Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 3, 2014

EΤΣΙ εξηγείται επιστημονικά το κακό προαίσθημα! Ποια η σχέση της με την εμφάνιση κατάθλιψης

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή κάθε ανθρώπου που προαισθάνεται ότι κάτι κακό θα συμβεί. Μέχρι τώρα κανείς μας δεν μπορούσε να εξηγήσει, από πού προέρχεται αυτός ο «φόβος».
Όμως όπως φαίνεται τα πράγματα αλλάζουν, εξαιτίας μιας νέας  ανακάλυψης που έκαναν Βρετανοί επιστήμονες. Ειδικότερα, ανακάλυψαν μια μικρή και εξελικτικά αρχαία περιοχή στον εγκέφαλο,η οποία  «πυροδοτεί» το ενστικτώδες αίσθημα σε έναν άνθρωπο, ότι κάτι κακό πρόκειται να του συμβεί. Έτσι λοιπόν, οι νευροεπιστήμονες αποκαλούν την εν λόγω περιοχή ηνία και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο-κλειδί στον τρόπο που οι άνθρωποι προβλέπουν τις άσχημες εμπειρίες και μαθαίνουν από αυτές για να μην τους ξανασυμβούν. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η  συγκεκριμένη  εγκεφαλική περιοχή τείνει να κατακλύζεται από έλλειψη κινήτρων και απαισιοδοξία, εστιάζοντας κατά προτίμηση στα αρνητικά πράγματα παρά στα θετικά, γεγονός που διευκολύνει την εμφάνιση κατάθλιψης. Αν λοιπόν, οι υποψίες των ερευνητών επιβεβαιω…

Νοσήματα και Σύνδρομα που οδηγούν στην απώλεια της Όρασης κατά την εμβρυϊκή και την νεαρή ηλικία

πΥπάρχουν αρκετά νοσήματα και συγγενείς κληρο­νομικές διαταραχές που οδηγούν σε απώλεια της ορά­σεως και έχει σημασία να διαγιγνώσκονται έγκαιρα και με ακρίβεια. Με τον τρόπο αυτό και η ενδεχόμενη θε­ραπεία αλλά και η πρόγνωση για την αναπτυξιακή πο­ρεία του παιδιού είναι εφικτά και η διερεύνηση της κληρονομικής προδιαθέσεως της παθήσεως μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλέστερο οικογενειακό προγραμματι­σμό.
Οι κύριες ενδομήτριες λοιμώξεις είναι οι εξής:
Ερυθρά Ο ιός της ερυθράς μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο. Αν το έμβρυο προσβληθεί κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες και καταφέρει να επιβιώσει τότε είναι πιθανό να αναπτύξει καταρράκτη και μικροφθαλμία ή και θολό κερατοειδή με ατροφία της ίριδος. Τα παιδιά αυτά μπορεί να εμφανίζουν αμφιβληστροειδοπάθεια, πολύ συχνά στραβισμό και διαθλαστικές ανωμαλίες. Τα παιδιά που εξετέθησαν στον ιό κατά την 12-20 ε­βδομάδα κυήσεως εμφανίζουν προβλήματα ακοής επί­σης.
Τοξοπλάσμωση Η μόλυνση του εμβρύου προέρχεται από την μητέ­ρα η οποία ενόσησε κα…

Μερικές από τις πιο περίεργες ασθένειες στα ιατρικά χρονικά

Υπάρχουν πολλές διαταραχές και ασθένειες, τις οποίες σίγουρα δεν έχετε ακούσει ποτέ και φαντάζουν ολοκληρωτικά εξωπραγματικές. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο περίεργες ασθένειες, που έχουν καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά.

Διαταραχή ταυτότητας σωματικής ακεραιότητας Όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή είναι κατά τα άλλα υγιείς, ωστόσο αισθάνονται ότι κάποιο μέρος του σώματός τους δεν πρέπει να είναι στη θέση που βρίσκεται. Για παράδειγμα το χέρι τους, ίσως φαντάζει στα άτομα αυτά τρομακτικό. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορούν να καθορίσουν επακριβώς το σημείο που επιθυμούν να αποκοπεί. Οι νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως, όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, έχουν ατελείς «χάρτες» του σώματός τους στον εγκέφαλο.

Συγγενής αναισθησία στον πόνο
Ευχηθήκατε ποτέ να μην αισθανόσασταν τον πόνο; Αναθεωρείστε αμέσως. Ο πόνος είναι μία φυσική σωματική αντίδραση στον κίνδυνο. Η συγκεκριμένη ασθένεια, δεν επιτρέπει στα άτομα πο…

Αλλεργία και Άσθμα. Οι γνωστοί άγνωστοι εχθροί

Τι είναι η αλλεργία;Αλλεργία είναι σύνθετη λέξη και ετυμολογικά προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «άλλο + έργο». Ο πρώτος που πρότεινε τον όρο αυτό ήταν ο Αυστριακός παιδίατρος Clemens von Piquet (1874-1929), ο οποίος παρατήρησε το 1905 ότι κατά την επαναχορήγηση ετερολόγων ορών, ορισμένα άτομα αντί ανοσίας εμφάνιζαν ορονοσία. Με απλά λόγια το ανοσιακό σύστημα αντί να εμφανίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα για την οποία έχει ταχθεί από τη φύση, δηλαδή να εμφανίζει φύλαξη του οργανισμού (ανοσία), εμφάνιζε άλλο έργο (αλλεργία) δηλαδή α -φύλαξη (αναφυλαξία). Σήμερα θεωρούμε ότι η αλλεργία είναι αποτέλεσμα της υπεραντίδρασης (υπερευαισθησίας) του ανοσιακού μας συστήματος σε ουσίες του περιβάλλοντος, οι οποίες ΔΕΝ είναι παθογόνες (επικίνδυνες) για τον οργανισμό π.χ. γύρεις δένδρων και φυτών, πρωτεΐνες τροφικής προέλευσης (γάλα αγελάδος, αυγό, ψάρι κ.α.). Τα φυσιολογικά άτομα ανέχονται την επαφή του οργανισμού με τις ουσίες αυτές (τις ονομάζουμε αλλεργιογόνα) χωρίς το ανοσι…

Τί είναι οι ουρολοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι λοιμώξεις που αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) ή το νεφρό (πυελονεφρίτιδα) ή τον προστάτη στους άνδρες (προστατίτιδα). Αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν όταν μικρόβια που φυσιολογικά βρίσκονται στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας μετακινούνται προς τα πάνω μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη ή τον νεφρό και στους άνδρες από το έντερο μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη, το νεφρό ή τον προστάτη. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων;
Τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν τσούξιμο στην ούρηση, συχνουρία, δυσκολία στην ούρηση, πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και αποβολή αίματος στα ούρα (αιματουρία) χωρίς πυρετό.
Τα συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας περιλαμβάνουν μερικά ή όλα τα συμπτώματα της κυστίτιδας και πυρετό >38, ναυτία, εμέτους ή/και πόνο στο νεφρό.

Πως θα βεβαιωθώ ότι πάσχω από ουρολοίμωξη;
Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να …

Καλοήθεις παθήσεις και όγκοι του δέρματος. Σπίλοι, Λιπώματα, κύστεις, ιδρωταδενίτιδα, ξανθελάσματα

Συνήθως γράφουμε για τις καρκινικές βλάβες και τις κακοήθεις παθήσεις του δέρματος. Όμως καλό είναι να έχουμε γνώση και για καλοήθεις παθήσεις του δέρματος μας.
Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Στους ενήλικες έχει κατά μέσο όρο βάρος 4 kg και επιφάνεια 1.8m2. Αποτελείται από 3 στιβάδες, την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος, και από τα εξαρτήματα του δέρματος.
Η επιδερμίδα αποτελεί το 5% του πάχους του δέρματος και σχηματίζεται από ένα πολύστιβο κερατινοποιημένο επιθήλιο. Περιλαμβάνει τα κερατινοκύτταρα που είναι τα κύρια κύτταρα της επιδερμίδας και σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα κερατίνης στην επιφάνειά της, τα μελανοκύτταρα τα οποία παράγουν τη μελανίνη που προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλα κύτταρα που παίζουν ρόλο στην ανοσία ή λειτουργούν ως μηχανοϋποδοχείς.
Το χόριο αποτελεί το 95% του πάχους του δέρματος και περιλαμβάνει ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, πρωτεογλυκάνες (ειδικές δομικές ίνες όπως το …

Η αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης