Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέος τρόπος καθορισμού της βέλτιστης δόσης χειρουργικής αναισθησίας

Βάσει εγκεφαλικής δραστηριότητας


Η χαρτογράφηση της λειτουργικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου πριν από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν για την βέλτιστη δόση χειρουργικής αναισθησίας, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.
Μέχρι σήμερα, η δοσολογία των αναισθητικών ουσιών καθορίζεται κυρίως βάσει του σωματικού βάρους έκαστου ασθενή.

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLOS Computational Biology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, υποστηρίζουν ότι στα άτομα με ενδείξεις αυξημένης εγκεφαλικής συνδεσιμότητας χρειάζονται μεγαλύτερη δόση αναισθησίας. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι αυτή η παρατήρηση μπορεί να βοηθήσει τους αναισθησιολόγους να καθορίσουν με ακρίβεια την δοσολογία των φαρμάκων που απαιτούνται για να αναισθητοποιηθεί κάθε ασθενής.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές στα ηλεκτρονικά σήματα του εγκεφάλου σε ομάδα 20 υγιών εθελοντών, στους οποίους είχε χορηγηθεί η αναισθητική ουσία προποφόλη. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να πατήσουν διάφορα κουμπιά, ανάλογα με τους διαφορετικούς ήχους που άκουγαν.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ακόμα και μετά την χορήγηση της μέγιστης δόσης προποφόλης, ορισμένοι εθελοντές εξακολουθούσαν να πατούν τα κουμπιά, ενώ άλλοι είχαν αναισθητοποιηθεί.

Η συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου ήταν πιο έκδηλη στα άτομα που είχαν καταφέρει να μείνουν σε εγρήγορση.
Όταν οι ειδικοί μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών όταν ήταν ξύπνιοι, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, εντόπισαν τις ίδιες διαφορές.

«Όσο μεγαλύτερη ήταν η εγκεφαλική δραστηριότητα στην αρχή, τόσο περισσότερη αναισθησία χρειαζόταν το άτομο ώστε να αναισθητοποιηθεί. Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η εγκεφαλική συνδεσιμότητα δεν ειναι ένδειξη εγκεφαλικής δύναμης. Παρουσιάζει διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, καθώς και από άτομο σε άτομα. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ποσότητα του καφέ που καταναλώνει κάποιος ή πόσο έχει κοιμηθεί. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα» υπογραμμίζει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Σριβας Τσεννου.


http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500051779

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα