Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο συμβάλει στη μείωση του στρες


Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κουίν, συγκέντρωσε πληροφορίες για τη χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου σε μία σχέση. Η συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας Τζέσικα Λόγκχιντ, διαπίστωσε ότι μια δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις.
«Θέλαμε να εφαρμόσουμε μια νέα εξελικτική θεωρία στην ψυχολογία, που ονομάζεται ‘‘Θεωρία της Κοινωνικής Βάσης’’, η οποία ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται ευκολότερα όταν έχουν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους», λέει η Λόγκχιντ. «Η βασική ιδέα είναι ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται μακριά από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται, δεν λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά».

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν η Λόγκχιντ με τους συνεργάτες της, μέτρησαν τα επίπεδα άγχους 66 έφηβων κοριτσιών κατά τη διάρκεια μιας άσκησης που είχε σαν αντικείμενο την αυθόρμητη ομιλία. Πριν από την άσκηση, οι συμμετέχουσες και οι μητέρες τους αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέσης τους. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, οι ερευνητές βαθμολόγησαν το επίπεδο του άγχους των κοριτσιών μέσω της παρακολούθησης των τεταμένων αντιδράσεων του προσώπου τους (παρατηρώντας παράλληλα και το βαθμό εφίδρωσης του δέρματός τους). Προκειμένου να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η επίδραση της συναισθηματικής, αλλά και της φυσικής εγγύτητας, οι μητέρες των κοριτσιών είχαν οδηγίες πότε να τους κρατούν και πότε όχι, το χέρι τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική εγγύτητα επέτρεπε στα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα να διαχειρίζονται το άγχος τους πιο αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το πόσο στενή ήταν η σχέση τους με τις μητέρες τους. Ωστόσο, όταν δεν υπήρχε σωματική επαφή, μόνο οι συμμετέχουσες που είχαν αναφέρει ότι είχαν καλύτερες σχέσεις με τις μητέρες τους έδειξαν σημάδια χαλάρωσης του συναισθηματικού τους φορτίου.

«Τα αποτελέσματά της μελέτης δείχνουν ότι είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις, όταν είμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, είτε σωματικά είτε από την άποψη του πώς εμείς νιώθουμε για τη σχέση μας», λέει η Λόγκχιντ.
Οι συμμετέχουσες με το χαμηλότερο επίπεδο εγγύτητας στη σχέση μητέρας-κόρης και που δεν είχαν καμία σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της άσκησης, ήταν οι λιγότερο αποτελεσματικές στη διαχείριση του συναισθηματικού τους άγχους.
«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι το άγχος των μητέρων δεν μειώθηκε με τη σωματική εγγύτητα. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να είναι γενικά αγχωτικό για τους γονείς όταν παρακολουθούν τα παιδιά να υποβάλλονται σε μία δοκιμασία, αλλά αν νιώθουν ότι είναι σε θέση να τα καθησυχάσουν προσφέροντας σωματική επαφή, μπορεί να μειωθεί το άγχος τους» λέει η Λόγκχιντ .

«Στο πλαίσιο αυτό, η χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου, δεν είχε να κάνει με το επίπεδο άγχους στις μητέρες και υποθέτουμε ότι είχε περισσότερο να κάνει με την αντίληψη των κοριτσιών για το πόσο αγχωτικό είναι για αυτές να δίνουν μία ομιλία. Δηλαδή, η υψηλή σωματική εγγύτητα ή/και η καλύτερη ποιότητα σχέσης με τις μητέρες τους, βοήθησε τις συμμετέχουσες να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μία δύσκολη κατάσταση».
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωματική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση δυσκολιών που συνδέονται με σχετικά χαμηλής ποιότητας σχέσεις. Επίσης, μία πολύ καλή σχέση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων με τον ίδιο τρόπο που ανακουφίζει η σωματική επαφή με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Η Λόγκχιντ, ωστόσο, παρατήρησε ότι γενικότερα το επίπεδο της ποιότητας των σχέσεων στο δείγμα της μελέτης, ήταν αρκετά υψηλό και ότι η σωματική επαφή μπορεί να λειτουργήσει πολύ διαφορετικά σε οικογένειες με προβληματικές σχέσεις. Προειδοποιεί επίσης, στο να μην γενικεύονται αυτά τα αποτελέσματα και σε άλλου τύπου σχέσεις, όπως στη σχέση μεταξύ ερωτικών συντρόφων, στην πλατωνική φιλία και στις σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας. Υποστηρίζει ακόμα, ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η επίδραση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και η επίδραση του φύλου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion.


http://www.psychologynow.gr/sheseis/i-dynati-shesi-me-ena-agapimeno-prosopo-symvalei-sti-meiosi-toy-stres

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε