Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια


Τι λέμε διάρροια;
Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.

Από που την κόλλησε;
Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση.
Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.

Τι είναι αφυδάτωση;
Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτριο), από τον οργανισμό μας. Είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της γαστρεντερίτιδας.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Εάν το παιδί είναι βρέφος, γιατί όλα τα βρέφη μικρότερα των τριών μηνών πρέπει να εξετάζονται το συντομότερο δυνατό από παιδίατρο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες για υγρά είναι ήδη αυξημένες, ο κίνδυνος για σοβαρή αφυδάτωση του παιδιού είναι μεγάλος. Ειδικά εάν οι διαρροϊκές κενώσεις είναι ογκώδεις και πολλές, εάν συνοδεύονται από εμετούς, εάν το παιδί έχει υψηλό πυρετό ή τέλος εάν δεν πίνει πολλά υγρά.

Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου αφυδατώνεται;
Στα μωρά τα μάτια μοιάζουν να βυθίζονται μέσα στις κόγχες τους, ενώ και η πηγή(το μαλακό μέρος στο πάνω μέρος του κεφαλιού), μοιάζει να βουλιάζει προς τα μέσα.
Κλάμα ή γκρίνια χωρίς δάκρυα και σάλια, με ξερό στόμα και άσπρη-στεγνή γλώσσα.
Να μείνει πολλές ώρες χωρίς να ουρήσει ή εάν πρόκειται για μωρό χωρίς να βρέξει την πάνα του.
Ρυτιδιασμένο δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητά του.
Υπνηλία, σύγχυση ή ακόμα και κώμα.
Είναι φανερό ότι εάν το παιδί επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, θα πρέπει να εκτιμηθεί άμεσα από γιατρό και πιθανά για λίγες ώρες ή και μέρες να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να ενυδατωθεί παρεντερικά (με ορό από φλέβα), να παρακολουθηθεί κλινικά και εργαστηριακά, και ίσως να αντιμετωπιστεί και φαρμακευτικά, ανάλογα με το αίτιο.

Κλινική εικόνα
Η κλινική εικόνα διαφέρει ανάλογα με το αίτιο. Έτσι, στις ιώσεις που είναι και οι συχνότερες, το παιδί είναι σε γενικά καλή κατάσταση, μπορεί να κάνει πυρετό (συνήθως δέκατα και σπάνια >39-39.5οC) που πέφτει εύκολα με το αντιπυρετικό, ενώ οι διαρροϊκές κενώσεις δεν είναι πολλές (~5-6 την μέρα) και είναι υδαρείς(σαν νερό). Η εικόνα είναι χειρότερη στην μικροβιακή γαστρεντερίτιδα, όπου ο πυρετός είναι υψηλότερος, το παιδί πάσχει περισσότερο, πολλές φορές με κοιλιακό πόνο, οι κενώσεις είναι πολλές (μέχρι και περισσότερες από 15 την μέρα), δύσοσμες και συχνά με πρόσμιξη βλέννης και αίματος. Είναι πάντως πολύ δύσκολη η διάγνωση του παθογόνου μόνο από την κλινική εικόνα.

Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;
Οι διάρροιες και η δεκατική πυρετική κίνηση μπορεί να κρατήσουν αρκετές μέρες ή ακόμα και βδομάδες. Εάν έχουμε καταφέρει να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνονται από τις διάρροιες, και στη συνέχεια το παιδί να τρέφεται ικανοποιητικά και με αρκετές πρωτεΐνες (κρέας) ώστε να μην ατροφήσει ο βλεννογόνος του εντέρου (ιατρογενής διάρροια), μπορούμε να περιμένουμε μέχρι και 7-10 μέρες. Πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση της καλής γενικής κατάστασης του παιδιού.
Μετά από 10ήμερο με διάρροια, το παιδί πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο για να αποκλειστούν άλλα αίτια διάρροιας, να εκτιμηθεί η κλινική του κατάσταση και πιθανά να αναθεωρηθεί το πλάνο αντιμετώπισης.

Θεραπεία
Στα παιδιά δε χορηγούμε αντιδιαρροϊκά φάρμακα (τύπου ενήλικα που μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου), ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται αντιβίωση. Ακόμα και οι μικροβιακές γαστρεντερίτιδες αυτοϊώνται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αντιβίωση μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια, τις επιπλοκές της ή να παρατείνει για μήνες, την φορεία των μικροβίων.

Το κλειδί στην αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η ενυδάτωση. Ειδικά κατά τις πρώτες 14 με 8 ώρες, μπορούμε να χορηγούμε μόνο υγρά από το στόμα, όπως διαλύματα με ηλεκτρολύτες (Almora, Rizolyte, Soparyx…), αφεψήματα (μαύρο τσάι, χαμομήλι…), χυμό (μήλου), ακόμα και αναψυκτικά (γκαζόζα, κόλα…)αφού όμως αφήσουμε να «ξεθυμάνει» το ανθρακικό(για να μην ερεθίσουμε το στομάχι) και τα αραιώσουμε με νερό(η μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης μπορεί οσμωτικά να επιδεινώσει την διάρροια).

Για να μειώσουμε τον όγκο των κοπράνων κατά περίπου 40%, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε racecadotril (Hidrasec). Επιτρέπεται από την ηλικία των 3ών μηνών και την δόση θα την υπολογίσει ο παιδίατρός σας, ανάλογα με τα κιλά του παιδιού.
Είναι σημαντικό το συντομότερο δυνατό και σίγουρα όχι αργότερα από τη 2η μέρα να ξαναρχίσουμε την κανονική σίτιση, χωρίς να αλλάξουμε τίποτα στο διαιτολόγιο(δες παρακάτω αναφορικά με δίαιτα).

Όλο και συχνότερα συναντάμε στη βιβλιογραφία τη χρήση προβιοτικών στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Πρόκειται για μικροοργανισμούς όπως τους μύκητες και τους βάκιλους που υπάρχουν στο γιαούρτι και σε σκευάσματα (κάψουλες Ultra Levure, διάλ. Prolife κ.α.), οι οποίοι βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, στην επούλωσή του, και την εξουδετέρωση των τοξινών που προκαλούν τη διάρροια.

Ας μην ξεχνάμε τέλος, ειδικά στα βρέφη που φοράνε ακόμα πάνες, να προστατεύουμε την περιοχή από τον ερεθισμό του δέρματος. Να φροντίζουμε να αλλάζουμε συχνά πάνα, να καθαρίζουμε καλά με δροσερό νερό την περιοχή και αφού την στεγνώσουμε καλά(!) να επαλείψουμε κάποια προστατευτική κρέμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ! Η δίαιτα με ρύζι, μπανάνα, πατάτα και τσάι φάνηκε με μελέτες ότι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στερούμε ζωτικά συστατικά για την ανάρρωση του εντέρου, για αυτό το μόνο που πρέπει να φροντίζουμε είναι το παιδί να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει.

Ένα στα τρία παιδιά που νοσούν από γαστρεντερίτιδα θα παρουσιάσουν παροδική ανεπάρκεια λακτάσης (το ένζυμο που μας βοηθά να χωνέψουμε το γάλα). Εάν οι διάρροιες παρατείνονται παρά τις θεραπευτικές προσπάθειες ή συνδυάζονται μόνο με την λήψη γάλατος, μπορεί να χρειαστεί να διακόψουμε για περίπου 1μήνα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το παιδί, αν είναι απαραίτητο, να πίνει ειδικό γάλα, ελεύθερο λακτόζης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Βρέφη μικρότερα των 3ων μηνών χρειάζονται άμεση παιδιατρική εκτίμηση γιατί κινδυνεύουν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από αφυδάτωση, σηψαιμία, ακόμα και μηνιγγίτιδα.
Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα δε χρησιμοποιούνται στα παιδιά γιατί είναι επικίνδυνα.
Τα αντιβιοτικά κατά κανόνα δε συνιστώνται για την αντιμετώπιση εντερικών λοιμώξεων της νηπιακής ηλικίας γιατί η πλειονότητα των βακτηριακών εντερικών λοιμώξεων είναι αυτoϊάσιμες.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αφυδάτωση κατά την οποία το παιδί μπορεί να παρουσιάσει στεγνή άσπρη γλώσσα, πολλές ώρες χωρίς να έχει ουρήσει, απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και βυθιότητα-πρόβλημα επικοινωνίας μέχρι και κώμα.
Παράγοντες κινδύνου για αφυδάτωση είναι η μικρή ηλικία, οι εμετοί, ο πυρετός, η άρνηση λήψης υγρών και η ζέστη.

Συγγραφέας Νίκος Βαράκης  
http://www.iator.gr/2016/03/31/giatre-to-pedi-mou-echi-diarria/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω