Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 10, 2014

Διαρκή φροντίδα και προσοχή χρειάζεται η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα χρόνιo νόσημα που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού όλο το χρόνο. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με έξαρση των συμπτωμάτων τους μήνες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του δυτικού τρόπου ζωής και κυρίως της πολύωρης ακινησίας σε όρθια στάση ή σε καρέκλα γραφείου, της έλλειψης άσκησης (περπάτημα) και της κακής διατροφής.
Επιδημιολογικές μελέτες στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και αποδεικνύουν ότι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια έχει χαρακτηριστεί σαν «επαγγελματική νόσος» καθώς τη συναντάμε ευρέως σε εργαζόμενους που είναι όρθιοι πολλές ώρες, όπως είναι οι πωλητές ή οι κομμώτριες, νοσοκόμες, μάγειρες, φαρμακοποιοί κ.α. ή σε άτομα που λόγω της εργασίας κάθονται πολλές ώρες.
Η Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια πρωτοεκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα όπως ο σχηματι…

Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η απόφραξη φλέβας στο πόδι ή στο χέρι είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός θρόμβου (κομμάτι  πηγμένου αίματος) που δημιουργείται στο αίμα. Εάν αυτή η απόφραξη αφορά το επιφανειακό φλεβικό σύστημα μιλάμε για θρομβοφλεβίτιδα και αν αφορά τις βαθιές φλέβες μιλάμε για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (deep venous thrombosis), μια κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Όταν μέρος του θρόμβου (εμβολή) αποσπασθεί από τα τοιχώματα της φλέβας μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απόφραξη σε μια πνευμονική αρτηρία, δηλαδή πνευμονική εμβολή. Δυστυχώς, πολλές φορές η  διάγνωση  καθυστερεί,  καθώς  τα  συμπτώματα  μπορεί  να  είναι  ακαθόριστα.
Το σώμα έχει τριών ειδών φλέβες. Τις επιφανειακές (επιπολής) φλέβες που βρίσκονται αμέσως κάτω από το δέρμα, τις εν τω βάθει φλέβες οι οποίες είναι μεγάλες και βρίσκονται ανάμεσα ή κάτω από τους μύες και τις διατιτρώσες φλέβες (στα κάτω άκρα) που συνδέουν τις επιπολής φλέβες με τις εν τω βάθει φλ…

Τι είναι η θρομβοφιλία;

Η θρομβοφιλία είναι μια σχετικά άγνωστη αλλά εξαιρετικά σημαντική κατάσταση που μας προδιαθέτει σε θρομβοεμβολισμό, στη δημιουργία δηλαδή θρόμβου και πιθανή απόφραξη κάποιου αιμοφόρου αγγείου.
 Ο θρομβοεμβολισμός αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στην κύηση, τον τοκετό και στους καρκινοπαθείς. Είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που εμφανίζεται όταν ένα άτομο με υποκείμενη προδιάθεση (θρομβοφιλία) εκτίθεται σε επίκτητους παράγοντες κινδύνου.

Πού οφείλεται η θρομβοφιλία και πως εκδηλώνεται;
Η θρομβοφιλία μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή και σε επίκτητες καταστάσεις 

Κληρονομικά Αίτια
Μετάλλαξη στο γονιδίο παράγοντα V
Μετάλλαξη στο γονιδίο προθρομβίνης (παράγοντας ΙΙ)
Μετάλλαξη στο γονιδίο MTHFR
Aνεπάρκεια αντιθρομβίνης
Aνεπάρκεια Πρωτεΐνης C
Aνεπάρκεια Πρωτεΐνης S
Υπερομοκυστεϊνεμία
Δυσινωδογοναιμία

Επίκτητα Αίτια
Ενεργός καρκίνος
Μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα
Νεφρωσικό σύνδρομο
Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
Θεραπεία ορμον…

«Γραφείο συντονισμού μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος»

Το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος ξεκίνησε να λειτουργεί στο Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης το 1992 και στελεχώθηκε από τρεις εξειδικευμένες Συντονίστριες Μεταμοσχεύσεων.  Το 2000 με την ίδρυση του Ε.Ο.Μ. συνεχίζει την λειτουργία του και από το 2004 και έπειτα, υπό την ευθύνη του τότε Διοικητή του ΑΧΕΠΑ, κ. Δημήτριου Γάκη, τελεί «χρέη Παραρτήματος» του Ε.Ο.Μ. στη Β. Ελλάδα με εξαιρετική δραστηριότητα. Η τοπική και περιφερειακή εμβέλεια και δραστηριότητα του Γραφείου Συντονισμού έχει σημειώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στους δείκτες δωρεάς της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος, αφού οι Συντονίστριες που το στελεχώνουν βρίσκονται καθημερινά σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τις Μ.Ε.Θ. της περιοχής, όσο και με τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς που συμβάλλουν στη προώθηση της δωρεάς οργάνων στο ευρύ κοινό. Από το 2010 την ευθύνη λειτουργίας του Γραφείου έχει ο Διοικητής του Νοσ. ΑΧΕΠΑ κ. Γ. Βέργουλας, Νεφρολόγος και συνοπτικά η δραστηριότητα του γ…

Δύο στα τρία ελληνόπουλα σε επισιτιστική ανασφάλεια

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το φαινόμενο της ασιτίας στα ελληνόπουλα. Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, σχεδόν δύο στους τρεις μαθητές δημοτικών σχολείων βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Από αυτούς, περίπου οι μισοί είναι αντιμέτωποι με την πείνα! Ειδικότερα, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, υλοποιήθηκε σε 406 σχολεία ανά την Ελλάδα, με 61.870 συνολικά μαθητές σε 23 νομούς της Ελλάδας. Κατά την φετινή σχολική χρονιά προσφέρθηκαν πάνω από 7.564.867 γεύματα, ενώ διανεμήθηκαν και περισσότερες από 3.428.353 μερίδες γάλακτος, 823.520 μερίδες γιαουρτιού με μέλι και 7.877.844 φρούτα. Από το σύνολο των μαθητών, μόλις ποσοστό 40% βρισκόταν σε επισιτιστική ασφάλεια. Ποσοστό 37% χαρακτηριζόταν σε επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα και ποσοστό 23% σε επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα. Στην λήξη της σχολικής χρονιάς οι παραπάνω δείκτες διαμορφώθηκαν ως εξής: η επισιτιστική ασφάλεια αυξήθηκε στο 44%…

Ανακαλύψτε τα ευεργετικά συστατικά του φασκόμηλου

Περιέχει μια ποικιλία από πτητικά έλαια, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα
Η απαλή και γλυκιά γεύση του φασκόμηλου μαζί με τις θαυμάσιες ιδιότητες του που προάγουν την υγεία , το κάνουν ιδιαίτερα γνωστό τόσο για την χρήση του στην μαγειρική όσο και για την φαρμακευτική του χρήση.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Salvia officinalis, που προέρχεται από την λατινική λέξη salvere,  που σημαίνει «για να σωθεί». Περιέχει μια ποικιλία από πτητικά έλαια , φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Ένα από αυτά είναι το ροσμαρινικό οξύ, το οποίο μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από την γαστρεντερική οδό και δρα μειώνοντας τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.
Παράλληλα τόσο τα φύλλα και όσο τα στελέχη του φυτού περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά. Επιπλέον είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και μια καλή πηγή βιταμίνης Α. Ερευνητικά στοιχεία συσχετίζουν το φασκόμηλο με ενίσχυση της μνήμης και όχι μόνο.
Το φασκόμηλο είναι διαθέσιμο φρέσκο ή αποξηραμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μορφή σκόνης. Για τ…

Ταχεία η εγκεφαλική ανάπτυξη στα βρέφη

Ο εγκέφαλος των νεογέννητων μεγαλώνει πιο γρήγορα απ’ όσο πιστεύαμε Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών παρατήρησαν τους εγκεφάλους 87 υγιών νεογέννητων από τη δεύτερη κιόλας μέρα της ζωής τους. Διαπίστωσαν ότι τις πρώτες 90 μέρες από τη γέννησή τους ο εγκέφαλός τους μεγάλωνε κατά 1% καθημερινά, ωστόσο μέχρι το τέλος των πρώτων 12 εβδομάδων ο ρυθμός αυτός μειώθηκε προοδευτικά στο 0,4% την ημέρα.
Το πιο συναρπαστικό απ’ όλα ήταν το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου από τη γέννηση, ο εγκέφαλος του μωρού είχε ήδη αποκτήσει το μισό από το μέγεθος του εγκεφάλου ενός ενήλικα.
Όσον αφορά τα πρόωρα μωρά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλός τους ήταν μικρότερος κατά 4% και παρότι αναπτυσσόταν με πιο γρήγορους ρυθμούς συγκριτικά με τον εγκέφαλο των τελειόμηνων βρεφών, μετά το πρώτο τρίμηνο της ζωής τους το μέγεθός του εξακολουθούσε να είναι μικρότερο (κατά 2%).
Διαφορά ανάπτυξης, όμως, διαπιστώθηκε και ανάμεσα στα …

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής.Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.

Ταξινόμηση
Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία :
Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία)Δευτεροπαθής απόαιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική)κάκωσηόγκος ή κύστηενδοκράνια επέμβασημηνιγγίτιδαστένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius)υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος)Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο)Επίσης, αναλόγως με την εξέλιξη του ο υδροκέφαλος υποδιαιρείται σε ο…

Επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας - Κόστος και ασφαλιστική κάλυψη

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζοντας την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο της «παχυσαρκίας» στη χώρα μας, καλύπτουν πλέον τις βαριατρικές επεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Σύμφωνα με τις ιατρικές ενδείξεις και προϋποθέσεις, που έχουν θέσει τα ασφαλιστικά ταμεία ο ασθενής καλύπτεται εφόσον:

1. Πάσχει από σοβαρή σοβαρή ή πολύ σοβαρή μορφή παχυσαρκία με Δείκτη Μάζας Σώματος ίσο ή μεγαλύτερο του 40 (ΔΜΣ ή ΒΜΙ>40). Σε αυτήν την περίπτωση μόνο ο υψηλός Δείκτη Μάζας Σώματος αποδεικνύει τη νόσο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από πιθανές συνυπάρχουσες νόσους.
2. Ο ασθενής πάσχει από σοβαρή παχυσαρκία με ΒΜΙ ίσο ή μεγαλύτερο του 35 (ΒΜΙ >35) αλλά και με συνοδές της παχυσαρκίας παθήσεις: διαβήτης τύπου Ι Ι , καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, υπερλιπιδαιμία, χολολιθίαση, ακράτεια ούρων, υπογονιμότητα, μυοσκελετικά ή/και κινητικά προβλήματα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κά.
3. Είναι άνω των 18 και έως 60 ετών (ΙΚΑ) και άνω τ…

Πώς μπορεί να προληφθούν οι αιμορροΐδες; Τι να κάνετε για την αντιμετώπιση στο σπίτι;

Οι αιμορροΐδες είναι μάζες από αγγειακό ιστό που μπορεί να προεξέχουν από τον πρωκτό και πολύ συχνά αιμορραγούν. Ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από τις λέξεις αίμα και ρέω.
Ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα».

Οι αιτίες εμφάνισής τους είναι πολλές, κυριότερες θεωρούνται η καθιστική ζωή, η δυσκοιλιότητα, η κακή και πρόχειρη διατροφή, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση όπως στην εγκυμοσύνη και στην παχυσαρκία.
Οι αιμορροΐδες οφείλονται στην χαλάρωση των φυσιολογικών αγγειακών ιστών  που βοηθούν στην συγκράτηση των κοπράνων και στην αφόδευση. Προδιαθεσικοί παράγοντες για τις αιμορροΐδες είναι η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι αναβολές της αφόδευσης λόγω έλλειψης χρόνου ή κοινωνικών περιστάσεων και η παρατεταμένη παραμονή στον χώρο της αφόδευσης. Εμφανίζονται …

Κανέλα και σακχαρώδης διαβήτης

Η κανέλα αποτελεί ένα από τα πανάρχαια μπαχαρικά με προέλευση από την νοτιοανατολική Ασία και παράγεται από τον φλοιό των δέντρων του γένους Cinnamomum. Η Σρι Λάνκα ήταν παραδοσιακά ο κύριος εξαγωγέας κανέλας και οι ιστορικές αναφορές φθάνουν μέχρι την αρχαία Αίγυπτο του 1400 π.Χ. Στην ευρώπη η κανέλα έκανε την εμφάνισή της τον 16ο αιώνα από τους πορτογάλους. Το είδος που εισήχθη ήταν το Cinnamomum zeylancium το οποίο και αναφέρεται ως πραγματική κανέλα.
Στο πέρασμα του χρόνου η κανέλα χρησιμοποιήθηκε από την ιατρική για ένα εύρος παθήσεων όπως οι ρευματισμοί, τα τραύματα, η διάρροια, οι πονοκέφαλοι και το κοινό κρυολόγημα. Τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε σχέση με τη συμπληρωματικής της χρήση στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Ο πιθανός της ρόλος αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη, του μεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδους διαβήτη και η μελέτη της έχει αρχίσει εδώ και είκοσι…

Το junk food μπορεί να καταστρέψει την όσφρηση

Να τρως το λιπαρό… και να μη μπορείς να το μυρίσεις; Αδικία!
Κάθε φορά που περνάτε έξω από ένα γυράδικο ή φαστφουντάδικο σας πιάνει «πονοκέφαλος» από τις λαχταριστές μυρωδιές που «σκανδαλίζουν» τον εγκέφαλό σας. Και… κάπως έτσι, πολύ συχνά πέφτετε «θύματα» του ίδιου σας του εαυτού και δε μπορείτε να αντισταθείτε στα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος… στο στόμα και το στομάχι σας! Ναι, στα σάλια που γεμίζουν τη στοματική σας κοιλότητα και τα ξαφνικά γουργουρίσματα που αρχίζουν να ακούγεται από το στομάχι σας. …Και υποκύπτετε στον λιπαρό πειρασμό και μετά μετανιώνετε που δεν καταφέρατε να αντισταθείτε! Θυμάστε πώς ξεκίνησαν όμως όλα αυτά; …Από τη μύτη σας, που «έπιασε» στον αέρα τη μυρωδιά…
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ υποστηρίζουν, ότι το junk food -εκτός από το γεγονός ότι συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία- μπορεί να καταστρέψει και την αίσθηση όσφρησης ενός ατόμου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά συνδέεται με μεγάλες δομικές και λειτου…

Σπάνιες παθήσεις - γενικές πληροφορίες

Μία ασθένεια, στην Ευρώπη, χαρακτηρίζεται σπάνια όταν προσβάλλει λιγότερα από 5 στα 10.000 άτομα. Οι περισσότερες σπάνιες ασθένειες είναι γενετικής φύσης και μπορεί να εκδηλωθούν είτε με τη γέννηση ή στην παιδική ηλικία, είτε στην ενήλικη ζωή.

Πρόκειται για πολύ σοβαρές χρόνιες ασθένειες που μπορεί να επιφέρουν απώλεια ζωής ή αναπηρία. Στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ανίατες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί συμπτωματική θεραπεία και να βελτιωθεί έτσι η ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή.

Η έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της πολυπλοκότητας και της σπάνιας εμφάνισής τους, καθώς και λόγω της έλειψης σωστής πληροφόρησης και εμπειρίας από πλευράς των ιατρών.

Είναι πολύ πιθανό γιατροί να μην έρθουν ποτέ σε ‘επαφή’ με ένα σπάνιο νόσημα και άρα να υπάρχει πάντα το ρίσκο στη γέννηση ενός νεογέννητου με σπάνιο νόσημα να μην γίνει ποτέ ή σωστά η διάγνωση και άρα να μη δοθεί θεραπεία.

Ο Κατάλογος Σπανίων Παθήσεων …

Μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν μία ζωή με αναπηρία;

Οι ασθενείς με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συνήθως υποβάλλονται σε μία δύσκολη επέμβαση, αυτή της «αποσυμπιεστικής κρανιεκτομής», η οποία τους σώζει μεν από το θάνατο όμως αφήνει σοβαρές αναπηρίες. Παρά το ότι η εν λόγω επέμβαση κρίνεται αναγκαία όταν πρόκειται για τη ζωή του ασθενούς, κατά πόσο είναι ηθική η εφαρμογή της όταν πρόκειται να αφήσει μόνιμη αναπηρία;
Υπό κανονικές συνθήκες, όταν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος μετά από μία επέμβαση, ο ασθενής δίνει τη συγκατάθεσή του. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, κάτι τέτοιο κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο όταν πρόκειται για τέτοιου είδους τραύμα όπου οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον.
Ερευνητές από το Περθ της Αυστραλίας διεξήγαγαν έρευνα παίρνοντας συνέντευξη από 20 άτομα τα οποία ζουν 3 χρόνια μετά την επέμβαση με αναπηρία και παρά το εμφανές πρόβλημα της ενημέρωσης του ασθενούς κατέληξαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών δήλωναν ευτυχείς που ζουν και έδειχναν να έχουν…

Η µαστίχα της Χίου και η υγεία του στόματος

Η μαστίχα είναι το  ‘’ρετσίνι’’ των  σχοίνων ή μαστιχόδενδρων που βρίσκονται στο νότιο μέρος της Χίου. Δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Έρχεται στο εμπόριο ακατέργαστη ή με διάφορες προσμίξεις ως οδοντότσιχλα.

Η μάσηση της μαστίχας διεγείρει τους σιελογόνους αδένες τόσο μηχανικά, όσο και χημικά, από τα αρωματικά έλαια που περιέχει και τις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα την αύξηση της αίσθησης φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα, ενώ παράλληλα συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και τα άτομα που υποφέρουν από κακοσμία, αφού το παραγόμενο σάλιο μπορεί  να οδηγήσει στην απομάκρυνση μέρους του μικροβιακού φορτίου του στόματος και ιδίως αυτού της γλώσσας

Με τη σκληρότητα της μάζας της επιτυγχάνεται ενδυνάμωση των μασητηρίων μυών και όλου του στοματο-γναθικού συστήματος, άρα και βελτίωση της μασητικής ικανότητας, ειδικά στην εποχή μας που οι τροφές είναι όλο και πιο μαλακές.
Αντιμετωπίζονται σκελετικά προβ…

Πού «κρύβονται» τα μικρόβια στο σπίτι σας

Τα πιο βρώμικα μέρη ενός κατά τ’ άλλα καθαρού σπιτικού Ανεξάρτητα από το πόσο καθαρό διατηρείτε το σπίτι σας, επιβλαβή μικρόβια και βακτήρια καραδοκούν εκεί που ούτε σας περνάει από το μυαλό.Από τη βάση για τις οδοντόβουρτσες στο μπάνιο, μέχρι τα πόμολα στα συρτάρια και τα ντουλάπια της κουζίνας.
Ανακαλύψτε παρακάτω ποια είναι τα εννιά πιο βρώμικα μέρη ενός… κατά τ’ άλλα καθαρού σπιτικού!

Συσσωρευμένη αόρατη βρωμιά
Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του περιοδικού Real Simple, Sarah Humphreys, η οποία μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή Today, το πιο μολυσμένο με μικρόβια αντικείμενο ενός σπιτιού είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση: η καφετιέρα!
«Μπορεί να καθαρίζετε το φίλτρο, όμως τα έλαια από τα κατακάθια και τα μεταλλικά ιζήματα από το νερό με τον καιρό βοηθούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Φροντίστε κάθε έξι μήνες να κάνετε αφαλάτωση στην καφετιέρα σας, ή εναλλακτικά χρησιμοποιείστε λευκό ξίδι για να την ξεπλύνετε» τόνισε η ίδια.
Ένα ακόμη αντικείμενο που αποτελεί…

Απολαύστε βαθύ ύπνο ακολουθώντας αυτές τις 5 συμβουλές

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ύπνο, όπως το να μένουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι αλλά να μην αποκοιμούνται εύκολα.

Το στρες είναι η βασικότερη αιτία που συμβαίνει αυτό και, δυστυχώς, οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας αυξάνουν το στρες και δεν σας βοηθούν να το μειώσετε.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να καταφέρετε να κοιμηθείτε πιο εύκολα και πιο “βαθιά”.

Δώστε έμφαση στην χαλάρωση 1-2 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι
Ειδικά κατά τις βραδινές ώρες και πριν τον βραδινό ύπνο, που είναι και ο πιο σημαντικός μέσα στο 24ωρο, προσπαθήστε να περιορίσετε στο ελάχιστο τις δραστηριότητές σας. Χαμηλώστε τον φωτισμό στο σπίτι και κλείστε την τηλεόραση. Προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κουβεντιάσετε σε ήρεμο τόνο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο έχετε διαπιστώσει ότι σας ηρεμεί. Για μερικούς ανθρώπους π.χ. αυτό είναι ένα ζεστό ντους.

Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά το μεσημέρι
Η καφεΐνη μπορεί να μείνει στον οργαν…