Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο παιδικός καρκίνος θεραπεύεται δωρεάν στην Ελλάδα τονίζουν Παιδίατροι, Αιματολόγοι, Ογκολόγοι


Σε εγρήγορση και ετοιμότητα καλεί τους γονείς η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας / Ογκολογίας, με ανακοίνωσή της, η οποία ενημερώνει συγκεκριμένα τις οικογένειες παιδιών με κακοήθειες, ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αναφορικά με πληροφορίες γιατρών του εξωτερικού, που λένε ότι εξετάζουν δωρεάν τους μικρούς ασθενείς.

Η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας / Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με επείγουσα ανακοίνωσή της, καλεί τους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν καταχωρήσεις σε έντυπα και στον ηλεκτρονικό τύπο, που αφορούν σε προσφορά εθελοντικής εξέτασης παιδιών με κακοήθειες από παιδο-ογκολόγους, που εργάζονται στο εξωτερικό. Όπως τονίζουν οι Έλληνες ειδικοί, η δραστηριότητα αυτή δεν εκπορεύεται από επίσημες δομές υγείας και δεν συνδέεται με τα αντίστοιχα Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα, όπου η νοσηλεία είναι δωρεάν. Αντίθετα, η όποια θεραπευτική παρέμβαση φαίνεται να κατευθύνεται σε συγκεκριμένα Κέντρα στο εξωτερικό, όπου το κόστος νοσηλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων: "Για την ενημέρωση του κοινού, θέλουμε να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν οργανωμένα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, ενταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου οι ασθενείς θεραπεύονται δωρεάν. Τα Τμήματα αυτά στελεχώνονται από έγκριτους και έμπειρους συναδέλφους Αιματολόγους – Ογκολόγους, με εξειδικευμένη εκπαίδευση, υποστηρίζονται από αντίστοιχες παιδιατρικές υπο-ειδικότητες και μονάδες, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στο παιδί και στον έφηβο με νεοπλασματικό νόσημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς σύγχρονες προδιαγραφές. Σπάνια κρίνεται απαραίτητη μία εξειδικευμένη επιβεβαιωμένα αποτελεσματική αγωγή ή παρέμβαση, που δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Τότε οι Έλληνες ιατροί συντονίζουν την μετάβαση των παιδιών σε απόλυτα εξειδικευμένα κέντρα, μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με κάλυψη των δαπανών".
Ο παιδιατρικός ασθενής με κακοήθεια έχει ένα χρόνιο νόσημα, που χρειάζεται διαχρονική και συνεχή αντιμετώπιση και όχι απλά περιστασιακή εκτίμηση. Κάθε προσφορά ιατρικής γνώμης θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς του κάθε ασθενούς, για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε αντίθετη περίπτωση, αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες προστριβές, ανασφάλεια και άγχος στους γονείς.
"Παραμένουμε πάντοτε προσηλωμένοι στην ορθή και ολοκληρωμένη θεραπεία των παιδιών με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους βάσει διεθνών πρωτοκόλλων, αλλά ταυτόχρονα και ανοικτοί σε κάθε συνεργασία για την επίτευξη αυτών των σκοπών προς όφελος του μικρού ασθενούς με καρκίνο" κατέληξαν οι κ.κ. Βασίλειος Παπαδάκης, Γενικός Γραμματέας και Απόστολος Πουρτσίδης, Πρόεδρος ΕΕΠΑΟ.



http://www.onmed.gr/ygeia/item/336492-o-paidikos-karkinos-therapeyetai-dorean-stin-ellada-tonizoun-paidiatroi--aimatologoi--ogkologoi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