Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 7, 2016

Τι είναι το ρέϊκι

Το ρέικι είναι Ιαπωνική ενεργειακή μέθοδος θεραπείας κατά την διάρκεια της οποίας ο θεραπευόμενος λαμβάνει ζωτική ενέργεια με σκοπό την χαλάρωση, την ευεξία, την θεραπεία του πνεύματος του νου αλλά και του σώματος. Με απλό και εύκολο τρόπο ο θεραπευτής ακουμπά τα χέρια του απαλά σε διάφορα σημεία του σώματος του θεραπευόμενου και μεταδίδει την ενέργεια του ρέικι διαμέσου των χεριών του.
Ρέικι σημαίνει συμπαντική ζωτική ενέργεια. Rei είναι το πνευματικό, το ιερό. Ki είναι η ζωτική ενέργεια, αυτό που οι Κινέζοι λένε “τσι” και οι Ινδοί “πράνα”.
Αυτή η πνευματική μέθοδος ολιστικής θεραπείας αναβίωσε από τον Δρ. Μικάο Ουσούι στα μέσα του 19ου αι. Μετά από νηστεία, απομόνωση και διαλογισμό που κράτησε 21 ημέρες ο Μικάο Ουσούι έφερε στο φως το ρέικι. Όπως ο ίδιος έχει πει”θυμήθηκε” τα σύμβολα, τους συντονισμούς τον τρόπο θεραπείας ενός πανάρχαιου θεραπευτικού συστήματος.
Ο μυημένος στο ρέικι γίνεται αγωγός της συμπαντικής ενέργειας που υπάρχει παντού γύρω μας και δίνει πνοή σε όλα τα έμβια …

Γιατί μας τσιμπούν τα κουνούπια

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε τα κουνούπια δεν πίνουν το αίμα μας για να επιβιώσουν: τα θηλυκά κουνούπια (μόνο αυτά μας τσιμπούν, όχι τα αρσενικά) χρειάζονται το ανθρώπινο αίμα για να φτιάξουν γόνιμα αυγά. «Ένας στους 10 ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τα κουνούπια, όχι για λόγους επιβίωσης, αλλά για λόγους αναπαραγωγής», λέει ο δρ Τζέρι Φ. Μπάτλερ, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Εντομολογίας & Νηματολογίας του Πανεπιστημίου της Φλώριντα.
Αλλά δεν είναι το αίμα όλων των ανθρώπων κατάλληλο για τα αυγά των θηλυκών κουνουπιών. Αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ανθρώπινο αίμα για να είναι… λαχταριστό για τα θηλυκά κουνούπια, η αναζήτηση διεξάγεται με εντατικούς ρυθμούς.
«Τεράστιος αριθμός μελετών διεξάγονται με τα συστατικά και τις μυρωδιές του ανθρώπινου σώματος που μπορεί να προσελκύουν τα κουνούπια», λέει ο δρ Τζο Κόνλον, σύμβουλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ελέγχου των Κουνουπιών (AMCA). «Δεδομένου ότι πρέπει να εξετα…

Κατάθλιψη μετά τις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Οι ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης χάνονται και ο καθένας επιστρέφει στη  δική του πραγματικότητα, η οποία για κάποιους μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή και αγχοτική. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα όπως : νοσταλγία, ονειροπόληση, άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη.
Αυτή η παλέτα των συναισθημάτων είναι φυσιολογική, όταν όμως υπάρχει  έντονο το συναίσθημα της θλίψης και συνοδεύεται  από σωματικά συμπτώματα  τότε τα πράγματα είναι ανησυχητικά .
Οι ειδικοί το ονομάζουν «Σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές(Post –vacation depressionsyndrome)» Τα  συνήθη συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάποιος είναι τα εξής: πεσμένη διάθεση, ψυχική κατάπτωση ,θλίψη , υπερβολικό και συχνά αδικαιολόγητο άγχος, ημικρανίες, άρνηση για την εργασία του, απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία , στομαχικές διαταραχές, δυσφορία  και ταχυπαλμίες .
Ποιες είναι οι αιτίες του «Συνδρόμου μετά τις διακοπές» Οι αιτίες αυτού του…

Eγκεφαλικό ανεύρυσμα: Αίτια, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου

Eνα εγκεφαλικό ανεύρυσμα, είναι μια διογκωμένη, αδύναμη περιοχή στο τοίχωμα μιας αρτηρίας που προμηθεύει με αίμα τον εγκέφαλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα ανεύρυσμα δεν προκαλεί σύμπτωμα και περνά απαρατήρητο.
Σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλείται ρήξη ανευρύσματος του εγκεφάλου που ελευθερώνει αίμα στο κρανίο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οταν υπάρξει ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου το αποτέλεσμα ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αιμορραγίας, μπορεί να επέλθει εγκεφαλική βλάβη ή θάνατος.
Η πιο συχνή θέση για τα ανευρύσματα του εγκεφάλου είναι το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων στη βάση του εγκεφάλου που ονομάζεται κύκλος του Willis.
Τι προκαλεί ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο; Ενα άτομο μπορεί να κληρονομήσει την τάση σχηματισμού ανευρυσμάτων, ενώ τα ανευρύσματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν εξαιτίας της σκλήρυνσης των αρτηριών και της γήρανσης. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να οδηγήσουν σε ανευρύσματα, ενώ κάποιοι άλλοι παράγοντες κινδύνου δεν μ…

Οι οδηγοί I.X. είναι τέσσερα κιλά βαρύτεροι από τους ποδηλάτες

Έχουν αναλυθεί στοιχεία για περίπου 11.000 εθελοντές σε επτά πόλεις της Ευρώπης σχετικά με το πώς οι κάτοικοι κινούνται μέσα στην πόλη τους και πόσο χρόνο χρησιμοποιούν κάθε μέσο μεταφοράς
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ως το βασικό μέσο για τις μετακινήσεις τους, είναι κατά μέσο όρο τέσσερα κιλά βαρύτεροι σε σχέση με όσους προτιμούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους, για ψώνια ή όπου αλλού, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Όντρεϊ ντε Ναζέλ του Imperial College του Λονδίνου, ξεκίνησαν -στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος PASTA (Physical Activity Through Sustainable Transport Approaches)- να μελετήσουν πώς οι διαφορετικές μορφές μετακινήσεων σχετίζονται με το βάρος και την υγεία των ανθρώπων.
Μέχρι σήμερα έχουν αναλυθεί στοιχεία για περίπου 11.000 εθελοντές σε επτά πόλεις της Ευρώπης (Λονδίνο, Ρώμη, Βιέννη, Ζυρίχη, Βαρκελώνη, Αμβέρσα, Ορέμπρο Σουηδίας), σχετικά με το πώς οι κάτοι…

Κοιτάζοντας λάθος το κινητό μας ασκούμε πίεση 27 κιλών στον αυχένα μας

Μία έρευνα από τον Dr. Kenneth K. Hansraj, ειδικό χειρούργο για τη σπονδυλική στήλη, έρχεται να δώσει σημαντικά ευρήματα για την υγεία μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον κοιτάζουμε τα κινητά τηλέφωνα και tablets μας.

Η στάση του κεφαλιού και του λαιμού μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πίεση η οποία ασκείται στον αυχένα μας. Πολλοί από εμάς σκύβουμε αρκετά για να δούμε τις οθόνες των κινητών συσκευών μας, μένοντας αρκετή ώρα στη στάση αυτή.

Σύμφωνα με τον Dr. Kenneth K. Hansraj, όταν το κεφάλι μας βρίσκεται σε γωνία 60 μοιρώνσκύβοντας προς τα εμπρός, η πίεση η οποία ασκείται στον αυχένα μας είναι της τάξης των 27 κιλών! Όσο δηλαδή ζυγίζει περίπου ένα 8χρονο παιδί!

Αν αναλογιστούμε και το βάρος του κεφαλιού, το οποίο περίπου ζυγίζει 4μιση με 5μιση κιλά, η πίεση είναι περίπου πενταπλάσια. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον αυχένα μας; Να κοιτάζουμε τις κινητές συσκευές μας στην ευθεία, χωρίς να σκύβουμε, με τα αυτιά μας να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους ώμους μ…

Πώς αντιμετωπίζονται οι κρίσεις πανικού;

Όλο και δημοφιλέστερες τα τελευταία χρόνια, οι κρίσεις πανικού είναι οι περιπτώσεις εκείνες που το μυαλό επιτίθεται στο σώμα μας, πείθοντάς μας πως πεθαίνουμε. «"Η καρδιά μου πάει να σπάσει", "Είμαι στα πρόθυρα καρδιακής προσβολής", "Νομίζω ότι θα πεθάνω", "Χάνω το μυαλό μου! Θα τρελαθώ!" είναι μερικές μόνο από τις μαρτυρίες ατόμων που έχουν βιώσει μια κρίση πανικού» εξηγεί η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου στο Iatronet.gr. Τα καλά νέα είναι ότι οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τα κακά νέα είναι ότι δεν είναι εύκολο.

Τι είναι η κρίση πανικού;
Ο πανικός είναι ουσιαστικά η βίωση υπερβολικού άγχους ή φόβου. Η κρίση πανικού, λοιπόν, αποτελεί ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου το οποίο αναπτύσσεται δίχως εμφανή λόγο και που συνδυάζει μια σειρά από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Οι πιο συνηθισμένες αλλαγές στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου είναι οι εξής: ταχυπαλμία, δύσπνοια, εφίδρωση, αίσθημα ασφυ…

Τα περιττά κιλά μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο παχέος εντέρου

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας» Οι υπέρβαροι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με ασθενείς που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επιστημονικών μελέτων που τεκμηριώνουν το «παράδοξο της παχυσαρκίας», δηλαδή ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι άνθρωποι με περιττά κιλά κινδυνεύουν λιγότερο από ό,τι όσοι έχουν φυσιολογικό βάρος.

Στη προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου «Kaiser Permanente» της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Κάντις Κρένκε, ανέλυσαν στοιχεία για 3.400 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο παχέος εντέρου διαφόρων σταδίων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 28 έως 30, δηλαδή στο όριο μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων, είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από το…

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο

Το τσάι είναι το ιδανικό αφέψημα για κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς είναι εξαιρετικά υγιεινό. Υπάρχουν πολλά είδη που μπορούμε να επιλέξουμε, καθένα με τη δική του ιδιαίτερη γεύση.

Κάθε είδος τσαγιού έχει μάλιστα μοναδικές καταπραϋντικές ιδιότητες.
Σε περίπτωση ναυτίας ή στομαχόπονου, ένα φλιτζάνι τσάι πιπερόριζας (τζίντζερ), μέντας ή χαμομηλιού είναι ό,τι πρέπει για να υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις.

Το τζίντζερ περιέχει φυσικές χημικές ουσίες που επιδρούν στο γαστρεντερικό για να υποχωρήσει η ναυτία, οι ειδικοί εκτιμούν όμως ότι επιδρά και στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα ώστε να αντιμετωπιστούν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Το τσάι μέντας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως «γιατροσόφι» για το στομαχόπονο και έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο αρκετών μελετών ότι το έλαιο του φυτού της μέντας μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Παράλληλα, το τσάι μέντας βοηθά να υποχωρήσει το φούσκωμα και διευκολύνει την πέψη.

Τέλος, το χαμομήλι καταπολεμά…

Παραπληγικοί εμφάνισαν βελτίωση με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (ΒΙΝΤΕΟ)

Επανέκτησαν σε ένα βαθμό τις αισθήσεις του αγγίγματος και του πόνου, καθώς και τον μυικό έλεγχο των κάτω άκρων τους, οκτώ παραπληγικοί άνθρωποι, που εδώ και χρόνια είχαν μείνει πλήρως παράλυτοι από τη μέση και κάτω, μετά από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Αυτό επετεύχθη χάρη σε ένα ολοκληρωμένο, υψηλής τεχνολογίας, πρόγραμμα αποκατάστασης, που επιτυγχάνει σημαντική νευρολογική βελτίωση των ασθενών.

Το πρόγραμμα προσφέρει ελπίδα στους παράλυτους ανθρώπους (λόγω τραύματος, εγκεφαλικού, νευροεκφυλιστικής πάθησης ή άλλης αιτίας) ότι θα αποκτήσουν ξανά, εν μέρει τουλάχιστον, δύναμη και αυτόνομη κινητικότητα στα άκρα τους.

Συγκεκριμένα, το μη επεμβατικό πρόγραμμα «Περπατώ Ξανά» (Walk Again Project), με επικεφαλής τον βραζιλιανικής καταγωγής νευροεπιστήμονα Μιγκουέλ Νικολέλις, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Νευρομηχανικής του αμερικανικού πανεπιστημίου Ντιουκ, περιλαμβάνει διάφορες συσκευές-διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, όπως ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας (με το οποίο οι ασθεν…

Η πολλή τηλεόραση επικίνδυνη για μοιραία πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή προκαλείται από απόφραξη των πνευμονικών αρτηριών από θρόμβους που γενικά δημιουργούνται στα αγγεία των ποδιών.

Ο Toru Shirakawa, του Osaka University ολοκλήρωσε έρευνα 18 ετών σε 86.024 ανθρώπους 40 έως 79 ετών που ανέφεραν τις ώρες που παρακολουθούσαν τηλεόραση καθημερινά και που παρακολουθήθηκαν για 18,4 χρόνια κατά μέσον όρο.
Θάνατοι από πνευμονική εμβολή εντοπίστηκαν από πιστοποιητικά θανάτου.
Η διάρκεια της παρακολούθησης τηλεόρασης χωρίστηκε σε 3 ομάδες: λιγότερο από 2,5 ώρες, 2,5 έως 4,9 ώρες και τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από πνευμονική εμβολή σύμφωνα με τη διάρκεια της παρακολούθησης υπολογίστηκε μετά από προσαρμογή για την ηλικία στην έναρξη, το φύλο, ιστορικό υπέρτασης, ιστορικό διαβήτη, αλκοόλ, κάπνισμα, ΔΜΣ, περπάτημα, σπορ και εμμηνόπαυση.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας σημειώθηκαν 59 θάνατοι από πνευμονική εμβολή.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι των οποίων η μέση παρακολούθηση τηλεόρασης ξεπερνούσε τις 5 ώρες ημερησίως…

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ : Over-thinking

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που έχουν την τάση να σκέφτονται σε υπερβολικό βαθμό τα πάντα που τους αφορούν; Πόσο κουραστικό είναι αυτό και που μπορεί να μας οδηγήσει.
Η υπερβολική σκέψη (over-thinking) αφορά την τάση ορισμένων ανθρώπων να αναλύουν σε μεγάλο βαθμό στο μυαλό τους οτιδήποτε συμβαίνει. Ακόμη, και ασήμαντα πράγματα που κάποιος απλά θα τα προσπερνούσε ή θα τα άφηνε γρήγορα στην άκρη, το άτομο που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο μπαίνει σε μια διαδικασία επεξεργασίας, με αποτέλεσμα όλα να παίρνουν τεράστιες διαστάσεις στο μυαλό του.

Όσο πιο πολύ σκέφτομαι κάτι και όσο πιο πολύ το αναλύω τόσο πιο πολύ πείθω τον εαυτό μου ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βουνό που δεν μπορώ να περάσω. Είναι μια ικανότητα να κάνω σημαντικό και υπερβολικό οτιδήποτε συμβαίνει, ενώ συχνά φτάνω σε αδιέξοδο, γιατί χάνομαι μέσα στις ίδιες μου τις σκέψεις.

Όταν εντοπίσουμε ότι έχουμε την τάση να υπεραναλύουμε τα πάντα γύρω μας και κυρίως όλα όσα –άμεσα ή έμμεσα- μας αφορούν, θα πρέπει να παρατηρήσουμε τι…

Μούδιασμα στα πόδια: Ποια είναι τα αίτια

Αν έχετε χάσει την αίσθηση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, τότε αυτό αναφέρεται ως “μούδιασμα”. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μόνιμο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μια αίσθηση σαν “πόνο καψίματος” ή “καρφίτσες” στα πόδια ή τα χέρια τους.

Το μούδιασμα μπορεί να επηρεάσει ένα μόνο νεύρο ή πολλά νεύρα ταυτόχρονα. Μπορεί να συμβεί σε μία πλευρά του σώματος ή και στις δύο πλευρές. Συχνά, συμβαίνει στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κάτι τέτοιο στα πόδια σας. Σε ιατρικούς όρους, είναι γνωστό ως “παραισθησία”.

Αίτια
Η έλλειψη κίνησης των ποδιών και το να κρατάτε τα πόδια σας σταυρωμένα για πολύ ώρα μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα. Για ορισμένους ανθρώπους, ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τα νεύρα, προκαλώντας το ίδιο αποτέλεσμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, προβλήματα στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυ…

Σε προβλήματα υγείας οδηγούν οι συζυγικοί καβγάδες

Η συζυγική ζωή μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων για το πώς θα εξελιχθεί η υγεία του ζευγαριού σε βάθος χρόνου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Emotion.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής Κλαούντια Χαας, έθεσαν υπό αξιολόγηση 156 ηλικιωμένα ζευγάρια για περισσότερα από 20 χρόνια, και διαπίστωσαν ότι τα ξεσπάσματα θυμού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ενώ η συναισθηματική απόσυρση ή απροθυμία επικοινωνίας μπορεί να συντελέσουν σε μυοσκελετικά προβλήματα, όπως δυσκαμψία του αυχένα ή πόνους στην πλάτη.

«Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα κάνουν κακό στην υγεία. Αλλά η μελέτη μας πάει λίγο πιο βαθιά και δείχνει ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές οδηγούν σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου» εξηγεί η Δρ Χαας.

Οι ερευνητές επέλεξαν τα ζευγάρια …

Οδοντικό νήμα: Λείπουν οι κλινικές μελέτες για τη χρησιμότητά του

Η χρήση του οδοντικού νήματος περιλαμβάνεται στις συμβουλές υγιεινής των δοντιών εκ μέρους των οδοντιάτρων, αλλά ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει ποτέ μελετηθεί στα σοβαρά και δεν έχει αποδειχθεί η ωφέλεια του νήματος στα δόντια.
Το γεγονός βέβαια ότι δεν έχει γίνει κάποια σημαντική κλινική μελέτη για το οδοντικό νήμα δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμο. Ειδικά για ορισμένους ανθρώπους που η κατασκευή των δοντιών τους είναι τέτοια που εγκλωβίζει υπολείμματα τροφών, ίσως είναι πιο χρήσιμο ακόμα και από το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα.

Πάντως, η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, αναγνώρισε πρόσφατα ότι τα σχετικά στοιχεία σχετικά με το οδοντικό νήμα είναι ανεπαρκή, καθώς οι έως τώρα μελέτες έχουν συμπεριλάβει μικρό αριθμό εθελοντών και για μικρό χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι βλέπουν μάλιστα και “συνωμοσία” κέρδους εκ μέρους των κατασκευαστικών εταιρειών. «Εδώ και χρόνια μάς λένε ότι το νήμα συνιστά ουσιώδες μέρος τ…

Χάπι βάζει τέλος στην ινσουλίνη

Για πρώτη φορά απεδείχθη ότι μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό Ενα επαναστατικό χάπι που προορίζεται για τους διαβητικούς μπορεί να φέρει το τέλος των καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας Oramed που το παρασκεύασαν, η λήψη του συγκεκριμένου χαπιού κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης σε 180 άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως το νέο χάπι θα μπορούσε να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα σε τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι οι κλινικές δοκιμές που θα γίνουν σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών θα είναι επιτυχείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χάπι διαθέτει ειδική επίστρωση που διευκολύνει την απορρόφησή του στην κυκλοφορία του αίματος. Στο παρελθόν όλες οι προσπάθειες παρασκευής δισκίων για τον διαβήτη απέτυχαν, εξαιτίας των οξέων του στομάχου.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο επικεφαλής της βρετανικής ΜΚΟ Diabetes UK, που βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη, δρ Σάιμον Ο' Νιλ…

Αλλεργίες και αναφυλαξία το καλοκαίρι

Για τους περισσότερους που πάσχουν από αλλεργίες, τα συμπτώματα υποχωρούν ή και εξαφανίζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ σε αρκετούς εξακολουθούν να δημιουργούν πρόβλημα, το οποίο μερικές φορές είναι σοβαρό. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, δεν χρειάζεται να στερηθούν τις διακοπές τους, απλώς να προσέχουν ώστε να μην εκτίθενται σε κινδύνους και σε περίπτωση που τελικά η αλλεργία κτυπήσει να είναι προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουν.

Η σοβαρότερη μορφή αλλεργίας είναι η συστηματική αναφυλαξία. Αυτή παρουσιάζεται αμέσως έπειτα από ένα τσίμπημα ή κατανάλωση τροφής, λήψη κάποιου φαρμάκου κ.λ.π. με έντονα συμπτώματα, τα οποία μπορούμε να αντιληφθούμε στο δέρμα και την αναπνοή. Τα συμπτώματα αυτά είναι κοκκινίλες (εξανθήματα) ή δυσκολία στην αναπνοή (βρογχόσπασμος).
Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να έχουμε μαζί μας ειδικά φάρμακα, αλλά και να διαθέτουμε τις απαιτούμενες γνώσεις για να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Τα πιο επικίνδυνα για τους αλλεργικούς ανθρώπους είναι τα τσι…

Οι δίαιτες που βλάπτουν τα νεφρά σας

Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης και υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών.

Οι δίαιτες αυτές μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τα νεφρά οδηγώντας στη δημιουργία λίθων.
Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τη συγκέντρωση του κιτρικού άλατος στα ούρα που εμποδίζει τον σχηματισμό κρυστάλλων και κατ' επέκταση τη δημιουργία λίθων. Επίσης, μειώνουν το pH των ούρων και αυξάνουν τα επίπεδα του ασβεστίου στα ούρα.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων κάνει πιο πιθανή τη δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό.

Ισπανοί επιστήμονες έκαναν έρευνα σε ποντίκια που τα τάιζαν κατά 45% με πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα τάιζαν μία άλλη ομάδα με φυσιολογική δίαιτα. Το πείραμα κράτησε 12 εβδομάδες, διάστημα που ισοδυναμεί με 9 χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν την πρωτεϊνική δίαιτα έχασαν το 10% του βάρους τους. Παρ' όλα αυτά δεν μειώθηκε καθόλου η χοληστερίνη του ούτε και τα ποσοστά λίπους στο αίμα τους. Επίσης, …

Βουητό στα αυτιά: Τι το προκαλεί, πώς θα προφυλαχτείτε

Οι εμβοές, δηλαδή το βουητό στα αυτιά, είναι ένα σύμπτωμα που αφορά περίπου 10-20% του ενήλικου πληθυσμού και χρήζει διερεύνησης από τον γιατρό.

Οφείλεται σε βλάβη των ακουστικών κυττάρων που υπάρχουν στο εσωτερικό αυτί.
H πιο συχνή αιτία για το βουητό στα αυτιά είναι η ύπαρξη κυψελίδας, δηλαδή συσσωρευμένου κεριού μέσα στο αυτί.
Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι εξής:
-Η έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους
-Ωτίτιδα
-Τραυματισμός του αυτιού
-Λαβύρινθος αυτιού
-Η υπέρταση
-Το στρες
-Η απώλεια της ακοής λόγω ηλικίας
-Το σύνδρομο Meniere (εκδηλώνεται με κρίσεις που περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως βουητό, βαρηκοΐα, ίλιγγο, διαρκούν λίγες μέρες, στη συνέχεια υποχωρούν και επανέρχονται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα).
-Η ωτοσκλήρυνση (μια κληρονομική ασθένεια του κόκαλου στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού που συχνά προκαλεί βαρηκοΐα)
-Όγκοι στο κεφάλι και τον λαιμό

Μέτρα προφύλαξης
Για να προστατεύσετε τα αυτιά σας και να αποφύγετε τις εμβοές, ακολουθείστε τα παρακάτω:
-Μην συχνάζετε σε χώρους με πολύ θόρυβ…

Διαχείριση αρνητικών σκέψεων - καταστροφολογία

Όταν ακούμε τη φράση "καταστροφική σκέψη", είναι πιθανό να σκεφτούμε καταστροφικά γεγονότα σε προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό επίπεδο ή ακόμα και σε επίπεδο φυσικών φαινομένων του πλανήτη μας. Οι καταστροφικές σκέψεις συμβαίνουν όταν το μυαλό μας δημιουργεί τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να έχει η έκβαση μίας κατάστασης ή ενδυναμώνουμε την περισσότερο αρνητική έκβαση της κατάστασης. 
Συχνά οι άνθρωποι εκλογικεύουν την υιοθέτηση αρνητικών σκέψεων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια μορφή επίλυσης προβλημάτων  που τους βοηθούν να προβλέψουν το χειρότερο.
Πόσο συχνά κάνετε μία αρνητική σκέψη η οποία έχει καταστροφική επίπτωση; Πόσο συχνά κάτι αθώο έχει γίνει μια επικείμενη καταστροφή στο μυαλό σας; Για παράδειγμα, ένας δυνατός πονοκεφαλος γίνεται καρκίνος; Μια πτήση σε άλλο κράτος μετατρέπεται σε αεροπλάνο  που συντρίβεται; Το παιδί σας εάν φέρει άσχημο βαθμό σε κάποιο μάθημα αυτόματα στο μυαλό σας μετατρέπεται σε άτομο χωρίς ενδιαφέροντα που δεν θα προχωρήσει στη ζωή τ…

Γιατί είναι καλύτερη η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης;

Ταχεία ανάρρωση, ελάχιστος πόνος Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως υποβάλλονται κάθε χρόνο σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κάποιου είδους κήλης, με το 80% σχεδόν αυτών να αφορούν στη βουβωνική χώρα. Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι, έχουν καταστήσει τη θεραπεία της πάθησης μια απλή επέμβαση ρουτίνας, ενώ οι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τον πόνο και την ταλαιπωρία σε μόλις 30 λεπτά.

Η κήλη μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, με τους άνδρες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Για την εμφάνισή της δεν υπάρχει πάντα προφανής αιτία. Άλλες φορές οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους και άλλες σχετίζεται με αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος. Η εγκυμοσύνη και οι χειρουργικές τομές αποτελούν επιπλέον λόγους πρόκλησής της.

Αποκατάσταση της κήλης γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα την τελειοποίηση των παραδοσιακών τεχνικών και την ανάπτυξη νέων επιλογών και υλικών. Η χειρουργική θεραπεία της μέχρι πριν από 2 και πλέον δεκαετίε…

Τα 7 λάθη που σας γερνάνε πρόωρα

Όλοι γνωρίζουμε 90χρονους που παραμένουν δραστήριοι, τρέχουν και οδηγούν, αλλά και ανθρώπους που είναι γύρω στα 50 και μετά βίας μπορούν να κινηθούν.
Εάν θέλετε να διατηρηθείτε σε φόρμα και να παραμείνετε ενεργοί, αποφύγετε τα 7 πράγματα που επιταχύνουν τη γήρανση.

Κακή διατροφή
Μία διατροφή φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία αποτελεί εγγύηση ότι θα γεράσετε νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει το DNA σας. Για να περιορίσετε τις θερμίδες και να αυξήσετε τα θρεπτικά συστατικά, στοχεύετε στην κατανάλωση τροφών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το κρέας. Βάλτε επίσης όριο στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι φορτωμένα με αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά.

Λίγος ύπνος
Αν δεν κοιμάστε αρκετά ή ο ύπνος σας είναι κακής ποιότητας, το σώμα σας υποφέρει. Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες συνάψεις και να επαναφορτίσει τα συστήματα του οργανισμού. Έχει αποδειχθεί ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με αύξηση του σωματικού βά…

Ευρυαγγείες και προβλήματα τώρα το καλοκαίρι

Οι Ευρυαγγείες είναι διεσταλμένα φλεβίδια ή τριχοειδή αγγεία του δέρματος, που φαίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως σε κληρονομικότητα και ορμονικές μεταβολές. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης η παρατεταµένη ορθοστασία, η έλειψη φυσικής άσκησης, το υπερβολικό βάρος, η κακή διατροφή και το κάπνισμα.
Μεγάλο ποσοστό γυναικών αναπτύσσει ευρυαγγείες κατά την εγκυµοσύνη. Αυτό είναι αποτέλεσµα της αύξησης του επιπέδου ορµονών, αύξησης του όγκου αίµατος και της πίεσης που ασκείται στις πυελικές φλέβες απο την διογκωμένη µήτρα.΄Ενα µέρος αυτών των ευρυαγγειών µπορεί να εξαφανιστεί µετά από µερικούς µήνες αλλά ένα άλλο µέρος µπορεί να παραµείνει µόνιµα.

Οι πιο πολλοί από τους ασθενείς που έρχονται για εξέταση έχουν σαν κύριο πρόβληµα το αισθητικό µέρος. ΄Αλλοι πάλι, οι οποίοι έχουν ευρυαγγείς σε συνδυασμό με κάποιου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια, παρουσιάζουν πόνο, νιώθουν βάρος, κούραση, κάψιµο ή φαγούρα στα κάτω άκρα, κυρίως µετά από ορθοστασία και όταν κάνει …