Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 11, 2016

Το συκώτι σας λειτουργεί σωστά;

Ένα «αθόρυβο» όργανο, που όμως επιτελεί σημαντικό έργο στον οργανισμό μας, το συκώτι, βάλλεται από πληθώρα βλαβερών ουσιών. Δείτε, πώς θα καταλάβετε αν λειτουργεί σωστά.
Αποθήκη βιταμινών και μετάλλων, παραγωγή πρωτεϊνών, αποτοξίνωση του οργανισμού, χώνεψη τροφής, είναι μερικές από τις πολύτιμες λειτουργίες του συκωτιού μας. Και καθώς ο πόνος στο συκώτι είναι μάλλον ασυνήθιστος, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ενδείξεις εκείνες που θα μας θορυβήσουν και θα αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Δερματικές αλλαγές
Πρόκειται για μια σημαντική ένδειξη προβλήματος που δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε. Είτε πρόκειται για αποχρωματισμό δέρματος που παίρνει μια κιτρινωπή απόχρωση είτε για τα νύχια ή τα ακροδάχτυλα που σταδιακά κιτρινίζουν, η αιτία ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στο συκώτι που αδυνατεί να αποβάλει τις τοξίνες και συσσωρεύει μια ουσία, τη χολυλεθρίνη κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα να κιτρινίζει.

Φαγούρα στο δέρμα
Οι ειδικοί αναφέρουν πως η υπερευαισθησία στο δέρμα που…

Καρκίνος Οισοφάγου: Νέο σύστημα αξιολόγησης βελτιώνει τη θεραπεία

Εξατομικευμένες επιλογές για τους ασθενείς Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εξατομικευμένες και στοχευμένες θεραπείες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο in Nature Genetics.

Η νέα αυτή εξέλιξη ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στόχων ανάλογα τον υποτύπο της νόσου, καθιστώντας την αγωγή πιο αποτελεσματική και συντελώντας σε καλύτερη επιβίωση.

Οι ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και του Cancer Research UK μελέτησαν το πλήρες γονιδίωμα 129 οισοφαγικών καρκίνων και έτσι μπόρεσαν να χωρίσουν τη νόσο σε τρεις διακριτούς τύπους, ανάλογα με το πρότυπο DNA των καρκινικών κυττάρων.

Ο πρώτος υποτύπος έχει ελαττώματα στους μηχανισμούς αποκατάστασης του DNA, βλάβη που είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στον μαστό, τις ωοθήκες και τον προστάτη. Οι ασθενείς με αυτό τον υποτύπο καρκίνου του οισοφάγου ενδεχομένως ν…

Παλεύοντας με τα αντικαταθλιπτικά

Κυκλοθυμία, πονοκέφαλοι και στομαχικές διαταραχές είναι μόνο μερικές από τις καταγεγραμμένες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών.

 Η μαζική συνταγογράφηση φαρμάκων κατά της κατάθλιψης, όπως οι λεγόμενοι αναστολείς της επαναπρόσληψης της ουσίας σεροτονίνης -η έλλειψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, κατάθλιψη- έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς σε κατάχρηση.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που εστίασαν σε διάφορα είδη φαρμακευτικής αγωγής κατά της κατάθλιψης, πολλά νέα φάρμακα για ελαφρές κυρίως εκφάνσεις της ασθένειας επιφέρουν μεν θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς, λειτουργούν όμως ως ήπια ναρκωτικά.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων, το αν θα χορηγούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη ή αν αυτοί θα παραπέμπονται σε ψυχοθεραπεία, θα είναι έργο μιας σάρωσης (scan) του εγκεφάλου και όχι μιας απλής ιατρικής γνωμάτευσης.
Γιατροί από το Πανεπιστήμιο Έμορυ στην Ατλάντα των HΠΑ πιστεύουν ότι μέσω της σάρωσης και ειδικότερα της μελέτη…

Τα 9 σημάδια στο σώμα που δείχνουν ότι αγχώνεσαι πολύ

Όλοι αγχωνόμαστε. Τα οικονομικά προβλήματα, η δουλειά και οι δύσκολες συνεργασίες, οι σχέσεις με την οικογένειά μας και τον σύντροφό μας είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την διάθεσή μας και είναι ικανοί να μας τσακίσουν το νευρικό σύστημα.

Το στρες όμως που νιώθουμε είναι στην ουσία ο τρόπος που έχει ο οργανισμός μας για να μας πει να χαλαρώσουμε και να ρίξουμε ταχύτητες. Οι περισσότεροι όμως από εμάς αγνοούμε επιδεικτικά τα σημάδια που μας δείχνει, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε άλλα προβλήματα μετά, όπως κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις και να βρεις ένα τρόπο να μειώσεις τα επίπεδα άγχους.


1. Πόνος στον αυχένα
Το πιάσιμο στην πλάτη και τον αυχένα είναι από τα πρώτα καμπανάκια που χτυπάει ο οργανισμός σου όταν νιώθει ότι το έχεις παρακάνει. Για αυτό και όταν κάποιος έρχεται να σε τρίψει ελαφρώς στην πλάτη νιώθεις ότι παραλύεις και ανακουφίζεσαι φοβερά. Προσπάθησε…

Ξηροφθαλμία: Πού οφείλεται & πώς αντιμετωπίζεται

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι μία από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον οφθαλμίατρο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προκαλείται από δυσλειτουργία της δακρυϊκής στιβάδας που ενυδατώνει το μάτι.

Τα δάκρυα αποτελούνται από τρεις στιβάδες. Η βλεννώδης στιβάδα καλύπτει τον κερατοειδή χιτώνα (την εξωτερική επιφάνεια του ματιού), δημιουργώντας μια χαμηλή συγκόλληση με αυτόν ούτως ώστε το δάκρυ να παραμένει σταθερό επάνω στο μάτι. Το μεσαίο υδατώδες στρώμα παρέχει την υγρασία και μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον κερατοειδή χιτώνα. Αυτό το στρώμα αποτελείται από 98% νερό μαζί με μικρές ποσότητες από χλωριούχο νάτριο (αλάτι), πρωτεΐνες και άλλα συστατικά. Το εξωτερικό λιπώδες στρώμα δημιουργεί μια ελαιώδη μεμβράνη, η οποία καλύπτει την δακρυϊκή στιβάδα και την προστατεύει από την εξάτμιση.

Τα δάκρυα δημιουργούνται σε αδένες γύρω από το μάτι. Το υδάτινο στρώμα παράγεται στον δακρυϊκό αδένα, στη βάση του άνω βλεφάρου. Πολλοί μικροί αδένες ανάμεσα στα τοιχώματα των βλεφάρων πα…

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Ο Λουκάς και η Ελένη είχαν έναν έντονο καυγά και την επόμενη μέρα, όταν η Ελένη μιλούσε με έναν φίλο της, το μόνο που μπορούσε να θυμηθεί ήταν τα οδυνηρά λόγια που της είπε ο Λουκάς. Και εκείνος ένιωθε το ίδιο για την Ελένη.

Όλοι γνωρίζουμε χωρισμένα ζευγάρια που μιλούν τόσο άσχημα για τους πρώην συντρόφους τους, που φανταζόμαστε ότι είναι τέρατα. Και όταν τους συναντήσουμε, μένουμε έκπληκτοι με το πόσο φυσιολογικοί φαίνονται.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με το θεραπευτικό μοντέλο IFS (InternalFamilySystems), για να κατανοήσουμε το φαινόμενο αυτό χρειάζεται να λάβουμε υπόψη ότι το μυαλό μας αποτελείται από πολλά διαφορετικά μέρη ή υπο-προσωπικότητες. Συχνά χρησιμοποιούμε  εκφράσεις όπως «Ένα μέρος του εαυτού μου θέλει να είμαι λεπτή και ένα άλλο μέρος…

Μήπως έχετε σύνδρομο κακής στάσης σώματος;

Σωστή στάση σημαίνει οι αρθρώσεις και οι υπόλοιπες δομές που σχετίζονται με αυτές, να συγκρατούνται σε τέτοια θέση ώστε η επιβάρυνση που δέχονται να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.
Η στάση του σώματος επηρεάζεται από τη δύναμη της βαρύτητας. Η ένταση της καθημερινότητας προκαλεί σημαντική φόρτιση, η οποία επιδεινώνεται από την λανθασμένη θέση και στάση του σώματος, όπως επίσης και από την αδυναμία του μυϊκόυ σύστηματος. Αποτέλεσμα είναι η φθορά στις δομές που συγκρατούν τον σκελετό (μύες, σύνδεσμοι).

Τα κύρια συμπτώματα τότε είναι πόνος, περιορισμός της κίνησης και μυϊκή αδυναμία. Εάν συνεχιστεί η επιβάρυνση, επηρεάζονται με την σειρά τους τα νεύρα της περιοχής, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής όπως ισχιαλγία, οσφυαλγία, ωμαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, πόνος στην πλάτη κ.ά.

Το σώμα αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, στο οποίο οι μορφολογικές επιπτώσεις που έχει η κακή στάση (McKenzie 1981-1990) όπως γυρτοί ώμοι, απώλεια οσφυικής λόρδωσης και πρόσθια κλήση κεφαλής, προκαλούν σημα…

Τέσσερις συνήθειες που ανοίγουν τον δρόμο στην οστεοπόρωση

Δεν αρκεί να πίνετε πολύ γάλα και να τρώτε τυρί για να αποφύγετε την οστεοπόρωση. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και επαρκή ξεκούραση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της συχνής σκελετικής πάθησης.

Πέρα από τις καλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε, πρέπει παράλληλα να κόψετε τις κακές! Στη συνέχεια θα δείτε μερικές από τις συνηθέστερες καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της οστεοπόρωσης.

1. Καθιστική ζωή
Τα οστά αποτελούν ζωντανούς ιστούς και χρειάζεται να κινούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα για να παραμένουν υγιείς και να μην εκφυλιστούν. Καλό είναι να γυμναζόμαστε όσο συχνότερα γίνεται, όμως ταυτόχρονα πρέπει να φροντίζουμε να καθόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο.

2. Υπερβολική κατανάλωση αλατιού
Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μέσω του αλατιού επιδρά αρνητικά στην αρτηριακή πίεση. Καθώς τα νεφρά εργάζονται εντατικά ώστε να απορρίψουν το περιττό αλάτι, απομακρύνεται επίσης από τον οργανισμό ασβέστιο, ένα από τα βασικό…

Το φθινόπωρο φέρνει ημικρανίες

Η μεταβολή της θερμοκρασίας ευθύνεται για πονοκεφάλους
Οι φθινοπωρινές αλλαγές του καιρού ευνοούν τις ημικρανίες. Και οι γυναίκες είναι τα πιο ευάλωτα θύματα... Εχει αποδειχθεί πως η εναλλαγή των εποχών μπορεί να πυροδοτήσει ειδικά μία κρίση ημικρανίας, λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Μάλιστα, αυτές οι αλλαγές του καιρού ευθύνονται σε ποσοστό 50% για μία κρίση ημικρανίας. Μεταξύ άλλων, βασικό ρόλο παίζει και η μικρότερη έκθεση στο φως όσο μικραίνει η μέρα, καθώς το φως επηρεάζει τις νευρολογικές λειτουργίες μας.

Ειδικά στις γυναίκες, αναφέρουν οι ειδικοί, των οποίων ο εγκέφαλος διεγείρεται ευκολότερα, οι μεταβολές στη θερμοκρασία πυροδοτούν το φαινόμενο της προοδευτικής καταστολής του φλοιού (CSD), που συνδέεται με την εμφάνιση της ημικρανίας. Εκτός από τον άστατο καιρό, αρνητικό ρόλο επίσης παίζουν οι μεταβολές στη βαρομετρική πίεση και τα αλλεργιογόνα του φθινοπώρου.

Την ίδια ώρα, παλιότερη μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Headache» δείχνει πως από π…

Λέμφωμα: Τι είναι, τι συμπτώματα έχει και πόσοι υποτύποι υπάρχουν

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους, οι πάσχοντες με λέμφωμα αγνοούν, ή υποβαθμίζουν τα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ να επισκεφτούν τον γιατρό τους για τις κατάλληλες εξετάσεις. Στο απλό infographic που ακολουθεί βλέπετε τις αντίστοιχες στατιστικές από την παγκόσμια έρευνα του οργανισμού Lymphoma Coalition το 2014.

Σε αυτή την εικόνα βλέπετε πόσο χρόνο πήρε στους ασθενείς με λέμφωμα να επισκεφτούν τον γιατρό τους αφότου εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.

Λέμφωμα: Συνήθη συμπτώματα
Ανώδυνη διόγκωση σε ένα λεμφαδένα

Ρίγη, ή ανεξήγητες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια με πυρετό και υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα

Ακούσια απώλεια βάρους

Απώλεια της όρεξης

Επίμονη κούραση και έλλειψη ενέργειας

Δύσπνοια και βήχας

Επίμονη φαγούρα σε όλο το σώμα χωρίς προφανή αιτία, ή εξάνθημα

Γενική κόπωση

Διογκωμένες αμυγδαλές

Πονοκέφαλος

Τα συμπτώματα στο λέμφωμα μοιάζουν με εκείνα από άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες, όπω…

Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει τον θυρεοειδή

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η επάρκεια της «βιταμίνης του ήλιου» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή υγεία των οστών, καθώς ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, αλλά και τη συνολική μας υγεία, αφού ενισχύει την άμυνά μας.

Η ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D, όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Η βιταμίνη D μοιάζει με έναν θησαυρό που έκπληκτη η επιστήμη ανακαλύπτει κάθε μέρα! Τι θα λέγατε, για παράδειγμα, αν μαθαίνατε ότι χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη βιταμίνη για να προλάβουμε ή –αν πάσχουμε ήδη– για να διαχειριστούμε καλύτερα παθήσεις του θυρεοειδούς;
Η επάρκεια της βιταμίνης D αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και ως εκ τούτου εμποδίζει ή περιορίζει την εξέλιξη αυτοάνοσων νοσημάτων που αφορούν τον θυρεοειδή. Η βιταμίνη D ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς και την ανοσία του οργανισμού. Αν λοιπόν τα επίπεδά της στον οργανισμό βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, αποτρέπεται ή περιορίζεται η εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων στο θυρεοειδή, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashi…

Έκφραση συναισθημάτων

Η έκφραση των συναισθημάτων βοηθά θετικά στην αύξηση της αυτοπεποίθησης!
Το να εκφράζουμε ή να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δευσκολευόμαστε να κάνουμε. Από μικρά παιδιά δε μαθαίνουμε πως να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας αυτά να συσσωρεύονται και να μας προκαλούν δυσκολίες.

Υπάρχουν πολλά συναισθήματα. Φόβος, θυμός, χαρά, λύπη...... Δεν είναι κακό να τα εκφράζουμε! Επίσης, πολλές φορές όλοι λέμε "αφου φαίνεται ότι είμαι χαρούμενος/ λυπημένος, αφού δεν το καταλαβαίνει μάλλον δεν ενδιαφέρεται για μένα ο τάδε". Αυτό όμως στην πραγματικότητα μπορεί να μην ισχύει, διότι ο καθένας δεν είναι πάντα σε κατάσταση που του επιτρέπει να μαντέψει το συναίσθημα του άλλου. Οπότε, μιλώντας για αυτά που νιώθουμε, ξέρουμε σίγουρα ότι ο άλλος τα γνωρίζει, και δεν υποθέτουμε ότι τα ξέρει επειδή φαίνεται να είμαστε κακοδιάθετοι.

Προτρέψτε τα παιδιά σας να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Και τα θετικά και τα αρνητικά. Με όμορ…

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός για τη μνήμη μας

Πέρα από τα οφέλη που έχει για το σώμα μας, ο ύπνος ωφελεί και τη μνήμη μας. Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, ο ύπνος δρα σαν «βάλσαμο» για να κρατηθούν στη μνήμη μας όσα μάθαμε την προηγούμενη ημέρα και ιδιαίτερα όσα εξ αυτών είχαν αξία για εμάς.

Η έρευνα έγινε στο Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σουόνσι στην Ουαλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπλακγκρόου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 81 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να μάθουν συγκεκριμένες λέξεις της ουαλικής γλώσσας και να τις θυμηθούν μετά από 12 ώρες.

Όσοι είχαν μάθει τις λέξεις το απόγευμα και μετά είχαν κοιμηθεί, τις θυμούνταν καλύτερα το επόμενο πρωί, σε σχέση με όσους είχαν μάθει τις λέξεις το πρωί, οι οποίοι τις θυμούνταν λιγότερο το απόγευμα.

Παράλληλα, ο ύπνος βοήθησε ακόμα περισσότερο τη μνήμη όσων είχαν έντονο ενδιαφέρον για τη γλώσσα, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να θεωρούν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να ονειρεύονται πράγματα με συναισθηματική αξία για αυτούς.

http://www.in2life.gr/wellbeing/health/a…

Η λάθος ώρα φαγητού αποδιοργανώνει τον οργανισμό

Οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα, τρώνε «στο πόδι» ή καταναλώνουν φαγητό αργά το βράδυ είναι λιγότερο υγιείς σε σχέση με αυτούς που τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα διατρέχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αυτό είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα δύο μελετών που έκαναν ερευνητές από το Kings College στο Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Nutrition Society.

Οι ερευνητές λένε ότι ο χρόνος στον οποία τρώμε έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν λόγω της αύξησης των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες και του «κοινωνικού τζετ λαγκ» το οποίο προκαλείται όταν κάποιος ζει με βάση τις κοινωνικές υποχρεώσεις του και όχι με βάση τις ανάγκες του οργανισμού του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η “χρονοδιατροφή” δηλαδή η κατανάλωση γευμάτων στις ώρες που η τροφή είναι πιο χρήσιμη για την εκπλήρωση των θερμιδικών αναγκών του οργανισμού έχει σημασία για το σωματικό βάρος καθώς αποτρέπει την υπερβάλλουσα απ…

Ζάλη – ίλιγγος: Πώς αντιμετωπίζονται;

Το αίσθημα της ζάλης είναι μια δυσάρεστη και αγχογόνος δοκιμασία, την οποία έχει βιώσει η πλειονότητα των συνανθρώπων μας κάποια στιγμή της ζωής τους. Ευτυχώς, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν τον ίλιγγο και τη ζάλη με συμπτώματα που μπορεί να μην έχουν πάντα απόλυτη σχέση με τη διαταραχή της ισορροπίας.

Ως ίλιγγο ορίζουμε το αίσθημα της περιστροφής του περιβάλλοντος γύρω από τον άρρωστο ή της περιστροφής του αρρώστου γύρω από το περιβάλλον. Ο ίλιγγος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραπέμπει σε διαταραχές του λαβύρινθου του ωτός και των κεντρικότερων νευρικών δομών που συνδέονται με αυτόν. Αντίθετα, η ζάλη είναι ευρύτερη έννοια, που περιλαμβάνει συνήθως διαταραχή της ισορροπίας ή αστάθεια, χωρίς τη συμμετοχή αισθήματος περιστροφής, και οφείλεται, κάποιες φορές μόνο, σε παθήσεις του έσω ωτός.

Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση…

Λευκοπλάστ από το σπίτι τους φέρνουν οι νεφροπαθείς στο ΑΧΕΠΑ

Μάχη με τις ελλείψεις δίνουν οι νεφροπαθείς στο ΑΧΕΠΑ, καθώς πολλοί φέρνουν μέχρι και το λευκοπλάστ από το σπίτι τους!

Ο Κωνσταντίνος Κουφαδάκης είναι νεφροπαθής και τα τελευταία πέντε χρόνια, πέρα από την εξάντληση του εξαιτίας της αιμοκάθαρσης κουβαλά μαζί του και έναν σάκο με μαξιλάρι και σεντόνια καθώς πλέον δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο ούτε τα βασικά.

«Από την τσέπη μας όλα αυτά. Εδώ βρήκαν τρόπο και μας έβαλαν χέρι στην τσέπη και στα φάρμακα», δηλώνει στην κάμερα του Star.

Συνολικά, 2000 νεφροπαθείς υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη από τους οποίους οι 1.300 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Τον τελευταίο όμως χρόνο έχουν χαλάσει τα 11 από τα συνολικά 22 μηχανήματα, με αποτέλεσμα αρκετοί να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, και αυτοί που παρέμειναν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αναγκάζονται και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην 4η βάρδια που δημιουργήθηκε και η οποία ξεκινάει στις 22:30 το βράδυ και τελειώνει στις 02:00 τα ξημερώματα.

Και ενώ στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχουν μηχανήματα αιμοκάθαρσης, στο Ιπποκράτειο υπάρ…

Ποιες είναι οι πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου

Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο καθορίζονται με βάση το στάδιο στο οποίο γίνεται η διάγνωση αλλά και από την ίδια τη μορφή της νόσου.

Σε γενικές γραμμές, η διάγνωση σε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο στάδιο εξασφαλίζει καλύτερη πρόγνωση για τους ασθενείς ανεξαρτήτως της μορφής καρκίνου που έχουν εμφανίσει.
bigstock Targeting Cancer 115485692
Νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Βρετανικό Γραφείο Στατιστικών (ONS) αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα ή τις ωοθήκες έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε διάστημα ενός έτους μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη ή το μαστό.
Όπως θα περίμενε κανείς, η διάγνωση του καρκίνου σε τέταρτο στάδιο συνδέεται με τις λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης για όλους τους ασθενείς.Αριθμός διαγνώσεων και ποσοστό διαγνώσεων ανά στάδιο της νόσου

«Τα στατιστικά φανερώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιβίωσης για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους», δηλώνει ο Τ…

Δύο τρόποι να εξασφαλίσετε σωστή δοσολογία των υγρών φαρμάκων

Για ακόμη μια φορά επισημαίνουν οι ειδικοί ότι είναι λάθος να υπολογίζουμε τη δόση ενός υγρού φαρμάκου –όπως ένα σιρόπι– με το κουτάλι.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Pediatrics, τεράστιο ποσοστό των γονέων χορηγούν λάθος τα φάρμακα στα παιδιά τους. Από το δείγμα των 2.110 συμμετεχόντων, ποσοστό 85% των γονέων υπέπεσε σε τουλάχιστον ένα σφάλμα αναφορικά με τη δοσολογία του φαρμάκου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (ποσοστό 68%), οι γονείς χορήγησαν υπερβολική δόση του φαρμάκου και μάλιστα στο 21% των περιπτώσεων αυτών η δόση που χορηγήθηκε ήταν υπερδιπλάσια της συνιστώμενης.

Σύμφωνα με ειδικούς της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, τα λάθη στη δοσολογία προκύπτουν κυρίως για δύο λόγους: Είτε οι γονείς υπολογίζουν τη δόση με λάθος «εργαλείο» (όπως το κουτάλι), είτε δεν έχουν κατανοήσει το φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το φάρμακο.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί σωστή δόση κατά τη χορήγηση του φαρμάκου:
1. Πρέπει το φάρμακο να χορηγείται με σύριγγα: Διαπιστώθηκε στο π…

Internet addiction - Συμπτώματα

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι μια μορφή επικοινωνίας των χρηστών τους. Καθώς θα εστιάσουμε στα θετικά των διαδικτυακών παιχνιδιών πολλών παικτών (multiplayer), υπάρχουν και αρνητικά σημεία που θα ήταν καλό να τονιστούν.
Τα παιχνίδια μέσω του διαδικτύου, προσφέρουν στους χρήστες τους διασκέδαση, ομαδικότητα και κάποιες φορές ενισχύει ικανότητες αντίληψης και πολυπραγμοσύνης.

Δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο. Υπάρχουν ήδη πολλές σειρές παιχνιδιών που ενισχύουν την επικοινωνία προσφέροντας διαδικτυακό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σε γενικότερο επίπεδο, καλό είναι να μη παραβλέπουμε το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ή μέσα, που θα το εκμεταλλευτούν και ότι πρέπει να προστατευόμαστε ανάλογα.

Με αφορμή λοιπόν το παιχνίδι αυτό, θα αναπτύξουμε το θέμα του διαδικτυακού εθισμού (internet addiction). Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, ένα ΄αθώο΄ παιχνίδι μπορεί να εξελιχθεί σε εθισμό, την ώρα που οι χρήστες του δεν ελέγχουν τον χρόνο και την ενέργεια που παραθέτουν σε αυτό.

Πότε χάνεται ο έ…

Αντιμετωπίστε το εργασιακό άγχος με σωστή διατροφή

Όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένοι και τα νεύρα σας έχουν χτυπήσει κόκκινο, βρείτε το δρόμο της ηρεμίας και της χαλάρωσης μέσα από το φαγητό. Αυτές είναι οι πέντε τροφές που διώχνουν το άγχος στο γραφείο.

Σπανάκι
Τρία φλιτζάνια σπανάκι σας παρέχουν το 40% του μαγνησίου που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά και το οποίο εμποδίζει την αρτηριακή σας πίεση να εκτοξευθεί στα ύψη σε καταστάσεις άγχους, όπως εξηγεί η Μπεθ Ρίρντον, R.D., διευθύντρια ολιστικής διατροφής στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας. Προσθέστε το φρέσκο σπανάκι στο σάντουιτς, για να διώξετε την ένταση.

Πορτοκάλια
Οι υγιείς άνθρωποι που εκτέθηκαν σε ιούς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν όταν βρίσκονταν υπό πίεση, όπως αναφέρει μελέτη του πανεπιστημίου Καρνεζί Μέλον στο Πίτσμπουργκ. Ακόμη και το λιγοστό άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας, η βιταμίνη C, όμως, σας βοηθά να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τους απειλητικούς ιούς και τελικά να παραμείνετε υγιείς.

Σοκολάτα
Οι δυνάμεις της βρίσκονται στο… κε…

Τριήμερο πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - 2.500 Έλληνες χάνονται κάθε χρόνο

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται το μήνυμα της Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, με ένα τριήμερο ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης, ειδικά μέσω της κολονοσκόπησης, του τρίτου συχνότερου καρκίνου στον κόσμο, από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, με θέμα «Καρκίνος του Παχέος Εντέρου, μια μάστιγα της εποχής μας – Πρόληψη και Αντιμετώπιση», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 το απόγευμα, στην Αίθουσα Μανώλη Αναγνωστάκη του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α' 1).
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο καθηγητής Ευάγγελος Ακριβιάδης και θα συμμετέχουν οι γαστρεντερολόγοι Νικόλαος Ευγενίδης, Αναστάσιος Ηλίας, Ανέστης Ταρπάγκος, Χάρης Τσιώνης και Άνδρέας Πρωτοπαππάς, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα της κολονοσκόπησης σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις του κοινού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να πε…

100.000 Έλληνες παθαίνουν σήψη ετησίως – Ο ρόλος της κλαριθρομυκίνης

Περίπου 100.000 άνθρωποι ετησίως στην Ελλάδα εκδηλώνουν σήψη και από αυτούς το 35-40% πεθαίνει. Επιπλέον το αντιβιοτικό κλαριθρομυκίνη μπορεί να μειώσει το κόστος της θεραπείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Σήψης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι η ένδεια γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δυσχεραίνει την άμεση αντιμετώπιση της σήψης.

Από τη πλευρά του, ο Απόστολος Αρμαγανίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμπλήρωσε ότι «από επιστημονικές μελέτες έχει εκτιμηθεί ότι για κάθε μια ώρα καθυστέρησης της θεραπευτικής αντιμετώπισης της σήψης, η πιθανότητα θανάτου αυξάνεται 8%».

Η σηψαιμία στο αναπτυγμένο κόσμο παρουσιάζει δραματική αύξηση, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5-13% την τελευταία δεκαετία. Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από σήψη είναι περισσότεροι απ’ ότι από AIDS, καρκίνο και τραύμα μαζί. …

Facebook: Γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας υγεία;

Πλέον είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε περισσότερα από δύο-τρία άτομα που δεν βρίσκονται στο Facebook. Από όλα τα social media, έχει καταφέρει να γίνει το πιο δημοφιλές, κυρίως λόγω της αμεσότητάς του και της ευκολίας με την οποία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με όλους. Μήπως όμως υπάρχουν κίνδυνοι για την ψυχική μας υγεία, όταν αρχίζουμε να περνάμε περισσότερη ώρα από όσο πρέπει; Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η χρήση του Facebook μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του στρες και την ψυχική μας υγεία γενικότερα.

Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανεπιθύμητοι
Βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε καθημερινά τόσες πολλές πληροφορίες, και όλα αυτά ως εξωτερικοί παρατηρητές. Και, σίγουρα, μπορεί οι μισοί και παραπάνω από τους φίλους μας στο Facebook να μην είναι τόσο κοντινά μας άτομα, αλλά το γεγονός ότι βλέπουμε συνεχώς ενημερώσεις από τη ζωή τους, τι κάνουν και πού βγαίνουν, μπορεί να μας προκαλέσει υποσυνείδητα το αίσθημα ότι είμαστε ανεπιθύμητοι, με αποτέλεσμα να μας κάνει να αποφεύγουμε την επ…

Πέντε λόγοι να πάτε στον γιατρό ακόμη κι αν δεν είστε άρρωστοι

Σχεδόν όλοι αποφεύγουμε τον γιατρό όταν δεν μας ταλαιπωρούν πόνοι και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Πολλές φορές, βέβαια, τον αποφεύγουμε ακόμη κι όταν δεν νιώθουμε καλά, κυρίως από φόβο μήπως μας πει ότι έχουμε κάτι σοβαρό!
Ωστόσο, η τακτική επίσκεψη στον ειδικό είναι απαραίτητη. Αρκετές χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια, η υπέρταση και ο διαβήτης, ξεκινούν «σιωπηλά» και εξελίσσονται σε βάθος πολλών ετών, οπότε ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον.

Δείτε τους πέντε βασικούς λόγους που πρέπει να επισκέπτεστε συστηματικά τον γιατρό σας ακόμη κι αν νιώθετε καλά.
1. «Συντήρηση»
Τα δεδομένα στην ιατρική επιστήμη αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο, οπότε καλό είναι να είστε ενημερωμένοι για τα συνιστώμενα εμβόλια ή για τυχόν νέες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Επίσης, μια εξέταση ρουτίνας μπορεί να αποκαλύψει έγκαιρα ένα πρόβλημα υγείας που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, πριν προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

2. Καθορισμός τιμών αναφοράς
Η αρτη…

Άρνηση

Στην καθημερινή ζωή, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με εσωτερικές συγκρούσεις και επώδυνες εμπειρίες. Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεώρηση, όλοι οι άνθρωποι αναπτύσσουμε μηχανισμούς ή τεχνικές, σε συνειδητό ή ασυνείδητο επίπεδο, προκειμένου να προστατευτούμε από συναισθήματα άγχους ή ενοχής που εμφανίζονται όταν αισθανόμαστε απειλή ή όταν οι επιθυμίες μας δε μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω εσωτερικευμένων απαγορεύσεων. Ο ρόλος αυτών των μηχανισμών είναι άλλοτε προσαρμοστικός και άλλοτε δυσπροσαρμοστικός για το άτομο.

Η άρνηση είναι ο μηχανισμός άμυνας του εγώ που συντελείται ασυνείδητα, όταν το άτομο διατηρεί εκτός της επίγνωσής του σκέψεις, συναισθήματα, ανάγκες, επιθυμίες ή γεγονότα που δε θα ήταν ικανό να διαχειρισθεί. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος στον οποίο ανακοινώνεται ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο μίας ασθένειας μπορεί να εισέλθει σε μία κατάσταση άρνησης της πραγματικότητας καθώς το γεγονός ότι πρόκειται να πεθάνει είναι πολύ επίπονο. Ακόμα, είναι αξιοσημείωτο πως η άρνηση απο…

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Αττικής την Ημέρα ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τα φαρμακεία της δύναμής του, θα παραμείνουν κλειστά κατά την ημέρα του εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι επίσημη αργία για τα φαρμακεία της Αττικής.

Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.