Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 19, 2015

12 μυστικά υγιεινής που δεν ξέρετε

Με τόσα εκατομμύρια μικρόβια που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά οφείλουμε να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να επηρεαστούμε στο ελάχιστο από τις… κακές τους προθέσεις. Όπως, για παράδειγμα, ποιες είναι οι πιο «μολυσματικές» περιοχές του σπιτιού μας ή ποια αντικείμενα θα πρέπει να φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά ή ακόμα και τι πρέπει – ή δεν πρέπει – να προσέχουμε όσον αφορά τα κατοικίδιά μας. Θεωρείτε ότι είστε ο απόλυτος… γκουρού σε θέματα υγιεινής; 
Ακολουθούν 12 σημαντικές πληροφορίες, που ενδεχομένως να αγνοούσατε.  * Νομίζατε ότι το κάθισμα της τουαλέτας είναι από τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι; Όπως λένε οι μικροβιολόγοι, υπάρχουν κατά κανόνα 200 φορές περισσότερα βακτήρια στο ξύλο κοπής της κουζίνας, παρά στο κάθισμα της τουαλέτας. 
* Η περιοχή του νεροχύτη της κουζίνας σας μπορεί να «φιλοξενήσει» ως και 500.000 βακτήρια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από το μέσο κάθισμα τουαλέτας 
* Τα νομίσματα είναι το πιο βρώμικο πράγμα; Αναθεωρήστε. Σ…

Αρρυθμίες: Ποιες είναι οι ένοχες αιτίες;

Η αρρυθμία είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να εμφανιστεί και σε νέα άτομα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για τις αρρυθμίες.
Η αρρυθμία μπορεί να περιγραφεί σαν μια ανωμαλία του ρυθμού των καρδιακών παλμών. Μερικές αρρυθμίες είναι σοβαρές, μερικές έρχονται και παρέρχονται, ενώ άλλες είναι μόνιμες. 
Οι κύριοι τύποι αρρυθμίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: - Η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα από το κανονικό, συνήθως 140 - 240 παλμούς ανά λεπτό. Ένα τέτοιο επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά μέχρι αρκετές ώρες . - Επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, όταν οι παλμοί φτάνουν τους 400 ανά λεπτό. Εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η αρρυθμία είναι το αποτέλεσμα μιας καρδιακής πάθησης. Συγκεκριμένα μπορεί να οφείλεται σε: -Ισχαιμική καρδιοπάθεια (που προκαλεί στηθάγχη και καρδιακή προσβολή). - Βαλβιδοπάθειες. - Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). - Μια διαταραχή του καρδιακού μυός (μυοκαρδιοπάθεια).���…

Ισχυρό αντικαρκινικό δημιουργούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Στη δημιουργία ενός ισχυρού αντικαρκινικού φαρμάκου που θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, στοχεύει καινοτόμος έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, από τον αναπληρωτή καθηγητή Πλάτωνα Μαγκριώτη.
Η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, βασίζεται σε μία ουσία που απομονώθηκε πριν περίπου 48 χρόνια από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι και εκτοξεύει μία ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743), η οποία είναι μια από τις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες και η αντινεοπλασματική της δραστικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι η Et-743, είναι το πρώτο θαλάσσιο φυσικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θεραπεία πρώτης γραμμής το…

Απίστευτο ιατρικό θαύμα – Μωρό γεννήθηκε… δύο φορές! (βίντεο)

Το έβγαλαν από τη μήτρα, το χειρούργησαν και το επανατοποθέτησαν στη μήτρα της μητέρας του… Αν δε μπορούσε κάτι τέτοιο να χαρακτηριστεί ως θαύμα, τότε τι άλλο θα μπορούσε; To μωρό που θα δείτε στο βίντεο γεννήθηκε, κυριολεκτικά… δύο φορές! Όταν οι γιατροί ανακάλυψαν ότι έπασχε από σοβαρότατη πάθηση πήραν τη μεγάλη, πρωτοφανή απόφαση.
Έβγαλαν τη μήτρα της μητέρας με καισαρική τομή, την άνοιξαν, έβγαλαν το έμβρυο, το χειρούργησαν και στη συνέχεια το επανατοποθέτησαν στη μήτρα και στο σώμα της μητέρας του, όπου και παρέμεινε για άλλες 10 εβδομάδες μέχρι τη γέννησή του.
Αυτή τη στιγμή, η μικρή χαίρει άκρας υγείας και είναι ένα φυσιολογικότατο, υγιέστατο μωρό!

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται με διάρροια. Τα αίτια είναι ιοί, βακτηρίδια ή παράσιτα. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή κοιλιακό άλγος. Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος. Ακολουθεί η διάρροια. Αυτό διαρκεί μερικές μόνο μέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα στο παιδί επιμένουν περισσότερο από δύο βδομάδες, έχουμε χρόνια διάρροια με αποτέλεσμα να οδηγείται το παιδί - ασθενής σε απώλεια βάρους. Όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα ονομάζονται αιμορραγικές. Τα συνηθέστερα αίτια γαστρεντερίτιδας: σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο, καμπυλοβακτηρίδιο. Η γαστρεντερίτιδα της οποίας οι διάρροιες είναι μη αιμορραγικές οφείλεται συνήθως σε ιούς (κυρίως ο ιός Rota). Μερικές φορές το μικρόβιο που προκαλεί διάρροια δημιουργεί μικροβιαιμία (κυκλοφορία του μικροβίου στο αίμα) με αποτέλεσμα να προσβάλλει διάφορα όργανα μακριά από το γαστρεντερικό σύστημα.
Γαστρεντερίτιδα - Χρόνος επώασης Είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από την ε…

Δεκτές οι αιτήσεις περί ρύθμισης οφειλών στο ΤΣΑΥ

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης - Κι όμως είναι σοβαρό

Η κόπωση είναι ένα κοινό σε όλους μας αίσθημα, ένα αίσθημα αδυναμίας, εξασθένισης και απουσίας ενεργητικότητας. Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά, σαν οι δυνάμεις να μην φτάνουν για να ανταπεξέλθουμε στο έργο της ημέρας που έχουμε μπροστά μας. Η κόπωση αποτελεί συχνό παράπονο των ασθενών που επισκέπτονται ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας. Πολλές φορές οι πάσχοντες αποδίδουν αυτήν τη γενική αδυναμία και την κούραση, σε ψυχολογικούς λόγους. Από την Βικτωριανή εποχή περιγράφεται ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ανεξήγητο χρόνιο αίσθημα κόπωσης, τόσο έντονης που καταντά κάθε δραστηριότητα τιτάνιο έργο. Η κόπωση αυτή επιδεινώνεται με την σωματική άσκηση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συνοδεύεται από εκνευρισμό, κακή συγκέντρωση και μυικούς πόνους. Τότε, η νοσολογική αυτή οντότητα ονομάζονταν νευρασθένεια. 
Η σύγχρονη ονομασία της είναι "σύνδρομο χρόνιας κόπωσης". Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης {Chronic fatigue syndrome (CFS)} είναι μια διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτη…

Ο υποθυρεοειδισμός και οι πολλές του αιτίες

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή του θυρεοειδούς κατά την οποία ο αδένας εργάζεται λιγότερο σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού, δηλαδή υπάρχει μειωμένη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Η πάθηση είναι δυνατόν να εξελιχθεί σταδιακά και ανεπαίσθητα, με αποτέλεσμα να πάσχει κάποιος για χρόνια και να μην το ξέρει.
Μια συχνή αιτία εμφάνισης υποθυρεοειδισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η έλλειψη ιωδίου. Στον αναπτυγμένο κόσμο συχνή αιτία είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ο υποθυρεοειδισμός χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διάγνωση και θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη. Ο θυρεοειδής αδένας μοιάζει με πεταλούδα με ανοιχτά φτερά και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, κάτω από τον λάρυγγα (μήλο του Αδάμ). Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δύο σημαντικών θυρεοειδικών ορμονών, της Τ3 (τριιωδοθυρονίνης) και της Τ4 (θυροξίνης). Παράγει επίσης την ορμόνη καλσιτονίνη η οποία (ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου).
Η ρύθμιση του θυρεοειδούς ξεκινάει από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Ό…

Όταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες επεμβαίνουν...

Είναι αλήθεια ότι, οι γιαγιάδες και οι παππούδες, μπορούν να προσφέρουν απεριόριστη βοήθεια με την εμπειρία τους και τη στήριξή τους. Έχουν μεγαλώσει τα δικά τους παιδιά, έχουν περάσει από εκεί που εμείς δεν έχουμε ακόμα βρεθεί. Ιδανικά, αυτό σημαίνει ότι, όταν έχουμε ένα πρόβλημα μπορούμε να στραφούμε σε αυτούς ώστε να μας δώσουν τα «φώτα τους».
Στην πραγματικότητα όμως, πολλές οικογένειες, δεν αντιμετωπίζουν μια ιδανική κατάσταση. Αντίθετα, ενώ μπορεί να παίρνουν πολλές συμβουλές και στήριξη, αυτά μπορεί να συνοδεύονται με κριτική και έλεγχο εκ μέρος των γιαγιάδων και των παππούδων. Ή μπορεί να ακούσουμε μία συμβουλή, η οποία, να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να διαπαιδαγωγήσουμε εμείς τα παιδιά μας. Οι καιροί αλλάζουν, οι τρόποι αλλάζουν
Είτε αφορά ιατρικά θέματα, είτε αφορά τη ψυχολογία του παιδιού, είτε αφορά τον τρόπο που θα ντύνεται στο κρύο ή τη ζέστη, οι συμβουλές που έχουν δοθεί στους γονείς ενός παιδιού (από γιατρούς και ειδικούς) έχουν αλλά…

Πότε ένας πόνος στην κοιλιά είναι επικίνδυνος για σκωληκοειδίτιδα;

Σκωληκοειδίτιδα: η φλεγμονή της Σκωληκοειδούς απόφυσης (τμήμα εντέρου που ανευρίσκεται στη συμβολή του Λεπτού με το Παχύ έντερο και εντοπίζεται συνήθως στο (ΔΕ) λαγόνιο βόθρο.
Κάθε κοιλιακό άλγος δε σημαίνει απαραίτητα και Σκωληκοειδίτιδα, ενώ η Σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται πάντα με κοιλιακό άλγος. Όπως καταλαβαίνουμε ένα κοιλιακό άλγος μπορεί να οφείλεται σε μια πλειάδα προβλημάτων της κοιλιακής χώρας αλλά και όχι μόνο.
Αρκεί να σας πω ότι κοιλιακό άλγος το όποιο μιμείται οξεία Σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οφείλεται σε πνευμονία των κατωτέρων τμημάτων του δεξιού πνεύμονα. Υπάρχουν δε και κάποια άλλα εξωκοιλιακά αίτια κοιλιακού άλγους (Αιματολογικά, Μεταβολικά νοσήματα κ.α.).
Ο γονιός είναι δύσκολο να εκτιμήσει ένα κοιλιακό άλγος, γιατί δεν υπάρχει τυφλοσούρτης. Άρα δεν ξέρει και ο ίδιος πότε να αναζητήσει γιατρό και ποιόν.
Ένας απλός κανόνας είναι ότι: κοιλιακό άλγος – όχι απαραίτητα πολύ δυνατό από την αρχή –διαρκεί, επιμένει άνω της ώρας και σταδιακά αυξάνεται , επιδεινώνεται και που …

Τι είναι η θρομβοφιλία και πότε εκδηλώνεται;

«Θρομβοφιλία» είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μεγάλη ομάδα καταστάσεων στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης όταν ο οργανισμός βρεθεί υπο ορισμένες συνθήκες.
Η θρομβοφιλία είναι νόσος; Οχι. Η Θρομβοφιλία δεν είναι νόσος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας άνθρωπος ενδέχεται να έχει θρομβοφιλία, αλλά να μην υποστεί θρόμβωση ποτέ. Επίσης κάποιος να κάνει θρόμβωση χωρίς να έχει θρομβοφιλία. Η θρομβοφιλία απλώς αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης σε σχέση με τον γενικό πλυθησμό.
Ποιες είναι οι συνθήκες στις οποίες η θρομβοφιλία είναι πιο εύκολο να εκδηλωθεί: Όλες οι συνθήκες οι οποίες απο μόνες τους αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος , όπως η κύηση, η πολυήμερη ακινησία λόγω χειρουργείου, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπερτασική νόσος κλπ αυξάνουν και την πιθανότητα να εκδηλωθεί θρόμβωση. Η προυπάρχουσα θρομβοφιλία αυξάνει ακόμη περισσότερο αυτή την πιθανότητα.
Η θρομβοφιλία αφορά μόνο τις γυναίκες ή και τους άνδρ…

Σημαντικότατη ανακάλυψη - Πειραματικό φάρμακο θεράπευσε πειραματόζωα από τον ιό Έμπολα

Ένα πειραματικό φάρμακο θεράπευσε πειραματόζωα (μαϊμούδες) που είχαν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η θεραπεία, γνωστή ως "ΤΚΜ-Έμπολα-Γουινέα", στοχεύει στο στέλεχος "Μακόνα" του ιού, αυτό που είχε προκαλέσει τη θανατηφόρα επιδημία στη Δυτική Αφρική.
Η θεραπεία άρχισε τρεις μέρες μετά την λοίμωξη με τον ιό. Τα τρία ζώα που πήραν το φάρμακο, είχαν ηπιότερα συμπτώματα και ήσαν υγιή, όταν τελείωσε η θεραπεία τους μετά από 28 μέρες. Αντίθετα, τρία άλλα ζώα που δεν πήραν το φάρμακο, είχαν πεθάνει μέσα σε εννέα μέρες. Οι επιστήμονες πάντως επεσήμαναν πως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους ανθρώπους.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια που αποδεδειγμένα να θεραπεύουν τον ιό στους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους του πειραματικού φαρμάκου, γνωστού και ως "Τεκμίρα", επειδή παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Tekmira Pharmaceuticals, αναμένονται σ…

Προ των πυλών το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας - Δοκιμάστηκε σε 16.000 παιδιά από επτά αφρικανικές χώρες