Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 25, 2016

1η Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι το 2020 να πλησιάζει το 24%. Με τα δημογραφικά δεδομένα, λοιπόν, που έχουμε, σε λίγα χ…

Κύκλωμα συνταγογραφούσε φάρμακα με χρήση ΑΜΚΑ ανυποψίαστων πολιτών

Κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων εν αγνοία ασφαλισμένων και εκτελέσεις των συνταγών με ζημία του ελληνικού Δημοσίου αποκαλύφθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Από την τοπική Υποδιεύθυνση Ασφαλείας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 39χρονου φαρμακοποιού, 38χρονου και 62χρονης γιατρού, για απάτη, πλαστογραφία, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, απιστία σχετικά με την υπηρεσία και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν σε κάδο απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν 157 κουτιά με φάρμακα, αξίας 8.226,86 ευρώ, από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι οι φερόμενοι ως δράστες είχαν υφαρπάξει τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) από διάφορα άτομα και τους χρησιμοποίησαν για να συνταγογραφήσουν παρανόμως φάρμακα και να εισπράξουν από τον ασφαλιστικό φορέα το ποσό που αναλογεί κατά την εκτέλεση των συνταγών.
Όπως προέκυψε, ο 38χρονος είχε υφαρπάξει τους Α.Μ.Κ.Α. διαφόρων…

Επτά ασυνήθιστες αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από πονοκεφάλους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου οι μισοί ενήλικες υποφέρουν από πονοκέφαλο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Ο πονοκέφαλος είναι συνήθως αποτέλεσμα έντονου στρες, κατανάλωσης κάποιων τροφών ή αλκοόλ, παράλειψης γευμάτων, προβλημάτων ύπνου κλπ. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες άλλες λιγότερο γνωστές αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για τον πονοκέφαλο.
Καπνιστά, τουρσιά, αποξηραμένα, παλαιωμένα τυριά Η κατανάλωση τροφών όπως τα τυριά παλαίωσης, το σαλάμι και ο καπνιστός σολομός μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, καθώς περιέχουν θειώδη άλατα, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Αρώματα Οι πιο κοινές μυρωδιές που προκαλούν πονοκεφάλους είναι αυτές της βενζίνης, του καπνού και των αρωμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οθόνη υπολογιστή Το φως της οθόνης του τηλεφώνου ή του υπολογιστή ενεργοποιεί τον αμφιβληστροειδή και τα νεύρα που βρίσκονται πίσω από τα μάτια σας, που προκαλούν πονοκέφαλο.
Αφυδάτωση Όταν ο οργανισμός χάνει σημαν…

Αιμορραγία από το αυτί: Πότε αποτελεί επείγουσα κατάσταση

Η αιμορραγία από το αυτί είναι ένα σοβαρό ιατρικό περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η πιο συχνή αιτία που προκαλεί την αιμορραγία από το αυτί είναι η ρήξη ή η διάτρηση τυμπάνου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται άμεσα ιατρική αντιμετώπιση αφού το τύμπανο είναι ένα φυσικό εμπόδιο για τα μικρόβια που εισέρχονται στο εσωτερικό του αυτιού.
Τα συμπτώματα, με τα οποία εκδηλώνεται η ρήξη ή διάτρηση τυμπάνου είναι: οξύς πόνος, έντονους πονοκέφαλους και μερική απώλεια ακοής.
Το καλό νέο είναι ότι η ρήξη τυμπάνου θα περάσει από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Προσοχή απαιτείται στη λήψη αυστηρών κανόνων υγιεινής ώστε να αποφευχθεί τυχόν μόλυνση.
Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα αυτό είναι: Ο ασθενής να έχει χτυπήσει σε κάποιο σημείο το αυτί του οπότε σε σύντομο χρονικό διάστημα η αιμορραγία θα σταματήσει γρήγορα.
Όμως στην περίπτωση που υπάρχει σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι ο οποίος συνοδεύεται και από κάταγμα είναι μια ε…

Σήψη και σηπτικό σύνδρομο – Μύθοι και αλήθειες

Κάθε περίπου 3,5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας του σηπτικού συνδρόμου. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 20 έως 30 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί.
Η νόσος προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας αδιακρίτως  τόσο άνθρωπους απόλυτα υγιείς όσο και ασθενείς με άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες καρδιοπάθειες, αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια, ενδέχεται να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της σήψης. Ορισμένα θύματα της σήψης είναι ο Christopher Reeve (Superman), η κόρη του Johnny Depp και παλαιότερα ο βασιλεύς Αλέξανδρος ο Α’. 
Η σηψαιμία αναγνωρίσθηκε ως κλινική οντότητα στις αρχές του 20ού αιώνα (Jacob, 1909 - Felty, 1924), ενώ ο όρος σηπτικό shock πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Weisbren το 1951. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί διά­φορες ορολογίες στην προσπάθεια καλύτερης απόδο­σης και μεγαλύτερης διάκρισης και σταδιοποίησης των εξελίξεων κατά τη…

Πώς μας ωφελεί η ξεκούραση

Πολλοί από εμάς είμαστε τόσο πολυάσχολοι, ώστε θεωρούμε την ξεκούραση ως αδυναμία και απώλεια πολύτιμου χρόνου. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί βιολογική ανάγκη και τη χρειαζόμαστε.

Ωστόσο, ξεκούραση δεν σημαίνει να απλωνόμαστε στον καναπέ και να βλέπουμε τηλεόραση. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι η ξεκούραση που μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, μειώνει το στρες και αυξάνει τις πιθανότητές μας να έχουμε μια πιο υγιή και πιο μακρά ζωή.
Ένας από τους καλύτερος τρόπος για να ξεκουραστούν σώμα και μυαλό είναι η σιέστα, δηλαδή ένας υπνάκος των 15-30 λεπτών, μία φορά την ημέρα. Ένας υπνάκος επί 30 λεπτά τη φορά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 37% τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ ένας υπνάκος των 26 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σε ορισμένες δουλειές κατά 38%.

Εξίσου αποδοτικό είναι να αφιερώνετε λίγα λεπτά την ημέρα, καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, με κλειστά τα μάτια, αναπνέοντας βαθιά, δίχως να κάνετε ούτε να σκέφτεστε τίποτα, είτε αποκοιμηθείτε είτε όχι.
Οι βαθιές αν…

Υπέρταση: Για ποια πάθηση μειώνει τις πιθανότητες

Στους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, θάτοντάς τις σε κίνδυνο.
Η υπέρταση σχετίζεται με καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά και επηρεάζει πάνω από το 30% των ενηλίκων Αμερικανών.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ωστόσο, βρήκε πως η υπέρταση έχει και ένα πλεονέκτημα για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.
Σύμφωνα με τη Maria Corrada, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα της νευρολογίας του Πανεπιστημίου, στη συγκεκριμένη μελέτη η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά ακριβώς το αντίθετο,
«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πως η υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να ελέγχεται φαρμακευτικά και με αλλαγές στον τρόπο ζωής», λέει η Corrada. «Είναι ωστόσο πιθανό η υψηλή αρτηριακή πίεση να βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο επηρεάζοντας θετικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες κα…

Μοναχοπαίδι - Μόνο παιδί στην οικογένεια

Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς αδέλφια, μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με θέματα και καταστάσεις που κάποιο άλλο παιδί με αδέλφια να μην αγγίξει ποτέ. Τα θέματα αυτά συνήθως πηγάζουνε απ’ το γεγονός ότι το μοναχοπαίδι λαμβάνει όλη την προσοχή και την αποκλειστική αγάπη των γονιών.

Σε αντίθεση με τα μοναχοπαίδια, τα παιδία με αδέλφια, μαθαίνουν μέσα από τη φύση της οικογένειας να μοιράζονται από υλικά μέχρι συναισθηματικά αγαθά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν επίσης να διεκδικούν, να μαλώνουν και κάποια στιγμή να καταλήγουν σε συμφωνία. Μαθαίνουν να παλεύουν για να διεκδικήσουν την δική τους μοναδική θέση στην οικογένεια, να δίνουν μάχες, να θυμώνουν, να κάνουν ελιγμούς και συμβιβασμούς, όλα όσα δηλαδή μαθαίνουν μέσα από την συμβίωση. Το πιο σημαντικό, όμως, χαρακτηριστικό που έχουν τα παιδιά με αδέλφια είναι ότι μπορούν να μοιράζονται τη ζωή με κάποιον που βλέπει τα πράγματα από την ίδια θέση, έτσι μπορούν αν φτιάξουν συμμαχίες, να μοιραστούν τα βάρη ή τις χαρές και όλα αυτά που θ…

Τα 3D εκτυπωμένα οστά είναι εδώ!

Εκτυπωμένα συνθετικά υπερ-ελαστικά οστά κατά παραγγελία αποκαθιστούν τα κατάγματα γρήγορα και φθηνά.

Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν νέου τύπου συνθετικά οστά βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή για να αποκαταστήσουν με επιτυχία βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στο κρανίο πειραματόζωων (τρωκτικών και μαϊμούδων). Σταδιακά, τα συνθετικά αυτά οστά ενσωματώνονται ομαλά στο σώμα και μετατρέπονται σε κανονικά οστά. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε μια πενταετία.

Τα κατά παραγγελία οστά -στις σωστές διαστάσεις ανά περίπτωση- βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων φυσιολογικών οστών. Αντίθετα με άλλα οστικά μοσχεύματα, το νέο εκτυπώσιμο βιοϋλικό είναι εξίσου ελαστικό και ανθεκτικό, ενώ αναγεννά το οστό χωρίς την ανάγκη προσθήκης άλλων παραγόντων ανάπτυξης. Επίσης είναι εύκολο και γρήγορο στη χρησιμοποίησή του στο χειρουργείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άνταμ Τζάκους του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Sci…

Μούδιασμα στα άκρα - Ποια σοβαρά προβλήματα υγείας κρύβει

Το μούδιασμα είναι η αίσθηση όταν δεν μπορείτε να νιώσετε σχεδόν τίποτα σε κάποιο μέρος του σώματός σας.

Πολλές φορές την αίσθηση αυτή την περιγράφουμε ως «καρφίτσες» στο δέρμα, συχνά στα χέρια ή στα πόδια. Ποια είναι τα αίτια για το μούδιασμα στα άκρα;

Πίεση: Τα σφιχτά παπούτσια ή το να κάθεστε επάνω στο πόδι σας μπορεί να σας προκαλέσει μούδιασμα ή «καρφίτσες». Το πρόβλημα περνάει όταν η πίεση μειωθεί.

Παγιδευμένα νεύρα: Μια δισκοπάθεια ή ένα πρόβλημα στην πλάτη μπορεί να ασκήσει πίεση σε κάποιο νεύρο που ξεκινάει από τη σπονδυλική σας στήλη, περνάει από το πόδι σας και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Ένα παγιδευμένο νεύρο στον λαιμό μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα ή «καρφίτσες» οπουδήποτε από τον λαιμό σας μέχρι τα χέρια και τα δάχτυλά σας.

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα νεύρα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης: Η έλλειψη βιταμίνης …

Τα παράδοξα του βιολογικού μας ρολογιού

Μερικοί άνθρωποι (ιδίως άνδρες) γερνάνε και πεθαίνουν πριν την ώρα τους, παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής τους, επειδή το βιολογικό «ρολόι» τους τρέχει πιο γρήγορα.

Η ζωή δεν είναι δίκαιη για όλους. Ένα εσωτερικό «ρολόι» κάνει μερικούς ανθρώπους να γερνάνε πρόωρα και να πεθαίνουν πριν την ώρα τους, άσχετα με το αν στη ζωή τους ακολουθούν υγιεινό ή όχι τρόπο ζωής.

Αυτό συμπέρανε μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα σχετικά ευρήματα. Μάλιστα, δείχνει ότι το βιολογικό ρολόι συστηματικά τρέχει πιο αργά στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, γι’ αυτό οι πρώτες τείνουν να ζουν περισσότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική Στιβ Χόρβαθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Ageing” (Γήρανση), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν δείγματα αίματος από περίπου 13.000 ανθρώπους. Η ανάλυση έδειξε ότι ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων εμφανίζει πρόωρη βιολογική γήρανση, άσ…

Πώς θα καταλάβετε ότι το σάκχαρό σας είναι εκτός ελέγχου

Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2, ο πρωταρχικός σας στόχος πρέπει να είναι να διατηρείτε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο. Αν δεν είστε προσεκτικοί, ο κίνδυνος να εμφανίσετε επιπλοκές, όπως η καρδιοπάθεια, η νευρολογική βλάβη, η ανακοπή, ακόμα και η τύφλωση αυξάνεται ραγδαία. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές δεν ξέρουμε καν αν το σάκχαρό μας βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς δεν εμφανίζονται τα ίδια συμπτώματα σε όλους και ορισμένοι ασθενείς δεν έχουν καν συμπτώματα. Για να είστε σίγουροι, λοιπόν, προσέξτε τα παρακάτω σημάδια:

Αυξημένη δίψα και συχνή ούρηση
Ένα αρκετά συχνό σημάδι αυξημένου σακχάρου είναι η αυξημένη δίψα. Η συχνουρία, επίσης, συμβαίνει όταν υπάρχει περιττή γλυκόζη στο αίμα, και τα νεφρά μας αρχίζουν να δουλεύουν περισσότερο για να την αποβάλουν. Πιθανό είναι να νιώσετε αφυδατωμένοι ή ζαλισμένοι.

Περισσότερη πείνα, λιγότερα κιλά
Πολλοί ασθενείς με υπερβολικά ανεβασμένο σάκχαρο νιώθουν μεγαλύτερη πείνα από το κανονικό, αλλά αντί να παίρνουν κιλά, τα χάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή …

ΠΟΕΔΗΝ: Παλιά χαλασμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης και επικίνδυνα φίλτρα

Λίγα, παλιά και χαλασμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ακατάλληλα φίλτρα και επικίνδυνες καρέκλες αιμοκάθαρσης, έχουν οι περισσότερες μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν οι κινδυνεύουν ζωές ασθενών και κατηγορούν τους «καλαμοκαβαλάρηδες της κυβέρνησης» ότι βρίσκονται στον κόσμο τους. Την ίδια ώρα, παρότι οι αιμοκαθάρσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, οι Ιδιωτικές Μονάδες κάνουν παράνομες χρεώσεις τις οποίες επιβαρύνονται οι ασθενείς.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λόγω των συνθηκών νοσηλείας στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού του ΕΣΥ, οι επιπλοκές (πνευμονικά οιδήματα, υπερκαλιαιμία, εμφράγματα) που εμφανίζουν οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς είναι συχνές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής, καθώς επίσης η ποιότητα ζωής τους.

Βάσει των στοιχείων της καταγραφής που έκαναν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σήμερα αντ…

Η ουσία που προλαμβάνει το εγκεφαλικό & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες και μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Ένα εγκεφαλικό προκαλεί σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στον επιζώντα, αλλά και στην οικογένειά του.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά, που είναι πιο συχνά και αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών και σε αιμορραγικά (15%).
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού έως και 25%.

Εκτός από τη συμβολή του στην πρόληψη του εγκεφαλικού, το κάλιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και του εγκεφάλου, τον μεταβολισμό και την αύξηση της μυϊκής μάζας.
Η ελάχιστη ποσότητα καλίου που χρειάζεται ένας άνθρωπος καθημερινά είναι πάνω από 2.000 mg (2 γραμμάρια). Υπολογίζεται όμως ότι χρειάζεται 4.000-5.000 mg την ημέρα, για να είναι προστατευμένος από την υπέρταση, βασικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τροφές που περιέχουν κάλι…

Ένα anti-stress μάθημα χαλάρωσης

Διαλογισμός, ασκήσεις, yoga, αγχολυτικά φάρμακα, έλεγχος της αναπνοής, πίστη σε ένα θεό… είναι μερικοί τρόποι για να κοντρολάρεις το άγχος σου για τα πράγματα ή για κάτι συγκεκριμένο. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι «κακό», τίποτα δεν είναι «λάθος».

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Μια δυνατότητα που προϋποθέτει… απολύτως τίποτα! Μια αφαιρετική προσέγγιση στα προβλήματά μας, που μας ζητάει… τίποτα! Κάποιοι θα την πουν ψυχική και σωματική ηρεμία. Κάποιοι άλλοι θεό, θεία έμπνευση.Στην κουβέντα μας ας την πούμε απλώς ''αποδοχή''.

Τι σημαίνει να αποδέχομαι:
Να μπορώ να αναγνωρίζω αυτό που μου συμβαίνει κάθε στιγμή χωρίς υπερβολές, χωρίς εξάρσεις, χωρίς τίποτα το περιττό. Όχι για να «εξαγνηστουμε» ή για να στρέψουμε και το άλλο μάγουλο στον πόνο. Όχι. Αποδέχομαι σημαίνει κατανοώ την πραγματικότητα γύρω μου, προσεγγίζω με ρεαλισμό τα δεδομένα μου, παραμένω ταπεινός.
Δύσκολα πράγματα, συμφωνώ. Ταπεινότητα, αποδοχή, κατανόηση. Εύκολα στα λόγια, δύσκολα στην πράξη: Όντως έτσι εί…

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δώσε Δύναμη στη Ζωή σου!

H 29η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στοχεύοντας να ... υπενθυμίσει στο κοινό τη σημασία της φροντίδας της καρδιάς μας. Η υγεία της καρδιάς βρίσκεται στο επίκεντρο της υγείας μας.
Το φετινό θέμα της επετείου, όπως προβάλλεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι:
Η καρδιαγγειακή νόσος (Cardiovascular disease CVD) είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο, σκοτώνοντας 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Αυτό είναι το ένα τρίτο όλων των θανάτων στον πλανήτη και το ήμισυ του συνόλου των θανάτων από μη μεταδοτικές - σχετιζόμενα με τη νόσο. Περίπου το 80% των θανάτων αυτών είναι σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Ο αριθμός αυτός των θανάτων αυξάνεται δραματικά, αναμένοντας να φτάσει τα 25 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μετατόπιση των παρεμβάσεων από τη θεραπεία στην πρόληψη, μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού.
Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων περιλαμβάνονται στην κατηγορία των Μη Μεταδιδόμενων …

Υπέρταση στα παιδιά – Επιδημία φόβου

Σε πολλά από τα ελληνικά σπίτια με μικρά παιδιά και εφήβους, ένας νέος ιατρογενής φόβος έχει κυριεύσει τα ίδια και τους ταλαίπωρους γονείς, που έρχεται να προστεθεί στα τεράστια προβλήματα που τους δημιουργεί η οικονομική κρίση, καθώς μια νέα επιδημία απλώνεται ταχύτατα στη χώρα. Το παιδί έχει υπέρταση!
Πως έγινε αυτό; Πού την κόλλησε; O παππούς που έχει υπέρταση δεν έχει κολλήσει ακόμα τους γονείς. Το παιδί κόλλησε υπέρταση εκεί που κολλάει και τις άλλες μεταδοτικές αρρώστιες. Πρώτα απ΄όλα στο σχολείο. Πέρασε ένα συνεργείο προληπτικής ιατρικής και έκανε ένα «opportunistic screening» στα παιδάκια. 
Τα μισά βγήκαν με υπέρταση και τα άλλα μισά με προ-υπέρταση! Τα εν λόγω συνεργεία όμως δεν έχουν ακόμα προλάβει να τρομάξουν όλο τον μαθητικό πληθυσμό της χώρας, ένα μικρό ίσως ποσοστό. Τα άλλα παιδάκια και οι έφηβοι που κόλλησαν την υπέρταση; Στον παιδίατρο! Όχι γιατί περίμεναν με άλλα παιδάκια που είχαν υπέρταση και έβηχαν, ούτε γιατί έπιασαν τα ίδια αντικείμενα με αυτά. 
Απλώς ο παιδίατ…