Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαρκή φροντίδα και προσοχή χρειάζεται η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια





Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα χρόνιo νόσημα που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού όλο το χρόνο. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με έξαρση των συμπτωμάτων τους μήνες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του δυτικού τρόπου ζωής και κυρίως της πολύωρης ακινησίας σε όρθια στάση ή σε καρέκλα γραφείου, της έλλειψης άσκησης (περπάτημα) και της κακής διατροφής.

Επιδημιολογικές μελέτες στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και αποδεικνύουν ότι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια έχει χαρακτηριστεί σαν «επαγγελματική νόσος» καθώς τη συναντάμε ευρέως σε εργαζόμενους που είναι όρθιοι πολλές ώρες, όπως είναι οι πωλητές ή οι κομμώτριες, νοσοκόμες, μάγειρες, φαρμακοποιοί κ.α. ή σε άτομα που λόγω της εργασίας κάθονται πολλές ώρες.

Η Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια πρωτοεκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα όπως ο σχηματισμός ευρυαγγειών και η αίσθηση ότι υπάρχει βάρος ή κάψιμο στα πόδια. Οι ευρυαγγείες είναι μικρές φλέβες που εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες στην έσω και έξω επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια των κνημών. Στα πόδια εμφανίζονται με χρώμα κόκκινο αλλά και σκούρο μπλε.

Επειδή όμως τα συμπτώματα στα πρώτα στάδια δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά ή γίνονται ενοχλητικά μόνο κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, οι περισσότεροι το αποδίδουν στην ορθοστασία και το τρέξιμο της ημέρας, τα αντιμετωπίζουν μόνο το καλοκαίρι ή και συνήθως τα παραμελούν εντελώς. Μάλιστα η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 33% του συνόλου των πασχόντων έχει απευθυνθεί σε γιατρό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας ενώ 3 στους 10 πάσχοντες συμβουλεύεται το φαρμακοποιό του ή γνωστούς και φίλους.

Όσον αφορά την φαρμακευτική αντιμετώπιση, σήμερα η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι αντιμετωπίσιμη κυρίως στα πρώτα στάδια της με γενικές συστάσεις, όπως εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, θεραπεία και συνεχή λήψη bιο-φλαβονοειδών σκευασμάτων.

Τα προιόντα αυτά, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis Vinifera), σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και πολύχρονη κλινική εμπειρία, όχι μόνο ανακουφίζουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο, αλλά διατηρούν την καλή φλεβική λειτουργία, μειώνουν την εμφάνιση οιδημάτων (πρησμένα πόδια), και ενδυναμώνουν τις φλέβες.

Σε συνδυασμό με τη λήψη bιο-φλαβονοειδών σκευασμάτων, συνίσταται:
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή
  • Βάλτε κίνηση στη ζωή σας. 
  • Κυρίως οι γυναίκες να αποφεύγουν την ορθοστασία και τα ψηλά τακούνια
  • Αποφύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοθεραπεία.
Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή δυσχεράνουν απευθυνθείτε στον ειδικό.
Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ένα νόσημα που θα πρέπει να παρακολουθείτε και να συντηρείται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.



                                                                                                                           health.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε