Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα αιματολογική εξέταση σωτήρια για τις εγκύους



Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η προεκλαμψία εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, προσβάλλει περίπου μία στις 20 κυήσεις, αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου τοκετού και ευθύνεται για περισσότερους από 4 στους 10 μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.  
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας με ακρίβεια δυνητικά σώζει ζωές και, επιπλέον, μπορεί να έχει θετικές οικονομικές επιδράσεις στα συστήματα υγείας.
Μια νέα μελέτη με την ονομασία PROGNOSIS η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, απέδειξε ότι οι χαμηλές τιμές του λόγου των πρωτεϊνών sFlt-1 και PlGF στο αίμα γυναικών που εμφανίζουν ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας προβλέπουν την απουσία εκδήλωσης της πάθησης εντός μιας εβδομάδας. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι μια τιμή έως και 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF, αποκλείει την εμφάνιση προεκλαμψίας για την επόμενη εβδομάδα με πολύ υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας που αγγίζει το 99,3%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ταυτοποίηση γυναικών που δεν έχουν πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία βραχυπρόθεσμα, απαλλάσσει από το άγχος της παρακολούθησης καθώς και της διατάραξης της οικογενειακής ζωής που προκαλεί η νοσηλεία.
Επίσης η μελέτη έδειξε, ότι μια τιμή μεγαλύτερη από 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF βοηθά να προβλεφθεί αν οι γυναίκες με υπόνοια προεκλαμψίας θα εκδηλώσουν την πάθηση εντός τεσσάρων εβδομάδων, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να ταυτοποίησουν τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν στενής παρακολούθησης.
Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή αποδεικνύει την προγνωστική αξία του λόγου ανοσοκιμασιών sFlt-1/PlGF Elecsys®, βάσει του οποίου προβλέπεται ποιες έγκυες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προεκλαμψία μια πάθηση που αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου κι επιπλοκών για τις εγκύους και τα αγέννητα βρέφη τους.

Όπως δήλωσε ο Harald Zeisler, Καθηγητής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικoύ Πανεπιστημίου της Βιέννης και ερευνητής στη μελέτη, «τα συναισθηματικά οφέλη που προσφέρει η εξέταση είναι πολύ σημαντικά: η προεκλαμψία αναπτύσσεται γρήγορα και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε γυναίκες που είχαν υγιή εγκυμοσύνη μέχρι τη δεδομένη στιγμή. Η δυνατότητα να ανακοινώσουμε σε ασθενή με ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας ότι έχει χαμηλή τιμή sFlt-1/PlGF και άρα δεν διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει την πάθηση βραχυπρόθεσμα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες με υψηλές τιμές sFlt-1/PlGF μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία με μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και ενηλίκων, όπου θα τους παρασχεθεί η εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η προεκλαμψία εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, προσβάλλει περίπου μία στις 20 κυήσεις και ευθύνεται για περισσότερους από τέσσερις στους 10 μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου τοκετού, έχοντας ως συνέπεια την ευαίσθητη υγεία ή ακόμη και τον θάνατο των νεογνών. Εάν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή στην προεκλαμψία, η μητέρα μπορεί να παρουσιάσει σπασμούς, ακόμη και να χάσει τη ζωή της.

Τα αίτια της πάθησης δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά, γνωρίζουμε όμως ότι αυτή εμφανίζεται όταν μειώνεται η ροή του αίματος στον πλακούντα και κατά συνέπεια το έμβρυο δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και τροφή για τη σωστή ανάπτυξή του. Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που δεν παρουσιάζει απαραιτήτως συμπτώματα κι επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θεραπεύεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω τοκετού.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2005, το μέσο κόστος για την προεκλαμψία, χωρίς να συνυπολογίζονται οι δαπάνες φυσιολογικού τοκετού, ανήλθε σε 9,009 στερλίνες ανά εγκυμοσύνη. Η προεκλαμψία προσβάλλει περίπου 8,5 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο, με το ετήσιο κόστος να υπολογίζεται σε 76,6 δισ. στερλίνες (με βάση στοιχεία του 2005), αποτελώντας σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Η κλινική χρήση του λόγου sFlt-1/PlGF για την πρόγνωση και την διάγνωση της προεκλαμψίας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των σχετικών δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περιορίζοντας τόσο την εσφαλμένη απομάκρυνση των ασθενών από το νοσοκομείο όσο και την περιττή νοσηλεία τους. Η συστηματική χρήση της εξέτασης προεκλαμψίας της Roche μπορεί να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των γυναικών που νοσηλεύονται πριν διαγνωστούν με προεκλαμψία, εξοικονομώντας περίπου 400 στερλίνες ανά ασθενή.


http://www.naftemporiki.gr/story/1057125/nea-aimatologiki-eksetasi-sotiria-gia-tis-egkuous

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα