Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 29, 2016

«Έξυπνο» σύστημα παρακολούθησης προειδοποιεί τους γιατρούς εάν ο ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα αυτόματο σύστημα παρακολούθησης της υγείας των εισηγμένων ασθενών στα νοσοκομεία. Το «έξυπνο» σύστημα παρακολουθεί συνεχώς σε πραγματικό χρόνο τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του νοσοκομείου και, όταν «βλέπει» πρόβλημα που δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί οι γιατροί, τους «χτυπάει καμπανάκι» κινδύνου.
Το ειδικό λογισμικό –χάρη σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο– προβλέπει ποιοι ασθενείς έχουν πάρει άσχημη τροπή και κινδυνεύουν να πεθάνουν. Με δεδομένο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις κάθε χαμένη ώρα μπορεί να αποβεί μοιραία, το σύστημα μπορεί να σώσει ζωές, προειδοποιώντας έγκαιρα τους θεράποντες γιατρούς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάργκομπιν Κχουράνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό The American Journal of Medicine. Το αυτόματο σύστημα προειδοποίησης SIRS/OD δοκιμάσθηκε για ενάμιση χρόνο σε πάνω από 300.000 ασθενείς εισηγμένους σε νοσοκομεία.
Η εφαρμογή του έδειξε ότι το σύστημα εντόπισε έγκαιρα μια ομάδα ασθενών (περίπου το 20% τ…

Ενεση λίπους για τον πόνο στα γόνατα!

«Λιπαντικό» στις αρθρώσεις για πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα
Οι πόνοι της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο μπορούν να γίνουν εξαιρετικά έντονοι και να τυραννούν για πολλά χρόνια όσους υποφέρουν από αυτήν. Τώρα, όμως, ερευνητές από τη Σαουδική Αραβία συνιστούν την αντιμετώπισή της με ενέσεις λίπους από το σώμα του ίδιου του ασθενούς! Οι ενέσεις αυτές λειτουργούν ως... λιπαντικό των αρθρώσεων, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους και περιορίζοντας τον πόνο της αρθρίτιδας.
«Σαν ένα κιβώτιο ταχυτήτων, οι αρθρώσεις δουλεύουν καλύτερα όταν έχουν καλά επίπεδα λίπανσης και αυτά υπό κανονικές συνθήκες τα εξασφαλίζει το αρθρικό υγρό, ένα παχύρρευστο υλικό σαν τζελ» αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής από το King Abdulaziz University Hospital της Σαουδικής Αραβίας. «Στους ασθενείς που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, ένα από τα συστατικά του υγρού αυτού, το υαλουρονικό οξύ, δεν λειτουργεί κανονικά. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν τη βελτίωση της λίπανσης με ενέσεις υαλουρονικού οξέως. Εμείς πιστεύουμε ότι μία απλή έ…

Προστατέψτε τη γονιμότητά σας!

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT). Αποτελεί μέρα γιορτής και χαράς για τα ζευγάρια που έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα, δημιουργώντας οικογένεια. Όμως είναι και μια μέρα ενημέρωσης και καθοδήγησης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια. Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο “παιδί του σωλήνα”, η Λουίζ Μπράουν. Την ίδια στιγμή ανέτειλε μια νέα εποχή και ένας νέος κλάδος της ιατρικής, εκείνος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 4.000.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο.
Είναι γνωστό ότι πάνω από 90 εκατομμύρια ζευγάρια, παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά, δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο του 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευ…

Νανοσωματίδια ανοίγουν το δρόμο για ένα καθολικό αντικαρκινικό εμβόλιο

Ευοίωνη θεραπευτική εξέλιξη
Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού αντικαρκινικού εμβολίου, με τη βοήθεια νανοσωματιδίων, έκανε διεθνής επιστημονική ομάδα, βρίσκοντας ένα τρόπο να ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται στον καρκίνο, σαν να ήταν παθογόνος μικροοργανισμός.
Σύμφωνα με άρθρο του Nature, ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουγούρ Σαχίν του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ της Γερμανίας, χρησιμοποίησαν τμήματα του γενετικού κώδικα RNA του καρκίνου, τα οποία εισήγαγαν σε λιπώδη νανοσωματίδια. Αυτά, στη συνέχεια, εισήχθησαν στο αίμα τριών καρκινοπαθών προχωρημένου σταδίου.
Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αντέδρασε θετικά, παράγοντας αμυντικά Τ-κύτταρα που επιτέθηκαν στα καρκινικά κύτταρα. Στον έναν ασθενή ο όγκος στον λεμφαδένα συρρικνώθηκε, στον δεύτερο -από τον οποίο είχε γίνει χειρουργική αφαίρεση όγκων προηγουμένως- δεν είχαν επανεμφανισθεί ίχνη καρκίνου επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό, ενώ στον τρίτο ασθενή παρέμειναν κλινικά σταθ…

Πώς να μην πάρετε κιλά όταν κόψετε το κάπνισμα

Όταν ένα άτομο κόψει το κάπνισμα ο καρδιακός του ρυθμός αυξάνεται κατά 10-20 παλμούς το λεπτό. Η αφύσικη διεγερτική επίδραση της νικοτίνης είναι ένας λόγος που το κάπνισμα προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όταν ένας καπνιστής σταματήσει να καπνίζει, ο μεταβολικός του ρυθμός επανέρχεται γρήγορα στο φυσιολογικό. Αυτή είναι μια υγιής αλλαγή στον οργανισμό. Αλλά αν ο πρώην καπνιστής συνεχίζει να παίρνει μέσω της διατροφής του τον ίδιο αριθμό θερμίδων όπως και πριν, τότε, μοιραία, παίρνει κιλά.
Όταν καπνιστές να σταματήσουν, η νικοτίνη δεν είναι το μόνο που “ποθούν”. Μπορεί επίσης να ανακαλύψουν ότι τους λείπει η ίδια η διαδικασία του να ανάψουν ένα τσιγάρο και να το βάλουν στο στόμα τους. Πολλοί πρώην καπνιστές στρέφονται στο φαγητό για να ικανοποιήσουν την λεγόμενη ανάγκη για “στοματική ευχαρίστηση”, την οποία τους προσέφερε, έστω και λανθασμένα, το τσιγάρο. Αυτό είναι αποδεκτό αν σας βοηθά να σταματήσετε το κάπνισμα. Αλλά με την επιλογή χαμηλών θερμίδων ή μηδενικής θερμιδικής αξίας τρο…

Oι καλύτερες πρωτεΐνες για την καρδιά μας

Μπορούν οι πρωτεΐνες να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς μας; Φαίνεται πως ναι, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί με το ποιες καταναλώνουμε. Επιπλέον, πρέπει να καταναλώνουμε ικανοποιητικές ποσότητες από διαφορετικές πηγές. Πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που έχουν κορεσμένα λιπαρά, που είναι επεξεργασμένες και περιέχουν περιττό αλάτι—όπως, για παράδειγμα, τα αλλαντικά. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αν λαμβάνουμε τις πρωτεΐνες μας από σωστές τροφές, ο κίνδυνος να υποφέρουμε από κάποια νόσο της καρδιάς ελαττώνεται. Μπορούμε να μειώσουμε την χοληστερόλη και την αρτηριακή μας πίεση, ελαττώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφράγματος ή καρδιακής προσβολής. Ποιες είναι, λοιπόν, οι καλύτερες και πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης;
Ψάρια Τα ψάρια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και μας βοηθούν να προλάβουμε την καρδιαγγειακή νόσο. Είναι σημαντικό να τρώμε ψάρι σε εβδομαδιαία βάση, καθώς περιέχει άλιπη πρωτεΐνη. Οι καλύτερες επιλογές είναι ο τόνος, που περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω…

Τι είναι η επισκληρίδιος αναισθησία;

Ο σωστός όρος είναι αναλγησία και όχι αναισθησία, αφού εξουδετερώνει μόνο τον πόνο (άλγος) αλλά όχι και τις αισθήσεις. Έτσι η επίτοκος μπορεί να συνεργαστεί με το γιατρό της ακόμα και στο κρίσιμο στάδιο των εξωθήσεων.
Γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και συγκεκριμένα στον επισκληρίδιο χώρο, η διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά και η επίδραση της παραμένει για αρκετές ώρες, αν και μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική δόση. Κατά προτίμηση η επισκληρίδιος γίνεται όταν ο τράχηλος έχει διαστολή 4-5 εκατοστών και οι συσπάσεις είναι αρκετά έντονες. Η νάρκωση επιδρά στην περιοχή της κοιλιάς και στα πόδια, «μουδιάζοντας» τα νεύρα που μεταφέρουν τα μηνύματα του πόνου από τη μήτρα και τον τράχηλο προς τον εγκέφαλο, εξασφαλίζοντας έτσι έναν, όσο το δυνατόν, ανώδυνο τοκετό. 
Σε αντίθεση με ότι ίσχυε στο παρελθόν, η επίτοκος δεν ακινητοποιείται στο κρεβάτι, αλλά μπορεί ακόμα και να περπατήσει αν θέλει, αφού η χορήγηση του αναισθητικού είναι απολύτως ελεγχόμενη από τον αναισθησιολόγο κα…

Οι τρεις τροφές που προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις

Όταν υπάρχει φλεγμονή στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα αυτές να σκληραίνουν και να πρήζονται, ο πόνος μπορεί να γίνει πραγματικά ανυπόφορος. Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια από τις περίπου 100 ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα και ειδικά τις αρθρώσεις, όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά.
Και ενώ ο πόνος στις αρθρώσεις δεν εξαφανίζεται για πάντα, προσαρμόζοντας τη διατροφή σας, βοηθάτε το σώμα σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τις αρθρίτιδες. Εκτός από τις τροφές-συμμάχους, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια, δείτε τις τρεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε.
Ντομάτες Αν και οι ντομάτες θεωρούνται αντιφλεγμονώδης τροφή, οι πάσχοντες από ένα συγκεκριμένο τύπο αρθρίτιδας, την ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να τις αποφεύγουν. Έρευνα με τη συμμετοχή 2.051 πασχόντων έδειξε ότι το 20% των ερωτηθέντων συνέδεσε τις ντομάτες με τον πόνο στις αρθρώσεις. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεί…

Θεραπεία κρίσεων πανικού και φοβιών με εικονική πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί σήμερα ένα νέο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα, για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και των φοβιών που απασχολούν σχεδόν ένα στα δέκα άτομα.
Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σπ. Βοσινάκης, σε ανακοίνωσή του στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι τ’ αποτελέσματα ερευνών που έγιναν στην Ολλανδία έδειξαν ότι το 7,8% και το 10,4% του πληθυσμού υπέφερε από κοινωνική φοβία ή από κάποιο είδος φοβίας αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και των φοβιών γινόταν με κλασικές μεθόδους όπως η ψυχανάλυση και τη φαρμακοθεραπεία.
Τώρα πλέον αντιμετωπίζονται με εικονική πραγματικότητα , δηλαδή σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης που δημιουργείται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, με απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αμερική και την Ολλανδία, όχι όμως στη χώρα μας.
Από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 150 ασθενείς, προέκυψε ότι το 76% προτίμησε τη θεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότ…

Οι “παράνομες” σκέψεις που γίνονται εμμονές

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως σχεδόν όλοι κάνουμε σκέψεις εμμονικού χαρακτήρα. Σκέψεις με συνήθως παράνομο ή απαγορευμένο περιεχόμενο τις οποίες προσπαθούμε να αποτινάξουμε είτε αποφεύγοντάς τις είτε αναπτύσσοντας μηχανισμούς για την απώθησή τους.
Για παράδειγμα, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει σκέψεις ανησυχίας για το θάνατο αγαπημένων προσώπων, την ενδεχόμενη απιστία του συντρόφου ή σκέψεις αμφισβήτησης για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Στο ίδιο συνεχές ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πιο απογερευμένες σκέψεις όπως ιδέες αιμομιξίας, διάπραξης ενός εγκλήματος ή ακόμα αυτοκτονικές και παιδοφιλικές εμμονές.
Συχνά, αυτές οι σκέψεις μας επισκέπτονται ακάλεστες και βιώνουμε ένα καταιγιστικό συναίσθημα έντονης ταραχής, ενοχής και απόγνωσης το οποίο στις πιο ακραίες μορφές του μπορεί να εμπίπτει στα διαγνωστικά κριτήρια της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αυτό που μας συμβαίνει λοιπόν με απλά λόγια είναι πως έχουμε δαιμονοποιήσει αυτές τις σκέψεις, καθως τις συγχέουμε με παρορμήσεις και όσο …

Η γονόρροια αυξάνεται συνεχώς στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι σχετικά πολύ μικρότερο
Η γονόρροια, ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, εμφανίζει συνεχή αύξηση στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Στην Ελλάδα, αντίθετα, το πρόβλημα είναι σχετικά πολύ μικρότερο.
Τα σχετικά περιστατικά στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 25% μεταξύ 2013-2014, συνεχίζοντας μια αυξητική τάση κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς υπήρξε υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων από το 2008, από οκτώ σε 20 ανά 100.000 κατοίκους.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί αυξημένες ανησυχίες και για αύξηση της ανθεκτικότητας της νόσου στα αντιβιοτικά, κάτι για το οποίο υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις. Ως κύρια αιτία της έξαρσης της νόσου θεωρείται η ανεπαρκής χρήση προφυλακτικών και η σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου. Η γονόρροια μεταδίδεται σχετικά εύκολα, μολύνοντας τα γεννητικά όργανα, το ορθό και το στόμα.
Η νόσος είναι πλέον σχεδόν εξίσου συχνή μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναι…

Λιγότερες αλλεργίες για τα μικρά παιδιά που έχουν επαφή με ζώα

Σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Immunology, τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο και έρχονται σε συχνή επαφή με ζώα που παράγουν γάλα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο αλλά όχι κοντά σε οικόσιτα ζώα. Επίσης, τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες αλλεργιών συγκριτικά με τα παιδιά των αστικών κέντρων.
Επιστήμονες της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής την Αννα-Κάριν Λούντελ, έθεσαν υπό παρακολούθηση μια ομάδα παιδιών, έως την ηλικία των 3 ετών για να εξετάσουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε σχέση με την εμφάνιση αλλεργιών. Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που ζούσαν σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες διέτρεχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργία.
Πιο ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα «Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα β-κύττα…

Αναστέλλουν της επίσχεση εργασίας για μία εβδομάδα οι συμβεβλημένοι γιατροί

Αναστολή της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν οι συμβεβλημένοι γιατροί ανακοινώνοντας τα εξής: “Ξεπερνώντας κάθε περιθώριο υπομονής ως προς τις μεγάλες αδικίες που υφίστανται οι ιατροί από αυτές τις πρακτικές, ως ένδειξη καλής θέλησης προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο αντιλαμβάνεται πλήρως την ειλικρινή στάση μας, αποφασίζουμε να μεταθέσουμε την αναγγελθείσα ημερομηνία της επίσχεσης για τις 8 Ιουνίου. Δίνουμε παραπάνω και από το χρονικό περιθώριο που έθεσε στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή του Ιανουαρίου του 2016. Η ημερομηνία αυτή είναι τελεσίδικη και καθιστούμε υπεύθυνη την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση της”. Οι γιατροί είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην επίσχεση διαμαρτυρόμενοι, διότι όπως αναφέρουν, η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β' εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς γιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ, ανάλογα με τη δήλωση εισοδήματος. 

Η ξηροδερμία δεν είναι πάντα «αθώα»

Παρότι από πολλούς θεωρείται ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα, πίσω από την αντιαισθητική «όψη» της ξηροδερμίας μπορεί να κρύβονται ακόμα και σοβαρά νοσήματα. Αντιμετωπίζεται αρκετά συχνά, από άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Η ξηροδερμία αποτελεί συνήθως αισθητικό πρόβλημα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο σοβαρότερο νόσημα του δέρματος. Γι' αυτό και θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό.
Πρόκειται για μία αφυδάτωση του δέρματος που προκαλείται από απώλεια νερού και λιπιδίων, με αποτέλεσμα την αλλαγή του ph της επιδερμίδας. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής και στις καμπτικές περιοχές (εσωτερικά ή εξωτερικά των αγκώνων ή των γονάτων κλπ), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε σημείο στο δέρμα.
Συμπτώματα Το ξηρό δέρμα, η απολέπιση (απώλεια ?μικρών ή μεγάλων- δερματικών πλακών) και πολλές φορές η έντονη ερυθρότητα (κοκκινίλα) είναι τα κύρια συμπτώματά της. Δεν είναι λίγες οι …

Τι είναι η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος; Που οφείλεται και που εντοπίζεται συνήθως;

Κήλη ονομάζουμε την προβολή ενός εσωτερικού οργάνου ή ιστού μέσω ενός φυσικού ή τεχνητού στομίου του σώματος. Η κήλη είναι ένα "εξόγκωμα" που προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος και οφείλεται στο πέρασμα περιεχομένου της κοιλίας (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου) μέσω ενός χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο του τοιχώματος. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα, τότε το περιτόναιο (το εσωτερικό κάλυμμα της κοιλιακής κοιλότητας), προσεκβάλλει μέσων του ανοίγματος και, αυτό το ελάττωμα προκαλεί μία διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτή η διόγκωση, συνήθως είναι πιο εμφανής όταν οι μύες της κοιλίας είναι πιο σφιχτοί, οπότε αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά.
Οποιεσδήποτε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, μπορούν να επιδεινώσουν μια κήλη. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων, είναι η ανύψωση βάρους, ο βήχας, ή ακόμα και το έντονο σφίξιμο κατά την κένωση.
Ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού, θα υποστεί μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματ…

Οι στατίνες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Νέες θεραπευτικές προοπτικές
Οι στατίνες, που συνταγογραφούνται ευρέως για τον έλεγχο της χοληστερόλης, θα μπορούσαν να προστεθούν στο θεραπευτικό οπλοστάσιο των ογκολόγων κατά του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Λέσλι-Αν Μάρτιν του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) στο Λονδίνο και κύρια συγγραφέα της μελέτης την μοριακή βιολόγο Νικιάνα Σιμιγδαλά, παρατήρησαν ότι, ορισμένοι όγκοι του μαστού παράγουν ένα μόριο από χοληστερόλη (25-ΗC), το οποίο μιμείται τα οιστρογόνα και έτσι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αν και η παραγωγή χοληστερόλης από τους όγκους δεν είναι η μόνη αιτία που οι θετικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνοι υποτροπιάζουν, είναι ενθαρρυντική η προοπτική της προσθήκης των στατινών στις θεραπευτικές επιλογές.
Το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αφορά σε όγκους που χρησιμοποιούν τα οιστρογόνα για να αναπτυχθούν. Δηλαδή, στις πε…

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Πώς θα ελαττώσετε τα συμπτώματα της νόσου

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι «υπερδραστήριο», δηλαδή παράγει αυτο-αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν ως ξένα στοιχεία του ίδιου του εαυτού. Ως αποτέλεσμα, το «υπερδραστήριο» ανοσοποιητικό σύστημα σε συνδυασμό με τα αυτοαντισώματα και άλλες ουσίες που παράγει, «επιτίθεται» σε διάφορα όργανα του σώματος (δέρμα, αρθρώσεις, μύες, νεφρά κλπ) και προκαλεί φλεγμονή.
Οι πάσχοντες από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ταλαιπωρούνται από πόνους στους μύες, αίσθημα κούρασης, δυσκαμψία, πόνο ή πρήξιμο στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών, και δερματικά εξανθήματα (κυρίως ευαισθησία του δέρματος του προσώπου κατά την έκθεση στον ήλιο). Εμφανίζουν επίσης «δέκατα», αυξημένη τριχόπτωση και άφθες στο στόμα.
Οι πάσχοντες από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ενδέχεται να ελαττώσουν τα συμπτώματα της νόσου αν εντάξουν στο διαιτολόγιό τους την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε λιπαρά. Ερευνητές από το Πα…

Πότε η ημικρανία συνδέεται με κίνδυνο για έμφραγμα

Οι ημικρανίες θα πρέπει να θεωρηθούν σημαντική ένδειξη καρδιαγγειακού κινδύνου στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-γερμανική έρευνα 
Η μεγάλη προοπτική μελέτη, σε βάθος 20ετίας, διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας, σε σχέση με όσες δεν πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομπίας Κουρθ, διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 115.500 γυναίκες ηλικίας 25 έως 42 ετών. Από αυτές, το 15% διαγνώθηκαν με ημικρανίες.
Η 20ετής μελέτη έδειξε ότι η συσχέτιση ημικρανιών-αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου ισχύει ανεξάρτητα από την απομόνωση άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (παχυσαρκίας, υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης κ.α.). Σε σχέση…

Τι κερδίζετε αν κάνετε ντους το πρωί και τι αν κάνετε βράδυ

Οι μισοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ένα ντους το πρωί, όταν ξυπνούν από τον βραδινό ύπνο, και οι άλλοι μισοί ακριβώς πριν πέσουν για ύπνο το βράδυ. Οι ειδικοί συμβουλεύουν σε κάθε περίπτωση να μην χρησιμοποιείτε καθημερινά σαμπουάν, αφρόλουτρα και πολύ σαπούνι, επειδή αφυδατώνετε την επιδερμίδα σας περισσότερο από όσο πρέπει.
Οι συνήθειες του καθενός μας στο ντους είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο, με την άφθονη διαθεσιμότητα του νερού που απολαμβάνουν, κάνουν ένα την μέρα. Σε γενικές γραμμές, το ντους θεωρείται ως πιο υγιεινός τρόπος πλυσίματος από το μπάνιο, όπου το σώμα μουλιάζει ολόκληρο μέσα στην γεμάτη μπανιέρα, αλλά και μέσα σε νερό που είναι γεμάτο με νεκρά δερματικά κύτταρα και άλλες ακαθαρσίες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το καθημερινό ντους, όσο ευχάριστο και επιθυμητό -ειδικά σε περιόδους υπερβολικής ζέστης και υπερβολικής εφίδρωσης- και αν είναι, δεν είναι πάντα απαραίτητο, επειδή στεγνώνει τα φυσικά έλαια που προστατεύουν…

Ηθική Παρενόχληση: Αναγνωρίστε τη συγκαλυμμένη βία

Ο όρος «ηθική παρενόχληση» αναφέρεται σε διάφορες μορφές και μεθόδους συστηματικής και ύπουλης ψυχολογικής βίας μεταξύ ενηλίκων, με στόχο την ταπείνωση, απομόνωση και απομάκρυνση ενός ατόμου από την εργασία του, ή οποιονδήποτε άλλο χώρο και περίσταση. Θίγει την ηθική υπόσταση, προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα και έτσι δημιουργεί προβλήματα στην απόδοση, στις σχέσεις, αλλά και στην υγεία και ασφάλεια του ατόμου.
Αυτού του είδους η βία και παρενόχληση είναι δυστυχώς δύσκολα αναγνωρίσιμη, και αντιμετωπίσιμη, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη επίθεση, βιαιοπραγία ή βλάβη.
Χαρακτηριστικά της ηθικής παρενόχλησης Στην ηθική παρενόχληση υπάρχουν συκοφαντίες και διασπορά φημών, διαρκής επίκριση, υποτίμηση και απειλές, που μπορεί να γίνονται με τρόπο έμμεσο (π.χ. κουτσομπολιά, ειρωνικές εκφράσεις, υπονοούμενα, προσπάθεια αποκλεισμού από την ομάδα, στέρηση παροχών, δημιουργία αρνητικού κλίματος). Μπορεί να γίνεται προσπάθεια να γελοιοποιηθούν κάποιες προσωπικές επιλογές ή χαρακτηριστικά…

Προκαλεί η πούδρα ταλκ καρκίνο των ωοθηκών;

Ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Ορκωτό Δικαστήριο του Μιζούρι, επιδίκαζε αποζημίωση ύψους 72 εκατ. δολ. στην οικογένεια μιας γυναίκας που πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών, επειδή χρησιμοποιούσε σκόνη ταλκ της εταιρείας Johnson & Johnson. Η Τζάκι Φοξ, από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών το 2015 σε ηλικία 62 ετών. Η οικογένειά της στράφηκε κατά της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι ο καρκίνος προκλήθηκε από την χρήση πούδρας ταλκ (talc powder) που χρησιμοποιούσε η γυναίκα στη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο γιος της Φοξ κατέθεσε ότι η μητέρα του χρησιμοποιούσε ταλκ επί δεκαετίες, τονίζοντας ότι της «είχε γίνει δεύτερη φύση, όπως το πλύσιμο των δοντιών».
Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Johnson & Johnson έπρεπε να καταβάλλει χρηματική αποζημίωση διότι η συχνή χρήση σκόνης ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργνάων σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών ενώ ο η εταιρεία δεν έχει προειδοποιήσει το κοινό γι’ αυτό τον κίνδυνο. Από την πλευρά τ…

Γολγοθάς από σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ – Επίσχεση από τους γιατρούς

Οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την επίσκεψη, έχουν ως εναλλακτικές λύσεις τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και τα δημόσια νοσοκομεία.
Ταλαιπωρία με άγνωστη διάρκεια ξεκινά από σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί προχωρούν σε επίσχεση, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ. Για όσο διάστημα διαρκέσει η κινητοποίηση, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης. Στην περίπτωση που εκδοθεί σχετική απόφαση από τον Οργανισμό, θα μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν την απόδειξη στο Ταμείο τους και να τούς επιστρέφεται το καλυπτόμενο από τον ΕΟΠΥΥ ποσό. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, οι μόνες εναλλακτικές λύσεις είναι οι δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), δηλαδή Κέντρα Υγείας και πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα δημόσια νοσοκομεία. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) συνιστά στους για…

Πάνω από τα όρια ασφαλείας ο θόρυβος στις εντατικές

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων παράγουν μία κακοφωνία ήχων που υπερβαίνει μακράν τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Τη μελέτη πραγματοποίησε το προσωπικό μίας ΜΕΘ στο Βέλγιο, με αφορμή τα παράπονα νοσηλευομένων ασθενών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές συσκευές για να καταγράψουν επί 24 συνεχείς ώρες τα επίπεδα του θορύβου δίπλα στις κλίνες νοσηλείας, ανακαλύπτοντας με μεγάλη τους έκπληξη πως η μέση τιμή του θορύβου στη διάρκεια της νύχτας ήταν 52,8 ντεσιμπέλ (dB) και στη διάρκεια της ημέρας 54,6 dB.
Ακόμα χειρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι 14 φορές στη διάρκεια του 24ωρου τα επίπεδα του ήχου ξεπέρασαν τα 80 dB, με μία από αυτές να φθάνουν στα 101,1 dB - όσο δηλαδή είναι ο ήχος ενός... κομπρεσέρ!
Ο ΠΟΥ συνιστά να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα του θορύβου στα νοσοκομεία τα 35 dB στη διάρκεια της ημέρας και τα 40 dB στη διάρκεια της νύχτας.
Όπως είπε η δρ Εβελίν Κλαές, από το Νοσοκομείο Jessa Ziekenhuis στο …