Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων σε νεαρές γυναίκες


Τα χαμηλά οιστρογόνα είναι ένα τυπικό σύμπτωμα που μια γυναίκα βιώνει όταν πλησιάζει στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μπορεί και οι νεότερες γυναίκες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χαμηλών οιστρογόνων.
Στην περίπτωσή τους, ωστόσο, τα συμπτώματα (και οι αιτίες) είναι διαφορετικά από αυτά των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Υπάρχουν τρεις τύποι οιστρογόνων: Η οιστριόλη, η οιστραδιόλη και η οιστρόνη. Μερικές γυναίκες δεν παράγουν αρκετά φυσικά οιστρογόνα ενός ή όλων των τύπων. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την παρουσία καρκίνου των επινεφριδίων ή των ωοθηκών. Νεαρή γυναίκα με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να βιώσει μια ποικιλία από αίτια και το είδος των εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για να μετρηθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων της εξαρτώνται από τα συμπτώματα, την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό.

Συμπτώματα
Το πιο συχνό σύμπτωμα χαμηλών οιστρογόνων σε νεότερες γυναίκες, είναι η έλλειψη εμμήνου ρύσεως και η καθυστερημένη ανάπτυξη. Οι νεότερες γυναίκες, κάτω των 40 με χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να βιώσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Το αποτέλεσμα είναι εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Η κούραση είναι ένα συχνό σύμπτωμα που συνδέεται μ’ αυτή την κατάσταση. Μια γυναίκα μπορεί επίσης να ξεχνάει εύκολα, να έχει αϋπνία, έλλειψη ερωτικής επιθυμίας και επώδυνη σεξουαλική επαφή, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά ή αρχίζουν να μειώνονται. Ακανόνιστη έμμηνος ρύση ή έλλειψη εμμήνου ρύσεως μπορεί επίσης να παρουσιαστεί. Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και οι πονοκέφαλοι είναι δύο ακόμα συμπτώματα, όπως και οι αλλαγές στη διάθεση που οδηγούν σε κλάμα, συναισθήματα κατάθλιψης και ευερεθιστότητας. Επίσης, παρουσιάζεται απώλεια της οστικής μάζας που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Κάποιες φορές η αδυναμία μιας νεαρής γυναίκας να μείνει έγκυος μπορεί να σημαίνει ότι έχει χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.
Λειτουργία

Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως στις ωοθήκες. Μερικά παράγονται επίσης από τα επινεφρίδια. Τα σήματα για την παραγωγή οιστρογόνων προέρχονται από την υπόφυση και τα επίπεδά τους διαφέρουν στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, ανάλογα με το στάδιο του έμμηνου κύκλου. Τα οιστρογόνα είναι η γυναικεία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα γυναικεία χαρακτηριστικά στις γυναίκες.

Συνθήκες
Κληρονομικές ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλά οιστρογόνα μια νεαρή γυναίκα. Το σύνδρομο Turner είναι μια κληρονομική ασθένεια που οδηγεί σε βραχύ ανάστημα, έλλειψη φυσιολογικής γυναικείας ανάπτυξης και έλλειψη εμμήνου ρύσεως. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορεί επίσης να παρεμβαίνουν με την παραγωγή οιστρογόνων, μαζί με τις διαταραχές του θυρεοειδούς.

Αλλες αιτίες
Αλλες καταστάσεις που προκαλούν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων σε νεότερες γυναίκες, περιλαμβάνουν την υπερβολική άσκηση, τις διατροφικές διαταραχές και την ύπαρξη πολύ λίγου λίπους στο σώμα τους. Η υπερβολική άσκηση λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όπως η γυμναστική και ο χορός μπορούν να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και καθυστέρηση της φυσιολογικής θηλυκής ανάπτυξης. Ενα σύμπτωμα χαμηλών οιστρογόνων στις νεότερες γυναίκες καθυστερεί την ανάπτυξη και την έλλειψη της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια).

Πώς θα ξέρετε ότι έχετε χαμηλά οιστρογόνα
Ο γιατρός θα πρέπει να προσδιορίσει ποιος τύπος εξέτασης αίματος ή ούρων είναι απαραίτητος για να καθορίσει αν έχετε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Οι νεότερες γυναίκες μπορούν να εξεταστούν για την ωοθυλακιοτρόπο ή θυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), μία απευθείας μέτρηση παραγωγής οιστρογόνων. Οταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, μειώνονται επίσης και τα επίπεδα της FSH. Μια νεαρή γυναίκα που υπάρχει υποψία ότι πάσχει από σύνδρομο Turner μπορεί να πρέπει να εξεταστεί για χρωμοσώματα, καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι αποτέλεσμα ανωμαλίας στα χρωμοσώματα Χ.

Θεραπεία
Η θεραπεία των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων βασίζονται σε υποκείμενη αιτία. Οι νεαρές γυναίκες που περνούν φάση εμμηνόπαυσης δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο με μια μεγαλύτερη γυναίκα που έχει χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι η υποκείμενη αιτία που καθορίζει τη θεραπεία.

Εκτιμήσεις
Επειδή τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να σημαίνουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, ειδικά στις νεαρότερες γυναίκες, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας για μια εξέταση. Μια νεαρή γυναίκα με συμπτώματα χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων, θα πρέπει να αξιολογηθεί για τις αιτίες και τη θεραπεία.

medinova

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα