Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 10, 2015

Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση - Συμπτώματα

Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, στη χώρα μας μας απειλούν ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα, τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένα τρόφιμα είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλα και διάφορα άλλα που μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμε και από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών.
Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν γιατί εξα…

Τι πρέπει να προσέχουμε πριν αγοράσουμε γυαλιά ηλίου- 6 πρακτικά σημεία!

Λανθασμένος είναι ο τρόπος επιλογής γυαλιών ηλίου από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, καθώς θεωρούν ότι αρκεί μονάχα να προβάρουν διάφορα ζεύγη στον καθρέφτη. Εσείς, έχετε ποτέ σκεφτεί την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία; Την αντοχή; Την ορατότητα; Το σχήμα του κεφαλιού και του προσώπου σας; Υπάρχουν περισσότεροι παράμετροι στην επιλογή γυαλιών ηλίου από τους εμφανισιακούς!
Ορισμένες πρακτικές συμβουλές ενδεχομένως να αλλάξουν τα μέχρι σήμερα πιστεύω σας, παρουσιάζοντας έναν άλλο τρόπο σκέψης:
1. Προστατεύστε τα μάτια σας! Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στα μάτια, όπως καταρράκτη, εγκαύματα, ακόμα και καρκίνο. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύσουν από αυτούς τους κινδύνους. Επιλέξετε λοιπόν γυαλιά που μπλοκάρουν τουλάχιστον το 99% της ακτινοβολίας UVB και το 95% των ακτινών UVA. Επίσης εξετάστε κατά πόσο μπορείτε να δείτε γύρω από τα πλαίσια των γυαλιών ηλίου - μήπως επιτρέπουν στις ακτίνες να εισέλθουν από την κορυφή…

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε με τα προφυλακτικά;

Το προφυλακτικό δεν μας προφυλάσσει μόνο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μας προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Αυτό δεν γίνεται πάντα. Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που κάνουμε στη χρήση του προφυλακτικού;
Ερευνητές από το Ίδρυμα Μελέτη του Σεξ, του Φύλου & της Αναπαραγωγής Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ανέλυσαν όλες τις μελέτες για τα λάθη με τα προφυλακτικά που έχουν διεξαχθεί από το 1995 έως σήμερα. Ήταν 50 μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε 14 χώρες. Κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Σκοπός τους ήταν να βρουν τι κάνουμε λάθος με τα προφυλακτικά.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Sexual Health», έδειξαν πως πολλοί άντρες τοποθετούν το προφυλακτικό έτσι ώστε δεν αφήνουν χώρο στην άκρη του για να χωρέσει το σπέρμα. Άλλοι δεν το ελέγχουν πριν το βάλουν για να δουν εάν είναι γερό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αν το προφυλακτικό χρησιμοπο…

Ρέθυμνο: Ιατρείο ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους

Την έναρξη λειτουργίας Ιατρείου Παιδιών και Εφήβων, για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών ψυχικής υγείας, ανακοίνωσε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου.
Το Ιατρείο θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν ραντεβού. Το ΚΨΥ έχει σημαντική παρουσία στον νομό και έχει αναπτύξει κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες με στόχο την υποστήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.
Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργήσει Εξωτερικό Ψυχιατρικό Ιατρείο, Μονάδα Ψυχολογικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου, Κοινωνική Υπηρεσία, Πρόγραμμα κατ' οίκον επισκέψεων για την πόλη του Ρεθύμνου, Συμβουλευτικό Σταθμό, Δίκτυο Εθελοντών, Ομάδες υποστήριξης και ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια οικογενειών που ένα μέλος τους έχει ψυχική ασθένεια.
Παράλληλα, διατηρεί προγράμματα ομαδικής ψυχοθεραπείας, Κοινωνική Λέσχη με πρόγραμμα αυτοβοήθειας για άτομα με ψυχική ασθένεια, έχει δη…

Επαναλειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο στην Καισαριανή

Την επαναλειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, το οποίο καλύπτει παροχές σε φάρμακα στους οικονομικά αδύναμους και στους ανασφάλιστους πολίτες, ανακοίνωσε ο Δήμος Καισαριανής.
Οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να εξυπηρετούνται, προσκομίζοντας συνταγή γιατρού, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 13.00, στην οδό Σμύρνης 19.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου στα τηλέφωνα 2107292 626 και 2132010742.

Τα «ζωντανά» γιαούρτια καταπολεμούν την αλλεργική ρινίτιδα

Αν βασανίζεστε από κνησμό στα μάτια και κρίσεις φταρνίσματος την εφετινή άνοιξη, αρχίστε να τρώτε παραδοσιακά γιαούρτια με την πέτσα ή «ζωντανά» γιαούρτια, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα προβιοτικά που περιέχουν αυτά τα γιαούρτια μπορούν να καταπραϋνουν τα συμπτώματα αυτά, που αποτελούν χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της αλλεργικής ρινίτιδας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προβιοτικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, καταπραϋνοντας την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνεται για την αλλεργία. Τα συμπεράσματά τους βασίζονται στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 23 προγενέστερων κλινικών μελετών για τα προβιοτικά, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2.000 εθελοντές.
Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση του Διεθνούς Φόρουμ Αλλεργίας & Ρινολογίας (JIFAR) 17 από τις μελέτες έδειξαν ότι τα προβιοτικά παρέχουν σημαντικό κλινικό όφελος στους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, σε σύγκριση με την κατανάλωσ…

Οι πρώτες βοήθειες μετά από τσίμπημα σφήκας

Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει ένα έντομο ή κάποιο φίδι; Κινδυνεύουμε και αν ναι πόσο πολύ; Διαβάστε ένα χρήσιμο οδηγό επιβίωσης και μην ξεχνάτε, πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία.
Τα τσιμπήματα της σφήκας ή της μέλισσας δεν είναι θανατηφόρα και σε γενικές γραμμές μπορεί να πονάμε, αλλά δεν κινδυνεύουμε. Κινδυνεύουν μόνο όσοι είναι αλλεργικοί και δεν το ξέρουν.
Εκείνοι που είναι αλλεργικοί και το γνωρίζουν και πιο προσεκτικοί είναι αλλά και εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα φάρμακα είναι (πχ ένεση αδρεναλίνης). Επίσης είναι επικίνδυνο για όλους μας να δεχτούμε πολλαπλά και απανωτά τσιμπήματα, κάτι που συμβαίνει εάν “πέσουμε” σε κυψέλη και ταράξουμε τα έντομα.
Όταν μας τσιμπήσει μια μέλισσα ή σφήκα το δέρμα πρήζεται και κοκκινίζει σαν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση στο δηλητήριο του κεντριού. Ο πόνος είναι αρκετά έντονος και μπορεί να διαρκέσει από κάποιες ώρες, μέχρι λίγες ημέρες.
Το πρήξιμο στην περιοχή εντείνει τον πόνο αυτό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε εάν η σφήκα ή η μέ…

Νυκτουρία: Αντιμετωπίστε το πρόβλημα στη… ρίζα του!

Ένας στους δύο άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών σηκώνονται από το κρεβάτι τους τη νύχτα για να επισκεφθούν την τουαλέτα. Παρόλο που για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχουν λύσεις, φαρμακευτικές και μη, η πλειοψηφία των ασθενών τείνουν να θεωρούν τη νυχτερινή έγερση για ούρηση φυσιολογική κατάσταση για την ηλικία τους, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν ποτέ στον γιατρό και να μένουν χωρίς βοήθεια.
Η νυκτουρία (δηλαδή η ανάγκη να ξυπνήσει κάποιος την νύχτα προκειμένου να κενώσει την κύστη του), είναι η συχνότερη διαταραχή του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και η συχνότερη αιτία απώλειας του ύπνου που επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης της νυκτουρίας είναι υψηλή και σε νεότερα άτομα. Στους ηλικιωμένους, η νυκτουρία εμφανίζεται το ίδιο συχνά και στα δύο φύλα. Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι σχεδόν 40 εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίοι διακόπτουν τον ύπνο τους κάθε βράδυ προκειμένου να ουρήσουν, γε…

Προβλήματα υγείας που μπορεί να ξεκινήσουν από το έντερό σας

Άρθρο του δρος William Cole
Αυτό το έξυπνο βακτηριακό οικοσύστημα που υπάρχει στο έντερο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ το σώμα μας στην πραγματικότητα περιέχει 10 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι κύτταρα! Αυτό σημαίνει ότι αποτελούμαστε από περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι ανθρώπινα κύτταρα, αποτελώντας ένα είδος μέσου μεταφοράς ή ξενιστή για το μικροβίωμα.
Η σύνδεση με το μικροβίωμα Αυτό που μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι ένα πραγματικό γεγονός! Αυτά τα τρισεκατομμύρια μικρόβια και οι αποικίες τους διαχειρίζονται την εμφάνιση, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Οι ερευνητές μαθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς τον τρόπο που ρυθμίζουν ακριβώς κάθε σύστημα του σώματός μας.
Παθήσεις όπως το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου και η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO) μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μικροβίωμα. Όπως έλεγε ο Ιπποκράτης «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο», κι όταν το μικροβίωμα έχει αποδ…

Ο νόμος του Pareto - Πως μπορούμε να επιτύχουμε το 80% των αποτελεσμάτων καταβάλλοντας το 20% της προσπάθειας – Η αρχή Pareto στην Υγεία

Προβλήματα στα πόδια από παπούτσια: Αιτίες, σημεία, συμπτώματα και αντιμετώπιση