Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατάθλιψη μετά τις διακοπές


Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Οι ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης χάνονται και ο καθένας επιστρέφει στη  δική του πραγματικότητα, η οποία για κάποιους μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή και αγχοτική. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα όπως : νοσταλγία, ονειροπόληση, άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη.

Αυτή η παλέτα των συναισθημάτων είναι φυσιολογική, όταν όμως υπάρχει  έντονο το συναίσθημα της θλίψης και συνοδεύεται  από σωματικά συμπτώματα  τότε τα πράγματα είναι ανησυχητικά .

Οι ειδικοί το ονομάζουν «Σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές(Post –vacation depressionsyndrome)» Τα  συνήθη συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάποιος είναι τα εξής: πεσμένη διάθεση, ψυχική κατάπτωση ,θλίψη , υπερβολικό και συχνά αδικαιολόγητο άγχος, ημικρανίες, άρνηση για την εργασία του, απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία , στομαχικές διαταραχές, δυσφορία  και ταχυπαλμίες .

Ποιες είναι οι αιτίες του «Συνδρόμου μετά τις διακοπές»
Οι αιτίες αυτού του συνδρόμου είναι ποίκιλες. Οι  γρήγοροι ρυθμοί της ζωής  συχνά δεν  επιτρέπουν   στο άτομο να έχει    μικρές απολαύσεις  και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διακοπές να βιώνονται ως αίσθηση ελευθερίας την οποία το άτομο αρνείται να την χάσει και να ξαναγυρίσει στον  καθημερινό  τρόπο ζωής  του. Επίσης οι διακοπές   μπορεί να  λειτουργούν ως αναλγητικό των προβλημάτων  ,των  εσωτερικών  συγκρούσεων  που βιώνει  καθημερινά.  Όταν όμως  επιστρέψει   στην πραγματικότητα όλα έρχονται στην επιφάνεια του ψυχισμού του.

Αποφεύγει να αντιμετωπίσει  τα πραγματικά του προβλήματα και θεωρεί ότι η φυγή είναι η καλύτερη λύση . Δυστυχώς αυτό είναι ένα φρικτό λάθος, και το μόνο το οποίο καταφέρνει είναι τη διαιώνιση των  προβλημάτων του. .Αυτό το σύνδρομο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε άτομα στα οποία προϋπάρχει κατάθλιψη,  κάποια αγχώδη διαταραχή ή κάποια ψυχική ασθένεια. Αν τα συμπτώματα εμμείνουν  για μεγάλο χρονικό διάστημα το άτομο  δεν θα πρέπει να τα αψηφήσει και θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό .

Πώς να διαχειριστείτε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης  της  ήπιας καταθλιπτικής διάθεσης μετά τις διακοπές.  Πριν το άτομο επιστρέψει στην εργασία του προτιμότερο θα ήταν ν
α υπήρχε ένα διάστημα προσαρμογής        2-3μέρών . Η επιστροφή στην εργασία θα πρέπει να γίνει με ομαλό  τρόπο, για παράδειγμα να ξεκινήσει με εργασίες οι οποίες δεν επιθυμούν ιδιαίτερη πνευματική προσπάθεια. Η συζήτηση  με φίλους , συναδέλφους για ευχάριστα πράγματα όπως για τις διακοπές βοηθούν το άτομο να διατηρήσει την ευδιαθεσία που έχει . 

Ο προγραμματισμός  νέων  μικρών  αποδράσεων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικός  πριν την έλευση του χειμώνα, εξάλλου ο καιρός στην Ελλάδα ευνοεί για τέτοιου είδους εξορμήσεις .Επίσης θα μπορούσε  το άτομο μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών να βρει νέους τρόπους για  τον καταμερισμό του ελευθέρου του χρόνου, νέες ασχολίες και χόμπι τα οποία θα τον ικανοποιούν και θα του προσφέρουν ψυχική ευεξία.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ - ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...