Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 5, 2014

Οι παχύσαρκοι νέοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα όταν μεγαλώσουν

Λιγότερα χρήματα βγάζουν ως ενήλικες όσοι στα 18 τους είναι παχύσαρκοι. Ακόμη όμως και αν είναι ελαφρώς υπέρβαροι, αυτό έχει επίδραση στο μετέπειτα μισθό τους, απλά σχετικά μικρότερη. Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξε μια νέα σουηδική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Demography"
Η μελέτη δείχνει ότι τα παραπανίσια κιλά τελικά κοστίζουν όχι μόνο στην υγεία, αλλά και σε χαμένα εισοδήματα. Η μελέτη στοιχείων του σουηδικού στρατού για 150.000 νέους που ήσαν παχύσαρκοι στην ηλικία των 18 ετών (έχοντας δείκτη σωματικής μάζας άνω του 30), δείχνει ότι, όταν μεγάλωσαν, έπαιρναν στη διάρκεια της ζωής τους κατά μέσο όρο 16% λιγότερα χρήματα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είχαν κανονικό βάρος. Το εύρημα επιβεβαιώθηκε με την ανάλυση σχετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συνεπώς δεν αποτελεί σουηδική ιδιαιτερότητα.
Όμως και όσοι στα 18 τους ήταν υπέρβαροι, δηλαδή είχαν δείκτη σωματικής μάζας 25 έως 30, επίσης αμοίβονταν χειρότερα τα επόμενα χρόνια, όταν π…

Απίστευτο: «Έκοψαν» κοριτσάκι από παιδικό σταθμό στη Λάρισα επειδή έχει διαβήτη

Ερωτηματικά και οργή προκαλεί η άρνηση των υπευθύνων βρεφονηπιακού σταθμού στη Λάρισα να δεχτούν ένα κοριτσάκι 2,5 ετών που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Μπορεί αρχικά η αίτηση των γονέων του κοριτσιού να έγινε δεκτή όμως στη συνέχεια οι ίδιοι ενημερώθηκαν ότι το παιδί δεν μπορεί να πάει εκεί τελικά, εξαιτίας του θέματος υγείας που είχε.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα», ο πατέρας του κοριτσιού αναφέρει: «Μας βγήκε σε καλό αυτό που έγινε γιατί αν μας είχαν απορρίψει από την αρχή θα νομίζαμε ότι δεν τηρούσαμε τα κοινωνικά κριτήρια. Αν και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στη διευθύντρια του σταθμού ότι η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι κάτι δύσκολο και προσφερθήκαμε να τους παρέχουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη και εκπαίδευση, δεν εισακουστήκαμε, παρότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απορρίπτει τα παιδιά με διαβήτη από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς».
Λύση στο θέμα δεν βρέθηκε ούτε και στη συνάντηση που έγινε παρουσία του αντιδημάρχου, Δημήτρη Δεληγιά…

H ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην εποχή της κρίσης

Αρχική ΣελίδαΕιδήσεις - ΝέαΑπόψεις - Σχόλια

Οι νέες συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές) που βιώνει η χώρα μας την τελευταία 5ετία φαίνεται να έχουν αυξήσει τις ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων (ΨΥΠΕ) και των οικογενειών τους καθώς και την ανάγκη παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα.
Η αγωνία είναι μεγάλη για όλους τους νέους και κυρίως εκείνους με προβλήματα ψυχικής υγείας (10-20% συνόλου). Η φτώχεια, και κυρίως οι ανισότητες, σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά (αν και η ψυχική ανθεκτικότητα κάθε παιδιού είναι διαφορετική) και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους με προβλήματα υγείας όπως π.χ. χρήση ουσιών, βία, μικρότερη εκπαιδευτική πρόοδο, κακή αναπαραγωγική και σεξουαλική ζωή.
Και αντιστρόφως όμως, τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς όπως στην εργασία (κυρίως με τη μορφή της απώλειας παραγωγικότητας), εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια και δικαιοσύνη (συνολικό ετήσιο κόστος παιδοψυχιατρικών διαταραχών στην …

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον Έμπολα στην Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τους πρόσφυγες, οι οποίοι φτάνουν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας. Η διάρκεια του ταξιδιού, όμως, ξεπερνά τις 21 μέρες, χρόνος που απαιτείται για την επώαση του ιού.

Μικρός, αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εντοπισμού κρούσματος ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες, πάντως, βρίσκονται σε συναγερμό: Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) πραγματοποιούν καθημερινές συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις με διεθνείς Οργανισμούς. Σύσκεψη για το θέμα έχει ζητήσει για την Παρασκευή και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου. Με εντολή του υπουργού Υγείας, το ΕΚΕΠΥ ετοιμάζει – για τις επόμενες μέρες – άσκηση ετοιμότητας, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι υγειονομικές υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων. Σε ετοιμότητα βρίσκεται το “Αμαλία Φλέμιγκ”, ως νοσοκομείο αναφοράς και το ειδικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο π…

Από Τετάρτη νέα φάρμακα και διορθώσεις τιμών

Αρχική ΣελίδαΕιδήσεις - ΝέαΠερίθαλψη & Ασφάλιση Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων δεν κατέληξε χθες σε αποφάσεις οι οποίες αναμένονται από νεότερη συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη.

Και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση, δεν κατάφερε τελικά να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Το κεντρικό ζήτημα παραμένει η διόρθωση τιμών για τα φάρμακα που η τιμή τους έχει πέσει κάτω από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.
Οι φαρμακευτικές έχουν υποβάλλει αίτημα διόρθωσης για 107 φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται και φάρμακα εκτός πατέντας, ενώ η πρόθεση για διόρθωση από πλευράς του υπουργείου Υγείας, αφορά μόνο τα πρωτότυπα με προστασία πατέντας και τα μοναδικά φάρμακα χωρίς πατέντα, των οποίων η τιμή έπεσε κάτω από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή τιμή, εξαιτίας του δελτίου τιμών φαρμάκων του Αυγούστου και όχι από προηγούμενα δελτία τιμών.
Έτσι, ο αριθμός των διορθώσεων περιορίζεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να πέφτει περίπου σε 20 δραστικ…

Πως προκύπτει συνήθως μία κάκωση κεφαλής ;

Ένα χτύπημα στο κεφάλι (κάκωση κεφαλής) μπορεί να προκύψει από :

• ένα τροχαίο ατύχημα
• πτώση από ύψος
• ξυλοδαρμό
• πτώση ενός αντικειμένου στο κεφάλι.Εικόνα 1 : η πτώση στο έδαφος, είναι συχνή αιτία χτυπημάτων στο κεφάλι, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Ποιά ονομάζουμε απλή κάκωση κεφαλής ;

Απλή θεωρείται η κάκωση κεφαλής κατά την οποία ο ασθενής είναι σε εγρήγορση (δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του) και δεν παρουσιάζει περιτραυματική αμνησία, εμετό ή κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία κλπ.
Ο ασθενής με απλή κάκωση μπορεί να έχει ανοικτό τραύμα, ένα μώλωπα ή ένα «καρούμπαλο» και επίσης, έναν ελαφρό πονοκέφαλο (σα βάρος).

* σε κάθε περίπτωση, μόνο ο νευροχειρουργός μπορεί να εκτιμήσει τη βαρύτητα ενός χτυπήματος στο κεφάλι.

Σε μία κάκωση κεφαλής, παίζει ρόλο το αν υπάρχει τραύμα που αιμορραγεί ; αν υπάρχει «καρούμπαλο» ;

Το κρανίο περιβάλλεται από…

Σημάδια ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού

Θα έρθει το παιδί σας να σας εκμυστηρευτεί, ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού; Ίσως όχι. «Είναι πολύ οδυνηρό για το ίδιο το παιδί, να βρει τη δύναμη να παραδεχθεί «έχω γίνει στόχος», λέει η Cynthia Lowen, παραγωγός και συγγραφέας του ντοκιμαντέρ, Bully: «Κι ενώ, γύρω μας υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) τα παιδιά εξακολουθούν να φοβούνται την αντίδραση των γονιών τους, για αυτό που έχουν υποστεί, μήπως και η ομολογία τους χειροτερέψει την κατάσταση», λέει η C.Lowen . Ένας άλλος λόγος που τα παιδιά μπορεί να μην θέλουν να μιλήσουν για τον εκφοβισμό τους: «Μπορεί να φοβούνται, ότι εάν παραδεχθούν ότι έχουν πέσει θύματα, θα προκαλέσουν απογοήτευση και στεναχώρια στους γονείς τους », λέει ο Jerry Weichman Β.Μ., PhD , ψυχολόγος που ειδικεύεται στους εφήβους στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Hoag της Καλιφόρνιας.
Γι “ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε, πώς θα εντοπίσετε τα σημάδια του εκφοβισμού, τα οποία τελικά δεν είναι τόσο προφα…

Tο Σύνδρομο PFAPA (Περιοδικός πυρετός, Αφθώδης στοματίτιδα, Φαρυγγίτιδα και Αδενίτιδα)

Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον Marshal. Χαρακτηρίζεται από πυρετό με περιοδική εμφάνιση ανά 3-8 εβδομάδες, σε παιδιά μικρότερα συνήθως των 5 ετών (πρόσφατα παρατηρήθηκε και σε ενηλίκους) και  χαρακτηρίζεται εκτός από τον πυρετό, που είναι σταθερό εύρημα και διαρκεί επί 4-5 μέρες κάθε φορά και από την παρουσία ενός τουλάχιστον ευρήματος από τα παρακάτω τρία.
Αφθώδης στοματίτιδα, τραχηλική λεμφαδενίτιδα και φαρυγγίτιδα. Εκτός των ανωτέρω, για να θεωρηθεί ότι πράγματι πρόκειται για περιοδικό σύνδρομο, θα  πρέπει να αποκλεισθεί η στρεπτοκοκκική φαρυγγοααμυγδαλίτιδα, η κυκλική ουδετεροπενία, το αυτοάνοσο νόσημα, ο πυρετός από κακοήθεια και η υπογαμμασφαιριναιμία. Ο μικρός ασθενής παρουσιάζει κανονική ανάπτυξη και η γενική του κατάσταση κατά τη διάρκεια του εμπυρέτου επεισοδίου είναι καλή, κατά  τα μεσοδιαστήματα δε, βρίσκεται  σε άριστη κατάσταση. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια του πυρετού είναι συνήθως αυξημένος,  επικρατούν ελαφρά τα ουδετερ…

Συντηρητική χειρουργική καρκίνου του μαστού - Φρουρός λεμφαδένας.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού έχει αλλάξει την τελευταία εικοσαετία, ειδικά όταν αναφέρεται στα πρώιμα σχετικά στάδια της νόσου. Οι χειρουργικές επεμβάσεις γενικά σκοπό έχουν: α) την επίτευξη του μέγιστου της συνολικής επιβίωσης, β) τον τοπικό έλεγχο, γ) το καλό αισθητικό αποτέλεσμα, και δ) την καλύτερη ποιότητα ζωής. Α’ ΣΤΟΧΟΣ: ΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Από πολλές μελέτες έχει πλέον αποδειχτεί ότι τα περιστατικά πρώιμων σταδίων που αντιμετωπίσθηκαν με συντηρητική χειρουργική τεχνική δεν παρουσιάζουν διαφορά όσον αφορά την ολική επιβίωση. ’ρα δεν είναι αναγκαία η επιθετική χειρουργική αντιμετώπιση. Βέβαια αυτό ισχύει για όγκους μικρού μεγέθους (έως 3εκ. διάμετρος ή κατ’ άλλους 5 εκ.), που δεν έχουν δώσει μεταστάσεις. Β’ ΣΤΟΧΟΣ: ΤΟΠΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Στην αρχή της εφαρμογής των συντηρητικών χειρουργικών τεχνικών υπήρξε μεγά…

Αναθεώρηση των θεραπευτικών στόχων στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για ασθενείς και γιατρούς, μέσω των νέων δεδομένων της Φινγκολιμόδης

Νέα και ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο ACTRIMS-ECTRIMS στη Βοστώνη, ΗΠΑ, στις 10-13 Σεπτεμβρίου, 2014, που ενισχύουν και επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα της αναθεώρησης των θεραπευτικών στόχων στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Ο στόχος μιαs θεραπευτικής επιλογής στη ΣΚΠ είναι η «καμία ενεργότητα της νόσου» ‘no evidence of disease activity’ ‘NEDA’,  η οποία μέχρι τώρα ορίζεται ως απουσία των υποτροπών,  των ευρημάτων στην MRI, και της εξέλιξης της αναπηρίας. Τα νέα δεδομένα τα οποία θα παρουσιαστούν ενισχύουν τη κλινική σημασία της εγκεφαλικής ατροφίας (απώλεια εγκεφαλικού όγκου) και αναδεικνύουν τα οφέλη του συνυπολογισμού της εγκεφαλικής ατροφίας ως το 4ο κριτήριο αξιολόγησης στη ΣΚΠ για τον ορισμό της «καμία ενεργότητα νόσου και στα 4 κριτήρια» (NEDA 4). Επιπλέον δεδομένα και αναλύσεις δείχνουν ότι οι ασθενείς οι οποίοι έλαβαν φινγκολιμόδη (Gilenya) της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην παρουσιάσουν ενεργότητ…

Ποιες τροφές απαγορεύεται να καταναλώσετε το βράδυ

Επιλέγοντας το κατάλληλο βραδινό σνακ θα αποφύγετε όχι μόνο τα περιττά κιλά και τις αϋπνίες αλλά και στομαχικά προβλήματα.
Δείτε ποια είναι τα σνακ που πρέπει να αποφύγετε τις βραδινές ώρες.

1. Σοκολάτα
Περιέχει καφεΐνη και μια λιγότερο γνωστή διεγερτική ουσία που ονομάζεται θεοβρωμίνη.

2. Τυρί
Περιέχει αρκετά λιπαρά και μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα παλινδρόμησης.

3. Ξηροί καρποί
Είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείτε να επιλέξετε, όμως θα πρέπει να τους αποφεύγετε το βράδυ, λόγω των λιπαρών που περιέχουν.

4. Εσπεριδοειδή
Αποφύγετε τα όξινα τις βραδινές ώρες, καθώς «αναστατώνουν» το στομάχι και πιθανώς θα δυσκολέψουν τον ύπνο σας. onmed.gr

Τι είναι η «αθόρυβη παλινδρόμηση» και ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR), ευρύτερα γνωστή ως «αθόρυβη παλινδρόμηση», οφείλεται στα οξέα του στομάχου που κινούνται προς τον οισοφάγο. Αν και η αιτιολογία της είναι η ίδια με αυτήν της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), τα συμπτώματα της πάθησης διαφέρουν.

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση δεν εκδηλώνεται με τη γνωστή καούρα. Η διάγνωση είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί, γι' αυτό και το σύνδρομο πήρε το προσωνύμιο «αθόρυβη παλινδρόμηση».
Στα δύο άκρα του οισοφάγου υπάρχουν οι σφιγκτήρες μύες. Αυτοί οι μυϊκοί δακτύλιοι φροντίζουν ώστε το περιεχόμενο του στομάχου να μην εξέρχεται εκ νέου προς την ανώτερη γαστρική δίοδο.
Εάν υπάρχει δυσλειτουργία στους σφιγκτήρες, τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν προς το φάρυγγα, το λάρυγγα ή και το οπίσθιο τμήμα της ρινικής οδού. Αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση φλεγμονής.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης είναι τα εξής:
1. χρόνιος βήχας
2. βραχνή φωνή
3. άσθμα
4. συριγμός («σφύριγµα» της αναπν…