Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα καρότα προσφέρουν περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες και είναι πιο νόστιμα όταν μαγειρεύονται ολόκληρα

Τα καρότα είναι από τα λαχανικά που περιέχουν ένα θησαυρό από θρεπτικές ουσίες.



Εάν κόβετε τα καρότα σας, προτού τα μαγειρεύετε πρέπει να γνωρίζετε, ότι χάνετε 25% από τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Επίσης το κόψιμο, πριν το βράσιμο των καρότων, τα κάνει να χάνουν τα φυσικά ζάχαρα που περιέχουν τα οποία τους δίνουν τη χαρακτηριστική τους γεύση.
Για αυτό είναι προτιμότερο πρώτα να μαγειρεύετε τα καρότα και μετά να τα κόβετε ή να αρχίζετε να τα τρώτε όταν είναι ολόκληρα. Τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα δεν είναι μόνο καλύτερα για την υγεία με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντικαρκινικών ουσιών αλλά ταυτόχρονα έχουν καλύτερη γεύση.

Τα καρότα περιέχουν την αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη. Όταν κόβονται τα καρότα πριν το μαγείρεμα αυξάνεται η επιφάνεια από την οποία τόσο η φαλκαρινόλη όσο και τα φυσικά ζάχαρα των καρότων μπορούν να διαφεύγουν στο νερό που τα περιβάλλει.
Το μαγείρεμα των καρότων σπάζει την κυτταρική μεμβράνη και αφήνει να φεύγουν προ τα έξω τις θρεπτικές του ουσίες. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια επαφής με το νερό στο οποίο βράζουν, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες χάνονται. Όταν ψήνονται ολόκληρα, είναι σημαντικά λιγότερη η απώλεια φαλκαρινόλης και των φυσικών ζαχάρων που δίνουν στα καρότα τη νόστιμη γεύση τους.  
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρότων ανακαλύφθηκαν αρχικά, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα πειράματα τους βρήκαν ότι αρουραίοι, που λάμβαναν διατροφή πλούσια σε καρότα ή φαλκαρινόλη, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνους σε σύγκριση με άλλους αρουραίους που λάμβαναν μια κανονική διατροφή (ομάδα ελέγχου).
Τα αρχικά πειράματα είχαν γίνει με ωμά καρότα. Μετά από τις πρώτες ανακαλύψεις οι ίδιοι ερευνητές διερεύνησαν για να βρουν τις επιδράσεις του μαγειρέματος στα καρότα αναφορικά με τις δράσεις τους στην υγεία. Επιπρόσθετα προσπάθησαν να δουν εάν υπήρχαν διαφορές στη διατροφική δύναμη διαφόρων τύπων καρότων.
Για να ελέγξουν πότε είναι πιο νόστιμα τα καρότα, οι Βρετανοί ερευνητές έκαναν σε 100 εθελοντές δοκιμές γεύσης.  Αφού πρώτα τους έκλεισαν τα μάτια, στη συνέχεια τους έδωσαν να δοκιμάσουν καρότα μαγειρεμένα ολόκληρα και καρότα που είχαν μαγειρευτεί αφού είχαν κοπεί σε κομμάτια.
Τα αποτελέσματα δεν άφηναν περιθώριο αμφισβήτησης διότι 80% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα καρότα που μαγειρεύτηκαν ολόκληρα ήσαν πολύ πιο νόστιμα.

Τα καρότα είναι από τα λαχανικά που περιέχουν ένα θησαυρό από θρεπτικές ουσίες. Δεν υπάρχει άλλο λαχανικό ή φρούτο που περιέχει περισσότερη καροτίνη από ότι τα καρότα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει την καροτίνη σε βιταμίνη Α.
Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες C, D, Ε καιΒ, ιδιαίτερα θειαμίνη (βιταμίνη Β1, ανευρίνη), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6). Επίσης περιέχουν πεκτίνη η οποία είναι φυτική ίνα που έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη χοληστερόλη.

medlook.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...