Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 1, 2015

Ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου με διαστημική τεχνολογία!

Μια καινοτόμα τεχνολογία, που στο κοντινό μέλλον θα μπορούσε ν' αποτελέσει τον τρόπο για την άμεση ανίχνευση στεφανιαίας νόσου στο σπίτι, ανέπτυξαν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φέρνοντας το ...Διάστημα στη γη! Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Πρακτορείο 104,9 FM ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, η συσκευή βασίζεται σε μετρήσεις ηλεκτρονικών σημάτων ώστε να είναι τελείως μη παρεμβατική και να μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει μόνος του και στο σπίτι του για να κάνει έγκαιρη διάγνωση. Η συγκεκριμένη μέθοδος ανίχνευσης της στεφανιαίας νόσου αποτελεί εξέλιξη τεχνολογίας που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες.
"Το μόνο που υπάρχει σήμερα ως ανταγωνιστικό [προϊόν] είναι η χρήση υπερήχων, που σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να κλείσει ραντεβού, να υπάρχει συσκευή υπερήχων εκεί που βρίσκ…

Μεγάλος ο κίνδυνος για Άνοια και Αλτσχάιμερ από φάρμακα κοινής χρήσης

Τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ μπορεί να αυξήσουν κάποια κοινά φάρμακα τα οποία δίνονται και χωρίς συνταγή γιατρού. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, τα φάρμακα αυτά (π.χ. με τις εμπορικές ονομασίες Nytol, Benadryl, Ditropan, Piriton κ.α.), που έχουν αντιχολινεργική δράση -οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν έλλειψη ακετυλοχολίνης- όταν χορηγούνται σε μεγάλες δόσεις και για πολύ καιρό, φαίνεται να αυξάνουν τους κινδύνους νευρολογικής βλάβης και μάλιστα κινδύνους μη αναστρέψιμους.
Επίσης, στα επικίνδυνα φάρμακα περιλαμβάνονται και κάποια παλαιότερης γενιάς τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα (όπως το Sinequan), αλλά και το Ditropan για την ακράτεια ούρων. Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, με αποτέλεσμα να επιφέρουν παρενέργειες όπως υπνηλία, θόλωμα της όρασης, μείωση της μνήμης κ.α. Σχετική μελέτη έχει δείξει ότι όσοι ηλικιωμένοι έπαιρναν ορισμένα αντιχολινεργικά φάρμακα για πάνω από τρία χρόνια, κινδύνευαν περισσότερο από άνοια. Όσοι έπαιρναν πιο μεγάλες δόσ…

Πως η βιταμίνη C σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του εντέρου – σε μεγάλη δόση

Είναι γνωστή η μεγάλη διαμάχη που υπήρξε μεταξύ του νομπελίστα Λάϊνους Πόλινγκ και ερευνητών της κλινικής Mayo για τον αντικαρκινικό ρόλο της βιταμίνης C όταν αυτή χρησιμοποιείται σε μεγάλη δοσολογία. H διαμάχη έκλεισε με νίκη των ερευνητών της κλινικής Mayo. Στη συνέχεια άλλοι ερευνητές άφησαν να εννοηθεί ότι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C μπορεί στην πραγματικότητα να προωθούν τον καρκίνο αντί να τον καταστέλλουν.
Τώρα μια νέα αμερικανική μελέτη που έγινε σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο από τον Lewis Cantley, και τους συνεργάτες του στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Weill Cornell της Νέας Υόρκη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science έδειξε ότι η βιταμίνη C μπορεί να εξοντώσει τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες. Πάνω από 90.000 νέες περιπτώσεις καταγράφονται στις ΗΠΑ. Αιτία θεωρείται ένας περίπλοκος συνδυασμός του τρόπου ζωής, του…

Πρόγραμμα κατ' οίκον παρακολούθησης ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα

Πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι για ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική, υλοποιεί η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αφορά σε μία ομάδα χρόνιων πνευμονικών παθήσεων (χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα) οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική απόφραξη των αεραγωγών και την επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή.
Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από παροξύνσεις που διαρκούν λίγες ή περισσότερες μέρες. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων (μεγαλύτερη δύσπνοια, περισσότερος βήχας, περισσότερα πτύελα, αλλαγή στο χρώμα των πτυέλων, ίσως πυρετός) συνηθέστερα οφείλεται σε λοίμωξη των πνευμόνων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ως τέταρτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξει…

Πειραματική θεραπεία δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση της παιδικής λευχαιμίας

Ένα κοριτσάκι ενός έτους από τη Βρετανία είναι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο, όπου επιτεύχθηκε ανάσχεση της λευχαιμίας, χάρη σε μια νέα πειραματική θεραπεία με ανοσοποιητικά κύτταρα από δότη, τα οποία είχαν υποστεί την κατάλληλη γενετική τροποποίηση, ώστε να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.
Αν και οι γιατροί θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουν για οριστική θεραπεία (θα πρέπει να περάσουν ένα έως δύο χρόνια ακόμη για να είναι σίγουροι), παρόλα αυτά θεωρούν ήδη «σχεδόν θαύμα», όπως είπαν, αυτό που συνέβη, με δεδομένο ότι ο καρκίνος της μικρής Λάϊλα Ρίτσαρντς ήταν πολύ επιθετικός.
Η πρωτοποριακή θεραπεία, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Βέις, πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό. Συνεργάσθηκαν επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) και της γαλλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Cellectis, η οποία δημιουργεί τα μεταλλαγμένα ανοσοποιητικά κύτταρα και ήδη χρηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη κλινικ…

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε πολύ πριν τον ύπνο

Η λίστα των πραγμάτων που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να κάνουμε πριν τον ύπνο μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, με το φαγητό να κατέχει περίοπτη θέση. Είναι γνωστό ότι ένα βαρύ δείπνο μπορεί να δυσκολέψει πολύ τον ύπνο. Το κύριο πρόβλημα με το φαγητό πριν πέσουμε στο κρεβάτι είναι ότι μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος. Μόνο και μόνο η οριζόντια θέση, στην οποία βρίσκεται το σώμα όταν είμαστε ξαπλωμένοιο, επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κατάσταση αυτή συνδέεται, επίσης, με την παρακολούθηση τηλεόρασης σε θέση ανάκλησης, μετά από ένα βαρύ γεύμα. Οι άνθρωποι με άσθμα, επίσης, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις διαταραχές του ύπνου, που προκαλούνται από την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων λίγο πριν από αυτόν.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να μας στερήσει τον ύπνο είναι ότι πολλοί από εμάς συνδυάζουμε το γεύμα μας με ποτό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού, ενώ το αλκο…

Πώς να αντιμετωπίσουμε τον θυμό του εφήβου

Έχετε παιδί στην εφηβεία και η διάθεσή του ώρες-ώρες γίνεται ανεξέλεγκτη; Διαβάστε πέντε απλούς τρόπους για να βοηθήσετε. Οι έφηβοι έχουν πολύ περισσότερα πράγματα στο κεφάλι τους απ’ ό,τι νομίζουμε. Φιλίες, έρωτας, μαθήματα, το μέλλον τους. Όλα αυτά τους φαίνονται βουνό, και τα αισθήματα που τους προκαλούν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή τους. Είναι στην ηλικία που προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι, να βρουν τον εαυτό τους, και αυτό σημαίνει πως τα πάντα μπορούν να γίνουν αιτία για μια ξαφνική πτώση στην διάθεση. Και οι γονείς τους, τις πιο πολλές φορές, δεν είναι σίγουροι πώς να αντιδράσουν. Οι παρακάτω πέντε στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν, όχι μόνο να πλησιάσετε περισσότερο το έφηβο παιδί σας και να του δώσετε την στήριξη που έχει ανάγκη, αλλά και να του διδάξετε τεχνικές για να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
Βγείτε μία βόλτα Όταν δείτε πως το παιδί σας έχει κακή διάθεση, μπορεί να κλειδώνεται στο δωμάτιό του. Είναι προτιμότερο να βγείτε έξω. Η χαλαρή άσκηση θα ελ…

Πέντε διατροφικές συμβουλές για το έλκος

Το πεπτικό έλκος αποτελεί μια νόσο που χαρακτηρίζεται από την παρουσία διαβρώσεων στο βλεννογόνο του στομάχου και εκδηλώνεται με την εμφάνιση κοιλιακού άλγους, συχνά μετά την πρόσληψη τροφής.
Η κυριότερη αιτία εμφάνισης της νόσου είναι η μόλυνση από το βακτήριο Helicobacter pylori, ενώ έλκη είναι πιθανό να δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και άλλων αναλγητικών, του χρόνιου καπνίσματος, της υπερκατανάλωσης αλκοόλ και του ψυχοσωματικού στρες.
Η διαιτητική διαχείριση του πεπτικού έλκους δεν απαιτεί την υιοθέτηση ενός αυστηρά περιοριστικού διατροφικού προτύπου, όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί ασθενείς. Αντίθετα, συστήνεται η κατανάλωση μιας ισορροπημένης δίαιτας, δίνοντας έμφαση στις γευματικές συνήθειες και τον περιορισμό ορισμένων τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση των συμπτωμάτων.
Παρακάτω θα βρείτε 5 συμβουλές που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση: • Αποφυγή της πολύωρης νηστείας και κατανάλωση μικρών και συχνών γευμ…

Υποθυρεοειδισμός: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ορισμένων σημαντικών ορμονών. Οι γυναίκες, ιδίως όσες είναι άνω των 60 ετών, είναι πιο πιθανό να έχουν υποθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός αναστατώνει τη φυσιολογική ισορροπία των χημικών αντιδράσεων στο σώμα.
Σπανίως προκαλεί σπάνια συμπτώματα στα αρχικά στάδια, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, πόνο στις αρθρώσεις, στειρότητα και καρδιοπάθειες. Γι' αυτό είνα σημαντικό να μπορεί κανείς να εντοπίσει εγαίρως τα πρώιμα εκείνα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα υποθυρεοειδισμού. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς πολλές από αυτές τις “έγκαιρες” προειδοποιήσεις, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και η κούραση, είναι συνηθισμένα συμπτώματα.
Συμπτώματα πρώιμου υποθυρεοειδισμού -Χρόνια κόπωση
-Μικρή αντοχή/ανοχή στο κρύο
-Αύξηση σωματικού βάρους
-Συχνοί πονοκέφαλοι
-Δ…

Κακάο: Οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό

Το κακάο είναι ένα αφέψημα με ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, εμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, η αυξημένη συγκέντρωση των οποίων συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανώς εμπλέκεται στην ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών.
Τι δείχνουν οι έρευνες Συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι το κακάο (1 κούπα) έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).
Επίσης έρευνες σε πληθυσμούς του Παναμά που καταναλώνουν καθημερινά 4-5 ποτήρια ζεστό αφέψημα κακάο και προσθέτουν σκόνη κακάο σε αρκετά φαγητά τους, έδειξαν σε ότι σε…

Έτσι γεννιέται το μίσος

Πώς οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή μας: Η ψυχολόγος Alice Miller (1923-2010) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση μεταξύ της σωματικής τιμωρίας και της καταστροφικής της επίδρασης στα παιδιά. Έγραψε 13 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες και αξίζει να διαβαστούν.
Σύμφωνα με την Alice Miller, σε όλο τον κόσμο η βία έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν κακοποιηθεί ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, όταν το μυαλό τους δεν ήταν δομημένο και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό , αλλά δύσκολα αντιληπτό από την κοινωνία. Αναρωτώμενη για τις αιτίες του μίσους βρήκε την απάντηση μόνο όταν διερεύνησε διεξοδικά τις παιδικές ηλικίες δικτατόρων και κατά συρροήν δολοφόνων οι οποίοι στην παιδική τους ηλικία εκτέθηκαν σε φρικτά βιώματα, τα οποία αρνήθηκαν . Οι ταπεινώσεις, οι ξυλοδαρμοί, τα χαστούκια, η σεξουαλική παρενόχληση, η παραμέληση, κλπ θεωρούνται όλες μορφές κακομεταχείρισης, γιατί τραυματίζουν την ακεραιότητα και την αξιοπρέ…

Tα θαυματουργά βότανα που βοηθούν την αναπνοή και καθαρίζουν τα πνευμόνια

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων μας. Οι παθήσεις που παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η πνευμονία είναι μερικές από αυτές. Ευτυχώς η φύση έχει τη λύση και πάλι! Στο φαρμακείο της μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία βοτάνων που αναπτύσσουν αποχρεμπτική και αντιβηχική δράση και άλλα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις των πνευμόνων, το άσθμα, τις φλεγμονές και άλλες συναφείς παθήσεις . Μερικά από τα θαυματουργά βότανα για το αναπνευστικό είναι τα παρακάτω :
Ο ευκάλυπτος Η αποτελεσματικότητα του ευκαλύπτου οφείλεται σε μια ένωση που ονομάζεται κινεόλη. Η Κινεόλη έχει πολλαπλά οφέλη – καταπολεμά τη συμφόρηση, καταπραΰνει τον ερεθισμό, είναι αποχρεμπτικό και μπορεί να διευκολύνει το βήχα. Εισπνοές ατμού (5-10 σταγόνες ευκαλυπτέλ…

ΕΦΕΤ: σαλμονέλα σε κοτομπουκιές γνωστής εταιρείας

Το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp. ανιχνεύθηκε σε προϊόν γνωστής εταιρείας παραγωγής τροφίμων, ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, καλώντας το κοινό να μην το καταναλώσει.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, ανακοινώθηκε ότι "ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράµµατος Επισήµου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίµων και σε συνεργασία µε τα Εργαστήρια ∆οκιµών & Ερευνών Τροφίµων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη µη ασφαλούς τροφίµου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp".
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το προϊόν "ΙFANTIS µπουκιές παναρισµένες από ατόφιο φιλέτο κοτόπουλου", σε συσκευασία 500g, µε ηµεροµηνία παραγωγής 11.09.2015 και ανάλωση µέχρι 11.09.2016, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του EFET. Η εταιρεία παραγωγής είναι η "ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ", Σενέκα 4, Κηφισιά.

"Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση την άµεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας του εν λόγω …

Οι μυϊκές κράμπες: Πότε είναι ανησυχητικές;

Οι μυικές κράμπες προκαλούν δυνατό πόνο.
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι παθαίνουν κάποτε μυϊκές κράμπες. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς ή συσπάσεις, σε ένα ή περισσότερους μυς.

Οι μυϊκές κράμπες εκδηλώνονται ξαφνικά, με αθέλητες συσπάσεις των μυών, μετά από σωματική εξάσκηση ή κατά τη νύκτα, διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά και προκαλούν πολύ δυνατό πόνο.

Οι κράμπες εκδηλώνονται συχνότερα στους μυς του πίσω μέρους της κνήμης (γαστροκνημιαίοι μυς), στους μυς του εμπρόσθιου μέρους των μηρών (τετρακέφαλοι) και στους μυς του πίσω μέρους των μηρών (μηριαίοι δικέφαλοι μυς). Επίσης, είναι συχνές οι κράμπες στα πόδια, χέρια, στα μπράτσα, στην κοιλιά και στο θώρακα.
Στις πλείστες περιπτώσεις, οι κράμπες δεν συσχετίζονται με προβλήματα υγείας. Ωστόσο κάποτε η κατάσταση είναι διαφορετική.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τις μυϊκές κράμπες περιλαμβάνουν:
- Δυσλειτουργία νεύρων, όπως στις βλάβες του νωτιαίου μυελού και στη συμπίεση ρίζας ν…

Τα parabens ακόμα και σε πολύ χαμηλές δόσεις προκαλούν καρκίνο

Τα parabens, μια γνωστή ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καλλυντικά, ενισχύουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και μάλιστα σε δόσεις χαμηλότερες απ' ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Health Perspectives, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, έκαναν πειράματα σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού αφού είναι γνωστό ότι τα parabens ότι ενεργοποιούν την ίδια βιολογική οδό με τα οιστρογόνα, αλλά σε πολύ μικρή κλίμακα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να μιμηθούν την δράση των οιστρογόνων και να προσδεθούν σε υποδοχείς του σώματος που φυσιολογικά προσδένονται τα οιστρογόνα.

Όταν τα οιστρογόνα προσδένονται στους υποδοχείς, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και στην περίπτωση των γυναικών συνεπάγεται αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού.
«Το γεγονός ότι τα parabens έχουν πιο αδύναμη δράση από τα οιστρογόν…

Διαφραγματοκήλη, μπορεί να προκαλεί πόνο στο στήθος, καούρες, εμέτους- Πως αντιμετωπίζεται

O θώρακας και η κοιλιά χωρίζονται από το διάφραγμα. Πρόκειται για ένα λεπτό θόλο από μυϊκό ιστό που φέρει ένα στόμιο μέσα από το οποίο περνάει το τελευταίο κομμάτι του οισοφάγου για να ενωθεί με το στομάχι. Όταν οι ιστοί γύρω από αυτήν την οπή χαλαρώσουν λόγω αυξημένης πίεσης στην κοιλιά(π.χ. λόγω παχυσαρκίας ), τότε τμήμα του στομάχου, αντί να βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα, περνάει μέσα στο θώρακα. Η πάθηση αυτή ονομάζεται διαφραγματοκήλη.
Στο διάφραγμα υπάρχουν φυσιολογικά ανοίγματα για την διέλευση ορισμένων οργάνων από την μια κοιλότητα στην άλλη όπως η αορτή, ο οισοφάγος, η κάτω κοίλη φλέβα και άλλα όργανα.

Το διάφραγμα επιτελεί τρεις λειτουργίες:
α) Αναπνευστική λειτουργία.
β) Ανατομικός διαχωρισμός της θωρακικής από την περιτοναϊκή κοιλότητα
γ) Φλεβική επαναφορά.
Οι περισσότεροι ασθενείς με Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) έχουν και διαφραγματοκήλη. Πρόκειται για είσοδο τμήματος του στομάχου, που φυσιολογικά είναι εντός της κοιλιάς, στον θώρακα. Έχοντας κάποιος όμως δ…

Στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα για δαπάνες Υγείας

Ολοένα και περισσότερα χρήματα δαπανούν οι Έλληνες για την Υγείας τους, με τις ιδιωτικές πληρωμές να ανέρχονται στο 30% των συνολικών δαπανών υγείας. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις - μαζί με το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή – σε υψηλές ιδιωτικές πληρωμές όταν ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%. Κάτω από το 10% των δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η «ακριβή» Υγεία εξαναγκάζει τους Έλληνες να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013, ένας στους δέκα Έλληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας δεν έλαβε θεραπεία, κυρίως λόγω κόστους.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2015) που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας βαίνουν μειούμενες. Το 2013 ήταν για την Ελλάδα η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά όπου οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν. Αντίστοιχη …

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε παράσιτα στον οργανισμό σας

Τα παράσιτα είναι ζωντανοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν άλλα έμβια όντα (όπως το σώμα σας) για να βρουν τροφή και ένα μέρος για να ζήσουν, να αναπτυχθούν και ενδεχομένως να αναπαραχθούν.
Μπορείτε να κολλήσετε παράσιτα από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, από το δάγκωμα ενός εντόμου, ή μέσω της σεξουαλικής επαφής με μολυσμένο άτομο. Μερικές παρασιτικές ασθένειες αντιμετωπίζονται εύκολα και κάποιες άλλες όχι.
Τα παράσιτα κυμαίνονται σε μέγεθος από μικροσκοπικούς, μονοκύτταρους οργανισμούς, που ονομάζονται πρωτόζωα, μέχρι μεγάλα σκουλήκια που μπορεί τα να δει κανείς με γυμνό μάτι.
Μερικά παραδείγματα παρασίτων περιλαμβάνουν τα νηματώδη σκουλήκια, την ταινία, τα αγκυλόστομα σκουλήκια και πολλά άλλα. Επειδή τα παράσιτα έχουν τόσα πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων.
Μερικά καταναλώνουν το φαγητό σας, αφήνοντας σας πεινασμένους μετά από κάθε γεύμα και ανήμπορους να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος. Άλλα τρέφονται από τα ερυθρά σας αιμο…

Φόβος και φοβίες: Ποια είναι η διαφορά;

Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον απλό φόβο και στην παθογόνο κατάσταση του φόβου. Υπό κανονικές συνθήκες ο άνθρωπος μπορεί να καταπολεμήσει τον φόβο με διάφορους τρόπους, όπως εν ανάγκη να το βάλει στα πόδια.
Η κατάσταση γίνεται παθολογική, όταν ο φόβος γίνεται διαρκής ή παίρνει διαστάσεις που εμποδίζει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Αυτό ξεκινά από τις απλές φοβίες και μπορεί να φτάσει και σε κρίσεις πανικού ή σε αποστροφή κοινωνικών συναναστροφών. Η επιστήμη εδώ και 50 χρόνια γνωρίζει ότι οι φοβίες είναι κληρονομικές. 
Το καινούργιο είναι να διαπιστώσουν οι επιστήμονες τη συχνότητα των μεταλλάξεων των συμπτωμάτων φόβου. Το σίγουρο είναι ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα το οποίο νοιώθουν όλοι οι άνθρωποι καθώς κινητοποιεί τον άνθρωπο να αντιδράσει σε μια αληθινή εξωτερική απειλή. Όταν όμως ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος και δυσανάλογος, τότε περιγράφει μια παθολογική φοβία. Έρευνες έχουν αποκαλύψει πολλές μορφές φοβιών! Στην καθημερινότητά μας, οποιοδήποτε αντικείμενο …

Φρένο στο γλαύκωμα με νέα χειρουργική μέθοδο

Φρένο στο γλαύκωμα, που τυφλώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, επιχειρεί να βάλει Έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος με την επινόηση μιας νέας χειρουργικής μεθόδου! Η νέα χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και τα μέχρι σήμερα αποτέλεσμα δείχνουν ότι αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Η νεα χειρουργική μέθοδος συνδυάζει την τεχνική της εν τω βάθει σκληρεκτομής με την χρήση μικροσκοπικής βαλβίδας EXPRESS (η οποία τοποθετείται κάτω από τον επιπεφυκότα και βοηθά στην απορροή του υδατοειδούς υγρού που είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πίεση του οφθαλμού) με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στην εξέλιξη της νόσου», τονίζει ο Έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης, που επινόησε και εφαρμόζει τη νεα μέθοδο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ Κοζομπόλη « η νέα μέθοδος τιθασεύει…

Ο παιδικός καρκίνος θεραπεύεται δωρεάν στην Ελλάδα τονίζουν Παιδίατροι, Αιματολόγοι, Ογκολόγοι

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα καλεί τους γονείς η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας / Ογκολογίας, με ανακοίνωσή της, η οποία ενημερώνει συγκεκριμένα τις οικογένειες παιδιών με κακοήθειες, ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αναφορικά με πληροφορίες γιατρών του εξωτερικού, που λένε ότι εξετάζουν δωρεάν τους μικρούς ασθενείς.
Η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας / Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με επείγουσα ανακοίνωσή της, καλεί τους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν καταχωρήσεις σε έντυπα και στον ηλεκτρονικό τύπο, που αφορούν σε προσφορά εθελοντικής εξέτασης παιδιών με κακοήθειες από παιδο-ογκολόγους, που εργάζονται στο εξωτερικό. Όπως τονίζουν οι Έλληνες ειδικοί, η δραστηριότητα αυτή δεν εκπορεύεται από επίσημες δομές υγείας και δεν συνδέεται με τα αντίστοιχα Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα, όπου η νοσηλεία είναι δωρεάν. Αντίθετα, η όποια θεραπευτική παρέμβαση φαίνεται να κατευθύνεται σε συγκεκριμένα Κέντρα στο εξωτερικό, όπου το κόστος νοσηλεί…

Κρίση μέσης ηλικίας στους άντρες: Αναγνωρίστε τη από τα σημάδια

Μπορεί οι γυναίκες να περνούν εμμηνόπαυση, και οι άντρες όμως περνούν την κρίση της μέσης ηλικίας. Γιατροί και ψυχολόγοι παραδέχονται, πια, πως η κρίση της μέσης ηλικίας αφορά και τους άντρες και μάλιστα, πως υπάρχουν κάποια συνηθισμένα συμπτώματα ή αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς και τη διάθεση.
Σε έρευνα για τη μέση ηλικία που διεξήγαγε πριν κάποια χρόνια το Ίδρυμα Μακάρθουρ σε 8.000 Αμερικανούς, ηλικίας 25-74 βρέθηκε το εξής: Ενώ όλοι αντιλαμβάνονταν τον όρο «κρίση μέσης ηλικίας», μόλις το 23% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι έπασχε από αυτήν τη νόσο. Και μόλις το 8% θεωρούσε πως η κρίση συνδέεται με το γεγονός ότι γερνάει. Το υπόλοιπο 15% ένιωθε ότι η κρίση ήταν απόρροια συγκεκριμένων γεγονότων στη ζωή του.
Παραδόξως, οι περισσότεροι ανέφεραν μια αυξημένη αίσθηση ικανοποίησης στην περίοδο της μέσης ηλικίας. Τότε λοιπόν τι είναι αυτό που συντηρεί τον μύθο περί κρίσης μέσης ηλικίας; Ο κύριος ύποπτος, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, η κουλτούρα μας, που δίνει έμφαση στη νεότητα και θεοποι…

Νευροψυχολογική αξιολόγηση της Μνήμης

Συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι χαρακτηριστικό της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης άρα και αναμενόμενο. Αυτό όμως δεν είναι η αλήθεια καθώς κάποια άτομα λόγω γενετικής προδιάθεσης και προσωπικού ιατρικού ιστορικού μπορεί να εμφανίσουν ή να μην εμφανίσουν συμπτώματα ανάλογα των ανοϊκών συνδρόμων.
Ο κίνδυνος παρόλα αυτά είναι υπαρκτός και σχετίζεται άμεσα με την γήρανση καθώς ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την εμφάνιση άνοιας στο 2% σε άτομα ηλικίας 65-74 και 19% σε ηλικίες από 75 και άνω. Στην άνοια προσβάλλονται οι νοητικές λειτουργίες του ατόμου λόγω νευροεκφύλισης τους εγκεφάλου (νόσος Alzheimer’s, Parkinson’s, αγγειακή άνοια, σωμάτια Lewy, μετωποκροταφική).
Αν και κατά κύριο λόγο αρχικά προσβάλλεται η λειτουργία της Προσοχής και της Συγκέντρωσης τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι πιο εμφανή στην πρόσφατη μνήμη και την εύρεση κατάλληλων λέξεων. Ακολουθούν δυσκολίες στον προσανατολισμό και τις οπτικοχωρικές δυνατότητες, στη λήψη αποφά…