Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 28, 2016

Τα αντιβιοτικά ίσως συντελούν στην εκδήλωση παιδικών τροφικών αλλεργιών

Όταν χορηγούνται τους πρώτους 12 μήνες
Η θεραπεία με αντιβιοτικά κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού ενδεχομένως να αυξάνει τις πιθανότητες διάγνωσης του με τροφική αλλεργία υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Allergy, Asthma and Clinical Immunology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ανέλυσε στοιχεία από τη βάση Medicaid της περιόδου 2007-2009 και εντόπισε 1.504 παιδιά με τροφικές αλλεργίες και τα συνέκρινε με 5.995 παιδιά χωρίς αλλεργίες. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και παραμέτρους, όπως το μήνα γέννησης και το έτος, το φύλο και την εθνικότητα/φυλή, τον θηλασμό, την μητρική ηλικία, τον τόπο κατοικία, το άσθμα και το έκζεμα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι στα παιδιά που είχαν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά εντός του πρώτου έτους ζωής, η πιθανότητα να έχουν διαγνωστεί με τροφική αλλεργία ήταν 1,2 φορές μεγαλύτερη, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά.

Η σχέση μεταξύ αντ…

Νέο ύφασμα θα δροσίζει το σώμα

Μηχανικοί του πανεπιστημίου Stanford ανέπτυξαν ύφασμα με βάση το πλαστικό, που θα μπορούσε να υφαίνεται στο ύφασμα των ρούχων για να βοηθά τους ανθρώπους να δροσίζονται σε ζεστά κλίματα χωρίς κλιματισμό.

Όπως δήλωσαν, το νέο υλικό δροσίζει το σώμα καλύτερα από συνθετικά ή φυσικά υφάσματα.
Ο Yi Cui δήλωσε ότι αν κάποιος μπορεί να δροσίσει έναν άνθρωπο αντί για το κτίριο στο οποίο ζει, θα εξοικονομείται ενέργεια.
Όσοι το φορούν θα νιώθουν κατά σχεδόν 15 βαθμούς πιο δροσερά με το νέο υλικό σε σχέση με τα βαμβακερά υφάσματα.

Το νέο υλικό βασίζεται στην ίδια πλαστική ουσία που πιθανόν χρησιμοποιείτε καθημερινά για να τυλίξετε φαγητό, το πολυαιθυλένιο.
Όπως τα συνηθισμένα υφάσματα το νέο υλικό επιτρέπει στον ιδρώτα να εξατμιστεί μέσω αυτού.
Επίσης επιτρέπει στη ζέστη του σώματος να εκλύεται καθώς περνά από αυτό η υπέρυθρη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να προσθέσουν περισσότερα χρώματα, υφάσματα και χαρακτηριστικά ρούχων στο νέο υλικό.
Ο Fan υπέδειξε ότι η έρευνα μ…

Kάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου

Η χρήση γυαλιών ηλίου τις ημέρες έντονης ηλιοφάνειας είναι επιβεβλημένη λόγω της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία βλάπτει τους ιστούς στην επιφάνεια αλλά και στο βάθος των ματιών.

Όσο περισσότερο εκτίθενται τα μάτια μας στην UV, ιδίως στην UVB, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε μεγαλώνοντας να εκδηλώσουμε προβλήματα όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η εμφάνιση μορφωμάτων.

Κάθε πότε όμως πρέπει να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου;
Επιστήμονες από τη Βραζιλία εξηγούν στην επιθεώρηση «Biomedical Engineering OnLine», ότι οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα εναντίον της UV που διαθέτουν οι φακοί των γυαλιών.

Αυτό έχει ως συνέπεια να τους διαπερνά ολοένα περισσότερη UV, προκαλώντας φθορές στα μάτια οι οποίες αυξάνουν βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο διαφόρων οφθαλμοπαθειών, όπως το πτερύγιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Γι’ αυτό και προτείνουν να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου το αργότερο κάθε δύο χρόνια, καθώς η …

Επιδεινώνεται ταχύτατα το μικροβίωμα των ασθενών στις ΜΕΘ

Το ανθρώπινο μικροβίωμα είναι ιδιαίτερα οργανωμένο. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει περίπου 100 μεγάλες ομάδες βακτηρίων που τις ονόμασαν «φύλα» και η καθεμία έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα. Κάποια είναι ευεργετικά και άλλα παθογόνα. Τι κάνει ένα μικροβίωμα υγιές ή όχι στο έντερο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακαθόριστο.

Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSphere βρήκε ότι τo μικροβίωμα των ασθενών που εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε ένα νοσοκομείο διαφέρει δραματικά από εκείνη των υγιών ασθενών.

Οι ερευνητές, αναλύοντας τη μικροβιακή χλωρίδα σε ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ βρήκαν ότι υπάρχει βακτηριακή ανισορροπία η οποία επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους, στους ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ εξαντλούνται οι πληθυσμοί των καλών βακτηρίων, αυτών που προάγουν την υγεία, και αυξάνονται τα βακτήρια με παθογόνα στελέχη, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κά…

Επιλόχεια κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών μετά την γέννηση ενός παιδιού.

Τα πρώτα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης εμφανίζονται περίπου ένα μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού.
Τα αίτια της επιλόχειας κατάθλιψης δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τους επιστήμονες. Εικάζεται ότι οφείλεται στις έντονες αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Χονγκ Κονγκ, οι γυναίκες που βιώνουν επίμονο πόνο κατά τον τοκετό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη.
Η μελέτη έγινε στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης, καθώς παρατηρείται παγκοσμίως αύξησης της επιλόχειας κατάθλιψης, η οποία συντελεί σε σημαντική νοσηρότητα και φτωχή νεογνική και μητρική υγεία.

Στόχος της τριτοετούς φοιτήτριας Γουέι Ντου (υπό την επίβλεψη των καθηγητών της) ήταν να μελετήσει την επίδραση του εμμένοντος πόνου του τοκετού στο σκορ της επ…

Tα συμπτώματα της περιόδου που χτυπούν καμπανάκι

Πόνος και κράμπες στην κοιλιά, πρήξιμο στο στήθος, πονοκέφαλοι, νεύρα, κακή διάθεση, κούραση.
Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα της περιόδου που ταλαιπωρούν τις περισσότερες γυναίκες τις δύσκολες μέρες του μήνα.
Υπάρχουν ωστόσο σύμφωνα με το onmed, και κάποια συμπτώματα τα οποία είναι ασυνήθιστα και μπορεί να προειδοποιούν για κάτι σοβαρό, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Μεγάλη ροή αίματος
Η συχνή αντικατάσταση του ταμπόν ή της σερβιέτας κατά την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα της περιόδου είναι φυσιολογική. Αν όμως αυτό γίνεται κάθε μία ώρα, λόγω της υπερβολικής ποσότητας αίματος, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Εκτός του ότι μπορεί να συνδέεται με προβλήματα της μήτρας, όπως τα ινομυώματα και οι πολύποδες, κινδυνεύετε από τις συνέπειες της απώλειας του αίματος, όπως η ζάλη, η κόπωση και η λιποθυμία.

Πόνος που δεν υποχωρεί με παυσίπονα
Ο πόνος της περιόδου οφείλεται στην παραγωγή προσταγλανδινών (ορμόνες) από το ενδομήτριο, οι οποίες προκαλούν επώδυνες συσπάσεις τη…

Τι μπορούν να κάνουν τα email στην υγεία σας

Αισθάνεστε άγχος; Απομακρυνθείτε για λίγο από τα email σας! Η αποστολή και λήψη email αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες παγκοσμίως, καθώς σε καθημερινή βάση ανταλλάσσουμε 183 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα.

Και όπως επισημαίνουν επιστήμονες, πολλά από αυτά προκαλούν άγχος. Αν θέλετε λοιπόν να μειώσετε το στρες και να βελτιώσετε την ψυχική σας διάθεση, πάψτε να ελέγχετε νυχθημερόν τα email σας, συνιστούν επιστήμονες.

Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα πολλοί άνθρωποι έχουν μονίμως ενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις εισερχομένων για να απαντούν ακαριαία στα email που λαμβάνουν, ενώ πολλές επιχειρήσεις απαιτούν από τους εργαζόμενους να ελέγχουν και να απαντούν στα email τους ακόμα και τις ώρες εκτός ωραρίου απασχόλησης, όταν βρίσκονται στο σπίτι, τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές τους.

Η τακτική αυτή, όμως, αποτελεί αιτία έντονου στρες, διότι οι άνθρωποι αυτοί μονίμως διακόπτουν ό,τι κάνουν για να ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους – χώρια που με αυτό τον…

Θέλω αλλά φοβάμαι…

Μια μικρή φράση με τόσο δυνατό νόημα, σκέψου πόσες φορές έχεις λαχταρήσει να κάνεις κάτι στη ζωή σου όσο μικρό ή μεγάλο μπορεί να θεωρηθεί από τον καθένα μας και πριν καν προλάβουμε να το επεξεργαστούμε λίγο στο μυαλό μας αμέσως μας κατακλύζει ο φόβος.

Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Θα σου πω γιατί… ο λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας έχει κάνει να φοβόμαστε να δείξουμε αυτό που νιώθουμε, αυτό που σκεφτόμαστε ή απλά το κάτι διαφορετικό που μας εκφράζει και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Ας αφήσω λοιπόν τα γενικά και ας μπω στο θέμα που σε ενδιαφέρει περισσότερο και ποιο είναι αυτό; Ο φόβος που σε πλημμυρίζει βλέποντας έναν άνθρωπο απέναντί σου, που ξέρεις από την πρώτη στιγμή ότι εσείς οι δύο θα μπλέξετε άσχημα. Και ναι μιλάω για μία ερωτική συνάντηση που μπορεί να είναι και το άλλο σου μισό, αν πιστεύεις βέβαια ότι αυτό είναι αληθινό ή απλά ένας μύθος που έχουμε επινοήσει για δικαιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας αλλάζοντας συχνά ταίρι προσποιούμενοι ότι δεν ήταν το άλλο…

Παύει από το 2017 ο δωρεάν εμβολιασμός για τον HPV στις ηλικίες 18-26 ετών

Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στη χώρα μας, παρόλο που το εμβόλιο γίνεται δωρεάν και αυτό θα ισχύει έως τέλος του 2016, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017, παύει ο δωρεάν εμβολιασμός για τον HPV στις ηλικίες  από 18 – 26 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV ανέρχεται σήμερα στο 40%, ενώ στην Αυστραλία αγγίζει το 95%. «Δεδομένης της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων, οι οποίοι γενικά φοβούνται τα εμβόλια, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το ποσοστό αυτό», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το  10ο Αθηναϊκό Συνέδριο για την Γυναικεία Υγεία και Νοσηρότητα ο  Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας, Ενδοκρινολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου.

Το ότι από το 2017 το εμβόλιο  παύει να χορηγείται δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεται εξ' ολοκλήρου από την α…

Νανορομπότ «ξεκλειδώνει» τον εγκέφαλο

Νέα μέθοδος που θα αντιμετωπίζει διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια
Νανορομπότ που θα μπορούν να εκκρίνουν φάρμακα στο εσωτερικό του εγκεφάλου, καθοδηγούμενα μόνο από τη σκέψη, θα μπορούσαν μελλοντικά να παίξουν ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

Η χορήγηση φαρμάκων ακριβώς στο σημείο που πρέπει την κατάλληλη χρονική στιγμή αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ιατρικής. Ομάδα του Interdisciplinary Center, σε συνεργασία με το Bar Ilan University του Ισραήλ, ανέπτυξε ωστόσο ένα σύστημα που ελέγχει με ακρίβεια τη χρονική στιγμή έκκρισης του φαρμάκου στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν νανορομπότ από DNA, μέσα στα οποία μπορεί να τοποθετηθεί το φάρμακο. Τα ρομπότ διαθέτουν πορτάκι με κλειδαριά, κατασκευασμένη από νανομόρια οξειδίου του σιδήρου, που ανοίγει με τη χρήση ηλεκρομαγνητικής ενέργειας, εκλύοντας το φάρμακο στον εγκέφαλο.

Προκειμένου οι επιστήμονε…

Αίτια που προκαλούν την ημικρανία

Κατά την φάση της αύρας μερικά από τα αγγεία που αιματώνουν το κεφάλι στενεύουν, με αποτέλεσμα μερικές περιοχές του εγκεφάλου να μην αιματώνονται καλά.

Παρά την έντονη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, τα αίτια που προκαλούν την ημικρανία δεν είναι απόλυτα γνωστά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατά την φάση της αύρας μερικά από τα αγγεία που αιματώνουν το κεφάλι στενεύουν, με αποτέλεσμα μερικές περιοχές του εγκεφάλου να μην αιματώνονται καλά.

Κατά τη φάση όμως του πονοκεφάλου, τα αγγεία διευρύνονται και επιτρέπουν να βγαίνει προς τον έξω χώρο νερό και μερικές άλλες ουσίες.
Αυτό οδηγεί στη δημιουργία οιδήματος και φλεγμονής, αποτέλεσμα των οποίων είναι η πρόκληση του πόνου.

Τελευταία έχει βρεθεί ότι μια ουσία, η σεροτονίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της φλεγμονής και γενικά του πόνου.
Αυτό όμως που πρέπει να τονισθεί είναι ότι η ημικρανία σίγουρα δεν οφείλεται σε κάποια οργανική βλάβη του εγκεφάλου.

Τι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας κρίσης ημικρανίας; 
Αν κ…

Σελήνιο: Από ποιο καρκίνο προστατεύει και πού θα το βρείτε

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο στη διατροφή μας. Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité-Universitätsmedizin του Βερολίνου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), εξέτασαν τον ρόλο του στην πρόληψη του καρκίνου, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα.

Το σελήνιο βρίσκεται σε τροφές όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, το γάλα και το αυγό. Ορισμένοι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια Βραζιλίας, παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα του ιχνοστοιχείου. Το σελήνιο βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και εισέρχεται στον οργανισμό των ζώων και των ανθρώπων μέσω των φυτικών προϊόντων που καταναλώνουν. Η συγκέντρωση σεληνίου στις φυτικές τροφές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του εδάφους της εκάστοτε καλλιέργειας. Τα ευρωπαϊκά εδάφη δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σελήνιο σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως συγκριτικά με τη…

Γρίπη & Εμβολιασμός: Ο ΠΙΣ παίρνει φέτος το... όπλο του νωρίς

Με στόχο να μην επαναληφθούν τα περσινά λάθη και παραλείψεις, αναφορικά με το θέμα της γρίπης, που κόστισε την ζωή σε 197 ανθρώπους - αριθμό ρεκόρ σύμφωνα με τον ΙΣΑ- ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλογος, ξεκινά νωρίς εφέτος την ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού,  και με σκοπό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότεροι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, κατά του ιού της γρίπης.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, έχει αποφασίσει για την φετεινή χρονιά, να πάρει στην κυριολεξία το ... όπλο του καθώς ο περσινός χειμώνας ήταν πράγματι δύσκολος για πολλούς ανθρώπους, καθώς στις ΜΕΘ είχαν προτεραιότητα όσοι εμφάνιζαν επιπλοκές της γρίπης, με αποτέλεσμα άλλα σοβαρά περιστατικά να περιμένουν καρτερικά για μία κλίνη. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι συνεπεία της υποστελέχωσης στο ΕΣΥ, παραμένουν ακόμη, 200 περίπου κλειστές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για την στελέχωσή τους με γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχει μικρό ενδιαφέρον.

Η φετει…

Η βιταμίνη C και τα ούλα μας

Τυχαίνει πολλές φορές, ενώ πλένουμε τα δόντια μας και επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρο, η ουλίτιδα να επιμένει.
 Μήπως λοιπόν, δεν τρεφόμαστε σωστά; Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στην ικανότητα των ούλων να αντιστέκονται με επιτυχία στην προσβολή ποικίλων βλαπτικών παραγόντων, όπως, τα μικρόβια και οι τοξίνες τους. Η βιταμίνη C κυρίως, με τις πολλαπλές λειτουργίες της, συμβάλλει καθοριστικά στην άμυνα τους ενάντια στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Ο σημερινός τρόπος διατροφής έχει σαν βάση του τα προμαγειρεμένα ή συντηρημένα φαγητά απο τα οποία όμως απουσιάζει τελείως, η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ). Ενώ την βρίσκουμε,  στα φρέσκα φρούτα (εσπεριδοειδή, φράουλες) και λαχανικά (λάχανο, πιπεριές, καρότα). Προσθέστε τα λοιπόν στο καθημερινό σας διαιτολόγιο,  για να προφυλάξετε και την υγεία των ούλων σας.

Πιο επικίνδυνοι οι ιοί τις πρωινές ώρες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ιοί είναι πιο επικίνδυνοι όταν τους κολλάμε το πρωί. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, ότι οι ιοί ήταν 10 φορές πιο ισχυροί στην περίπτωση που η μόλυνση ξεκινούσε το πρωί, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge μετά από σχετική μελέτη που διεξήγαγαν.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, εξέθεσαν ποντίκια σε δυο διαφορετικά είδη ιών, στον ιό της γρίπης και στον ιό του έρπητα. Όσα ποντίκια εκτέθηκαν τις πρωινές ώρες, είχαν 10 φορές πιο αυξημένα επίπεδα του ιού στον οργανισμό τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα.
«Μια μικρή μόλυνση το πρωί μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα και να καταλάβει ολόκληρο το σώμα», εξηγεί, ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Akhilesh Reddy.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους ελέγχου και διακοπής  εξάπλωσης των πανδημιών.
dope.gr

Πώς αντιμετωπίζονται οι κρίσεις πανικού;

Όλο και δημοφιλέστερες τα τελευταία χρόνια, οι κρίσεις πανικού είναι οι περιπτώσεις εκείνες που το μυαλό επιτίθεται στο σώμα μας, πείθοντάς μας πως πεθαίνουμε. «"Η καρδιά μου πάει να σπάσει", "Είμαι στα πρόθυρα καρδιακής προσβολής", "Νομίζω ότι θα πεθάνω", "Χάνω το μυαλό μου! Θα τρελαθώ!" είναι μερικές μόνο από τις μαρτυρίες ατόμων που έχουν βιώσει μια κρίση πανικού» εξηγεί η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου στο Iatronet.gr. Τα καλά νέα είναι ότι οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τα κακά νέα είναι ότι δεν είναι εύκολο.

Τι είναι η κρίση πανικού;
Ο πανικός είναι ουσιαστικά η βίωση υπερβολικού άγχους ή φόβου. Η κρίση πανικού, λοιπόν, αποτελεί ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου το οποίο αναπτύσσεται δίχως εμφανή λόγο και που συνδυάζει μια σειρά από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Οι πιο συνηθισμένες αλλαγές στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου είναι οι εξής: ταχυπαλμία, δύσπνοια, εφίδρωση, αίσθημα ασφυ…

Απαραίτητη η συντήρηση του κλιματιστικού για να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον

Πολλές είναι οι πληροφορίες που δίνονται για τη σωστή επιλογή του κλιματιστικού, ωστόσο, ελάχιστη ενημέρωση υπάρχει για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η συντήρηση της συσκευής έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία και η αντοχή στο χρόνο για το κλιματιστικό και υγιεινές συνθήκες στην ατμόσφαιρα για εμάς.

Η συχνότητα του service εξαρτάται από τη χρήση του κλιματιστικού (από τις ώρες λειτουργίας ), από τις συνθήκες περιβάλλοντος (μεγάλες ή πολύ μικρές θερμοκρασίες, ρυπογόνο περιβάλλον με κάπνες ή σκόνες κλπ.).

Όμως τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, θα πρέπει να γίνεται συντήρηση από ειδικό τεχνίτη ψυκτικό. Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι ειδικό τεχνίτη θα πρέπει να καλούμε και όταν αντιλαμβανόμαστε ασυνήθιστη συμπεριφορά στη λειτουργία του μηχανήματος (μειωμένη απόδοση, ασυνήθιστοι θόρυβοι κλπ.).

Καθαρισμός των φίλτρων
Ο καθαρισμός των φίλτρων που συγκρατούν τη σκονή αποτελεί βασικό κεφάλαιο στο θέμα της συντήρησης του κλιματιστικού. Τα φίλτρα, συγκρατώντας τη σκό…

Σταφυλόκοκκος: Πώς θα ξέρετε ότι έχετε μολυνθεί

Οι μολύνσεις που προκαλούνται από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου οφείλονται σε είδη μικροβίων που βρίσκονται συνήθως στο δέρμα ή/και την μύτη, ακόμη και των κατά τ’ άλλα υγιών ατόμων. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα βακτήρια δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα και εκδηλώνονται απλά με σχετικά μικρές δερματικές λοιμώξεις.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σταφυλόκοκκος προκαλεί λοίμωξη που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τον ασθενή αν τα βακτήρια εισβάλλουν βαθύτερα στο σώμα του και εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, τις αρθρώσεις, τα οστά, τους πνεύμονες και την καρδιά του.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά και αποστράγγιση της μολυσμένης περιοχής. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις σταφυλόκοκκου δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα κοινά αντιβιοτικά.

Σταφυλόκοκκος: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μολυνθεί από το βακτήριο
Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να εκδηλωθεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων που κυμαίνονται από μικρά προβλήματα του δέρματος μέχρι και ενδοκαρδίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή λ…

Ποιος είπε ότι οι χυμοί είναι… αθώοι; Αυτοί είναι οι καλύτεροι και οι χειρότεροι για την υγεία σας

Με τη θερμοκρασία να είναι σταθερά υψηλή, οι δροσεροί χυμοί γίνονται και πάλι πολύ ελκυστικοί. Δεν είναι, όμως, όλοι το ίδιο ευεργετικοί για την υγεία μας.

To iatropedia.gr, μας παρουσιάζει τους χυμούς που είναι καλύτερο να προτιμάμε:

Κορυφαία επιλογή: Χυμός από λαχανικά
Το λυκοπένιο στον χυμό τομάτας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Ο χυμός τεύτλων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση του αίματος.

Ο χυμός λαχανικών που είναι παχύρρευστος έχει κάποια ποσότητα ινών (αλλά όχι τόση όση τα ωμά λαχανικά) και, ως γνωστόν, οι φυτικές ίνες μειώνουν την πείνα. Με τον χυμό λαχανικών θα πάρετε πολύ λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από ό,τι με τον τυπικό χυμό φρούτων. Δώστε προσοχή στο νάτριο, όμως, ή επιλέξετε έναν χυμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η χειρότερη επιλογή: Έτοιμοι χυμοί τύπου κοκτέιλ
Αν βλέπετε στην ετικέτα τις φράσεις juice cocktail, ή juice-flavored beverage, ή juice drink, τότε είναι καλό να αποφύγετε τον εν λόγω χυμό. Τ…

Ρευματισμοί: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο πάσχουν από ρευματισμούς. Ωστόσο, όχι μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά υποφέρουν από αυτή την φλεγμονώδη νόσο, που συχνά προκαλεί έντονους πόνους. Δεν είναι σαφές πώς προκαλούνται οι ρευματισμοί. Η κληρονομικότητα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά όχι τον κύριο. Κατά βάση ο ρευματισμός είναι μια αυτοάνοση ασθένεια.
Ένας υγιής οργανισμός αναγνωρίζει τις ξένες προς αυτόν και επικίνδυνες ουσίες και τις καταπολεμά χωρίς να αυτοκαταστρέφεται. Στις αυτοάνοσες ασθένειες η άμυνα του οργανισμού «δουλεύει» περισσότερο από όσο χρειάζεται και επιτίθεται και σε ενδογενείς ιστούς. Στην περίπτωση του ρευματισμού αυτοί είναι οι αρθρώσεις.

Ο ρευματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεαρή ηλικία και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην τύφλωση εάν προσβάλει τα οπτικά νεύρα.
Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλαδή των αρθρώσεων, των τενόντων, των μυών, των οστών και της σπονδυλικής στήλης. Αρχικά δημιουργείται μια φλεγμονή στην…

Τέσσερις σπάνιοι τύποι πονοκεφάλου που αγνοείτε, αλλά μπορεί να σας αφορούν

Έχετε ακούσει για τον πονοκέφαλο τάσης, τον πονοκέφαλο που σχετίζεται με προβλήματα στα μάτια, αυτόν που αφορά τη διακοπή της καφεΐνης ή τα ποτά που ήπιατε το προηγούμενο βράδυ και βέβαια τις ημικρανίες.

Υπάρχουν δεκάδες είδη πονοκεφάλων και κάποια είναι αρκετά σπάνια.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε τύπος πονοκεφάλου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, που απαιτεί το πλήρες ιστορικό του ασθενούς για να εντοπιστεί.
Όσο περισσότερα χαρακτηριστικά δώσει κάποιος για την κεφαλαλγία του, τόσο πιο αξιόπιστη μπορεί να είναι η διάγνωση, άρα και η αντιμετώπισή της.
Δείτε τέσσερα άγνωστα στους περισσότερους είδη πονοκεφάλων:

Πονοκέφαλος λόγω υπερβολικής προσπάθειας
Αυτός ο πονοκέφαλος συμβαίνει λίγα λεπτά μετά από έντονη σωματική προσπάθεια, όπως η γυμναστική, το σεξ, ένα δυνατό φτάρνισμα, το έντονο γέλιο ή η προσπάθεια αφόδευσης.
Η πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο αυξάνεται απότομα, με αποτέλεσμα να προκαλείται πονοκέφαλος, ο οποίος τις περισσότερες φορές υποχωρεί σε λίγ…

Τα πρέπει που μας καταδυναστεύουν

Το μεγαλύτερο μέρος του συναισθηματικού πόνου και οι ψυχολογικές διαταραχές είναι άσκοπες, υπερβολικές αντιδράσεις και μπορούν να μειωθούν σημαντικά.

Μια από τις πιο μεγάλες πηγές της δυστυχίας μας είναι η σύγκρουση των θέλω μας με των άλλων, ή των θέλω που μας «κληροδοτήθηκαν».

Η συμμόρφωσή μας δεν είναι η λύση. Σύμφωνα με τον A.Ellis, αυτά είναι τα 8 πρέπει που βασανίζουν τους περισσότερους ανθρώπους στον δυτικό κόσμο και οφείλουμε να τα ξανασκεφτούμε.

1. Πρέπει να έχω την αγάπη και την αποδοχή των άλλων.

2. Πρέπει να είμαι τέλειος, εστιασμένος στην επιτυχία. Δεν πρέπει να κάνω λάθη.

3. Πρέπει τα πράγματα να είναι όπως εγώ θέλω να είναι, γιατί αλλιώς δεν μπορώ να το αντέξω.

4. Πρέπει να ανησυχώ συνεχώς ότι τα πράγματα θα είναι μίζερα και τρομαχτικά, για να μη συμβούν.

5. Πρέπει να εξαρτώμαι συνέχεια από τους άλλους, γιατί εγώ είμαι αδύναμος.

6. Πρέπει και εγώ να είμαι στενοχωρημένος, όταν οι άλλοι έχουν προβλήματα.

7. Το παρελθόν μου πρέπει να έχει τρομερή επιρροή επάνω μου, γιατί …

Το άτμισμα οδηγεί σε δυσκαμψία της αορτής όσο και το κάπνισμα

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη προκαλεί δυσκαμψία της αορτής και αύξηση της αρτηριακής πίεσης όσο και το παραδοσιακό κάπνισμα, σύμφωνα με μία ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συγγραφείς υποψιάζονται ότι αυτή η επίδραση οφείλεται στην νικοτίνη που περιέχεται τόσο στο παραδοσιακό τσιγάρο όσο και στο ηλεκτρονικό.

Οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιολογική λειτουργία 24 υγιών ατόμων ηλικία 22-38 ετών, σε τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις:
πριν καπνίσουν
μετά από το κάπνισμα τσιγάρου για 5 λεπτά
μετά από άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για 5 λεπτά
μετά από άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για 30 λεπτά.
Δυσκαμψία αορτής και αρτηριακή πίεση

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τόσο το κάπνισμα όσο και το άτμισμα οδηγούσαν σε παρόμοια επίπεδα δυσκαμψίας της αορτής και σε αύξηση της αρτηριακής…

Ελπίδες για εκατομμύρια ασθενείς που έχουν τυφλωθεί από γλαύκωμα

Ερευνητές ανάκτησαν, εν μέρει , σε ποντίκια την χαμένη τους όραση με αναγέννηση των προσβεβλημένων νευρικών κυττάρων του οπτικού νεύρου.

Τη χαμένη τους όραση θα  ανακτούν στο  μέλλον, οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν από γλαύκωμα, με αναγέννηση των προσβεβλημένων κυττάρων του οπτικού νεύρου. Ερευνητές από το  πανεπιστήμιο Στάνφορντ  ανάκτησαν, εν μέρει , σε ποντίκια  την χαμένη  τους όραση με αναγέννηση των προσβεβλημένων νευρικών κυττάρων του οπτικού νεύρου και η  μελέτη  τους δημοσιεύθηκε στο  επιστημονικό περιοδικό  “Nature Neuroscience”..

«Πρόκειται για πραγματική επανάσταση αφού κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο τυφλώνονται λόγω γλαυκώματος» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Βασίλης Κοζομπόλης  και προσθέτει: «Πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι χτες θεωρούσαμε ότι η απώλεια της όρασης που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Η έρευνα αυτή έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα προσφέροντας ελπίδα σε…

Αλλεργία: Μήπως μας αρρωσταίνει η διατροφή μας;

Υπολογίζεται πως ποσοστό 3-4% των ενηλίκων και 6-8% των μικρών παιδιών πάσχουν από κάποια αλλεργία στο φαγητό. Και επειδή αυτό το νούμερο δεν είναι τόσο μικρό όσο φαίνεται, και σίγουρα όλοι μας – αν δεν πάσχουμε οι ίδιοι – γνωρίζουμε κάποιο άτομο που να είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή, οφείλουμε να μάθουμε τι είναι οι αλλεργίες και από τι προκαλούνται.
Η αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε συγκεκριμένες τροφές ή συστατικά. Δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με τη δυσανεξία σε τροφές, καθώς η δυσανεξία οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ευαισθησία σε ορισμένα συστατικά, ή κάποια ασθένεια—για παράδειγμα, η κοιλιοκάκη, που προκαλεί δυσανεξία στην γλουτένη. Η αλλεργία, από την άλλη πλευρά, κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδρά στο φαγητό όπως θα αντιδρούσε αν στο σώμα μας εισερχόταν ένας βλαβερός μικροοργανισμός ή μια τοξίνη. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν από λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση, μέχρι και έξι …

Πόσα γεύματα την ημέρα προστατεύουν από την απόφραξη των αρτηριών

Τα μικρά και συχνά γεύματα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από απόφραξη των αρτηριών, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Epidemiology. Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης και περιελάμβανε δείγμα σχεδόν 7.000 ενηλίκων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 14 έτη.

Τα μεγάλα και αραιά γεύματα, γράφουν οι ερευνητές, υπερφορτώνουν το μεταβολικό σύστημα κι έτσι δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 και τη συσσώρευση περισσότερου λίπους στο σώμα, δύο παράγοντες-κλειδιά που συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια. Αντιθέτως, τα μικρά γεύματα μεταβολίζονται ευκολότερα, χωρίς να καταπονούν τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, έξι γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από απόφραξη των αρτηριών κατά 30% ή και περισσότερο, σε σύγκριση με τρία ή τέσσερα γεύματα και σνακ. Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος ακόμη κι όταν η συνολική π…

Μύκητες: Πέντε τροφές που σας προστατεύουν

Έντονη φαγούρα, κάψιμο και κόκκινο ερεθισμένο δέρμα; Η αιτία μπορεί να βρίσκεται στους μύκητες που έχουν προσβάλλει το δέμα σας.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς σας έχει συστήσει ο γιατρός σας, επισκεφτείτε την κουζίνα σας, όπου σίγουρα θα βρείτε κάποιες τροφές οι οποίες έχουν προστατευτική δράση από τους μύκητες που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις.

Παράλληλα, αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και επιλέξτε όσες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, καλά λιπαρά και προβιοτικά.

Τυρί
Επιστήμονες μελέτησαν το 2013 γυναίκες που είχαν μολυνθεί από μύκητες. Οι 207 έλαβαν αγωγή από το στόμα αλλά και κολπικά υπόθετα και κρέμες, ενώ 209 έλαβαν την ίδια αγωγή συν κάποιες δόσεις προβιοτικών όμοιων με αυτά που υπάρχουν στο τυρί. Οι ενοχλήσεις επέμεναν μετά την αγωγή στο 80% των γυναικών της πρώτης ομάδας αλλά μόλις στο 31% των γυναικών της δεύτερης ομάδας.
Μελέτη σε 276 ηλικιωμένους ασθενείς, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τυριά με προβιοτικά είχαν κατά 75% μικρότε…

Αυτοεκτίμηση

Αυτοεκτίμηση είναι αυτό που αισθανόμαστε και πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Ο βαθμός εμπιστοσύνης στον εαυτό μας επηρεάζει καθοριστικά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Σχολική επίδοση, επαγγελματικές επιλογές, φιλοδοξίες, κοινωνική συμπεριφορά, διαπροσωπικές σχέσεις, ψυχική ισορροπία, φαίνεται να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με αυτή την «προσωπική μας εκτίμηση αυτοαξίας».

Πώς αναπτύσσεται η αυτοεκτίμηση;
Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που μαθαίνεται. Κανείς δε γεννιέται έχοντας κάποια εικόνα του εαυτού του. Άλλωστε τους πρώτους μήνες της ζωής μας, ως βρέφη, δεν είμαστε καν σε θέση να διακρίνουμε τον εαυτό μας από τους άλλους (μητέρα και βρέφος γίνονται αντιληπτά ως ενιαίο σύνολο). Η εικόνα του εαυτού προκύπτει  σταδιακά, καθώς το άτομο μεγαλώνει, μέσα από τις εμπειρίες του και κυρίως μέσα από τη σχέση του με τους «Σημαντικούς Άλλους».

«Οι Σημαντικοί Άλλοι» στη ζωή ενός παιδιού είναι συνήθως η μητέρα, ο πατέρας, τα αδέρφια, οι δάσκαλοι, οι φίλοι και οι συμμαθητές-συνομήλικοι. Η στάση του πε…