Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 15, 2015

Μαστίχα Χίου - Οι ιδιότητες και η χρησιμότητά της στην Ιατρική

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδεντρου. Το χρώμα της είναι υπόλευκο – υποκίτρινο και είναι ημιδιαφανής εώς διαφανής. Το μαστιχόδεντρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Χίο. Παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του στα 40-50 χρόνια και ζει περίπου 100. Από τον 5ο έως τον 6ο χρόνο δίνει τη ρητίνη και μετά τον 15ο παράγει από 60-250γρ και σε σπάνιες περιπτώσεις 400γρ. 
Η αποκλειστική παραγωγή της στο νησί της Χίου οφείλεται σύμφωνα με θεωρίες στο εύκρατο κλίμα της περιοχής και στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και στο ασβεστολιθικό έδαφος. Έχουν γίνει προσπάθειες να καλλιεργηθεί ο μαστιχοφόρος σχίνος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε άλλα κράτη, αλλά χωρίς επιτυχία.
Οι ιδιότητες της μαστίχας είχαν ανακαλυφθεί από τα αρχαία χρόνια. Οι πρώτες αναφορές προέρχονται από τον Ηρόδοτο τον 5ο αιώνα π.χ.. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας όπως ο Πλίνιος, Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός. Οι φαρμακευτ…

Ομάδα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Ασθενών με Καρκίνο από το «Κ.Ε.Φ.Ι.»

Με πάνω από 10 Χρόνια Ζωής και Δράσης, δίπλα στον ασθενή με καρκίνο και την οικογένειά του, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών συνεχίζει να στηρίζει τους ασθενείς που νοσούν δημιουργώντας την Κλειστή Ομάδα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Ασθενών με Καρκίνο, η οποία ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου.
Η ομάδα, μέσα στην εξάμηνη διάρκειά της (Ιανουάριος-Ιούνιος 2015), έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο ανακούφισης, φροντίδας και στήριξης για τους ασθενείς που νοσούν.
Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο Σύλλογο «Κ.Ε.Φ.Ι.» (210 6468222, από τις 10:00-15:00) έως και τις 27 Φεβρουαρίου.

Ειδικευόμενοι, προσλήψεις και εφημερίες στην ατζέντα της ΕΙΝΑΠ

Τροποποίηση της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης για τη λήψη ειδικότητας, προσλήψεις (ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού προσωπικού), χρηματοδότηση των νοσοκομείων, αλλαγή των προϋπολογισμών και πληρωμές των εφημεριών ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που έθεσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη συνάντηση της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Συγκεκριμένα στην ατζέντα της ΕΙΝΑΠ ήταν τα εξής θέματα:
1) Ειδικευόμενοι γιατροί: Πρόταση της ΕΙΝΑΠ για τροποποίηση της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Υγείας να δοθούν δύο εξάμηνα παράτασης στους ειδικευόμενους, ανεξάρτητα με τη λήψη της ειδικότητας.
2) Προσλήψεις: Ιατρικού – νοσηλευτικού – παραϊατρικού – διοικητικού προσωπικού, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα ογκολογικά νοσοκομεία (ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΓΟΝΚ, ΜΕΤΑΞΑ, ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ).
3) Προτάσεις για τον μη ξεριζωμό των νέων γιατρών στο εξωτερικό.
4) Επικουρικοί γιατροί.
5) Νέα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και αλλαγή προϋπολογισμ…

Τα δέκα τρόφιμα που ΔΕΝ πρέπει να φάτε πριν τον ύπνο

Οι τροφές που καταναλώνουμε πριν πέσουμε στο κρεβάτι, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της νύχτας και την ποιότητα του ύπνου μας. Γι' αυτό καλό είναι να αποφύγετε ορισμένες τροφές πριν κοιμηθείτε.
Ακολουθούν οι 10 τροφές που δεν πρέπει να φάτε πριν τον ύπνο
Σοκολάτα ή καφέ Ολες οι σοκολάτες και ειδικότερα η μαύρη, όπως και ο καφές, περιέχουν καφεΐνη, η οποία λειτουργεί σαν διεγερτικό που βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση, μειώνει την κούραση, και επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό σας, δηλαδή ότι ακριβώς δεν θέλετε να σας συμβεί πριν πέσετε στο κρεβάτι.
Πικάντικα Η πέψη επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια για το σώμα να αφομοιώσει τα πικάντικα τρόφιμα, οπότε θα είναι πιο δύσκολο να το κάνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το σώμα υποτίθεται ότι πρέπει να ξεκουραστεί και να ανακάμψει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων πριν τον ύπνο θα σας αναγκάσει να ξυπνήσετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αλκοόλ Το να κα…

Tεστ ούρων προβλέπει την προεκλαμψία

Η ελπίδα «φυτρώνει» για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας μέσω ενός νέου τεστ ούρων
Φιλαδέλφεια
Ένα απλό τεστ ούρων που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέψει ποιες γυναίκες θα αναπτύξουν μια εν δυνάμει θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται προεκλαμψία και η οποία εκδηλώνεται με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και με εμφάνιση αυξημένων επιπέδων πρωτεΐνης στα ούρα.
Το αισιόδοξο αυτό νέο έστειλαν ειδικοί της Κλινικής Μayo μέσω ανακοίνωσής τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας οι εργασίες του οποίου έγιναν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Ο ρόλος των ποδοκυττάρων
Οι ερευνητές ανέφεραν στο συνέδριο ότι εντόπισαν συγκεκριμένα νεφρικά κύτταρα στα ούρα εγκύων που ανέπτυξαν προεκλαμψία τα οποία ονομάζονται ποδοκύτταρα. Τα νεφρικά ποδοκύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας και οι διαταραχές τους «ενοχοποιούνται» για πολλά και διαφορετικά νεφρικά νοσήματα. Η ομάδα της Κλινικής Mayo είχε στ…

Γυαλιά με κάμερα για άτομα με προβλήματα όρασης

Ερευνητές ανέπτυξαν γυαλιά εφοδιασμένα με κάμερα ως βοήθημα ατόμων που στερούνται ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Το σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια προβλέπει την αποστολή εικόνων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μέσω της ενεργοποίησης εκατοντάδων νεύρων διεγειρομένων από φωτοβολταϊκά κύτταρα. Όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) τα νεύρα θα μπορούν να μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα μεταδίδοντάς τα στον εγκέφαλο και επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να «βλέπει». Ήδη, δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα έδειξαν πως το τσιπάκι λειτουργεί, αποκαθιστώντας μάλιστα κατά το ήμισυ την όραση σε τυφλά ποντίκια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η σχετική τεχνολογία θα αποβεί στο μέλλον πολύτιμος βοηθός για 285 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όρασή τους όμως επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λύση για όσους πάσχουν από εκφύλιση τη…

Γιατί το παιδί αργεί να μιλήσει;

Πολλές μητέρες ανησυχούν ότι το παιδί τους άργησε να μιλήσει, καθώς περνάνε οι μήνες και δεν λέει κουβέντα. Πότε όμως γίνεται η κανονική ανάπτυξη του λόγου; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε πραγματικά;
Η γλώσσα είναι η διαδικασία με την οποία επικοινωνούμε με τους άλλους και περιλαμβάνει την κατανόηση και την έκφραση (ομιλία). Είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες ανθρώπινες ικανότητες, η οποία μας δίνει ένα πλαίσιο για τη σκέψη και μας επιτρέπει να επικοινωνούμε. Διαταραχές της ομιλίας και της γλώσσας είναι συχνά προβλήματα που κυμαίνονται από μία ασαφής ομιλία ή μία μικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη έως πιο σημαντικές δυσκολίες που συνδέονται με σοβαρές διαταραχές. Πότε πρέπει το παιδί να μιλήσει και πότε πρέπει να ανησυχήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά; Οι παρακάτω οδηγίες είναι μόνο ένας πρόχειρος οδηγός, καθώς υπάρχει μεγάλη διακύμανση της κανονικής ανάπτυξης του λόγου.     1 έως 6 μηνών: Γυρίζει το κεφάλι του σε ήχους, τρομάζει από δυνατούς ήχους και αντιγράφει χαμόγελα και γέλια.…

Ίλιγγος: Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα

Η διάκριση ανάμεσα στην απλή ζαλάδα και τον ίλιγγο είναι εξίσου σημαντική με τη διάκριση ανάμεσα στον πονοκέφαλο και την ημικρανία. Η ορθή διάκριση και διάγνωση οδηγεί στην εξεύρεση της καταλληλότερης μεθόδου αντιμετώπισης.
Όταν εκδηλώνεται ο ίλιγγος, το άτομο αισθάνεται πως στροβιλίζεται ανεξέλεγκτα ή πως τα πάντα γύρω του περιστρέφονται. Η ζαλάδα συνοδεύεται συνήθως από τάση λιποθυμίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο ίλιγγος οφείλεται σε δυσλειτουργία του έσω ωτός. Το έσω ους αποστέλλει στον εγκέφαλο μηνύματα για την κίνηση του κεφαλιού και του σώματος και η διαδικασία αυτή βοηθά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, στη διατήρηση της ισορροπίας μας.
Συμπτώματα
Ο ίλιγγος πυροδοτείται συχνά από την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού. Τα άτομα που βιώνουν συχνά ιλίγγους περιγράφουν ότι αισθάνονται πως:
– στροβιλίζονται – το σώμα τους τίθενται σε κλίση – το σώμα τους ταλαντεύεται – χάνουν την ισορροπία τους – μια δύναμη τους τραβά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση
Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής…

Επιστήμονες ετοιμάζουν νανο-φάρμακα που θα δρουν απευθείας σε αρτηρίες που έχουν υποστεί βλάβη

Επιστήμονες αναπτύσσουν νανο-φάρμακα τα οποία λειτουργώντας ως μικροσκοπικά «drones» θα δρουν απευθείας σε αρτηρίες που έχουν υποστεί βλάβη, με στοχευμένη άφεση φαρμακευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης.
Η αρτηριοσκληρωτική αγγειακή νόσος, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, είναι τώρα ο στόχος μιας νέας γενιάς νανοφαρμάκων 1.000 φορές πιο μικρών από την άκρη μιας ανθρώπινης τρίχας, ικανών να εισχωρούν κάτω από τις αθηρωματικές πλάκες επισκευάζοντας τις ασθενείς αρτηρίες. Σύμφωνα με τον Δρ. Φαροχζάντ, επίκουρο καθηγητή και επικεφαλής του εργαστηρίου νανοφαρμάκων και βιοϋλικών στο Νοσοκομείο Γυναικών Brigham και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η χρήση στοχευμένων βιοδιασπώμενων νανοφαρμάκων περιόρισε μετά την πάροδο πέντε εβδομάδων την αθηροσκλήρωση σε ποντίκια, σταθεροποιώντας τις συσσωρευθείσες πλάκες που σε περίπτωση ρήξης ενείχαν κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Ελισσόμενα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, τα νανοφάρ…

Σοβαρή απειλή για την υγεία η μούχλα στο σπίτι

Η μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί στο σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, πολύ λίγα όμως είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις άσθματος, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
-Όσοι πάσχουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού
-Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Ενδείξεις
Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν βήχα, κόπωση, ερεθισμένα μάτια και λαιμός, πονοκέφαλος, δερματικοί ερεθισμοί.
Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνιση μούχλας
-Αερίστε καλά
-Ο καλύτερος τρόπος για να αερίζετε είναι να ανοίγετε για λίγα λεπτά τα κουφώματα σε αντικριστά μέρη του σπιτιού και να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας.
-Αφυγραντήρες: Στο εμπόριο πωλούνται αφυγραντήρες που απορροφού…

Γυναικεία αντιζηλία - Γιατί οι γυναίκες τα βάζουμε με τις άλλες γυναίκες;

Η γυναικεία αντιζηλία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και προβληματισμών και φαίνεται να επηρεάζει γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής τάξης ή οικονομικού στρώματος.
Κι ενώ η κοινωνία εξελίσσεται και η κοινωνική και επαγγελματική θέση της γυναίκας ενισχύεται η γυναικεία αντιζηλία κυριαρχεί και γίνεται έκδηλη τόσο στο διαπροσωπικό επίπεδο, όσο και στον εργασιακό και κοινωνικό τομέα. Φαίνεται μάλιστα να επηρεάζει καταλυτικά τις επιλογές των γυναικών στη ζωή τους, τις σχέσεις τους και με τα δύο φύλα και την αυτοεκτίμησή τους.
Γιατί όμως οι γυναίκες ζηλεύουν και ποια μορφή μπορεί να πάρει αυτή η αντιζηλία;
- Ενώ ο ανταγωνισμός και η επιτυχία ανάμεσα στους άνδρες ενισχύονται κοινωνικά από την παιδική τους κιόλας ηλικία, οι γυναίκες συνήθως αναθρέφονται και ενισχύονται στα να είναι “καλά κορίτσια” και να μην εκφράζουν ανοιχτά τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες τους.
- Η γυναικεία αντιζηλία ως συναίσθημα αποτελεί κι αυτή ένα θέμα ταμπού, το οποίο πρέπει να καταπιέζεται…

Το κρύο, η υγρασία και η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις και σε παλιά τραύματα

Να είμαστε τόσο θαρραλέοι όσο οι άνθρωποι που βοηθάμε