Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 12, 2014

Η μουσική βοηθά στην βιολογική ανάπτυξη των νεογνών

Το νανουρίσμα και κάθε είδους μουσική αλληλεπίδραση στην βρεφική ηλικία έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στη σαφή βιολογική ανάπτυξη των μωρών Οι μουσικές εμπειρίες αναλύονται από τον εγκέφαλο παρουσιάζοντας μια πολυτροπική προσέγγιση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν τη διεργασία το ακουστικό, το οπτικό, το γνωσιακό, το συναισθηματικό και κινητικό σύστημα. Αυτή η προσέγγιση ξεκινάει από πολύ νωρίς στη ζωή μας και αποτυπώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και κοινωνικής δράσης μας όντας ακόμη μωρά.

Σκεφτείτε απλά το πώς η μουσική επηρεάζει εσάς προσωπικά - πώς δηλαδή μία γρήγορη μελωδία ή ένα ισχυρό ‘beat’ σας βοηθάει να ανεβάσετε τους προσωπικούς σας παραγωγικούς ρυθμούς. Ή ακόμη και το πώς μία ήσυχη μελωδία σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Ένα μωρό δεν διαφέρει σε τίποτα σε σύγκριση με εσάς σε αυτό το σημείο, αφου όλοι μας από πολύ μικροί αρχίζουμε αποδεδειγμένα να έχουμε μια άμεση βιολογική και συναισθηματική σχέση με τη μουσική.

Καταρχήν, θα πρέπει να αναφε…

Ασθενείς σε κατάσταση φυτού έδειξαν σημάδια συνειδητότητας

Νέα έρευνα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση φυτού υποδεικνύει ότι μπορεί να έχουν κάποιου βαθμού συνειδητότητα.

Γιατροί συνήθως θεωρούν για τους ασθενείς με εγκεφαλική βλάβη ότι δεν έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος, αν και φαίνονται ξύπνιοι.
Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες έρευνες αμφισβητούν τη διάγνωση υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους αλλά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.
Ερευνητές του Cambridge University μελέτησαν 13 ασθενείς σε κατάσταση φυτού χαρτογραφώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων τους χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που εφαρμόστηκαν στο κεφάλι. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα με αυτά υγιών εθελοντών.
Ερευνητές ελπίζουν ότι η εργασία τους θα βοηθήσει στον εντοπισμό όσων έχουν πράγματι συνειδητότητα αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι 4 στους 13 ασθενείς είχαν ηλεκτρική υπογραφή παρόμοια- σε μεγάλο βαθμό- με αυτή των υγιών εθελοντών.

Ο ερευνητής, Dr…

Βρες την εσωτερική δύναμη μέσα σου

Βρες την εσωτερική δύναμη μέσα σου Aλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε μία δύσκολη κατάσταση, αλλάζει και η ίδια η κατάσταση. Εμπιστευτείτε τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας και γίνετε ο άνθρωπος που πάντα θέλατε να είστε. Η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας. Αγώνας που πολλές φορές αποδεικνύεται σκληρός και δύσκολος στο διάβα του. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά, το σπίτι και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι πολλές. Όσο και να προσπαθούμε να τις αποφύγουμε, οι δύσκολες αυτές στιγμές έρχονται και εμείς καλούμαστε να τις διαχειριστούμε. Πώς μπορούμε λοιπόν να το κάνουμε αυτό; Χρησιμοποιώντας τη δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας.
Τι είναι όμως η δύναμη αυτή; Η εσωτερική δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του δεν είναι μία έμφυτη ικανότητα. Μαθαίνεται, όπως ακριβώς και κάθε άλλη δεξιότητα. Είναι η δύναμη που μας βοηθά να στηριχτούμε στα πόδια μας όταν έρχονται δύσκολες στιγμές, η δύναμη που μας γεμίζει θάρρος όταν θέλουμε να υπερασπι…

Έμπολα: Πόσο εύκολο είναι να μολυνθεί ένας γιατρός ή νοσηλευτής (βίντεο)

