρεάζουν άμεσα περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και πολλού…

Παύει να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στα παιδιά της πρώτης δημοτικού

Δεν είναι πλέον υποχρεωτικός ο αντιφυματικός εμβολιασμός σε μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου.
Το εμβόλιο θα γίνεται από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Τα παραπάνω προβλέπονται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, η οποία εκδόθηκε έπειτα από σχετική πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλής ενδημικότητας για τη φυματίωση και στις συνθήκες αυτές ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών της πρώτης δημοτικού δεν έχει επαρκή αποτελεσματικότητα.

Για το, λόγο αυτό, συνιστούν επικέντρωση στον εμβολιασμό κατά τη γέννηση (ή έως την ηλικία των 5 ετών) των παιδιών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.
Καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται πλέον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έπειτα από τις εισηγήσεις των ειδικών, αποφασίστηκαν αναλυτικά τα εξής:
Διακόπτεται η εφαρμογή καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού (εμβόλιο BCG) στα παιδιά …

Άδοξο τέλος σε… ενέδρα γιατρού, για φακελάκι

Πληγή  για το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει το «φακελάκι». Οι πολίτες αποκτούν, ωστόσο, αντανακλαστικά, καταγγέλλοντας όλο και πιο συχνά επίορκους γιατρούς. Ο εντοπισμός και η σύλληψη επ’ αυτοφώρω απαιτεί ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση: προσημείωση χαρτονομισμάτων, παρακολούθηση, έφοδο και χειροπέδες… Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρανομίας και… δράσης , ξεχωρίζει ένα «είδος» νο­σοκομειακού γιατρού αυτός  που αρνείται το «φακελάκι». To «Έθνος τns Κυριακής» φέρνει  στο φως μία τέτοια περίπτωση, η οποία καταγράφηκε.

Αφορά διευθυντή xειρουργικής  ειδικότητας σε με­γάλο νοσοκομείο της Aθήνας. Συγγενής ασθενούς άφησε στο γραφείο του «φακελάκι» με 500 ευρώ, περιμένοντας από τον γιατρό να τα πάρει.

Τα χρήματα ήταν προσημειωμένα και δύο αστυνο­μικοί περίμεναν έξω από το γραφείο να προχωρήσουν σε σύλληψη, npos έκπληξη του συγγενούς, ο γιατρός δεν τα δέχτηκε και η αστυνομική επιχείρηση είχε άδο­ξο τέλος. Τα έγγραφα της δικογραφίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι καταθέσεις δείχνουν πώς …

Μύκητες γεννητικών οργάνων: 6 συχνές αιτίες στις γυναίκες

Η φαγούρα, ο πόνος στο σεξ και το τσούξιμο είναι μερικά μόνο από τα ενοχλητικά συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από μύκητες.
Εντοπίζοντας τη βασική αιτία του προβλήματος, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μυκητίασης.

Δείτε έξι από τις συχνότερες αιτίες ανάπτυξης μυκήτων στα γυναικεία γεννητικά όργανα.

1. Ταμπόν
Οι μύκητες αναπτύσσονται ευκολότερα σε περιβάλλοντα όπου επικρατεί υγρασία. Το ταμπόν, όπως και η σερβιέτα, όταν δεν αλλάζονται αρκετά συχνά, παγιδεύουν την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και επιτρέπουν στους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν.

2. Αντιβίωση
Μια αντιβίωση που χορήγησε ο γιατρός για να αντιμετωπιστεί π.χ. μια ουρολοίμωξη μπορεί να απορρυθμίσει τη μικροχλωρίδα των γεννητικών οργάνων, εξουδετερώνοντας απαραίτητα βακτήρια και επιτρέποντας ταυτόχρονα στους μύκητες να αναπτυχθούν. Ένα συμπλήρωμα προβιοτικών συνδυαστικά με την αντιβίωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της συγκεκριμένης επιπλοκής.

3. Ανεβασμένο ζάχαρο
Ο δια…

Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές λόγω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Δια γυμνού οφθαλμού είναι σχεδόν απίθανο να καταλάβει κάποιος αν τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζει έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Το Environmental Working Group ανακοίνωσε πρόσφατα τη λίστα με τα πιο επιβαρυμένα από χημικά τρόφιμα για το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, από τα 6.953 δείγματα τροφίμων που εξετάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα γεωργίας των ΗΠΑ το 2014, τα 3/4 περιείχαν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

Μετά τη φετινή έρευνα του EWG, εντοπίστηκαν 146 διαφορετικά χημικά σε φρούτα και λαχανικά, που επέμειναν και μετά το καλό πλύσιμο ή ακόμα και το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.

Τα ευρήματα της μελέτης σε φρούτα και λαχανικά δείχνει πως παρά την απαίτηση των καταναλωτών να παράγονται λιγότερα αλλά πιο καθαρά τρόφιμα, οι εταιρίες επιμένουν να ρίχνουν στην αγορά ψεκασμένα φρούτα και λαχανικά.

Οι κατα…

Το κάπνισμα προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια μέσω πάχυνσης του καρδιακού μυός

Σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Imaging, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια διότι προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς και μειώνει την ικανότητά της να συστέλλεται. Όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς και για όσο περισσότερα χρόνια, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη στην καρδιά.

Η μελέτη αφορούσε 4.580 άτομα, μέσης ηλικίας 76 ετών, που συμμετείχαν στην Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study και υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε εμφανείς ενδείξεις καρδιοπάθειας.

Παρ’ όλα αυτά, οι καπνιστές είχαν πολύ παχύτερα καρδιακά τοιχώματα και εμφανώς μειωμένη ικανότητα ώθησης του αίματος από την καρδιά, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καπνίζει ποτέ αλλά και με τους πρώην καπνιστές.

Το εύρημα συσχετίστηκε με το κάπνισμα, αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση και η κατανάλωση αλκ…

Οι γονείς θα είναι πάντα πρότυπο είτε θετικό είτε αρνητικό

Η αλληλουχία είναι στην φύση των ανθρώπινων σχέσεων. Αναπόφευκτα οι γονείς είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας. Αρκεί να σκεφτούμε οτι μαζί μας ζούνε, μαζί μας μεγαλώνουνε. Είμαστε το σταθερό σημείο αναφοράς τους τουλάχιστον μέχρι την εφηβεία (συχνά και πολύ περισσότερο). Μας βλέπουν, μας ακούν, μας αφουγκράζονται καθημερινά. Σε κάθε μας κουβέντα, κάθε μας πράξη, κάθε μας άποψη, στα πάντα... κάθε στιγμή. Στηρίζονται στην υπαρξή μας για να οικοδομήσουν την δική τους.

Αναπόφευκτα λοιπον, τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους. Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα: Πως μπορούμε να γίνουμε αρωγοί σε μία σωστη και κοινωνικά αποδεκτή και οφέλιμη προσωπικότητα; Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν ψυχικά υγιείς και συναισθηματικά ώριμοι ενήλικες προκειμένου να απολαύσουν κι αυτά την χαρά της ζωής;

Για όλους αυτούς και άλλους τόσους ακόμα λόγους οι γονείς πρέπει να δίνουμε το θετκό παράδειγμα. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι βιώνουν...

Αν καπνίζουμε, το πιο πιθανό είναι να αρχίσουν το τσιγ…

Κήλη: Ο ρόλος των βαρών και η χειρουργική αντιμετώπιση

Η κήλη προκαλείται όταν, από την άσκηση πιέσεως σε ένα άνοιγμα ή αδύναμο σημείο στους μυς του τοιχώματος της κοιλιάς, προβάλλει τμήμα ενός οργάνου ή ιστός. Ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία για την εμφάνιση κήλης είναι η βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), ο μηριαίος δακτύλιος (μηροκήλη) και στο διάφραγμα το σημείο εισόδου του οισοφάγου στο στομάχι (διαφραγματοκήλη).

 Αν και η άρση βαρέων αντικειμένων παίζει ρόλο στη βουβωνοκήλη, δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που συμβάλλει στη δημιουργία κήλης, ενώ δεν παίζει ρόλο στη διαφραγματοκήλη (σε αυτήν, καθοριστική είναι η συμβολή της παχυσαρκίας).
Η κήλη είναι μια χειρουργική πάθηση και πρέπει να χειρουργείται μόλις εμφανιστεί, γιατί όσο νωρίτερα γίνει η επέμβαση τόσο καλύτερα είναι για τον ασθενή. Στο αρχικό στάδιο της κήλης, η εγχείρηση είναι απλή και εύκολη και ο ασθενής πηγαίνει γρήγορα στο σπίτι του. Η επέμβαση στη βουβωνοκήλη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, γίνεται με μια απλή ανοικτή εγχείρηση, με μικρή τομή στη βουβ…

Επικίνδυνα χημικά μέσα στις σκόνες

Οι τοξικές ουσίες που «κρύβονται» σε κλειστούς χώρους και προκαλούν ασθένειες Η σκόνη των σπιτιών -και των κλειστών χώρων γενικά-, εκτός από ενοχλητική, μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα υγείας! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσινγκτον», σύμφωνα με την οποία η σκόνη εκθέτει τους ανθρώπους σε μια ευρεία γκάμα τοξικών χημικών ουσιών, που προέρχονται από κοινά προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερο από το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, όπως σπίτια, σχολεία, γραφεία, γυμναστήρια και αυτοκίνητα. Οι συγκεκριμένοι χώροι είναι συνήθως γεμάτοι σκόνη, η οποία είναι κάτι περισσότερο από βρομιά. Τα είδη οικιακής χρήσης, όπως προϊόντα ομορφιάς και καθαρισμού, καθώς και τηλεοράσεις, έπιπλα, υλικά δαπέδων και άλλα αποβάλλουν χημικά, τα οποία καταλήγουν στον αέρα και στη σκόνη που πέφτει στο πάτωμα. Οι άνθρωποι εισπνέουν ή καταπίνουν τα μικροσκοπικά σωματί…

Μην αφήνετε τον σκύλο να σας γλείφει

Αμερικανοί επιστήμονες συμβουλεύουν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν πρέπει να φιλάνε το κατοικίδιό τους ούτε να αφήνουν τον σκύλο να γλείφει το πρόσωπό τους διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα.

Τα «φιλιά» ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους μπορεί να οδηγήσουν σε ανταλλαγή βακτηρίων και ουλίτιδα στους ανθρώπους καθώς πολλοί σκύλοι έχουν περιοδοντίτιδα. Από την άλλη μεριά ανθρώπινα βακτήρια μεταδίδονται στους σκύλους.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι περισσότεροι σκύλοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα, αλλά μόνο το 5% θα εκδηλώσει κάποια στιγμή τερηδόνα. Αντιθέτως, ποσοστό πάνω από 90% των ανθρώπων παρουσιάζουν τερηδόνα.

Η προειδοποίηση ακολουθεί έρευνα που διεξήχθη πέρυσι και εξέτασε την οδοντική υγεία ιδιοκτητών σκύλων στην Ιαπωνία. Στο 16% εξ αυτών εντοπίστηκε ένα επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μικρόβιο, το οποίο κανονικά υπάρχει στους σκύλους αλλά όχι στους ανθρώπους. Οι εθελοντές αυτοί είπαν ότι συνήθιζαν να φιλούν τους σκύλους τους ή να τους αφήνουν να τους γλείφουν στο στόμα. Αυτό…