Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 10, 2016

Άγχος και Καρδιά

Όλοι οι άνθρωποι ζούμε καθημερινά με άγχος και στρες. Είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο αγώνας για επαγγελματική αποκατάσταση, η ανάγκη για οικονομική ασφάλεια, τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάποιο πρόβλημα υγείας, κάποιο δυσάρεστο οικογενειακό γεγονός, η απώλεια ενός συντρόφου, η απόλυση από τη δουλειά και άλλα που μας προκαλούν άγχος.
Τι είναι όμως το άγχος; Άγχος είναι μία διάχυτη, δυσάρεστη και πολλές φορές ακαθόριστη αίσθηση ανησυχίας.
Πώς να αναγνωρίζω το άγχος; Το άγχος έρχεται ως αίσθημα έντασης και εκνευρισμού. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα πνιγμού και δυσφορία. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην συγκέντρωση, ζάλη, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών, εφίδρωση. Σε σοβαρότερες μορφές συνοδεύεται από υπερβολική λύπη, προβλήματα ύπνου, καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη ερωτικής διάθεσης, ενοχές, απαισιοδοξία, ανησυχία και απομόνωση.
Τι προκαλεί το άγχος στην καρδιά; Δεν είναι τυχαία η έκφραση "το άγχος σκοτώνει". Το άγχος προκα…

Τέλος στα σφραγίσματα θα βάλουν τα βλαστοκύτταρα

Η οδοντιατρική θεραπεία με βλαστοκύτταρα θα υποκαθιστά στο μέλλον τα κλασικά σφραγίσματα ή αλλιώς τις εμφράξεις των δοντιών, διαπιστώνει μια νέα έρευνα που διεξάγουν Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Όρεγκον των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Δρ. Χρύσα Κιούση, πρώην υπότροφο του Ινστιτούτου Παστέρ της Αθήνας και τον συνεργάτη της Μαρκ Λιντ.
Η Δρ. Κιούση και οι συνεργάτες της εντόπισαν το γονίδιο Ctip2 το οποίο, ελέγχει την ανάπτυξη της αδαμαντίνης (το σκληρό εξωτερικό επίστρωμα του δοντιού) και δεν μπορεί να ανακτηθεί με φυσικό τρόπο, όταν καταστρέφεται από την τερηδόνα. Η αδαμαντίνη όπως λέει, είναι ο σκληρότερος ιστός του σώματος και αρχίζει να σχηματίζεται όταν ο άνθρωπος είναι ακόμη έμβρυο. Όταν τα δόντια μας σχηματιστούν πλήρως, αναδύεται μέσα από τα ούλα, ενώ τα κύτταρα που σχηματίζουν την αδαμαντίνη πεθαίνουν, καθιστώντας πλέον αδύνατη την αναπαραγωγή της. Ο έλεγχος του γονιδίου Ctip2, σε συνδυασμό με τη χρήση βλαστοκυττάρων, μπορεί να κάνει πραγματικότητα την τεχνητή δημιουργία λειτουργι…

Βήχας και ιγμορίτιδα: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι η αιτία σε περισσότερο από 33% των ασθενών με χρόνιο βήχα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η ρινίτιδα είναι οι άλλες δύο συχνότερες αιτίες που ευθύνονται για την πρόκληση χρόνιου βήχα.
Είναι αναγκαίο σε ασθενείς που παρουσιάζουν βήχα, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι χρόνιος, να εξετάζεται κατά πόσο υπάρχει μια ιγμορίτιδα. Συχνά η ιγμορίτιδα διαλανθάνει της προσοχής των γιατρών. Η διάγνωση δεν γίνεται με αποτέλεσμα να παραμένει λόγω απουσίας θεραπείας, προκαλώντας χρόνιους πονοκέφαλους και βήχα. Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή με ή χωρίς μόλυνση που εκδηλώνεται στα ιγμόρεια. Τα ιγμόρεια είναι οι κοιλότητες στα οστά που περιβάλλουν τη μύτη.
Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν: Παχύρρευστες εκκρίσεις Ρινική συμφόρηση Ρινόρροια Πόνος. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται μεταξύ ή πίσω από τα μάτια, κάτω από τα μάτια στις παρειές, πάνω από τα μάτια στο μέτωπο ή στα πάνω δόντια. Πυρετός Κούραση Ο εντοπισμός των συμπτωμάτων εξαρτάται από τους παραρρίνιους κόλπους π…

Νέος τρόπος καθορισμού της βέλτιστης δόσης χειρουργικής αναισθησίας

Βάσει εγκεφαλικής δραστηριότητας
Η χαρτογράφηση της λειτουργικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου πριν από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν για την βέλτιστη δόση χειρουργικής αναισθησίας, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές. Μέχρι σήμερα, η δοσολογία των αναισθητικών ουσιών καθορίζεται κυρίως βάσει του σωματικού βάρους έκαστου ασθενή.
Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLOS Computational Biology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, υποστηρίζουν ότι στα άτομα με ενδείξεις αυξημένης εγκεφαλικής συνδεσιμότητας χρειάζονται μεγαλύτερη δόση αναισθησίας. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι αυτή η παρατήρηση μπορεί να βοηθήσει τους αναισθησιολόγους να καθορίσουν με ακρίβεια την δοσολογία των φαρμάκων που απαιτούνται για να αναισθητοποιηθεί κάθε ασθενής.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές στα ηλεκτρονικά σήματα του εγκεφάλου σε ομάδα 20 υγιών εθελοντών, στους οποίους είχε χορηγηθεί η αναισθητική ουσία προποφόλη. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να πατήσ…

Σκοτώνει το ζεστό νερό περισσότερα μικρόβια;

Έχουμε μάθει πως το ζεστό νερό σκοτώνει περισσότερα μικρόβια και πιθανότατα προτρέπουμε τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό. Πρόσφατες μελέτες όμως αποδεικνύουν πως αυτό τελικά δεν ισχύει. “Παρότι είναι αλήθεια πως η ζέστη σκοτώνει τα μικρόβια, το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 100 βαθμούς Κελσίου, στο σημείο βρασμού δηλαδή, προκειμένου να συμβεί αυτό” εξηγεί η Donnica Moore. M.D.
Συνήθως όταν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για να πλύνουμε τα χέρια μας ή τα πιάτα, η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 40-50 βαθμούς Κελσίου. “Σε μελέτη που έγινε αποδείχτηκε πως η απομάκρυνση βακτηρίων και μικροβίων έχει να κάνει με το χρόνο (τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) και τον τρόπο που πλένουμε τα χέρια και όχι τόσο με τη θερμοκρασία του νερού”, επισημαίνει η δρ Moore.
“Εφόσον τρίψουμε καλά τα χέρια, ανάμεσα στα δάχτυλα και στη ράχη της παλάμης και μετά τα στεγνώσουμε προσεκτικά με χάρτινη πετσέτα μιας χρήσης, τα χέρια θα είναι κατά πάσα πιθανότητα απαλλαγμένα από μικρόβια ακόμη κι αν τ…

Μεγάλη προσοχή στα χάπια αδυνατίσματος - Τι λέει ο ΕΟΦ

Προσοχή. Ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα σκευάσματα αδυνατίσματος αλλά και σε εκείνα που ενισχύουν την ανδρική σεξουαλική δραστηριότητα, εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, επισημαίνει ο Οργανισμός.
Εφιστά επίσης κυρίως την προσοχή των καταναλωτών στα σκευάσματα που προωθούνται για την απώλεια βάρους αλλά και την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, ο ΕΟΦ σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, τα προϊόντα, Pink Bikini, Xero Xtreme και Lipo Escultura, που προωθούνται για την απώλεια βάρους, περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες diclofenac και siboutramine, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία τους, και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη.
Η δικλοφαινάκη είναι δραστική ουσία που περιέχεται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και μπορεί να προκαλέσει…

Σοκ στη Γαλλία: Ενας άνθρωπος σε κώμα και πέντε σε κρίσιμη κατάσταση από πειραματική δοκιμή φαρμάκου!

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ
Σοκ προκαλεί στη Γαλλία η είδηση ότι ένας άνθρωπος έμεινε «εγκεφαλικά νεκρός» και πέντε ακόμη μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση μετά από αποτυχημένη δοκιμή φαρμάκου σε γαλλικό εργαστήριο. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο στην πόλη Ρεν, ωστόσο δεν αποκαλύπτει το όνομα του φαρμάκου που εξεταζόταν, παρά μόνο ότι επρόκειτο για ένα παυσίπονο που περιέχει κάνναβη και λαμβάνεται από το στόμα. Ενας από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή έπεσε σε κώμα ενώ θεωρείται εγκεφαλικά νεκρός ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση πέντε ακόμη εθελοντών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
Αμέσως μετά το συμβάν, η υπουργός υγείας της χώρας ειδοποιήθηκε για ένα «πολύ σημαντικό ατύχημα» και αυτήν την ώρα μεταβαίνει στην πόλη της βορειοδυτικής Γαλλίας. Σύμφωνα με την Independent, η κλινική δοκιμή ακυρώθηκε αμέσως και οι εθελοντές που συμμετείχαν ανακλήθηκαν άμεσα. Αυτή ήταν η πρώτη φάση της κλινικής δοκι…

Κρόκος: Οι σύγχρονες ιατρικές χρήσεις του

Εκτός από τη μαγειρική ο κρόκος ή σαφράν χρησιμοποιείται και στην ιατρική. Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται και ποιες παρενέργειες έχει.
Κρόκος: Οι σύγχρονες ιατρικές χρήσεις του O κρόκος είναι μπαχαρικό που προέρχεται από το λουλούδι του Crocus sativus. Είναι ευρέως γνωστός στην Ευρώπη ως safran. Πρόκειται για φυτό που αναπτύσσεται σε ύψος 20-30 εκατοστών, αμιγώς καλλιεργούμενο από τα αρχαία χρόνια, το οποίο προέκυψε πιθανώς από την άγρια ποικιλία Crocus cartwrightianus. Το σαφράν έχει ύψος 20-30 cm και φέρει μέχρι τέσσερα λουλούδια με ζωηρά πορφυρά στίγματα, τα οποία συλλέγονται και ξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια κυρίως ως καρύκευμα και χρωστική ουσία σε τρόφιμα.
Η ιστορία της καλλιέργειας του κρόκου εκτείνεται σε πάνω από τρεις χιλιετίες. Ο κρόκος σαν φυτό χρωστική ουσία, φάρμακο, βότανο ή άρτυμα, ήταν γνωστός τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στους άλλους αρχαίους λαούς. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο προήλθε από την Ανατολή όπου έγινε και η πρώτη καλλιέργειά του. Άλλο…

Ο «ύπουλος» υποθυρεοειδισμός: Δείτε όλα τα πιθανά σωματικά και ψυχολογικά σημάδια

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια μεταβολική κατάσταση που προτιμά το γυναικείο φύλο και είναι αποτέλεσμα της μειωμένης έκκρισης θυρεοειδικών ορμονών ή της ανεπαρκούς λειτουργίας τους. Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες δρουν σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, τα συμπτώματα από την ανεπάρκειά τους είναι πολλά και διαφορετικά. Ανάλογα με το που εντοπίζεται η αιτία του προβλήματος, ο υποθυρεοειδισμός διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όπου υπάρχει βλάβη του ίδιου του αδένα, δευτεροπαθή, όπου υπεύθυνη του προβλήματος είναι η υπόφυση και τριτοπαθής, όπου το αίτιο εντοπίζεται στον υποθάλαμο.
Συμπτώματα Γενικά συμπτώματα -Εξασθένηση -Νωθρότητα -Οίδημα γύρω από τα μάτια -Ωχρότητα -Μιωμένη όρεξη Δερματολογικά συμπτώματα -Ξηρό δέρμα και μαλλιά -Τριχόπτωση -Εύθραυστα νύχια Ενδοκρινολογικές εκδηλώσεις -Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη) Μεταβολικές εκδηλώσεις -Μειωμένη αντοχή στο κρύο -Υποθερμία -Πρόσληψη βάρους -Παχυσαρκία Καρδιαγγειακές εκδηλώσεις -Δύσπνοια -Υπέρταση -Διόγκωση της καρδιάς

http://w…

Παθολογική Ζήλια

Η ζήλια είναι ένα απο τα πιο κοινά συναισθήματα του ανθρώπου. Η ζήλια εμφανίζεται σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, στη φιλία, τις σχέσεις μεταξύ μελλών της οικογένειας, μεταξύ συντρόφων, επαγγελματικές σχέσεις, κτλ. Συχνά οι ρίζες της ζήλιας βρίσκονται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την ανασφάλεια. Όπως με τα περισσότερα συναισθήματα, η ζήλια δεν είναι πρόβλημα εκτός και αν γίνεται υπερβολική και αρχίζει να επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, σε σημείο που παύει να είναι προστατευτική και γίνεται καταστροφική. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκαλείται παθολογική ζήλια και διαταράσσει την καθημερινή μας ζωή. Στην παθολογική ζήλια εμφανίζονται μια σειρά απο παράλογες σκέψεις και συναισθήματα σε συνδυασμό με μη αποδεκτές, ακραίες συμπεριφορές.
Η παθολογική ζήλια ή σύνδρομο του Οθέλλο είναι ψυχιατρική διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο πιστεύει ότι ο σύντροφός του είναι άπιστος/η χωρίς όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Ο φόβος του ατόμου για απάτη απο το σύντροφό του μπορεί να έγκειται στην ιδέα της…

Οι κίνδυνοι της ακτινοβολίας από το 4G: 30 λεπτών έκθεση επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου

Το περιοδικό Κλινικής Νευροφυσιολογίας δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι 30 λεπτά της έκθεσης σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων LTE (4G) επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές προκάλεσαν στο δεξί αυτί των 18 συμμετεχόντων, LTE ακτινοβολία για 30 λεπτά. Η απορροφούμενη ποσότητα ακτινοβολίας στον εγκέφαλο ήταν στα διεθνή επιτρεπτά όρια σύμφωνα με το ICNIRP και η πηγή της ακτινοβολίας κρατήθηκε 1 εκ από το αυτί.
Για την αποφυγή λανθασμένων αποτελέσματων λόγω ανθυποβολής οι ερευνητές εφάρμοσαν διπλή διασταρώμενη μελέτη συμφωνα με την οποία οι συμμετέχοντες χωρίς να το γνωρίζουν υποβλήθησαν σε πραγματική αλλά και εικονική έκθεση.
Η κατάσταση ηρεμίας εγκεφαλικής δραστηριότητας του κάθε συμμετέχοντα μετρήθηκε με απεικόνιση μαγνητικής ακτινογραφίας (fMRI) δύο φορές, μία φορά μετά την έκθεση σε ακτινοβολία LTE ραδιοσυχνοτήτων, και στη συνέχεια και πάλι μετά από εικονική έκθεση.


Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από την τ…

Από Επιτροπή θα περνούν οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς για να πάρουν το φάρμακό τους

Διαψεύδει ο Υπουργός Υγείας τέτοιο ενδεχόμενο
Η πρόσφατη κίνηση του Υπουργείου Υγείας να επανέλθουν τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία των νοσοκομείων και να διατίθενται μόνο από αυτά χωρίς τη δυνατότητα όταν υπάρχουν ελλείψεις να τα παίρνουν οι ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πιθανότατα να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον στους ασθενείς, καθώς πηγές της αγοράς μιλούν για πιθανή σύσταση Επιτροπής η οποία θα ελέγχει τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς κάθε μήνα για το αν πρέπει ή όχι να λάβουν τη συγκεκριμένη θεραπεία.
Μετά από 2 χρόνια ελλείψεων από τα τόσο ζωτικά για την υγεία των ασθενών φάρμακα της κατηγορίας 1Α ήταν σίγουρα ένα πολύ θετικό βήμα η επαναφορά τους στα φαρμακεία των νοσοκομείων, ωστόσο αν λογχεύει αυτό ο κίνδυνος τότε το Υπουργείο Υγείας είναι σαν να κάνει ένα βήμα πίσω στην όλη προσπάθεια που έκανε για να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς.
Σε μια τέτοια περίπτωση όπως λένε, οι που πάσχουν από αυτές τις σοβαρές παθήσεις, θα υποχρεώνονται σε ένα…

Τι είναι η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη HbA1c και πόσο χρήσιμη είναι η μέτρησή της στον σακχαρώδη διαβήτη;

Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (ή HbA1c, όπως συνήθως γράφεται εν συντομία) είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση στο αίμα, η οποία αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα σου κατά τους προηγούμενους 2 - 3 μήνες.
Τα αρχικά Hb είναι σύντμηση της αγγλικής λέξης Hemoglobulin που σημαίνει αιμοσφαιρίνη στην αγγλοσαξoνική γλώσσα, το Α είναι αρχικό της αγγλικής λέξης Αdult που σημαίνει ενήλικoς και το 1c είναι ένα κλάσμα. Η αιμοσφαιρίνη είναι ουσία που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Kύριο έργο της είναι να μεταφέρει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος οξυγόνο στους ιστούς. Η γλυκόζη (ή αλλιώςσάκχαρο) συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη και σχηματίζει τηγλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη παραμένει αδιάσπαστη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αιμοσφαιρίου. Η αρχή της μεθόδου βασίζεται στο ότι η σύνδεση της γλυκόζης με την Α1 αιμοσφαιρίνη (η οποία αποτελεί το 97% της ολικής αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από την Α2, κατά 2,5…

Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος στις 27-28 Ιανουαρίου

Δωρεάν οφθαλμολογικό έλεγχο προσφέρει το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας, στο πλαίσιο διήμερης εκδήλωσης, 27 και 28 Ιανουαρίου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2), με θέμα τον «πλήρη προληπτικό έλεγχο από την παιδική έως και την τρίτη ηλικία».
Σκοπός του Κολεγίου είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και πρόληψη των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων, επισημαίνοντας ότι μόνον το 40% του γενικού πληθυσμού έχει τέλεια όραση, ενώ ο συχνός έλεγχος και η πρώιμη διάγνωση των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων, προστατεύει από σταδιακή ή και μόνιμη απώλεια της όρασης. Στο χώρο του μουσείου θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, όπου θα διενεργούνται οφθαλμολογικές εξετάσεις από γιατρούς του Κολεγίου, προς όλους τους ενδιαφερόμενους και χωρίς καμία απολύτως χρέωση.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του διημέρου θα γίνεται προληπτικός διαθλαστικός έλεγχος για διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, στραβισμός, διαβήτης), προληπτικός έλεγχος για καταρρ…

Προσοχή! Επικίνδυνα χάπια για αδυνάτισμα και... σεξ στο Διαδίκτυο

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών
Η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, επισημαίνει ο Οργανισμός, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών για σκευάσματα που προωθούνται για την απώλεια βάρους αλλά και την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, τα προϊόντα, Pink Bikini, Xero Xtreme και Lipo Escultura, που προωθούνται για την απώλεια βάρους, περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες diclofenac και siboutramine, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία τους, και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη. Η δικλοφαινάκη είναι δραστική ουσία που περιέχεται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ια…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Πώς την αναγνωρίζω

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό Σύστημα του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συλλόγου (DSM- IV-R & DSM-V ) η οριακή ή μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας ανήκει στην Κατηγορία Β’ των διαταραχών προσωπικότητας και σχετίζεται με έντονη συναισθηματική αστάθεια. Το άτομο παρουσιάζει έλλειψη σταθερότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις και παρορμητικότητα. Τα συναισθήματα κυμαίνονται από έντονο ενθουσιασμένο σε ακραίο θυμό – στοιχείο που οδηγεί στην καταστροφή των περισσότερων διαπροσωπικών σχέσεων. Επιπλέον, η παρορμητικότητα και η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά συνήθως εκφράζονται μέσω καταχρήσεων, επεισόδια υπερφαγίας και έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας. Τα άτομα με οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή δεν έχουν μια σταθερή εικόνα εαυτού, γεγονός που διαφαίνεται από μεταβολές σε βασικές πτυχές της ταυτότητάς τους, όπως αξίες και επαγγελματικές επιλογές. Ένα ακόμη στοιχείο της διαταραχής είναι πως το άτομο καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αποφύγει μία πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη.
Συμπτώματα, ακόμη, …

Οι στατίνες επικίνδυνες (;) για την καρδιά

Ερευνα αποδεικνύει ότι επιταχύνουν τη σκλήρυνση των αρτηριών
Τελικά οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και συγκοπής, αντί να προστατεύουν την υγεία της καρδιάς; Στο συμπέρασμα, που ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με το δημοφιλές φάρμακο, καταλήγουν οι ερευνητές Χαρούμι Οκουγιάμα από το πανεπιστήμιο της πόλης Ναγκόγια στην Ιαπωνία και Πίτερ Λάνγκσζοεν από το Τέξας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν συντριπτικές αποδείξεις ότι τα φάρμακα αυτά επιταχύνουν τη σκλήρυνση των αρτηριών και μπορούν να προκαλέσουν, στη χειρότερη περίπτωση, καρδιακή ανεπάρκεια.
Παρότι οι στατίνες είναι το σκεύασμα που συνταγογραφείται κατεξοχήν για τη μείωση της χοληστερίνης, οι μελετητές -που ανέλυσαν πληθώρα δημοσιευμένων μελετών- επισημαίνουν ότι μπλοκάρουν ένα μόριο του οργανισμού που παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή βιταμίνης Κ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ασβεστοποίηση των αρτηριών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα!
Οι ειδικοί, οι οποίοι δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθε…

Εγκεφαλικό: Το μοιραίο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι νέοι

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τα άτομα με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εντός τριών ωρών προκειμένου να έχουν πιθανότητα αποκατάστασης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και ελαχιστοποίησης ή αναστροφής των βλαβών.
Ωστόσο, αμερικανική δημοσκόπηση δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των νεαρών ενηλίκων καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο παρά τα συμπτώματα. Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Ronald Reagan» στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Λιεμπεκιντ, ρώτησαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, τι θα έκαναν εντός τριών ωρών από την εκδήλωση συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως αδυναμία, μούδιασμα και δυσκολίες όρασης ή ομιλίας. bigstock Stroke cerebrovascular acci 78569471 Από αυτούς που ήταν κάτω από 45 ετών, το ένα τρίτο δήλωσε ότι ήταν πολύ πιθανό να πάει στο νοσοκομείο. Το 73% όμως δήλωσε ότι πιθα…

SOS ΚΕΕΛΠΝΟ για την γρίπη: Ανεμβολίαστα άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου και 5 θάνατοι

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Μάλιστα μέχρι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και ώρα 14:30, έχουν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ, και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.
Να θυμίσουμε, ότι κατέληξε σήμερα το πρωί, ο 59χρονος που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και είχε προσβληθεί από τον ιό γρίπης με το στέλεχος Η3Ν2. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος είχε και άλλα προβλήματα υγείας, ήταν ο μόνος μέχρι στιγμής που δεν είχε το πανδημικό στέλεχος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.…

'Οταν το παιδί έχει νεύρα: Οι πηγές του "κακού" και ο ρόλος των γονιών

Όταν το παιδί έχει διαρκώς νεύρα, όταν θυμώνει και φέρεται κακότροπα, πολύ συχνά οδηγεί τους γονείς στα όριά τους και αντιδρούν με τρόπους για τους οποίους μπορεί αργότερα να μετανιώσουν. Αν δεν κατανοήσει, όμως, ο γονιός τι είναι αυτό που προκαλεί νεύρα στο παιδί και αν δεν το βοηθήσει να μάθει να τα διαχειρίζεται, η κατάσταση αυτή δεν θα βελτιωθεί εύκολα, ενώ μπορεί να επιβαρύνει τις μελλοντικές σχέσεις του παιδιού και με τους γονείς και με τους γύρω του.
Τι προκαλεί νεύρα στο παιδί Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι τα νεύρα και ο θυμός συνήθως προέρχονται από παιδιά που αισθάνονται ότι δεν τα καταλαβαίνουν, ότι κατηγορούνται άδικα ή που έχουν ανασφάλειες. Η ψυχολόγος του Mama365 κ. Μαρία Σαράντη εξηγεί συγκεκριμένα πως «ο θυμός είναι μια κοινωνικά αποδεκτή και κακώς εννοούμενη δηλωτική αντίδραση δύναμης και όχι αδυναμίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι και μια έκφραση πόνου και έλλειψης εμπιστοσύνης.»
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «για ένα παιδί οι γονείς είναι ο κόσμος του. Χρειάζεται αγ…

Γιατί οι σκέψεις διαμορφώνουν την πραγματικότητα σου

Το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές και με χίλιους διαφορετικούς τρόπους: Γίνεσαι αυτό που σκέφτεσαι. Και οι σκέψεις που χρησιμοποιείς γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Ανέμενε εκπληκτικά πράγματα να συμβούν σε εσένα και θα συμβούν. Το λένε όλοι, οι δάσκαλοι, οι σοφοί.. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί;
Και πραγματικά αυτή η ιδέα είναι αλήθεια. Δεν είναι απλά κάποια εσωτερική φιλοσοφία. Είναι απλή λογική. Και ορίστε το γιατί: οι ενέργειες που κάνεις κάθε μέρα δημιουργούν τα αποτελέσματα της ζωής σου. Και αφού η σκέψη έχει προηγηθεί σε κάθε ενέργεια (η σκέψη ουσιαστικά είναι ο πρόγονος της απόδοσης), σε αυτό που θα επικεντρωθείς είναι και εκείνο που πραγματικά θα οδηγήσει την πραγματικότητα σου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Bejamin Disrael το είπε εξαιρετικά όταν παρατήρησε: «ποτέ δεν θα πας υψηλότερα από τη σκέψη σου». Κάνε μεγάλα όνειρα και η συμπεριφορά σου θα ακολουθήσει. Σκέψου λίγα και αυτό ακριβώς θα έχεις σαν αποτέλεσμα.
Αυτή η θεωρία πιάνει κάθε διάσταση της ζωής σου. Σκέψου ότι οι άνθρωπ…

Έχετε αρχίσει να ξεχνάτε; Υπάρχουν τρόποι να τονώσετε τη μνήμη σας

Όλοι ξεχνάμε από καιρού εις καιρόν ένα όνομα, πού βάλαμε τα κλειδιά μας, έναν αριθμό τηλεφώνου, αλλά αυτό που στα 25 μας ήταν στιγμή αμηχανίας, γίνεται στα 40 στιγμή άγχους και στα 55 ή στα 60 σοβαρή πηγή ανησυχίας.
Για τους ειδικούς, η διαταραχή ανάκτησης όπως την αποκαλούν μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της ηλικίας και όχι ένδειξη ότι επίκειται η επίφοβη άνοια. Οπως όμως διευκρινίζει σε πρόσφατη έκθεσή του το Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) των ΗΠΑ, αν η διαταραχή αυτή αφεθεί ανενόχλητη να εξελιχθεί, θα καθιστά ολοένα πιο δύσκολη τη διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Αν και τα ολισθήματα της μνήμης γίνονται εμφανή κυρίως μετά την ηλικία συνταξιοδότησης, οι βαθμιαίες αλλαγές αρχίζουν δεκαετίες νωρίτερα, αλλά καλύπτονται από την υπερπληθώρα νευρικών κυττάρων και συνδέσεων στον εγκέφαλο.
Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις υγιείς ηλικιωμένους δυσκολεύεται να θυμηθεί γεγονότα, πρόσωπα, χώρους και πράγματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, αλλά πολλοί αποδίδουν θαυμάσια όταν καλ…