Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο συμβάλει στη μείωση του στρες


Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κουίν, συγκέντρωσε πληροφορίες για τη χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου σε μία σχέση. Η συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας Τζέσικα Λόγκχιντ, διαπίστωσε ότι μια δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις.
«Θέλαμε να εφαρμόσουμε μια νέα εξελικτική θεωρία στην ψυχολογία, που ονομάζεται ‘‘Θεωρία της Κοινωνικής Βάσης’’, η οποία ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται ευκολότερα όταν έχουν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους», λέει η Λόγκχιντ. «Η βασική ιδέα είναι ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται μακριά από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται, δεν λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά».

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν η Λόγκχιντ με τους συνεργάτες της, μέτρησαν τα επίπεδα άγχους 66 έφηβων κοριτσιών κατά τη διάρκεια μιας άσκησης που είχε σαν αντικείμενο την αυθόρμητη ομιλία. Πριν από την άσκηση, οι συμμετέχουσες και οι μητέρες τους αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέσης τους. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, οι ερευνητές βαθμολόγησαν το επίπεδο του άγχους των κοριτσιών μέσω της παρακολούθησης των τεταμένων αντιδράσεων του προσώπου τους (παρατηρώντας παράλληλα και το βαθμό εφίδρωσης του δέρματός τους). Προκειμένου να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η επίδραση της συναισθηματικής, αλλά και της φυσικής εγγύτητας, οι μητέρες των κοριτσιών είχαν οδηγίες πότε να τους κρατούν και πότε όχι, το χέρι τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική εγγύτητα επέτρεπε στα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα να διαχειρίζονται το άγχος τους πιο αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το πόσο στενή ήταν η σχέση τους με τις μητέρες τους. Ωστόσο, όταν δεν υπήρχε σωματική επαφή, μόνο οι συμμετέχουσες που είχαν αναφέρει ότι είχαν καλύτερες σχέσεις με τις μητέρες τους έδειξαν σημάδια χαλάρωσης του συναισθηματικού τους φορτίου.

«Τα αποτελέσματά της μελέτης δείχνουν ότι είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις, όταν είμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, είτε σωματικά είτε από την άποψη του πώς εμείς νιώθουμε για τη σχέση μας», λέει η Λόγκχιντ.
Οι συμμετέχουσες με το χαμηλότερο επίπεδο εγγύτητας στη σχέση μητέρας-κόρης και που δεν είχαν καμία σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της άσκησης, ήταν οι λιγότερο αποτελεσματικές στη διαχείριση του συναισθηματικού τους άγχους.
«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι το άγχος των μητέρων δεν μειώθηκε με τη σωματική εγγύτητα. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να είναι γενικά αγχωτικό για τους γονείς όταν παρακολουθούν τα παιδιά να υποβάλλονται σε μία δοκιμασία, αλλά αν νιώθουν ότι είναι σε θέση να τα καθησυχάσουν προσφέροντας σωματική επαφή, μπορεί να μειωθεί το άγχος τους» λέει η Λόγκχιντ .

«Στο πλαίσιο αυτό, η χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου, δεν είχε να κάνει με το επίπεδο άγχους στις μητέρες και υποθέτουμε ότι είχε περισσότερο να κάνει με την αντίληψη των κοριτσιών για το πόσο αγχωτικό είναι για αυτές να δίνουν μία ομιλία. Δηλαδή, η υψηλή σωματική εγγύτητα ή/και η καλύτερη ποιότητα σχέσης με τις μητέρες τους, βοήθησε τις συμμετέχουσες να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μία δύσκολη κατάσταση».
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωματική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση δυσκολιών που συνδέονται με σχετικά χαμηλής ποιότητας σχέσεις. Επίσης, μία πολύ καλή σχέση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων με τον ίδιο τρόπο που ανακουφίζει η σωματική επαφή με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Η Λόγκχιντ, ωστόσο, παρατήρησε ότι γενικότερα το επίπεδο της ποιότητας των σχέσεων στο δείγμα της μελέτης, ήταν αρκετά υψηλό και ότι η σωματική επαφή μπορεί να λειτουργήσει πολύ διαφορετικά σε οικογένειες με προβληματικές σχέσεις. Προειδοποιεί επίσης, στο να μην γενικεύονται αυτά τα αποτελέσματα και σε άλλου τύπου σχέσεις, όπως στη σχέση μεταξύ ερωτικών συντρόφων, στην πλατωνική φιλία και στις σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας. Υποστηρίζει ακόμα, ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η επίδραση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και η επίδραση του φύλου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion.


http://www.psychologynow.gr/sheseis/i-dynati-shesi-me-ena-agapimeno-prosopo-symvalei-sti-meiosi-toy-stres

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...