Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια


Τι λέμε διάρροια;
Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.

Από που την κόλλησε;
Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση.
Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.

Τι είναι αφυδάτωση;
Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτριο), από τον οργανισμό μας. Είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της γαστρεντερίτιδας.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Εάν το παιδί είναι βρέφος, γιατί όλα τα βρέφη μικρότερα των τριών μηνών πρέπει να εξετάζονται το συντομότερο δυνατό από παιδίατρο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες για υγρά είναι ήδη αυξημένες, ο κίνδυνος για σοβαρή αφυδάτωση του παιδιού είναι μεγάλος. Ειδικά εάν οι διαρροϊκές κενώσεις είναι ογκώδεις και πολλές, εάν συνοδεύονται από εμετούς, εάν το παιδί έχει υψηλό πυρετό ή τέλος εάν δεν πίνει πολλά υγρά.

Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου αφυδατώνεται;
Στα μωρά τα μάτια μοιάζουν να βυθίζονται μέσα στις κόγχες τους, ενώ και η πηγή(το μαλακό μέρος στο πάνω μέρος του κεφαλιού), μοιάζει να βουλιάζει προς τα μέσα.
Κλάμα ή γκρίνια χωρίς δάκρυα και σάλια, με ξερό στόμα και άσπρη-στεγνή γλώσσα.
Να μείνει πολλές ώρες χωρίς να ουρήσει ή εάν πρόκειται για μωρό χωρίς να βρέξει την πάνα του.
Ρυτιδιασμένο δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητά του.
Υπνηλία, σύγχυση ή ακόμα και κώμα.
Είναι φανερό ότι εάν το παιδί επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, θα πρέπει να εκτιμηθεί άμεσα από γιατρό και πιθανά για λίγες ώρες ή και μέρες να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να ενυδατωθεί παρεντερικά (με ορό από φλέβα), να παρακολουθηθεί κλινικά και εργαστηριακά, και ίσως να αντιμετωπιστεί και φαρμακευτικά, ανάλογα με το αίτιο.

Κλινική εικόνα
Η κλινική εικόνα διαφέρει ανάλογα με το αίτιο. Έτσι, στις ιώσεις που είναι και οι συχνότερες, το παιδί είναι σε γενικά καλή κατάσταση, μπορεί να κάνει πυρετό (συνήθως δέκατα και σπάνια >39-39.5οC) που πέφτει εύκολα με το αντιπυρετικό, ενώ οι διαρροϊκές κενώσεις δεν είναι πολλές (~5-6 την μέρα) και είναι υδαρείς(σαν νερό). Η εικόνα είναι χειρότερη στην μικροβιακή γαστρεντερίτιδα, όπου ο πυρετός είναι υψηλότερος, το παιδί πάσχει περισσότερο, πολλές φορές με κοιλιακό πόνο, οι κενώσεις είναι πολλές (μέχρι και περισσότερες από 15 την μέρα), δύσοσμες και συχνά με πρόσμιξη βλέννης και αίματος. Είναι πάντως πολύ δύσκολη η διάγνωση του παθογόνου μόνο από την κλινική εικόνα.

Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;
Οι διάρροιες και η δεκατική πυρετική κίνηση μπορεί να κρατήσουν αρκετές μέρες ή ακόμα και βδομάδες. Εάν έχουμε καταφέρει να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνονται από τις διάρροιες, και στη συνέχεια το παιδί να τρέφεται ικανοποιητικά και με αρκετές πρωτεΐνες (κρέας) ώστε να μην ατροφήσει ο βλεννογόνος του εντέρου (ιατρογενής διάρροια), μπορούμε να περιμένουμε μέχρι και 7-10 μέρες. Πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση της καλής γενικής κατάστασης του παιδιού.
Μετά από 10ήμερο με διάρροια, το παιδί πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο για να αποκλειστούν άλλα αίτια διάρροιας, να εκτιμηθεί η κλινική του κατάσταση και πιθανά να αναθεωρηθεί το πλάνο αντιμετώπισης.

Θεραπεία
Στα παιδιά δε χορηγούμε αντιδιαρροϊκά φάρμακα (τύπου ενήλικα που μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου), ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται αντιβίωση. Ακόμα και οι μικροβιακές γαστρεντερίτιδες αυτοϊώνται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αντιβίωση μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια, τις επιπλοκές της ή να παρατείνει για μήνες, την φορεία των μικροβίων.

Το κλειδί στην αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η ενυδάτωση. Ειδικά κατά τις πρώτες 14 με 8 ώρες, μπορούμε να χορηγούμε μόνο υγρά από το στόμα, όπως διαλύματα με ηλεκτρολύτες (Almora, Rizolyte, Soparyx…), αφεψήματα (μαύρο τσάι, χαμομήλι…), χυμό (μήλου), ακόμα και αναψυκτικά (γκαζόζα, κόλα…)αφού όμως αφήσουμε να «ξεθυμάνει» το ανθρακικό(για να μην ερεθίσουμε το στομάχι) και τα αραιώσουμε με νερό(η μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης μπορεί οσμωτικά να επιδεινώσει την διάρροια).

Για να μειώσουμε τον όγκο των κοπράνων κατά περίπου 40%, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε racecadotril (Hidrasec). Επιτρέπεται από την ηλικία των 3ών μηνών και την δόση θα την υπολογίσει ο παιδίατρός σας, ανάλογα με τα κιλά του παιδιού.
Είναι σημαντικό το συντομότερο δυνατό και σίγουρα όχι αργότερα από τη 2η μέρα να ξαναρχίσουμε την κανονική σίτιση, χωρίς να αλλάξουμε τίποτα στο διαιτολόγιο(δες παρακάτω αναφορικά με δίαιτα).

Όλο και συχνότερα συναντάμε στη βιβλιογραφία τη χρήση προβιοτικών στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Πρόκειται για μικροοργανισμούς όπως τους μύκητες και τους βάκιλους που υπάρχουν στο γιαούρτι και σε σκευάσματα (κάψουλες Ultra Levure, διάλ. Prolife κ.α.), οι οποίοι βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, στην επούλωσή του, και την εξουδετέρωση των τοξινών που προκαλούν τη διάρροια.

Ας μην ξεχνάμε τέλος, ειδικά στα βρέφη που φοράνε ακόμα πάνες, να προστατεύουμε την περιοχή από τον ερεθισμό του δέρματος. Να φροντίζουμε να αλλάζουμε συχνά πάνα, να καθαρίζουμε καλά με δροσερό νερό την περιοχή και αφού την στεγνώσουμε καλά(!) να επαλείψουμε κάποια προστατευτική κρέμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ! Η δίαιτα με ρύζι, μπανάνα, πατάτα και τσάι φάνηκε με μελέτες ότι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στερούμε ζωτικά συστατικά για την ανάρρωση του εντέρου, για αυτό το μόνο που πρέπει να φροντίζουμε είναι το παιδί να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει.

Ένα στα τρία παιδιά που νοσούν από γαστρεντερίτιδα θα παρουσιάσουν παροδική ανεπάρκεια λακτάσης (το ένζυμο που μας βοηθά να χωνέψουμε το γάλα). Εάν οι διάρροιες παρατείνονται παρά τις θεραπευτικές προσπάθειες ή συνδυάζονται μόνο με την λήψη γάλατος, μπορεί να χρειαστεί να διακόψουμε για περίπου 1μήνα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το παιδί, αν είναι απαραίτητο, να πίνει ειδικό γάλα, ελεύθερο λακτόζης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Βρέφη μικρότερα των 3ων μηνών χρειάζονται άμεση παιδιατρική εκτίμηση γιατί κινδυνεύουν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από αφυδάτωση, σηψαιμία, ακόμα και μηνιγγίτιδα.
Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα δε χρησιμοποιούνται στα παιδιά γιατί είναι επικίνδυνα.
Τα αντιβιοτικά κατά κανόνα δε συνιστώνται για την αντιμετώπιση εντερικών λοιμώξεων της νηπιακής ηλικίας γιατί η πλειονότητα των βακτηριακών εντερικών λοιμώξεων είναι αυτoϊάσιμες.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αφυδάτωση κατά την οποία το παιδί μπορεί να παρουσιάσει στεγνή άσπρη γλώσσα, πολλές ώρες χωρίς να έχει ουρήσει, απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και βυθιότητα-πρόβλημα επικοινωνίας μέχρι και κώμα.
Παράγοντες κινδύνου για αφυδάτωση είναι η μικρή ηλικία, οι εμετοί, ο πυρετός, η άρνηση λήψης υγρών και η ζέστη.

Συγγραφέας Νίκος Βαράκης  
http://www.iator.gr/2016/03/31/giatre-to-pedi-mou-echi-diarria/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...