Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο συμβάλει στη μείωση του στρες


Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κουίν, συγκέντρωσε πληροφορίες για τη χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου σε μία σχέση. Η συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας Τζέσικα Λόγκχιντ, διαπίστωσε ότι μια δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις.
«Θέλαμε να εφαρμόσουμε μια νέα εξελικτική θεωρία στην ψυχολογία, που ονομάζεται ‘‘Θεωρία της Κοινωνικής Βάσης’’, η οποία ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται ευκολότερα όταν έχουν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους», λέει η Λόγκχιντ. «Η βασική ιδέα είναι ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται μακριά από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται, δεν λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά».

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν η Λόγκχιντ με τους συνεργάτες της, μέτρησαν τα επίπεδα άγχους 66 έφηβων κοριτσιών κατά τη διάρκεια μιας άσκησης που είχε σαν αντικείμενο την αυθόρμητη ομιλία. Πριν από την άσκηση, οι συμμετέχουσες και οι μητέρες τους αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέσης τους. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, οι ερευνητές βαθμολόγησαν το επίπεδο του άγχους των κοριτσιών μέσω της παρακολούθησης των τεταμένων αντιδράσεων του προσώπου τους (παρατηρώντας παράλληλα και το βαθμό εφίδρωσης του δέρματός τους). Προκειμένου να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η επίδραση της συναισθηματικής, αλλά και της φυσικής εγγύτητας, οι μητέρες των κοριτσιών είχαν οδηγίες πότε να τους κρατούν και πότε όχι, το χέρι τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική εγγύτητα επέτρεπε στα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα να διαχειρίζονται το άγχος τους πιο αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το πόσο στενή ήταν η σχέση τους με τις μητέρες τους. Ωστόσο, όταν δεν υπήρχε σωματική επαφή, μόνο οι συμμετέχουσες που είχαν αναφέρει ότι είχαν καλύτερες σχέσεις με τις μητέρες τους έδειξαν σημάδια χαλάρωσης του συναισθηματικού τους φορτίου.

«Τα αποτελέσματά της μελέτης δείχνουν ότι είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις, όταν είμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, είτε σωματικά είτε από την άποψη του πώς εμείς νιώθουμε για τη σχέση μας», λέει η Λόγκχιντ.
Οι συμμετέχουσες με το χαμηλότερο επίπεδο εγγύτητας στη σχέση μητέρας-κόρης και που δεν είχαν καμία σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της άσκησης, ήταν οι λιγότερο αποτελεσματικές στη διαχείριση του συναισθηματικού τους άγχους.
«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι το άγχος των μητέρων δεν μειώθηκε με τη σωματική εγγύτητα. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να είναι γενικά αγχωτικό για τους γονείς όταν παρακολουθούν τα παιδιά να υποβάλλονται σε μία δοκιμασία, αλλά αν νιώθουν ότι είναι σε θέση να τα καθησυχάσουν προσφέροντας σωματική επαφή, μπορεί να μειωθεί το άγχος τους» λέει η Λόγκχιντ .

«Στο πλαίσιο αυτό, η χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου, δεν είχε να κάνει με το επίπεδο άγχους στις μητέρες και υποθέτουμε ότι είχε περισσότερο να κάνει με την αντίληψη των κοριτσιών για το πόσο αγχωτικό είναι για αυτές να δίνουν μία ομιλία. Δηλαδή, η υψηλή σωματική εγγύτητα ή/και η καλύτερη ποιότητα σχέσης με τις μητέρες τους, βοήθησε τις συμμετέχουσες να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μία δύσκολη κατάσταση».
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωματική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση δυσκολιών που συνδέονται με σχετικά χαμηλής ποιότητας σχέσεις. Επίσης, μία πολύ καλή σχέση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων με τον ίδιο τρόπο που ανακουφίζει η σωματική επαφή με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Η Λόγκχιντ, ωστόσο, παρατήρησε ότι γενικότερα το επίπεδο της ποιότητας των σχέσεων στο δείγμα της μελέτης, ήταν αρκετά υψηλό και ότι η σωματική επαφή μπορεί να λειτουργήσει πολύ διαφορετικά σε οικογένειες με προβληματικές σχέσεις. Προειδοποιεί επίσης, στο να μην γενικεύονται αυτά τα αποτελέσματα και σε άλλου τύπου σχέσεις, όπως στη σχέση μεταξύ ερωτικών συντρόφων, στην πλατωνική φιλία και στις σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας. Υποστηρίζει ακόμα, ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η επίδραση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και η επίδραση του φύλου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion.


http://www.psychologynow.gr/sheseis/i-dynati-shesi-me-ena-agapimeno-prosopo-symvalei-sti-meiosi-toy-stres

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...