Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 6, 2015

Η υγεία και τα σεξουαλικά προβλήματα της γυναίκας

Για την σεξουαλική υγεία της Eλληνίδας, η εικόνα που έχουμε προέρχεται από τις επίσημες αναφορές και μελέτες του εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας που λειτουργεί από το 1998 στην χώρα μας. Σχετική ανάλυση με τα αποτελέσματα της καταγραφής του Κέντρου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine παρουσιάζοντας την στάση των Ελληνίδων απέναντι σε θέματα σεξουαλικής υγείας.
Η ανάλυση αφορούσε τις πρώτες 3.523 κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρώτη πενταετία λειτουργίας του Κέντρου από γυναίκες ηλικίας από 16 έως και 82 ετών. Ωστόσο μόνο το 45.1% προερχόταν από γυναίκες που ήθελαν να ενημερωθούν για την προσωπική σεξουαλική τους υγεία.
Όσον αφορά αποκλειστικά τα σεξουαλικά τους προβλήματα και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ελληνίδες που καλούν για βοήθεια στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας αναφέρουν συχνότερα 3 θέματα: -προβλήματα κορύφωσης (οργασμού) σε ποσοστό 25.6% -μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας (16.9%) και -πόνου κατά την σεξουαλική…

Νόσημα της νέας χιλιετίας η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστρεντερολογικό νόσημα της νέας χιλιετίας χαρακτηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια συχνή πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας υπολογίζεται ότι εμφανίζει σε καθημερινή βάση το 5-7% του γενικού πληθυσμού.
Πρόκειται για την «ανώμαλη» παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την πρόκληση διαφόρων συμπτωμάτων, που ποικίλλουν από καύσο ελαφρού βαθμού στην περιοχή του θώρακα μέχρι δυσκολία στην κατάποση, η οποία δημιουργείται από την ανάπτυξη οισοφαγικής στένωσης.
Το πλεονάζον σωματικό βάρος και διάφορες διαιτητικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η κατάχρηση λιπαρών, αλκοόλ και σοκολάτας, ενοχοποιούνται για την κατάσταση αυτή, ενώ και ενδογενείς παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, παίζουν το ρόλο τους.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα από τα θέματα, που συζητούνται στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Επαμεινώνδα…

Νέα τεχνική εντοπίζει επιθετικούς καρκίνους πριν γίνουν μετασταστικοί

Με εισπνοή οξυγόνου
Μια νέα απεικονιστική τεχνική για τον καρκίνο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τους πιο επιθετικούς όγκους πριν γίνουν μεταστατικοί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ανέπτυξαν μια νέα απεικονιστική τεχνική με βάσει τα υπάρχοντα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας για να εντοπίζουν τους όγκους που αναπτύσσουν νέα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που ελπίζουν να τους επιτρέψει να ανακόψουν την πορεία των επιθετικών καρκίνων εν τη γενέσει τους.
Ως γνωστόν οι καρκίνοι γίνονται επιθετικοί και απειλητικοί για τη ζωή των ασθενών όταν οι όγκοι δώσουν μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του σώματος. Ο πρωτοπαθής καρκίνος του μαστού, για παράδειγμα, είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο επειδή μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά και στη συνέχεια να ακολουθήσει χημειοθεραπεία.
Αλλά αν δώσει μεταστάσεις, συνήθως στα ο…

Το λάθος που κάνετε όταν λούζεστε

Έτσι καταστρέφονται τα μαλλιά σας
Σκουπίζετε τα μαλλιά σας με πετσέτα; Αν και σταματήστε αμέσως αυτή τη συνήθεια γιατί καταστρέφει τα μαλλιά σας. Αν και είναι μια διαδικασία που έχετε μάθει να την κάνετε από μικροί, σύμφωνα με την κομμώτρια των επώνυμων, Monae Everett, το στέγνωμα των μαλλιών με την πετσέτα είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία των μαλλιών.
Η υφή της πετσέτας όταν είναι στεγνή καταστρέφει την τρίχα με την τριβή. Το αποτέλεσμα είναι τα μαλλιά να αποκτούν ψαλίδα και να γίνονται πιο αδύναμα.
Για να αποκαταστήσετε τη φθορά που έχετε προκαλέσει στα μαλλιά σας η Everett προτείνει: «Εάν τα μαλλιά σας είναι βαμμένα, χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν και μία κρέμα για βαμμένα μαλλιά. Εάν δεν έχετε όγκο, χρησιμοποιήστε τα προϊόντα που δίνουν όγκο».
Στη συνέχεια, αντί για πετσέτα χρησιμοποιήστε ένα t-shirt ή μία πετσέτα με μικροΐνες. Θα απορροφήσουν το νερό και δεν θα κάνουν τα μαλλιά σας να «φριζάρουν».
Και τέλος, όπως λέει η Everett, ο αέρας είναι πάντα ο υγιέστερος τρόπος για να στεγν…

Εφαρμόστε απλές τεχνικές ρεφλεξολογίας στα πόδια σας και δείτε τις αλλαγές στο σώμα σας (video)

Σε κάθε γωνιά του κόσμου οι άνθρωποι συνεχώς ψάχνουν για εναλλακτικούς και φυσικούς τρόπους για τη θεραπεία παθήσεων και διαταραχών στην υγεία. Δεν θέλουν να στηρίζονται στις σύγχρονες επιλογές για την υγεία, και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Αυτές οι θεραπείες συνήθως περιλαμβάνουν δυνατά και πανάκριβα φάρμακα, τα οποία συχνά έχουν χειρότερες παρενέργειες από το πραγματικό πρόβλημα το οποίο αρχικά υποτίθεται ότι πρέπει να αντισταθμίσουν.
Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να στρέφονται σε ομοιοπαθητικά φάρμακα, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν με φυσικό τρόπο και να θεραπεύσουν το σώμα τους, καθώς και το πνεύμα τους. Μία από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας είναι η θεραπεία με μασάζ. Η απλή πράξη άσκησης πίεσης σε διάφορα σημεία στο σώμα μας, κάνει θαύματα σε πόνους, ένταση, καθώς και σε αυξανόμενο άγχος.
Μία μορφή θεραπείας μασάζ που ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η ρεφλεξολογία. Η ρε…

Γιατί oι επιστήμονες προειδοποιούν να μη στρώνουμε το κρεβάτι μας;

Δεν είναι τεμπελιά, αλλά… υγεία
Αν δεν στρώνετε το κρεβάτι σας το πρωί που ξυπνάτε, τότε δεν είσαστε τεμπέληδες. Απλά είστε πιο υγιείς από εκείνους που φροντίζουν να ακολουθούν αυτή την… ανθυγιεινή συνήθεια του να τακτοποιούν τα σεντόνια και τους κουβέρτες τους καθημερινά. Τα ακάρεα, είναι μικροοργανισμοί που ζουν στο κρεβάτι μας και τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας… Αφήνοντας τα σεντόνια ανάστατα πάνω στο στρώμα, επιτρέπετε σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ακάρεα σκόνης να εξοντωθούν, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Kingston. Οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι τα ακάρεα,- γίνονται δύσκολα ορατά με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχουν μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου-, δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα ξέστρωτο κρεβάτι γιατί τα εκθέτετε στο φυσικό φως, τον φυσικό εχθρό τους.
Αν στρώνετε το κρεβάτι σας, δημιουργείτε τότε τις ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή τους: «Tο να αφήνουμε το κρεβάτι άστρωτο στη διάρκεια της ημέρας επιτρέπει στην υγρασία να απομακ…

Πότε είστε πολύ άρρωστοι για να πάτε στη δουλειά;

Αν νιώθετε πως είστε άρρωστοι και δεν μπορείτε να πάτε στην δουλειά, μάλλον πρέπει να ακούσετε το σώμα σας και να ξεκουραστείτε. Ποια είναι τα σημάδια. Συνηθισμένο χειμωνιάτικο σενάριο: ξυπνάτε με βήχα, ή με μια μύτη που τρέχει και καλείστε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Να μείνετε σπίτι με κοτόσουπα και καραμέλες για τον λαιμό, ή να ντυθείτε χοντρά και να πάτε στη δουλειά; Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εργαζομένων θα επιλέξει το δεύτερο, για δύο λόγους – επειδή θα φορτωθούν υπερβολικά πολλή δουλειά την επομένη, είτε επειδή δεν τους συμφέρει να πάρουν μία απλήρωτη αναρρωτική άδεια. Ποια είναι όμως τα σημάδια που μας λένε πως καλύτερα να μείνουμε σπίτι για να νιώσουμε καλύτερα;
Είμαστε στις αρχές της ασθένειας Μπορεί να σας φανεί υπερβολική ιδέα του να μείνουμε σπίτι με τα πρώτα σημάδια αρρώστιας, αλλά σκεφτείτε και αυτό: στις περιπτώσεις μιας γρίπης ή ενός απλού κρυώματος, το πρώτο στάδιο είναι και το πιο μεταδοτικό. Επιπλέον, όσο το κρύωμα είναι ακόμα στις αρχές του, μπορούμε ακόμα …

Βιταμίνη Α για τα μάτια, την ανάπτυξη, το δέρμα, την ακμή. Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr
Η ρετινόλη ή βιταμίνη Α είναι φυσικό συστατικό και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη & διατήρηση του οργανισμού. Η βιταμίνη Α είναι μία από τις πρώτες βιταμίνες που ανακαλύφθηκαν, καθώς είναι γνωστή από το 1913. Άλλες ονομασίες της είναι ρετινόλη και αξηροφθόλη. Η βιταμίνη Α ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών, ενώ υπάγεται στα καροτενοειδή, κατηγορία χρωστικών ουσιών, που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο. Ο όρος ‘’βιταμίνη Α’’ την κάνει να ακούγεται σαν να υπάρχει ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται ‘’βιταμίνη Α’’, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η βιταμίνη Α είναι μια ευρεία ομάδα από σχετιζόμενα θρεπτικά συστατικά. Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν οφέλη για τον οργανισμό, αλλά τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά και μπορούν να παρέχονται με διάφορους τρόπους.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και παίζει σημ…

Διαδίκτυο: Εθισμός και αποξένωση (video)

Απ' ό,τι φαίνεται, η περιήγηση στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα πολλών ανθρώπων από την ώρα που θα ξυπνήσουν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν και πάλι για ύπνο... Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ, το 73% των πολιτών χρησιμοποιούν το Internet σε καθημερινή βάση. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο cnn.grhttp://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/337831-diadiktyo-ethismos-kai-apoksenosi

5 τροφές που καταπολεμούν την γρίπη και το κρυολόγημα

Το ότι η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη ″όπλο″ απέννατι στο κρυολόγημα, είναι γνωστό. Εκτός όμως από τα πορτοκάλια και τα εσπερειδοειδή που είναι οι βασικές πηγές της, υπάρχουν και 5 άλλες τροφές που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στην γρίπη και τις σχετικές, εποχιακές ιώσεις.
– Ωμέγα 3 σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος. Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα σε πολλές περιπτώσεις.
– Ψευδάργυρος: Μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Έτσι, αν αρρωστήσετε, βάλτε στη διατροφή σας οστρακοειδή.
– Προβιοτικά: Μπορεί να τα γνωρίζουμε ώς απαραίτητο ... συνοδευτικό της αντιβίωσης για να αποφύγουμε τις μυκητιάσεις, αλλά τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Αρά, μην ξεχνάτε το γιαούρτι!
– Μέλι: Το τέλειο... αντιβηχικό. Δεν είναι τυχαία απαραίτητο συστατικό σε παστίλες και σιρόπια.
– …

Νέο φάρμακο για τη λευχαιμία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το blinatumomab για τη θεραπεία ενηλίκων με αρνητική στο χρωμόσωμα Philadelphia (Ph-), υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική, πρόδρομη Β οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ).
Η έγκριση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το blinatumomab βασίζεται στα αποτελέσματα δύο μελετών Φάσης 2, της μελέτης '211 και της μελέτης '206. Στην εγκριτική μελέτη '211, στο 42,9% των ασθενών επιτεύχθηκε πλήρης ύφεση (CR) ή CR με μερική αιματολογική αποκατάσταση (CRh*) με τη μονοθεραπεία με blinatumomab.
Δοκιμάσαμε το blinatumomab στην ΟΛΛ, την πιο επιθετική κακοήθεια Β-κυττάρων που γνωρίζουμε, και παρατηρήσαμε ένα κλινικά σημαντικό ποσοστό ύφεσης», δήλωσε ο Max S. Topp, M.D., Καθηγητής, Νοσοκομείο Wuerzburg, Γερμανία. «Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα προόδου σε περισσότερες από δύο δεκαετίες για τους ασθενείς με αυτόν τον δύσκολα αντιμετωπίσιμο τύπο καρκίνου.»
«Η πρόγνωση για τους ενηλίκους ασθενείς με ΟΛΛ που είναι ανθεκτικοί σε θεραπεία…

Η δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο συμβάλει στη μείωση του στρες

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κουίν, συγκέντρωσε πληροφορίες για τη χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου σε μία σχέση. Η συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας Τζέσικα Λόγκχιντ, διαπίστωσε ότι μια δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. «Θέλαμε να εφαρμόσουμε μια νέα εξελικτική θεωρία στην ψυχολογία, που ονομάζεται ‘‘Θεωρία της Κοινωνικής Βάσης’’, η οποία ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται ευκολότερα όταν έχουν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους», λέει η Λόγκχιντ. «Η βασική ιδέα είναι ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται μακριά από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται, δεν λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά».
Στη μελέτη που πραγματοποίησαν η Λόγκχιντ με τους συνεργάτες της, μέτρησαν τα επίπεδα άγχους 66 έφηβων κοριτσιών κατά τη διάρκεια μιας άσκησης που είχε σαν αντικείμενο την αυθόρμητη ομιλία. Πριν από την άσκηση, οι συμμετέχουσες και οι μητέρες τους αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέ…

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σπατάλη εκατομμυρίων σε επικοινωνιακές καμπάνιες - Στον εισαγγελέα το πόρισμα

Σπατάλη ύψους σχεδόν τριών εκατομμυρίων ευρώ, απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης, είναι κάποια από τα σοβαρά στοιχεία που περιλαμβάνει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για το ΚΕΕΛΠΝΟ, την τριετία 2012-2014.
Της Διονυσίας Προκόπη Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, παρουσίασαν σήμερα, Πέμπτη (10/12/2015), το πόρισμα για το διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που είχε ζητήσει ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, από τον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, Σταύρο Ευαγγελάτο. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο πόρισμα, το οποίο αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ως προς το υπό εξέταση πεδίο και τη δοσμένη χρονική περίοδο, καθώς και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει έλεγχοι, όμως για λόγους «πολιτικής ασυλίας» δεν ολοκληρώθηκαν, όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός. Από την έρευνα προκύπτουν διαχειριστικές και διοικητικές ευθύνες για το ΚΕΕΛ…

Οσφυαλγία: Θεραπεία με ηλεκτρική διέγερση των νεύρων

Η ηλεκτρική διέγερση των νεύρων της μέσης μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης για τη χρόνια οσφυαλγία (πόνος στη μέση). Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Pain.
Στην οσφυαλγία, ο πόνος επεκτείνεται στο ισχίο (γλουτό) και τους μηρούς, αλλά όχι κάτω από το γόνατο. Αν ο πόνος επεκτείνεται κατά μήκος του μηρού και της κνήμης μπορεί να φτάνει έως τα δάκτυλα του ποδιού και τότε μιλάμε για ισχιαλγία.
Ο πόνος στη μέση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, π.χ. μετά από μια απότομη κίνηση ή αν σηκώσουμε βάρος, ή σταδιακά, όταν π.χ. είμαστε όρθιοι ή καθισμένοι στην ίδια στάση πολύ ώρα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδο ανάρρωσης ενώ η φυσικοθεραπεία έχει αποδειχτεί χρήσιμη.
Η TENS Οι συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Παρέμβασης για τον Πόνο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα υποβλήθηκαν σε διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS) και είδαν σημαντική ανακούφ…

Επικίνδυνο γονίδιο που κάνει τις λοιμώξεις ανίατες ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη

Ακόμα και το τελευταίο όπλο που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί πλέον αχρηστεύεται: ένα γονίδιο που επιτρέπει σε κοινά βακτήρια να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά τελευταίας καταφυγής ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη, μόλις ένα μήνα μετά την ανακάλυψή του στην Κίνα.
Το επικίνδυνο γονίδιο, με την ονομασία mcr-1, μπορεί να διαδίδεται ανάμεσα σε διαφορετικά είδη βακτηρίων και να τους προσδίδει ανθεκτικότητα στις πολυμυξίνες, μια ομάδα αντιβιοτικών που χρησιμοποιείται, όταν όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Αυτό σημαίνει ότι πολυανθεκτικά βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερίτιδες, ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του αίματος μπορούν πλέον να γίνουν ανθεκτικά σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά, καθιστώντας τις λοιμώξεις αυτές πρακτικά ανίατες.
Στα μέσα Νοεμβρίου, ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το mcr-1 σε βακτήρια που απομονώθηκαν από εκτρεφόμενα ζώα, από δείγματα κρέατος και από ασθενείς. Προειδοποιούσαν τότε ότι το γονίδιο μπορεί να μεταφερθεί σχετ…

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα

Παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοείτε
Αν συνηθίζετε τα καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες τότε κινδυνεύετε να δημιουργήσετε και όχι να δώσετε λύση σε κάποιο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το κερί αντί για κακό -όπως πιστεύουμε όλοι- αντιθέτως κάνει καλό. «Είναι εκεί για να συγκρατεί όλη τη βρωμιά και τα βακτηρίδια μακριά από το τύμπανο του αυτιού. Ένα λεπτό στρώμα κερί πρέπει πάντα να υπάρχει μέσα στο αυτί.», εξηγεί ο Jacob R. Brodsky, ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους που πρέπει να διατηρείτε μακριά τις μπατονέτες από τα αυτιά σας.
Μπορεί να γίνουν τα πράγματα χειρότερα Όσοι χρησιμοποιούν τις μπατονέτες δεν μπορούν να δουν τι ακριβώς κάνουν, σύμφωνα με τον γιατρό Brodsky και πιστεύουν πώς όσο πιο μέσα στο αυτί εισχωρήσει η μπατονέτα, τόσο πιο καθαρό θα γίνει. Αντί αυτού όμως καταλήγουν να σπρώχνουν όλο και πιο μέσα το κερί με αποτέλεσμα το αυτί να βουλώνει. Αυτό μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει προβλήματα ακο…

Η ηπατίτιδα C πρώτη αιτία ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα

Οι ηπατίτιδες Β και C είναι χρόνια νοσήματα που οδηγούν συχνά σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, με συνέπεια τη μεταμόσχευση ήπατος ή το θάνατο. Πρόσφατες μελέτες στη χώρα μας για τον επιπολασμό της ηπατίτιδας Β έδειξαν ότι ένα 2,58% του πληθυσμού νοσεί ενώ για την ηπατίτιδα C το ποσοστό ανέρχεται στο 1,87%. Το σύνολο των φορέων χρόνιας ηπατίτιδας Β είναι 231.000 με το 50% από αυτούς να μην γνωρίζει ότι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Ενώ, στην ηπατίτιδας C φτάνουν τις 167.000 όπου το 80% από αυτούς δε γνωρίζει ότι είναι μολυσμένοι από ηπατίτιδα C. Το σύνολο φορέων ηπατίτιδας Β και C στην Ελλάδα είναι περίπου 400.000 και από αυτούς οι 250.000 δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς.
Η ηπατίτιδα Β σύμφωνα με παλαιότερα δεδομένα, αποτελούσε τη συχνότερη αιτία κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα. Όμως από τη μελέτη που έγινε από το 2010 έως το 2015, από την ομάδα των επιστημόνων (Μπούμπη Λ. και Ελευσινιώτη Ιωάννη – Επίκουρος καθηγητής στην Παθολογική Κλινική + Εργαστή…

Η ταυρίνη, τα συμπληρώματα και τα ενεργειακά ποτά. Είναι χρήσιμη ή επικίνδυνη για τον οργανισμό;

Η ταυρίνη είναι ένα θειούχο αμινοξύ το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό. Παίζει διάφορους ρόλους στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, της χοληδόχου κύστεως, των οφθαλμών και του αγγειακού συστήματος. Έχει αντι-υπερτασικές ιδιότητες, βοηθάει στην ομαλοποίηση των συσπάσεων της καρδιάς, στον σχηματισμό της χολής και στην αποτελεσματικότερη αποβολή της κι επίσης εμποδίζει το σχηματισμό λίθων χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη. Μη σας μπερδεύει το όνομα και η παρουσία της στα ενεργειακά ποτά. Δεν είναι διεγερτική ουσία σαν την καφεΐνη, ούτε αναβολικό ή “σπέρμα ταύρου” όπως νομίζουν μερικοί..
Στον άνθρωπο η ικανότητα ενδογενούς παραγωγής της είναι περιορισμένη σε σχέση με τα χορτοφάγα θηλαστικά. Για παράδειγμα η ικανότητά των ποντικιών να συνθέτουν ταυρίνη είναι τριπλάσια από του ανθρώπου. Από την άλλη, οι γάτες (γάτα, τίγρης, λιοντάρι κλπ) που είναι σαρκοφάγα, έχουν χάσει εντελώς την ικανότητα ενδογενούς παραγωγής, οπότε στηρίζονται αποκλειστικά στη διαιτ…

Φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Τα νιτρώδη φάρμακα που συνταγογραφούνται στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, δεν βελτιώνουν τελικά την ποιότητα ζωής των ασθενών ή τα επίπεδα δραστηριότητας τους, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με νέα μελέτη της Κλινικής Μάγιο, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, «τα νιτρώδη φάρμακα τείνουν να μειώνουν την καθημερινή δραστηριότητα σημαντικά. Επίσης, δεν βελτιώνουν την ικανότητα άσκησης ή τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η δύσπνοια και η αδυναμία κατά τη βάδιση. Μάλιστα, τα συμπτώματα τείνουν αν είναι χειρότερα μεταξύ όσων παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα».
Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Μάργκαρετ Ρεντφιλντ συμπληρώνει ότι «τα μακράς δράσης νιτρώδη φάρμακα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια».
Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 110 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να πάρουν για έξι εβδομάδες καθημερινά μια αυξημένη δόση (από 30 …

Πάνω από 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από κεφαλαλγίες

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ημικρανίας σήμερα εμφανίζει μια πραγματική επανάσταση στην έρευνα και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, παρόλα αυτά η κεφαλαλγία παραμένει σε ένα μεγάλο ποσοστό υποθεραπευόμενη διότι πολύ συχνά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται έγκαιρα ορθή αγωγή.
Οι νεότερες εξελίξεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας θα απασχολήσουν τη Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (11-12 Δεκεμβρίου), που θα γίνει στην Αθήνα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμος Μητσικώστας. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, θα υπάρξουν ομιλίες για το πεπτίδιο CGRP και τα πειραματικά μοντέλα του στον άνθρωπο, για τους μηχανισμούς του χρόνιου πόνου και τη νευροφαρμακολογία στις κεφαλαλγίες, ενώ τη δεύτερη ημέρα οι ειδικοί θα ασχοληθούν με θέματα όπως οι μηχανισμοί τ…

ΜΕΛΕΤΗ - Τα αρνητικά συναισθήματα βλάπτουν σοβαρά την υγεία...

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο από τα αρνητικά κοινωνικά στρεότυπα για τους ηλικιωμένους και κάνουν πολύ αρνητικές σκέψεις για τα γηρατειά, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναδεικνύει έναν παραγνωρισμένο ψυχολογικό παράγοντα, που φαίνεται να λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας Μπέκα Λέβι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης "Psychology and Aging", πραγματοποίησαν μαγνητικές απεικονίσεις στους εγκεφάλους 158 εθελοντών με μέση ηλικία 68 ετών, μια φορά ετησίως επί δέκα έτη. Οι ίδιοι άνθρωποι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ψυχολογικά τεστ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο αρνητικές αντιλήψεις είχε κάποιος για τα γηρατειά, τόσο μεγαλύτερη ήταν με το πέρασμα του χρόνου η συρρίκ…

Αγγούρι: Ασπίδα για κάθε ασθένεια! Οι ευεργετικές ιδιότητες

Το αγγούρι κατατάσσεται στις τροφές χλωρίου και πυριτίου. Θα μπορούσε όμως να καταταχθεί ανάμεσα στους μεγαλύτερους θεραπευτικούς παράγοντες γιατί είναι καλό για κάθε ασθένεια που προσβάλλει το σώμα.
Αντενδείκνυται μόνο όταν απαγορεύονται ένα από τα οξέα που περιέχει. Λόγω της περιεκτικότητας σε αρκετά οξέα είναι ένας από τους καλύτερους καθαριστές του οργανισμού των διαφόρων σωματικών οξέων όπως το ουρικό οξύ και οι τοξίνες. Πρέπει να καταναλώνεται όπως το μήλο με τη φλούδα του και χωρίς καρυκεύματα. Στην αφυδατωμένη του μορφή, του λείπουν τα περισσότερα οξέα και έτσι χάνει την αξία του από αυτή την άποψη.
Το αγγούρι προτείνεται όταν δεν μπορεί να προταθεί το σπαράγγι – σε ασθένειες και αδυναμίες των νεφρών όταν μπορεί να υπάρξει μια υπερβολική ροή ούρων. Το αγγούρι καθαρίζει το αίμα και αντιμετωπίζει και τις ασθένειες του δέρματος. Στη περίπτωση συμφόρησης των νεφρών το αγγούρι μπορεί να εργαστεί θαυμάσια σε συνεργασία με το σπαράγγι. Το τελευταίο βρασμένο ή σαν ρόφημα, ενώ το αγγο…

Ποια νοσήματα δίνουν συμπτώματα στα μάτια

Εκτός από καθρέφτης της ψυχής, τα μάτια είναι και καθρέφτης της υγείας. Εκτιμάται ότι εκτός από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα ίδια τα μάτια, σχεδόν 200 ασθένειες εκδηλώνονται με συμπτώματα και στα μάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί η όραση είναι η πιο ευαίσθητη αίσθηση και ως τέτοια αντιλαμβάνεται ό,τι δεν πάει καλά στον οργανισμό.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η θολή όραση, ο πόνος στα μάτια, κάποια σημάδια όπως τελίτσες ή γραμμές, τα μαύρα στίγματα. Κάθε σύμπτωμα έχει και τη δική του αιτιολογία.
Δείτε ενδεικτικά κάποια συμπτώματα και τις πιθανές αιτίες: Θολή όραση Μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιμορραγία, νευρολογικά προβλήματα Διπλωπία Θυρεοειδοπάθεια, μικρό αγγειακό επεισόδιο λόγω υπέρτασης, απλός στραβισμός Παραμορφωμένη όραση Προβλήματα ωχράς κηλίδας Κίτρινη όραση Προβλήματα ωχράς κηλίδας, καταρράκτης Πόνος κατά την κίνηση του ματιού Σκλήρυνση κατά πλάκας, θυρεοειδοπάθεια Φωτεινό πλαί…