Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 21, 2014

H μοντέρνα συνήθεια που προκαλεί καρδιοπάθειες, καρκίνο, κατάγματα και διαβήτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια καταστροφική συνήθεια που υιοθετούν αρκετοί από εμάς. Δεν πρόκειται για κάτι που τρώμε ή πίνουμε, ούτε σχετίζεται με τα κιλά και τη γυμναστική.

Χιλιάδες μεσήλικες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, καρδιοπάθειας, καρκίνου και διαβήτη λόγω μιας «σιωπηρής» έλλειψης που συνήθως περνά απαρατήρητη.
Η σχετική μελέτη εστίασε στον αντίκτυπο της έλλειψης βιταμίνης D στην υγεία μας, καταδεικνύοντας πως κατά μέσο όρο 1 στα 10 άτομα ηλικίας 40 έως 80 ετών παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα στον οργανισμό τους επειδή περνούν πολλές ώρες της ημέρας κλεισμένοι στο σπίτι, σε ένα γραφείο και γενικότερα σε κλειστούς χώρους που δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα άτομα που διαθέτουν τις μεγαλύτερες ποσότητες της βιταμίνης στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν και το μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η επονομαζόμενη «βιταμίνη του ήλιου» παίζει βασικό ρόλο σε μεγάλο εύρος χημικών…

Η κρίση ''σκοτώνει'' τους Έλληνες! Γιατί μειώθηκαν οι γεννήσεις

Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η πεσμένη ψυχολογία δεν ήθελε και πολύ να μειώσει την επιθυμία των Ελλήνων για σεξ. Την ίδια στιγμή όμως άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι  τα νέα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά. Τι έδειξε έρευνα Έρευνα που πραγματοποίησε η Β Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι το 48% των νέων που ρωτήθηκαν, ενημερώνεται για θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς από το Διαδίκτυο, το 32% από φίλους και μόνο το 7% από επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι, όπως είπε ο καθηγητής, είναι και οι πλέον αρμόδιοι για την σωστή ενημέρωση των πολιτών. Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της εστίασε στην προληπτική ιατρική φροντίδα των γυναικών, σημειώνοντας, ότι δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμη ταμπού και προκαταλήψεις γύρω από τα θέματα της σεξουαλικής αγωγής.  Όπως ανέφερε «στην υγεία δεν υπάρχουν ταμπού και στην πρόληψη δεν πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας…

Φυσικοθεραπευτές: «Αποκατάσταση» για τα κέντρα αποκατάστασης τώρα! Γιατί κατηγορούν την κυβέρνηση

Ένα ιδιότυπο παιχνίδι σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και υπέρ των ιδιωτικών κέντρων αποκατάστασης περιγράφει ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών καθώς υποστηρίζει πως δεν ανοίγουν τα 15 δημόσια κέντρα για να ευνοούνται τα ιδιωτικά. 
Ειδικότερα την άμεση λειτουργία των 15 κλειστών Δημοσίων Κέντρων Αποκατάστασης που …αραχνιάζουν εδώ και χρόνια ζητεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) κ. Γιώργο Μπάκα, οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του  Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την έλλειψη στρατηγικής σε ότι αφορά τη δημιουργία 15 σύγχρονων Κέντρων Αποκατάστασης, τα οποία ωστόσο παραμένουν κλειστά, βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.   Ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών επισημαίνει πως τα 15 Κέντρα Αποκατάστασης του Δημοσίου είναι πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα και τα οποία, αν λειτουργούσαν, θα …

Ποιο είναι το μπαχαρικό που «επισκευάζει» τον εγκέφαλο

Τα μπαχαρικά δε δίνουν μόνο γεύση και υπέροχο άρωμα στα πιάτα μας, αλλά έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.
Νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Stem Cell Research and Therapy καταδεικνύει ότι ένα αγαπημένο μπαχαρικό ενισχύει σημαντικά τον εγκέφαλο και μάλιστα βοηθά στην αποκατάστασή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ένα πολύτιμο συστατικό που βρίσκεται στον κουρκουμά (κιτρινόριζα) προωθεί την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων που ανήκουν στο «συνεργείο επισκευής» του εγκεφάλου μας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαπίστωση αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την παρασκευή φαρμάκων που θα απευθύνονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή σε άτομα που έχουν πάθε εγκεφαλικό.

Θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές ώστε να επαληθευτεί η ακριβής επίδραση του συστατικού στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ωστόσο τα πρώτα ευρήματα φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα. onmed.gr

Έρχεται το τέλος του δημόσιου ΕΣΥ; Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Δραματική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όπως την περιγράφουν οι γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ) στο ΕΣΥ. Τα Νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ) και οι γιατροί (ΟΕΝΓΕ) των δημοσίων νοσοκομείων κάνοντας έκκληση να στηριχθεί έστω την ύστατη ώρα το σύστημα. Όπως προειδοποιούν: “Οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τρείς εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών”.  Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν κατά 60%.  Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι δύο οργανώσεις, το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία (1) στις τρεις (3) οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις). Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι…

AIDS: Πώς επέζησε ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που το έχει ξεπεράσει

Μέχρι σήμερα, μόνο ένας άνθρωπος πιστεύεται ότι κατάφερε να ξεπεράσει τον ιό HIV, ο Timothy Ray Brown, γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα και ως "Ο ασθενής του Βερολίνου".
Αλλεπάλληλες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για να εξακριβωθεί το πώς ακριβώς νικήθηκε ο ιός HIV στην περίπτωση του Brown, αλλά δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις. Τώρα, μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως σε αυτή την τόσο κρίσιμη για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS υπόθεσης.

Ο Brown διαγνώστηκε με AIDS το 1995 και αφότου υποβλήθηκε σε αντιρετροϊκή θεραπεία επί δέκα χρόνια, διαγνώστηκε επίσης και με οξεία μυελοειδή λευχαιμία. Τότε, υποβλήθηκε σε θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία, ενώ στη συνέχεια έλαβε και ένα μόσχευμα μυελού των οστών από έναν κατάλληλο δότη. Ο συγκεκριμένος δότης είχε επίσης μια μετάλλαξη που διακόπτει τη λειτουργία του γονιδίου CCR5, το οποίο επιτρέπει στον ιό HIV να εισέλθει στα ανθρώπινα …

Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται κάθε ομάδα αίματος

Οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουν καν σε ποια ομάδα αίματος ανήκουν, όμως ο συγκεκριμένος βιολογικός δείκτης μπορεί να μας δώσει ζωτικές πληροφορίες για τους κινδύνους που διατρέχουμε.
Η ομάδα αίματος εξαρτάται από τις πρωτεΐνες (αντιγόνα) που υπάρχουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια και καθορίζεται από τα αντιγόνα που «κληρονομούμε» από τους γονείς μας.
Δείτε με ποιες παθήσεις συνδέεται κάθε ομάδα αίματος (Α, Β, ΑΒ, 0).

1. Προβλήματα μνήμης - ΑΒ
Μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Neurology καταδεικνύει πως η εγκεφαλική και η αγγειακή λειτουργία είναι στενά συνδεδεμένες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος ΑΒ αντιμετωπίζουν κατά 82% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης σε σύγκριση με άτομα που ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος. Ένας από τους λόγους που εξηγούν τη σχέση αυτή είναι μια πρωτεΐνη-κλειδί (ο λεγόμενος θρομβωτικός παράγοντας VIII), η οποία μπορεί να επηρεάσει τη ροή τ…

Οι γιατροί προειδοποιούν για τη νόσο που «τρώει» το συκώτι

Οι ειδικοί της υγείας προειδοποιούν για την επιδημία μίας ασθένειας του ήπατος, με πολλά μάλιστα κρούσματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία βαίνουν σύμφωνα με τα στατιστικά συνεχώς αυξανόμενα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) που προσβάλλει ένα στα δέκα παιδιά και εφήβους και τουλάχιστον το 20% των ενηλίκων.
Φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου δεν υπάρχουν και ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή της, είναι η αναχαίτιση της κύριας αιτίας που την προκαλεί, την παχυσαρκία.
Σε περίπτωση, μάλιστα, μη έγκαιρης αντιμετώπισης, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.

Πώς προκαλείται η νόσος
Η λιπώδη νόσος του ήπατος προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, του προκαλεί τις ίδιες βλάβες με αυτές που παρατηρούνται στους αλκοολικούς. Η μόνη διαφορά είναι ότι στους τελευταίους οι βλάβες προκαλούνται από το αλκοόλ, ενώ στη συγκεκριμένη ασθένεια από την κακή διατροφή και την παχυσαρκία.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονε…

Συναισθήματα κατάθλιψης νιώθουν οι ασθενείς με ρευματοπάθειες

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της λειτουργίας της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων με ρευματικές παθήσεις Η αποκοινωνικοποίηση και η πρόσβαση στη θεραπεία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματικές παθήσεις, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της λειτουργίας της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων με ρευματικές παθήσεις, (210 8237302), η οποία λειτουργεί με ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την λειτουργία της γραμμής το 2013, καταγράφησαν 420 κλήσεις, μέσης διάρκειας 20 λεπτών. Το 75% των κλήσεων έγινε από την Αθήνα. Η μέση ηλικία των πασχόντων που ζήτησαν τηλεφωνικά στήριξη, ήταν τα 55 έτη, ενώ το 72% καλούσε για πρώτη φορά. Το 15% των κλήσεων έγιναν από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα ασθενών. Πρώτη σε συχνότητα πάθηση των ανθρώπων που τηλεφώνησαν είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (40%) και ακολουθεί η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (11%), η ψωριασική αρθρίτιδα (5…

Η παρακεταμόλη υπεύθυνη για τη διάσπαση προσοχής στα παιδιά Οι κίνδυνοι όταν λαμβάνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες που παίρνουν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί τους Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ενώ πρόκειται για το πιο κοινό φάρμακο που λαμβάνουν οι έγκυες για την ανακούφιση του πόνου, ένας ερευνητής της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα ήταν άκρως «ανησυχητικά».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Auckland ανέλυσαν μια παλαιότερη δανική μελέτη που συνδέει το δημοφιλές παυσίπονο με διαταραχές συμπεριφοράς. Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 871 βρέφη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη χρήση φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, τα αντιόξινα, και τα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια εξέτασαν τα παιδιά σε ηλικία 7 έως 11 ετών για τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς και για συμπτώματα για ΔΕΠΥ. Σχεδόν οι μισές από τις μητέρες των βρεφών που συμμετείχαν μελέτη, λάμβαναν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα παιδιά τους διέτρ…

Κίνδυνος για την υγεία η συνέχιση της δουλειάς στο σπίτι Όσοι εργάζονται βράδια και Σαββατοκύριακα εμφανίζουν πολλαπλά συμπτώματα

Ο έλεγχος των επαγγελματικών email από το σπίτι ή τη λήψη μιας κλήσης από το αφεντικό μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να βλάψει την υγεία μας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Μια μελέτη σε 57.000 άτομα βρήκε ότι περισσότεροι από τους μισούς, εργάζονταν πέραν του κανονικού ωραρίου τους - μια τάση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εύκολης πρόσβασης σε έγγραφα εργασίας από τα smartphones και τις ταμπλέτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εργάστηκαν τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για αϋπνία, πονοκεφάλους, κόπωση, άγχος και στομαχικά προβλήματα, ενώ τα μυϊκά και τα καρδιαγγειακά προβλήματα επίσης συνδέθηκαν με την εργασία εκτός του κανονικού ωραρίου.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας Εργασιακής Ψυχολογίας του Oldenburg της Γερμανίας, βάσισαν τα ευρήματά τους σε δύο μεγάλες έρευνες των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.
«Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, όπως είναι οι υπολογιστές και τα sma…

Τα σκυλιά μάς χαρίζουν 10 χρόνια ζωής

Δέκα χρόνια «νεότεροι» σωματικά και νοητικά είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους της Σκωτίας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Preventive Medicine». Για τους λόγους που η συντροφιά του πιστού τετράποδου είναι τόσο ωφέλιμη για την ψυχική και τη σωματική υγεία μιλήσαμε με την Ολγα Μουλάκη, ψυχολόγο και συστημική-συνθετική ψυχοθεραπεύτρια.
Γιατί οι ιδιοκτήτες σκύλων δείχνουν νεότεροι; Απολαμβάνουν κάποια πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την ψυχική και τη σωματική ευεξία. Οπως το συχνό περπάτημα -για τις ανάγκες της βόλτας του κατοικίδιου- άρα καλύτερη φυσική κατάσταση. Επίσης, έτσι ενισχύονται-ενθαρρύνονται οι κοινωνικές επαφές με άλλους, π.χ. ιδιοκτήτες σκύλων ή με όσους πλησιάζουν να χαϊδέψουν το ζώο κ.λπ. Το αμοιβαίο δέσιμο ζώου-ανθρώπου τονώνει τις νοητικές λειτουργίες (π.χ. συγκέντρωση) και τη διάθεση του ιδιοκτήτη του. Κατά μέσον όρο, οι ιδιοκτήτες σκύλων εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Οσοι έχ…

Πού να κάνετε δωρεάν εξετάσεις εάν είστε άνεργοι ή ανασφάλιστοι

Τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις έχουν άνεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες, σε επιλεγμένα νοσοκομεία, μέσω του προγράμματος «Παρεμβάσεις πρόληψης-προαγωγής υγείας σε υφιστάμενα δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής» του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.)...

Βασικός στόχος του προγράμματος, πέραν της ενημέρωσης, αποτελεί η διενέργεια δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε άνεργους ή ανασφάλιστους, ηλικίας 25- 65 ετών, αναφορικά με την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν άτομα 25 - 65 ετών που είναι:
- άνεργοι (επικυρωμένα αντίγραφα κάρτας ανεργίας & αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση) ή
- ανασφάλιστοι (επικυρωμένα αντίγραφα ληγμένου βιβλιαρίου υγείας & αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση).
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάρτα ανεργίας ή ληγμένο βιβλιάριο υγείας, προσκομίζεται μόνο η υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής, με την οποία δηλώ…

Για τα περιττά κιλά ευθύνεται... το μυαλό μας

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αισθάνονται έναν ισχυρότερο πειρασμό για… φαγητό, επειδή ο εγκέφαλός τους είναι προγραμματισμένος με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με τους πιο αδύνατους συνανθρώπους τους.  Η μυρωδιά ενός φαγητού ή μια λαχταριστή φωτογραφία ενός πιάτου έχει μεγαλύτερη επίδραση σε αυτούς, συγκριτικά με τους υπόλοιπους, κι αυτό εξαιτίας των διαφορετικών επιπέδων της ορμόνης της «ευχαρίστησης» (ντοπαμίνη) στον οργανισμό τους.

Η ντοπαμίνη στέλνει χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο και επηρεάζει το τμήμα της ανταμοιβής, του κινήτρου και της διαμόρφωσης συνηθειών, αναφέρει η Daily Mail.

Είναι γνωστή ως η «ουσία της ευχαρίστησης» καθώς απελευθερώνεται όταν μας συμβαίνει κάτι καλό ξαφνικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά ναρκωτικά προκαλούν απελευθέρωση ντοπαμίνης στον οργανισμό και γι’ αυτό είναι εθιστικά.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερη επίδραση της ντοπαμίνης στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συνήθεια, και χαμηλότερη στ…

Μακριά από το κόκκινο κρασί οι έγκυες γυναίκες

Ένα «υγιεινό» συστατικό του κρασιού, μπορεί να βλάψει σοβαρά το πάγκρεας του αγέννητου βρέφους inShare Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρασί, προειδοποιούν οι ερευνητές. Βρήκαν ότι ένα «υγιεινό» συστατικό του κρασιού, μπορεί να βλάψει σοβαρά το πάγκρεας του αγέννητου βρέφους.
Η ρεσβερατρόλη έχει διαπιστωθεί ότι έχει προστατευτικές επιδράσεις κατά των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων παθήσεων. Σε φυσική μορφή η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, στα κόκκινα σταφύλια, σε μερικά είδη μούρων αλλά επίσης διατίθεται στην αγορά ως συμπλήρωμα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές ανωμαλίες στο πάγκρεας του εμβρύου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Διαβήτη, Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού και το Τμήμα Αναπαραγωγικής και Αναπτυξιακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το σημαντικό μήνυμα σε αυτή τη μελέτη είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ…

Κατάθλιψη: Ανάγκη για μακροχρόνια θεραπεία

Η κατάθλιψη πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως  . Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 13% των ανδρών και το 21% των γυναικών θα υποστούν σοβαρή κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους.
Μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία, μετά από τις καρδιακές παθήσεις, για πρόκληση μειονεξιών και αναπηριών.
Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι η κατάθλιψη είναι η ασθένεια που προκαλεί την τέταρτη σε σειρά μεγαλύτερη επιβάρυνση στην κοινωνία όσον αφορά τις συνέπειες που προκαλεί η ασθένεια στους ανθρώπους και το οικονομικό βάρος που προκύπτει.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη και άμεση ανάγκη για την εφαρμογή καλύτερων μέτρων για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης. Δυστυχώς με τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι θεραπείες για την κατάθλιψη, οι 4 στους 5 ασθενείς υποτροπιάζουν, παρουσιάζοντας νέα επεισόδια μετά από την επιτυχή αντιμετώπιση ενός πρώτου επεισοδίου.
Ο λόγος για τα δυσάρεστα αυτά αποτελέσματα, οφείλεται στο γεγ…

Χαμηλά αιμοπετάλια (θρομβοπενία) και αυξημένα αιμοπετάλια (θρομβοκυττάρωση). Που οφείλονται οι διαταραχές των αιμοπεταλίων

Τα αιμοπετάλια (PLT) είναι πολύ μικρά κύτταρα, χωρίς πυρήνα, με δισκοειδή μορφή, που... συντελούν στην πήξη του αίματος. Τα προγονικά κύτταρα των αιμοπεταλίων είναι τα μεγακαρυοκύτταρα, τα οποία ευρίσκονται στο μυελό των οστών. Όταν κάποιο αγγείο σπάσει, κινητοποιείται ο μηχανισμός της αιμόστασης που περιλαμβάνει αγγειόσπασμο, σχηματισμό αιμοπεταλιακού θρόμβου, ενεργοποίηση πολλαπλών ενζύμων και παραγόντων πήξεων του αίματος. Ο σχηματισμός αιμοπεταλιακού θρόμβου είναι πολύ σημαντικό βήμα, για την ομαλή επίσχεση της αιμορραγίας. Σύμφωνα με τα κλασσικά συγγράμματα, ο αριθμός των αιμοπεταλίων κυμαίνεται, φυσιολογικά,
Φυσιολογικές- ιδανικές τιμές = 150.000 – 400.000 /μL στους ενήλικες και
από 150000 /μL έως 450000 /μL σε όλη τη διάρκεια της νεογνικής, βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Ωστόσο, νεώτερες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των αιμοπεταλίων παρουσιάζει σημαντικές αριθμητικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά και διαφορές ανάλογα με το φύλο…

Αμυγδαλίτιδα: Διώξτε τον πόνο, καταπιείτε ελεύθερα

Μήπως νιώθετε έναν οξύ πόνο στο λαιμό κάθε φορά που καταπίνετε; Παρατηρήσατε στον καθρέφτη ότι οι αμυγδαλές σας είναι κόκκινες και πυώδεις; Μάλλον πρόκειται για αμυγδαλίτιδα: Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε με φυσικούς και απλούς τρόπους.
Τι είναι οι αμυγδαλές; Οι αμυγδαλές παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθώς φιλτράρουν τα μικρόβια και τους ιούς που προσπαθούν να εισέλθουν σε αυτόν, ενώ παράλληλα δημιουργούν αντισώματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση τους.
Τα συμπτώματα Αν υποφέρετε από αμυγδαλίτιδα, μπορεί να νιώθετε πόνο όταν καταπίνετε, ενώ οι αμυγδαλές σας θα είναι υπερτροφικές, κόκκινες και πυώδεις. Η απλή μορφή αμυγδαλίτιδας εκδηλώνεται με πονόλαιμο, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση.
Αν εμφανίσετε πύον στις αμυγδαλές, τότε πιθανότατα πρόκειται για μικροβιακή ή πυώδη αμυγδαλίτιδα, η εμφάνιση της οποίας  συχνά συνδυάζεται με υψηλό πυρετό. Τα συμπτώματα συνήθως δεν διαρκούν πάνω από μία εβδο…

Ναρκισσισμός: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της…ωραιοπαθούς διαταραχής

Ο ναρκισσισμός αποτελεί διαταραχή προσωπικότητας- συμπεριφοράς. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Υπάρχει θεραπεία;

Ο όρος ”ναρκισσισμός” είναι δανεισμένος από μια διαστροφή που περιέγραψε ο P. Vacke, κατά την οποία ένα ενήλικο άτομο έχει για το ίδιο του το σώμα τη στοργή και τον ερωτισμό, με τα οποία περιβάλλουμε γενικά έναν ερωτικό σύντροφο (σεξουαλικό αντικείμενο). Με απλά λόγια, ο ναρκισσισμός δηλώνει την αγάπη και τον έρωτα που τρέφει κάποιος για τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο ναρκισσισμός, αποτελεί μία διαταραχή προσωπικότητας- συμπεριφοράς. Τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν ένα άτομο με ναρκισσιστική προσωπικότητα, είναι: ο εγωκεντρισμός, η επιδειξιομανία, η αλαζονεία, η δυσκολία συναισθηματικής συμμετοχής καθώς επίσης και οι εκμεταλλευτικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα, είναι προικισμένα με μια καλύτερη κοινωνική προσαρμοστικότητα και πετυχαίνουν να δημιουργήσουν μια σημαντική επιστημονική, καλλιτεχνική ή πολιτική σταδιοδρομία. Έτσι, λοι…

Η ομοφυλοφιλία δεν συνδέεται με ψυχικές διαταραχές

Έπειτα από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, επιτροπή ειδικών που διόρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατάργηση από την επίσημη λίστα των ασθενειών πέντε ψυχικών διαταραχών που υποτίθεται ότι συνδέονται με την ομοφυλοφιλία.
Οι προτάσεις της επιτροπής, οι οποίες θα πρέπει τώρα να εξεταστούν και να εγκριθούν από τον ΠΟΥ πριν εφαρμοστούν, αφορούν τη Διεθνή Ταξινόμηση των Νοσημάτων (ICD), το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο διαγνωστικό εγχειρίδιο, το οποίο χρησιμοποιείται στις περίπου 170 χώρες-μέλη του ΠΟΥ.

Δεν υπάρχει σύνδεση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό
Ο κώδικας F66.0 του ICD αναφέρεται στη «διαταραχή σεξουαλικής ωρίμανσης», η οποία αφορά άτομα που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη λόγω αβεβαιότητας για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, η ασθένεια θα πρέπει να καταργηθεί και τα άτομα που έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από αυτή θα πρέπει απλά να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς με άγχος ή κατάθλιψη.
Το ίδιο θ…

Τί είναι το γάγγλιο;

Το γάγγλιο είναι ένας σάκος με υγρό που εξορμά από παρακείμενη άρθρωση ή το τενόντιο έλυτρο του καρπού και του χεριού. Οι συνηθέστερες θέσεις εντοπίσεως είναι:
1. Στη ραχιαία επιφάνεια της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης των δαχτύλων
2. Στη ράχη του καρπού
3. Στην κερκιδική και παλαμιαία πλευρά του καρπού
4. Στη βάση των δακτύλων
5. Ενδοοστικά, στα οστάρια του καρπού
6. Στα κάτω άκρα, όπου εμφανίζεται κυρίως στη ραχιαία επιφάνεια του ποδιού
Τα γάγγλια είναι δυνατόν να επηρεάζουν την κίνηση των παρακείμενων αρθρώσεων ή να προκαλούν πόνο από πίεση των παρακείμενων μαλακών μορίων. Μεγάλα γάγγλια είναι συνήθως μη ανεκτά και από αισθητικής πλευράς. Στην περιοχή της τελικής φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης συχνά προκαλούν παραμόρφωση του νυχιού. Γάγγλια που εξορμούν από τα τενόντια έλυτρα στη βάση των δαχτύλων δύνανται να προκαλούν πόνο ιδίως στην κίνηση συλλήψεως. Σπανίως, ιδίως αυτά που εξορμούν από τον καρπό διαβρώνουν τα παρακείμενα οστά. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι δυνατή η…

Σε εξέλιξη πρόγραμμα για τη γονιδιακή θεραπεία της θαλασσαιμίας στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης

«Κοντά» στην οριστική εξάλειψη της μεσογειακής αναιμίας οι επιστήμονεs Αισιόδοξοι πως βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστική εξάλειψη της μεσογειακής αναιμίας είναι πλέον οι επιστήμονες, στηριζόμενοι στα αποτελέσματα των μελετών που διεξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική για τη γονιδιακή θεραπεία της νόσου.

Στη Θεσσαλονίκη, σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα για τη γονιδιακή θεραπεία της θαλασσαιμίας, που εφαρμόζεται με τη συμμετοχή 45 πασχόντων στη μοναδική, στην Ελλάδα, Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Washington του Seattle των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή Ήδη, από τα τέλη του 2013 έχουν υποβληθεί στη Γαλλία σε γονιδιακή θεραπεία δυο θαλασσαιμικοί ασθενείς, οι οποίοι από τον πρώτο κιόλας μήνα της θεραπείας είναι ελεύθεροι μεταγγίσεων.

«Με βάση αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα από τα αποτελέσματα των διεθνών μελετών, πιστεύουμε ότι οδεύουμε προς στην εξάλειψη της θαλασσαιμίας. Το κόστος της γονιδιακής θεραπείας θα είναι μ…

Τα καρότα προσφέρουν περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες και είναι πιο νόστιμα όταν μαγειρεύονται ολόκληρα

Εάν κόβετε τα καρότα σας, προτού τα μαγειρεύετε πρέπει να γνωρίζετε, ότι χάνετε 25% από τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Επίσης το κόψιμο, πριν το βράσιμο των καρότων, τα κάνει να χάνουν τα φυσικά ζάχαρα που περιέχουν τα οποία τους δίνουν τη χαρακτηριστική τους γεύση.
Για αυτό είναι προτιμότερο πρώτα να μαγειρεύετε τα καρότα και μετά να τα κόβετε ή να αρχίζετε να τα τρώτε όταν είναι ολόκληρα. Τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα δεν είναι μόνο καλύτερα για την υγεία με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντικαρκινικών ουσιών αλλά ταυτόχρονα έχουν καλύτερη γεύση.

Τα καρότα περιέχουν την αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη. Όταν κόβονται τα καρότα πριν το μαγείρεμα αυξάνεται η επιφάνεια από την οποία τόσο η φαλκαρινόλη όσο και τα φυσικά ζάχαρα των καρότων μπορούν να διαφεύγουν στο νερό που τα περιβάλλει.

Το μαγείρεμα των καρότων σπάζει την κυτταρική μεμβράνη και αφήνει να φεύγουν προ τα έξω τις θρεπτικές του ουσίες. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια επαφής με το νερό στο οποίο βράζουν, τόσ…

Η καλή χοληστερόλη HDL, ο εγκέφαλος και οι νοητικές ικανότητες

Τα ψηλά επίπεδα αίματος της καλής χοληστερόλης HDL μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση.
Οι προστατευτικές δράσεις της HDL χοληστερόλης για το αγγειακό σύστημα έχουν ευεργετικές επιδράσεις όχι μόνο για την καρδία αλλά και για το νευρολογικό σύστημα.
Οι δράσεις αυτές της καλής χοληστερόλης φαίνεται ότι βοηθούν τον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο για μειωμένες νοητικές και γνωστικές λειτουργίες.

Τα ψηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου όπως η ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

Τα επίπεδα αίματος της καλής χοληστερόλης μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας. Τα άτομα τα οποία ζουν πολλά χρόνια και ιδιαίτερα αυτοί που γίνονται αιωνόβιοι, έχουν τάση να έχουν πιο ψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης.
Επίσης τα παιδιά των αιωνόβιων έχουν ψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης από τους άλλους.

Πόσο όμως βοηθά τους αιωνόβιους και κατά συνέπεια αυτούς που μεγαλώνουν σε ηλικία, η καλή χοληστερόλη HDL;
Για να απαντήσουν το ερώτημα αυτό, γιατρ…