Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να είμαστε τόσο θαρραλέοι όσο οι άνθρωποι που βοηθάμε




Οι ασθενείς βρίσκονται στο επίκεντρο για τη φαρμακευτική εταιρεία Shire η οποία επενδύει χρόνο και πόρους για να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τις ανάγκες των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται πέρα από την παροχή θεραπείας.

Η Shire εργάζεται σε συνεργασία με ιατρούς και συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες της και τη στήριξη που χρειάζονται για να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Οι προκλήσεις όμως σε μια Ελλάδα της οικονομικής κρίσης είναι μεγάλες. Η πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπεία χρειάζεται μεγάλη βελτίωση. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Shire κ. Χρήστο Δάκα, είναι σημαντικό οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία και τη φροντίδα που χρειάζονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στην κατοικία τους, ώστε η όποια απαραίτητη θεραπεία να έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στη ζωή τους και να υπάρχει ένα τοπικό δίκτυο στήριξης σε ετοιμότητα. 

Για το λόγο αυτό, η συνεργασία τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων ενός κράτους είναι απολύτως απαραίτητη. Η Shire συνεχίζει να ζητά την ανάδειξη κέντρων αναφοράς για σπάνιες παθήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, για τη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία και την ιατρική περίθαλψη.

Αναφορικά με την τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμάκων ο κ. Δάκας επισημαίνει ότι υπάρχει ένα γενικά υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ορφανά φάρμακα σε επίπεδο ΕΕ, όμως το πάζλ των εθνικών καθεστώτων τιμολόγησης και αποζημίωσης των κρατών μελών της ΕΕ δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις.

Επιπλέον, τα ορφανά φαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται άδικα σε μειονεκτική θέση σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment, HTA), που αρχικά σχεδιάστηκαν για τα συμβατικά φάρμακα.

Η Shire, όπως λέει, συμμετέχει ενεργά σε εποικοδομητικό διάλογο για την αξιολόγηση της κλινικής και οικονομικής αξίας των φαρμάκων εν γένει και για το πώς αυτές μπορούν να προσαρμοστούν στην ειδική περίπτωση των ορφανών φαρμάκων. Αυτό περιλαμβάνει τη διεύρυνση του πεδίου αξιολόγησης και την τροποποίηση των κριτηρίων λήψης αποφάσεων, ή τη χαλάρωση των απαιτήσεων για αποδεικτικά δεδομένα εξαιτίας της φύσης των κλινικών μελετών των ορφανών φαρμάκων. 

Επιπροσθέτως η εταιρεία επενδύει σημαντικά στη συλλογή αποδεικτικών δεδομένων ώστε να καταδείξει την αξία των ορφανών φαρμάκων μέσω ιατρικών, οικονομικών και ψυχομετρικών μεθόδων.

Όσο για το καυτό θέμα των Μητρώων Ασθενών ο κ. Δάκας τονίζει ότι είναι δέσμευση για την εταιρεία καθώς, έχουν μετεξελιχθεί από απλά μέσα για τη συλλογή δεδομένων ασφάλειας σε ουσιαστικά μέσα παραγωγής σημαντικών δεδομένων πραγματικής ζωής για τους σκοπούς των αξιολογήσεων τεχνολογιών υγείας (HTAs) και παροχής νέων κλινικών γνώσεων για την κατανόηση των σπανίων παθήσεων.

Μάλιστα όπως λέει, η Shire έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη και διατήρηση τριών διεθνών Ερευνών Αποτελέσματος (δηλ. μητρώων) για το σύνδρομο Hunter (HOS), τη νόσο Fabry (FOS) και το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα (IOS). Αυτές οι Έρευνες Αποτελέσματος σχεδιάστηκαν για να στηρίξουν τη συλλογή, την ανάλυση, την καταγραφή και τη διάθεση δεδομένων από όλο τον κόσμο, που θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση των σπανίων παθήσεων συνδυάζοντας δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα ενώ καθοδηγούνται, ελέγχονται και διενεργούνται από ιατρούς σε μη-παρεμβατική βάση.

Το σοβαρό πρόβλημα όμως για την αντιμετώπιση των Σπανίων Παθήσεων είναι η εσφαλμένη διάγνωση και η μη διάγνωση. Αν αυτά τα δύο βελτιωθούν τότε θα έχουμε είναι τα κύρια εμπόδια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής χιλιάδων ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, η πρώιμη ανίχνευση των πολύ σπανίων παθήσεων σε παιδιά είναι καίριας σημασίας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας, ανικανότητας, ακόμα και θανάτου. 

Για το λόγο αυτό η Shire εργάζεται από κοινού με την ιατρική κοινότητα για να αξιολογήσει διαφορετικές μεθοδολογίες προσυμπτωματικού ελέγχου ώστε να στηρίξει την ταχύτερη ανίχνευση αυτών των παθήσεων.

Όπως λέει ο κ. Δάκας η γνώση και η ενημέρωση διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδυνάμωση των ασθενών και των οικογενειών τους και όλοι, όσοι ασχολούνται με αυτό τον τομέα, επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, υγειονομικά ιδρύματα, σύλλογοι ασθενών και εταιρείες πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση τους.

iatrikesexelixeis

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε