Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα καρότα προσφέρουν περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες και είναι πιο νόστιμα όταν μαγειρεύονται ολόκληρα

Τα καρότα είναι από τα λαχανικά που περιέχουν ένα θησαυρό από θρεπτικές ουσίες.



Εάν κόβετε τα καρότα σας, προτού τα μαγειρεύετε πρέπει να γνωρίζετε, ότι χάνετε 25% από τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Επίσης το κόψιμο, πριν το βράσιμο των καρότων, τα κάνει να χάνουν τα φυσικά ζάχαρα που περιέχουν τα οποία τους δίνουν τη χαρακτηριστική τους γεύση.
Για αυτό είναι προτιμότερο πρώτα να μαγειρεύετε τα καρότα και μετά να τα κόβετε ή να αρχίζετε να τα τρώτε όταν είναι ολόκληρα. Τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα δεν είναι μόνο καλύτερα για την υγεία με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντικαρκινικών ουσιών αλλά ταυτόχρονα έχουν καλύτερη γεύση.

Τα καρότα περιέχουν την αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη. Όταν κόβονται τα καρότα πριν το μαγείρεμα αυξάνεται η επιφάνεια από την οποία τόσο η φαλκαρινόλη όσο και τα φυσικά ζάχαρα των καρότων μπορούν να διαφεύγουν στο νερό που τα περιβάλλει.
Το μαγείρεμα των καρότων σπάζει την κυτταρική μεμβράνη και αφήνει να φεύγουν προ τα έξω τις θρεπτικές του ουσίες. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια επαφής με το νερό στο οποίο βράζουν, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες χάνονται. Όταν ψήνονται ολόκληρα, είναι σημαντικά λιγότερη η απώλεια φαλκαρινόλης και των φυσικών ζαχάρων που δίνουν στα καρότα τη νόστιμη γεύση τους.  
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρότων ανακαλύφθηκαν αρχικά, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα πειράματα τους βρήκαν ότι αρουραίοι, που λάμβαναν διατροφή πλούσια σε καρότα ή φαλκαρινόλη, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνους σε σύγκριση με άλλους αρουραίους που λάμβαναν μια κανονική διατροφή (ομάδα ελέγχου).
Τα αρχικά πειράματα είχαν γίνει με ωμά καρότα. Μετά από τις πρώτες ανακαλύψεις οι ίδιοι ερευνητές διερεύνησαν για να βρουν τις επιδράσεις του μαγειρέματος στα καρότα αναφορικά με τις δράσεις τους στην υγεία. Επιπρόσθετα προσπάθησαν να δουν εάν υπήρχαν διαφορές στη διατροφική δύναμη διαφόρων τύπων καρότων.
Για να ελέγξουν πότε είναι πιο νόστιμα τα καρότα, οι Βρετανοί ερευνητές έκαναν σε 100 εθελοντές δοκιμές γεύσης.  Αφού πρώτα τους έκλεισαν τα μάτια, στη συνέχεια τους έδωσαν να δοκιμάσουν καρότα μαγειρεμένα ολόκληρα και καρότα που είχαν μαγειρευτεί αφού είχαν κοπεί σε κομμάτια.
Τα αποτελέσματα δεν άφηναν περιθώριο αμφισβήτησης διότι 80% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα καρότα που μαγειρεύτηκαν ολόκληρα ήσαν πολύ πιο νόστιμα.

Τα καρότα είναι από τα λαχανικά που περιέχουν ένα θησαυρό από θρεπτικές ουσίες. Δεν υπάρχει άλλο λαχανικό ή φρούτο που περιέχει περισσότερη καροτίνη από ότι τα καρότα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει την καροτίνη σε βιταμίνη Α.
Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες C, D, Ε καιΒ, ιδιαίτερα θειαμίνη (βιταμίνη Β1, ανευρίνη), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6). Επίσης περιέχουν πεκτίνη η οποία είναι φυτική ίνα που έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη χοληστερόλη.

medlook.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε