Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λέμφωμα: Τι είναι, τι συμπτώματα έχει και πόσοι υποτύποι υπάρχουν



Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους, οι πάσχοντες με λέμφωμα αγνοούν, ή υποβαθμίζουν τα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ να επισκεφτούν τον γιατρό τους για τις κατάλληλες εξετάσεις. Στο απλό infographic που ακολουθεί βλέπετε τις αντίστοιχες στατιστικές από την παγκόσμια έρευνα του οργανισμού Lymphoma Coalition το 2014.

Σε αυτή την εικόνα βλέπετε πόσο χρόνο πήρε στους ασθενείς με λέμφωμα να επισκεφτούν τον γιατρό τους αφότου εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.

Λέμφωμα: Συνήθη συμπτώματα
Ανώδυνη διόγκωση σε ένα λεμφαδένα

Ρίγη, ή ανεξήγητες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια με πυρετό και υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα

Ακούσια απώλεια βάρους

Απώλεια της όρεξης

Επίμονη κούραση και έλλειψη ενέργειας

Δύσπνοια και βήχας

Επίμονη φαγούρα σε όλο το σώμα χωρίς προφανή αιτία, ή εξάνθημα

Γενική κόπωση

Διογκωμένες αμυγδαλές

Πονοκέφαλος

Τα συμπτώματα στο λέμφωμα μοιάζουν με εκείνα από άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες, όπως η γρίπη, ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Γι' αυτό και συχνά παραβλέπονται, αλλά η διαφορά είναι ότι διαρκούν πολύ περισσότερο από εκείνα των πιο απλών ασθενειών. Στο λέμφωμα, αυτά τα συμπτώματα επιμένουν παρά την πάροδο του χρόνου και δεν μπορούν να εξηγηθούν από μια λοίμωξη, ή άλλη ασθένεια.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι μια ανώδυνη διόγκωση ενός λεμφαδένα. Ο λαιμός, ή οι μασχάλες είναι τα πιο συνήθη σημεία που εμφανίζεται διόγκωση λεμφαδένων, αλλά αυτή η διόγκωση μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της βουβωνικής χώρας (που μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα πόδια, ή τους αστραγάλους), ή της κοιλιάς (που μπορεί να προκαλέσει κράμπες και φούσκωμα). Μερικοί ασθενείς με λέμφωμα δεν αναπτύσσουν καθόλου οίδημα, ενώ άλλοι μπορεί να παραπονούνται για νυχτερινές εφιδρώσεις, απώλεια βάρους, ρίγη, έλλειψη ενέργειας, ή φαγούρα. Συνήθως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος πόνος, ειδικά όταν το λέμφωμα είναι στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μη ειδικά συμπτώματα, όπως αυτά, δεν θα έχουν λέμφωμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση που θα έχετε επίμονα τέτοια συμπτώματα να δείτε ένα γιατρό, για να επιβεβαιώσει με κατάλληλες εξετάσεις, ότι δεν πρόκειται για λέμφωμα.

Λέμφωμα: Συμπτώματα προχωρημένου σταδίου
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς αισθάνονται πόνο στους λεμφαδένες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Αν το λέμφωμα περιλαμβάνει λεμφικού ιστό στο εσωτερικό της κοιλιάς, του εντέρου, ή του στομάχου, το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί, προκαλώντας οίδημα κοντά στα έντερα, κάτι που με την σειρά του οδηγεί δυνητικά σε αίσθημα κοιλιακής πίεσης, πόνο, διάρροια ή/και δυσπεψία.

Ένας διογκωμένος λεμφαδένας μερικές φορές προκαλεί άλλα συμπτώματα, πιέζοντας κάποια φλέβα (κάτι που προκαλεί οίδημα του βραχίονα, ή του ποδιού), ή κάποιο νεύρο (κάτι που προκαλεί πόνο, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στο ένα χέρι, ή πόδι).

Μερικοί ασθενείς βιώνουν πόνο χαμηλά στην πλάτη που μοιάζει ανεξήγητος. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από την επέκταση των λεμφαδένων που πιέζουν τα νεύρα.

Καθώς το λέμφωμα αναπτύσσεται και τα καρκινικά λεμφοκύτταρα εξαπλώνονται πέραν του λεμφικού συστήματος, το σώμα χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Τα γενικά συμπτώματα που αναπτύσσουν τότε οι ασθενείς μπορεί να συγχέονται με εκείνα της γρίπης, της φυματίωσης και άλλων λοιμώξεων, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση, ή άλλες μορφές καρκίνου.

Λέμφωμα: Πόσοι υποτύποι υπάρχουν
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 60 υποτύποι λεμφώματος και ότι οι θεραπείες και τα αποτελέσματα ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό;

Ο παγκόσμιος οργανισμός GLOBOCAN, που παρακολουθεί τη συχνότητα, τη θνησιμότητα και τον επιπολασμό των καρκίνων, διακρίνει μόνο μεταξύ δύο βασικών κατηγοριών λεμφώματος: του λεμφώματος Hodgkin (Hodgkin lymphoma - HL) και του λεμφώματος μη-Hodgkin (non-Hodgkin lymphoma - NHL). Ωστόσο, οι υπότυποι του λεμφώματος που κατηγοριοποιούνται ως NHL, εκ των οποίων υπάρχουν περισσότεροι από 60, απαιτούν ξεχωριστές διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι ασθενείς με λέμφωμα πρέπει να γνωρίζουν τον ακριβή υποτύπο που έχουν. Η συνήθης πρακτική είναι, δυστυχώς, να μαθαίνουν από τον γιατρό τους σε γενικές γραμμές απλά αν έχουν λέμφωμα Hodgkin, ή μη- Hodgkin.

Υπάρχουν, λοιπόν, πάνω από 60 υπότυποι λεμφώματος. Ο οργανισμός Lymphoma Coalition κατηγοριοποιεί αυτούς τους υποτύπους σε Hodgkin, Β-κυττάρων, Τ-κυττάρων, και CLL. Τα λεμφώματα Β-κυττάρων και Τ-κυττάρων παλαιότερα είχαν ταξινομηθεί ως μη-Hodgkin.

http://www.ourlife.gr/permalink/229862.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