Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 22, 2015

Δικαιώματα και υποχρεώσεις του ασθενή

Σύμφωνα με το Ν. 2071/92 ΦΕΚ 123/92 τ.α , Άρθρο 47 τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ασθενούς είναι:
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα προσεγγίσεως στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, τις πλέον κατάλληλες για τη φύση της ασθένειας του.
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σε αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση.
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν. Σε περίπτωση ασθενούς με μερική ή πλήρη διανοητική ανικανότητα, η άσκηση αυτού του δικαιώματος γίνεται από το πρόσωπο που κατά νόμο ενεργεί για λογαριασμό του.
Ο ασθενής δικαιούται να ζητήσει να πληροφορηθεί ό,τι αφορά στην κατάστασή του.
Το συμφέρον του ασθενούς …

Νερό με μέλι - Πέντε σημαντικά οφέλη του που σίγουρα δε γνωρίζατε!

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το μέλι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ομορφιά μας. Το ίδιο και το νερό, το οποίο βοηθά στην πολυπόθητη ενυδάτωση του οργανισμού μας! Έχετε σκεφτεί τι θα γινόταν αν συνδυάζονταν αυτά τα δύο σε ένα ρόφημα και ποια θα ήταν τα οφέλη του;
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός νερού και μελιού είναι θαυματουργός για την υγεία μας γενικά. Διαβάστε, λοιπόν, πέντε οφέλη αυτού του ροφήματος, που μέχρι τώρα δεν γνωρίζατε και εντάξτε το στην καθημερινότητά σας!
1. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Διατροφολόγοι αναφέρουν ότι το μέλι λειτουργεί ως ένα φυσικό συστατικό που σταματά την επιθυμία για φαγητό ή την αίσθηση της πείνας, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποτήρι νερό με λίγο μέλι μπορεί να ελέγξει το μηχανισμό του εγκεφάλου που προκαλεί την επιθυμία για ζάχαρη. Επίσης, τα φυσικά του σάκχαρα βοηθούν στην καύση του περιττού λίπους.
2. Ανακουφίζει από πόνους της αρθρίτιδας
Σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Π…

«Εφιάλτες: τρομακτικά όνειρα σαν σκηνές από ταινία τρόμου…!»

Τι ακριβώς είναι ο εφιάλτης;
Ο εφιάλτης είναι ένα όνειρο που εμφανίζεται κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ του ύπνου και προκαλεί αισθήματα τρόμου, φόβου, αγωνίας ή υπερβολικού άγχους. Πολλές φορές το άτομο μετά την αφύπνιση είναι σε θέση να ανακαλέσει το περιεχόμενο του ονείρου.
Τις περισσότερες φορές οι εφιάλτες είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες και μάλιστα, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι «συμβάλλουν» στην αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών. Όταν όμως η εμφάνισή τους είναι συχνή τότε αποτελούν μια διαταραχή η οποία οδηγεί σε σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου σε όλους τους τομείς της ζωής του. Η διαταραχή αυτή περιλαμβάνεται στις παραϋπνίες και ονομάζεται Διαταραχή Εφιαλτών (πρώην Διαταραχή Ονειρικού Άγχους).
Οι εφιάλτες συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία πριν το 10ο έτος και θεωρούνται φυσιολογικοί εάν φυσικά δεν παρεμβαίνουν αρνητικά στην ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Παρουσιάζονται πιο συχνά στα κορίτσια και είναι δυνατό να συνεχιστούν μέχρι την …

H εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή σε ΑΕΙ μαθητών με αναπηρία ή μαθησιακές δυσκολίες

Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του ενημερώνει για την υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2015, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης των γνωματεύσεων που αφορούν:
α) στους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
β) στους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου για εισαγωγή στις σχολές ή τα …

ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ...

Απωθημένο – ορισμός στο λεξικό: καταπιεσμένα συναισθήματα που παραμένουν στο υποσυνείδητο, αυτό που θέλεις και δεν μπορείς να το έχεις, το ανολοκλήρωτο, σαν να φτάνεις στη πηγή και να μη πίνεις νερό, σαν μια ταινία που ήθελες πολύ να δεις, είδες την αρχή αλλά την άφησες στη μέση, ή ακόμα χειρότερα έμεινες μόνο στο τρέιλερ…
Λόγια που ίσως σκεφτήκαμε να πούμε αλλά δεν είπαμε ποτέ, είτε γιατί διστάσαμε, είτε γιατί οι συνθήκες τα έφεραν έτσι και δε μας δόθηκε η ευκαιρία. Σκέψεις ατελείωτες που καταλήγουν σε αν, αν, αν… Το λάθος, το οποίο συνήθως κάνουμε, είναι να αναρωτιόμαστε τι έφταιξε, τι πήγε στραβά και εν τέλει κατηγορούμε για όλα τον εαυτό μας.
Το απωθημένο, όποιο κι αν είναι αυτό, φαντάζει τέλειο και ιδανικό στα μάτια μας. Όλα τα άλλα φαίνονται μηδαμινά μπροστά του. Όμως, μη παραμυθιάζεσαι, δεν είναι. Γι’ αυτό είναι απωθημένο!
Το απωθημένο είναι ύπουλο. Ξυπνάει, έτσι ξαφνικά, από μόνο του, ακόμη κι αν κοιμάται σε χειμερία νάρκη ή καλύτερα αν εσύ έχεις φροντίσει να το κοιμήσεις. Οι…

Τι λένε τα μάτια μας για τα ψυχικά μας τραύματα

EMDR: Μια αποτελεσματική θεραπεία για το ψυχικό τραύμα. "Μα επιτέλους, τι είναι αυτό που μεταμορφώνεται σε σωματικό πόνο; Με προσοχή θα απαντήσουμε: κάτι που θα μπορούσε και θα έπρεπε να γεννήσει έναν ψυχικό πόνο" (Freud, 1915)
Από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής
Μάτια: ο καθρέφτης της ψυχής μας
To EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) είναι μια μέθοδος για τη θεραπεία του ψυχικού τραύματος, ευρύτατα γνωστή στην Αμερική και στην Ευρώπη, αλλά σχεδόν άγνωστη τη χώρα μας. Δημιουργός της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου είναι η Francine Sapiro, μια διάσημη Αμερικανίδα Ψυχολόγος. Η Sapiro παρατήρησε κάποια μέρα, καθώς περπατούσε στο πάρκο, ότι κινώντας τα μάτια της δεξιά- αριστερά, ένιωθε να μειώνεται το στρες και οι αρνητικές σκέψεις που είχε στο μυαλό της. 
Προηγουμένως ο γιατρός της είχε ανακοινώσει ότι έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η Sapiro άρχισε να ερευνά αυτή την ανακάλυψη το 1987, θέτοντας την υπόθεση ότι η ισορροπία διέγερσης-αναστολής του…

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν παίζουμε με το κινητό πριν τον ύπνο! (βίντεο)

Το να παίζουμε με το κινητό ή το tablet μας λίγο πριν κοιμηθούμε αποδεικνύεται πολύ χειρότερο απ' ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Ο Δρ Νταν Σίγκελ καθηγητής κλινικής Ψυχιατρικής στο UCLA της Ιατρικής Σχολής, παρουσιάζει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον εγκέφαλο και το σώμα, το να κοιτάμε οθόνες πριν τον ύπνο.
Οπως εξηγεί στο βίντεο του Business Insider: «Οι άνθρωποι εκθέτουν τα μάτια τους στο έντονο φως που παράγει η οθόνη και αυτό ουσιαστικά δίνει εντολή στον εγκέφαλο «μείνε ξύπνιος, δεν είναι ώρα για ύπνο ακόμα»
Αυτό το φως λέει ουσιαστικά στον εγκέφαλο να μην παράγει μελατονίνη (την ορμόνη της νύχτας) γιατί δεν είναι ακόμα ώρα για ύπνο. Ετσι παραμένουμε ξύπνιοι και συνεχίζουμε να παίζουμε με τον υπολογιστή και το κινητό, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Τελικά όταν θα πέσουμε για ύπνο στις 1 και θα έχουμε μπροστά μας λιγότερες από 6 ώρες ύπνου.
Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος επιτρέπει στους ενεργούς νευρώνες να ξεκουραστούν, πράγμα χρήσιμο, αλλά επιπλέον, τα βοηθητικά νευρογλοιακ…

Θα αυξηθεί τελικά η συμμετοχή στα μοναδικά πρωτότυπα φάρμακα;

Σε αγωνία βρίσκονται οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με "μοναδικό" πρωτότυπο φάρμακο καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα πληρώνουν ή όχι μεγαλύτερη συμμετοχή...
Τα "μοναδικά" πρωτότυπα είναι φάρμακα που δεν έχει λήξει ακόμα η πατέντα τους και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν γενόσημα να τα αντικαταστήσουν ως θεραπείες. Σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η συμμετοχή στην αγορά αυτών των φαρμάκων θα αύξανε από την 1η Μαρτίου 2015 αλλά πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο αναφέρουν ότι ίσως το θέμα πήρε "παράταση" για τον προσεχή Ιούνιο...
Η έμμεση αύξηση της συμμετοχής γίνεται με το "τερτίπι" της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής. Ζητούν δηλαδή από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν την διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τιμών. Παράλληλα ωστόσο πληρώνουν και την διαφορά της τιμής από το πιο φθηνό γενόσημο, εφόσον βέβαια το φάρμακο που λαμβάνουν είναι πρωτότυπο και έχει γενόσημα... αλλά και την κανονική συμμετοχή τους.
Κάπ…

Η δωρεά οργάνων σώζει ζωές: Δύο πρόσφατα περιστατικά στην Ελλάδα

Σε ένα μικρό παιδί χαρίζει ζωή με το θάνατό της δότρια οργάνων Ένα αγόρι 12 ετών, μπορεί εδώ και λίγες μέρες να απολαμβάνει την αθωότητα της ηλικίας του, ύστερα από το δώρο ζωής που του χάρισε μια 60χρονη άτυχη γυναίκα με το θάνατό της. Το παιδί, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση τα τελευταία τρία χρόνια. Η ευεργετική δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» ΕΕΣ. Δότρια ήταν μία 60χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.
Οι ιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πρότειναν τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας, οι οποίοι, τη δύσκολη εκείνη ώρα, βρήκαν το ψυχικό σθένος να δωρίσουν τα όργανά της προς μεταμόσχευση. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό των διαδικασιών, σε συνεργασία με τους ιατρούς της ΜΕΘ.
Εκτός από τον ένα νεφρό, που μεταμοσχεύθηκε στον 12χρονο, μεταμ…

Στο στόχαστρο τα φάρμακα υψηλού κόστους και οι κλινικές μελέτες

"Τα τελευταία δέκα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκου στη χώρα μας έφθασε σε δυσθεώρητο ύψος, που αναλογούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων κατοίκων, και ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, καθώς η διείσδυση γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα περιορισμένη", τάδε έφη Παναγιώτης Κουρουμπλής. 
Και ααφερόμενος ειδικότερα στη δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), είπε πως στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια αυτή αυξήθηκε από τα 400 στα 850 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω από το ποσοστό της τάξεως του 5%. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στη χώρα μας το 2014 ήταν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Πορτογαλία ανήλθαν σε 2 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα. 
Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA)…

Αυτό το έχω ξαναδεί - Τι είναι το deja vu και γιατί μας συμβαίνει [βίντεο]

Απλή εξέταση δέρματος δείχνει Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον