Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συντηρητική χειρουργική καρκίνου του μαστού - Φρουρός λεμφαδένας.


 
Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού έχει αλλάξει την τελευταία εικοσαετία, ειδικά όταν αναφέρεται στα πρώιμα σχετικά στάδια της νόσου. Οι χειρουργικές επεμβάσεις γενικά σκοπό έχουν: α) την επίτευξη του μέγιστου της συνολικής επιβίωσης, β) τον τοπικό έλεγχο, γ) το καλό αισθητικό αποτέλεσμα, και δ) την καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Α’ ΣΤΟΧΟΣ: ΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.
Από πολλές μελέτες έχει πλέον αποδειχτεί ότι τα περιστατικά πρώιμων σταδίων που αντιμετωπίσθηκαν με συντηρητική χειρουργική τεχνική δεν παρουσιάζουν διαφορά όσον αφορά την ολική επιβίωση. ’ρα δεν είναι αναγκαία η επιθετική χειρουργική αντιμετώπιση. Βέβαια αυτό ισχύει για όγκους μικρού μεγέθους (έως 3εκ. διάμετρος ή κατ’ άλλους 5 εκ.), που δεν έχουν δώσει μεταστάσεις.
 
Β’ ΣΤΟΧΟΣ: ΤΟΠΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Στην αρχή της εφαρμογής των συντηρητικών χειρουργικών τεχνικών υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός όσον αφορά τον τοπικό έλεγχο και τις τοπικές υποτροπές. Μάλλον σίγουρα παρά την γενομένη ακτινοθεραπεία οι υποτροπές τοπικά παρουσιάζονται σε ποσοστά σχετικά υψηλά (έως και 5%), αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ολική επιβίωση της ασθενούς. Θα πρέπει να τονισθεί εδώ ότι το μέγεθος του όγκου θα πρέπει να συνδυάζεται και με το μέγεθος του μαστού. Γιατί ένας όγκος 3 εκ. διαμέτρου είναι πολύ μεγάλος για ένα μαστό μικρό με αποτέλεσμα άσχημα αισθητικά αποτελέσματα. Επίσης η τοπική υποτροπή έχει σχέση και με την ακολουθούμενη ακτινοθεραπεία, η οποία κρίνεται απαραίτητη. Από μελέτες στις οποίες δεν έγινε ακτινοθεραπεία αναφέρονται περιστατικά υποτροπής έως και 20-30%.
 
Γ’ ΣΤΟΧΟΣ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Σίγουρα με την επιλογή συντηρητικών χειρουργικών τεχνικών επιδιώκουμε καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή αποτελέσματα όχι έντονα ακρωτηριαστικά. Όπως ανάφερα και πιο πάνω το μέγεθος του μαστού έχει σχέση με το καλό αποτέλεσμα. Είναι απαράδεκτη η επιλογή της συντηρητικής τεχνικής σε έναν μικρό μαστό. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη η κατεύθυνση διατομής του δέρματος. Είναι προτιμότερη η ολική μαστεκτομή και πλαστική αποκατάσταση με πρόθεμα παρά η εικόνα παραμορφωμένου μαστού από κακή συντηρητική τεχνική.
 
Δ’ ΣΤΟΧΟΣ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.
Είναι γνωστή η σημασία ύπαρξης του μαστού για την καλή ψυχολογία της γυναίκας, για το λόγο αυτό η επίτευξη ενός καλού αισθητικού αποτελέσματος συμβάλει στην διατήρηση καλής ποιότητας ζωής για την γυναίκα.
ΠΟΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ.
  1. Όγκοι διαμέτρου 0-4 εκ. ή 5 εκ. ανάλογα με το μέγεθος του μαστού.
  2. Απουσία μεταστάσεων:
Α) απομακρυσμένων.
Β) ψηλαφητών λεμφαδένων.
ΑΝΤΕΔΕΙΞΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ.
  1. πολύ μικρός μαστός.
  2. εγκυμοσύνη 1ου και 2ου τριμήνου.
  3. ιστορικό προγενέστερης ακτινοβολίας στο μαστό.
  4. πολυεστιακός όγκος (διηθητικός ή in situ).
  5. μεγάλοι κρεμάμενοι μαστοί (δύσκολη ακτινοθεραπεία ).
  6. όγκοι Paget.
  7. όγκοι με αιματηρό έκκριμα από την θηλή (πιθανή ενδοαυλική διασπορά).
  8. τοπική υποτροπή σε προγενέστερη συντηρητική τεχνική.
  9. σχετική αντένδειξη αποτελεί και η υποθηλαία εντόπιση (λόγω κακού αισθητικού αποτελέσματος
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 
Α’ ΤΕΤΑΡΤΕΚΤΟΜΗ .
Για πρώτη φορά ο όρος και η τεχνική της τεταρτεκτομής προτάθηκαν στην αρχή της δεκαετίας το 1970 στο Milano από τον U.Veronesi. Η τεχνική αυτή βασίστηκε στην μελέτη του Holland, που απέδειξε ότι η πιθανότητα να ανεβρεθούν καρκινικά κύτταρα γύρω από τον πρωτογενή όγκο είναι σε απόσταση από τον πρωτοπαθή όγκο. Η πιθανότητα αυτή σε απόσταση 2,3 εκ. μακράν του όγκου είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Από το 1973 ο Veronesi άρχισε να εφαρμόζει την τεταρτεκτομή σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία. Μετά από μία δεκαετία δεν υπήρχε διαφορά όσον αφορά την επιβίωση, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε Halsted ή Patey.
Ο κλασικός τύπος τεταρτεκτομής έχει τομή επί του δέρματος, της οποίας ο επιμήκης άξονας ξεκινάει από την θηλή περιλαμβάνοντας και την θηλαία άλω. Εκτέμνει το γαλακτοφόρο δένδρο και φτάνει εώς την περιφέρεια του μαστού.
Είναι ικανοποιητική στους όγκους του άνω-έξω τεταρτημορίου. Για τους όγκους που ευρίσκονται στα άλλα τεταρτημόρια εκτελούνται δύο ξεχωριστές τομές (μία στο τέταρτο του μαστού και μία στην μασχάλη). Πάντα λαμβάνεται ως δεδομένο το γεγονός ότι για να επιτευχθεί ριζική εκτομή του όγκου, τα υγιή όρια πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 εκ. πέριξ του όγκου.
 
Β’ ΟΓΚΕΚΤΟΜΗ.
Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Veronesi, πολλοί άλλοι ερευνητές ανακοίνωναν αποτελέσματα δικών τους μελετών όσον αφορά την συντηρητική τεχνική αντιμετώπισης με ακόμη πιο περιορισμένες εκτομές. Είναι οι λεγόμενες ογκεκτομές. Όσον αφορά τις ενδείξεις είναι ίδιες με τις τεταρτομές. Βέβαια ο Fisher συνιστά ογκεκτομές και σε όγκους 5 εκ με υγιή όρια πέριξ του όγκου 2 εκ. Σήμερα είναι μάλλον αποδεκτή η ανωτέρω πρόταση από τον Fisher.
Κανόνας πάντοτε στη συντηρητική χειρουργική τεχνική είναι η βιοψία των μασχαλιαίων λεμφαδένων και η ακτινοθεραπεία.
 
ΜΑΣΧΑΛΙΑΙΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑΣ
Η ανάγκη βιοψίας των λεμφαδένων υπάρχει για τους εξής λόγους:
1.Σταδιοποίηση της νόσου.
2.Χορήγηση ή μη χημειοθεραπείας-ορμονοθεραπείας.
3.Τοπικός έλεγχος της νόσου (πιθανολογείται η ανάπτυξη λεμφαδενικών μεταστάσεων στο μέλλον, ως υποτροπή της νόσου).
 
Είναι πάντοτε αναγκαίος ο μασχαλιαίος καθαρισμός; ΟΧΙ!
Και αυτό γιατί το 50-60% των λεμφαδένων ιδίως στα πρώτα στάδια δεν είναι διηθημένο, που σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών υποβάλλονται σε μία χειρουργική πράξη που δεν θα ήταν αναγκαία αν ξέραμε ότι οι λεμφαδένες είναι αρνητικοί για μετάσταση.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο λεμφαδενικός καθαρισμός ή η δειγματοληψία τους συνοδεύεται πολλές φορές από επιπλοκές όπως από κακώσεις νεύρων και αγγείων της μασχάλης, έντονο άλγος, συλλογής πύου ή και αίματος και το κυριότερο από λεμφοίδημα του άκρου (σε ποσοστό έως 10%).
Είναι ανάγκη σήμερα ο πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός. Μέχρι προ ετών εθεωρείτο καλός χειρουργικός καθαρισμός αυτός που επεκτεινόταν και στα τρία επίπεδα των μασχαλιαίων λεμφαδένων (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ). Σήμερα όμως θεωρείται αρκετή η δειγματοληψία (7-10 λεμφαδένων )από το πρώτο επίπεδο.
Παρά την μείωση της επιθετικότητας παραμένει πάντα για την γυναίκα μία χειρουργική πράξη που ίσως δεν χρειάζεται, ιδίως όταν η γυναίκα υποβάλλεται σε συντηρητική χειρουργική επέμβαση. Από μερικά χρόνια έχει εισαχθεί η θεωρία του λεμφαδένα φρουρού.
 

Φρουρός λεμφαδένας είναι ο λεμφαδένας που πρώτος βρίσκεται στην λεμφική οδό ευθύς μετά τον όγκο, προς την μασχάλη. Σχεδόν πάντοτε είναι ο πρώτος στον οποίο θα ανευρεθεί μετάσταση, εάν αυτή υπάρχει. Έχει αποδειχθεί ότι η απουσία μεταστάσεων στον λεμφαδένα αυτό σε ποσοστό άνω 95% συνδυάζεται με απουσία μεταστάσεων και στους υπόλοιπους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Επομένως η γνώση της κατάστασης του φρουρού λεμφαδένα (από την άποψη της παρουσίας ή μη μεταστάσεων ) θα μας οδηγήσει στην διενέργεια ή όχι λεμφαδενικού καθαρισμού της μασχάλης.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές εντοπισμού του λεμφαδένα αυτού. Η κυριότερη γίνεται δια της έγχυσης πράσινης ινδοκυανίνης (Diagnogreen) ή blue dye (Blue Patente) εντός του όγκου, προ του χειρουργείου. Έτσι η χρωστική αμέσως μετά την διήθηση του όγκου ακολουθεί τα λεμφικά αγγεία και φτάνει ως τους λεμφαδένες. Ο πλησιέστερος προς τον όγκο λεμφαδένας είναι ο φρουρός λεμφαδένας. Αυτός ο λεμφαδένας εκτέμνεται, κρύβεται στην μέση και στρώνεται σε πλακάκι για ιστολογική εξέταση, επίσης γίνεται και ταχεία βιοψία του λεμφαδένα. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν η κυτταρολογική ή η ταχεία βιοψία είναι πιο σίγουρη από την άποψη των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.
Η θεωρία και η τεχνική του φρουρού λεμφαδένα είναι μια νέα και ελπιδοφόρα γνώση.
Ακόμη δεν έχει στανταρισθεί και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα. Δεν πρέπει ακόμη να γίνει μία πρακτική ρουτίνας, προτού απαντηθούν πολλά ερωτηματικά και τεθούν οι βάσεις εκτέλεσης της τεχνικής.

oncology.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω