Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 11, 2015

Μύθοι και αλήθειες για τα αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια περιλαμβάνονται συχνά στη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Βασική προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικά είναι να λαμβάνονται μετά από σύσταση γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να είναι επικίνδυνα.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τα αντικαταθλιπτικά. Παρακάτω θα δείτε τους εφτά πιο διαδεδομένους από αυτούς.
Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά σας βοηθούν να ξεχάσετε τα προβλήματά σας, όχι όμως και να τα αντιμετωπίσετε Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά δεν μπορούν να σας κάνουν να ξεχάσετε τα προβλήματά σας αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε σε θέση να ασχοληθείτε μαζί τους. Η κατάθλιψη μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψή σας για τα προβλήματά σας και να σας εξαντλήσει, αποστερώντας σας από την απαραίτητη ενέργεια για την αντιμετώπιση δύσκολων θεμάτων. Πολλοί θεραπευτές αναφέρουν ότι όταν οι ασθενείς τους παίρνουν αντικαταθλιπτικά, αυτό τους βοηθά να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στη θεραπεία.
Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά αλλοιώνουν την…

Η επιστήμη της ιατροδικαστικής

Η επιστήμη της ιατροδικαστικής Η επιστήμη της ιατροδικαστικής Η επιστήμη της ιατροδικαστικής Η επιστήμη της ιατροδικαστικής Η επιστήμη της ιατροδικαστικής Η επιστήμη της ιατροδικαστικής Η επιστήμη της ιατροδικαστικής

Η πρώτη ιατροδικαστική πράξη της ιστορίας ήταν η νεκροψία του Ιουλίου Καίσαρα από τον Αντίσιο, που περιέγραψε 23 τραύματα από νύσσον και τέμνον όργανο και βρήκε το τραύμα που επέφερε το θάνατο. Αντίθετα, η νεκροτομή του J. F. Kennedy υπήρξε μια κακότεχνη ιατροδικαστική πράξη. 
Συμμετείχαν 3 Ιατροδικαστές, 3 ακτινολόγοι, 2 τεχνίτες και διήρκεσε 4 ώρες. Ωστόσο, δεν βρέθηκε η πύλη εξόδου της δεύτερης βολίδας! Οι σημειώσεις της νεκροτομής καταστράφηκαν και δεν αναφέρθηκαν στην τελική έκθεση 4 συστήματα του οργανισμού.
Η Ιατροδικαστική είναι μια επιστήμη που ασχολείται με την εφαρμογή ειδικών ιατρικών αλλά και εξ άλλων συναφών επιστημών γνώσεων, καθώς και εμπειριών, στην υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης. Είναι μια κύρια ιατρική ειδικότητα στην Ελλάδα, από το 1957. Περίπου 3…

Κέντρο ημέρας Άνοιας στο Μαρούσι

Κέντρο ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς, από την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάϊμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, πρόκειται να δημιουργηθεί στο Μαρούσι, με απόφαση της υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα.

Το Κέντρο Ημέρας θα είναι μονάδα ημι-ημερήσιας παραμονής και απασχόλησης, θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης των ανθρώπων με άνοια, που αντιμετωπίζουν διαταραχές μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών.
Το προσωπικό του κέντρου περιλαμβάνει ψυχίατρο, νευρολόγο, ψυχολόγους, Κοινωνικό Λειτουργό, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Οι δαπάνες λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας καλύπτονται από ίδια έσοδα και από το Υπουργείο Υγείας.

Πράγματι, οι ημερήσιες δομές για την άνοια δεν είναι αρκετές στη χώρα μας.
Όμως διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη κάλυψης τέτοιων περιστατικών στην συγκεκριμένη περιοχή ή απλά πρόκειται για προεκλογική δέσμευση;  iatronet

Ουρικό οξύ: Τι συμβαίνει όταν είναι αυξημένο

Το ουρικό οξύ αποτελεί υπο-προϊόν της διάσπασης των πουρινών από το πεπτικό σύστημα. Οι πουρίνες βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα σε τροφές όπως το συκώτι, οι αντζούγιες, το σκουμπρί και η μπύρα.
Το ανεβασμένο ουρικό οξύ, περιγράφεται στον ιατρικό χώρο με τον όρο υπερουριχαιμία.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα και μεταφέρεται στα νεφρά, απ' όπου και απορρίπτεται μέσω των ούρων. Εάν ο οργανισμός παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος ή αν ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να απομακρύνει το περίσσιο ουρικό οξύ με τα ούρα, αποτέλεσμα είναι η υπερουριχαιμία.

Η υπερουριχαιμία διαπιστώνεται όταν τα επίπεδα του ουρικού οξέος ξεπερνούν τα 7.0 mg/dl.
Το αυξημένο ουρικό οξύ δεν αποτελεί από μόνο του πάθηση, καθώς μπορεί να μη δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα υγείας.
Είναι όμως εξαιρετικά σύνηθες να οδηγήσει στην ουρική αρθρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με τους αιφνίδιους πόνους, την ακαμψία και το οίδημα σε μια άρθρωση, κατά κύριο λόγο στο μεγά…

Ινομυώματα- Ποιές γυναίκες κινδυνεύουν, πότε πρέπει να αφαιρεθούν

Τα ινομυώματα όπως λέγονται επιστημονικά τα σφαιρίδια που αποτελούνται από λείες μυϊκές ίνες και ινώδη ιστό είναι καλοήθη ογκίδια,  που αναπτύσσονται στη μήτρα χωρίς να γνωρίζει κανείς γιατί ακριβώς  και είναι ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα. Εμφανίζονται  στην μήτρα της γυναίκας και την ταλαιπωρούν με έντονους πόνους, ανωμαλίες στην περίοδο αλλά και πρήξιμο στα πόδια, γεννώντας, παράλληλα, μεγάλη ανησυχία κι απορίες.
Ποιες γυναίκες  'κινδυνεύουν' περισσότερο; Μία γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει ινομυώματα, αν: •Δεν έχει τεκνοποιήσει •Έχει συγγενή πρώτου Βαθμού που εμφάνισε ινομυώματα
Τι συμβαίνει; Το γιατί μια γυναίκα αναπτύσσει ινομυώματα δεν είναι επακριβώς γνωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα οιστρογόνα και ότι αυτοί οι κα­λοήθεις όγκοι μπορεί να εξαφανιστούν ή να μικρύνουν σε μεγάλο βαθμό όταν η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση
Τα συμπτώματα Πολλές φορές τα ινομυώματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Όταν υπάρχο…

Συμβουλές για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό

Την παλαιολιθική εποχή, η αναιμία ήταν εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, καθώς η διατροφή των προγόνων μας ήταν πλούσια σε κρέας, φυτικές πηγές σιδήρου αλλά και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.
Σήμερα, αρκετοί παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου, καθώς δεν τηρούν μία από τις παραπάνω τρεις παραμέτρους.

Η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου στον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όσοι διαθέτουν επαρκή αποθέματα στον οργανισμό τους απορροφούν το σίδηρο λιγότερο αποτελεσματικά από όσους παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου.
Η ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου εξαρτάται επίσης από την ίδια τη μορφή του σιδήρου (σίδηρος ζωικής ή φυτικής προέλευσης).
Ο αιμικός σίδηρος (σίδηρος ζωικής προέλευσης) απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό και βρίσκεται σε τροφές όπως τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Κατά μέσο όρο, ο οργανισμός απορροφά το 15-35% του συνολικού αιμικού σιδήρου που προσλαμβάνουμε.
Ο μη αιμικός σίδηρος (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλε…

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή!

Ποιές είναι οι επιλογές μου για κολπικό τοκετό  μετά από μια καισαρική τομή; VBAC Περισσότερες από μία στις πέντε γυναίκες (20%) στην Αγγλία γεννούν σήμερα με καισαρική τομή (μια χειρουργική επέμβαση όπου γίνεται τομή στην κοιλιά σας και το μωρό σας γεννιέται  μέσω αυτής της τομής). Πολλές γυναίκες έχουν στο ιστορικό τους περισσότερες από μία καισαρικές τομές. Αν έχετε κάνει μία ή περισσότερες καισαρικές τομές, μπορεί να σκέφτεστε για το πώς θα γεννήσετε την επόμενη φορά.
Είτε επιλέξετε να έχετε  μια φυσιολογική γέννα (VBAC) είτε μια  καισαρική τομή εκ νέου σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη,  η επιλογή σας είναι ασφαλής με διαφορετικούς κινδύνους και οφέλη. Συνολικά, και οι δύο είναι ασφαλείς επιλογές με πολύ μικρό κίνδυνο. Κατά την συζήτηση των επιλογών σας, ο γυναικολόγος σας θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό σας  στις προηγούμενες εγκυμοσύνες σας. Για να σας συμβουλεύσουμε σωστά για τις πιθανότητές σας για κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, (VBAC) χρειαζόμαστε να ξέρο…

Η ομάδα αίματος μπορεί να προδιαθέτει σε καρδιακή νόσο

Άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με ανθρώπους που έχουν ομάδα αίματος Ο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος άλλη εκτός από την Ο θα πρέπει να ανησυχούν πολύ, επειδή ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και το προσδόκιμο επιβίωσης επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως άσκηση και η γενική κατάσταση της υγείας, δήλωσαν ειδικοί.
Ερευνητές εξέτασαν 50.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους στο Ιράν για 7 χρόνια κατά μέσον όσο. Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος άλλη από αυτήν της O είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας, από οποιαδήποτε αιτία και 15% περισσότερες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν ομάδα αίματος Ο. Ο Dr. Arash Etemadi, του U.S. National Institutes of Health, δήλωσε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτουμε ότι άνθρωποι με ορισμένες ομάδες αίματος έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτο…

Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια του μεταβολικού συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο, γνωστό και ως "σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη" ή "σύνδρομο Χ", δεν είναι μια ασθένεια αλλά μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη.
Και η αύξηση αυτού του κινδύνου είναι μεγάλη. Εάν έχετε μεταβολικό σύνδρομο, είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσετε καρδιακές παθήσεις και 5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν μεταβολικό σύνδρομο.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο
Έχετε μεταβολικό σύνδρομο, αν έχετε τουλάχιστον τρεις από τους πέντε παρακάτω παράγοντες κινδύνου. Όσο περισσότερους παράγοντες έχετε, τόσο υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη διατρέχετε. Οφείλετε να είστε σε εγρήγορση αν:
-Έχετε μεγάλη κοιλιά ή το σώμα σας έχει συνολικά την όψη του "μήλου". Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας. Διατρέχετε κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου αν έχετε περιφέρεια μέσης πάνω από 100 εκατοστά …

Θραύση κάνει το χασίς στα ελληνόπουλα

Στοιχεία – σοκ για την χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα ελληνόπουλα παρουσίασε η υπηρεσία Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα ελληνόπουλα προτιμούν το χασίς χαρακτηρίζοντας την ηρωίνη «εκτός μόδας». Πιστεύουν μάλιστα ότι το χασίς είναι "ακίνδυνο", δεν προκαλεί εξάρτηση και η χρήση του έχει ελάχιστες έως μηδαμινές επιπτώσεις από το νόμο! 
Πρόκειται για ορισμένες από τις αντιλήψεις που έχουν παιδιά, από 14 ετών έως τη μετεφηβική ηλικία, στις οποίες αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας στο πλαίσιο ημερίδας για τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα στους νέους. Στους 6 μήνες λειτουργίας της Υπηρεσίας, έγιναν παρεμβάσεις σε ανήλικους και νέους έως 24 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν σε αστυνομικά τμήματα εξαιτίας των παράνομων ουσιών. 
Από την πλευρά του ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών κ. Δεληγιάννης, ανέφερε ότι φέτος κατασχέθηκε ένας τόνος και 200 κιλά χασίς, αριθμός που το 2013 ήταν μόλις 150 κιλά. Μείωση, σε σχέση με πέρυσι…

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία; Σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη της

Ψυχοθεραπεία είναι η θεραπευτική αλληλεπίδραση ή το θεραπευτικό συμβόλαιο μεταξύ ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία κι ενός πελάτη (ή αλλιώς θεραπευόμενου), ενός ζευγαριού, μιας οικογένειας ή μιας ομάδας.
Εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να είναι ένας ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής ή ψυχίατρος. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να έχει εκπαιδευτεί, εκτός από τις βασικές του σπουδές, σε κάποια θεραπευτική προσέγγιση. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό ο εκπαιδευμένος επαγγελματίας να έχει εμπειρία προσωπικής ψυχοθεραπείας. Η Ψυχοθεραπεία είναι ένας γενικός όρος για τη θεραπεία ψυχολογικών θεμάτων. Είναι όμως κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Η Ψυχοθεραπεία στοχεύει στην αυτογνωσία – η οποία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ελάχιστοι άνθρωποι διαθέτουν υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας.
Αυτογνωσία σημαίνει να γνωρίζω καλά τον εαυτό μου. Σημαίνει να μπορώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά μου, να είμαι σε επαφή με τα συναισθήματά μου, να αναγνωρίζω τα δυνατά μου σημεία, αλλά κι αυτά που δυσκολεύουν εμένα ή τους άλλους. Μ…