Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 1, 2017

Νανοσωματίδια χρυσού σε τζελ αντί για ενέσεις

Μεταφέρουν καλύτερα το φάρμακο στο μάτι που έχει ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος
Η νανοτεχνολογία με τη χρήση χρυσού θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των ενέσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος.
Η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στον αναπτυγμένο κόσμο. Οι ασθενείς συνήθως αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μηνιαίες ενέσεις απευθείας στα μάτια τους.
Ωστόσο, ομάδα Αυστραλών και Κινέζων ερευνητών θεωρεί ότι τα νανοσωματίδια χρυσού θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα στη μεταφορά της φαρμακευτικής ουσίας στο μάτι.Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό χημείας «Angewandte Chemie», ερευνά τον τρόπο με τον οποίο μια υδρογέλη (ένα τζελ δηλαδή), που είναι γεμάτη με νανοσωματίδια χρυσού, αντιδρά όταν εκτίθεται στο φως.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μαλακώνει και διοχετεύει στο μάτι την απαραίτητη δόση φαρμάκου, όταν θερμαίνεται ελάχιστα από το φως. Η διαδικασία αντιστρέφεται όταν το φως εξαφανί…

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και «ομίχλη του εγκεφάλου»

Οπως γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει επώδυνες, διογκωμένες αρθρώσεις, κόπωση, ακαμψία και αδυναμία. Μπορεί όμως να προκαλέσει και κάτι ακόμα.
Είναι πολύ λιγότερο γνωστό πως πολλοί άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να αισθανθούν μία έλλειψη διανοητικής διαύγειας, σύγχυση, δυσκολία στην εστίαση και τη συγκέντρωση σαν ένα σύννεφο να επηρεάζει την όρασή τους. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «ομίχλη του εγκεφάλου».
Φταίει η φλεγμονή Δυστυχώς οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία αυτής της κατάστασης, αλλά εικάζουν ότι είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι το σήμα του οργανισμού ότι το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία επισκευής. Οταν κάποιος κοπεί, για παράδειγμα, η φλεγμονή εργάζεται για να συγκεντρώσει τα λευκά αιμοσφαίρια, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Υπό αυτή την έννοια η φλεγμονή μπορεί να είναι κάτι καλό.
Η χρόνια φλεγμονή, ωστόσο, όπως η φλεγμονή που παρατηρείται σε άτομα με ρευματοειδή αρθρ…

Καρδιοπάθειες από το πολύ αλκοόλ

Αν κανείς το κόψει, μπορεί να υπάρξουν αναστροφή και μείωση κινδύνου
Αρρυθμίες, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να βρίσκονται στο τέλος του δρόμου της κατάχρησης αλκοόλ. Σύμφωνα, μάλιστα, με νέα αμερικανική μελέτη, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ ενέχει τον ίδιο κίνδυνο με άλλους παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Σε ό,τι αφορά τα παραπανίσια «ποτηράκια», αν κοπούν, μπορεί να υπάρξει αναστροφή και να μειωθεί ο κίνδυνος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Gregory Marcus, διευθυντή κλινικών ερευνών του Τμήματος Καρδιολογίας του University of California San Francisco, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Journal of the American College of Cardiology», ανέλυσαν στοιχεία μιας ιατρικής βάσης δεδομένων 14.700.000 ασθενών ηλικίας άνω των 21 ετών, από τους οποίους περίπου 268.000 (1,8%) είχαν διαγνωσθεί ότι έκαναν καταχρήσεις στην κατανάλωση αλκοόλ.
«Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και αν κανείς δεν έχει άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, η κατάχρ…

Αιματοκρίτης: Οι κρίσιμες τιμές ανά ηλικία - Τι να προσέχετε

Η εξέταση για τον αιματοκρίτη καθορίζει το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Το αίμα αποτελείται κυρίως από ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια που “αιωρούνται” σε ένα σχεδόν διαυγές υγρό που ονομάζεται ορός.
Ο αιματοκρίτης είναι μια βασική εξέταση που μπορεί να δείξει πολλά για την κατάσταση της υγείας σας. Η εξέταση αιματοκρίτη υποδεικνύει το ποσοστό του αίματος κατ' όγκο που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια.
Οι φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη Οι φυσιολογικές τιμές για του αιματοκρίτη ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την πιθανή εγκυμοσύνη και το υψόμετρο στο οποίο ζει κανείς. Τα παρακάτω είναι τα φυσιολογικά περιθώρια αιματοκρίτη για βρέφη, παιδιά και ενήλικες:
Νεογνά: 55% -68%
Μίας (1) εβδομάδας βρέφος: 47% -65%
Ενός (1) μήνα βρέφος: 37% -49%
Τριών (3) μηνών βρέφος: 30% -36%
Ενός (1) έτους παιδί: 29% -41%
Δέκα (10) ετών παιδί: 36% -40%
Ενήλικας άντρας: 42% -54%
Ενήλικη γυναίκα: 38% -46%
Ενήλικες έγκυες γυναίκες: Από 30% - 34% (χαμηλό όριο) έως 46% (άνω όριο)
Κάτοικ…

Υπερκόπωση: Τα συνηθέστερα αίτια και πώς θα συνέλθετε

Μετά από μια μεγάλη περίοδο υπερβολικής εργασίας και ανεπαρκούς ξεκούρασης, η εξάντληση είναι δεδομένη.
Προοδευτικά η κόπωση μετατρέπεται σε υπερκόπωση και δεν αποκαθίσταται μετά από συνήθη μέτρα ξεκούρασης. Οι ασθενείς νοιώθουν γενικευμένη ατονία, η οποία παρεμποδίζει σημαντικές σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας.
Ορισμένες φορές το σύμπτωμα είναι τόσο έντονο, που ο ασθενής αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να ανταποκριθεί πλέον σε στοιχειώδη καθήκοντα της καθημερινότητας. Παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στην υπερκόπωση κατά τη διάρκεια περιόδων με υψηλές εργασιακές απαιτήσεις είναι: -Εγκυμοσύνη -Εμμηνόπαυση -Λοχεία -Κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ) -Λάθος δίαιτες -Stress -Αϋπνία -Ιώσεις Μία σειρά ασθενειών μπορούν επίσης να καταστήσουν ένα άτομο επιρρεπές στην υπερκόπωση, όπως η αναιμία, η υπόταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η νεφρική ανεπάρκεια και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η θεραπεία της υπερκόπωσης γίνεται μ…

Η ευτυχία έχει πολλά κλειδιά

Τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους; Χαρά είναι απλά ένα συναίσθημα το οποίο μπορεί να κρατάει δευτερόλεπτα, ώρες ακόμα και μέρες. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτο που μας κάνει χαρούμενους είναι ένα πράγμα. Το κλειδί για την ευτυχία είναι να έχουμε πολλούς λόγους που μας κάνουν να χαμογελάμε.
Μαθαίνουμε να είμαστε χαρούμενοι. Όσο αναζητούμε την ευτυχία τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Η ζωή ειναι μικρή, δεν πρέπει να έχουμε όνειρα τα οποία δεν θα επιτύχουμε ποτέ. Απάντηση μας δίνει το ερώτημα αν σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ζωής μου θα ήθελα να κάνω αυτά που θα έκανα; Βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα που μας διασκεδάζουν. Βάζουμε πάντα προτεραιότητες στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Δεν πρέπει να μας επηρεάζει τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Η ζωή είναι δική μας όπως και οι επιλογές μας. Πρέπει να δοκιμάζουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα αποτύχουμε. Ευτυχία είναι η επίτευξη ενός στόχου, είναι όμως και το ταξίδι που κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας. Ευτυχία είναι να έχουμε βρει τι μ…

Πνίγεται κάποιος; Σώστε τη ζωή του με τη λαβή Χάιμλιχ (BINTEO)

Πρόκειται για ένα χειρισμό που σκέφτηκε ο Henry Heimlich, ένας Αμερικανός θωρακοχειρουργός που, αφού έμαθε πως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό από ξένο σώμα, σκέφτηκε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει τον αέρα που είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες και να απομακρύνει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό του θύματος.

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
1. Σιγουρέψου πως το θύμα πραγματικά πνίγεται.
Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα θα φέρει πιθανότατα τα χέρια στο λαιμό του και θα έχει ένα βλέμμα πανικού. Δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει, ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα. Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του.

2. Αν πνίγεται όντως, καθησύχασέ τον και ζήτησε από κάποιον να καλέσει το 166.
Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

3. Σήκωσέ τον όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοι…

Νέο όργανο στο σώμα μας ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ανακάλυψη ήρθε με τη αυγή του 2017 και σύμφωνα με αυτή, όλοι οι άνθρωποι «αποκτήσαμε» έναν νέο όργανο.

Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχει ένα επιπλέον όργανο, το οποίο μάλιστα κρυβόταν σε κοινή θέα.

Ο J.Calvin Coffey, καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Limerick της Ιρλανδίας, επιβεβαίωσε τη είδηση σχολιάζοντας: «Στη μελέτη που έχει ήδη παραδοθεί και αξιολογηθεί από ομότιμους (καθηγητές), υποστηρίζουμε πως υπάρχει ένα όργανο στο σώμα μας που μέχρι σήμερα δεν είχε αναγνωριστεί».

Το συγκεκριμένο όργανο, γνωστό ως μεσεντέριο, αναγνωρίζεται πλέον ως ξεχωριστό όργανο και όπως τονίζει ο καθηγητής η ανατομική περιγραφή που έγινε πριν από 100 χρόνια ήταν εσφαλμένη.

Το μεσεντέριο βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα και συνδέει το έντερό μας με την κοιλιά μας αλλά αν και τα νέα στοιχεία ρίχνουν φως στη σύνθεσή του, η λειτουργία του δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητή.

«Τώρα έχ…

Καρκίνος στομάχου: Μια αθόρυβη αλλά επικίνδυνη νόσος

Το στομάχι είναι η συνέχεια του οισοφάγου και αποτελεί έναν ευρύχωρο σάκο εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η διεργασία της κατάτμησης και της χημικής εξεργασίας της τροφής. Αφού η τροφή λάβει τη μορφή «χυλού», περνάει από τον πυλωρό, το περιφερικό άκρο του στομαχιού, στο 12δάκτυλο και στη συνέχεια στο υπόλοιπο λεπτό έντερο. Εκεί θα κατατμηθεί περαιτέρω και θα απορροφηθούν οι θρεπτικές για τον οργανισμό ουσίες.

Όταν το στομάχι έχει μέτρια πλήρωση, τότε το μήκος του είναι περίπου 25-30 εκ. και το πλάτος του 9-10 εκ. Η ποσότητα τροφής που μπορεί να χωρέσει το στομάχι ποικίλλει από 500 έως 2.500 γραμμάρια.

Ποιοι οι επιμέρους τύποι του καρκίνου του στομάχου
Το μεγαλύτερο ποσοστό των κακοήθων νεοπλασιών του στομάχου (το 95%) είναι αδενοκαρκινώματα, δηλαδή καρκίνοι που ξεκινούν από τα κύτταρα των αδένων στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Οι άλλου τύπου κακοήθειες του στομάχου είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Τα αδενοκαρκινώματα εμφανίζονται με δύο υπότυπους, τον καρκίνο εντερικού τύπου και τον καρκί…

Ποιες είναι οι χειρότερες συνήθειες για την καρδιά μας

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε υγιή καρδιά, αλλά φροντίζουμε όντως για αυτό; Οι παθήσεις της καρδιάς επηρεάζουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, και αποτελούν τεράστιο κίνδυνο. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές μικρές, καθημερινές συνήθειες που αν τις κόψουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία της καρδιάς μας.

Η τηλεόραση
Το να καθόμαστε με τις ώρες μπροστά από την οθόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ακόμα κι αν γυμναζόμαστε τακτικά. Η έλλειψη κίνησης για πολλές ώρες επηρεάζει τα επίπεδα λιπαρών και σακχάρου στο αίμα μας.

Κακά αισθήματα… που δεν αντιμετωπίζουμε
Αν αισθανόμαστε στρες, κατάθλιψη ή επιθετικότητα και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό, σύντομα η υγεία της καρδιάς μας θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Το πώς διαχειριζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα – ειδικά αν τα εσωτερικεύουμε και δεν τα εκφράζουμε – παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως εξίσου σημαντικό με το να μην ντραπούμε να ζητήσουμε βοήθεια όταν νιώσουμε την ανάγκη.

Ροχαλίζουμε…
…και εξακολουθούμε …

Πυρετός: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι - Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Ο πυρετός αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα. Ορίζεται ως η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος σε τιμές μεγαλύτερες από 37°C. Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,6°C ονομάζεται δεκατική πυρετική κίνηση ή «δέκατα». Θερμοκρασία άνω των 41,5°C αποκαλείται υπερπυρεξία, ενώ μικρότερη από 36°C ονομάζεται υποθερμία. Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως κατά την εμφάνισή του από αίσθημα ψύχους (κρυάδες) ή μυϊκό τρέμουλο που ονομάζεται ρίγος.

Άλλες κλινικές εκδηλώσεις σχετιζόμενες με την εμφάνιση του πυρετού είναι η αρχική ψυχρότητα των άκρων κατά την εισβολή του και η ερυθρότητα του προσώπου και των πτερυγίων των αυτιών, η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, οι μυαλγίες και αρθραλγίες, ενώ τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς και οι πολύ ηλικιωμένοι υπνηλία, σύγχυση ή μεταβολή του επιπέδου συνείδησής τους. Η πτώση του πυρετού κατά κανόνα συνοδεύεται από εφίδρωση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος εμφανίζει ημερήσια διακύμανση με μέσο όρο το 36,8°C και…

Η αναβλητικότητα

Ξεκινώντας να μιλήσουμε για το θέμα της αναβλητικότητας ο καθένας από εμάς μπορεί να αναρωτηθεί με ποιους τρόπους έχει έρθει ο ίδιος ή κάποιο προσφιλές του πρόσωπο σε επαφή με την έννοια της αναβλητικότητας. Ίσως κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων που για κάθε εργασία έπρεπε να χτυπήσει, ελάχιστες μέρες πριν την ημερομηνία παράδοσης, ένας ηχηρός συναγερμός προκειμένου να ετοιμαστεί και να παραδοθεί… Το ίδιο πάντα επεισοδιακό σενάριο -συχνά πολύ ενδιαφέρον και ως ταινία τρόμου για τους άλλους «μη αναβλητικούς» συμφοιτητές που το παρακολουθούσαν σχεδόν έντρομοι- μπορεί να ίσχυε και για τις εξετάσεις για κάθε μάθημα κοκ. Με την αναβλητικότητα μπορεί επίσης να έχουμε συστηθεί και κατά τη διεκπεραίωση διαφόρων υποχρεώσεων, όπως είναι, για παράδειγμα, η πληρωμή λογαριασμών, διάφορες ημερομηνίες λήξης για τυχόν υποχρεώσεις μας, ακόμη και η αναβολή επίσκεψης στο γιατρό για κάποιο θέμα υγείας που μας απασχολεί και αναβάλλουμε διαρκώς την εξέτασή του.

Πολλοί άνθρωποι βέβαια αναβάλλουν σε κ…

Mύθοι και αλήθειες για το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι παροδικό, όμως υπάρχουν κι εκείνοι για τους οποίους έχει μετατραπεί σε χρόνιο.
Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από θεωρίες γύρω από την δυσκοιλιότητα που άλλες ισχύουν και άλλες όχι. Ας δούμε ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες είναι οι αλήθειες γύρω από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μύθος: Πρέπει να υπάρχει μετακίνηση εντέρων καθημερινά
Τι είναι «φυσιολογικό» ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν στην τουαλέτα τρεις φορές την ημέρα. Αλλοι τρεις φορές την εβδομάδα. Αν και το να υπάρχει μετακίνηση των εντέρων μια φορά την ημέρα, είναι κάτι συνηθισμένο, είναι εντάξει ακόμα και το να περάσουν κάποιες ημέρες χωρίς κάποιος να επισκεφθεί την τουαλέτα. Δυσκοιλιότητα θεωρείται ότι έχει κάποιος όταν έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Ενα άτομο θεωρείται σημαντικά δυσκοίλιο όταν έχει λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Ιατρική βοήθεια θα πρέπει να ζητήσει κανείς αν η δυσκοιλιότη…

Επηρεάζουν ή όχι τα κινητά τα παιδιά;

Ανησυχητικά στοιχεία για τις επιδράσεις στα παιδιά, από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, κατατέθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Κυπριακής Βουλής.

Σύμφωνα με μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα παιδιά στην Κύπρο περνούν το 70% του ελεύθερου τους χρόνου, μπροστά από οθόνες.

Όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Υγεία του Παιδιού Στέλλα Μιχαηλίδου ένα παιδί δημοτικού σχολείου, μετά τις δύο ώρες μπροστά από μια οθόνη γίνεται μαλθακό, δηλαδή βιώνει κατάθλιψη και μειώνονται οι νοητικές και σωματικές του δυνάμεις.

Στην Γαλλία απαγορεύτηκε η χρήση wifi στα σχολεία, ενώ στην Αυστρία απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κινητών τηλεφώνων στα δημοτικά σχολεία.

Ειδικότερα οι έφηβοι και οι έφηβες παρακολουθούν καθημερινώς δύο ώρες τηλεόραση και τρεις ώρες τα Σαββατοκύριακα. Η χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ είναι διπλάσια και φθάνει τις 4 ώρες τις καθημερινές και τις 5.5 ώρες τα Σαββατοκύριακα.

Κατά …