Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουνίου 7, 2015

Ιταλία: Ελληνίδα έχασε τη ζωή της κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης

Κατά την διάρκεια διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης έχασε τη ζωή της η 38χρονη Αριάννα Ακριβούλη, ελληνικής καταγωγής, κοντά στο Μπάρι της Ιταλίας.
Η γυναίκα, η οποία ήταν μόνιμος κάτοικος Ιταλίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης φέρεται να έχασε την ζωή της κατά την διάρκεια διαδικασίας απορρόφησης του ωοθυλακικού υγρού.
Η εισαγγελία του Μπάρι ξεκίνησε έρευνα και δυο γιατροί του νοσοκομείου του Κονβερσάνο, όπου άφησε την τελευταία της πνοή η γυναίκα, έλαβαν κλήση σε απολογία για συνέργεια σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Παράλληλα, έρευνα ξεκίνησε και το υπουργείο Υγείας. Η αρμόδια υπουργός, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, απέστειλε στο Κονβερσάνο της Απουλίας ομάδα ειδικών για να εξακριβώσουν τα αίτια του θανάτου της γυναίκας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός 48 ωρών.
Οι δυο γιατροί, μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξαν ότι ο θάνατος προήλθε από επιπλοκές που ήταν αδύνατον να προβλεφθούν. Παραδέχθηκαν όμως ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρουν την ακριβή αιτία των επ…

Πώς επηρεάζει την υγεία μας το τοξικό νέφος από τον Ασπρόπυργο

Ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης εξηγεί ποιες είναι οι επιπτώσεις για την δημόσια υγεία από το τοξικό νέφος, απόρροια της φωτιάς που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. 
Οι άμεσες επιπτώσεις είναι αυτές που προκύπτουν από κάθε επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σωματιδιακό περιεχόμενο, δηλαδή ερεθισμός της μύτης και των αεροφόρων οδών, υποκειμενικό αίσθημα δυσφορίας και βήχας. Όσον αφορά σε ασθενείς με χρόνια βρογχική υπεραντιδραστικότητα, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να εμφανιστεί εντονότερη δυσφορία και δύσπνοια.
Οδηγία για μείωση των παραπάνω φαινομένων είναι η αποφυγή της σωματικής κόπωσης κάτω από τις συνθήκες της ρύπανσης, η παραμονή μέσα στο σπίτι με κλειστά τα παράθυρα ώστε να εμποδίζεται η είσοδος των ρύπων και η κανονική συνέχιση λήψης των φαρμάκων από τους ασθενείς, οι οποίοι όταν εμφανίσουν δυσπνοϊκά ενοχλήματα ή παροξυσμικό βήχα, καλό είναι να επικοινωνήσο…

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή χειρουργική επέμβαση!

Ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη που δεν είναι σε θέση να κάνουν μια βασική χειρουργική επέμβαση με αναισθησία, είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Περίπου 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές και οικονομικά προσιτό χειρουργείο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έκθεση.
Οι 25 κορυφαίοι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι, με επικεφαλής τον “Αντι Λίδερ του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας του King’s College του Λονδίνου, τον καθηγητή χειρουργικής Τζον Μεάρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και τον Λαρς Χαγκάντερ του σουηδικού Πανεπιστημίου Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», επεσήμαναν ότι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από απλές και εύκολα θεραπεύσιμες παθήσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή τα κατάγματα, επειδή δεν μπορούν να χειρουργηθούν για οικονομικούς ή πρακτικούς λόγους.
Το πρόβλημα, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πιο σοβαρό στις φτωχότερες χώρες, ιδίως στην υποσαχάρεια…

Αποβολή στην εγκυμοσύνη: Οι συχνότερες αιτίες και πώς να τις αποφύγετε

Οι πιθανότητες να αποκτήσει η γυναίκα ένα υγιές μωρό από τη στιγμή που θα μείνει έγκυος είναι 80%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, με τις αποβολές να καλύπτουν το 12-15% των διαγνωσθέντων κυήσεων (τα ποσοστά ίσως είναι μεγαλύτερα αν υπολογίσει κανείς και τις πρώιμες αυτόματες εκτρώσεις που συχνά είναι δύσκολο να διαγνωσθούν). Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη συχνότητα αποβολών συμβαίνει μεταξύ 8ης και 12ης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο κ. Αλέξανδρο Αρμενιάκο «τα αίτια των αποβολών σε μεγάλο ποσοστό είναι ανεξήγητα. Γι'αυτό και η πρώτη φορά που μία γυναίκα θα αποβάλει συνήθως αποτελεί τυχαίο γεγονός.» Από την δεύτερη αποβολή και μετά, όμως, ο γυναικολόγος οφείλει να διερευνήσει σε βάθος ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα, ώστε να μπορέσει να διορθωθεί και να αποκτήσει η γυναίκα ένα υγιές μωρό. Έτσι, εμπειρικά έχει βρεθεί πως τα συχνότερα αίτια αποβολών σήμερα είναι τα εξής:
1. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες ευθύνονται για…

Μυκητίαση των νυχιών

Τα νύχια αντανακλούν την υγεία του οργανισμού και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων μας, ενώ έχουν ιδιαίτερη αξία και από ψυχολογικής πλευράς, καθώς συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του ατόμου.
Μία από τις συχνότερες παθήσεις των ονύχων είναι η ονυχομυκητίαση. Το νύχι προσβάλλεται από μύκητες, οι οποίοι εμποδίζουν τη φυσιολογική του ανάπτυξη και σιγά σιγά το καταστρέφουν. Μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε σημείο του νυχιού, δηλαδή η πλάκα, η μήτρα ή η κοίτη του νυχιού. Συχνότερα νοσούν τα νύχια των ποδιών, λόγω της ζέστης και της υγρασίας που αναπτύσσεται μέσα στις κάλτσες και στα παπούτσια, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων.
Η ονυχομυκητίαση προκαλεί αλλαγή του χρώματος των νυχιών, τα οποία γίνονται κίτρινα ή καφέ. Παράλληλα, τα νύχια παχαίνουν, γίνονται εύθραυστα και μπορεί να αποκολληθούν από την κοίτη τους.
Η αντιμετώπιση συνίσταται στη χορήγηση μόνο τοπικών διαλυμάτων ή στο συνδυασμό τοπικής θεραπείας και αγωγής με αντιμυκητιασικά φάρμακ…

Το διάστρεμμα δεν είναι πάντοτε αθώο

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι η πιο συνηθισμένη αλλά και πιο παραμελημένη κάκωση των αρθρώσεων. Για τους περισσότερους δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από «ένα απλό στραμπούληγμα», με επακόλουθο να μην το αντιμετωπίζουν με τη σοβαρότητα που αρμόζει. Η αμέλεια αυτή όμως μπορεί να έχει συνέπειες, με συνηθέστερες τη μακροχρόνια αδυναμία και την αστάθεια του αστραγάλου, καθώς και τα επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα.
Πριν από λίγους μήνες, στη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου της αμερικανικής Εθνικής Εταιρείας Προπονητών επιστήμονες παρουσίασαν τα έως τώρα ευρήματα για τις μεθόδους που μπορεί να αποτρέψουν τα επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα αστραγάλου. Η λύση είναι μία: να αφήνετε στους αστραγάλους σας όσο χρόνο χρειάζονται για να επουλωθούν- χρονικό διάστημα που είναι σαφώς πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι.
Οι συνέπειες «Το 30-40% των ανθρώπων με απλά διαστρέμματα αστραγάλου καταλήγουν να αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα, επειδή δεν αντιμετώπισαν το αρχικό διάστρεμμα όπως έπρε…

Ρύθμιση "ανάσα" Στρατούλη για τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Ρυθμίσεις ανάσα για χιλιάδες εγκλωβισμένους αυτοαπασχολούμενους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), περιλαμβάνει τροπολογία την οποία ενέταξε στο σχέδιο νόμου για την ανακούφιση των ΑμεΑ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο κ. Στρατούλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται κατ' αρχήν ρύθμιση για τους 5.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί οι οφειλές τους υπερβαίνουν το ανώτερο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση, δηλαδή τις 20.000 ευρώ και δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός με τη σύνταξη. Γι αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων το «πλαφόν» της οφειλής θα επεκταθεί στις 50.000 ευρώ και θα συμψηφίζεται με τη σύνταξη σε 60 συνολικά δόσεις. 
Η διάταξη αυτή είναι μεταβατική και θα ισχύσει έως το τέλ…

Ποια αντικείμενα έχουν περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, πολλά αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά φιλοξενούν αποικίες μικροβίων που ξεπερνούν αυτές της τουαλέτας. Για παράδειγμα, η βρύση της κουζίνας συγκεντρώνει 40 φορές περισσότερα βακτήρια από εκείνα της τουαλέτας ενώ η οδοντόβουρτσα ενδεχομένως να έχει πολλά από τα κατάλοιπα της λεκάνης. Επιπλέον, ο κατάλογος ενός εστιατορίου μπορεί να φιλοξενεί 100 φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα.
Το σουπερμάρκετ Η Bρετανίδα ειδικός σε θέματα υγιεινής Λίσα Ακερλι, από το Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, λέει ότι το 50% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους κι αυτό έχει συνέπειες. Για παράδειγμα, μια βόλτα στο σουπερμάρκετ μπορεί να είναι πηγή μετάδοσης βακτηρίων, αναφέρει η Ακερλι. Το 70% των κοτόπουλων που βρίσκονται στα σουπερμάρκετ είναι μολυσμένα με το  καμπυλοβακτήριο, που αποτελεί την κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης και πολλές φορές μεταφέρεται σε άλλες συσκευασίες προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια. Πιάνοντας τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα βακτήρια …

Ποιες συνήθειες σας προσθέτουν χρόνια;

Κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα Το στρες και η αγωνία να τα προλάβετε όλα, φαίνεται πως προσθέτει ρυτίδες στο πρόσωπό σας. Πολλοί πιστεύουν πως το να κάνεις πολλά πράγματα μαζί είναι ωφέλιμο αλλά αυτό που καταφέρνουν είναι να προσθέσουν ακόμη περισσότερο άγχος στη ζωή τους. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το χρόνιο στρες καταστρέφει τα κύτταρα και επιταχύνει τις διαδικασίες γήρανσης. Λύση: κάνετε ένα πράγμα τη φορά και ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί.
Δεν λέτε ποτέ όχι στα γλυκά Πέρα από το γεγονός πως τα γλυκά προσθέτουν βάρος, αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι πως προσθέτουν και χρόνια στο πρόσωπό σας. Η συχνή κατανάλωση γλυκών, αφαιρεί τη λάμψη από το πρόσωπό σας, προσθέτει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και σας γεμίζει ρυτίδες. Λύση: λιγότερα γλυκά και περισσότερα φρούτα για δέρμα όλο υγεία!
Κοιμάστε λιγότερες από 5 ώρες την ημέρα Οι ελάχιστες ώρες ύπνου δεν ευθύνονται μόνο για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας αλλά και για τη μείωση του προσδοκώμενου ορίου διαβίωσής σας…

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ξεπεράσει τον εθισμό στις ουσίες;

Οι τοξικομανείς που προσπαθούν να απαλλαγούν από τον εθισμό τους δεν πρέπει να το κάνουν «στην ψύχρα», καθώς η μακροχρόνια στέρηση πυροδοτεί μια έντονη λαχτάρα για υποτροπή, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από τον Καναδά και το Ισραήλ.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ανάγκη αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι θεραπείες, καθώς πιστεύουν ότι έχουν βρει μια νέα θεραπεία που μπορεί να αντιστρέψει τις εθιστικές συμπεριφορές. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τον εθισμό στην κοκαΐνη είναι τα υψηλά ποσοστά υποτροπής μετά από περιόδους στέρησης και αποχής.
Η στέρηση οδηγεί στον επαναπρογραμματισμό των γονιδίων στον εγκέφαλο, που οδηγούν σε εθιστική συμπεριφορά, αναφέρουν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Mc Gill στον Καναδά και το πανεπιστήμιο Bar Ilan στο Ισραήλ.
Ο καθηγητής Moshe Szyf από το τμήμα Ιατρικής του καναδικού πανεπιστημίου σχολίασε σχετικά: «Κληρονομούμε τα γονίδιά μας από τους γονείς μας και αυτά τα γονίδια παραμένουν σταθερά σε όλη μας τη ζωή και περνούν στα δικά μας π…

Το εγκεφαλικό "κλέβει" χρόνια από το μυαλό

Όταν παθαίνει κάποιος εγκεφαλικό οι νοητικές του λειτουργίες – κυρίως η μνήμη και η ταχύτητα της σκέψης του - γερνούν κατά 8 χρόνια, εν μια νυκτί.
Για χάρη της έρευνας στοιχεία από 4900 ανθρώπους μεγαλύτερους των 65 ετών ανέλυσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Stroke (εγκεφαλικό). Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι εν λόγω άνθρωποι είχαν πολύ χειρότερα – χαμηλότερα σκορ στα γνωστικά τεστ, κυρίως σε σχέση με τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης τους, αφού είχαν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό. Οι ειδικοί εξηγούν βέβαια ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως για παράδειγμα πόσα χρόνια αντιμετωπίζει κάποιος – πριν το εγκεφαλικό - σχετικούς παράγοντες κινδύνου (κυρίως την αρτηριοσκλήρυνση), ποια ήταν η μόρφωσή του και η πνευματική του καλλιέργεια πριν το επεισόδιο, καθώς και γενετικοί ή άλλοι βιολογικοί παράγοντες.

Ένα όμως είναι σίγουρο. Τα εγκεφαλικά βλάπτουν τις γνωστικές λειτουργίες και κατά μέσο όρο κλέβουν …

Ασθένειες θυρεοειδούς αδένα: Πότε πρέπει να αρχίζει η θεραπεία;

Θυρεοειδής αδένας: Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, μπροστά από το λάρυγγα και την τραχεία Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού και παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια.
Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες με αποτέλεσμα πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού να επιταχύνονται.
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, αίσθημα θερμότητας, άγχος, αδυναμία των μυών, συχνές κενώσεις του εντέρου, αϋπνία, τρέμουλο, προβλήματα της περιόδου και απώλεια βάρους.
Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες με αποτέλεσμα οι λειτουργίες του οργανισμού να επιβραδύνονται.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στους ενήλικες, περιλαμβάνουν κούραση, αίσθηση κρύου, δυσκοιλιότητα, βραχνάδα, αλλαγές του δέρματος και των μαλλιών, περίοδο με αυξημένες απώλειες και αύξηση βάρους. Η διάγνωση των λειτουργικών ανωμαλιών του θυρεοειδο…

Ενα μικρό θαύμα: Γυναίκα γέννησε το πρώτο μωρό από κατεψυγμένο ωοθηκικό ιστό της εφηβείας της

Θαυμάσια νέα για την ιατρική κοινότητα και για τις γυναίκες έδωσε ομάδα Βέλγων ιατρών, οι οποίοι κατάφεραν να αποκαταστήσουν την γονιμότητα σε μία γυναίκα και να γεννηθεί το πρώτο παιδί από κατεψυγμένο ωοθηκικό ιστό.
Είναι η πρώτη φορά που μη ενήλικος ιστός «συνεργάστηκε», δίνοντας νέες ελπίδες στις γυναίκες, που δεν μπορούσαν να κυοφορήσουν εξαιτίας ιατρικών θεραπειών κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.
Μία ομάδα Βέλγων ιατρών κατάφερε να αποκαταστήσει τη γονιμότητα στην 27χρονη, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι του ωοθηκικού ιστού που της είχε αφαιρεθεί και καταψυχθεί όταν ήταν 13 ετών.
«Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα γιατί τα παιδιά που είναι οι ασθενείς και είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από τη διαδικασία στο μέλλον», είπε η επικεφαλής συγγραφέας, ερευνητής και γυναικολόγος Isabelle Demeestere, σε ένα δελτίο τύπου.
«Όταν διαγιγνώσκονται με ασθένειες που απαιτούν θεραπεία μπορεί να καταστραφεί η λειτουργία των ωοθηκών. Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού είναι η μόνη διαθέ…

Κουρουμπλής: Τα φάρμακα πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία

Η πρόταση για απελευθέρωση του δικτύου διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) είναι απαίτηση των θεσμών, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών σε αξιοπρεπές και αξιόπιστο επίπεδο.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί συμφώνησαν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφυγής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και δημόσιας υγείας, τα μη συναγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το πρόβλημα προέκυψε ύστερα από την απαίτηση των εταίρων. Για το λόγο αυτό η θέση μας είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμέ…

Διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέσσερις στους πέντε καρκινοπαθείς ή οι συγγενείς τους αναζητούν πληροφορίες για τη νόσο μέσω του διαδικτύου
Το ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα σημαντικό και αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως δεν είναι δυστυχώς είδηση. Μαζί με την «επέλαση» του καρκίνου αυξάνεται και η ανάγκη για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους σχετικά με τη νόσο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέσσερις στους πέντε καρκινοπαθείς ή οι συγγενείς τους αναζητούν πληροφορίες για τη νόσο μέσω του διαδικτύου.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα CareAcross (www.careacross.com) αναγνωρίζοντας αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη, σε συνεργασία Έλληνες και ξένους εξειδικευμένους γιατρούς στον τομέα της Ογκολογίας, εστιάζει στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων όσων επηρεάζονται από τον καρκίνο και της κοινωνίας γενικότερα.
Με τη χρήση του διαδικτύου και νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, τα μέλη της CareAcross, έχουν συνεχή πρόσβαση σε εκτενείς και αξιόπιστες πληροφορίες για κάθε είδος καρκίνου, καθώς κα…

Επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Την Τρίτη 16 Ιουνίου ξεκινούν επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, σύμφωνα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Κατά την διάρκεια της επίσχεσης εργασίας η Υπηρεσία θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, «παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις, δεν έχουν πληρωθεί τα εξαιρέσιμά τους (νυχτερινά, αργίες ) από τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς και τις εκτός έδρας αποζημιώσεις από τον Ιούνιο του 2014».

7 μύθοι για τη γονιμότητα

Η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις, μπορεί να εκδηλωθεί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Ωστόσο υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για το τι συνιστά γονιμότητα και τι την εμποδίζει.
Η ελληνικής καταγωγής δρ Αντζελίν Ν. Μπέλτσος, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο Σικάγο, μίλησε προσφάτως στην αμερικανική τηλεόραση για μερικές από τις επικρατέστερες.
Μύθος 1: Ο άνδρας μου ήδη έχει παιδιά, δεν μπορεί να είναι υπογόνιμος. Η ανδρική γονιμότητα δεν είναι αιώνια. Οπως συμβαίνει με τη γυναικεία, έτσι και αυτή φθίνει με την ηλικία, ιδίως μετά τα 40, καθώς σταδιακά μειώνονται οι συγκεντρώσεις των κινητικών, υγιών σπερματοζωαρίων και ο όγκος του σπέρματος.
Μύθος 2: Οι γυναίκες στην οικογένειά μου γεννάνε μετά τα 40. Αν και το οικογενειακό ιστορικό γονιμότητας λαμβάνεται υπόψη κατά τη θεραπεία για υπογονιμότητα δεν ευνοεί ούτε εμποδίζει την ικανότητα μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει. Ούτε καν…

Φάρμακα για τις καούρες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Μια κατηγορία ευρέως χρησιμοποιουμένων αντιόξινων φαρμάκων ενάντια στις καούρες στο στομάχι και στη δυσπεψία αυξάνει τον κίνδυνο για πρόκληση εμφράγματος, υποστηρίζει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για τους λεγόμενους «αναστολείς αντλίας πρωτονίων» (ΡΡΙ), φάρμακα που συνταγογραφούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα συνολικό παγκόσμιο τζίρο περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Νικ Λίπερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», εκτίμησαν ότι όσοι παίρνουν τέτοια φάρμακα τακτικά, κινδυνεύουν κατά 16% έως 21% περισσότερο να πάθουν έμφραγμα. Ο Λίπερ έκανε λόγο για πιθανώς σοβαρό πρόβλημα από την άποψη της δημόσιας υγείας, με δεδομένο ότι τα φάρμακα αυτά σε ορισμένες χώρες μπορούν να αγορασθούν ανεξέλεγκτα όχι μόνο σε φαρμακεία, αλλά και σε άλλα μέρη, όπως τα σ…

Διακοπή καπνίσματος : Πόσο σύντομα θα δω τα οφέλη;

Η διακοπή του καπνίσματος έχει σίγουρα τεράστια οφέλη για την υγεία μας. Ποια είναι και σε πόσο χρόνο εμφανίζονται; Το να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι από τις δυσκολότερες αποφάσεις, όπως όλοι οι εθισμοί, άλλωστε. Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται αρκετές προσπάθειες μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στα οφέλη που έχει για την υγεία μας το κόψιμο του τσιγάρου, και ας τα αφήσουμε να μας εμπνεύσουν, και να “ατσαλώσουν” τη θέλησή μας.
Χωρίς το κάπνισμα: Η αναπνοή, τα ρούχα και τα μαλλιά μας μυρίζουν καλύτερα Επιστρέφει η όσφρησή μας στα φυσιολογικά, το ίδιο και η αίσθηση της γεύσης. Τα δάχτυλα και τα νύχια μας γυρνούν στο κανονικό τους χρώμα. Τα δόντια μας καθαρίζουν πιο εύκολα. Τα παιδιά μας δεν αναγκάζονται να καπνίζουν παθητικά, ούτε και παίρνουν το κακό παράδειγμα. Είναι πιο εύκολο να βρούμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Οι μη καπνίζοντες φίλοι μας θα είναι πιο πρόθυμοι να έρχονται στο σπίτι μας. Γλυτώνουμε πολλά χρήματα. Καπνίζον…

Εσείς ξέρετε ποιοι είναι οι χειρότεροι κριτές; (αποτελέσματα έρευνας)

Σύμφωνα με έρευνες, οι ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι φτωχοί δικαστές των δικών τους ικανοτήτων , από την αίσθηση του χιούμορ έως τη γραμματική. Όσο χειρότεροι σε αυτό είναι , τόσο χειρότερα κρίνουν τους άλλους.
Είσαι αρκετά έξυπνος σωστά; Έξυπνος και πολύ αστείος. Φυσικά θα είσαι, ακριβώς σαν κι εμένα. Αλλά δεν θα ήταν τρομερό αν κάναμε λάθος;
Οι ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι συνηθίζει να κανείς να είναι τυφλός για τα δικά του σφάλματα , που δυστυχώς όμως αντιλαμβάνεται. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί ανίκανοι άνθρωποι είναι τόσο ενοχλητικοί και επίσης μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος να βγάζουν μια γενναία δόση ταπεινοφροσύνης.
Το 1999, ο Justin Kruger και ο David Dunning, από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, εξέτασαν αν τα άτομα που δεν διαθέτουν τις δεξιότητες και ικανότητες για κάτι , είναι επίσης πιο πιθανό να μη ξέρουν ότι δεν έχουν την ικανότητα. Κατά την έναρξη της ερευνητικής εργασίας τους, αναφέρουν ένα ληστή τραπεζών στο Πίτσμπουργκ που …

Καρδιακή μαγνητική τομογραφία προβλέπει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια ειδικά σχεδιασμένη μαγνητική τομογραφία για την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη καρδιακή διαταραχή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ώστε να τεθούν έγκαιρα σε προληπτική φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Heart Association, ο Δρ Χιροσι Ασικαγια και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Τζονς Χοπκινς» χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία με δυνατότητα καταγραφής της κίνησης, εξέτασαν 169 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ηλικίας 49-69 ετών.
Συγκεκριμένα, η εξέταση συνδύαζε τα κλασσικά μηχανήματα μαγνητική απεικόνισης με ένα λογισμικό καταγραφής της κίνησης, που ανέλυσε την κίνηση του καρδιακού μυ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμέ…

Κουνούπια-τέρατα μεταδίδουν μια νέα ασθένεια!

Για ορισμένους, το τσίμπημα από κουνούπι θεωρείται κάτι απλό και αθώο, στην πραγματικότητα όμως, το κουνούπι θεωρείται ένα από το πιο θανατηφόρα ζώα στον κόσμο. Εκτός από την ελονοσία και το δάγκειο πυρετό είναι υπεύθυνα και για άλλα δεινά, όπως την μετάδοση μιας νέα νόσου.
Πρόσφατα, σε περιοχές που είχαν πληγεί από ελονοσία, υπήρξε αύξηση του αριθμού των ατόμων που έπασχαν από «πυρετό άγνωστης προέλευσης». Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, παρατηρήθηκε πως πιθανότατα τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τον περίεργο αυτόν πυρετό.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πυρετός προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Rickettsia felis. Τα συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία έχουν σχέση με άλλα βακτήρια τύπου Rickettsia τα οποία προκαλούν πυρετό και τύφο, είναι γνωστό πως μεταφέρονται από τσιμπούρια και ψύλλους.
Αλλά τώρα μια πειραματική έρευνα έδειξε πως το βακτήριο αυτό μπορεί να μεταφερθεί και από τα ίδια κουνούπια …

11 τρόποι με τους οποίους προκαλείτε κατά λάθος φλεγμονή στον οργανισμό σας

Όλοι έχουμε κάποτε πάθει φλεγμονή. Σκεφτείτε έναν πρησμένο αστράγαλο με διάστρεμμα, ένα κόψιμο στο δάχτυλό ή ακόμη και ένα κρυολόγημα. Η φλεγμονή κάνει αισθητή την παρουσία της με έναν μάλλον έντονο, αλάνθαστο τρόπο: υπάρχει πόνος, πιθανόν οίδημα και θερμότητα. Αυτή είναι η οξεία φλεγμονή και αποτελεί απαραίτητη αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ωστόσο, όταν η φλεγμονή δεν θεραπεύεται αλλά συνεχίζει να διασπείρει χαμηλά επίπεδα φλεγμονωδών ενώσεων μετατρέπεται σε χρόνια ή σιωπηλή φλεγμονή. Αυτή η διαρκής κατάσταση είναι η βασική αιτία των περισσότερων ασθενειών, παθήσεων, της ταχύτερης γήρανσης και της αύξησης του σωματικού βάρους. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της φλεγμονής δεν προέρχεται από το φαρμακείο, αλλά από ένα κατάστημα με τρόφιμα.
Παρακάτω περιγράφονται 11 τρόποι με τους οποίους δημιουργείτε ακούσια φλεγμονή στον οργανισμό σας:
1. Δεν πίνετε αρκετό νερό Όταν τα κύτταρα στερούνται αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, η κυτταρική λειτουργία επι…

92χρονη καρκινοπαθής τερματίζει Μαραθώνιο

Μια 92χρονη, η οποία έχει επιζήσει δύο φορές από τον καρκίνο είναι η γηραιότερη γυναίκα που έχει τερματίσει Μαραθώνιο. Η Harriette Thompson, από τη Βόρεια Καρολίνα, έτρεξε στο Μαραθώνιο Rock 'n' Roll, στο Σαν Ντιέγκο, στις 31/05/2015 και τερμάτισε σε 7 ώρες, 24 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα.
Πέρυσι, είχε τερματίσει τον αγώνα σε 7 ώρες, 7 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, κατακτώντας το ρεκόρ για τον καλύτερο χρόνο στις γυναίκες άνω των 90 ετών. Η 92χρονη, έτρεξε προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την Εταιρία Λεμφώματος και Λευχαιμίας, καθώς ο γιος της διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο. Η ίδια έχει έρθει αντιμέτωπη δύο φορές με τον καρκίνο και έχει χάσει τον άντρα της από την ίδια νόσο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των προπονήσεών της για το φετινό αγώνα, αντιμετώπισε μία μόλυνση από σταφυλόκοκκο στα πόδια της.
Παρόλα αυτά κατάφερε να κατακτήσει έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι όταν υπάρχει θέληση δεν υπάρχουν εμπόδια.
«Δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι κατάφερ…

Κλείστε τα ιδιωτικά σας ιατρεία διαμηνύει η 6η ΥΠΕ στους γιατρούς του ΠΕΔΥ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει και σε ένα ακόμα μέτωπο της Υγείας. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γ. Γιαννόπουλος, επικαλούμενος την δημοσίευση στο ΦΕΚ 429Γ/6-5-2015 της πράξης της 6ης ΥΠΕ ένταξης & κατάταξης στο ΕΣΥ, καλεί του γιατρούς των Μονάδων ΠΕΔΥ να προβούν άμεσα έως την Παρασκευή σε κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων τους.
Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΟΠΥΥ (ΠΟΕΣΥΠ-ΕΟΠΥΥ) έχει διαφορετική άποψη. Έτσι έστειλε ενημέρωση προς τους γιατρούς των Μονάδων ΠΕΔΥ 6ης ΥΠΕ, η οποίο λέει ότι: 1. Όσοι έχουν ενταχθεί και υπηρετούν στις Μονάδες, διατηρώντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους με βάση ισχύουσες θετικές δικαστικές αποφάσεις, δεν υποχρεούνται επ’ ουδενί να κλείσουν τα ιατρεία τους. 2. Καθήκον άμεσης προτεραιότητας για τα διοικητικά στελέχη των ΥΠΕ μαζί με την ηγεσία του Υπ. Υγείας, θα ήταν να μεριμνήσουν άμεσα για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας και την πλήρη μισθολογική εξομοίωση των γιατρών που ήδη έκλεισαν τα ιατρεία τους από την 1η ημέρα εντασσ…