Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 27, 2016

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης ΠΡOΚAΛEI πρόωρo ΘAΝAΤO!

Oπως διαβάσαμε και σε σχετικό άρθρo, γνωρiζoυμε πως η έλλειψη βιταμινών μoνo αρνητικές συνέπειες μπoρεi να έχει για την υγεiα μας, oμως νέα έρευνα απoκαλύπτει oτι μiα συγκεκριμένη βιταμiνη συνδέεται άμεσα με τoν αυξημένo κiνδυνo πρoωρoυ θανάτoυ, oταν τα επiπεδά της εiναι πoλύ χαμηλά στo αiμα. Eρευνητές απo τo Πανεπιστήμιo UCSD της Καλιφoρνια υπoστηρiζoυν oτι τα χαμηλά επiπεδα της βιταμiνης σχετiζoνται με διπλάσιo κiνδυνo πρoωρoυ θανάτoυ σε σύγκριση με άτoμα πoυ φτάνoυν την επαρκή πρoσληψη σε ημερήσια βάση.
O λoγoς για τη βιταμiνη D, την oπoiα συνθέτει o oργανισμoς μας oταν oι ακτiνες τoυ ήλιoυ έρχoνται σε επαφή με την επιδερμiδα μας. Μπoρoύμε επiσης να πάρoυμε τη βιταμiνη απo τρoφές oπως o σoλoμoς, o τoνoς, τo αυγo και τo τυρi ή με τη βoήθεια συμπληρώματoς, oπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετικo ειδησιoγραφικo πoρταλ. H νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα έρευνας απo την Eθνική Aκαδημiα Eπιστημών, η oπoiα εiχε καταδεiξει oτι συγκέντρωση μικρoτερη των 20 ng/mL στo αiμα μπoρεi να α…

Εαρινή κόπωση, μια ανεξήγητη κούραση την άνοιξη

Στην αρχή της άνοιξης, όταν αρχίζει να αλλάζει αισθητά ο καιρός, πολλοί άνθρωποι νιώθουν μια ανεξήγητη κούραση και ατονία αλλά και έλλειψη διάθεσης. Πρόκειται για το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης, το οποίο εκδηλώνεται κυρίως στις γυναίκες και σε όσους εργάζονται σε συνθήκες έντονου στρες και σχετίζεται με οργανικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να οφείλεται σε διαταραχές στο ανοσοποιητικό και στο ορμονικό σύστημα.(δεν έχουν διευκρινιστεί απόλυτα τα αίτια αυτού του συνδρόμου). Άλλες καταστάσεις που το προκαλούν είναι η έλλειψη σιδήρου και οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, κυρίως η υπόταση. Μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται και με τον κύκλο εναλλαγής φωτός- σκότους, ο οποίος επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης που έχει θεμελιώδη σημασία για τη ρύθμιση της διάθεσης.
Συμπτώματα -Κούραση και καταβολή δυνάμεων -Δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα -Αϋπνίες -Πονοκέφαλοι -Ανορεξία -Αίσθημα ανησυχίας -Αδυναμία συγκέντρωσης -Κράμπες και διάφοροι μυϊκοί πόνοι -Πεπτικές διατα…

Αναστάτωση φέρνουν στους διευθυντές του ΕΣΥ οι αλλαγές στις εξετάσεις για την ειδικότητα

«Αποπέμπονται» από τις Ιατρικές εξετάσεις ειδικότητας οι διευθυντές του ΕΣΥ «ως εκδίκηση του κομματισμού και της μετριοκρατίας από τον υπουργό υγείας Κο Πολάκη», καταγγέλλει η Πανελλήνια Εταιρεία Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρίας κ. Νίκο Μαρουδιά, «το 2010 το ΚΕΣΥ με πρόεδρο τον Δρ. Α. Σερέτη έτσι είχε λύσει το γόρδιο δεσμό ,που συνέθεταν ο κομματισμός και ο συντεχνιασμός , στη συγκρότηση των επιτροπών εξετάσεως των Ιατρικών Ειδικοτήτων. Με απόφασή του καλούσε τις Iατρικές Σχολές και τις Επιστημονικές Εταιρείες να προτείνουν τους πιο έμπειρους Καθηγητές και Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ, με πλούσιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, για να είναι μέλη των επιτροπών .Στις επόμενες δυο συγκροτήσεις του 2012 και τη τελευταία του 2014 με πρόεδρο τον καθηγητή Κο Σκανδαλάκη η διαδικασία τηρήθηκε με ευλάβεια, απαρέγκλιτα . Χωρίς κανένα συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών, καμία Ιατρική Σχολή ή Επιστημονική Εταιρεία να θέσει θέμα ή να διαμαρτυρηθεί».
Χθ…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…

Πως επηρεάζει το αλκοόλ τα νεύρα και τον εγκέφαλο μας για να κατανοήσουμε τη ζημιά που κάνει στην υγεία μας

Όλοι έχουμε σίγουρα ακούσει για τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην υγεία μας το αλκοολ. Δεν γνωρίζουμε όμως τον βαθμό που μπορεί πραγματικά να βλάψει τον εγκεφαλο μας. Όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλο, στην κυριολεξία. Οι λειτουργίες του αμέτρητες. Η τοξικότητα του αλκοολ οπότε τον επηρεάζει ανεπανόρθωτα. Δείτε ποιες λειτουργίες επηρεάζει και με ποιον ακριβώς τρόπο.
Η σπονδυλική στήλη και τα νεύρα Όταν η δράση του αλκοόλ συνεχίζεται πέραν του πρώτου σταδίου, επηρεάζεται η λειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Μέσω του μέρους αυτού του νευρικού μας συστήματος συνηθίζουμε, σε υγιή κατάσταση, να εκτελούμε αυτόματες ενέργειες μηχανικού τύπου, οι οποίες πραγματοποιούνται συστηματικά ακόμα και όταν σκεπτόμαστε ή μιλάμε για άλλα πράγματα και θέματα.
Συνεπώς ένας έμπειρος τεχνίτης θα συνεχίσει τη μηχανική εργασία του τέλεια, όταν το μυαλό του απασχολείται παράλληλα με κάποιο άλλο θέμα. Έτσι, όλοι μας εκτελούμε διάφορες ενέργειες με έναν καθαρά αυτοματοποιημένο τρόπο, δίχως να καλέσουμε σε …

Πέντε σημάδια ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά ασχέτως φύλου και ηλικίας

Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές εκδηλώνονται πολλές φορές αιφνιδίως, χωρίς να προηγηθεί κάποιο «προειδοποιητικό σημάδι». Άλλοτε πάλι, εμφανίζονται συμπτώματα φαινομενικά αθώα, τα οποία δεν αναγνωρίζουμε σωστά.
Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι πρώιμες ενδείξεις που θα πρέπει να σας ωθήσουν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας.
1. Πόνος ή δυσφορία στην περιοχή του θώρακα Το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται πάντα όπως στις ταινίες, δηλαδή με έναν οξύ πόνο να διαπερνά το στήθος και μια θεαματική πτώση στο πάτωμα. Πολλές φορές, το μοναδικό σύμπτωμα είναι το έντονο αίσθημα πίεσης στο θώρακα, με την ενόχληση να μοιάζει με το «πιάσιμο» από τη γυμναστική. Η ένδειξη αυτή είναι συχνά αρκετή για να διαγνωστεί ένα υποκείμενο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Ο πόνος δεν είναι πάντα διαπεραστικός, μπορεί να είναι ήπιος και να αντανακλά στον ώμο, το χέρι, τον αυχένα ή το σαγόνι. Ιδιαίτερα ανησυχητικές θεωρούνται οι ενοχλήσεις που εμφανίζονται κατά τη γυμναστική ή μετά την προπόνηση, καθώς μπορεί να υποδεικνύου…

Νέα θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας διαθέσιμη στην Ελλάδα

Με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων 
Μια νέα θεραπευτική επιλογή έχουν πλεόν στην διάθεσή τους γιατροί και ασθενείς, ως προς την διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη β-1α εντάχθηκε στη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ και μπορεί να χορηγείται με 100% κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων στους περίπου 12.000 έλληνες πάσχοντες από τη νευροεκφυλιστική νόσο.
Πλεονέκτημα της νέας θεραπείας θεωρείται το γεγονός ότι, χορηγείται, από τον ίδιο τον ασθενή, σε ενέσιμη μορφή μία φορά ανά δύο εβδομάδες, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής που μοιάζει με αυτή της πένας χορήγησης ινσουλίνης, μειώνοντας τον πόνο στο σημείο χορήγησης και απλοποιώντας τη διαδικασία.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και οπτικά νεύρα και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως μούδιασμα στα άκρα, ή σοβαρά, ό…

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη

Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 300 περιττές θερμίδες καθημερινά λόγω της ζάχαρης, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Τόσες πολλές τροφές έχουν προσθήκες ζάχαρης, τις οποίες δεν καταλαβαίνουμε καν. Υπάρχουν οι γνωστές πηγές, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, αλλά τη βρίσκουμε κρυμμένη και σε πιο “αθώα” μέρη, όπως dressing για σαλάτες και στο γιαούρτι. Με λίγα λόγια, θα έκανε σε όλους μας καλό να περιορίζαμε λίγο τη ζάχαρη στη διατροφή μας. Η μέση γυναίκα, για παράδειγμα, αναφέρεται πως δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερες από 6 κουταλιές του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη; Αυτό έχει να κάνει με το πόσες ποσότητες συνηθίζαμε να καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε άτομα να βιώνουν συμπτώματα στέρησης, όπως άγχος, ανησυχία, ακόμα και κατάθλιψη. Αν τα βάλουμε στη ζυγαριά με τα θετικά αποτελέσματα, όμως, καταλήγουμε πως αξίζει τον κόπο. Δείτε αναλυτικά…
Η κ…

Γυναίκες με ψωρίαση: Από ποιες άλλες παθήσεις κινδυνεύουν

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, η οποία εμφανίζεται στο 3% του γενικού πληθυσμού. Εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος και προσβάλλει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Οι γυναίκες όμως που πάσχουν από ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν και από άλλες παθήσεις.
Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για 14 χρόνια 78.000 νοσοκόμες.

Στο τέλος της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες υπέφεραν από ψωρίαση είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τις εθελόντριες που δεν είχαν ψωρίαση. Μάλιστα, το ποσοστό του κινδύνου παρέμενε υψηλό ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα. Σημειώνεται ότι καμία από τις εθελόντριες δεν είχε διαβήτη ή υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Γιατί πάντα επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη;

Αισθάνεσαι ότι επαναλαμβάνεις διαρκώς τα ίδια λάθη; Ότι εκεί που είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου ή και σε κάποιον άλλο ότι δε θα επαναλάβεις την ίδια συμπεριφορά, τελικά καταλήγεις, να κάνεις το ίδιο ακριβώς πράγμα που σου είχε δημιουργήσει προβλήματα; Ένα « λάθος» ή αλλιώς ένα προβληματικό μοτίβο συμπεριφοράς μπορεί να εκδηλώνεται σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σου. Για παράδειγμα :
Ίσως επιδιώκεις σχέσεις με τον ίδιο μη συναισθηματικά διαθέσιμο τύπο ανθρώπου καταλήγοντας να αισθάνεσαι ανικανοποίητος/η στο τέλος. Όντας ανασφαλής στις σχέσεις σου, συνεχίζεις να γκρινιάζεις στον σύντροφο σου εάν εκείνος δεν απαντήσει στο μήνυμα σου όσο γρήγορα θα ήθελες. Ξέρεις ότι αυτή η συμπεριφορά είναι πιθανό να προκαλέσει άλλον ένα καυγά μεταξύ σας, αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις. Συνεχίζεις ν’αναβάλλεις την εκτέλεση μιας εργασίας για την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις ή να μην την ολοκληρώνεις σωστά.
Δεν πηγαίνεις στο γυμναστήριο , πίνεις παραπάνω, τρώς junk food ενώ είχ…

Το ροχαλητό προκαλεί αλλοιώσεις στον εγκέφαλο

Οι μαγνητικές και οι φασματογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς έδειξαν ότι υπήρχε πτώση του οξυγόνου στον εγκέφαλό τους από τις συνεχόμενες διακοπές της αναπνοής τους από το ροχαλητό και το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας 


Επιστήμονες στην Ουγγαρία πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν 12.643 άτομα άνω των 18 ετών και διαπίστωσαν ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ ροχαλητού και κινδύνων για το καρδιαγγειακό σύστημα. Αμερικανοί επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησαν 2.470 ανθρώπους ηλικίας 55 έως 90 ετών επεσήμαναν ότι το ροχαλητό και η άπνοια στο ύπνο συνδέονται με τις γνωστικές διαταραχές και το Αλτσχάιμερ.
Τώρα μια νέα μελέτη, που έκαναν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Ουαλίας στην Αυστραλία ασχολήθηκε με το κατά πόσο συνδέεται το ροχαλητό και η υπνική άπνοια με τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Μελέτησαν 13 ασθενείς οι οποίοι είχαν σοβαρή υπνική άπνοια για να δουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Οι μαγνητικές και οι …

Περιμένουν έως και 30 χρόνια για να μάθουν από τι νοσούν

Τι αναφέρει έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Σπάνιες Παθήσεις
Το πιο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, καθώς αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα επιτρέψει, αφενός τη σωστή διαχείριση των ασθενών, αφετέρου τη βέλτιστη ποιότητα ζωής τους.
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Σπάνιες Παθήσεις, το 25% των ασθενών χρειάστηκε να περιμένει από 5 έως 30 χρόνια μέχρι να μάθει από τι νοσούσε, ενώ στο 40% έγινε αρχικά λανθασμένη διάγνωση, με αποτέλεσμα να υποβληθεί ο ασθενής σε λανθασμένη αντιμετώπιση. Τα παραπάνω ανέφερε η Βασιλική Βασιλείου, Επιμελήτρια Α', Ενδοκρινολογικό Τμήμα Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», εκπρόσωπος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, κατά την παρουσίαση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα Σπάνια Νοσήματα.
Αναφερόμενη στους Έλληνες «σπάνιους» ασθενείς η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) Μαριάννα Λάμπρου, είπε ότι «η οικονομική κρίση καθιστά ακόμα δυσκολό…

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου: Η κατάλληλη άσκηση μπορεί να αποτρέψει το χειρουργείο

Η κατάλληλη άσκηση μπορεί να αποτρέψει το χειρουργείο
Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου αποτελεί μία από τις συχνότερες παθολογίες της σπονδυλικής στήλης, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους και χρησιμεύουν στην απορρόφηση των φορτίσεων της σπονδυλικής στήλης. Ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται εξωτερικά από τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος περιβάλλει τον πηκτοειδή πυρήνα. Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου αναφέρεται στη μετατόπιση του υλικού του πυρήνα και στην απόσχιση τμήματος του ινώδους δακτυλίου. Όταν αυτή η μετατόπιση είναι ήπια και ο πυρήνας απλώς προβάλλει λίγο δια μέσω του ινώδους δακτυλίου, ονομάζεται προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η μεγαλύτερη μετατόπιση του υλικού του πυρήνα που προκαλεί μερική ρήξη του ινώδους δακτυλίου ονομάζεται κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Εικόνα 1. Οι κήλες συνήθως είναι οπισθοπλάγιες, για αυτό συχνά προκαλούν πίεση σε κάποια ρίζα
Μία κήλη μπορεί να συμβεί σε …

Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει στο στόμα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ακόμη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να διαγνωστούν, κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής εξέτασης, από τις εκδηλώσεις που αυτά παρουσιάζουν στο στόμα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς διαπιστώνουν αλλαγές στη στοματική κοιλότητα αλλά δεν υποψιάζονται τι τις προκαλεί. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις ασθενών που δίνουν στον οδοντίατρο ή τον στοματολόγο ανεπαρκείς πληροφορίες είτε επειδή αισθάνονται αμηχανία σχετικά με το θέμα του σεξ ή γιατί δεν υποψιάζονται ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με κάτι που εμφάνισαν στο στόμα. Επειδή ο ρόλος του γιατρού δεν είναι ανακριτικός αλλά θεραπευτικός, σε τέτοιες περιπτώσεις πολλές φορές η διάγνωση γίνεται βάσει της εμπειρίας του .
Ενδεικτικά περιστατικά διάγνωσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (σύφιλης, οξυτενών κονδυλωμάτων και λοίμωξης HIV) σε νεαρής ηλικίας άτομα που για διάφορους λόγους δεν έδωσαν αξιόπιστες πληροφορίες για το ιστορικό τους δυσχεραίνοντας τη διάγνωση θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Στοματολογ…

Τι δείχνει η ομάδα αίματος για την υγεία σου;

Ένας περιορισμένος αριθμός κλινικών δοκιμών έχει δείξει ότι υπάρχει στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στις ομάδες αίματος και την αντίσταση του οργανισμού μας σε λοιμώξεις, καθώς επίσης και τη γενετική προδιάθεσή μας σε συγκεκριμένες ασθένειες. Οι ομάδες αίματος είναι βασικά τέσσερις, οι Α, Β, ΑΒ και 0, ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα Ρέζους (Rh), διπλασιάζονται, αφού κάποιος μπορεί να είναι, για παράδειγμα, Α+ ή Α-. Η ομάδα αίματος κάθε ανθρώπου εξαρτάται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του και καθορίζεται από τα αντιγόνα (τα ανοσοποιητικά συστήματα άμυνας Α, Β, ΑΒ και 0) που φέρουν στην επιφάνειά τους τα ερυθρά αιμοσφαίρια του οργανισμού. Τα αντιγόνα είναι αυτά που, σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία, κάνουν κάποιες ομάδες αίματος να είναι περισσότερο ευάλωτες συγκριτικά με άλλες σε ορισμένες ασθένειες. Αν, για παράδειγμα, ανήκουμε στην ομάδα αίματος Α και το σώμα μας «πολιορκείται» από ένα μικρόβιο ή ιό, η δομή του οποίου μοιάζει με το αντιγόνο Α, ο οργανισμός θα ξεγελασ…

Κατευθυντήριες οδηγίες για άνοια διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια

Στην πιλοτική εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών που αφορούν στην αντιμετώπιση της άνοιας, της διπολικής συναισθηματικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας, προχωρά το υπουργείο Υγείας.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και η εφαρμογή τους θα γίνει δοκιμαστικά (πιλοτική εφαρμογή) για χρονικό διάστημα 6 μηνών σε επιλεγμένες Μονάδες Ψυχικής Υγείας υπό την αιγίδα / επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα ο Ανδρέας Ξανθός προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος στις ενδιαφερόμενες Μονάδες Εφαρμογής και κυρίως τα Γενικά, Πανεπιστημιακά και Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, που διαθέτουν Ψυχιατρικά Τμήματα νοσηλείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, να ενημερώσουν την υπηρεσία του υπουργείου σχετικά με την επιθυμία συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της δοκιμαστικής εφαρμογής.

healthview

Νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια!

Όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι υψηλή, υπάρχει έξαρση της δραστηριότητας των κουνουπιών. Το κουνούπι δεν προκαλεί μόνο τοπικό ερεθισμό ή τοπική αλλεργική αντίδραση που ελέγχεται με απλή αντιισταμινική αλοιφή. Ορισμένες φορές αναπτύσσεται σοβαρός τοπικός φλέγμων.
Επίσης αποτελεί εστία μετάδοσης σοβαρών συστηματικών νοσημάτων. Τα πιο σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλου και η ελονοσία. Οι σκνίπες είναι μέσο μετάδοσης κάλα αζάρ, φλεβοιών και δυστυχώς τσιμπούν και κατά την διάρκεια της ημέρας. Σποραδικά κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν αναφερθεί επίσης στην Ελλάδα.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιδημιολογικές παράμετροι έχουν τροποποιήσει και την επιδημιολογία των ιών. Νέοι μεταφερόμενοι ιοί μέσω κουνουπιών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση. Ο Ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως κατά τα τελευταία χρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη.
1. ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ Ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε το 1937, στη…