Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 17, 2016

Ελένη Αντωνιάδου: Η 27χρονη Ελληνίδα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο των μεταμοσχεύσεων

Μέσα στον ανδροκρατούμενο κόσμο της επιστήμης, μία νέα Ελληνίδα κάνει την θητεία της στο ερευνητικό κομμάτι της NASA, ασχολείται με την βιοτεχνολογία και φιλοδοξεί σύντομα οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται με τεχνητά ανθρώπινα όργανα. Δεν χρειάζεται να ανήκεις στον επιστημονικό κλάδο για να γνωρίζεις το ποια είναι η Ελένη Αντωνιάδου. Μπορεί να είναι μόλις 27 ετών, αλλά έχει καταφέρει ήδη να έχει κάνει την διαφορά στον τομέα της Ιατρικής, να εργαστεί στη NASA, να μπει στην λίστα του Forbes των 30 κάτω των 30 στον τομέα της Υγείας και να ιδρύσει την start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές». Με λίγα λόγια, κατάφερε να ξεχωρίσει με την εξαιρετική δουλειά και το ταλέντο της σε όλο τον κόσμο, κάνοντας την Ελλάδα για μία ακόμα φορά περήφανη.
Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα, με αντικείμενο την Πληροφορική στην Βιοϊατρική και στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «…

Πως θα ξεχωρίζετε τα μεταλλαγμένα φρούτα και λαχανικά από τα φυσικά

Ενώ δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πως θα ξεχωρίζετε τα μεταλλαγμένα φρούτα και λαχανικά από τα μη μεταλλαγμένα, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε τη διαφορά μεταξύ τους όταν πηγαίνεται στο μανάβη της γειτονιά σας, στην λαϊκή ή στο supermarket.
Πολλά συσκευασμένα αναγράφουν επάνω στην συκεσκευασία αν είναι ή όχι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ). Τι γίνεται όμως, αν δεν γράφουν ή αν αγοράζετε χύμα από τα ράφια και τα καλάθια;
Τα μεταλλαγμένα, κατά κανόνα, είναι πιο ευχάριστα και ελκυστικά στην όψη. Αγγίζουν την τελειότητα. Είναι η πιο στρογγυλεμένα, ζουμερά, λαμπερά. Όμως, όπως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, άλλος ψηλότερος, άλλος κοντύτερος κλπ, ο ίδιος νόμος ισχύει και στα φυτά και στα δέντρα και, φυσικά, στα φρούτα και τα λαχανικά.
Στα λαχανικά και φρούτα θα βρείτε πολλά διαφορετικά σημάδια που θα σας φωνάξουν ότι είναι “πραγματικά” και δεν είναι μεταλλαγμένα. Αν π.χ. ζουλίξετε ελαφρώςς μία ντομάτα με τον αντίχειρά σας και α…

Νέα αιματολογική εξέταση σωτήρια για τις εγκύους

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η προεκλαμψία εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, προσβάλλει περίπου μία στις 20 κυήσεις, αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου τοκετού και ευθύνεται για περισσότερους από 4 στους 10 μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.   Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας με ακρίβεια δυνητικά σώζει ζωές και, επιπλέον, μπορεί να έχει θετικές οικονομικές επιδράσεις στα συστήματα υγείας. Μια νέα μελέτη με την ονομασία PROGNOSIS η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, απέδειξε ότι οι χαμηλές τιμές του λόγου των πρωτεϊνών sFlt-1 και PlGF στο αίμα γυναικών που εμφανίζουν ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας προβλέπουν την απουσία εκδήλωσης της πάθησης εντός μιας εβδομάδας. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι μια τιμή έως και 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF, αποκλείει την εμφάνιση προεκλαμψίας για την επόμενη εβδομάδα με πολύ υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας που αγγίζει το 99,3%.
Σύμφωνα μ…

Διασπείρουν μικρόβια οι στεγνωτήρες χεριών

Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε απορροφητικό χαρτί και στεγνωτήρες αέρα χεριών στις τουαλέτες, επιλέξτε τις χαρτοπετσέτες. Οι στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες είναι πολύ χειρότεροι από τις χάρτινες χειροπετσέτες, όσον αφορά την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hospital Infection.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ένα πείραμα στο οποίο τοποθετήθηκε ένας αβλαβής τύπος βακτηρίων σε χέρια εθελοντών που έπλεναν ανεπαρκώς τα χέρια τους προκειμένου να γίνει προσομοίωση της διασποράς των μικροβίων. Η μελέτη έδειξε ότι ο ζεστός αέρας των αυτόματων συσκευών για το στέγνωμα των χεριών εξαπλώνει τα βακτήρια στο υπόλοιπο σώμα και τον περιβάλλοντα χώρο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής από το University of Leeds, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Γουίλκοξ, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από συσκευές στεγνώματος είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτιν…

4 τροφές που κάνουν κακό στον προστάτη

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ποια είναι και τι λένε οι έρευνες. Επιθυμούμε ένα ζουμερό μπέργκερ με λιωμένο τυρί; Πλέον έχουμε άλλον ένα λόγο να συγκρατηθούμε, καθώς όλα αυτά τα λιπαρά προκαλούν σημαντικά προβλήματα στον προστάτη. Ας δούμε τις τροφές που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας Όλο και περισσότερα στοιχεία μαζεύονται για να επιβεβαιώσουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγειρεμένο κρέας περιέχει ετεροκυκλικές αμίνες, που είναι καρκινογόνα στοιχεία και τα βρίσκουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κόκκινο και στο επεξεργασμένο κρέας.
Τα γαλακτοκομικά και ασβέστιο Μια έρευνα του 2008 από το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο έδειξε πως η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να αυξήσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του προστάτη, κάτι που οδηγεί σε καρκίνο. Το πλήρες γάλα, μάλιστα, …

Μια απλή επέμβαση αλλάζει για πάντα την ερωτική ζωή του άνδρα - 1.000.000 άνδρες στη χώρα μας με Στυτική Δυσλειτουργία

Μόνο το 10% αναζητά λύση
Ένα εκατομμύριο άνδρες υποφέρουν στη χώρα μας από προβλήματα στύσης και όσο και αν ακούγεται υπερβολικό σαν νούμερο, οι αριθμοί των παθήσεων που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία το επιβεβαιώνουν. «Εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικοί και υπερτασικοί άνδρες, συν όσοι λαμβάνουν φάρμακα, άλλοι τόσοι με προβλήματα γήρανσης και ψυχοφάρμακα, είναι στην πραγματικότητα μεγάλη “δεξαμενή” με άνδρες που έχουν ή θα αποκτήσουν πρόβλημα στύσης» επισημαίνει ο Δρ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Από αυτούς μόνο το 10% αναζητά λύση. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε πολλούς άνδρες εξακολουθεί να υπάρχει η νοοτροπία ότι η ερωτική ζωή πρέπει να είναι ιδιωτική υπόθεση και να μην εκτίθεται στον κόσμο, αλλά ούτε και στο γιατρό. «Η αμηχανία, οι προκαταλήψεις, οι ντροπές που συνοδεύουν το σεξ εξηγούν τη δυσκολία αναζήτησης λύσεων», συμπληρώνει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.
Από το 1990, και μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων για τη στύση, ένα μεγάλο, ποσοστό ανδρών…

Αυξητική στήθους: Μύθοι και αλήθειες

Να το κάνω; Πολλές γυναίκες το σκέφτονται σοβαρά πριν πάρουν μια τέτοια απόφαση. Το πιο σωστό, πριν από οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση, είναι να ζυγίσουν πρώτα τα υπέρ και τα κατά. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένες και να έχουν ξεδιαλύνει τους διάφορους μύθους που τη συνοδεύουν, όπως για παράδειγμα:
Αν κάνω αυξητική, θα είμαι σε θέση να θηλάσω; Μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού; Θα τα αισθάνομαι αφύσικα; Μπορεί να σπάσουν ή να χρειαστεί αντικατάστασή τους; Αυτές οι ερωτήσεις, καθώς και πολλές άλλες βασανίζουν τις υποψήφιες για καιρό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Θα φαίνονται ψεύτικα; Λάθος. Μία σωστή χειρουργική διαδικασία αυξητικής στήθους δεν θα οδηγήσει σε αφύσικο αισθητικά αποτέλεσμα. Η σημαντικότερη απόφαση για την επέμβαση είναι η επιλογή γιατρού. Το στήθος διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το ύψος της υποψήφιας, όπως και το μέγεθος του μαστού μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Όλα θα πρέπει να γίνουν με προσοχή και α…

Τι προκαλεί το κινητό στα δάχτυλά μας

Φωτογραφίες χρηστών που προκαλούν ανησυχία
Από το συνεχή έλεγχο των e-mails μας, μέχρι τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού Candy Crush, είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ανθρώπων είναι πλέον εθισμένος στα smartphones, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιεί.
Ωστόσο η υπερβολική χρήση μπορεί να βλάψει το σώμα μας με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail.
Γνωρίζουμε ήδη ότι χρησιμοποιώντας ένα κινητό για πολλή ώρα, μπορεί να δούμε διαταραχές στον ύπνο μας, ενώ συνήθως όταν παίζουμε με το κινητό, έχουμε μια κακή στάση σώματος. Ένα δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει ότι σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύουν χρήστες στο διαδίκτυο η συνεχής χρήση του κινητού έχει προκαλέσει «παραμόρφωση» στα δάχτυλά τους! Οι φωτογραφίες που ανέβηκαν από διάφορους χρήστες στο Twitter δείχνουν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο εξογκώματα στα δάχτυλα από το βάρος του κινητού που πέφτει στα συγκεκριμένα σημεία.
Μια από τις γυναίκες που ανέβασε τη φωτογραφία έγραψε χαρακτηριστικά: «Έ…

Αρρώστησες; Ο επιστημονικός λόγος για να μείνεις σπίτι

Αν τα πρώτα φτερνίσματα, ο επίμονος πονοκέφαλος και η μπουκωμένη μύτη είναι συμπτώματα που μας επισκέφτηκαν και φέτος, καλό είναι να τους δώσουμε τη δέουσα σημασία, μένοντας σπίτι, συντροφιά με τις νόστιμες σούπες και το ζεστό τσάι. Γιατί;
Αν και οι περισσότεροι τείνουμε να παίρνουμε απλά ένα παυσίπονο, όταν μερικά από τα συμπτώματα μιας μικρής γρίπης κάνουν την εμφάνισή τους, συνεχίζοντας την καθημερινότητά μας κανονικά, οι επιστήμονες μας ενημερώνουν πως αυτή η μέθοδος δεν είναι σωστή. Αντιθέτως, λένε ότι όταν αρρωσταίνουμε πρέπει να μένουμε σπίτι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, Dr Keren και καθηγητή Guy Shakar, η αιτία των πόνων που νιώθουμε όταν είμαστε άρρωστοι, δεν είναι μόνο οι ιοί και τα μικρόβια, αλλά και “τα εγωιστικά γονίδια”, τα οποία τους προκαλούν, με σκοπό να απομονώνουν το άρρωστο άτομο, ώστε να μειώνεται το συνολικό ποσοστό λοίμωξης μέσα σε μια κοινωνική ομάδα.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos Biology και σύμφωνα με αυτήν, στοιχεία της συμπερ…

Η βιταμίνη που προστατεύει από το εγκεφαλικό και πού θα τη βρείτε

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα ξαφνικό γεγονός που προκύπτει από βλάβη στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του εγκεφαλικού εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που πλήττει και την έκταση της βλάβης που προκαλεί. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, προκειμένου κάποιος να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό. Μέρος αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή και ειδικότερα η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να προστατεύσει από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν 14 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 55.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%. Από αυτούς, οι 2.471 ασθενείς είχαν υποστεί εγκεφαλικό, όμως η βιταμίνη Β βοήθησε τον οργανισμό τους να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός μορίου που εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βιταμίνη Β μειώνει την ομοκυστεΐν…

Ο ρόλος της αναπνοής στη θεραπεία των ψυχολογικών/ψυχοσωματικών προβλημάτων

Η αναπνοή μας είναι η βασική ένδειξη που διαχωρίζει τους ζωντανούς από τους νεκρούς. Είναι μια θεμελιώδης λειτουργία ζωτικής σημασίας για την υγεία του σώματος και του νου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επίγνωση της αναπνοής μας και τη θεωρούμε δεδομένη. Επιπλέον, συνήθως δεν έχουμε την πλήρη, δέουσα αναπνοή για βέλτιστη υγεία.
Αν παρατηρήσουμε ένα νεογέννητο μωρό που είχε φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό, θα παρατηρήσουμε έναν βαθύ, οργανικό τρόπο αναπνοής ενώ στους περισσότερους ενήλικες, η αναπνοή είναι περιορισμένη και ρηχή.
Οι περισσότεροι ενήλικες έχουμε χάσει την πλήρη οργανική αναπνοή μας λόγω συναισθηματικών και σωματικών τραυμάτων από την παιδική ηλικία. Συνήθως ένας ενήλικας αναπνέει μόνο από ένα από τα 3 τμήματα του στήθους που είναι δυνητικά διαθέσιμα για να βοηθήσουν τη διαδικασία της αναπνοής: κοιλιά, διάφραγμα και πάνω μέρος του θώρακα. Δυνητικά, όλοι μπορούμε να αναπνεύσουμε με ένα ρυθμικό τρόπο από το τμήμα της κοιλιάς, του διαφράγματος και του πάνω μέρους το…

O ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει τελικά το κόστος της εξέτασης για τον ιό της γρίπης

Ο ΕΟΠΥΥ θα επωμιστεί τελικά οικονομικό κόστος για τη διενέργεια του ειδικού τεστ για την ανίχνευση του ιού του γρίπης (ΑΗ1Ν1) στους νοσηλευόμενους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργείου Υγείας και αφού πρώτα υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις στην απαίτηση καταβολής 50 ευρώ για κάθε μοριακή διάγνωση.
Το θέμα κατήγγειλε ο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πως ακόμη και ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας καλούνταν να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος της απαραίτητης εξέτασης.
Το δε Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος, σε σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε: «Σε απάντηση των πολλαπλών ερωτημάτων που υπεβλήθησαν το τελευταίο διήμερο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος εξαιτίας του υπ' αριθμόν 2/2016 εγγράφου μας θα θέλαμε να σας διευκρινήσουμε ότι το Εργαστήριο έχει τη δυνατότητα διενέργειας μοριακής διάγνωσης για τους ιούς της γρίπης με την προϋπόθεση ότι για κάθε εξέταση θα καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο το ποσό των 50 ευρώ σε τ…

Εποχική γρίπη: Πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και ποιες οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Eμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετική φέτος
Ιδιαίτερα επιθετική εμφανίζεται φέτος η εποχική γρίπη, καθώς υπάρχουν ήδη τρεις νεκροί και 31 κρούσματα, που έχουν νοσηλευτεί ή νοσηλεύονται, όλα, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη, ιδίως εφόσον ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σ…

Επικίνδυνες οι λοιμώξεις του χειμώνα για τα παιδιά

Την προσοχή των γονιών για τις λοιμώξεις του Χειμώνα οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία αλλά ακόμη και για την ζωή των παιδιών εφιστούν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι! «Οι συχνές αλλαγές του καιρού και οι μεταπτώσεις της θερμοκρασίας ευνοούν, κατά την διάρκεια του Χειμώνα, την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού (στόματος, λάρυγγα, πνευμόνων) οι οποίες ΔΕΝ είναι πάντοτε αθώες», αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει. «Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διάρκεια των ιώσεων δεν ξεπερνά συνήθως τις πέντε ημέρες. Αν η ίωση επιμείνει τότε είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει επιλοίμωξη στο παιδί και πιθανώς κάποιο απόστημα, μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση με δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές». Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους, το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από γιατρό χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Κι …

Τα καροτενοειδή επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια οφθαλμολογική πάθηση που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, έως και τύφλωση.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρουν πως μια κατηγορία τροφίμων έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης. Ο λόγος για τα καροτενοειδή, ουσίες που συναντώνται κυρίως στο καρότο και το σπανάκι σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ικανές να λειτουργήσουν ευεργετικά στην καταπολέμηση της ωχράς κηλίδας.
Έπειτα από μελέτες σε πάνω από 100.000 άτομα, που διήρκησαν περίπου 25 χρόνια, τα αποτελέσματα δείχνουν πως όσοι κατανάλωναν καροτενοειδή είχαν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η σύνδεση των καροτενοειδών με την πάθηση της ωχράς κηλίδας, παρατηρείται αφού έχει εκδηλωθεί το νόσημα και όχι προηγουμένως.

http://enallaktikidrasi.com/2016/01/epivradinsi-wxras-kilidas/

Η κατάλληλη διατροφή από τα 30 και πέρα

Κάθε ηλικία έχει τη διατροφή της, η οποία εξαρτάται από τα προβλήματά της αλλά και τις αλλαγές στον οργανισμό και κυρίως στον μεταβολισμό. Η σωστή διατροφή μπορεί να εξελιχθεί σε ασπίδα άμυνας σε ένα πλήθος ασθενειών - από την αναιμία και την οστεοπόρωση έως τον καρκίνο και τη στεφανιαία νόσο – που σχετίζονται με αυτήν. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στις ηλικίες από τα 30 έως τα 39 βλέπουν το στρες να απογειώνεται εξαιτίας των επαγγελματικών και των οικογενειακών υποχρεώσεων. Η διατροφή μπορεί να αντιμετωπίσει το στρες και αυτό προσφέρουν τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β ή συμπληρώματα βιταμινών Β.
Οι βιταμίνες αυτές εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και δεν αποθηκεύονται από τον οργανισμό, για αυτό και εύκολα τις εξαντλεί το στρες. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη των εν λόγω βιταμινών, οι οποίες με διάφορες μορφές υπάρχουν στα περισσότερα τρόφιμα. Στις ηλικίες 40-50 ετών, αν θέλετε να φαίνεστε …

Ινομύωμα μήτρας

Τα ινομυώματα (ή λειομυώματα) είναι όγκοι που σχηματίζονται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και σχεδόν ποτέ δεν εξελίσσονται σε κακοήθεις όγκους. Περίπου 3 στις 4 γυναίκες εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους ινομυώματα, σε αρκετές όμως περιπτώσεις δεν γίνονται αντιληπτά γιατί παραμένουν ασυμπτωματικά. Σχηματίζονται από την ασταμάτητη αναπαραγωγή ενός κυττάρου, και ποικίλλουν σε μέγεθος και σε ρυθμό ανάπτυξης. Στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, γι' αυτό δε το λόγο σπάνια αφαιρούνται χειρουργικά. Απαντώνται περισσότερο σε νεότερες γυναίκες, ενώ στην εμμηνόπαυση και μετά από αυτήν, συνήθως συρρικνώνονται ή εξαλείφονται. Αναπτύσσονται είτε στο ενδομήτριο (ενδομητρικά ινομυώματα) είτε στο μυομήτριο (=τον λείο μυϊκό ιστό της μήτρας) είτε στα εξωτερικά τοιχώματα της μήτρας. Σε γυναίκες που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας, συχνά παρατηρείται η ύπαρξη ινομυω…

Παράταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ

ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Διάταξη με την οποία θα παρατείνεται, για ένα έτος ακόμη, το δικαίωμα της παροχής πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, θα φέρει σύντομα το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Λαζαρίδη, για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών. Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ληφθεί μέριμνα και για το σύνολο των ανασφάλιστων με την εφαρμογή άλλων διατάξεων οι οποίες ήδη ισχύουν, ενώ αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν δυσλειτουργίες του συστήματος με μεγαλύτερη την εισπραξιμότητα ενώ εκτίμησε στα 6 δισ ευρώ τη "μαύρη τρύπα" από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Συνεχίζοντας ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για ανορθολογισμό στη διαμόρφωση των εισφορών των δικηγ…

Μην φάτε ποτέ αυτές τις τροφές αν υπάρχουν πέτρες στα νεφρά σας

Οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στη δημιουργία στέρεων σχηματισμών στον ουρικό σωλήνα και τα νεφρά.
Υπολογίζεται ότι το 80% της πέτρας των νεφρών αποτελείται από κοιτάσματα ασβεστίου. Γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα με υψηλό οξαλικό οξύ, όπως αναφέρει το onmed
Τέτοιες είναι: Το σπανάκι, η μελιτζάνα, η ντομάτα, η πατάτα, τα φιστίκια, η ζάχαρη, τα αμύγδαλα και το κακάο. Τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά μπορεί επίσης να αυξήσει η πρόσληψη υψηλής ποσότητας ζωικού λίπους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, το γκρέιπφρουτ επίσης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε όλα τα είδη των τροφίμων που μπορούν να αποσπάσουν νερό από το σώμα προκαλώντας αφυδάτωση. Αυτά περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τον καφέ, τη ζάχαρη, το πολύ ασβέστιο κ.λπ.
Επιβάλλεται τέλος να πίνετε πολύ νερό, που συνεπάγεται συχνότερη ούρηση και συντελεί στην αποβολή των ιχνοστοιχείων που προκαλούν τον σχηματισμό λίθων στ…

Καταγγελίες για διακοπή της δωρεάν εξέτασης για τον ιό της γρίπης

Ακόμα και σε ασθενείς εντός ΜΕΘ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τη διακοπή των δωρεάν εξετάσεων, για την ανίχνευση του ιού της γρίπης ακόμα και σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευθετήσει άμεσα το θέμα.
Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι το διαγνωστικό τεστ, για τον ιό της γρίπης, είναι πλέον υποχρεωμένοι να το πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς ακόμα και όταν νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με την σχετική καταγγελία, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος, ενημέρωσε ότι «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν εξετάσεων, για την ανίχνευση ιών γρίπης, σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κονδυλίων, για την κάλυψη του κόστους των αντιδραστηρίων και των αναλώσιμων υλικών».
Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το κόστος, για τη διενέργεια του τεστ ακόμα και για τους ασθενείς που νοσηλεύονται.
«Την ώρα που προστίθενται καθημερινά νέα περιστατικά σοβαρών επιπλοκών από τον ιό της …

Αρρυθμίες: Για ποιους θεωρούνται πιο επικίνδυνες και γιατί

Ο άστατος καρδιακός παλμός, όπως στην περίπτωση ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή, αποδεικνύεται για ορισμένους μεγαλύτερος κίνδυνος, καθώς είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε θανατηφόρες καρδιαγγειακές επιπλοκές και θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ερευνητές από τη Βρετανία, την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε 30 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν συνολικά σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ασθενείς, ώστε να εντοπίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου αναφορικά με τις επιπλοκές της αρρυθμίας.
Η αρρυθμία, καταλήγει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ, αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για το γυναικείο πληθυσμό απ’ ό,τι για τον ανδρικό. Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή, τη συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, φάνηκε να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους άνδρες.
Παράλληλα, οι γυναίκες ασθενείς δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά στα φάρμακα για την αντιμετώπι…

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα οι φυσικοθεραπευτές - Η κρίση έχει οδηγήσει το επάγγελμα σε αδιέξοδο

Να αναζητήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον σε ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγουν πολλοί φυσικοθεραπευτές. Κάθε χρόνο, 200 επαγγελματίες ζητούν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών ειδική βεβαίωση, με την οποία θα μπορέσουν απασχοληθούν σε υγειονομικό σχηματισμό του εξωτερικού.
Χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία αποτελούν τους κύριους επαγγελματικούς τους προορισμούς. Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας, που γίνεται από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΣΦ, και όσοι μένουν στην Ελλάδα (περίπου 2.500), βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το Ασφαλιστικό, καθώς και με τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.
Παρακράτηση Ο Οργανισμός τούς εξοφλεί κάθε χρόνο τις θεραπευτικές πράξεις επτά μηνών, παρακρατώντας τις …

Σύνδρομο Κοπιωπίας της Όρασης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η χρήση υπολογιστή, τάμπλετ και έξυπνου τηλεφώνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Οι συγκεκριμένες συσκευές απαιτούν παρατεταμένη κοντινή/ενδιάμεση όραση, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες τους να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους.
Συμπτώματα Τα βασικά είναι: -η ασθενωπία της όρασης -οι πονοκέφαλοι -ο ερεθισμός των ματιών -η διπλή όραση (διπλωπία)
Όλα αυτά περιγράφονται από τη φράση «Σύνδρομο κοπιωπίας της όρασης λόγω χρήσης υπολογιστή» (Computer Vision Syndrome). Τα συμπτώματα από τη χρήση του υπολογιστή αυξάνονται ανάλογα με τις ώρες ενασχόλησης, αλλά είναι συνήθως προσωρινά και δεν επηρεάζουν τη μακροχρόνια υγεια των ματιών. Συνήθως υποχωρούν με την παύση της εργασίας στον υπολογιστή, υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου οι ενοχλήσεις παραμένουν και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να χειροτερεύσουν.
Αίτια Τα συμπτώματα κοπιωπίας της όρασης προέρχονται κυρίως από: -Προβλήματα στη συνεργασία των δύο οφθαλμών. -Πρόβλημα στην πρ…