Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 13, 2016

Ο λάθος τρόπος οδήγησης προκαλεί μυϊκούς πόνους

Οι πόνοι στην πλάτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται στο κακό κάθισμα που κάνουμε στην καθημερινότητα μας. Μία από τις αιτίες είναι και ο τρόπος με τον οποίο καθόμαστε όταν οδηγούμε το αυτοκίνητό μας. Άσχετα με το πόσες ώρες καταναλώνουμε οδηγώντας, είναι πολύ εύκολο να προκληθεί κάποια βλάβη. Βρετανοί επιστήμονες της Εταιρείας Χειροπρακτικών πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που οδηγούν τακτικά και διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να προκληθούν άσχετα με το πόσες ώρες οδηγεί κανείς. Συγκεκριμένα συμμετείχαν μητέρες που πηγαινοέφερναν τα παιδιά τους στο σχολείο, άτομα που οδηγούσαν για πολλές ώρες για να φτάσουν στην εργασία τους ή ταξίδευαν γι' αυτήν και επαγγελματίες οδηγοί όπως οδηγοί ταξί και φορτηγών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν αναφέρει αρκετούς παράγοντες που τους δυσκόλευαν στο να καθίσουν σωστά κατά την οδήγηση. Ήταν τα ρούχα που φορούσαν, τα υπ…

Ποιες είναι οι αιτίες της γαστρίτιδας

Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να έρθει σταδιακά ως ένα χρόνιο πρόβλημα. Αυτή η πεπτική διαταραχή είναι μια ενόχληση, διάβρωση ή φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Συχνά τα συμπτώματα είναι κοινά, ανεξάρτητα από την αιτία που προκαλεί τη γαστρίτιδα. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναζητήσετε ποια είναι η αιτία που την προκάλεσε, καθώς αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στη θεραπεία που θα ακολουθηθεί.
Πώς μπορεί κανείς να γνωρίζει ότι έχει γαστρίτιδα Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι παρούσα με καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κοιλιακό φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, ναυτία ή επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις στο στομάχι, λόξυγκα, απώλεια όρεξης, δυσπεψία και εμετό. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο στομάχι σας τη νύχτα ή μεταξύ των γευμάτων. Άλλα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα μαύρα σαν πίσσα κόπρανα ή και το αίμα στον εμετό σας. Οι αιτίες της γαστρίτιδας κυμαίνονται από λοιμώξεις σε φάρμακα μέχρι τις κοινωνικές συνήθειες και τη φυσική καταπόνηση.
Διαβάστε τις 17 πιο συχνέ…

Το νερό είναι υγεία: Ποιά τα οφέλη και πόσο χρειάζεστε ανάλογα με το βάρος σας

Είναι γνωστό ότι το νερό είναι το κύριο συστατικό που συντηρεί το σώμα μας και συμβάλλει σχεδόν όσο τίποτε άλλο στην διατήρηση της γενικότερης καλής υγείας.
Τι είναι εκείνο όμως που κάνει το νερό τόσο πολύτιμο; Σε τι μας βοηθά ακριβώς;  Νερό το φυσικό μας κλιματιστικό. Με την κατάλληλη ποσότητα νερού θα καταφέρεις να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του σώματος. Ιδιαίτερα σημαντικό τώρα που είναι καλοκαίρι. Plus Info: Φρόντισε το νερό που πίνεις να μην είναι παγωμένο, αλλά απλώς δροσερό. Έτσι θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να το απορροφήσει καλύτερα. Το πιο αγνό καύσιμο για την καλή λειτουργία της καρδιάς
Το πιο σημαντικό μυστικό ομορφιάς. Το νερό μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σου. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι, όταν πίνουν νερό, παρατηρούν μια λάμψη στο πρόσωπό τους. Φυσικά, δεν θα δεις αποτελέσματα μέσα σε μια νύχτα, αλλά, αν πίνεις αρκετό νερό, μέσα σε μια βδομάδα θα δεις τις θετικές του επιδράσεις στο δέρμα σου.
Αρκεί για να χάσεις κιλά; Κι όμως! Πολλές φορές το σώμα σου δυσκολεύεται ν…

Διαφορετικά τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες παθαίνουν πιο σπάνια έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) πριν από την εμμηνόπαυση αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους αν τους συμβεί. Είναι επίσης γνωστό ότι τα συμπτώματα του εμφράγματος είναι κάπως διαφορετικά στις γυναίκες σε σχέση με αυτά των ανδρών. Τα κλασικό σύμπτωμα είναι αίσθημα πίεσης ή δυσφορίας στο στήθος, δηλαδή στηθάγχη, και αυτό ισχύει τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Ο πόνος μπορεί να πηγαινοέρχεται γι’ αυτό και ονομάζεται “ασταθής στηθάγχη”. Αιτία μπορεί να είναι ο σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών αλλά συνήθως είναι η αθηροσκλήρωση, κατά την οποία οι αρτηρίες στενεύουν από λιπώδεις εναποθέσεις (αθηρωματική πλάκα).
Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα όπως πόνος ή ενόχληση στο ένα ή και στα δύο χέρια, στην πλάτη, στον αυχένα, στο σαγόνι, στο στομάχι καθώς και δύσπνοια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί «κρύος ιδρώτας», ναυτία ή ζάλη. Από την άλλη μεριά μπορεί το έμφραγμα να μην “δίνει” συμπτώματα και σ’ αυτή τ…

SOS: 6 εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο σε μόλυβδο

Σχεδόν 6 εκατομμύρια Αμερικανοί πίνουν νερό που περιέχει μόλυβδο, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα USA Today. Η εφημερίδα ανακάλυψε ότι το νερό σε 2.000 δίκτυα ύδρευσης στις ΗΠΑ περιέχει μόλυβδο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το ελάχιστο που συνιστά η υπηρεσία περιβάλλοντος EPA.
Από αυτά τα 2.000 δίκτυα, τα 350 υδροδοτούν σχολεία ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα 180 "ξέχασαν" να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τον κίνδυνο. Δείγμα νερού που ελήφθη από ένα δημοτικό σχολείο του Μέιν περιείχε ποσότητα μολύβδου κατά 42 φορές μεγαλύτερη από το όριο που έχει θέσει η EPA. Σε ένα νηπιαγωγείο της Πενσιλβάνιας ήταν 14 φορές μεγαλύτερη.
Η έρευνα αυτή έγινε μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου στο Φλιντ του Μίσιγκαν. Χιλιάδες παιδιά στην περιοχή αυτή εκτέθηκαν σε νερό με μόλυβδο αφού οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της Πολιτείας, του Ρικ Σνάιντερ, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν για το δίκτυο υδροδότησης τα όξινα, μολυσμένα νερά ενός τοπικού ποταμού. Η έκθεση στον μόλυβδο είναι επ…

Αυτές είναι οι τρεις πιο «φονικές» ασθένειες στην Ελλάδα!

Τα νοσήματα πνευμονικής κυκλοφορίας, η νόσος εγκεφαλικών αγγείων και η ισχαιμική καρδιοπάθεια παραμένουν οι τρεις πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, από το 2004 έως και το 2013, ωστόσο, και οι τρεις αιτίες παρουσιάζουν σημαντική πτωτική πορεία, αν και ακόμη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Σταθερή πτωτική πορεία παρουσιάζει η γενική προτυποποιημένη θνησιμότητα, από όλες τις αιτίες, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 2013 ήταν 857,2 ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ το 2004 ήταν 1.047,8 ανά 100.00 πληθυσμό. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο δείκτης προτυποποιημένης θνησιμότητας από τα νοσήματα της πνευμονικής κυκλοφορίας και άλλων μορφών καρδιοπάθειας φαίνεται πως έχει πτωτική τάση, καθώς το 2004 ήταν 176,4 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το 2013 μειώθηκε στο 119,4 ανά 100.000 κατοίκους.
Επιπλέον, η νόσος των εγκεφαλικών αγγείων παρουσιάζει μείωση, αφού το 2004 η προτυποποιημένη θνησιμότητά της ήταν 179,7 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα και το 2013 ήταν 110,4 γι' αυτήν την αιτία. Μείωση παρουσ…

Η πρώτη Μονάδας Αιμοκάθαρσης Παίδων αναμένεται να λειτουργήσει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Kατά πάσα πιθανότητα στο επόμενο τρίμηνο 
Η Μονάδα αυτή θα διαθέτει δυο μηχανήματα, δωρεά εταιρείας, και θα παρέχει τη δυνατότητα αιμοκάθαρσης σε έξι παιδιά. Σήμερα, τα παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στις Μονάδες Ενηλίκων. Η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά αυτά είναι η μεταμόσχευση, ωστόσο ο χρόνος αναμονής για να βρεθεί μόσχευμα μπορεί να είναι ένα ή δυο χρόνια.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Βεφρολογίας, Κώστας Κολλιός, στην Ελλάδα εμφανίζονται κάθε χρόνο 10-15 νέες περιπτώσεις παιδιών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Οι επιλογές που υπάρχουν γι αυτά τα παιδιά είναι η νεφρική υποκατάσταση, είτε με περιτοναϊκή κάθαρση, είτε με αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση νεφρού. «Στα παιδιά προτιμάται η περιτοναϊκή κάθαρση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ένας λόγος είναι ότι οι γονείς εκπαιδεύονται στη χρήση μηχανήματος περιτοναϊκής κάθαρσης και έτσι το παιδί δεν χρειάζεται να μπαίνει στο νοσοκ…

Το περπάτημα, η μείωση του βάρους, η διαχείρηση του στρες και της διατροφής βοηθούν στη μείωση της πίεσης

Στα πλαίσια του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013, υλοποιήθηκε στο Ν.Αττικής παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες για αλλαγή του τρόπου ζωής σε 587 προ-υπερτασικούς και υπερτασικούς. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετωπίσεως της υπέρτασης με μεθόδους διαχείρισης του στρες για αλλαγή του τρόπου ζωής και υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών σε υπερτασικά άτομα στην κοινότητα» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» Υπεύθυνοι καθηγητές του Προγράμματος ήταν ο κ. Γεώργιος Χρούσος, και η κα. Χριστίνα Δαρβίρη. Στο πρόγραμμα διάρκειας 8 εβδομάδων αξιολογήθηκαν οι αλλαγές στην Αρτηριακή Υπέρταση (ΑΥ) και σε άλλους ψυχοκοινωνικούς τομείς.
Η παρέμβαση περιελάμβανε εβδομαδιαίες συναντήσεις σχετικές με το στρες, την εκμάθηση επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών διαχείρισης του στρες, την άσκηση, την διατ…

Αναστροφή της οστεοπόρωσης με θεραπεία βλαστοκυττάρων

Σε πειραματόζωα 
Καναδοί ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν την οστεοπόρωση σε γερασμένα πειραματόζωα, χορηγώντας τους μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από άλλα υγιή τρωκτικά. Με τον τρόπο αυτό, αποκατέστησαν τη φυσιολογική δομή των οστών.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μεταφερθούν από τον δότη στον λήπτη, χωρίς να χρειάζεται συμβατότητα μεταξύ τους, συνεπώς δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενούς.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stem Cells Translational Medicine, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Νοσοκομείου της Οτάβα, με επικεφαλής τους καθηγητές Γουίλιαμ Στάνφορντ και Τζον Ντέηβις, ήδη πραγματοποιούν τις πρώτες δοκιμές σε μικρό δείγμα ανθρώπων, ενώ -ανάλογα με τα πρώτα αποτελέσματα- μπορεί να ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε πέντε χρόνια.
Πάντως, τα πειραματικά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται σημαντικά καθώς τα βλαστοκύτταρα επανέφεραν μέσα σε έξι μήνες τα οστά στη φυσιολογική και …

10 ασυνήθιστα συμπτώματα ημικρανίας

Ημικρανία. Αν δεν έχετε βιώσει ποτέ, είστε τυχεροί. Είναι εκείνος ο φρικτός πονοκέφαλος, που μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, και συνήθως φέρνει μαζί του συμπτώματα όπως ναυτία και θολή όραση. Και όμως, τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να είναι κάπως πιο… πλάγια. Ας ρίξουμε μια ματιά σε δέκα από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα, για να έχουμε το κεφάλι μας (κυριολεκτικά) ήσυχο. Έχουμε συνδέσει αυτή τη μορφή πονοκεφάλου με έντονο πόνο, μα τα συμπτώματά τους μπορούν να είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά. Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά.
Ακουστικές παραισθήσεις Αν νιώθετε ότι ακούτε ήχους που δεν βρίσκονται εκεί, αυτό που βιώνετε ονομάζεται ακουστική παραίσθηση. Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες έχουν αναφέρει πως έχουν ακούσει φωνές, μουσική και άλλους ήχους, οι οποίοι δεν υπήρχαν.
Λόξιγκας Ακούγεται πολύ περίεργο, όμως είναι αληθινό. Ο λόξιγκας μπορεί να είναι άλλο ένα σύμπτωμα ημικρανίας, και συνήθως συμβαίνει ταυτόχρονα με την αίσθηση θολής όρασης.
Το σύνδρομο της Αλίκης Ναι, της γνω…

Θρομβοφλεβίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η θρομβοφλεβίτιδα είναι η ανάπτυξη θρόμβου, δηλαδή πήγματος αίματος και φλεγμονής σε μία φλέβα. Οι περισσότεροι θρόμβοι αναπτύσσονται στις φλέβες των κάτω άκρων, γεγονός που οφείλεται στη βαρύτητα. Η αργή κυκλοφορία του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη θρόμβου.Η θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη πηκτικότητα του αίματος ή σε τραυματισμό του τοιχώματος μιας φλέβας. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν θρομβοφλεβίτιδα είναι γενικά οι εξής: -Οι παχύσαρκοι -Όσοι έχουν χειρουργηθεί ή για άλλους λόγους βρίσκονται σε παρατεταμένη κατάκλιση -Όσοι βρίσκονται σε παρατεταμένη ακινησία, πχ. στο αεροπλάνο (σύνδρομο οικονομικής θέσης) -Οι έγκυοι λόγω της πίεσης που ασκείται στις φλέβες της κοιλιάς -Όσοι πάσχουν από παράλυση ενός μέλους, εξαιτίας πχ. αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή τραυματισμού του νωτιαίου μυελού -Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά ή κάνουν θεραπεία ορμονική…

Η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή της προσωπικότητας

Η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder) περιλαμβάνεται στα διαγνωστικά εγχειρίδια ψυχικών διαταραχών. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού και διαγιγνώσκεται σε ενήλικες. Αναφέρεται σε άτομα που δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, σκέφτονται και συμπεριφέρονται με δυσλειτουργικό τρόπο.
Το κύριο χαρακτηριστικό ατόμων με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας είναι η αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην αυτοεικόνα και τα συναισθήματα. Παράλληλα αισθάνονται στερημένοι, άψυχοι και κενοί χωρίς να καταφέρνουν να ικανοποιούνται απο τη ζωή και τις σχέσεις. Όταν τα συναισθήματα γίνονται έντονα, μπορεί να αισθάνονται τον πειρασμό να βλάψουν τον εαυτό τους. Αγχογόνες εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων αλλά και την επιδείνωσή τους.
Η διάγνωση περιλαμβάνει τα παρακάτω συμπτώματα: Διαταραχή ταυτότητας, ασταθής εικόνα και αίσθηση του εαυτού. Χρόνια αίσθηση κενού Συναισθηματική αστάθεια (πχ μια μέρα αισθάνονται υψη…

ΕΦΕΤ: Πρωτόκολλο συνεργασίας με αρτοποιούς για μείωση αλατιού στο ψωμί

Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) για μείωση αλατιού στο ψωμί, υπέγραψε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Το κείμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που συνυπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος, αφορά τη μείωση του αλατιού σε όλα τα είδη ψωμιού που πωλούνται από αρτοποιεία-μέλη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, με στόχο η περιεκτικότητα αλατιού στο τελικό προϊόν (ψωμί) να μην ξεπερνάει το 1,2%. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ψωμί είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί μοντέλο διατροφής που συνάδει με την υγεία και τη μακροζωία. Το ψωμί μπορεί ταυτόχρονα όμως να αποτελέσει και κρυφή πηγή αλατιού στη διατροφή του Έλληνα.
Πολλοί αρτοποιοί έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες μείωσης αλατιού σε ένα ή περισσότερα είδη ψωμιού. Όμως η μείωση της προσθήκης αλατιού για την παρασκευή όλων των ειδών ψωμιού από όλους …

Ανίσχυρα τα αντιβιοτικά για ουρολοιμώξεις στα μισά παιδιά

Τα αντιβιοτικά γίνονται ολοένα και πιο ανίσχυρα στις παιδικές ουρολοιμώξεις σύμφωνα με μελέτη Επιστήμονες από τη Βρετανία εξέτασαν συνδυαστικά τα στοιχεία από 58 προγενέστερες μελέτες οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε χώρες εντός και εκτός ΟΟΣΑ, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο τα μισά παιδιά έχουν αντοχή σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Τα ποσοστά της μικροβιακής αντοχής παρουσιάζουν διακύμανση αναλόγως με το είδος του αντιβιοτικού και το αν μια χώρα είναι μέλος του ΟΟΣΑ ή όχι, γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).
Στις μελέτες είχαν αναλυθεί συνολικώς 77.783 δείγματα ούρων από παιδιά με ουρολοίμωξη εξαιτίας του βακτηρίου e. coli (κολοβακτηρίδιο), το οποίο ευθύνεται για τέσσερα στα πέντε κρούσματα ουρολοιμώξεων στα παιδιά. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Imperial College του Λονδίνου (ICL) ανακάλυψαν ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ περισσότερα από τα μισά (το 53,4%) δείγματα ούρων οφείλονταν σε e. coli ανθεκτικό στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη. Σχεδόν έ…

Πώς θα καθαρίσετε με φυσικό τρόπο το πάγκρεας από τις τοξίνες

Το πάγκρεας διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην πέψη. Όταν οι τροφές μεταφέρονται από το στομάχι σας στο λεπτό έντερο, αναμιγνύονται με πεπτικά ένζυμα από το πάγκρεας που εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου, εμποδίζοντας να δημιουργηθεί βλάβη στο έντερο. Αυτά τα ένζυμα διασπούν επίσης τις τροφές, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα σας. Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επιτρέπει στο σώμα σας να αποθηκεύει ενέργεια από την τροφή για μελλοντική χρήση.
Τρώγοντας τις σωστές τροφές μπορείτε να αποτοξινώσετε και να θεραπεύσετε το πάγκρεας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την εκδήλωση παγκρεατίτιδας, μιας επώδυνης φλεγμονής του παγκρέατος.
Δείτε με ποιες τροφές θα αποτοξινώσετε το πάγκρεας: Βατόμουρα και κεράσια: Είναι και τα δύο καλές πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν την πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων.
Μπρόκολο: Το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδ…

Τι είναι ΑΥΤΑ τα σημάδια που βλέπετε καμιά φορά να… αιωρούνται στα μάτια σας (video)

Λίγο πολύ ο καθένας μας έχει δει κάποιες στιγμές αυτά τα περίεργα διαφανή “σκουλήκια” να επιπλέουν στον αέρα, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς βλέπουν τα μάτια τους εκείνη τη στιγμή. Αυτά τα... UFO ή αλλιώς ΑΤΙΑ (αφού είναι όντως Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα!) μοιάζουν με ιπτάμενα σκουληκάκια που έχουν κάτσει στα μάτια σας.
Μα, τι είναι τελικά αυτά τα σημάδια; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιστημονική ονομασία τους είναι “muscae volitantes”, το οποίο στα λατινικά σημαίνει “ιπτάμενες μύγες”. Αλλά, φυσικά, μόνο μύγες δεν είναι στην πραγματικότητα. Τα έχετε δει πιθανώς αυτά τα πράγματα, αν έχετε ρίψει έντονα τα μάτια σας, ή αν έχετε στρέψει το βλέμμα σας προς τον ήλιο. Αυτά τα “μυγάκια” αποτελούνται στην πραγματικότητα από κομμάτια του ιστού των ματιών, συστάδες πρωτεϊνών, ή ερυθρά αιμοσφαίρια στο εσωτερικό του ματιού. Τα βλέπετε, επειδή δημιουργούν σκιές στον αμφιβληστροειδή.

Για να καταλάβετε λεπτομερώς τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή μέσα στο μάτι σας, δείτε το βί…

Ποια είναι τα οφέλη από τη στιγμή που θα διακόψετε το κάπνισμα

Μετά από 20 λεπτά: η αρτηριακή σας πίεση θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα. Μετά από 8 ώρες: τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας θα μειωθούν κατά το ήμισυ και τα επίπεδα του οξυγόνου θα επιστρέψουν στα κανονικά όρια. Μετά από 48 ώρες: έχετε μειώσει τις πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή. Μετά από 72 ώρες: οι βρόγχοι σας θα χαλαρώσουν και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα αυξηθούν. Μετά από 2 εβδομάδες: η κυκλοφορία του αίματος θα έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες. Μετά από 3 έως 9 μήνες: ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα θα αποτελούν παρελθόν, ενώ η χωρητικότητα των πνευμόνων σας θα βελτιωθεί κατά 10%. Μετά από 1 χρόνο: ο κίνδυνος να υποστείτε καρδιακή προσβολή, θα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Μετά από 5 χρόνια: ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι ίδιος με ενός μη καπνιστή. Μετά από 10 χρόνια: ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα θα είναι ίδιος με εκείνον ενός μη καπνιστή. Μετά από 15 χρόνια: ο κίνδυνος καρδια…

Αναφυλαξία: Πέντε συμβουλές προστασίας

Η αναφυλαξία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα αποτελεί μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Η αναφυλαξία ή αλλεργικό σοκ αποτελεί την πιο επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να βιωθεί στα πλαίσια των αλλεργικών νοσημάτων. Τα συμπτώματα της κατάστασης αυτής περιλαμβάνουν: -φαγούρα στο δέρμα ή κόκκινο εξάνθημα του δέρματος -πρησμένα μάτια, χείλη, χέρια και πόδια -αίσθημα ζαλάδας ή λιποθυμίας -πρήξιμο του στόματος, του λαιμού ή της γλώσσας, η οποία μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή και να φέρει δυσκολία στην κατάποση -συριγμός (σφύριγμα στην αναπνοή) -κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετος -λιποθυμία και απώλεια συνείδησης
Οι κυριότερες αιτίες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωσή της είναι: -τσιμπήματα εντόμων, ιδιαίτερα τα τσιμπήματα μέλισσας -φιστίκια και ξηροί καρποί με κέλυφος -άλλα είδη τροφίμων, όπως το γάλα και τα θαλασσινά -ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά
Η αναφυλαξία πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζεται ως ένα επείγον ιατρικό περιστατικό, γι’ αυτό και θα πρέπει ν…

Αιφνίδιο Εξάνθημα

Το παιδί έχει ψηλό πυρετό για μερικές μέρες και μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, γεμίζει με κάτι μικρές κοκκινίλες στο κορμάκι και το πρόσωπό του. Τα σπυράκια διαρκούν και αυτά μερικές μέρες και μετά υποχωρούν, ενώ το παιδί σε αυτή την φάση είναι καλά, ίσως να φαίνεται λίγο κουρασμένο. Πρόκειται για το αιφνίδιο εξάνθημα!
Το αιφνίδιο εξάνθημα (ή 6η εξανθηματική νόσος), είναι μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού. Το παιδί «κολλάει» την ίωση συνήθως από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειας, που δεν έχει συμπτώματα. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό του, για όλη του την ζωή και κατά περιόδους επανενεργοποιείται, χωρίς αναγκαστικά να δημιουργεί συμπτώματα. Μέχρι περίπου την ηλικία των 4 χρονών όλα τα παιδιά έχουν αντισώματα για τους υπεύθυνους ιούς(άρα έχουν νοσήσει).
Κλινική εικόνα Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού(συνήθως μέχρι 2χρονών), την άμυνα του οργανισμού του(εάν θηλάζει, τρέφεται σωστά κλπ), και τον ιό που προκαλεί την ίωση(ερπετοϊός 6 ή 7). Συνήθως, παρουσιάζει υψηλό …

Σύνδρομο εγκεφαλικού του κομμωτηρίου: Τι είναι;

Μπορεί το κομμωτήριο να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο; Και όμως, αν και πολύ σπάνιο είναι πιθανό
Μια 48χρονη γυναίκα από την Καλιφόρνια κάνει μήνυση στο κομμωτήριό της, καθώς λέει ότι την οδήγησε σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί είπαν πως μια αρτηρία στον λαιμό της γυναίκας υπέστη ζημιά όταν έγειρε το κεφάλι της στον λουτήρα για να της λούσουν τα μαλλιά. Φαίνεται πως αυτός ο κίνδυνος επιβεβαιώνεται και ιατρικά. Ονομάζεται Σύνδρομο εγκεφαλικού του κομμωτηρίου, και είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνει όταν ο λαιμός εκτείνεται υπερβολικά. Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης γυναίκας ήταν αδυναμία στο αριστερό χέρι και πόδι, που σύντομα επιδεινώθηκε. 
Οι γιατροί κατέληξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο κάθισε στο κομμωτήριο δημιούργησε θρόμβο, που προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τώρα, δύο χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, αντιμετωπίζει ακόμα συμπτώματα ζάλης και έλλειψης όρασης, και οι γιατροί λένε πως ένα δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αποβεί θανάσιμο. Οι ει…

Πώς οι αλλαγές της μέσης ηλικίας επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα;

Είναι γεγονός ότι ο άνδρας βιώνει πολλές βιολογικές αλλαγές στη μέση ηλικία. Όσον αφορά τις σωματικές αλλαγές, σιγά σιγά μειώνεται η μυϊκή μάζα, ενώ αυξάνεται ο λιπώδης ιστός κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και την περιφέρεια.
Τα ποσοστά της παχυσαρκίας συνεχώς αυξάνουν καθώς ο άνδρας μεγαλώνει και παράλληλα υιοθετεί επιβλαβείς συνήθειες, όπως είναι η καθιστική ζωή, η αυξημένη χρήση αλκοόλ και η κακή διατροφή. Η αύξηση του σωματικού βάρους κάνει τον άνδρα να έχει λιγότερη δύναμη και αντοχή. Υπάρχει γρηγορότερη σωματική κόπωση, και νιώθει απογοήτευση όταν βλέπει τις δυνάμεις που είχε έως πρόσφατα να τον προδίδουν μέσα στην καθημερινότητα καθώς περπατάει, αθλείται και κάνει σεξ. Επιπλέον, ο άνδρας παρατηρεί το σώμα του και το πρόσωπό του να γερνάνε. Εμφανίζονται ρυτίδες, ενώ συχνά αρχίζει να χάνει και τα μαλλιά του.
Όταν ο άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με όλες αυτές τις αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον όμορφος, γοητευτικός και ελκυστικός στο γυναικείο…

Αλτσχάιμερ: Πρωτοποριακή φωτοθεραπεία επαναφέρει τις «χαμένες» μνήμες

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία κατάφεραν να επαναφέρουν «χαμένες» μνήμες σε ποντίκια που έπασχαν από απώλεια μνήμης τύπου Αλτσχάιμερ. Η επαναφορά της μνήμης επετεύχθη χάρη στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων τους με φως, μέσω της τεχνικής της οπτογενετικής.
Η οπτογενετική επιτρέπει τη χειραγώγηση των γονιδίων των νευρικών κυττάρων, ώστε οι νευρώνες να γίνονται ευαίσθητοι στο μπλε φως, μέσω οπτικής ίνας που εισάγεται στον εγκέφαλο. Ενεργοποιούνται έτσι κατάλληλα τα εγκεφαλικά κύτταρα, ώστε να αναπτύξουν νέες νευρωνικές συνδέσεις και να «ξαναθυμηθούν». Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί στην περίπτωση ασθενών με Αλτσχάιμερ και άνοια, καθώς δημιουργεί ελπίδες ότι ίσως είναι εφικτό να επαναφερθεί η μνήμη τους, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της νόσου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ και του ιαπωνικού Ινστιτούτου Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN, με επικεφαλής τον Νομπελίστα καθηγητή βιολογίας και νευροεπιστήμης Σουσούμου Τονεγκάβα, διευθυντή του κοινού Κ…

Αδιέξοδη και προβληματική σχέση: Υπάρχει τρόπος να "τερματιστεί";

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στο "ερωτικό σχετίζεσθαι" είναι η δημιουργία και η διατήρηση "Προβληματικών και Αδιέξοδων Σχέσεων". Πολλές γυναίκες και άντρες είναι εγκλωβισμένοι σε σχέσεις, που δεν προχωρούν μπροστά με υγεία, δεν απολαμβάνουν, αλλά αντιθέτως βασανίζονται και βασανίζουν, χωρίς να ξέρουν τον τρόπο να απεμπλακούν από αυτές. Με την λογική αντιλαμβάνονται, ότι βιώνουν κάτι προβληματικό, αλλά με το συναίσθημα μπροστά δεν είναι καθόλου εύκολο να εγκαταλείψουν τους συντρόφους και να αποστασιοποιηθούν.
Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει καμία σχέση χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Όταν, όμως, στη σχέση υπάρχουν επαναλαμβανόμενα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς (π.χ συγκρούσεις, έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης) ... όταν κυριαρχούν έντονα τα συναισθήματα του θυμού, της θλίψης και του στρες ... όταν διακατεχόμαστε από το αίσθημα του ανικανοποίητου, της απαισιοδοξίας και του αδιεξόδου ... τότε είναι καλό να προβληματιστούμε και να λάβουμε σοβαρά την προειδοποίηση…

Γρίπη: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος και καρδιαγγειακού θανάτου

Η γρίπη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα πρόκλησης εμφράγματος μυοκαρδίου και πιθανόν και καρδιαγγειακού θανάτου. Αυτό προκύπτει από στοιχεία πολλών μελετών παρατήρησης σε διάφορες συνθήκες και με την χρήση πολλών μεθόδων.
Σύμφωνα με συστηματική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet Infectious Diseases, ποσοστό 30% έως 50% των θανάτων κατά τα ξεσπάσματα γρίπης μπορεί να αποδοθεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα διαπιστώθηκε ότι το RNA της γρίπης έχει εντοπιστεί σε αθηρωματικές πλάκες και ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης τύπου Α έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί διάβρωση των φλεγμονωδών κυττάρων στις πλάκες, συσσώρευση αιμοπεταλίων και θρόμβωση. Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε 42 δημοσιευμένα άρθρα του διαστήματος 1932-2008.
Ο ρόλος του αντιγριπικού εμβολιασμού Κατά πόσο ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει κατά των παραπάνω καρδιαγγειακών επεισοδίων δεν είναι ξεκάθαρο. Εκ των δύο τυχαιοποιημένων μελετών που εξέταζαν το θέμα, στην μια π…