Ο ιατρικός ανταποκριτής του CNN Sanjay Gupta κάνει ένα πολύ πρωτότυπο πείραμα μπροστά στην κάμερα προκειμένου να καταδείξει τους πιθανούς τρόπους μόλυνσης από τον Έμπολα κατά την περίθαλψη των ασθενών, ακόμη κι όταν χρησιμοποιούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παρομοιάζοντας τον ιό με... σοκολάτα, ο Gupta αρχικά λερώνει τα γάντια και τη στολή του και στη συνέχεια προσπαθεί να αφαιρέσει τον προστατευτικό εξοπλισμό με ιδιαίτερη προσοχή.
Η στολή που φορά ο Gupta στο παρακάτω βίντεο συνιστάται προς χρήση από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την περίθαλψη των ασθενών με Έμπολα.
Μετά την αφαίρεση της στολής του, ο Gupta δείχνει δύο πιθανά σημεία επαφής στο χέρι και το λαιμό τουonmed.gr


"Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα οικονομικά βιώσιμο σύστημα υγείας"

Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας των προηγμένων χωρών και συμπερασματικά και της Ελλάδος  θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας. Η αλλαγή των μεθόδων χρηματοδότησης και του τρόπου λειτουργίας τους  μπορεί να τα καταστήσει βιώσιμα, δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος της MSD Ελλάς κ. Haseeb Ahmad, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στα πλαίσια του συνεδρίου των Financial Times για τη Υγεία. Το συνέδριο διεξάγεται σήμερα στο ξενοδοχείο Inter Continental με τη συμμετοχή των σημαντικότερων παραγόντων από το χώρο της Υγείας στην Ελλάδα και με εξέχοντες προσκεκλημένους από το εξωτερικό.

Ο κ. Ahmad ανέφερε ότι τα σημερινά συστήματα υγείας στηρίζονται σε αναχρονιστικούς τύπους οργάνωσης, καθώς βασίζονται σε μεταπολεμικά δημογραφικά δεδομένα, όπου το 1950 για την Ευρώπη η αναλογία ήταν 1 συνταξιούχος ανά 6 εργαζόμενους (στις ΗΠΑ η αναλογία ήταν 1 προς 8), ενώ σήμερα είναι 1 προς 3 (στις ΗΠΑ 1 προς 4). Επίσης, τα συστήματα υγείας κλήθηκαν τότε να καλύψουν εντελώς διαφο…

Νέα θεραπεία για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση εγκρίθηκε από τον FDA

Έπειτα από τα πολύ θετικά αποτελέσματα κλινικής μελέτης, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πιρφενιδόνη ως θεραπεία για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (IPF), μια θανατηφόρο νόσο που προκαλείται από τη σταδιακή ουλοποίηση (ίνωση) των πνευμόνων. Με την πρόοδο της νόσου, δυσχεραίνεται η αναπνοή και δεν φτάνει επαρκής ποσότητα οξυγόνου στην καρδιά, τους μυς και τα ζωτικά όργανα. Στο τελικό στάδιο της νόσου, οι πνεύμονες σκληραίνουν και παύουν να λειτουργούν.

Η είδηση αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό νέο τόσο για τους 80.000 - 100.000 ευρωπαίους ασθενείς, αλλά κυρίως για τους 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες που πάσχουν από αυτή την μη αναστρέψιμη και ανίατη ασθένεια, και τις οικογένειές τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση. Με την έγκριση της πιρφενιδόνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα ε…

Μεταβολικό Σύνδρομο: Χοληστερίνη, παχυσαρκία, χρόνια κόπωση

Μπορεί να αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι το μεταβολικό σύνδρομο και γιατί θα πρέπει να σας ενδιαφέρει. Το πιθανότερο όμως είναι να πάσχετε ήδη από αυτό.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών, αναπτύσσει μεταβολικό σύνδρομο.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν νοιώθετε καλά, γιατί έχετε παραπάνω κιλά, ενώ αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα καρδιάς, για διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα.
Το 1988 ο G. Reaven, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, περιέγραψε για πρώτη φορά το μεταβολικό σύνδρομο ή σύνδρομο Χ.
Στην ιστορική του διάλεξη ο G. Reaven, ανέπτυξε ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία (συσσώρευση λίπους κυρίως στη κοιλιά), ο διαβήτης, η υπέρταση και η διαταραχή των λιπιδίων (τριγλυκερίδια και χοληστερίνη) έχουν ένα κοινό αίτιο, την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αντίσταση στην Ινσουλίνη Η ινσουλίνη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα.
Πέρα από τον γνωστό ρόλο της στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρο…