Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 21, 2014

Ιατρικό Λεξικό - Προδρομικός πλακούντας

placenta previa
Πλακούντας που προσφύεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας. Υπάρχουν τρεις τύποι: Ο επιπωματικός πλακούντας, ο οποίος προσφύεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και καλύπτει εντελώς το έσω τραχηλικό στόμιο, ο παραχείλιος πλακούντας, ο οποίος φτάνει μέχρι το έσω τραχηλικό στόμιο και ο επιχείλιος, ο οποίος καλύπτει τμήμα του έσω τραχηλικού στομίου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ελαφριά αιμορραγία, η οποία υποτροπιάζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και εμφανίζεται στον 7ο ή 8ο μήνας της εγκυμοσύνης. Βαθμιαία αναπτύσσεται αναιμία, ωχρότητα, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η ανώδυνη αιμορραγία κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης, σε συνδυασμό με έναν πλακούντα που ανευρίσκεται στο κάτω τμήμα της μήτρας, αποτελούν τα διαγνωστικά σημεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Θα πρέπει να διατηρηθεί η αιμάτωση πριν και κατά την διάρκεια του τοκετού. Η αιμορραγία μετά τον τοκετό θα πρέπει να προλαμβάνεται ή να ελ…

Περισσότεροι διασώστες για το ΕΚΑΒ- Προκηρύχθηκαν νέες θέσεις

Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για τις 186 θέσεις που προκήρυξε το ΕΚΑΒ.
Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 186 θέσεις μόνιμου προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ειδικότητας πληρώματος ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ έβγαλε το υπουργείο Υγείας.  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά συμπληρωμένη την σχετική αίτηση ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στο παράρτημα Δ της προκήρυξης από 14 ως 28 Ιανουαρίου 2015. Η δε προθεσμία για την υποβολή των πρόσθετων δικαιολογητικών που ζητούνται κατά περίπτωση, λήγει στις 2 Φεβρουαρίου. iatropedia

"Φακελάκι" 700 ευρώ για να σε χειρουργήσω γρήγορα!

Δυστυχώς το "φακελάκι" καλά κρατεί στα δημόσια νοσοκομεία καθώς όχι μόνο πάντα θα υπάρχουν αυτοί που είναι έτοιμοι να παρανομήσουν για να γεμίσει η τσέπη τους, αλλά είναι γεγονός ότι οι Έλληνες γιατροί του δημοσίου υποαμείβονται.

Τελευταίο "κρούσμα" δύο γυναικολόγοι του μαιευτηρίου "Αλεξάνδρα" οι οποίοι συνελήφθησαν την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων καθώς ο ένας όχι μόνο απαιτούσε "φακελάκι" 700 ευρώ για να χειρουργήσει ασθενή, αλλά διατηρούμε παρανόμως και ιδιωτικό ιατρείο. Ο 64χρονος γυναικολόγος έστειλε μάλιστα Ρουμάνους βοηθούς του να "καθαρίσουν" το παράνομο ιατρείο από φακέλους ασθενών και λοιπά πειστήρια αλλά η Αστυνομία τους πρόλαβε. Για τον γιατρό, συνεργάτη του γυναίκα επίσης γυναικολόγο που έκανε τον μεσάζοντα λαμβάνοντας αντ΄αυτού τα χρήματα, και για τους δύο αλλοδαπούς έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία. Το ερώτημα όμως πάντα θα μένει: Πότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να σταματήσει το μοναδικό ελληνικό φαιν…

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους

Τα κολπικά υγρά μπορεί να παρουσιάζουν αλλαγές ως προς την απόχρωση, τη μυρωδιά ή τη σύστασή τους ανάλογα με το στάδιο του κύκλου στο οποίο βρίσκεται η γυναίκα. Άλλοτε πάλι, μπορεί να υποδείξουν λοίμωξη από κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα.
1. Διάφανα έως λευκά και παχύρρευστα
Πιθανότατα βρίσκεστε στο στάδιο της ωορρηξίας. Τα διάφανα έως λευκά και παχύρρευστα κολπικά υγρά εμφανίζονται συνήθως στα μέσα του κύκλου. Είναι ένας «αυτόματος μηχανισμός» του οργανισμού για να διευκολυνθεί η κίνηση του σπέρματος μέσα στον κόλπο και κατ' επέκταση να γονιμοποιηθεί πιο εύκολα το ωάριο.

2. Λευκά, με σβώλους και προκαλούν φαγούρα
Πιθανότατα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από μύκητα (καντιντίαση), από υπερβολική ανάπτυξη των μυκήτων που βρίσκονται φυσιολογικά στα γυναικεία γεννητικά όργανα και βοηθούν στην εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας του αιδοίου. Τα κολπικά υγρά στην περίπτωση αυτή δεν μυρίζουν, όμως προκαλούν έντονη φαγούρα εσωτερικά ή εξωτερικά στα χείλη του αιδοίου.

3. Κιτρινωπά ή π…

Πυκνοί μαστοί: Δείτε ποιους κινδύνους κρύβουν

Η πυκνότητα των μαστών είναι ένας δείκτης για την υγεία της γυναίκας που αφορά στην αναλογία λιπώδους ιστού και άλλων τύπων ινώδους ιστού σε αυτήν την περιοχή του σώματος. Ο λιπώδης ιστός απεικονίζεται με μαύρο χρώμα στη μαστογραφία, ενώ ο ινώδης ιστός με λευκό χρώμα. Ωστόσο, σε μια γυναίκα με πυκνούς μαστούς, ένας καρκινικός όγκος θα απεικονίζεται επίσης με λευκό χρώμα. Όταν ο μαστός είναι πολύ πυκνός, είναι λοιπόν πιο δύσκολο να ανιχνευθεί ο καρκίνος. Η αυξημένη πυκνότητα των μαστών αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό. Η πυκνότητα των μαστών μεταβάλλεται όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Όσο περνούν τα χρόνια, ο μαστός τείνει να γίνεται λιγότερο πυκνός, γι' αυτό και η μαστογραφία συνιστάται σε μεγαλύτερης ηλικίας και όχι σε πολύ νεαρές γυναίκες. Σε νέες κοπέλες, η πυκνότητα του μαστού τους δεν επιτρέπει να ανιχνευθεί με βεβαιότητα ο καρκινικός όγκος. Η πυκνότητα των μαστών συνδέεται άμεσα με την παραγωγή των οιστρογόνων. Όσο υψηλότερα είναι τα οιστρ…
Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του βήχα και της βρογχίτιδα
Βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των πνευμόνων και συνήθως εμφανίζεται ως συνέπεια κάποιας... λοίμωξης από τον ιό, κρυολόγημα ή γρίπη.

Αυτή η κατάσταση της υγείας μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως 2 ή ακόμη και 3 εβδομάδες, και ακολουθείται από υγρό ή ξηρό βήχα.

Τι χρειαζόμαστε:
250 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
¼ του φλιτζανιού μαγειρική σόδα

Τρόπος παρασκευής:
Πρώτα, βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει έως 35 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσετε το βούτυρο, το μέλι και, τέλος, τη σόδα και τον κρόκο.

Θα πρέπει να πίνετε αυτό το φάρμακο πριν πάτε για ύπνο, για τουλάχιστον 5 ημέρες.
Αυτή η συνταγή είναι γνωστή για τη θεραπεία της βρογχίτιδας , λαρυγγίτιδας και επίμονο βήχα σε παιδιά και μεγάλους.
Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε μια ακόμη συνταγή που θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας από τα κατατεθειμένα βλέννα.

Συστ…

Το ελιξίριο νεότητας βρίσκεται στο κρασί!

Ρεσβερατρόλη, το μαγικό συστατικό που περιέχεται στο κόκκινο κρασί Η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί μπορεί να προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες που σχετίζονται με τη διαδικασία του γήρατος, ενεργοποιώντας έναν αρχαίο αμυντικό μηχανισμό, ο οποίος προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα έναντι γενετικών βλαβών, αναφέρουν ερευνητές. Η ρεσβερατρόλη είναι μια οργανική ουσία, η οποία υπάρχει στα σταφύλια, τα καρύδια και άλλα τρόφιμα και έχει συνδεθεί με την επέκταση της ζωής, καθώς επίσης και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών και άλλων ασθενειών στους ανθρώπους. Επειδή το κρασί περιέχει μεγάλες ποσότητες ρεσβερατρόλης, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να εξηγεί το «γαλλικό παράδοξο», πώς δηλαδή μια σχετικά πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα στεφανιαίας νόσου στο γαλλικό πληθυσμό. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που επικαλείται ο βρετανικός Independent, η ρεσβερατρόλη μιμείται ένα άλλο μόριο που υπάρχει φυσικά στον οργανισ…
Η χρόνια αϋπνία σκοτώνει...
Η επίμονη έλλειψη ύπνου μπορεί να σας στείλει πιο νωρίς για… μόνιμο ύπνο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια 40ετής έρευνα, η οποία είχε ως αντικείμενο μελέτης τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των άγρυπνων νυχτών.

