Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 29, 2015

Αξιόποινη πράξη στη Γαλλία η «υποκίνηση στην ανορεξία»

To να ενθαρρύνει κανείς ένα πρόσωπο προς την ανορεξία αναμένεται να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη που θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 έτους και πρόστιμο 10.000 ευρώ στη Γαλλία, όπως προβλέπει ένα διάταγμα που ενέκριναν οι βουλευτές με στόχο να καταστείλουν κάθε απόπειρα «υποκίνησης» στην υπερβολική αδυναμία, κυρίως μέσω ιστοτόπων.
Η θέσπιση αυτής της νέας αξιόποινης πράξης ψηφίστηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη έπειτα από πρόταση που κατέθεσε το κόμμα των Σοσιαλιστών που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών, ενώ και η κυβέρνηση το υποστήριξε, στο πλαίσιο ενός σχεδίου νόμου για την υγεία που τελεί υπό διαβούλευση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Στόχος είναι να θεωρείται αξιόποινη πράξη και να τιμωρείται η υποκίνηση ενός προσώπου «στο να προσπαθεί να γίνει υπερβολικά λιπόσαρκο μέσω της ενθάρρυνσης διατροφικών περιορισμών για ένα παρατεταμένο διάστημα που θα έχει ως αποτέλεσμα» να εκτεθεί ένα πρόσωπο «στον κίνδυνο του θανάτου ή να θέσει σε κίνδυνο άμεσα την υγεία του» σύμφωνα με το κεί…

Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής είναι τόσο κακές για την υγεία όσο και εκείνες του καπνίσματος

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως οι συνέπειες της καθιστικής ζωής είναι τόσες, όσες και εκείνες του καπνίσματος, αν όχι περισσότερες, με τρανταχτά παραδείγματα τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, το ενδεχόμενο εμφράγματος ή ακόμα και τις αυξημένες πιθανότητες καρκίνου συγκεκριμένων τύπων.
Αποτελέσματα δε, αμερικανικής έρευνας σε δείγμα 185.000, έδειξαν σύνδεση του ποσοστού καθιστικής ζωής με τη θνησιμότητα και μάλιστα ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση των ατόμων.
Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, με την καθιστική ζωή και κυρίως όταν καθόμαστε σε καρέκλα, είναι ότι ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση σαν «παύση λειτουργιών», οι μύες αποδεσμεύονται, οι γοφοί αποκτούν -περισσότερη από το φυσιολογικό- ένταση και η σπονδυλική στήλη γίνεται, ουσιαστικά, άκαμπτη. Η δε κυκλοφορία του αίματος όσο είμαστε καθιστοί, επιβραδύνεται, επηρεάζοντας έτσι και την εγκεφαλική λειτουργία, τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνοντας ακόμα και το επικίνδυνο ενδεχόμενο θρόμβωσης. Επιπλέον και μάλλον κάτι που…

Σύνδρομο Hutchinson-Gilford (προγηρία)

Το σύνδρομο Hutchinson-Gilford (ή προγηρία) (HGPS) είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο κληρονομικό νόσημα, το οποίο προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος (Brown WT, 1992). Παρατηρείται κυρίως σε άτομα της Καυκάσιας φυλής (97%) (DeBusk FL, 1972). Η επίπτωσή της υπολογίζεται σε 1/4.000.000 γεννήσεις (Brown WT et al 1990). Εχουν αναφερθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις στη διεθνή βιβλιογραφία (Burton JL, 1992).
Η προγηρία συνδέεται με σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα, σαν αποτέλεσμα επιταχυνόμενης αρτηριοσκλήρυνσης των εγκεφαλικών και των στεφανιαίων αρτηριών, οδηγώντας σε πρόωρο θάνατο στη διάρκεια της 1ης ή 2ης 10ετίας της ζωής. Οι ασθενείς με HGPS παρουσιάζουν και άλλες εκδηλώσεις επιταχυνόμενου γήρατος, όπως πτωχή ανάπτυξη, ατροφία των μυών και του δέρματος, απώλεια του υποδόριου λίπους, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα και αλωπεκία και ενίοτε όγκους, καταράκτες, διαβήτη και υπερλιπιδαιμία (King CR et al, 1978; Villee DB et al, 1978…

Εξατομικευμένο εμβόλιο υπόσχεται καλύτερη θεραπεία του μελανώματος

Νέα εποχή στη θεραπεία του μελανώματος, της επιθετικότερης μορφής καρκίνου του δέρματος, υπόσχεται εξατομικευμένη θεραπεία, που δοκιμάστηκε επιτυχώς σε τρεις ασθενείς. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και τα τρία εμβόλια κατάφεραν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών κατά τον καρκινικών κυττάρων.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science, τα συγκεκριμένα εμβόλια στοχεύουν στα ιδιαίτερα γενετικά σφάλματα που έχει ο οργανισμός κάθε ασθενούς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια πιο προσωποποιημένη αντικαρκινική θεραπεία στο μέλλον.
Το μελάνωμα προκαλείται, όταν η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία πυροδοτεί μεταλλάξεις στο DNA του ανθρώπου. Οι καρκινικοί όγκοι περιέχουν εκατοντάδες τυχαίες μεταλλάξεις, που είναι διαφορετικές για κάθε ασθενή. Οι μεταλλάξεις, με τη σειρά τους, προκαλούν μεταβολές σε πρωτεΐνες που εξέχουν ως «σημαίες» από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.
Η εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος βασίζεται στην χρήση ενός αλγόριθμου, ο ο…

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για τις πασχαλινές σας αγορές

Την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων, με κύριο γνώμονα την προστασία της υγείας των καταναλωτών από κινδύνους, αλλά και των συμφερόντων τους από πρακτικές υπονόμευσης, προβλέπει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, προωθεί παράλληλα τη συνεργασία και το συντονισμό στη δράση με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε η προστασία των καταναλωτών να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:
- Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
- Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τρόφιμα.
- Να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακ…

Συστάσεις για ανίχνευση στις γυναίκες των χλαμυδίων

Η ανίχνευση και θεραπεία για τα χλαμύδια πρέπει να γίνεται στους άνδρες και στις γυναίκες. Η ανίχνευση και η θεραπεία της μόλυνσης από τα χλαμύδια, που μεταδίδεται κατά το σεξ, πρέπει απαραίτητα να γίνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Όλες οι γυναίκες 25 ετών και νεώτερες, οι οποίες είναι σεξουαλικώς ενεργές, θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά από τους γιατρούς τους, για το αφροδίσιο νόσημα που προκαλείται από τα βακτηρίδια χλαμύδια.
Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες θα πρέπει επίσης να ελέγχονται εάν έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως περισσότερους από ένα ερωτικούς συντρόφους, ιστορικό ασθένειας που μεταδόθηκε από σεξουαλική επαφή και ακανόνιστη χρήση προφυλακτικού.
Οι προηγούμενες οδηγίες σύστηναν τη συστηματική ανίχνευση μόνο στις έφηβους, που είναι σεξουαλικώς ενεργές, στις εγκύους ψηλού κινδύνου και στις γυναίκες με παράγοντες κινδύνου. Η νέα αυτή προσέγγιση προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη, τόσο από ιατρική όσο και από οικονομική άποψη.
Οι οδηγίες αυτές προέρχοντα…

Πιθανές αιτίες για το τρέμουλο στα χέρια

Το τρέμουλο ή «τρόμος» του χεριού είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να έχει μια προφανή υποκείμενη αιτία, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αποτέλεσμα μιας σοβαρής ασθένειας.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι μια αντίδραση της στιγμής, συνήθως ως απόκριση στο στρες, επομένως δεν είναι λόγος ανησυχίας. Σε άλλες περιπτώσεις είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που θα επηρεάσει περισσότερο. Αν το τρέμουλο του χεριού επιδεινώνεται, ή δεν είναι αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση, είναι καλό να δείτε έναν γιατρό.
Νευρικότητα Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος αντιδρούν ως απόκριση στο στρες. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, θυμό ή ακόμα και χαρά και ενθουσιασμό. Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν συχνά αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο είναι αβλαβές, δεν διαρκεί πολύ και όταν το άγχος φεύγει εξαφανίζεται κι αυτό, δείχνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται για μια ψυχοσωματική διαδικασία που να το προκαλεί.
Κρύο Το «κροτάλισμα» των δοντιών είναι το πιο σ…

Συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων σε νεαρές γυναίκες

Τα χαμηλά οιστρογόνα είναι ένα τυπικό σύμπτωμα που μια γυναίκα βιώνει όταν πλησιάζει στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μπορεί και οι νεότερες γυναίκες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χαμηλών οιστρογόνων. Στην περίπτωσή τους, ωστόσο, τα συμπτώματα (και οι αιτίες) είναι διαφορετικά από αυτά των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Υπάρχουν τρεις τύποι οιστρογόνων: Η οιστριόλη, η οιστραδιόλη και η οιστρόνη. Μερικές γυναίκες δεν παράγουν αρκετά φυσικά οιστρογόνα ενός ή όλων των τύπων. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την παρουσία καρκίνου των επινεφριδίων ή των ωοθηκών. Νεαρή γυναίκα με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να βιώσει μια ποικιλία από αίτια και το είδος των εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για να μετρηθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων της εξαρτώνται από τα συμπτώματα, την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό.
Συμπτώματα Το πιο συχνό σύμπτωμα χαμηλών οιστρογόνων σε νεότερες γυναίκες, είναι η έλλειψη εμμήνου ρύσεως και η καθυστερημένη ανάπτυξη. Οι νεότερες γυναίκες, κάτω των 40 με χαμηλ…

Αλγόριθμος μειώνει τη ρύπανση καταργώντας το μποτιλιάρισμα

Ένας νέος αλγόριθμος που αναπτύσσουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τα αυτόματα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας στους δρόμους των πόλεων, δηλαδή τα φανάρια, και να οδηγήσει σε ένα μέλλον χωρίς κυκλοφοριακές συμφορήσεις μειώνοντας έτσι τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και άρα την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και τα υπόλοιπα οχήματα.
Το σύστημα χρησιμοποιεί τόσο συγκεντρωτικά δεδομένα από τους αρμόδιους φορείς (δήμοι, υπουργεία Μεταφορών) όσο και ατομικά δεδομένα από τους οδηγούς των οχημάτων για να διαμορφώσει τη λειτουργία των φαναριών κυκλοφορίας με τρόπο ώστε η κίνηση των οχημάτων να εκτυλίσσεται απρόσκοπτα χωρίς να προκαλείται μποτιλιάρισμα. Αυτή τη στιγμή, οι φωτεινοί σηματοδότες χρησιμοποιούνται κυρίως σε βασικές οδικές αρτηρίες και κόμβους.
Έτσι, δεν λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά των οδηγών όταν πράγματι προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση. Εάν οι οδηγοί επιλέξουν εναλλακτικούς δρόμους τότε επηρ…

Τρισδιάστατη απεικόνιση "διαβάζει" την ηλικία

Πολλοί δείχνουν ή δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο νέοι από την πραγματική τους ηλικία. Ωστόσο, η βιολογική μας ηλικία –που μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την πραγματική μας ηλικία- συχνά παραμένει ένα μυστήριο.
Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορεί να εκτιμήσει με μεγάλη ακρίβεια τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη απεικόνιση των ρυτίδων και άλλων χαρακτηριστικών του προσώπου του.
Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών συνέλεξαν τρισδιάστατες εικόνες από 332 Κινέζους, ηλικίας από 17 έως 77 ετών, χρησιμοποιώντας μια ειδική κάμερα (3dMDface System).
Από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα «χάρτη γήρανσης» του ανθρώπινου προσώπου και να αναπτύξουν μια μέθοδο για τα πρότυπα γήρανσης του πληθυσμού με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μελέτη, το πλάτος του στόματος και της μύτης και η απόσταση από το στόμα και τη μύτη αυξάνονται με την πάροδο των ετών, ενώ οι γωνίες των ματιών αρχίζουν να…

Νέο τεστ DNA μπορεί να εντοπίσει πότε ένα έμβρυο έχει σύνδρομο Down

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο με επικεφαλής την καθηγήτρια Mary Norton, δοκίμασαν το νέο αυτό τεστ σε περισσότερες από 16.000 γυναίκες. Στη συνέχεια δοκίμασαν στις ίδιες γυναίκες το παραδοσιακό τεστ εντοπισμού του συνδρόμου Down στο έμβρυο.
Με το παραδοσιακό τεστ εντόπισαν 30 περιπτώσεις εμβρύων με σύνδρομο Down, ενώ με το νέο τεστ εντόπισαν 38. Κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό λάθους εκμηδενίζεται στο 0,05%. Το νέο τεστ αναλύει DNA από τον πλακούντα της μητέρας. Είναι μη επεμβατικό και δεν δημιουργεί ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν με την παραδοσιακή αμνιοπαρακέντηση.
Το νέο τεστ θα αρχίσει να εφαρμόζεται καταρχήν στις γυναίκες «υψηλού κινδύνου» να γεννήσουν παιδί με σύνδρομο Down, οι οποίες είναι κυρίως εκείνες που έμειναν έγκυες σε ηλικία πάνω από τα Πάντως το νέο τεστ έχει ακόμη τις ατέλειες του και χρειάζεται επιπλέον μικροδιορθώσεις. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ου ελέγχου των 16.000 γυναικών δεν μπορούσε να παράξει αποτελέσματα για τουλάχιστ…

Η ασθένεια του φιλιού

Έχετε ακούσει για την «ασθένεια του φιλιού»; Πρόκειται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, η οποία εμφανίζεται σε μικρό αριθμό ατόμων (νεαρής ηλικίας) που έχουν προσβληθεί από τον ιό EBV. Ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί κατά το φιλί, ευτυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας που δεν επιτρέπουν στον ιό να τους προκαλέσει την πάθηση. Αυτά επισημαίνουν οι ερευνητές, που εξετάζουν όλες τις πιθανότητες μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φιλί.
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, διόγκωση των λεμφαδένων και πόνο στο λαιμό, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, πονοκέφαλο, κούραση, μυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις. Η ασθένεια κρατά περίπου 2 εβδομάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως. Ένα μικρό ποσοστό ωστόσο συνεχίζει να νιώθει κούραση. Επειδή μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος η σπλήνα, συστήνεται στους ασθενείς να αποφεύγουν τα σπορ επαφής που εμπεριέχουν τον κίνδυνο ρήξης της σπλήνας.
Υπάρχουν και άλλοι ιοί που μεταδίδονται εύκολα κατά το φίλημα στο…

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις 4.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στα νοσοκομεία

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις 4.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στα νοσοκομεία Εντός του 2015 θα γίνουν οι προσλήψεις 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, διευκρίνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 Ο υπουργός, την προσεχή εβδομάδα, θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ προκειμένου να συζητηθούν οι διαδικασίες και η επίσπευσή τους. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του έως και τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα καλύψει το υπόλοιπο διάστημα από αποθεματικά. Οπως είπε χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή (Παραπολιτικά), ο ΕΟΠΥΥ πέρυσι έλαβε 725 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση και φέτος 526 εκατ. ευρώ.
 «Αυτά τα χρήματα, με τη διαχείριση που κάνουμε, θα έχουν έναν ορίζοντα Σεπτεμβρίου» τόνισε και συπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση, βέβαια, είναι αποφασισμένη να καλύψει από το αποθεματικό τις ανάγκες». Ο υπουργός επανέλαβε ότι προχωρεί στη σύσταση επιτρο…

Νανο-ρομπότ διεισδύουν στο μυαλό μας!

Για πρώτη φορά, νανορομποτικοί παράγοντες διείσδυσαν στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό δίνοντας ελπίδες για νέες θεραπείες του εγκεφάλου. Μαγνητικά νανοσωματίδια κατάφεραν να περάσουν το αιματοεγκεφαλικό φράγμα που προστατεύει τον εγκέφαλο από στοιχεία στο αίμα τα οποία ίσως απέβαιναν τοξικά για αυτόν και να προβούν σε απευθείας άφεση μορίων σε συγκεκριμένο σημείο, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ και το CHU Sainte-Justine. Το επίτευγμά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πλέον το 98% των θεραπευτικών μορίων είναι σε θέση να διαπεράσει στον φραγμό που ανοίγει προσωρινά στο επιθυμητό σημείο για διάστημα δύο ωρών όταν οι επιστήμονες αυξήσουν ελαφρά την θερμοκρασία την οποία παράγουν τα μαγνητικά νανοσωματίδια μόλις εκτεθούν σε πεδίο ραδιοσυχνοτήτων, εξηγούν.
Η συγκεκριμένη τεχνική δεν προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα της χρήσης νανοσωματιδίων για διάγνωση και θεραπευτική αγωγή σε παθήσεις του εγκεφάλου. Όπως επισημ…

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε σε κάθε ηλικία

Περνάμε κοιμισμένοι σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας, καθώς ο ύπνος μάς είναι εξίσου απαραίτητος με το οξυγόνο, το νερό και το φαγητό. Πόσες ώρες, όμως, πρέπει να κοιμόμαστε ανά ηλικία;
Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ αποφάσισε να απαντήσει στο ερώτημα άπαξ δια παντός. Έτσι, ανέθεσε σε ομάδα 18 ειδικών στον ύπνο, την ανατομία, την φυσιολογία, την παιδιατρική, τη νευρολογία, την γεροντολογία και τη γυναικολογία να διερευνήσουν το θέμα.
Η ομάδα αυτή χρειάσθηκε δύο χρόνια για να δημιουργήσει τις πιο ενημερωμένες οδηγίες που έχουν εκδοθεί ποτέ για την διάρκεια του ύπνου, καθώς έπρεπε να αναλύσει συνδυαστικά 312 κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία (2004-2014) και αφορούσαν τον ύπνο και τις επιδράσεις του στην υγεία.
Σύμφωνα λοιπόν με τις συστάσεις αυτές, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Sleep Health», οι ανάγκες σε ύπνο ανά ηλικία διαμορφώνονται ως εξής:
* Νεογέννητα (έως 3 μηνών): Χρειάζονται 14 έως 17 ώρες ύπνο την ημέρα
* Βρέφη (4-11 μηνών): Χρειάζονται 12 έω…

Η 25χρονη που δεν έχει φάει τίποτα τα 7 τελευταία χρόνια – Μια περίεργη ασθένεια

Μία μητέρα δεν έχει φάει για εφτά χρόνια εξαιτίας μίας σπάνιας ασθένειας που παρέλυσε το στομάχι της.
Η Nicola Nichols, 25 ετών από το Μπόλτον, νόσησε από μία ήπιας μορφής γρίπη το 2008 και έκτοτε δεν έχει καταφέρει να κρατήσει οποιαδήποτε τροφή ή υγρό στο σώμα της, ενώ λίγο πριν διαγνωστεί έκανε εμετό περισσότερες από 50 φορές την ημέρα.
Αν και αρχικά οι γιατροί πίστευαν ότι έπασχε από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή, στο τέλος διαγνώστηκε με γαστροπάρεση, μία ασθένεια που καθυστερεί τη γαστρική κένωση. Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ασθένειας είναι η παράλυση του στομάχου, που έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να μένουν εκεί για μεγαλύτερο διάστημα από το κανονικό. Πλέον, ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί στη ζωή η 25χρονη Nicola είναι με ορούς και σακούλες γλυκόζης που της παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται, ενώ η ασθένεια την οδήγησε σε απώλεια 13 κιλών, με την ίδια να μην μπορεί πλέον να επανέλθει στο κανονικό της βάρος και να ζυγίζει μόλις 44 κιλά.
«Και η μητέρα μου είχε…

Το λάθος που κάνουμε όλοι το πρωί, και μας χαλάει την ημέρα!

Μπορεί ποτέ να μην φανταζόσουν ότι θα ήσουν από αυτούς τους ανθρώπους που είναι τόσο κολλημένοι με το smartphone τους αλλά η πραγματικότητα είναι πως είσαι εθισμένη. Μάλιστα έχει και όνομα αυτό που έχεις. Λέγεται Nomophibia (ο φόβος που νιώθεις όταν είσαι μακριά από το κινητό σου).
Ενώ παλαιότερα ξυπνούσες το πρωί, έτρωγες το πρωινό σου ήρεμη και ξεκινούσες την ημέρα σου, τώρα αφού ξυπνήσεις, μένεις στο κρεβάτι και μπαίνεις στο instagram και το facebook για να “τσεκάρεις” τι έχει γίνει από τη στιγμή που έπεσες για ύπνο. Μάλιστα, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι 4 στους 5 χρήστες των smartphone τσεκάρουν τα κινητά τους στα 15 πρώτα λεπτά από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν. Πρόκειται για μία λιπηρή διαπίστωση αν σκεφτεί κανείς πως ο τρόπος που θα ξυπνήσεις συνήθως καθορίζει και την υπόλοιπη μέρα σου ενώ το πώς ζεις σήμερα επηρρεάζει την αυριανή ζωή σου. Θέλεις πραγματικά να ζεις έτσι; Αν όχι, δες πώς πρέπει να ξυπνάς τα πρωινά σου..
Ξεκίνα όμορφα την ημέρα σου
Πριν πατήσεις τα πόδια σου σ…

Πόθος, πάθος ή/και συντροφική αγάπη;

Η πιθανότητα να έχει παντρευτεί κάποιος μέχρι την ηλικία των 40 ετών είναι μεγάλη, αφού φαίνεται ότι αυτό θα συμβεί στο 80% του πληθυσμού. Αλλά τι θα συμβεί μετά τον γάμο; Θα διατηρηθεί το ερωτικό πάθος για πάντα εφόσον πρόκειται για αληθινή αγάπη ή είναι καταδικασμένη η σχέση να το στερηθεί;
Πολλοί ερευνητές έχουν περιγράψει διάφορους τύπους αγάπης. Σε γενικές γραμμές όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι τρία είναι τα βασικά είδη:
α) Σεξουαλική ορμή/πόθος.
β) Ερωτικό πάθος. Σε αυτό, η αγάπη χαρακτηρίζεται από εμμονικές σκέψεις που παρεμβαίνουν παντού, αλλά και από έντονη προτίμηση για τον/την άλλον/άλλη, έμφαση στα θετικά και έντονο αλτρουισμό.
γ) Συντροφική αγάπη, όπου το αίσθημα φιλίας, δεσμού και ασφάλειας κυριαρχεί.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αγάπη ξεκινά με σεξουαλική ορμή, μετατρέπεται σε ερωτικό πάθος και στη συνέχεια μεταπίπτει σε συντροφική αγάπη. Αν ίσχυε αυτό, τότε θα ξέραμε πως καθώς η σχέση γίνεται μακροχρόνια, είμαστε καταδικασμένοι στην απώλεια του ερωτικού πάθους. Στ…

Και οι αδύνατοι....κινδυνεύουν από παθήσεις

Μελέτες που έγιναν πρόσφατα, ανέδειξαν ότι και οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι έχουν και αυτοί τα προβλήματα υγείας τους, με πιθανότητες να εκδηλώνουν με τον ίδιο τρόπο, όπως οι ευτραφείς, διαβήτη, καρδιοπάθεια κλπ.
Το να έχει κάποιος πολύ χαμηλό σωματικό βάρος λένε οι επιστήμονες, είναι πολλές φορές επικίνδυνο, γιατί μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε δύσκολες καταστάσεις.
Η μόδα που εμφανίζουν τα σημερινά μοντέλα, το skinny, λιπόσαρκο ή απλά πολύ αδύνατο σώμα, σημαίνει πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος και χαμηλός θεωρείται αυτός που είναι κάτω από 18,5. ´Ενας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να τον μετρήσετε εάν σας ενδιαφέρει, με το σωστό τρόπο.
Για την αδύνατη σιλουέτα που έχουν οι "τυχεροί", όπως πολύ συχνά τους θεωρούμε, ευθύνεται ένα γονίδιο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είναι και οι πιο υγιείς, έρχονται οι επιστήμονες να ανατρέψουν αυτήν τη θεωρία.
Σε μετρήσεις που έγιναν, πολύ αδύνατοι άνθρωποι βρέθηκαν να έχουν αρκετά συχνά υψηλά επίπεδα χοληστε…

Τροφική δηλητηρίαση

Οι τροφικές δηλητηριάσεις, που συνήθως προκύπτουν από μόλυνση της τροφής με παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξίνες, δεν οφείλονται μόνο στην αλλοίωση μιας τροφής. Πολλές φορές έχουν να κάνουν και με την κακή συντήρηση των τροφίμων (ψύξη, απόψυξη, προετοιμασία) αλλά και με το μαγείρεμά τους, αν δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής. Έτσι, ακόμα και τα πλέον αγνά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί, αλλά και σε όλη την οικογένεια, κάποια μορφή τροφικής δηλητηρίασης.
Αιτίες και συμπτώματα Από τα μικρόβια που ενοχοποιούνται για τις τροφικές δηλητηριάσεις τα πιο συνηθισμένα είναι τρία: •ΣAΛMONEΛA: Eίναι μικρόβιο που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, αυγά, γάλα) και μεταφέρεται στον άνθρωπο αν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής στην παρασκευή του φαγητού ή αν τα τρόφιμα δεν μαγειρευτούν αρκετά. Συμπτώματα: Eμφανίζονται 12-36 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και είναι: πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροιες, πονοκέφαλος. Διάρκεια: Aπό 2-7 ημέρες. •KAMΠYΛOBAKTHPIΔIO: Eίναι …