Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η άγνοια για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου «εμπόδιο» στην μητρότητα


Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη


Λανθασμένες αντιλήψεις έχουν οι γυναίκες με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) σε ό,τι αφορά την επίδραση της νόσου και της θεραπείας της στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να επιλέγουν να μην τεκνοποιήσουν, όπως επιβεβαιώνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 9 διαφορετικά κέντρα της Μεσογείου, μεταξύ του 2014 και του 2015.

Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσει την αντίληψη που έχουν οι γυναίκες ασθενείς με ΙΦΝΕ σχετικά με τη γονιμότητα, την έκβαση της εγκυμοσύνης και το θηλασμό, αλλά και τις γνώσεις τους σχετικά με τις παθολογίες που σχετίζονται με τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (human papilloma virus – HPV) και τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.

Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 348 γυναίκες ασθενείς με ΙΦΝΕ, από 16 έως 50 ετών (μέση ηλικία 37,4 έτη). Το 50% έπασχαν από ελκώδη κολίτιδα, 49,4% από νόσο Crohn και 0,6% από αδιευκρίνιστη κολίτιδα. Όλες οι ασθενείς απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που βασίστηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τη νόσο Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, άνω του 60%, φοβόταν ότι η νόσος τους ή η θεραπεία που λαμβάνουν για τη νόσο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κάποιας επιπλοκής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να προκαλέσει θανάσιμο κακό τόσο στις ίδιες όσο και στο νεογέννητο. Επίσης, θεωρούσαν ότι μπορεί η νόσος να μεταδοθεί στο νεογνό ή ότι θα βλάψουν το παιδί εάν θηλάσουν.

Γυναίκες που επισκέφθηκαν συμβουλευτικές ομάδες και ειδικούς γιατρούς για θέματα ΙΦΝΕ βοηθήθηκαν στο να τεκνοποιήσουν και να αποκτήσουν παιδί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γυναίκες που αποφάσισαν από μόνες τους να μην κάνουν παιδιά. Γυναίκες με υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης ήταν πιθανότερο να τεκνοποιήσουν. Σχετικά με το εμβόλιο για τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος υπήρχε χαμηλή συμμόρφωση στην εκτέλεση του, όμως υπήρχε υψηλή συμμόρφωση στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες με ΙΦΝΕ έχουν λανθασμένες αντιλήψεις όσον αφορά στη γονιμότητα και φοβούνται την έκβαση της εγκυμοσύνης εξαιτίας της νόσου τους. Γι’ αυτό το Ίδρυμα επισημαίνει ότι η συζήτηση με ειδικούς μπορεί να βοηθήσει στη σωστή κατανόηση των επιπτώσεων της νόσου και της θεραπείας της στα ζητήματα αυτά.

Τα ΙΦΝΕ προσβάλλουν τις γυναίκες, σχεδόν αποκλειστικά, όταν αυτές βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, γι’ αυτό και ζητήματα που σχετίζονται με τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη, τη γέννα και το θηλασμό είναι ύψιστης σημασίας για τις γυναίκες αυτές. Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και οι λανθασμένες αντιλήψεις που συχνά έχουν οι συγκεκριμένες γυναίκες για την επίδραση της νόσου και της θεραπείας της στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, συχνά τις οδηγούν στην απόφαση να μην τεκνοποιήσουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ζωή τους.

http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500102950

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...