Η επίμονη αϋπνία –για έξι ή και παραπάνω χρόνια- συνδέθηκε ακόμη με αύξηση κατά 58% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια έρευνα, σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονών στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου, άνοιας και κατάθλιψης.

Η αϋπνία, δηλαδή η δυσκολία να κοιμηθεί κανείς, η αγρυπνία ή όταν ξυπνά κανείς πολύ νωρίς το πρωί, είναι ένα πολύ κοινό παράπονο από ασθενείς.

Ως χρόνια αϋπνία ορίζεται ο διαταραγμένος ύπνος, που συμβαίνει τουλάχιστον τρία βράδια της εβδομάδα και διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια μακροχρόνια α…

Δείτε ποιες αρρώστιες προκαλούν τα ελαττώματα μας!

Νευρικότητα, έλλειψη αυτοελέγχου, κυνισμός  ειρωνεία, έντονο άγχος βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Πλέον όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνουν ότι υπεύθυνα για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών θεωρούνται ότι είναι τα ελαττώματα μας με συνέπεια να πέφτει κατακόρυφα και το προσδόκιμο ζωής.
Σύμφωνα με τον δρ Στίβεν Μπόιλ, από το Τμήμα Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ντιουκ, στη Βόρεια Καρολίνα, έχει πλεόν τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι παράγοντες της ψυχικής υγείας σχετίζονται με την σωματική υγεία – και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ανήκουν στους παράγοντες αυτούς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητας είναι και επιζήμιο. Υπάρχουν ορισμένα που μας κάνουν καλό. Κυνισμός Όσοι είναι  κυνικοί, καχύποπτοι και δεν εμπιστεύονται τους άλλους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι εγγενώς επιθετικοί άνθρωποι βιώνουν εντονότερο στρες, το οποίο μπορεί να αυξάνει…

Το φακελάκι τραβάει την ανηφόρα: Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι δεν έχει τέλος

Η παραοικονομία στον χώρο της υγείας, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ το ΕΣΥ, καθίσταται δυσλειτουργικό, με αποτέλεσμα να κατακλύζεται από παράνομες πρόσθετες αμοιβές, το λεγόμενο φακελάκι. Η διαπίστωση αυττή, δεν είναι καινούρια και πρωτόγνωρη, είναι μία πραγματικότητα γνωστή, που έχει ρίζες εδώ και χρόνια, από την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί ούτε το ίδιο το σύστημα, ούτε οι ασθενείς που ματώνουν πολλές φορές προκεειμένου να βρουν τα χρήματα για τον άνθρωπό τους.
Η διαπίστωση αυτή, έρχεται ακόμη μία φορά στην επιφάνεια και μάλιστα διατυπώθηκε πολύ γλαφυρά κατά ττην διάρκεια του 10ου συνεδρίου της ΕΣΔΥ την περασμένη εβδομάδα, σε έρευνα που κατέθεσε ο κ. Δημήτριος Αντώνογλου, οικονομολόγος Υγείας Δ. Αξιωματικός της ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη και η κυρία Παρασκευή Κουφοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων M. Sc. Κράτος και Δημόσια Πολιτική B. Sc. Οι δύο ομιλητές, αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική ισορροπία και η οικονομική ανάπτυξη, …

Προς νέα θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης

Η Actelion κατέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αίτηση άδειας κυκλοφορίας για το selexipag, για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.
Αίτηση άδειας κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το selexipag, για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ) κατέθεσε η Actelion. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η υποβολή αντίστοιχων αιτήσεων στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων καθώς και σε άλλες χώρες.  Η αίτηση για το selexipag, τον πρώτο από του στόματος εκλεκτικό αγωνιστή του υποδοχέα IP προστακυκλίνης, βασίζεται στα θετικά αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ μελέτης GRIPHON, σε 1.156 ασθενείς με ΠΑΥ. Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2014, η μελέτη GRIPHON, απέδειξε ότι το selexipag μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης συμβάντος νοσηρότητας / θνητότητας σε σχέση με το εικονικό φάρμακο κατά 39% (p<0,0001). Η αποτελεσματικότητα που παρατηρήθηκε ήταν σταθερή σε όλ…
Νικήστε τις αλλεργίες με φυσικά μέσαΑν πάσχετε από αλλεργίες και υποφέρετε από μπούκωμα και ρινική καταρροή, δείτε φυσικούς τρόπους ανακούφισης των συμπτωμάτων. Πώς θα προστατευτείτε από τα αλλεργιογόνα;
Κλείστε τα παράθυρα Η διατήρηση του αέρα στο εσωτερικό ελεύθερου από αλλεργιογόνα μπορεί να βοηθήσει να περιοριστούν τα συμπτώματα στη μύτη. Βάλτε ειδικά φίλτρα αέρα στο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού για να απομακρυνθεί το 90% to 95% των σωματιδίων από τον αέρα. Το κλείσιμο των παραθύρων και των πορτών όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά επίσης μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν έξω από το σπίτι η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. Σκεφτείτε εναλλακτικές θεραπείες Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα συμπληρώματα βοηθούν στις αλλεργίες της μύτης. Ο πετασίτης είναι ένα από τα πιο υποσχόμενα και έχει ερευνηθεί καλά. Πλύντε τα αλλεργιογόνα Κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι φέρνετε μαζί σας μικρά κομμάτια του έξω κόσμου. Τα ρούχα, τα παπούτσια, τα μαλλιά και το δέρμα καλύπτονται με μικρά σωματίδι…

Μαϊντανός: Τα οφέλη για την υγεία μας

Ο μαϊντανός περιέχει χλωροφύλλη, μία ευρεία γκάμα βιταμινών – με τα φύλλα του να είναι πλούσια σε βιταμίνη C – καθώς και αρκετά ακόμη φυτοθρεπτικά συστατικά όπως τα πτητικά έλαια και τα φλαβονοειδή. Τα οφέλη του μαϊντανού για την υγεία μας είναι σημαντικότερα από ότι θεωρούμε συνήθως. Για να αποκομίσετε στο μέγιστο τα οφέλη, θα πρέπει να καταναλώσετε χυμό από μαϊντανό ή να το προσθέσετε στην αγαπημένη σας συνταγή smoothie. Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες μαϊντανού, περίπου 30 με 60 γραμμάρια καθημερινά είναι αρκετά. Οφέλη για τη συνολική υγεία Ο μαϊντανός αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών A, B και C και K για τη διατήρηση του επιπέδου υγείας του οργανισμού και της αποφυγής των ασθενειών. Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και πτητικών ελαίων προλαμβάνουν τις βλάβες και αδρανοποιούν τα βλαβερά στοιχεία. Αποτοξίνωση του οργανισμού Ο μαϊντανός λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό. Αυξάνει τη ροή των ούρων ώστε να απομακρύνει τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ταυ…

Κλιμακτήριος & Εμμηνόπαυση: Ψυχολογία και Αντιμετώπιση

Κλιμακτήριος είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης και μπορεί να κρατήσει από 2 έως 10 χρόνια και συνηθέστερα σε γυναίκες 45-55 ετών.  Υπάρχουν διάφορα  σωματικά συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται στην κλιμακτήριο, όπως: μεγάλη διάρκεια περιόδου, μεγάλη απώλεια αίματος, μικροαιμοραγίες, μείωση του κύκλου, αλλά και συμπτώματα που δε συνδέονται άμεσα με την περίοδο της γυναίκας, όπως: αγγειοκινητικές διαταραχές, διαταραχές νυχτερινού ύπνου, μυικοί πόνοι, φλεγμονές στις αρθρώσεις κτλ. Συμπτώματα και αλλαγές που επιφέρει η κλιμακτήριος Συχνά εμφανίζονται και συμπτώματα ψυχολογικής φύσεως, όπως, μελαγχολία, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης κτλ. Πρόκειται λοιπόν για μία περίοδο στην οποία εμφανίζεται ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, ανάλογα βέβαια τον οργανισμό της γυναίκας και μπορεί να επιφέρει σημαντική αναστάτωση και δυσφορία στη ζωή της γυναίκας. Αποδοχή της αλλαγής Εννοείται βέβαια ότι δε βιώνουν όλες οι γυναίκες με τον ίδιο τρόπο αυτήν την περίοδο της ζωής τους. Είν…

Χάπι της επόμενης ημέρας: Δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης...

Τι πρέπει να ξέρετε για το χάπι της επόμενης ημέρας. Υπάρχουν παρενέργειες;
Της Χαρούλας Μπιλάλη, Συμβούλου Αναπαραγωγικής και Σεξουαλικής Υγείας BSc MMedSc  Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια μέθοδος έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Έχει δηλαδή στόχο την εκ των υστέρων «πρόληψη» σε μία γυναίκα που είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή που η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποίησε για κάποιο λόγο δεν απέδωσε (πχ το προφυλακτικό έσπασε ή υπήρξε σοβαρού βαθμού διάρροια- εμετός μετά τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού). Πώς ‘λειτουργεί’ Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη, επειδή η σύλληψη συνήθως δεν πραγματοποιείται αμέσως μετά την ερωτική πράξη, αλλά αρκετές ημέρες αργότερα. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην ερωτική πράξη και τη σύλληψη, τα σπερματοζωάρια έχουν ένα «μακρύ» ταξίδι μέσα στη μήτρα και τις σάλπιγγες, μέχρι να φτάσουν ένα ωάριο που είναι έτοιμο για γονιμοποίηση. Για το λόγο αυτό, η χρήση επεί…

Συνταγές ειδικών φαρμάκων, μόνον ''κατόπιν συστάσεως''...

Ένα πολύπλοκο σύστημα ελέγχου των συνταγών, συζητιέται τις τελευταίες ημέρες στον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας του αλαλούμ με τα πλαφόν συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα.

Τώρα βέβαια, για τις απαγορεύσεις στις συνταγογραφήσεις μερίδιο ευθύνης έχουν και οι διάφορες ιατρικές ειδικότητες που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα έχει αρμοδιότητα εδώ ή εκεί. Οι «κακές γλώσσες» λένε πως το πρόβλημα ξεκίνησε από τους πνευμονολόγους, που ζήτησαν να απαγορευθούν όλα τα φάρμακα του αναπνευστικού, ακόμη και τα πιο απλά, από τη συνταγογράφηση άλλων ειδικοτήτων.

Έτσι, αφού γενικοί γιατροί και παθολόγοι δεν μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα όλων των ειδικοτήτων, πλην όμως καλύπτουν τους ασθενείς τους συνολικά, τώρα οι σκέψεις στρέφονται στη συνταγή – σύσταση του ειδικού γιατρού, προκειμένου να συνταγογραφήσει ο γενικός γιατρός.

Για τον ασθενή, ούτε λόγος.

Ιατρικές ειδικότητες και ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν. Μπορεί άνετα, την ώρα που είναι άρρωστος, να μεταπηδά από ιατρείο σε ιατρείο, για να βρει μια λύ…

Ερπητοϊοί

Οι ιοί του έρπητα αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών με πολλά γένη και πάνω από 150 μέλη. Μολύνουν σχεδόν όλα τα ζωικά είδη. Πρόκειται για ιούς που φέρουν δίκλωνο DNA ως γενετικό υλικό, περιβάλλονται από φάκελο και το μέγεθός του κυμαίνεται μεταξύ 120-300 nm (ή 120-300 x 10-9m). Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 8 ερπητοϊοί που φέρουν την επίσημο ονομασία Ανθρώπινος Ερπητοϊός 1-8 ή Human Herpes Virus 1-8 ή πιο απλά HHV 1-8. Στην καθημερινή και την κλινική πράξη, όμως, χρησιμοποιούνται κοινόχρηστες ονομασίες και συντμήσεις. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ιών της ομάδας του έρπητα είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εγκαταλείπουν (ή εκριζώνονται) από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση, που αργότερα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει υποτροπιάζουσα πάθηση.
Ανθρώπινοι ερπητοϊοί. Απλός έρπης (HHV-1 και HHV-2)
Αναφέρονται και ως HSV-1 και HSV-2 (Herpes simplex virus 1 και 2).
Μεταδίδονται από μολυσμένα σε ευαί…