Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλόχεια κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο



Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών μετά την γέννηση ενός παιδιού.

Τα πρώτα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης εμφανίζονται περίπου ένα μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού.
Τα αίτια της επιλόχειας κατάθλιψης δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τους επιστήμονες. Εικάζεται ότι οφείλεται στις έντονες αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Χονγκ Κονγκ, οι γυναίκες που βιώνουν επίμονο πόνο κατά τον τοκετό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη.
Η μελέτη έγινε στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης, καθώς παρατηρείται παγκοσμίως αύξησης της επιλόχειας κατάθλιψης, η οποία συντελεί σε σημαντική νοσηρότητα και φτωχή νεογνική και μητρική υγεία.

Στόχος της τριτοετούς φοιτήτριας Γουέι Ντου (υπό την επίβλεψη των καθηγητών της) ήταν να μελετήσει την επίδραση του εμμένοντος πόνου του τοκετού στο σκορ της επιλόχειας κατάθλιψης.
bigstock Couple With Woman Suffering Fr 59134847
Στη μελέτη συμμετείχαν 200 υγιείς γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδειο αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού των πρωτότοκων παιδιών της. Η ψυχολογική ευπάθεια αξιολογήθηκε βάσει των κλιμάκων PSS και PCS.

Η ερευνήτρια κατέγραψε τον επίμονο πόνο τοκετού και τα επίπεδα άγχους των επιτόκων σύμφωνα με την κλίμακα STAI μέσω τηλεφωνικής δημοσκόπησης στην έκτη και όγδοη εβδομάδα μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη αξιολογήθηκε με την κλίμακα EPDS.
Συνολικά 138 γυναίκες (69%) τελικά συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Η συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό, ήταν 5,8%. Οι ασθενείς με επίμονο πόνο είχαν σημαντικά υψηλότερο σκορ επιλόχειας κατάθλιψης συγκριτικά με ασθενείς των οποίων ο πόνος είχε εξαλειφθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες από τοκετό.

Παράμετροι που σχετίζονταν με την επιλόχεια κατάθλιψη ήταν τα αυξημένα επίπεδα στρες, η μεγαλύτερη ευπάθεια στον πόνο κατά την περίοδο του τοκετού και τα υψηλότερα επίπεδα άγχους στην έκτη και την όγδοη εβδομάδα μετά την γέννα.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ευπάθεια στον πόνο και το άγχος κατά την διάρκεια του τοκετού, καθώς και ο επίμονος πόνος του τοκετού ή το αυξημένο στρες μετά την γέννα, σχετίζονται άμεσα με υψηλότερο σκορ επιλόχειας κατάθλιψης. Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης» εξήγησε η Γουέι Ντου.

http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/story/346918/epiloxeia-katathlipsi-poies-gynaikes-kindyneyoyn-perissotero

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα